Prohledat tento blog

neděle 1. května 2016

Hloubení příkopů a jam na mamuty

Úvodní obrázek z jednoho ruského (!) webu
popisuje dnešní svět v geniální grafické
zkratce. Jak se nesprávně říká :
"A vo tom to všecko je!"

   Dlouho jsem neměl čas něco smysluplného  napsat. Ústav se rozhodl, že mě částečně exhumuje a postaví do služby. Málo času...

   Mezitím ovšem "čas oponou trhl a změněn svět!" (Tedy ten čas oponou trhá jak šílený. Jako by se tam za oponou rvalo několik lidí!)

    Nepokouším se tu něco vysvětlovat nebo obhajovat. Jen jsem za několik posledních týdnů shromažďoval odkazy z různých zdrojů. Takový "dort od pejska a kočičky" podle Karla Čapka. 

   Pokud navštívíte jen polovinu odkazů, které jsem do textu  zabudoval, nebudete mít v hlavě žádný dort, ale (ne)pěkný guláš. Ale to se časem utřepe, jak moudře pravila Astra. 

   Není totiž dobré pít jen z jednoho pramene. (Tohle říká pro změnu starý Kocour.)





Rusko, náš úhlavní nepřítel

„Rusko si za Gorbačova naběhlo, když si nedalo podepsat tu úmluvu, že rozpustí Varšavskou smlouvu a druhá strana rozpustí NATO. Z toho je pak ta hra, kdo má vlastně pravdu. Tedy jestli platí to, co je psané, nebo to, co bylo jenom řečené,“ konstatoval Jan Petránek. Anýbrž Češi ještě mají elementární smysl pro fair-play. Neboli efekt zvaný "čeho je moc, toho je příliš".

Barrack Obama se pokouší zajistit ovládání Evropy pomocí jedněch opratí, zvaných EU. Samostatné státy by byly pro USA asi hodně obtížné k ovládání. Mít svou pátou kolonu v každém z nich by bylo přinejmenším drahé.


Protiruské sankce

"Podle některých zpráv mám navíc spíše pocit, že sankce EU přimkly Rusy k Putinovi, protože se jim nelíbí, že jsou ze strany mezinárodního společenství trestáni." 
(Ing. Kateřina Konečná, KSČM)

  Je to trapné, ale moje poznatky jsou naprosto stejné. Jenom to západní společenství Rusům zosobňuje Německo a Francie. Poznatky jsou z přímých rozhovorů s Rusy.
Protiruské nálady rozšiřují právě výše zmínění kopači příkopů. Kopači hrobů. Třeba i M. Kalousek. Ublížený člověk, který se veze po svahu popularity stále rychleji dolů.


Propaganda pro "prostý lid"

   Primitivní, úderná, emotivní. Pojmenuje problém, určí nepřítele, navrhne řešení. To, že používá starých snímků a dává je do neexistujících souvislostí je jedno. Funguje. ¨
Floskule a fráze EÚředníků nikoho nepřesvědčí,  nanejvýš znechutí.  Putin prostě jede!

   Nakonec uveďme, jaký typ informace by otřásl Putinovou pozicí. Na toto téma se konal rozhovor na stanici Echo Moskvy s politologem Dmitrijem Oreškinem. Mluví se o informacích týkající se peněz a žen. Oreškinova odpověď, zda by to otřáslo popularitou Putina, je ale negativní. Odhaduje vliv na tři procenta obyvatel: „Kapka udolá kámen, ale nikoliv skálu. Právě tak válka v Sýrii neudolala Rusko,“ říká Oreškin a poukazuje, že ani na mezinárodním poli není jednoduché pohnout Putinem. Ten požívá popularity jak v Rusku, tak ale i v zahraničí tím, že dokáže čelit USA. Jestliže to není ani korupce, kmotrovství ani sukničkářství, to, co obvykle na Západě zabírá, co by to mohlo být, ptá se moderátorka politologa Oreškina. Ten odpovídá: „Nic.“ Pak se zamyslí a dodá: „Jedině by se to muselo týkat netradiční sexuální orientace.“ Takže najmeme nějakého "gaye" a zkusíme to nějak nafalšovat, no ni, synci? Možná se už na tom pracuje.

A tak, jak stále upozorňuje naše "mediální fronta" začíná nebo spíše pokračuje harašení zbraněmi. Problém je v tom, že neharaší jen Putin z východu. Harašení ze západu je, myslím, mnohem hlasitější. Jen se o něm takovým způsobem nemluví.



Multikulturalismus selhal!

Tak před ne tak dlouhou dobou pravila německá císařovna Angela. Máme teď nové heslo: 
 Ať žije multikulturalismus!

A co na druhé straně názorového příkopu?



Nevěrohodnost 

prospěchářství 

silné řeči



Neskutečně amatérská nahrávka "sluníčkářům". Ti si na těch žabomyších sporech pošmáknou. Proč se za dobrou (rozumnou) věc většinou postaví nerozumní, psychicky labilní lidé?

   Asi to jinak nejde - vůdci už takoví bývají. Lenin, Stalin, Hitler,. U nás  je to asi stejné. Vzpomínáte, jaké (dílčí) úspěchy slavil cenzor Sládek?  A občas se objeví na shromážděních i dnes. Nebo šéf německé Pegidy. Nafotí se (blbec) v přestrojení za Hitlera. On ani ten entomolog Konvička vlastně není moc běžný typ člověka. (Jistě - hodně toho negativního na ně nakydají novináři z opačného tábora  - taky ne moc obvyklé povahy) ale často mají pro své hnojomety nějaké reálné podklady, které pak jen přifouknou.


AfD

   K sakru, proč u nás nemáme někoho takového, jako je Beatrix von Storchová nebo Geert Wilders?  Tyhle postoje jsem považoval za dost extrémní. Ale vidím, že až tak extrémní nejsou. 


TOP09 
po šesti letech existence téměř na odpis, plná nenávisti

   Zdá se, že nenávist tupců už překonala všechny meze. Strana, která se hlásila k pravici se ukazuje být plná nenávistných hlupáků. A Mirek Kalousek to tam vede.

   Jenže předpokládané finanční problémy Německa jsou asi důležitější. Pro Němce rozhodně, demonstrace proti smlouvě byly o řád větší, než ty proti imigrantům. V kotlince je klid. To proto, že o smlouvě TTIP skoro nic nevíme. Prostě to přes naše "hlavněproudá" média jaksi neprosáklo. Tahle věc se u nás začne "řešit" až když už bude pozdě. 

   A na závěr: Stav permanentní a latentní nenávisti v různých místech světa těžko ovlivní i ti nejmocnější. S tím se musíme smířit. Ne asi, ale určitě. S tím, jak manipulativně o tom informují oficiální média bychom se smířit asi neměli ani na okamžik-  dneska ráno v rádiu Hvězda - eee pardon, Radiožurnál - dali hned na druhé místo zprávu o  výsledcích voleb v Rakousku. Je to důležitá zpráva, protože to bude mít vliv na dění ve střední Evropě.  Posiluje pravice. Ale neodpustili si přidat adjektivum "populistická". Přitom v době voleb je téměř každá strana, která chce uspět "populistická". Musí nabídnout voličům cosi, co se jim bude líbit, co bude populární, jinak ji nezvolí dostatečný počet lidí. N ovinky si aspoň  přidaly k popisu politického směru vítěze prvního kola voleb, Svobodné strany Rakouska, přídomek "krajně pravicová".  Kdo vlastně určuje "krajnost" nějaké strany?

  Přitom problém není ani tak vnější, jako náš, vnitřní. Spějeme k společenské sebevraždě. Sami sobě soudci i katy.  Zákaz vstupu do lesa, trestnost jakéhokoliv "hanobení" čehokoliv - tedy vlastně zákaz kritiky. Gumová záležitost,  jako z dílny Stalina, McCarthyho nebo Pol-Pota.


A ještě o kapitalismu, regulaci a nadnárodních monopolech.

Jistěže se obchodník chová tržně. O tom žádná. Jistěže není možno dovolit libovolné (tržní) zvyšování cen u komodity, která je životně důležitá. Framykoin je nahraditelná mastička. Ale jsou tu i léky o nich se tvrdí, že jsou "život zachraňující". Ty by pro běžného pacienta byly nedostupné a ani zdravotní pojišťovny by nebyly schopny platit takové částky.
Ovšem na druhé straně: každý podnikatel se snaží být monopolním dodavatelem. Pak může ceny šroubovat až...   až do ztráty zájmu zákazníků. Takže tohle je hlavně problém pro antimonopolní úřad. Jenže se mi zdá, že ten se zabývá prkotinami.


Antifa útočí!
Mars útočí - komediální film USA)

Za cizí zlaťáky, nebo dokonce snad i za naše, za zpěvu tradičních písní.





Nepřipomíná vám to něco?  Dělnická pěst... ?
Jenom  ti malí černí utečenci, zakomponovaní v dělnické paži jsou tam navíc. 
A takoví něco vykřikují o hrozbě návratu ke komunismu...


A nejen u nás
   Mladí, ekonomicky neaktivní Francouzi (?)  kteří žijí z peněz svých rodičů nebo z příspěvků státu - tedy z daní těch, kteří něco vytvářejí se bouří.
  Neboli pohodlný život bez nutnosti pracovat už stojí za nějakou tu "rebélii". Nakonec - je přece velká legrace zapalovat cizí auta, vlastních nemajíce. Jenže kdo jim dokáže odejmout ty nezasloužené benefity? Kdo bude mít odvahu a sílu ustát následné opravdu velkém levicové bouře? Marie Le Penová?

   Možná by bylo zajímavé pokusit se postavit proti sobě imigranty a tyhle mladé levičáky - i když jsou to možná ti samí lidé. Ale schopný politik by možná dokázal postavit proti sobě islám a komunismus.

Divide et impera!

   V našich podmínkách by to znamenalo postavit proti sobě třeba Romy a ekonomické migranty. Nebo stejně jako ve Francii - omezit / zastavit přísun peněz (i transfer prostředků ze zahraničí) pro Romy s argumentem, že prostředky se budou používat pro integraci nově příchozích přímo, bez jejich zprostředkovávání.
   Jenže by to musel podpořit celý maintream sdělovacích prostředků, který je u nás obsazen a pevně držen levičáky různého druhu. Ti se tam dostali za skandování hesla "Svoboda názorů!"  Až posléze se zjistí, že to znamená svobodu pouze pro jejich názory.

Cimrmanovský úkrok stranou: Nezkouší věrchuška to latinské heslo právě na nás?! 


Klany, gangy a tlupy

Je smutný fakt, že se lid Kotlinky dnes štěpí na několik divokých tlup či klanů:
  • Starokomunisty, marně přivolávající a celebrující staré zlaté časy
  • Novokomunisty a Zelené, kteří vidí v komunismu chyby, ačkoliv jejich teorie jsou stejně neuskutečnitelné jako ty rudé
  • Fašizující "pravičáky", kteří by chtěli zavést společnou řízenou "pevnou rukou" stejnou, jako komunisté jen pod jiným názvem a hlavně řízenou jimi, nikoliv komunisty
  • Demokraty  kteří o řízení společnosti usilují demokratickou cestou, ke které ovšem neodmyslitelně patří vymývání mozků takovým způsobem, aby k vykonávání vládnutí mohli být "svobodně"zvoleni právě oni.
  • Národovci, kteří si myslím, že každý národ by si měl vládnout sám - bez ohledu na další parametry
  • Sluníčkáři, kteří by nejraději poskytli všechno všem - ovšem nic z toho, co chtějí poskytovat není jejich.
  • Zelení, kteří by rádi vrátili technický pokrok kamsi do středověku, ale vetšinou neumí ani rozdělat oheň. Na srazy a demonstrace ovšem jezdí přesně těmi hnusnými dopravními prostředky, proti nímž bojují.
  • Multikulturníci, kteří obhajují všeliké alternativní kultury a zvyky a tvrdě žádají většinovou, nealternativní část společnosti, aby to všechno zařídila a zaplatila. A aby se příchozím přizpůsobila. Protože...  Většinou jsou ekonomicky neaktivní a nejsou schopni ani rozdávat imigrantům svačinky - natož aby ty svačinky zaplatili. Demonstrování jim ale docela jde.

A spousty dalších, částečně nebo zcela antagonistických skupin.


   Zdá se, že se obyvatelé Kotlinky a přilehlých území, neschopní se ubránit moci (román 1984) sdružují do jiných, nepolitických klanů. Nejen fotografové, hifisti, zahrádkáři, myslivci, vegani, otužilci, turisté, cyklisté, automobilisté, pejskaři, křížovkáři, ale i  lidoví tanečnici a ochotníci. Nebo odborníci na ochranu počítačů před hackery (a státem) a hackeři.

   Což o  to, člověk se pochopitelně chce pobavit o tom, co ho zajímá s někým, koho zajímá totéž. Co mě fascinuje jsou ale animozity mezi jednotlivými klany / gangy /  skupinami. Nejsou jenom sluníčkáři / mutikulturalisté / #vítači a xenofobové / islamofobové / národovci. 
¨
(Xenofobie - strach z cizího, neznámého, s nenávistí to má pramálo společného. Stejně jako klaustrofobie s uzavřenými prostorami a agorafobie s otevřenými.)

 Tak tedy přidejme:

  • Fitness běžci nenávidí pejskaře.
  • Vodáci majitele motorových člunů.
  • Automobilisté cyklisty a chodce.
  • Chodci nenávidí cyklisty i automobilisty.
  • A všichni dohromady nenávidí policajty.
  • Heterosexuálové homosexuály.
  • Vegetariáni "všežravce". "Jíst mrtvoly..."
  • Sparťané nesnášejí slávisty.


Tenhle seznam může být  prakticky nekonečný. Ale já končím.


====================================================================
   Mimo soutěž - na Pergillově blogu jsem narazil na zajímavou skutečnost. Heslo  "Hate Free Culture" přeloží do češtiny  překladač strejdy Googla jako Nenávidím svobodnou kulturu.  Zkuste si to sami. Ale maminka, režisér - a strejda Google mají prý vždycky pravdu. Vyzkoušejte!
====================================================================

62 komentářů:

  1. Kocoure, dát tohleto všechno dohromady musela být dost velká fuška. Já politiku nerada, kolem toho je tolik beznadějných řečí, ze kterých nic nekyne. Řečnická cvičení jsou na nic, to je lepší prožít tu dobu, po kterou to píšeš, u otevřeního okna a hledět mlčky do zeleně. Člověku se tak nejlíp uleví. A úplně nejlepší je trávit čas láskou. Posiluje to nervovou soustavu, ozdravuje ducha i tělo. Všechna ta jména, co teď sviští kolem zapadnou jako kámen do vody, vstanou noví bojovníci, kteří budou - stejní. Jen to budou zase jen jiná jména. Je škoda hlavy, aby si to pamatovala. Hlavu máme mít na jiné myšlenky. A hlavu máme jen jednu, tak bychom si jí měli vážit a obtěžovat ji nicotnostmi minimálně.

    Diskuze se jistě rozproudí. Budu si raději číst Kocourkov. Tam to všechno je ve veselé podobě.
    Pá, jdu se věnovat jaru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není povinnost cokoliv číst, Astro. Tedy zatím a tady.
      To jenom já si ozřejmuji, kam se to všechno šine.
      Když už moc nejde vystoupit z houfu ovcí,
      tak aspoň chci vědět, do čeho jdu...

      Vymazat
    2. Ano, Astro, v tom je umění ovládání lidí. Není tak důležité co si lidé myslí, ale na co myslí. Protože jestliže myslí na tohle, nemyslí na něco jiného. Islámské nebezpečí se velmi hodí k odpoutání myšlení od skutečných problémů a těch kteří je způsobují. Ke shánění ovcí do stáda. Pod jednu hůl a píšťalu.

      Tvůj názor je mi moudrý. Ne ignorovat politiku, ale nevěnovat jí víc přemýšlení než je nezbytně pragmaticky nutné. Proto jsem například zrušil ranní snídaňové projiždění internetového zpravodajství. Místo toho se nasnídám v klidu a pak než vyrazím za povinnostmi si chvilku brnkám na na kytaru.

      Co týče mozkových závitů, mám je dost vytížené tím, že jsem nainstaloval linux Ubuntu, nejnovější distribuci Xenial Xerus a včera z rychlého internetu stahoval a instaloval programy pro správu systému, grafiku, hudbu, video. Mám u toho pocit jako bych s počítačem znovu začínal. Pokusím se pochopit jak to funguje, jak co nastavit a jak co používat. Pak se uvidí, jak moc zůstanu venku užívaje si nepohodlné svobody, a jak moc se budu vracet do králíkárny windows. Když už se mám vztekat tak ať za to alespoň nemusím platit. Zatím je to jen nezávazné randění, časem se ukáže jak moc na vážno.



      Kocoure, než do čeho jdeš, spíš kam Tě ten houf nese. Pohledem proti proudu dějin vidíš změny. Příznivé i nepříznivé. Byly, jsou, budou. Nic netrvá věčně. V porovnáním s tím, že bylo hůře, ale i s tím že bylo lépe, se máme výborně. Že na rozdíl od někdejšího rolníka, si můžeme dopřát ten luxus zaměstnáváním své mysli starostí, co že císařpán. Není v silách člověka zastavit či změnit proud dějin. Je v silách člověka jen kormidlovat svoji skořápku osudu. Pro to je prostor dostatečně veliký.

      Vymazat
    3. Jistěže Obuvniku, kam mě proud nese.
      Ale nesouhlasím s myšlenkou, že pro individuální kormidlování vlastní lodičky je dost prostoru. Možná prostoru je dost, ale prostředky nejsou. A síla.

      A ještě něco: Jeden člověk nezmění budoucnost, Ale hodně "člověků", přesvědčených jedním jediným to dokáže. Ježíš, Lenin, Hitler, Mao...
      Dějiny si píšeme většinou my sami. Snad kromě událostí, jakými byly Pompeje.

      Právě proto je tak důležité mít zapnuté senzory na skenování 360°, 24/365.
      Ne něco změnit, ale vědět a pokud možno chápat.

      Vymazat
    4. Kocoure, pro přesvědčení mnoha člověků je nutná vhodná situace. Zpravidla dostatečná mizérie. Ti kteří ji způsobili si pak stěžují na důsledky onoho přesvědčování.

      Vymazat
    5. SCHU, pracju v UBUNTU už asi dva roky a nemůžu si to vynachválit. Je to úžasně mrštná práce, žádné prostoje, čekání,lítá,jen to sviští. Znalci říkají, že to je program pro nenáročné uživatele. Ano, v internetu nejsem náročná na nějaká udělátka, mám to tady ráda, ale nerada marním zbytečně čas.

      Jinak ještě k tomu snídání - je to pro mě nejlepší část dne. Všechno si připravím na stůl, abych nemusela vstávat a v maximálním rozmaru pojídám obvykle rozpečený chleba v toustru nebo kaiserku nebo toustový chleba a něčím dobrým navrch či uvnitř. Hrnec kafe k tomu (bohužel bezkofeinového, ale taky to jde), časopisy kolem...stůl je po snídani jako po bitvě, ale to se sklidí. Obvykle tak strávím dvě hodiny, jen to hvízdne. K tomu se line delikátní hdba z jednoho rádia. Hygiena až potom. A odchod někam do světa. To jsou dobrá rána. Naučila jsem se už nikam nespěchat. V pracovním procesu jsem si toho užila až nad hlavu.
      .

      Vymazat
    6. Momentálně to Schumachere vypadá na "mizerii z přežranosti". Jak tu, tak venku. (A tam kde je málo jídla je vysoká natalita.)
      Přísloví: "Pálí nás dobré bydlo".
      Přitom kdesi se připravuje krach. Banky snižují úroky. (Dneska mi to už letos podruhé napsali.) Navrhují se rozličné "náhubkové zákony" a Velký Bratr si připravuje prostředky na kompletní kontrolu společnosti. USA se pokouší získat opratě od EU. EU se pokouší přitahovat opratě svým členům. Věrchuška občanům.
      ČSSD - vládní strana! - neplatí své závazky. (Je jedno, jestli smlouva s JUDr. Altnerem byla mravná nebo nemravná. Nemuseli ji uzavírat.) Ego (zpupnost) jednotlivců nebývale roste. Schopnost společnosti toto korigovat limituje směrem k nule.
      Dost se tedy zatahuje, bouřka je asi hned za kopcem.

      Docela závidím lidem, kteří dokáží užívat života při opulentní snídani nebo instalaci kompu a nevšímat si okolí. Vypadá to, že jsou smíření s budoucností ať je jakákoliv a nepodniknou vůbec nic pro vlastní záchranu - ani duševní.

      Carpe diem! (?)

      Celý život se snažím držet si i plán "B" (a někdy i "C"). Nejsem optimista, naopak. A tak mě vždy potěší, když mé černé předpovědi nedojdou naplnění. A nepřekvapí, když se naplní.

      Můj oblíbený bonmot je "To se přece dalo čekat!"

      Vymazat
    7. Co se týče propagandy proti Putinovi, je to docela těžký oříšek. Zkoušeli na něho postupně „pussiny“, byly pokusy o ruský Majdan a už ani nechci vzpomínat co všechno, bylo toho docela hodně. Nicméně kontrarozvědka mu vše potřebné uhlídala a největší a nejvíce rozhodující „trojské koně“ zkrotil a osekal jim možnosti. Navíc nezůstalo jen u toho, došlo i na nějaké protiakce, třeba na tu s brdským radarem. Nejvíce sympatií si ale nasbíral v Sýrii, kde mydlil hlava nehlava chalifátníky jak zjevné tak skryté, tedy vlastně Asadovu oposici krutou i „umírněnou“, hlava nehlava. Ozbrojený vozembouch je totiž nejlepší jen ten, co už dodýchal, pak je teprve neškodný. Nicméně podobně, jako se v dobách krátce před vtrhnutím do Libye tvrdilo, v rádoby zákulisních drbech (desinformacích pouštěných mezi lid „hospodskými kanály“) že Kaddáfí musí být odstraněn už jen proto, že fetuje a je naprosto nevypočitatelný, tak teď se zase objevily rozličné pokusné „balonky“ ohledně Putina, že je na malé holčičky. Poslední dobou mi ale přijde, že tím, jak padají další a další tabu a rozliční zmetci na obou stranách se uchylují k podpásovkám čím dál tím většího a horšího „kalibru“, tak ale silně a rychle klesá jakákoliv ochota věřit jak v oficiální verze, tak i rozličné „zaručené zprávy“.

      Vymazat
    8. Staří kocouři už vědí:Ego (zpupnost) jednotlivců nebývale roste.
      Pozoruji při jednání směrem k vrchnosti i na vzájem, všichni mají dojem nepostižitelnosti, oč větší lempl o to větší jistota deseti násobku, podporovaná pseudo odboráři, lidskoprávníky a podobnou verbeží, která je v tom nechá až dojde na lámání chleba (jak jinak, že). A hlavně nenažranost, neskromnost, ...takhle levně to dlouho nebude a ani nemůže pokračovat, musí dojít zdroje (.pidla...zdroje jsou). Osobně mohu být jen mile překvapen.......
      4P

      Vymazat
    9. Draku, tak nebo jinak "Ego (zpupnost) jednotlivců nebývale roste." a jen ÚTÍN ač "kde mydlil hlava nehlava" na to sám nestačí a EU zmetci dělají vše pro nastolení EUrokracie děj se co děj.
      4P

      Vymazat
    10. Astro, to jsi jistě přešla na systemd a co Nexus 10? Osobně se přiznám, asi už na "TO" nemám pravé olšové.

      Vymazat
    11. Obuvníku, „kormidlovat svou vlastní skořápku osudu“ sice můžete, ale jenom v určitých mezích. Můžete si vybrat životní partnerku či partnera a spolu se pak rozhodnout jestli mít děti nemít děti, kolik, jak je vychovávat a třeba se také můžete rozhodnout, zda studovat či ne, ale ani tady nemáte vše vždy a zcela pod kontrolou a může se dařit a také nemusí. Na nějaké větší ovlivnění celé společnosti či planety můžete rovnou zapomenout, nepodaří-li se vám být v ten správný okamžik na tom správném místě, vycítit a rozpoznat šanci a správným způsobem jí využít. A nikde není psáno, že ta šance vůbec přijde a když už přijde, že to vůbec poznáte a když už náhodou ano, tak zda se vám jí podaří využít, nebo ne. Statisticky vzato, v drtivé většině případů ta šance ani nepřijde a když už ano, vetšinou není rozeznána a využita včas. Nebo přijde, ale má podobu tak ošklivé „smlouvy s ďáblem“, že to člověk s pocitem ulehčení rád odmítne a je rád, že měl tu krásnou možnost.

      EK, jsem příliš realistický na to abych čekal cokoliv dobrého. Částečným optimistou jsem už jen z nezbytí čehokoliv jiného.

      Systemd: Dovedu do nějaké míry pochopit, že se najde sebestředný debil a idiot, který nemá nic lepšího na práci, než za každou cenu předělávat věci funkční a dávno udělané na něco jiného. Takových arogantních dementů jsou hromady. Co ale nepochopím je, že ho za to někdo platí a že se ta ošklivost rozšíří tak rychle a skoro všude. Spousty lidí zatím využívají tu možnost, se toho svinstva v požívaných distribucích zbavit, ale myslím, že v posledních Red Hatech to už nejde a postupně to nejspíš přestane být možné i kdekoliv jinde, takže ten hnus se nakonec dostane úplně všude... Zkrátka Lennart Poettering, Kay Sievers, Harald Hoyer, Daniel Mack, Tom Gundersen, David Herrmann a další by zasluhovali zastřelit za ranního kuropění a spolu s nimi i ten padouch či padouši z Red hatu, co je platili za vývoj tohoto nefunkčního hnusu.

      Vymazat
  2. Kocoure, co nemůžu změnit, neřeším. Když opulentně snídám, neznamená to, že nejsem v obraze s celý světem a samozřejmě i se svojí "vlastí". Mám pro to všechno, co se děje, přestat žít svým způsobem? Mám zapomenout, na všechno, co je kolem krásné? Nemám se smát a být aspoň někdy šťastná? Ztratila jsem v životě to nejdražší. Nic horšho mě už potkat nemůže. A tedy ani překvapit.Užírat se nad politikou? Ani náhodou. To bych se ochudila už úplně o všechno. A proč bych to měla dělat?
    To je odpověď na tato tvoje slova:
    Docela závidím lidem, kteří dokáží užívat života při opulentní snídani nebo instalaci kompu a nevšímat si okolí. Vypadá to, že jsou smíření s budoucností ať je jakákoliv a nepodniknou vůbec nic pro vlastní záchranu - ani duševní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klavír, na kterém jsem se učil hrát, dědovi zůstal po židovském doktorovi, jeho sousedovi, který měl pocit, že "to s tím Hitlerem" nebude tak horké a že se všechno vysvětlí. Že se z koncentračního tábora do půl roku vrátí. Jen tak pro jistotu si u dědy schoval pár kousků nábytku, kožich paní doktorové a taky ten zmíněný klavír s židličkou. Po pětačtyřicátém už to nebylo komu vrátit. Ani příbuzní se nenašli.

      Vymazat
    2. Kocoure, co účinného bych měl podnikat pro vlastní obecnou a i tu duševní záchranu? Před čím? Kolik denního životního času a zdrojů na to vymezit?
      Astra si příjemně pochutná na snídani, já o něco dřív též, pak obíraje se svými myšlenkami neovlivněnými mediální nalejvárnou, do pracovního procesu, mezi tím juknu na net, letmo prolétnu zahraniční zdroje co důležitého ve světě. Když je čas tak kouknu na přátelská fóra přežvýkávající aktuální filtrát ze zdejších zdrojů.Jak mám volno, tak domácí starosti a radosti. Televize ani vyrábění transparentů, natož obcházejí s nimi a hlučení spolu s desítkami podobně postižených jedinců se už nevejdou. I kdyby vždy se najde něco daleko důležitějšího a zajímavětšího na co vynaložit čas.

      Onen židovský doktor i kdyby měl informace, nezměnil by vůbec nic. Jediné co by mohl udělat, včas sbalit kufry. Pokud by na to měl a měl kam.

      Domnívám se, že získáváním důležitých informací především v podobě písmen a čísel, z významných informačních zdrojů, učením se novému (proto ten linux, navíc nelokalizovaný do češtiny) a snahou rozumně nakládat se zdroji, které mám, případně je rozšiřovat, dělám docela dost. Pro výkon občanských práv mám dost rozumu, abych tomu věnoval úsilí přiměřené impaktu svého hlasu.
      Co se týče ohrožení života, zdraví, majetku, "nebezpečí všedního dne" jsou právě těmi nebezpečími, která hrozí. Ne ta "velká" vtloukaná do nás médii. Za více než dvacet let svobody, demokracie a lidských práv třikrát vyloupen, dvakrát okraden, jednou mi bylo vyhrožováno usmrcením. S tomu odpovídajícími materiálními, časovými a duševními transakčními náklady. Jestliže mě přináší náklady nějaké nebezpečí, pak je to právě takovéhle. Ne to co politici a média nalévají do hlav. Ruské tanky, ptačí chřipka, prasečí chřipka, řecká krize, jižní krize, středovýchodní krize, ukrajinská krize, islamistická krize. Mezi tím ruské tanky a oteplování. Boj za tohle, proti támhletomu. To už bych na život neměl čas.

      Vymazat

    3. Jak ty malé bedýnečky po doladění jsou pěkně slyšet už od čtyřiceti, a ozývají se dokonce už od dvaceti Hz. Ne, že by to na spodku úžasně pumpovalo, ale něco tam slyšet je. Příjemné.
      Linux po prvních zkoušeních zdá se, je použitelný. Malý svobodný krůček. To a jiné jsou mé záležitosti. Ne to o co se snaží média, hysterické mluvící hlavy snažící se udržet u koryta nebo se k němu dostat a nahradit ty první. Kteří vidí nebezpečí ne v tom, že nám bude vládnout nějaký imám, ale že je nahradí. A hlavně, obchod se strachem je úžasný byznys. Jak se předvádějí v tom jak pro naše blaho nás víc vzít u huby. A když budou mít pocit silného ohrožení, budou žádat nejen pot ale i naši krev. "Demokracie, svoboda, hodnoty jsou v ohrožení! Které sami způsobili ovládáni svými zájmy, cizími zájmy a skrytými loutkovodiči.

      Manželka pravila "...no co, když bude nejhůř, jako že nebude, budeš se holit jinde a já zalezu pod lajntuch."
      Tady problém není, přes veškerou snahu o rozšíření pozornosti na východ, ISIL pozornost upírá stále jen na západ Evropy. Který je z nějakých příčin nasírá. Nějaké riziko je akorát když se tam vydáme na výlet. Nebýt v nevhodnou dobu na nevhodném místě. Třeba jako na letišti nebo v metru. Jenže to neovlivníme. Ano, nemusíme tam lézt. Ale to ani riskovat při jízdě autem, vycházení z domova, co kdyby něco spadlo se střechy... Život je plný rizika. To si člověk lebedí jak je mu príma, klepne ho to a už není. Neznáme dne ani hodiny kdy a jak zkápneme. S velmi vysokou pravděpodobností to nebude to nebezpečí které do nás hustí vrchnost a média, všichni to obchodníci se strachem.

      Ne čem bych já si pochutnal...Na něčem pikantním, jen tak obšťastnit hubu, protože musím se držet, tak kila na víc, která tahám, která mě škrtí, jsou mým největším nepřítelem. A vůbec, mám já starostí kam se podívám, na to nepotřebuju přilévání dalších trychtýřem do hlavy. Ovšem mám já i radosti. Těch naopak nikdy není dost. Tak proč by jim měly zabírat místo starosti, ty nalévané. Samozřejmě, že je příjemné si "u piva" občas trochu zapolitizírovat, jak dobře bychom ten svět pořešili, jak tomu rozumíme na rozdíl od těch blbců tam... Ale nemusí to být náplní života.

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    5. Obuvníku, co se týče (ne)reagování na současné mediální výrony kravin či hysterické debility, tak to je samozřejmě pravdou. Na to je škoda času a energie. Ovšem s tím islámem to vidíte příliš optimisticky. S islámem se soužít prostě nedá. To už je lepší umřít jako ta kurdská děvčata, co si poslední granát schovají pro sebe a pošlou po zásluze na rozloučenou ještě jednou a bohužel naposledy ke všem čertům ještě aspoň pár těch panovačných, roztahovačných, nenažraných, agresivních a přemnožených zmetků s vybrakovaným mozkem. A na rozdíl od situace za 2. světové, kdy jakž takž bylo možné a šlo někam odjet, tak my už žijeme ve světě, kdy odjet prakticky není kam. Takže jsme v postavení, že buď si uhájíme svoje, nebo ne. Takhle jednoduché a prosté to v dohledné době možná bude. Zatímco problémy rostou raketovými tempy, reakce na ně jsou buď zkoprnělé a přitroublé, nebo rovnou nesmyslné a kontraproduktivní. Něco smysluplného se tedy vůbec nemusí odehrát dostatečně zavčasu, aby to zabránilo obrovské mele. Takže ta mela nejspíš přijde.

      Vymazat
  3. Asi už jsem vzteklý dědek.
    Nejde tady o žádné žurnalistické "nalejvání". Stačí si poslechnout oficiálním vyjádření EU věrchušky.
    Tak, jak jsem jen 25% Čech (Moravák), tak říkám, že už toho bylo fakt dost. Chcete-li být trapnými vazaly, budiž. Ale mě ta zpupnost vrchnosti už irituje natolik, že odmítám jakékoliv hry na tenhle způsob.

    Takže ne strach, ale vztek. Velký. Ale ne na islám nebo Putina, ale na ty čípky, které si zvolily úplatné ovce výměnou za dotace. A kteří se už bez voleb v Bruseli nesmírně pomnožili. Na rozdíl od Schumachera nehodlám dopustit, aby moje žena musela "pod lajntuch". Nehodlám celebrovat EU - ať už s Junckerem nebo Mohegriniovuu nebo bez nich. Pomalu se stávám takovým duševním A.B. Breivikem.

    V každém příkopu se můžeme postavit buď na jeden nebo na druhý břeh - třetí volba je zapadnout do těch srágor uprostřed.

    Výkupné za to, že nepřijmeme imigranty, které sem pozvala šílení Angela? Podívejte se na to, na kolik vyjde jeden "nepřijatý". Víte, kolik se vyplácí za rodinného příslušníka, který zahynul při letecké katastrofě? A kolik EU požaduje za "zbavení se" uprchlíka, kterého sem pozval někdo jiný? Neuráží vás to? ¨
    Zdá se, že naše účast v "táboře míru a socialismu" nebyla zdaleka tak stresující.

    Víte pánové - člověk by opravdu měl mít nějakou hrdost. Tu základní. Aspoň já jim potřebuji stejně jako vodu nebo vzduch.


    Možná, že už brzy tenhle blog zavřu a smažu. Nehodím se mezi dnešní pragmatiky. Nemám jim už co říct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocoure, vzpomínáš na Sulíka, jak na něho z různých stran a úhlů „ňafalo“ a „doráželo“ několik eurohujerů převážně rakouského původu a on j v němčině a naprosto s přehledem utloukl argumenty? A když byly zmíněny dotace, tak jim rovnou řekl, ať si je nechají, že beztak je to jen skrytá forma úplatečků pro slovenské eurohujery, kteří si je „rozeberou“ a že by se bez nich obešli a možná by na tom nakonec i vydělali, kdyby na to přišlo, protože by nemuseli doplácet prachy na dotačními podmínkami diktované nesmysle, jako je třeba stavění cyklostezek místo dálnic a mohli si rovnou pořídit smysluplné věci za smysluplné ceny a odkud by sami chtěli? Kocoure a s tou hrdostí Ti velice rozumím. Kdybych se jednoho dne ráno nemohl s náležitou sebeúctou a hrdostí podívat do zrcadla, to by byl prostě konec...

      Vymazat
    2. Kocoure, ten nápad s Andreasem považuji postupně za reálný, pozoruji stejné změny osobnostních předpokladů v populaci, jen logistícká složitost, v místních poměrech, zatím téměř vylučuje provedení operace s podobným účinkem v cílové oblasti. Plot ani výkladní skříň "kliniky" není nepřekonatelná hranice jako okolní podchlazená vodní plocha. Zdejší jugendzoncna se zatím nehromadí na jednom místě v dostatečném počtu k obřadům sluněčního řádu, eines Tages, dann Gott mit uns.
      In God we trus 4P

      Vymazat
    3. Víte pánové - člověk a tedy i já, mám nějakou hrdost. Tu základní. Potřebuji, konzumuji, krmím, udržuji, posiluji! HLAVA V PÍSKU NEBO VE "HVĚZDÁCH" TOLIKO KU ..... JEST.
      4P

      Vymazat
    4. Ať už to nazveme strachem, vztekem nebo nasštvaností, tak je to umocněno především pocitem bezmocnosti. Například při nebezpečné situaci při jízdě autem je to mnohem více stresující pro spolujezdce než pro řidiče, který má nohy na pedálech a ruce na volantu a má tudíž možnost aspoň částečně situaci ovlivnit. Takže opět doporučuji opustit stanovisko nezúčastněného pozorovatele a vložit se do věci včas, než bude pozdě.

      Vymazat
  4. "...Onen židovský doktor i kdyby měl informace, nezměnil by vůbec nic. Jediné co by mohl udělat, včas sbalit kufry. Pokud by na to měl a měl kam."

    Jistě. Pokud je kam jít. Zatím je ještě pár míst volných - v různých koncích světa, kde nikdo ani neví, že existuje Putin nebo Obama. Jenže to chce mít aspoň pro začátek plný měšec a - a koule. Já už patrně zdechnu tady, vztekaje se, jak spoluovčané volí. A z toho plynoucí důsledky. Jenže i kdyby někdo měl měšec a byl mladý, musí vědět kdy. Kdy je vhodný čas trhnout za šňůrku padáku.
    Chodit na demonstrace? Tak jednou za dva roky na nějakou lidovou veselici zajdu - fotit. Ti demonstranti mají cosi společného. Každá demoška má nějaký svůj archeotyp. Jenu průměrnou tvář a jeden oprůměrný ostým. Zvenku je to docela zábavné - ale naprosto mi to znemožňuje být "aktivním protestujícím". Nemám na to vhodnou vizáž. Ale nějakou vizáž mám. Bývám považován za policistu v civilu nebo novináře. Oni se mě, to si představte, bojí(!) nebo mi vysvětlují, že se jenom "přišli podívat". Aniž se jich ptám.
    Ten "Kotlinkový lid" netrpí přílišnou odvahou! Jen v grupě, v davu. Nebo v anonymní diskuzi na webech.

    OdpovědětVymazat
  5. Stella

    Starý Kocoure,

    tady se nesetkávají lhostejní proti angažovaným. To jste se sešli jenom lidi s různou životní zkušeností i momentálním naladěním.
    Osobně obdivuji Astru, která má za sebou tolik, kolik by málokdo vydržel se zdravým rozumem. Ale pořád stojí a čelí vichřici. Našla svůj způsob: jsem tady a teď, moje smutky jsou moje smutky, nebudu je rozsévat.
    A našla i tu vlastní "ochrannou" chvíli mimo bídu světa. Užíje si s potěšením ráno. Jiné, než když celé roky musela - ale to sem psát nebudu.

    Na internetu je tolik! politických rozborů a komentářů! Ale světem nepohnou. Jsou zbytečné? Ne. Poslouží třeba tomu, co jste udělal: rozboru, vytřídění, porovnání. A umožní ostatním, kteří v tom jen plavou, aby se zorientovali.

    Kolikrát si říkám, zlaté časy, kdy jsme nevěděli, tudíž se netrápili. Tak se nezlobte, když jsme přemírou informací natolik unaveni, že občas hledáme průzor. Vžyť to není netečnost a ta paní se určitě nesmiřuje s lajntuchem, jen pro tuto chvíli zaujímá postoj "žít se musí". A v tomto případě jde možná jde o rozdíl mezi ženským a mužským pohledem.
    Víte, co se říká: když doba naroste, přijde čas činu. Teď je jeho možnost - jaká?
    Pokaždé si vzpomenu na Ortenovo: "Vždycky byla nějaká doba."
    Zde diskutující nejsou nejspíš fatalisté, už vůbec ne švejkové, ale jen vidí věc jinak.
    Vy máte hlubokou pravdu, vedle vás - ne proti - ostatní také.
    A včil mudruj.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stello, mudrování sice mám velice rád, ale má to své meze, tak jako všechno. Po zvážení všech pro a proti se člověk pro něco rozhodne a je to. Točit se pořád dokolečka kolem jednoho a toho samého problému je prostě mrhání časem a energií. A tak mizerná, hnusní a „nežitelná“ doba, jakou by bylo ovládnutí Evropy islámem, tak taková tu ještě nebyla a to ani za Hitlera, ani za Stalina, to si pište. O něčem takovém neměl milý Orten ani potuchy. V tomto případě je to všechno velice prosté a jednoduché, buď si uhájit svoje, nebo raději nebýt. Odejít prakticky vzato není kam, více či méně „mloků“ je prakticky všude a všichni pilně pracují na množení, destrukci pevnin a výrobě mělčin. Z mě neznámého důvodu navíc za podpory místních dílem hajzlů, dílem idiotů a dílem debilů, co si nedohlédnou za špičku rypáku. Nicméně to všechno mi nebrání užívat si dle možností každou hezkou chvilku, dokud to ještě jde.

      Vymazat
  6. Kocoure, dopuštění nehrozí, zvlášť tady na východě, který z jejich pohledu je něco jako Ukrajina pro nás. Nejen z jejich pohledu. Tak na nás pohlížejí naši západní EUsedé. Ne, že ne. Pro leckterého Brita je kdokoli z jejich bývalých kolonií, třeba Pákistánec, přijatelnější než našinec.

    Stáhni plyn, přidáváš si jako strojník Puchmajer když vysvětluje co by se stalo kdyby kiksnul jeden válec, dva válce....až někdo položí otázku co kdyby kikslo všech dvanáct válců...

    Mešita tam u vás v černém městě nehrozí, třebaže haviři kdyby se po vyfáráni nevydrbali, by dobře pasovali. Aktuální velmi nepříjemný problém je úpadek OKD.


    Situace se možná jeví jako vážná, nikoli však zoufalá. Na lajntuch to nevypadá ani na západě. Záporná zpětná vazba se začíná projevovat silněji.
    Ano, nebrání to projevům blbosti, viz platba za nepřijatého. Obdoba uhlíkové daně. Abychom někomu platili za jím objednané zboží, které nechceme. Vždyť také to tu už vzbudilo pozornost. A co třeba Slováci a Maďaři, tam jsou hnedle šavle hore. Nemluvě o Polácích. Ovšem těch je čtyřicet milionů, je tam transatlantická vazba, jsou důležitým USA spojencem proti Rusku a nutno je nenasírat aby se necukali. Ten nápad s výkupným jsem zaznamenal, jakož i první ohlasy. Ani mi příliš nezvedl tlak, jen jsem pronesl něco o vychcaných a debilech (třebaže to nepasuje dohromady). A o úžasném byznysu. Naopak jsme toho mínění, že je-li to tak pěkně načínáno, jen houšť. Čím víc takových nasíracích nápadů, tím líp. Snad už není pozdě, když se pořádně přitopí, voda v hrnci se rychleji ohřeje, žábě to dojde a včas vyleze. Jestliže projde zákon o možnosti refererenda o vystoupení z EU, mohl by být zajímavým začátkem. Jde o hlasy voličů, obchod s nimi se začíná hýbat. Prstíky politiků v politickém větru jsou čerstvě nasliněny. Třebaže nejsem jeho nadšeným příznivcem, Hájkův článek na jeho stránkách(pravé cosi) považuju za výstižný.

    Hrdost...jestli mě neuráží koli EU požaduje...Jestliže bych měl být uražený kvůli kdejaké pitomosti, byl bych celý pozurážený, což není dobrý stav. Vnímám to jako další polarizační prvek v politice. Blbé či vychcané nápady mohou mít, ostatně jsme na ně historicky zvyklí. Nejsou pro mě překvapující ani omračující. Jde o to, co "my" tedy naše politická reprezantace na ně. Právě ta teď s nasliněným prstem ve větru testuje naši hrdost. Jestli vystrčí zadel na nás nebo na osu Berlín - Paříž - Brusel. Situaci zvládám v klidu, bez kopání do zdi a kurýrování place. Beru na vědomí, podle možností a okolností přiložím polínko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, opravdu si myslíte že dopuštění nehrozí? Byl Jste teď někdy relativně nedávno podívat se v Teplistánu, v Brnostánu a případně i jinde, třeba dříve v „ruských“ a nyní spíš katarských Karlových Varech? A viděl Jste ty jejich nadřazené pohledy? Nekoukalo a nekouká z toho nic dobrého, pro nás samozřejmě, pokud nebudeme reagovat včas a dostatečně rasantně.

      A situace v Británistánu? Mají, oč si řekli a co si svou mnohdy krátkozrakou a „podrazáckou“ politikou zasloužili a upřímně vzato, jejich budoucí reconquistu jim opravdu „nezávidím“, bude to docela „fuška“, protože tam už se do určitých míst opravdu nedá zajít, aniž by šlo o krk.

      Vymazat
    2. Draku, v Karlových Varech a Teplicích to má tradici. Lázeňský byznys. Jsou to platící zákazníci. Není to tak dávno, kdy byly nářky, že je to ruská enkláva. Nadřazené pohledy nevidím. Rozhodně ne nadřazenější než ty ze západu. Jak mnozí odsud se dívají na Ukrajince...

      Vymazat
    3. A to turecké vydírání? Nic vám to neříká?

      Vymazat
  7. Draku, je otázka, jak příchozí moc islám chtějí. Jak mc by se jim sem chtělo, kdyby tu byl přísný islám se všemi důsledky. Osobně nemám problém s tím, přeje li si to kdo, dopřát mu islám se všemi jeho důsledky. Příčinou nynějšího neblahého stavu je opouštění principu univerzality (rozuměj naší) a přecházení ne k principu partikularity, ale zabudovávání prvků jiného systému do vlastního, který je tím erodován.

    Inspirováno židovskou anekdotou:
    Předseda vlády nemůže usnout. Převaluje se, vzychá, ne a ne zabrat. Manželka: "Tebe něco trápí, že jo?"
    "Jo, trápí," on na to. "Moc." Z Busele volali, že chějí abychom zaplatili, to za ty uprchlíky." "No tak jim zavolej." "Že nezaplatíme. A nebudou spát v Bruseli."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku a kde na to „dopřávání se všemi jeho důsledky“ chcete brát lidi a prachy? Kdokoliv „baží“ po islámu, může si ho dopřát dosyta a zcela zdarma v kterémkoliv z 57-mi islámských států, které už na planetě jsou. Nemusí to dělat za naše prachy, tady a na náš úkor. Nepřeji si aby mi ten hnus kdokoliv tahal sem, vnucoval mi ho a choval se vůči mně nadřazeně z toho titulu, že má vybrakovaný mozek, protože mlátí palicí o zem 5 x denně. Proto jsem silně naštván na ty, kdož něco takového dopouštějí.

      Co se týče takové té židovské výřečnosti, hubatosti, jiskrné inteligence a dalších šikovných a positivních vlastností, tak ty bychom tu rozhodně potřebovali i „upotřebili“ zároveň. Co se islámu týče, tak se koukněte kolem, arogantních pitomců s vybrakovanými mozky a z toho plynoucích polízanic a problémů máme i bez vozembouchů docela slušný nadbytek. Další už opravdu nepotřebujeme, mohlo by nás to navěky pohřbít.

      Vymazat
    2. Pro Stellu i ostatní:

      To je právě ono. Já jenom, že nemám nic proti islámu. Islám funguje tam, kde vznikl, ve společnosti, která ho vytvořila a někdy i zpotvořila. Jejich věc.
      Vezměte si třeba komunismus. Na něm taky není vlastně nic špatného. "Každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb".
      Jenže člověk je vlastně založením sobec. Kdyby nebyl, nepřežil by ani v pravěku, ani nikdy potom. Takže komunistická teorie nefunguje právě proto.
      Multikuturalismus je podobný úlet - ostatně spoustu "EU tváří" má takovou mladickou minulost - a z té se nikdy doopravdy nedostali. To jsou danosti. Jenže mi osobně jde o jiné věci. O manipulace, lži, hyperkorektnost a neschopnost velké části obyvatelstva (a voličstva) Kotlinky se na moment zastavit a prohlédnout si situaci, ve které se nacházejí.
      O dotacích už psal Drak a psal jsem tu před časem i já. Dotace je úplatek bohatých "potřebným". Tedy spíše chtivým. Aby poslouchali. Ostatně rozepsanou malou úvahu mám nadepsanou: "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej"! Během cesty peněz od EU až k vymyšleným projektům (ne, že by často k něčemu byly, ale musí vyhovovat zadání EU) je přece tolik příležitostí si část peněz "odklonit" do vlastní kapsy. Realizace se zadává firmám, které jsou "uznalé" a zaplatí místnímu přerozdělovači dotací miliony třeba za "konzultace". Dotační podvod je už přece kategorie!
      Protože se mi podobná praxe nelíbila při spolupráci s TV, dost z té možné koprodukce odpadlo. Nebyl jsem "uznalý". Ale když už si mě najali, tak jsem aspoň věděl, že je to proto, že opravdu potřebovali mě osobně. Ale to už je dávno, spíše za starých časů. Takhle se ale stále rozdělují hlavní role, režie, dirigování, scénická výprava, dotáčky. Vidím to, nezměním to, takže to ani nenapadám, ale to neznamená, že mi to nevadí. A co vím, v TV tento systém "recipročních služeb" běží dál. A patrně i všude jinde. Nejen v médiích.

      Takže: Nemám strach z islámu, z globálního oteplování, z atomové energetiky, z Ruska. Ale ani ze multikulturalistů, hyperkorektníků a oteplovačů. Vidím jim do karet a štve mě, že si většina lidí nespojí příčinu a důsledek. Proto jsem začal psát tenhle blog - ale pomalu ztrácím motivaci. Když slyším, že je někdo v rámci přežití ochoten "vlézt pod lajntuch" je mi z toho smutno, jakkoliv je to pragmatické řešení. Neboli moje "polovina Poláka" mi tu pragmatičnost prostě nedovolí. Když už nedokážu něco změnit, neznamená to, že bych s tím byl smířen.

      Nejsem. Mám jen hrozný vztek - nejvíc na ty, kteří to odmítají vidět - nebo toho vůbec nejsou schopni.

      Ale co tym, synci a děvuchy? Nic. Jsme prostě vzteklý dědek, který se zachránil před opakovaným infarktem odchodem z vedoucí funkce. Nemá sílu s tím svinstvem, něco účinného udělat (zastavovat rozjetý vlak holýma rukama není ani hrdinství, ani nic rozumného) tak jenom občas něco podotýká. (Kdysi jsem moc chtěl mít nick "Podotek". Ale ten je už obsazený...)

      Tak se na mě nezlobte, že melu pořád to samé. Lepší už to se mnou nebude.

      Vymazat
    3. Jo - a považuji si velmi toho, že se Stella ozvala. I když vím, že nás zpovzdálí sleduje - stejně jako Informace z Itálie.
      Astře samozřejmě opulentní snídaně ani nezazlívám, ani nezávidím - k mé snídani mi smějí přečíst 1x zprávy ČRo, pak kmitne infrasignál a rádio zmlkne. Hudbu - tu už po ránu vůbec nemusím.

      Vymazat
    4. Kocoure, závidět někomu snídani, za normálních okolností? To už by ten dotyčný musel být pořádný mentální zakrslík :-) Jasně, že Astře ta ranní příjemná posezeníčka přejeme, předpokládám, že všichni. Já se také rád rozložím u něčeho dobrého a také od toho nespěchám, když to okolnosti jen trochu dovolí :-)

      Vymazat
    5. Draku, "....se koukněte kolem, arogantních pitomců s vybrakovanými mozky a z toho plynoucích polízanic a problémů máme i bez vozembouchů docela slušný nadbytek...."
      Ano, to je pravá příčina.

      Kocoure, všichni jsme potomky těch, kteří tu vlezli pod lajntuch, tu se chopili meče. Podle situace. Promítni si jen zdejší historii posledních dvanácti set let. Ty veletoče. Přijetí křesťanství, Byzanc, Řím, pod jednou, pod obojí, pod jednou, rodové války, velké války, Mongolové, Hunové, Avaři, Švédové, Francouzi, Němci...
      třicetiletá válka a dvě třetiny obyvatelstva pod drnem, část elity v emigraci, přechod z konfese ke konfesi a zase zpátky, všechny okupace, procesy čarodějnické a podobné, převraty, a celý cirkus kolem. Takže v porovnání s oním se děje prd. Lajntuch nehrozí ani u nás na východě ani na západě. Dokonce posilují konservativní proudy vyznavačů tradičních hodnot. Právě díky tlaku islámu vyvolávajícícho protitlak. Já nevidím islám zde jako problém. Principiálně je technicky snadné, zatím, ho tu nemít. Jestliže například v brněnské mešitě či jinde někdo zle káže, není technický problém aby zítra už nekázal a aby nebyla i mešita. Není to technická záležitost, nýbrž politická. Tu máme v rukou jen my sami. Problém je v tom, že toto není něco výjimečného, ale, bohužel, součást stavu společnosti a státu. Nedokážeme se vypořádat se svými zločinci, s vlastním nepořádkem. Nepořádek přitahuje další nepořádek... To má nějaké důsledky, které jsou příčinou událostí, které jsou příčinou důsledků.... Jestliže to bude eskalovat, jestliže to včas nebude politicky řešeno za použití mírnějších prostředků, hrozí, že to bude řešeno za použití krajních prostředků, podle jednoduchého klíče aniž bude zkoumáno kdo je zlý a kdo dobrý. Tak jako už nejednou v dějinách. Pozoruju snahu o včasné politické řešení. Nedopustitu nás vznik problému hrozícího eskalací, na jehož řešení by i někdo profitoval. Pozoruju takové účelové snahy o šíření choroby za účelem výdělku na její léčbě. Ale i protitlak je zarazit. Na to abychom vlezli pod lajntuch nezbude-li nic jiného pro přežití je velmi brzy, předpokládám, že na to nedojde, nejde o lineární proces. Záhodno nejprve chápat se brku, napsat náležité atikule a pověřit náležitě vybavené biřice. V tom to záleží na nás. Případně zatroubit "Do zbraně!" a vyrazit. Jestli tomu někdo brání, jsme to my sami. Spíše někteří z nás nakaženi importovaným multikulti mravním relativismem a implantovanými pocity viny za všechno kdo kdy kde komu co učinil zlého. I za ty otroky do Ameriky. I za to, že mezi husity nebyl žádný černoch, a že bychom se měli stydět. Do nějaké doby jsem nijak výjimečně nevnímal, ani se tím nezabýval, že jsem bílý muž. Kippplinga jsem bral jako odraz nějaké vzdálené kultury a událostí. Jenže tak jak je mi importovaně předhazováno a spíláno, jak jsem okopáván, začal jsem si to uvědomovat. Jsem takový jakého mě vidíte. Jsem takový jakého jste mě stvořili. Jsem bílý muž, a jsem na to hrdý. Jsem hrdý na vše co má rasa, má civilizace dokázala. Na břemeno, které nesu. Na všechny bitvy, které jsem vyhrál a které byly spravedlivé proto že jsem je vyhrál, a které vyhraju a které proto budou spravedlivé. Protože toto je můj svět, svět bílého muže. To je odpovědí na ty povýšené pohledy. Jejichž nositelé, nebýt bílých inženýrů, těch ďaurů, jimuž opovrhují, měli holé zadele, které by si utírali pískem, natož aby létali do zdejších lázní.
      Jestliže jde o to, když na to přijde, zvládnu hrát i tuhle polohu. Budu-li k ní donucen, nebude-li zbytí. O tom rozhoduju sám.

      Vymazat
    6. Obuvníku, tu hrdost bílého muže jste popsal moc hezky. Sdílím ten pocit. O to silněji mi dožírají ti upřímní provinění a omlouvační bezmozkové a ještě víc mi štvou cyničtí hajzlové, co se na těch bezmozcích snaží přiživit. První by patřili dílem do školy, aby si doplnili nezbytné znalosti a dílem do blázince, aby neškodili. Ti druzí, ti patří rovnou ke zdi, z těch už nic dobrého nikdy nebude.

      Vymazat
    7. Draku, jen nebude-li vyhnutí. V tom případě než být utracen jako ovce, dávám přednost zemřít v boji. Bez pravidel, bez zábran, bez lítosti, se vší krutostí toho kdo ví, že už nemá co ztratit. Že rychlá smrt bude vysvobozením a že co nekrutější smrt co nejvíce nepřátel bude potěšením.
      Má smysl riskovat vlastní život jen kvůli jemu samotnému. Cokoli jiného za něj nestojí. Ani čest, ani svoboda. Mrtvému je svoboda k ničemu. Tu může vybojovat jen živý. Pochodovat na smrt za zvuků kutálky? Za cizí zájmy, jen šikovně zabalené do velkých ideálů a hesel o vlasti, svobodě, demokracii, pravdě, lásce, za kterými se skrývá jediné. Prachy, prachy, prachy. Aby ti, kteří nikdy neriskují, v restauraci v posledním patře mrakodrapu popíjeli svoj Manhattan drink, kochali se zapadajícím sluncem s vědomím, že pro ně zítra vyjde zas? Hovno.

      Je-li vyhnutí, stojí za to žít mírně. Netrápit se nepodstatnostmi, protože když nejde o život, jde o hovno. Ani nenechat jitřit svoji mysl, ani to nevyhledávat. Nenechat sebou manipulovat.
      Jsou lidé, kteří jsou nebezpeční. Řeknu vyžeňme je. Vládnoucí odpoví, to nejde, protože zákon. Já na to, že změňme zákon. Vládnoucí odpoví, že to nejde, protože principy. Pak ti lidé začnou páchat zlo. Já na to zabijme je. Vládnoucí odpoví, že to nejde, protože zákon. Já na to, že změňme zákon. Vládnoucí, že to nejde, protože principy. Pak začnou ohrožovat samotného vládce. Volá do zbraně! Za vlast! Za principy! Já na to trhni si i se svejma principama.
      Naštěstí mnozí z nich rádi v poklidu posnídají a představa, ne že by jim šlo o život, ale že by museli změnit značku kaviiáru za trošku levnější, se jim příčí. Jenže někteří z nich jsou tak nenasytní a chamtiví, že o tom nepřemýšlejí. Ani o tom jestli zítra vyjde slunce. Považují to za samozřejmé. Pro sebe. Své chování nezmění dokud sami neponesou riziko, dokud mu sami osobně nebudou muset čelit. Ve stejné míře jako všichni ostatní.

      Vymazat
  8. Co toto tady to všechno nahromadě? Tolika slov přece netřeba. Chraňme si svá srdce, to za nás nikdo neudělá líp.

    Zdar, Stello. Doufám, že tě nepřejde entuziasmus. Člověk si hledá vždycky místa, kde je mu dobře. Jsem ráda, žes jedno takové konečně našla i ty.

    Jdu na kontrolu ke kardiologovi. A vy se snažte, aby vás tady nekleplo! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Už jsem zpět a mám zprávu. Na Mírovém náměstí u Svaté Ludmily a v jeho okolí se pohybuje nezjištěný počet policistů a ozbrojených vojáků. V trojících, dvojicíh i jednotivě. Ovšem - šeříky rozkvetly i přesto, a v celkem hustém dešti vypadá příroda tak, jak před mnoha lety sepsal Pavka Kohout! :-) Cituji!

    Máj, rozkvetlý máj. Naše překrásná zěmě se ve květech ztrácí. Máj, rozkvetlý máj, zpívají milenci, zpívají ptáci, máj rozkvetlý máj...

    Taková krásná alegorie, což.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šeříky doufejme, že vědí co dělají :-) Třeba už je opravdu jaro a třeba opravdu bude i teplo a hezky :-)

      Vymazat
  10. Soudím Astro, že kardiolog řekl, že máš ještě čas. A to je fajn. [;>)

    OdpovědětVymazat
  11. Díky za zájem o moje srdéčko, kocoure. Střez to svoje též. Víc jich nemáme. Ale vzhledem k tomu, že mě pan doktor znovu pozval na za šest neděl, moc času mi asi nezbývá :-)

    (Nyní tajů-plné hlášení pro všechny experimentující vařiče. EKo nečíst! Mohl by ses osypat. Objevila jsem dva přípravky pro usnadnění vaření. Jedním je Brkaše s mlékem v prášku od Knorra - rozmícháš v horké vodě a hotovo. Kaše je lehodná! Uznáte, až vyzkoušíte. Na chalupu nebo při trempování naprostý unikát. A druhý pomocník - Kotány-křehké maso. Zatím jsem ještě nevyzkoušela, ale návod slibuje, že naše masa nebudou již nikdy tvrdá. To se mi fakt povedlo napsat dobře. Takové malé kouzlo ne(chtěného). :-) Mohla jsem to smazat, ale nechce se mi.
    Je to sypká směs něčeho s něčím jiným (EKo, nečti), která zaručeně slibuje úspěch. Zejména při grilování. Nemám na čem grilovat, proto prubnu na guláši. Někdy.
    Konec mimořádného hlášení. Lze pokračovat v krasojízdě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, dík zhoršujícímu se společenskému prostředí, se pan doktor možná jen jistí, aby nemohl být pozůstalými případně napaden, že něco zanedbal. V takových případech pány doktory nutím k větší vzájemné otevřenosti, případně klidně podepisuji revers, docházím-li k názoru, že je další lítání kolem něčeho jen zbytečnou ztrátou času. Srdce sice nebolí, ale když mu něco je, člověk o z různých příznaků a projevů obvykle pozná, to nejde schovat, takže to ani nemůže příliš překvapit. Prostě je dobré, mluví-li spolu lidé otevřeně a bez postranních úmyslů a zejména doktor s pacientem si prostě vzájemně věřit musí, jinak je zbytečné, aby se vůbec setkávali.

      Vymazat
    2. Rád si přečtu, nic tak nepotěší jako.........dopl.dle potř.
      Křehká masa : odleželá, stařená, bez zázračných srágorovin. Ta kaše no , ale jo. Jinak bez těch srá... :sušené čisté bramborové vločky (min. 98%)www.natura.cz, neplést s kaší. Jen skutečně nevím zda se dají koupit v maloobchodě. Návod k použití:
      1. V 600 ml horkého mléka rozpustíme lžíci másla. Za stálého míchání do mléka sůl podle chuti a 300 ml vloček a necháme 1 minutu odstát.
      A na to maso platí vždy hrnec pana Pap...!Prostě tlakáč.
      4P jdu si to ohřát v M.T:

      Vymazat
    3. Možná, že bych také měl navštívit údržbáře, občas mívám knedlík za hrudní kostí. Ale napřed se snažím něco shodit, řeba to přestane. A nerozčilovat se. Protože když na to přijde, umím si sám přidávat nemlich jako Kocour, a dokonce bych ho i trumfnul.

      Obdržel zprávu, že dorazil harddisk do notebooku, WD, tisíc giga, 32 mega vyrovnávací paměť, 7200 otáček. Jsem zvědavý jak se mi na něj podaří přesypat to Ubuntu. Zatím jsem ve stavu osla mezi dvěma kupkami sena,nerad bych dopadl jako on. Jestli se mi podaří nainstalovat prostředí WINE a do něj Zoner, a bude to fungovat, je větší pravděpodobnost, že u linuxu zůstanu. Čeká mě i velký úklid. Z všemožně roztahaného musím udělat datové zálohy.

      Vymazat
    4. Astro, škoda, že jsem nevyzkoušel na té "svíčkové". Tak příště. V tom křehčidle jsou asi nějaké enzymy. Vyzkouším.
      Brkaše od Knorra? To je na jednu porci, když se s tím nechceš klohnit a patlat. Dostal chuť, ale na pravou. Uvařit brambory je snadné, rozmačkat, přidat horkou smetanu s máslem, do vrtačky upnout metlu a vrrrrrr. Kaše jako hedváb. Vrtačka je výhodnější než kuchyňský robot. Protože ten je zapotřebí jen občas. Robotem nevyvrtáš. Kdežto vrtačkou vyvrtáš i kuchyňsky vypomůžeš. Pravý chod, levý chod, regulace otáček, do sklíčidla upneš metly a nástavce různých průměrů a tvarů. Šlehací, míchací, hnětací. Z nerezového svařovacího drátu 5mm se dá vyohýbat lecos. Pro vrtačku je dokonce prodlužovací bowden ukončený sklíčidlem. Podobný býval příslušenstvím starého robota. Pro vrtačku se dá udělat adaptér pro pohon ručních strojků na mák, strouhanku, i pro menší mlýnek na mletí masa. Nevýhodou v některých případech je že to vyžaduje čtyřruční obsluhu. Dvě drží a obsluhují vrtačku, dvě příslušné kuchyňské uňuchadlo. Pro občasné víkendové použití, když doma není provoz jak v závodce, to stačí. Zatím jsem zkoušel malou akuvrtačku z Ikey na šlehání a míchání. Funguje. Na bramborovou kaši pro regiment, kdybys někdy potřebovala, lze použít ruční míchadlo na maltu.

      Vymazat
    5. Stran shazování, SCHU, je to celkem snadné. Jíst, ale jen polovinu všeho, a samozřejmě nepřehánět to s živočišnými tuky a s tuky vůbec. Jde to, ani to nebolí. Mně se podařilo za uplynlý měsíc rozehnat kilo a půl. Za rok kdyby to bylo dvanáct kil, byla by to balada.

      EKo, povídám, nečti to. Ta "moje" kaše už je s mlíkem, čili hotová, jen přimastit. Když je spěch a hlad, jako když najdeš. Normální brkaš z brambor je ale samozřejmě nejlepší, když je čas.
      Papiňáky jsem měla, už nemám a nechci. A ty používáš mikrovlnku? Já samozřejmě též, už si život bez ní představit nedovedu, ale používám ji pouze k ohřevu jídel. Úžasná úspora času i nádobí. Jeden den uvařím, naaranžuju na dva talíře, z jednoho se naobědvám hned a druhý čeká v lednici na zítřek.

      Vymazat
    6. Dráčku, ty jsi teda raditel.S panem kardiodoktorem jsme už kamarádi, v duchu mu říkám Jiříku.Dneska jsem si všimla, jak měl dokonale upravené nehty. To se mi líbí. Myslíš, že by mi sdělil, že mám na kahánku? On to dělá šikovně. Vždycky napíše záznam o mojí návštěvě a o vyšetřeních a na závěr je napsáno: Při zhoršení stavu okamžitě hospitalizovat. Pár slov a je v nich všechno. :-) Já už jsem otrlá jako starej voják v poli. Mě jen tak něco nerozhodí.

      Vymazat
    7. To Schu-macher:
      Ano, občas trpívám "samonasíracím efektem", ale snažím se ho ovládat. To jde ale jen v případě, že se odstřihnu od dění v Kotlince. Začínám občas flirtovat se spikleneckými teoriemi - jako například když si naši "zákonodárci" večer odhlasují, že se budou bavit (jen bavit!) o možnosti vystoupení z EU a druhý den debatu zruší, patrně podle přísloví "Ráno moudřejší večera!". Ouplně vidím, jak některým předsedům poslaneckých klubů zazvoní večer mobil a tam se ozve někdo z Brusele nebo dokonce odjinud a druhý den jsou už docela rozumní. Já nemám pravděpodobnější vysvětlení toho náhlého zmoudření.
      ===
      Emulátory WIN fungují docela dobře, trochu je problém se sdílením souborů mezi OS, ale bohužel zpomalují běh. Což by se dalo skousnout u Zoneru, ale nedá se zkousnout u Adobe Auditon a už vůbec ne u Vegasu.
      ===
      To Drak:
      Já mám štěstí na doktory. Jednak jsou ke mně docela upřímní, jednak přátelští a jejich korekce mého zdraví jsou funkční. S většinou z nich mám domluvu na kontrolu od půl roku nebo kdybych si všiml, že něco neklape tak, jak má. Jo a pár kilo dolů opravdu omlazuje. Když se člověk nastaví na nový režim, jako by couvl na časové ose.
      === ¨
      To EKo-var:
      Ano, bramborové vločky ze skutečných brambor. Přesně tak, jak jest popsáno to funguje i s patřičnou vůní. Trocha cibulky do zlatova osmažené vytvoří nerozpoznatelnou iluzi brambor. Toho způsobu užívám už přes půl století - ovšem vždy mimo domov. Doma bych tenhle způsob vaření považoval za zhůvěřilost. I to škrábání brambor přece tak nějak patří k obědu.
      Tady, v bamoborářském kraji stojí dneska kilo 21,90. V podhůří Sudet, u silnice, 8.-Kč. Když celý čtvrt metrákový pytel, tak jen 7.-/kg. Pytel je v ceně.
      Mimo jiné: Pro mě je jídlo jídel takové: dobré brambory, zasypané podstatnou vrstvou do zlatova osmažené cibule na špeku a k tomu kyška. Domácí kyšku už v městě z krabicového mléka nevyrobíte, ale ta "selská" je taky dost dobrá. To nechválím proto, že mám akcie od Kunína. [;>) I když je drahá. Na chalupě mám svého Tovjeho - a litr přímo od krávy je za 10.- Kč.
      No, nekup to!

      Vymazat
    8. Schu, brkaš od Knorra je tříporcová. A fakt dobrá. Stojí cca 30, ale dneska byla v Tescu za 19. Tak jich mám pět doma.Dělám pokusy - třeba nechám roztavit hermelín a udělám cibulku s trochou melasového cukru, zkaramelizuje to v pohádkovou chuť.- Jinak tvoje udělátory - tO je teda NĚCO!

      Vymazat
    9. Astro, díky, to je výborná rada, ještě přidej tu kterak mám sníst jen polovic. Snažím se to řešit tím, že víc nemám v dosahu.

      EK bramborové vločky - znamenám si, když na ně narazím, vyzkouším. Měly by z nich jít i škubánky.

      Kocoure, samonasírání omezíš mediální dietou. Příjem informací, a to jen velmi zásadních omezit, na písemný. Praktikuju, pomáhá. Ráno totální cenzura. Žádné projíždění netu pri kafi. Ostatně nikdy při jídle. A ne že to okecáš, že ne při jídle, ale jídlo při tom, znám své pappenheimské...

      Mlíko, jo, to můžu. Nezprůmyslované. K tomu dobrý chleba, sýr, tvaroh, jen osolit. To je lahůdka. Lidi s otupělou chutí, ládující se supermarketovými šmakuládami z pultu "lahůdek" už nevědí co je dobré. Manželka to obšas kupovala, jenže v posledku už sama říká, že je to hnus. Pravda, ne úplně všechno, ale všechny ty pomazánky...

      Když vzpomenu jak jsem na Silvestra dělal tu rybí, ze Sokry, s vlastnoruční domácí majonézou, sůl, pepř, worčestr, plnotučná hořcice, mazal na chlebíčky, sypal cibulkou a na to položil sladkokyselou tak akorát pálivou křupavou feferonku. Jak když se ukousne, jak se ty chutě postupně rozvíjejí, jak ta cibulka s fefernokou vytváří kontrapunkt k rozmělněnému rybímu masíčku s akorát ochucenou majonézou ze které nevyčnívá žádná z ingerediencí, naopak jsou spojené v harmonické chuti, ani nevadí, kydž tam zbude kousek páteřičky, mezi zuby pěkně chrupne. Na to doušek vychlazeného Cinzana, které vytvoří kontrapunkt k tomu všemu a připraví chuťové pohárky pro vychutnání dalšího sousta...


      Tak jako záleží co ráno naložíš do bachoru, nemlich tak záleží co naložíš do hlavy, podle toho se ubírají myšlenky. Najel na to, funguje. Třebaže cítím absťák, mám pokušení a občas se zapomenu po tom hrábnu, jenže to znamená otevřít víko, zapnout, připojit na net... Pokušení jako z Pána prstenů. Znovu čtu, po několikáté, dějovou linii znám, pořád nacházím něco zajímavého.

      Wine, až vyzkouším, podám hlášení. Kzyby pod tím Zoner chodil, byl bych velmi spokojený. Větších ambicí nemám. Zoner mi plně vyhovuje. Gimp prý je také velmi použitelný, ale jeví se mi uživatelsky méně přívětivý.

      Kyška, jestli jsem to tady už nepsal...
      Vychlazenou plnotučnou zřeď z třetiny až z poloviny ostrou vychlazenou sodovkou a dobře rozkvrdlej. Má to říz jak břitva.

      Vymazat
    10. SCHU, jestli budeš psát takový básně na jídlo, nezhubneš.Nesmíš o jídle myslet extravagantně, protože to by sis ten talář naložil až do stropu. Musíš se ukáznit, vychutnat smyslně pouze to, co sis na talíř nandal, jíst tu poloviční porci zvolna, slastně žvýkat a nekoukat, jak ostatní dlabou. Věř mi, zhubnout se tak dá. Mně se to podařilo před několika lety velice dobře a dlouho jsem váhu držela v pozoru, ale přišly stresy, vůle byla oslabena, a já se rozjedla za čtyři. Jídlo pro mě bylo řešení, uklidňovač nervů. Za rok všechna váha zpátky. Pekla jsem, vařila, smažila a cpala se nepříčetně. A to se nesmí.Ty půlporce jsou řešení.Rada je - silná vůle. Motiv - proč to chci. Když jsem dokázala přestat kouřit ze dne na den, vůli jsem si opravdu prověřila. A dodnes jsem na sebe hrdá!

      Vymazat
    11. Astro, znát svého doktora a sebe sama musíš nejlíp ze všech Ty. Do toho já nevidím. Ale z toho mála co vím usuzuji, že vyhýbáním se věcem ošklivým a stresujícím a tím, že se snažíš být v pohodě a vyhledáváš situace a věci hezké a ono se Ti to spíš daří než ne, tak bych řekl, že děláš sama pro sebe to nejlepší, co jenom jde. Zkrátka že na to jdeš správně a dobře.

      Co se týče sdělování někomu, že má na kahánku, tak to je na páně doktorově úvaze, inteligenci a hlavně empatii. Na té empatii a citu toto závisí nejvíc a někteří doktoři prostě nejsou něčím takovým nadáni, takže jsou horší než slon v porcelánu. Je-li si lékař skoro jist, že by tím leknutím dotyčného na místě zabil ať už mu to sdělí jakkoliv, dělat by to neměl. Na druhou stranu není od věci, když to člověk ví a může využít zbylý čas k uspořádání věcí po své smrti a k tomu, aby po něm nezbyl čurbes jakéhokoliv druhu. Jsou mezi námi i takovíto pragmatici a těm by se to naopak říkat mělo, těžce by totiž nesli, kdyby ne. No a toto jsou zhruba 2 krajní polohy a někdy může být opravdu velice těžké odhadovat, zda říct, nebo ne. Když tak se to sdělí aspoň příbuzným a blízkým. Universálně platný postup ale není.

      Vymazat
    12. Dráčku, já bych musela znát svých doktorů asi deset. Důvěrně jich znám pět. Mám tak možnost prakticky zjišťovat, jak na tom s empatií jsou. Víš že je to velmi různé? Ty tak krásně teoretizuješ o vážných věcech v lidském žití, ale praxe je poněkud jiná.

      Kdo má sílu znát pravdu, řekne doktorovi, aby mu ji sdělil. To jsem udělala já a pouze jednou, a už bych si to nezopakovala. Je to zhoubnější než smrtelná choroba. Připraví tě to o zbytek rozumu. A nastaví ti to v hlavě šílený program, kterému se nedá ubránit.Jsou lidi, co to unesou. Ale žádný dopředu nikdy neví, jak se rozum k pravdě poté postaví. Jsem pro milosrdné lži.

      Řeči na tohle téma jsou smutné, proto jich nechávám.

      Vymazat
    13. On to nějak vezme chlap a jinak ženská?
      Musel jsem vyslechnout a smířit se s faktem, že moje máma má už jen pár dnů/týdnů života, musel jsem vyslechnout požadavek své maminky, abych vytrhal dreny které měla a tak ji zabil, musel jsem říct doktorovi, ať ji proboha dává dost opiátů, ať do své smrti raději už jen spí - a do rána maminka ve spánku umřela. Jestli to byla euthanasie nevím, nepátral jsem, ale bylo to řešení dobré. Pokud to zařídil ten primář, tak mu děkuji i za maminku.
      ===
      Musel jsem mluvit s kolegyní, které věděla, že za pár měsíců umře a musel jsem, všichni ostatní náhle "neměli čas". Astra možná ví, jaké je to bavit se s umírajícím. Člověk si naloží strašnou tíhu. A roky se z toho mátoří.
      ===
      Takže když mi můj doktor řekl kdy a jak zemřu, prostě jsem to vzal na vědomí. Co s tím nakonec můžete dělat? Počítám s tím, nedělám dluhy a plním sliby. A v šuplíku mám závěť. To není nic morbidního. Takhle byl připraven na poslední cestu i můj skoro devadesátiletý strejda. Když jsme došli do prázdného bytu, měl v jednom šuplíku všechny potřebné dokumenty, závěti, soupisy.
      Po té sedmdesátce je to jen elementární slušnost k pozůstalým.
      ===
      Zábavný moment: Pár dnů před svým infarktem jsem byl u kardiologa. A ten mi zavtipkoval: "Zemřete, ale kvůli srdci to nebude!" Devátý den poté se mohla jeho věštba z 50% naplnit. Zemřel bych, ale bylo by to kvůli srdci. Doktor, když jsem mu dával propouštěcí papíry z nemocnice z toho byl jaksi špatný. Asi si vzpomněl na svůj vtípek. Ale odborníci praví, že se dá předpokládat jen sklon k infarktu, ale že ten jako takový se předpovědět NEDÁ. Takže jsem ten pocit viny nakonec vymlouval já doktorovi.

      Takže já jsem pro pravdu.

      Vymazat
    14. Kocoure, on je rozdíl, KDO před tebou umírá. Já už jsem zažila všechny eventuality. Mám velesmutně natrénováno.

      Spíš bych se věnovala tomu, napsat včas závěť a uspořádat si papíry a věci tak, aby pozůstalí měli taky čas na tichou vzpomínku a ne aby jen nadávali, co jim to tady zůstalo na krku za bordel. Likvidovat pozůstalost je sakra práce, Zažila jsem 5x.

      Už se mátořím leta a furt nevidět konce.

      Vymazat
    15. Já vím Astro. A z toho se nevybrečíš!

      Vymazat
  12. Astro, pravdu díš!
    Přesně tak jsem ztloustl - stres, nervy, večerní mlsání, kdy jsem se snažil duševně připravit na další den bojů, uklidnit nervy. Když mi doktor řekl, že mi začíná cukrovka II. typu, že budu muset držet dietu a dlabat nějako prášky na diabetes - nebo se pokusit zhubnout, zvolil jsem druhou cestu. Prát si do břicha inzulín se mi nechtělo - to musí dělat moje sestra. Půl kila dolů týdně šlo docela pravidelně a bez hladu - stačilo přestat sladit kafe, zrušit večerní keksíčky a zákusečky, vařit si méně příloh a přidat malou dopolední svačinku. Za půl roku testy ukázaly, že stařecká cukrovka zatím nehrozí. Doktor mi odebral léky a bylo. Ale aspoň mi našel nedostatečnost štítné žlázy - asi abychom se co půl roku vídávali, protože jsme si vždycky za těch dvacet minut náramně dobře pokecali...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, Kocoure, snažím a taktéž držím palce. Ale kecat o tom můžu,od toho se nepřibírá.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)