Prohledat tento blog

sobota 14. května 2016

Kdo se má líp, kdo se má líp než úředník...


   Vláda nevolených, zato nekritizovatelných úředníků. Dobře placených a schopných si pomocí peněz a slibovaných funkcí vydržovat armádu menších přikyvovačů, dvořanů. Připomíná to opravdu nějaký královský dvůr, do jehož kruhů se dostanete jen náhodou. Své nástupce si také volí mezi sebou. Dost to připomíná Zakázané město v Pekingu.




   Aby vzbudili dojem, že jsou Evropě (za ty peníze) opravdu k něčemu,  konají. Tu se scházejí aby posoudili možnosti jak se vyrovnat s migrací, kterou vyvolali nebo nechali vyvolat bývalými koloniálními státy Tedy "starými evropskými" státy jak praví novořeč, tu řeší vztahy k Rusku, kde se snaží vyvolat dojem, že Rusko a bývalý Sovětský svaz jsou jedno a totéž, i když se ve skutečnosti jedná o druhou velmoc, která překáží  ambicím USA stát se celosvětovým hegemonem. Čínu zatím jako by nechávali stranou a EU je vojensky příliš slabá. To celé jen "vytváří dojem".

   Poslušnost menších států si zajišťují "bruselskými dotacemi", které ony menší státy často přijímají z důvodů, které jsem tu už několikrát uvedl - dotace jsou peníze, které věrchušky oněch větších i menších "trpaslíků" vydávají za svůj úspěch, za manu nebeskou o kterou se zasloužily. Opravdu zasloužily - svým podléháním/podlézáním všem příkazům, doporučením a přáním "Bruselu". Navíc se z těchto peněz dá část vždy "odklonit" do kapes těch, kteří dotace rozdělují. Vzpomeňte jen na to množství dotačních podvodů,  které se dostaly k soudu - a ještě bohdá dostanou. Další fází rozkrádání prochází projekt při přidělování zakázek firmám. Peníze jsou, na ceně tedy nezáleží, vyhrává ten, kdo nabídne rozdělovačům větší všimné. (Kauza MUDr. Rath, MUDr. Dbalý atd.)

   O praktičnosti investic do těchhle "projektů" se dá dost často s úspěchem pochybovat. Předražená dětská hřiště, cyklostezky, alternativní zdroje (slunečníci a větrníci, ekologičtí řepkoví naftaři atd.) Navíc dotace kryjí jen část nákladů, zbytek jde ze státních nebo obecních rozpočtů. Na projekty, které by mohly třeba Česku pomoci k soběstačnosti nebo dokonce ke konkurenceschopnosti v rámci Evropy se dotace nevypisuji a nepřidělují. Takže silniční spojení - dálnice nebo jaderná energetika je mimo zájem EU, protože jsou proti zájmům "starých členů". Heslo "Více Evropy" říká vše. Více pravomocí pro nevolenou evropskou věrchušku, méně lokálním vládám. Tuhá centralizace, kterou jsme (jak tak zjišťuji vlastně v mírnější formě) zažili za časů RVHP a Varšavské smlouvy. Zohledněny jsou vždy zájmy větších na úkor těch menších.

Předpisů a nařízení není nikdy dost!
   Třetím okruhem jsou doporučení a nařízení v hospodářské, normotvorné oblasti. Normy na povolenou křivost banánů, zákaz dubových špalků na sekání masa, zákaz žárovek, rtuťových teploměrů - v tzv. úsporkách je prý v sumě více než stonásobné množství rtuti, než bylo v lékařských teploměrech - a tam nakonec i zůstalo - rozumný  člověk si zakoupil rtuťové teploměry do zásoby, protože se nekazí a ukazují správně i po mnoha letech na rozdíl od těch elektronických. Nehledě na to, že nepotřebují baterie. (Ty také obsahují látky "nepřátelské" k životnímu prostředí. A měnit se musí pravidelně.) To by tak hrálo, aby byly v prodeji věci, které přežijí i několik generací. Je třeba udržet udržitelný rozvoj. Nízká inflace, tedy znehodnocení měny je, jak se zdá, zásadní brzdou pokroku. Proto tolik reklam na půjčky. Půjč si na něco, co vlastně vůbec nepotřebuješ a pak zbytek života splácej, splácej...  Nebo si na splacení dluhu opět půjč. To je už téměř dokonalé.


   A připravují  se další zákazy. Jenže: Že musí s dalšími návrhy postupovat "diplomaticky", si jsou vědomi i členové komise. "Musíme brát ohled na kritiku, že se EU příliš vměšuje do obyčejného života občanů," připouští podle D. Telegraphu komisaři. Chtějí ale přesvědčit veřejnost, že úsporné přístroje jim sníží účet za elektřinu, což je v jejich vlastním zájmu. Stojí také o podporu různých ekologických sdružení a iniciativ.

Dvojvařič s nulovou spotřebou elektřiny
   Ovšem fyzika je značně politicky nekorektní. Na ohřátí litru vody z dvaceti na sto stupňů potřebuji základní množství elektrické práce. (Dokonce se takto dá definovat výkon elektrického proudu.) To je neměnné, ať to dělám pomalu nebo rychle. Ale při pomalém ohřívání se může snadno stát, že vnější ztráty budou srovnatelné s příkonem potřebným  na ohřev a bodu varu nikdy nedosáhnu. Což si může každý, i ten, kdo nedával ve fyzice v deváté třídě moc pozor, vyzkoušet na elektrickém vařiči. Když nastaví příliš nízký příkon, voda se ohřeje na určitou teplotu - a pak se vyrovná příkon ztrátám.  Elektřina se spotřebovává, ale účelu - varu vody - nebude nikdy dosaženo.  Neboli je výhodnější ohřívat vodu větším příkonem a rychle. Šetří se tím elektřina, potažmo naše kapsa. Podobně topinkovače, fény, vysavače, pračky, sušičky... Co ušetříme na výkonu, to ztratíme na čase. A čas jsou peníze. 

   Zasahovat do volného trhu sice lze, ale rovněž lze očekávat odpor. Protože proč má nějaká komise z Belgie rozhodovat o tom, jestli si koupím vysavač, který dokáže vysát pokoj za deset minut nebo úsporný, se kterým tam strávím půl hodiny? Nebo topinkovač, který bude tousty jen tak sušit a bude mě tím zdržovat od snídaně? To si přece musím jako spotřebitel rozhodnout sám a výrobce mi pak nabídne škálu výrobků. 

   Nepříjemný poznatek: Rychlovarná konvice je nejúspornější způsob, jak uvařit vodu. Ani mikrovlnka nemá tak malé ztráty.  A ostatní způsoby jsou ještě méně úsporné. Takže evropská komise by měla zakázat hlavně elektrické sporáky a to i indukční. Jsou mnohem "méně ekologické", jak by to řekl politický korektník.  Že bychom se vrátili ke kamnům nebo rovnou k vaření na otevřeném ohni?

Elektromobil starého Forda ze začátku minulého století.
Byl na světě dřív, než auto s benzínovým motorem.
   Elektromobily: Když se spočítají ztráty při výrobě energie potřebné pro nabíjení akumulátorů elektromobilů a energie potřebná na výrobu oněch baterií a jejich následnou ekologickou likvidaci, dospěli mnozí inženýří ke zjištění, že auto s naftovým  motorem škodí ve výsledku životnímu prostředí mnohem méně. Nicméně se budou propagovat elektromobily. Na to vemte cyankáli. 

   Ano, i já bych si koupil elektromobil, kdyby měl trochu slušný dojezd. A bylo dost nabíjecích stanic. Tichý, nesmrdí, v provozu skoro o řád levnější než auto s benzinovým motorem. Ale elektromobil je násobně dražší, baterie nemají dostatečnou výdrž a hlavně nemáme dostatek nabíjecích stanic. Nemůžeme je ani mít, protože by jejich napájení elektrická síť ani elektrárny nezvládly. Musely by stavět nové, na nárazový provoz. Buď tepelné nebo přečerpávací. Vodní ne, co kdyby zase suché léto, že? A ptám se - máme dost vhodných kopců, které nejsou chráněný zelenými aktivisty? 


   Jistota je šlapací kolo. Vysoce ekologické, prakticky nijak neovlivňuje životní prostředí. Jenže by bylo třeba mnohem asi méně cestovat na delší vzdálenosti. Vrátit se zpět v životním stylu. Někam jezdit jen tehdy, když je to naprosto nezbytné. A pochopitelně - žádná letadla! 

Už přímo vidím, jak se evropští státníci sjíždějí na nějakou konferenci do Bruselu na bicyklech. 

   Ti bohatí by měli na svých dvoj- nebo trojkolech své silné a věrné šlapače do pedálů, případně, chceme-li dodržovat genderovou vyváženost, i věrné šlapky. Ty by musely být rozmístěny, ubytovány v pravidelných vzdálenostech kolem trasy, něco jako přepřahací stanice za dob koňských povozů. Víte, jak by to pomohlo zaměstnanosti?  Uvědomte si, kolik mladých, zdravých dívek by mohlo dělat oficiální šlapky? Ovšem - kolik by jich takové šlapky dělat chtělo?


Chcete  příkazy z levé nebo z pravé ruky?

No a takovém pitominky člověka napadnou,
když zaslechne, že se bude z Brusele
opět něco zakazovat. 

Hezkou neděli!

Všechny fotky tentokrát dodal strejda Google.

10 komentářů:

  1. Ať už bylo vytvoření této nevolené bruselské byrokratické rozhodovací obludy záměrem už od začátku, nebo to byla jen machiavelistická improvisace, která se objevila až v průběhu času, rozhodně nám dává čím dál tím víc „zabrat“ svými výrony debility, které naprosto odtržena od reality rozesílá do všech koutů kontinentu aniž by se musela zodpovídat před voliči. Blíží se čas, kdy jí bude třeba „odstavit od válu“, protože jestliže se tak nestane zavčasu, stane se to následkem krize vyvolané jejím „osvíceným řízením“, případně proto, že dík zhoubným následkům tohoto jejího „osvíceného řízení“ ovládne evropský prostor někdo jiný...

    OdpovědětVymazat
  2. Vďaka za ďalší dobrý článok. Chcel by som ale spýtať, ako ste to mysleli s eurofondami a diaľnicami. Aspoň na Slovensku máme na roky 2014-2020 dotácií na diaľnice pre "staviteľov" habadej: http://www.telecom.gov.sk/index/open_file.php?file=doprava/dopinfra/program/Dokumenty/fondyeu20142020/SchvaleneOPII/OP_Integrovana_infrastruktura.pdf napr. str. 44

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás už se financují jen zatracené cyklostezky, parky a turistické atrakce. A nebojte se, jestli někdo vlivný v Německu, Francii, Británii, Itálii či Holandsku, zkrátka ve těch starých, původních a vlivných zemích unie usoudí, že ho slovenská ekonomika nějak ohrožuje, tak pak už také dostanete dotace jen na bezcenné a naprosto prodělečné blbosti a ptákoviny, určené jen k napakování se těch správných lidí... U nás se na stavbu dálnic dálnic a čističek odpadních vod před nějakou dobou dostávaly unijní peníze také, ale jejich užití bývalo dosti často a hlavně účinně brzděno a blokováno zelenými mozky financovanými převážně z Rakouska a Německa. K tomu si přidejte spekulace s pozemky a machinace kolem nich a tak doba staveb dálnic marně minula, prachy přestaly chodit na dálnice a začaly chodit už jen na blbosti a zloděje.

      Vymazat
  3. Vidím to stejně. Jenže je to v pořádku. Musí to projít přes vlády. Ty vzcházejí z voleb. Koho voliči zvolí, ten tam je. Jestliže voliči svobodně volí jak volí, činí tak proto, že jsou spokojeni s nařízeními o křivosti banánů, o zákazu žárovek, teploměrů, výkonných vysavačů, rychlovarných konvic.... o imigraci....nepochybně jsou spokojeni. Dobře jim tak.
    Chytří si jako vždy poradí, u blbejch je to jedno. Co ses za Husáka naučil, při Bruseli jak když najdeš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se za Husáka naučil? Potřebné.
      Dělat si z toho všeho pdtdel. Protože jinak nelze.
      Ještě jedno úsloví: "Je věc velmi těžká, holou řití zabít ježka!" Tedy stavět se oproti "všemu lidu" (většině obyvatel Kotlinky) je stejně moudré, jako se hrdě postavit rozjeté rychlíkové lokomotivě. Pokud nesedíš v kabině nebo nemáš v ruce páku od veksly nemáš nárok cokoliv měnit.

      A celý problém má pochopitelně i několik vyšších levelů, do kterých z těch nižších není moc dobře vidět. Na ty, co mají v ruce vahadla javanek. Kdyby tam bylo vidět, bylo by to sehr schlecht loutkové divadýlko, nich wahr?

      Vymazat
    2. A ještě cosi:
      Politický systém zvaný "demokracie" je založen na tom, že volení dávají volitelům sliby, které nemohou, nemohli nebo nikdy nechtěli splnit. Proto potřebují sdělovací prostředky, ať už vlastní nebo spřízněné, aby "vší lid" nedostal skutečné informace, ale jen iluzi informací.
      Skutečné informace bez "vysvětlujících textů" by znamenaly konec systému. Rozpad na společenské buňky jen tak velké, které lze obsáhnout vlastní zkušeností. (na vlastní oči vidět a uši slyšet, ohmatat, očichat, olíznout...)

      Tlupa prvobytně pospolná s tím neměla tak velké problémy. Všechno, co bylo mimo ni bylo nepřátelské a bylo záhodno to zlikvidovat sekeromlatem.
      Někdy mám pocit, že už se to stalo. Nebo vbrzku stane.

      No ne, vážně, přečtěte si pár diskuzí pod články - vlastně o čemkoliv. A na ty sekeromlaty taky dojde.

      Vymazat
    3. Na ty, co mají v ruce vahadla javanek...
      Přesně tak.
      Akorát, ty pravé javánky, nemají spodní vedení? Jako kluk četl v encyklopedii Země, Vesmír a My děti. Ještě ji mám, notně rozdrbaný špalek. Moc se mi líbil průřez Saturnem V. a obrázek X15.

      Vymazat
    4. Kromě toho, dělat si ptdel bude lehce adrenalinová činnost, jestli projde ministerský návrh na rozšíření trestnosti hanobení lecčeho. Povede to k oživení anekdotické kultury, pro kterou útlak je živnou půdou. Vlahý deštíček pro smějící se bestie.

      Vymazat
  4. Jojo, to je už asi ten německý doktor, co mi obvykle schovává věci...
    Marionety, ne javajky. Od člověka, který léta pracoval pro loutkové divadlo je to neodpustitelná, smrtelná záměna. Loutkáři se mi teď budou smát na potkání. (Pokud to tu ovšem někdo z nich čte.) [;>D

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)