Prohledat tento blog

neděle 15. května 2016

Osm tramvajových zastávek cestou k věčnosti....

 Napsala Astra     














   Je to - jako bych se procházela svým životem. Nastoupím téměř u domu.Je májová neděle dopoledne. Fičí studený vítr a přináší od severu hory mraků. Je mi zima, málo jsem se oblíkla, ale vracet se nebudu, v životě to nejde pořád se vracet. Musím vydržet.



   Tylovo náměstí, můj častý pochoďák při nákupech. Je tady všechno, co ženské nakupují, i čtyři dny v týdnu se konají trhy, ale všechno v nich je nad finanční hranicí únosnosti, mojí snad ne, ale nehodlám živit zbůhdarma cizí lidi.

   Stanice nad Muzeem, které je zrovna v absolutní rekonstrukci. Bylo načase.Jen doufám, že tam někde nad průčelím nechají alespoň jednu díru v omítce po palbě ruských samopalů v roce 68, kterou zarámují pro výstrahu jako memento. A taky jsou tady "moje" lavičky. Na které jsem neustále pyšná. Tuhle si vedle mě sedla paní a šťastně mi oznámila, jak úžasné je, že si člověk může na chvíli sednout. Vřele jsem souhlasila a v nitru jsem byla blažená.

   Stanice nad rozhlasem. Tady je otevřená čtyřicetiletá kapitola mého života. která by vydala na trilogii až ságu. Pouze podotknu, že málokdo měl v životě to štěstí, že pracoval celý aktivní čas v jednom zaměstnání, které poskytovalo obrovské množství rozmanitostí pro kreativitu. Poznala jsem tady mnoho velmi kvalitních lidí, z nichž někteří mě provázejí životem dodnes. Bylo to za komančů, bohužel, ale přesto jsme dokázali žít. Za každým oknem toho domu na Vinohradské třídě se schovává tolik příběhů. Na které okno ukážete, o tom, co se za ním událo, bych mohla mluvit hodiny.















   Náměstí Jiřího z Poděbrad, čili Jiřák. Chodila jsem tu do základní školy, a dostala tu i dvojku z mravů. Za tuto jednu stanici jsem napočítala asi sedm stěžejních situací, které se udály a nějak ovlivnily moje žití. V knize by to vydalo na několik tučných a přímo exkluzivních kapitol. Pikantní byla koule z ruské písemky na zdejší střední škole, kterou jsem kompletně opsala už nevím od koho, a ten někdo v tom nasázel tolik chyb. 

   Stanice Radhošťská. Exkluzivní místo, bydlela jsem tady od narození dvacet let. Za tu dobu proběhne opravdu ledacos. Třeba válka, revoluce, Vítězný Únor....

   Flóra. Místo, kde začínají Olšanské hřbitovy. Vyprávěl mi můj stařičký strýček, že za hřbitovy kdysi byla už jen pole. Teď je to obrovský prostor uprostřed města, který s námi sdílejí naši mrtví. Od Flóry až k Židovskm hřbitovům jsou to poslední dvě tramvajové zastávky.


===============================================


   Seřadila jsem si to, abych si nějak utřídila historii svého života. Co se na tak malé ploše všechno odehrávalo!... To, pro mě nejpodstatnější a nejtragičtější, je zastávka poslední, nad věčností, nad hrobem dcery. Dnes tam kvetly lesní jahody. Loni, když jsem tady o tom psala, už tam byly červené jahůdky...



A ještě pár slov na závěr



87 komentářů:

  1. Stella:

    Astro,

    díky za tramvajovou osnovu tvého dosavadního životního příběhu, vlastní vyprávění s detaily bude jistě následovat! Když někdo tolik dostal, měl by se podělit!
    (Jen si všimni, jak by mě vůbec nenapadlo použít slovo "povinnost". Smajlík mrkající.)
    Ale vážně: kdo z nás se mohl seznámit s takovým prostředím, jako ty v rozhlase, s takovými lidmi, s takovou prací. Kdo z nás zná ten kus Prahy tak, jako ty.
    Výzva k ostatním diskutujícím: máte víc testosteronu, zapůsobte na Astru!
    Aspoň mozaikovité vzpomínky!

    Hnízdila spousta lidí nemiluje, je jasné proč.

    Hezky reprodukované fotky...

    OdpovědětVymazat
  2. Omlouvám se, moje cesty nevedou metrem, ani MHD, ale jinou krajinou.
    V prágru jsem většinou šlápl do HO..., proto chodím jinudy. Zde to žrušené:
    http://www.vojensko.cz/municni-sklady-csla
    Druhá letecká Chrast u Ch.49.8864250N, 15.8994608E
    http://jdem.cz/b85s56
    Květná, obnovená: http://jdem.cz/b85s83
    Někdo projde svět, jen po jiných cestách, ani na OLŠANA se nedostane.
    apropos :http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/132/132048.pdf
    Flegmatizace brizantních trhavin, jako například penta- erythrittetranitrátu ... kéž bylo jednoducho flegmizovat blbost jako jev !!
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě k té Samkové:

      CHURCHILL O ISLÁMU:

      „Jak hrozné je prokletí, které islám klade na své přívržence! Vedle šíleného fanatismu, jenž je pro člověka stejně nebezpečný jako hydrofobie (mělo by znamenat strach z vody) pro psa, je to ona děsivá fatalistická apatie. Výsledky jsou zjevné v mnoha zemích – lehkomyslnost (též rozhazovačnost), lajdácké zemědělství, lenivé obchodní metody a majetková nejistota existují všude, kde následovníci Proroka vládnou nebo žijí.

      Pokleslá smyslnost zbavuje život jeho půvabu (grácie, milosti) a jemnosti jakož i důstojnosti a posvátnosti. Fakt že v mohamedánském právu musí každá žena patřit některému muži jako jeho absolutní (neomezený) majetek ať už jako dítě, manželka nebo konkubína, nutně zadržuje konec otrokářství (otroctví), dokud islámská víra nepřestane mít nad lidmi významnou moc.

      Jednotliví muslimové mohou mít skvělé vlastnosti, ale vliv toho náboženství ochromuje společenský rozvoj (vývoj) jeho následovníků. Na světě neexistuje mocnější zpátečnická síla. Islám zdaleka nevymírá (neumdlévá), je to víra militantní a prosazuje se (dosl. obrací na víru). Už se rozšířila ve střední Africe a zanechala za sebou na každém kroku neohrožené válečníky. Nebýt ochrany, které křesťanství poskytují silné paže vědy, té vědy, s níž se marně potýkalo, civilizace moderní Evropy by mohla (u)padnout tak, jako padla civilizace antického Říma…“

      Sir Winston Churchill The River War, první vydání, díl II, str. 248 – 250, London, 1899


      Je vidět, že W. Churchill viděl do každého zmetka, nebo do každého hnusného společenského zřízení či neřádu jako do hubené kozy. Jeho pronikavému zraku a vynikajícímu úsudku neušlo prostě nic. V té mentálně vyhaslé unii by pár takových zoufale potřebovali a to dřív, než to všechno skončí velice špatně.

      Vymazat
  3. EKocestovánípoprágru16. května 2016 v 11:23:00 SELČ

    A zde do osnovy výuky ještě něco ze skutečného života :
    http://docplayer.cz/4239423-Provozni-zkusebnictvi-vybusnin-v-armade-cr.html
    4P cestou ke hvězdám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak je vidět, každý má svůj soukromý vesmír. Věs-mir = celý svět. Je to z ruštiny.

      Vymazat
    2. Kocoure, spíš to bude ze staré slovanštiny, ke které ruština, běloruština, ukrajinština, bulharština, srbština a chorvatština mají o dost blíž, nežli třeba čeština, slovenština či polština. O tom by ale zajímavě mohl povyprávět Jakub.

      Vymazat
  4. Haha, s tím testosteronem jsi mě dostala, milá Stello. Jen si myslím, že zdejší pánové nejsou naladěni na podobné noty a motivy. Mně to nevadí.Já jsem si tím psaním jen odpočinula z výletu. Chroustala jsem přitom oříšky a byla jsem ráda, že jsem si provětrala hlavu.

    Mně zase nepřipadá zajímavé bavit se o politice a politicích. Obojí má krátkou životnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z hlediska vývoje známého vesmíru je život lidský, ba dokonce celá existence života na Zemi jev stejně nicotný, jako politika, milé dámy. Neboli - oba jevy jsou tak nicotné, že jejich velikost nelze rozlišit.
      Jen úhel pohledu dává tak malým věcem rozlišitelný rozměr.
      [;>D

      Vymazat
    2. Koukám, chlapci, že jsem vás nějak umrtvila. No, nic si z toho nedělejte,jako já. Každej chvilku tahá pilku. Psala jsem si zkrátka trochu deníček, no. Aspoň vidíte, co si tam píšu.Mám jistě i zajímavětší příběhy, ale ty odtamtud nevytrhnu! :-) Byla by to sice určitě zábava, ale jak pro koho. Dělejte, jako by se nic nestalo. Když se vlastně nic nestalo!

      Vymazat
    3. Astro a Stello, v žilách mi sice koluje krev a ne chladící kapalina, ale zbylým testosteronem se snažím zbytečně neplýtvat. Neveselé příběhy některých mých známých, kteří se na stará kolena pokusili o založení druhé rodiny a vesměs neslavné konce těchto od reality života odtržených experimentů, jsou víc než výmluvné a jasně varovné. Zatím neznám nikoho, kdo by toho zpětně aspoň trochu nelitoval a kdo by to samé udělal znovu i v případě, že by bylo možné vrátit se v čase zpátky a rozhodnout se nějakém zlomovém okamžiku jinak. To už o čemsi vypovídá že? Nemohu hovořit za všechny pány, ale sám za sebe řeknu, že se mám až příliš rád na to, abych se pouštěl do nějakých potrhlých skutků, navíc se špatným koncem, který přijde skoro se 100%-ní jistotou. Tak silně jsem se do hlavy ještě nepraštil.

      Vymazat
    4. Kocoure, jestliže jsme v celém vesmíru jediní, kdož jsme aspoň trošičku inteligentní, aspoň dost na to, abychom si uvědomili jeho rozhlehlost a vlastní skoro bezmoc a nicotný dosah, pořád ještě nedostatečné znalosti k dosažení čehokoliv významnějšího, tak zase tak nicotné to není. Jestli je nás tu takových hormada a jen na sebe nevidíme, protože se míjíme jak v čase tak prostoru tak i kvůli vzdálenostem, tak pak bych s tou nicotností souhlasil zcela a bez výhrad. Objektivně vzato, životadárných látek a energie je ve celém vesmíru pro celá hejna všelijakých civilisací, ale zatím jsme jediná a navíc ne zrovna povedená, o které vím. Skoro nepochybuji o tom, že nějaký jiný život, než jenom na Zemi ve vesmíru je, přinejmenším něco jednoduššího, jako jsou viry, bakterie a jednobuněční a třeba i něco složitějšího, nebo i jiného s největší pravděpodobností ano. Jak je to s inteligentnějšími formami života si zatím netroufám odhadovat.

      Vymazat
  5. Teda, že by tu bylo k popukání... Zima tu je. A hlavně šero. Možná tu i straší....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, život se neskládá jen z komedií a veseloher, někdy se dějí i věci tragické a smutné. Krom témat otřepaných a často protřepávaných tu zaznělo i cosi nostalgického a smutného. Mně to nevadí. Život se skládá i z těchto záležitostí a situací a jejich zvládání jejich účastníky. Dokonce si myslím, že by nejspíš stálo za to to téma i rozvinout. Astra je silná osobnost, když se nakonec smířila s tím, že její dcera tu už mezi námi není. Nikdy to není zrovna hezká a vítaná událost, když se něco takového přihodí a musíme se s tím vyrovnávat. Když nás postupně opouštějí prarodiče, pak rodiče a pak už víme, že je řada na nás, tak to sice často nebývá zrovna veselé, ale takový je přirozený světa běh. Když nás někdo z dětí opustí dřív, je nečekané, smutné a nepřirozené a s něčím takovým se smiřuje a žije dál špatně. Astra je statečná, když to zvládla.

      Vymazat
    2. O statečnosti Astry si nemůže nikdo dovolit pochybovat!
      Ale s tím co nám starším zbývá ze života je třeba naložit uvážlivě. Jako s posledním nábojem, poslední lahví vody v poušti nebo poslední stokorunou.
      To je zase moje krédo.

      Vymazat
    3. Kocoure, Astru obdivuji, její odvahu, statečnost, vyrovnanost a vůli žít. To se jen tak nevidí.

      A také máš pravdu s tím zbylým časem. Plýtvat časem je škoda už v mládí, protože co si budeme povídat, čas, po který nám věci do hlavy lezou samy, snadno a rychle je omezen. Pak už to jde hůř a hůř, takže plýtvat časem je pitomé už v mládí, natož pak v pozdějším věku, kdy už ho zbývá čím dál tím méně. Na druhou stranu, je nezbytné mít v tom čase určitou část vyhrazenou pro sebe sama, přesněji na to abychom dělali věci, které nás těší a ze kterých máme radost, jinak by to bylo k nežití.

      Vymazat
    4. Naštěstí jsem včera zjistil, že pro některé věci to neplatí. Chardonnay mi vlezlo do hlavy jako zamlada.

      Vymazat
    5. Chlapci, to není statečnost, to je prostý pud sebezáchovy. Člověk si musí umět najít cestu, která vede někam - ne nikam. Je sice dost těžké se k té cestě propracovat, ale jsi-li už konečně na ní, nesejdeš. Prostě musí se jít dál.....

      Vymazat
  6. Pouhé koukání do zpětného zrcátka je vlastně rezignace. Já se snažím takového postoje vyvarovat. "Staré zlaté časy" jsou fráze jak hrom.
    Pořád ještě koukám, kam ti kormidelníci náš společný Titanic kormidlují. A i když na kormidlo nedosáhnu, tak aspoň vím, kdy si mám vzít záchranný kruh. Aby na mě vůbec nějaký zbyl. [;>)

    Momentálně mám co dělat, takže nemám čas něco k něčemu podotýkat. Ne, že by nebylo co. Ale není kdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocoure, pokud nám koukání do zpětného zrcátka pomáhá vyvarovat se zbytečného opakování kravin, kterých už se v minulosti dopustili jiní, tak je to užitečná záležitost. Pakliže nám to slouží jen k ohrnování nosu nad současností, tak je to samozřejmě naprosto k ničemu, krom tedy mrhání cenným zbylým časem na neužitečné až vyloženě škodlivé blbosti.

      Vymazat
    2. Stačí odpojit vagóny naložené minulostí, hned se lépe jede.

      Vymazat
    3. Je ale dobré zapamatovat si, co že to v těch odpojených vagónech bylo, to abychom ten samý sajrajt nenabrali v nejbližší zastávce znovu...

      Vymazat
  7. Stella

    Koukám, koukám, kam se to tady posunuje.
    Draku, já vážně nemyslela, že byste testosteronem měl plýtvat na nějaké padlé hvězdy. Ale jakože přispět veselejší troškou do příběhového mlýna místo přemítání o věcech hodně pomíjivých, jak se na blozích děje. Ale uznávám, že od toho asi blogy jsou - že umožní konfrontaci, tím pádem ujasnění lecčeho.

    Už tady EkO někdy psal o své vzrušující práci?

    St. Kocoure,o pozemském životě platí to, co tady píšete, jinak je ovšem život, nebo jeho zárodek nebo předpoklad, v sakumprásk celém vesmíru, jen v různém stadiu.

    Ano, Jakub by mohl připomenout, že staroslověnština je první spisovný slov. jazyk - z jižního nářečí. Bohoslužebný, a v Rusku až do konce 18. století prostě spisovný. Než do toho šlápl Lomonosov a v praxi Puškin. Slova ves a mir, i dohromady, používá Cyril a Metoděj.
    A ty východní jazyky hodně připomínají stav starší češtiny... Přiznám se, že vůbec nerozumím Ukrajincům. Běloruština má k češtině překvapivě blíž. Samozřejmě, že někdejší kmeny mluvily nějakou podobou praslovanštiny.
    Konec hlášení. S omluvou nejen Astře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stello neomlouvejte se, není zač se omlouvat. Mám na hrbu hromadu otravné práce, kterou musím za tento večer vyřídit, ať mám na zítřek volnější ruce. Během ní si zkusím vzpomenout na nějaký příběh, který by sem aspoň trochu zapadl a třeba ho dám ještě před spaním k lepšímu. Občas samozřejmě behem práce nahlédnu a otevřu dveře.

      S těmi jazyky bych ale řekl, že srbština, chorvatština, ukrajinština a chorvatština mi připadnou jaksi archaičtější, tedy blíž k té staroslověnštině, nežli třeba ruština a běloruština, které jsou už dnes vůči ní relativně modernější, byť svůj původ „nezapřou”. Říkají mi to ale pocitově jen moje spolehlivé (zatím) uši a už ne zrovna spolehlivá paměť. Ukrajincům se porozumět dá, ale ti západní huhňají a špatně vyslovují, podobně jako „východňáři” na Slovensku, těm se také nedá zrovna nejlíp rozumět. Když ale člověk s nimi pár dní pobude, ucho si zvykne. Hezká, poměrně čistá, srozumitelná a poslouchatelná ukrajinština se dá slyšet až v oblastech někde na západ od Kyjeva a na východ od Lvova.

      Vymazat
    2. Draku,
      Když člověk "něco dní" pobude, dá se asi rozumět většině, možná všem slovanským jazykům. Jen někdy bude potřeba pobýt o pár dní déle. A pokud se při tom něco vodky či jiného alkoholu popije, níra porozumění výrazně stoupne. a kupodivu ten alkohol funguje i u jazyků nepříbuzných, jen o něco méně. Z toho by také mohlo být zajímavé a možná i vtipné pojednání - Alkohol jako katalyzátor jazykových schopností

      Vymazat
    3. Byl jsem do devíti na přednášce Petra Robejška a profesora Zeleného - a byl to klasický pobyt v "komnatě ozvěn". Nemohl jsem nesouhlasit. Dědek (no, pár nás dědků tam bylo) mezi studenty.
      Pak byla diskuze. A hned ztratil jsem náladu. Studenti nastolovali podivná témata, jako třeba zda je vhodné/slušné/atd. platit školné nebo formulovali otázky, které zazněly v předchozí přednášce. Staří pánové za katedrou si s tím nevěděli rady, vědomi si toho, že "to už šlo" a pokoušeli se problém vysvětlit jinými slovy. Marně, další otázka z pléna byla podobná.
      Navíc studenti neustále něco kutili se svými chytrými telefony a tak se mi prof. Zelený během přednášky koukal do očí, až jsem seděl v šesté řadě na boku. Už jsem z toho byl poněkud nervózní, neb jsem se s panem profesorem setkal naživo poprvé.

      Ale nelituji. Myslím, že až se zbavím Braniborského šotu a dostříhám Sen noci tak napíši jakousi polemiku s oběma pány. Oni sice jsou ekonomičtí odborníci, já naprostý laik, ale několik připomínek k jejich teorii bych přesto měl. Atmosféra ve velké posluchárně VŠB-TU mi nedovolila otázky položit na přímo - nechtěl jsem zdržovat průběh "seance".

      Ale byl to zajímavě strávený večer, i když v jiném "Ústavu" než obvykle. [;>)

      Vymazat
    4. Kapitáne pozor, u vozembouchů by mohlo dojít k výbuchu nesympatie :-) U nás Slovanů ne, ale zase v mnohých zemích je tento způsob komunikace soutěží o zlomené játro...

      Kocoure, na setkání s chytrými lidmi chodívám rád, byť občas dovede doslova „dojmout“ nebo zkazit dojem z celé akce nějaký náboženský magor, případně dokolečka až do blba se ptací zarputilý dotazovací osel... Bohužel i takoví se najdou.

      Vymazat
    5. EKopersonnel questionnaire for Astra18. května 2016 v 6:44:00 SELČ

      PQ (personnel questionnaire for Astra)
      ale jo, psal,....., čerpám z ní i když arbajt pro pseudostátobranu odešel s příchodem "uálů" a předpodefekované duhovorudozelené věrchušky fůrerů do "firmy,že ANO?", však SS (soukr.sekto.) i nadále recajkluje a úspěšně využívá drobné mravenčí práce. Halt, konflikty je třeba krmit ze všech stran (4+2) a mravenečci se mají o dost lépe s dostatkem "mšic", vzdor vřeštícím trubcům a omamné "vůni" Callistephus chinensis.
      Poňatno?
      4P

      Vymazat
    6. EK, trh se zbraněmi je trh, jako každý jiný. Když ho někdo opustí, je prakticky ihned nahrazen někým jiným a jen horko těžko se dobývá zpět jednou ztracené postavení. Všechny ty dojemné kecy o míru a škodlivosti zbraní zatím vedly jen ke ztrátám trhů a jejich přenechání někomu jinému, vetšinou z původních zemí EU, takže z mírotvorné naivity jsem dávno vyléčen. Vlastně jsem jí netrpěl skoro nikdy, ale některým ztrátám prostě zabránit nešlo. k tomu, aby mnozí naši naivové prohlédli a došlo jim, s jakými že to padouchy a jakými metodami působícími, bylo nejspíš nutné, aby mnohé z toho, co se dalo od začátku čekat, prostě zažili se vším všudy a na vlastní kůži. Asi jako když se malé dítě popálí o sporák, pak už prostě ví...

      Vymazat
    7. EKozáhado, na mě je vaše trkání příliš složité. Něpanimáju! Nothing!

      Vymazat
    8. Dr áku, "oni" ne, oni nevědí ani po popálení napalmem....naši naivové.
      4P

      Vymazat
    9. EKozáhado, pro mě je vaše trkání příliš složité. Něpametaju nothing!

      Vymazat
    10. Astro
      Trkají se ovce a kozy a jak o sebe buší mozkovnama tak .....(DPS)
      nevědí, nev...., nesl....
      fire and forget, to je realita dneška.
      4P

      Vymazat
  8. Na koukání pěkné : http://www.stellarisgame.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, virtuální MZ-áci se „mydlí“ snad ještě ochotněji, nežli lidičkové :-) Na to se kouká dobře, to je jako doma :-)

      Vymazat
  9. Na hraní mi stačí, zatím, jen systém. Zkouším linux. Postupně vyzkoušel Ubuntu, Kubuntu, SuSe, Mint. Ten mi vyhovuje nejvíc. Lítá jak blesk. Pro windowsáka velmi intuitivní. Dokonce jsem se smířil s tím, že lecos budu muset nastavit z příkazového řádku. Jaké blaho mě zalilo když se mi příkazem podařilo nastavit gamma pro grafiku. 1.1 místo standardní 1.
    Příkazem: xgamma -gamma 1.1
    Úžasné. Třebaže nechápu proč ta možnost není v grafickém rozhraní. V některých je, v některých není. Tak je to s nastavením lecčeho.
    Všechno co jsem vyzkoušel zatím funguje jak má. Jestli se mi podaří nainstalovat wine a pod ním Zoner, a nenastane zásadní zákys, už bych na Windows tak tuze nelpěl. Zatím nerozhodnutý, možná, že zatím budu provozovat oba systémy. Kupodivu jsem zjistil, že systém dlaždic ve W8.1 není špatný. Sice jsem nainstaloval "Shell" vytvářející klasickou nabídku jako v XP či W7, lze si vybirat, ale zjišťuju, že problém není ve Windows, ale ve mně. Je to dobře myšleno, tak i ve W10, jenže možnost volby vzhledu a ovládání ve stylu XP a 7 a trpělivě vysvětlovat výhody nového, by byla lepší, než novoty vnucovat způsobem "však my daleko lépe než vy véme, co je pro vás dobré." Jak se v tom hrabu a porovnávám, jsem k Microsoftu tolerantnější. Sami jsou v nedobré pozici. Windows byl jedním z pokrokových systémů v počátcích. Otázku jestli a jak moc byl lepší či horší než ostatní, ponechme stranou. Jeví se mi to tak, že jeho architektura není výhodná pro složitý systém. Jenže nejen pro nás, uživatele, ale i pro Microsoft je to jako jízda na tygru. Velmi těžké sesednout. Jak přejít na unixovou architekturu a zachovat kompatibilitu pro programy. Ono by to šlo tak, že nad unixovým jádrem by byla překladová mezivrstva zajišťující plnou kompatibilitu. Něco jako dokonalý wine v linuxu, nebo jako virtualizace. Jenže to by znamenalo vyšší nárok na výkon hardware.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavá apka http://jdem.cz/b86dy2
      Za povšim stojí reakce plebsu, jasně ukazuje realitu společenského postávání.
      A tohle je pro mne totální překvap, o popul má postaráno nejméně stejně jako ABA (andrejbabisagrofert)
      http://jdem.cz/b86dk7
      4P

      Vymazat
    2. K prví aplikaci:
      (nemám chytrý telefon a mít NEBUDU. Nesnáším, když je něco chytřejší než já!) Nepřispěješ Babišovi, přispěješ někomu jinému. Psi štěkají ale karavana... (atd.)

      Apka je mor dnešních dní. "Mám novou apku!" - to nic není. Lepší je "Mám novou holku!" - ale nejlepší je "Včera jsem mluvil s Ježíšem!"

      HF SONG( Hate-Free, ne vysokofrekvenční) je na mě moc silný. Vydržel jsem cca 30".

      Komunisté, Zelení a mulikulťáci mají vždycky stejný způsob přesvědčování. Budou ale muset hodně přidat, aby nějak přebili Samkovou. Co takhle kdyby se postupně upalovali na Můstku v Praze? To by přece muselo národ a lid vyburcovat! Vyhnat do ulic!
      Nebo ne? Chodili by se tam jen v zimě ohřát?

      P.S.: Turci se na konferenci vnutili stejně jen proto, aby mohli demonstrativně odejít.

      Tož šli. Nikdo se nezouval.

      Vymazat
    3. Tímhe se nezabývám. Spojováním politiky s tím kdo to vyrobil. Zajímá mě jedině poměr cena-kvalita. Snažím se vyhnout šmakuládovým fujtajblátům. Sáhnu, přečtu co to obsahuje, vrátím do regálu, příště po tom už nesáhnu. Nikdy. Stejně když koupím a nechutná. Sanžím se kupovat jídlo, ne žrádlo. Když se řekne šunka, je to šunka "od kosti". Z kýty. Nic jiného. Lisovaná hmota se čedesáti procenty masa není šunka. Manželka si občas v superďouře koupí nějakou šmakuládu a pak brble, že není k pochutnání. Nějakou dobu to vydrží než zase zkusí. Předevčírem sáhla do regálu pro krabičku s něčím, podala mi k přečtení, ani jsem nedočetl jaké fujtajbláty obsahuje, vzala mi z ruky a vrátila do regálu. Pamatuju, že třená Niva byla Niva s máslem. Postupně začali máslo nahrazovat margarínem, teď už to není ne k jídlu, ani k žrádlu. Jogurt pro mě není slizká hmota plná škrobu. Křidélko nebo stehýnko....Tricatel. Vždycky se mi vybaví výroba pstruhů.
      Naštěstí se mezi spoustou žrádla dá vybrat jídlo. Při tom nutno myslet a nebýt líný. Jako já byl líný jak jsem si naběhl s tou hovězí roládou. Chtěl jsem ušetřit čas. Vyplýtval jsem čas i peníze. Kvůli tomu, že jsem chtěl ušetřit pár minut a drobet námahy.

      Freiheit Free Hate! FFH!

      Vymazat
    4. Koucoure, vřele s tebou souhlasím - až na apku - novou holku nemám, ani starou. Mám nového milého.Takže na Ježíše momentálně nemám čas! :-) CHytrý telefon taky nechci, mám svoji Nokii už deset let, a teprve včera mě zradila. Návštěva v O2 to napravila, příjemný mladík telefon otevřel a podivil se - paní, kdy jste byla naposledy u moře? A vysypal z aparátku něco písečku.Inteligentně a pohotově jsem odvětila, že si občas chodím plácat bábovičky na hřiště. Vůbec ho to nezarazilo. Shovívavě se usmál. Tomu říkám přístup k obyvatelstvu. Jenže - kde se tam ten písek vzal?

      Vymazat
    5. Když už jsme zase u toho jídla:
      Selský jogurt z Kunína (holandského typu) jak píší na kelímku je starý dobrý poctivý jogurt. V lednici zavřený vydrží i týden. Vypadá to jako jogurt, chutná to jako jogurt. Příchutě nepostrádám, Kdybych přece jen postrádal, zamíchám tam 2 - 3 lžičky rybízového džemu a je to. No řekněte, kdo z vás to tak má?
      (A navíc mám Kunínské akcie, takže chytře vydělávám sám na sobě! Ideální stav. Okrádám sám sebe a tak bohatnu.) [;>)

      Vymazat
    6. Kocoure, jak se kupujou akcie. Konkrétně ty Kunínské? Já bych si pro legraci taky nějaké pořídila. Jejich jogurt baštím ráda, tak bych vydělávala.

      Vymazat
    7. Kocoure, sebechytřejší telefon ještě dlouho nebude chytřejší nežli Ty, nedá-li se do Tebe ten záludný skopčák, co lidem schovává věci. Na chytrý telefon jsem si zvykl, aplikací v něm mám sice poměrně dost, ale jsou pečlivě vybrané a účelné. Jsou tam například slovníky, co nepotřebují internet, to se v cizině může víc než hodit, jsou tam mapy, co nepotřebují internet, atd, atp, zkrátka věci potřebné a účelné. Jestli se podívám na tu aplikaci nebo ne, si ještě rozmyslím. Nápad je to roztomilý, protože zkoušet si u nás koupit jídlo, aniž by člověk financoval Bureše, to skutečně není zrovna jednoduché, ale jak říkal Obuvník, jdu především po kvalitním jídle za přijatelnou cenu a pak až teprve po jeho původu, ale turecké věci například kupovat odmítám zásadně.

      Vymazat
    8. Astro,


      něco o kupování akcií se dozvíš tady"

      http://www.rmsystem.cz

      nebo tady:

      https://www.brokerjet.cz

      Vřele ale doporučuji poradit se o tom s někým z rodiny, přátel, známých, případně si přečíst něco chytrého trzích, náhodně a nahodilostech...

      Vymazat
    9. EK, dík za odkaz na tu Samkovou. Statečná paní, jsem rád, že jí tady máme.

      Vymazat
    10. Jo, Samková. To je mladá advokátka, která se doopravdy nebojí. Je to imponující.

      Vymazat
    11. Jo, Klára Samková...
      Poněkud rozporuplná osobnost. Nejvýraznějším Klářiným rysem je snaha stát se populární. Kdekoliv, s jakoukoliv myšlenkou. Protože jsem se s ní osobně nikdy nesetkal a pozoruji její cestu politikou zdálky a zprostředkovaně, nebudu psát žádný článek.

      Jen pár odkazů:

      http://blog.aktualne.cz/blogy/klara-samkova-vesela-.php

      https://cs.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%A1ra_Samkov%C3%A1

      http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/56380/klara-samkova-odchazi-z-cela-kandidatky-usvitu-kvuli-podezreni-z-podvodu.html

      http://tema.novinky.cz/klara-samkova

      Pokud bude někdy v budoucnosti plamenně obhajovat nějakou muslimskou kauzu, tak se nedivte.

      Vymazat
    12. Jsem zvědavý, jestli orgánové naleznou odvahu Samkovou trestně stíhat. A jaké politické a legislativní důsledky bude mít proces, a jak skončí.

      Můj názor je takový, že u nás je problém s islámem marginální (zatím), a že slouží k odvádění pozornosti od jiných problémů.
      Nastolil bych otázku, kterak to, když veřejná moc není schopna se vypořádat se zdejšími zločinci "všedního dne", když neplní základní úkol ochrany občanů, kterým brání účinně se bránit a nad to hlásá, že "auto, chata nejsou trezor", je chce uchránit před islamistickým nebezpečím? Dtto politici vládní, opoziční, či teprve ke korytu se deroucí s touto fanglí? Na co je stát, který místo ochrany občanů, "demokracie, svobody, lidských práv" vysílá expediční sbor do ciziny aby pod propagandistickou záminkou tam šířil ono o co ti tam nestojí, a ve skutečnosti prosazoval cizí zájmy? Ohrožuje mě víc nějaký Ahmed, který sem musí dorazit přes tisíce kilometrů a přejít naší hranici, kterou až do nedávna nebyl problém účinně hlídat, aby se spojil s jinými Ahmedy, které do nedávna, když na to přišlo, nebylo obtížné vyhodit, případně za protistátní řeči - viz kázání v mešitě v Brně, zavřít a následně vyhostit, nemluvě o dovolenosti ji provozovat, nebo recidivista Pepa Feťák, bydlící o dvě ulice dál, tedy jestliže není po ixté převychováván, marně, v poctivého člověka? Nebo debil v sousedství, který pokládá za lidské právo počmárat cizí majetek? Není to snad tak, že kdyby byl pořádek a bezpečí v tomhe, kdyby bylo viděno, že státní moc zajišťuje pořádek v tomhle, že netrpí zdejší zločince, nevyhýbali by se cizí zločinci? Je příčinou nepořádek jinde, nebo nepořádek tady. Jestliže nejsme schopni mít pořádek u sebe, jak se chceme bránit jeho vnášení zvenčí. Nebo dokonce zavádět ho v daleké cizině, kde o něj nestojí? Kdo nás více ohrožuje, Ahmed nebo Franta Feťák? Či zákonodárci trpící mizerné zákony, dílem pro to, že sami jsou poblouznění, dílem proto, že jim sami nerozumí a odhlasují vše co jim je předloženo politicko právnickou manufakturou? A my, kteří je volíme abychom znovu a znovu nadávali, tak jako bychom chodili do stejné hospody se zvětralým pivem a nechutnou krmí, znovu a znovu ?

      Vymazat
    13. Obuvníku, to marginální je časově omezené a haldy hajzlů už pracují pilně na tom, aby co nejdříve bylo hůř. Marginální to svého času bylo jak v Belgii, tak Británii, tak ve Francii a podívejte se, kam to sebeuklidňování se během pár desítek let došlo. Takže je správně, že Klára Samková řve a jestli jí někdo bude chtít „ukřižovat“, tak zaslouží aby po vyhození z okna skončil napíchnutý na vidle. A ano, stav naší ochrany grázlů před slušnými lidmi je natolik tristní, že už by to opravdu potřebovalo s tím urychleně něco dělat. Jinak přijde český Kotleba a budou lítat celé stromy, nejenom třísky...

      Vymazat
    14. Ta beznaděj Obuvníkova je naprosto oprávněná.
      Jenže já problém vidím v konci jeho příspěvku. Dokud budou ovčané volit tyhle berany do parlamentu, bude to stále stejné. Takže změna jedině při prozření. A "prozřít" lze jenom tehdy, když budou "hvízdači" podpořeni skutečnými zpravodajci - nikoliv "žurnalisty", kteří se starají o svoji židli tak, že už s pravdou nejdou ven - to raději snesou, když jim někdo "stáhne na veřejnosti trenýrky". Odvaha a odhodlání není zrovna nejrozšířenější vlastností Čechů. A s jejich "potutelnou vychcaností" se nic nezmění.
      Proto ta kocouří skepse. Čechovi/čecháčkovi se odvaha rozlije do žil jen velmi občas a na velmi krátkou dobu. Pro obyvatele Kotlinky je typické přísloví "Bližší (vlastní) košile než (společný) kabát!"

      Ale o "statečnou Kláru" strach nemám. Je dost dobrá (a dost drzá) na to, aby se obhájila. Reakce našich "mluvících hlav" na její paralelu islámu a fašismu už naznačuje, že se o to nikdo rozumný nepokusí.
      Mimo jiné: Měla pravdu.

      Vymazat
    15. Draku, zajisté, to pozoruju. Usilovně pracují na tom aby to tu bylo jako ve "vyspělé Západní Evropě". Tedy pokud jde o to špatné. Jenže tak jak jsem předpokládal, roste odpor. V našem hrnci je voda ještě nepříliš ohřátá. V případě teroristického útoku jako tam, kde to prakticky nemá významný politický dopa, by u nás bylo politické zemětřesení. To je obecný jev v jakémkoli systému ve kterém dojde k rychlé a velké změně nějakého parametru. Jenže, naštěstí pro nás, třebaže někteří politici se snaží jak mohou aby k nám přitáhli pozornost, "abychom i my také..." a tím podle jejich představ abychom byli více solidární a více se integrovali, jsme příliš bezvýznamná periferie. Nemáme a nebudeme mít zásadní vliv na evroipské dění. V něm však dochází ke změnám. Důsledkem dalších teroristických útoků (ne, že nebudou, budou, již někteří lidé jsou v blízké budoucnosti mrtví, jenže zatím o tom nevědí tak jako není znám osud schrödingerovy kočky, jen doufám, že to nepostihne nás na dovolené, která v případě některých míst na západě se jeví jako adrenalinová) bude posílení opozice, následované reakcí vlády. Jedni ve snaze dostat se ke korytům, druzí ve snaze je udržet, se ucházejí o přízeň voličů. Z optimistického pohleu by na tom voliči mohli profitovat. Nebo také ne... Je možné, že to povede k další nefunkčnosti až k zániku "Schengenu", a k obnovení standardního pohraničního režimu. U nás navíc ke změně zákonů obecně upravujících cizinecký režim ve prospěch tuzemského voličstva. V tom je zásadní rozdíl oproti západnímu zahraničí,ve kterém neendemické obyvatelstvo (pokládám za pozoruhodné, že Zelení a jim podobní vlastními těly chrání kdejaký zdejší endemický druh, vyjma člověka)má výrazný voličský potenciál mající vliv na politiku. U nás tomu tak není. Proto u nás nebezpečí islamizace nepokládám za vážné. Míra nafouklé pozornosti, která je mu věnována a která odpoutává od závažnějších problémů (obecnějších, jejichž neřešení však může způsobit vyšší nebezpečí i islamizací) neodpovídá realitě. Zatím. Ovčan, kromě denního lopocení je zaměstaný předhozenými tématy, z nichž islamizace, dění ve vzdálené sakramordii, volby za velkou louží, na které nemá vliv, a jiné "důležité politické záležitosti, které nemůže ignorovat". Tak je odváděn od toho, čemu by měl venovat pozornost a na základě toho jednat. Aby v nekonečných debatách rozebíral "náš vztah k Tchajwanu", kdežto takové marginálie jako jsou daně, veřejné finance, a podobně, nechal na libovůli jiných.
      Úkolem propagandy není zajistit co si lidi myslí, ale o čem přemýšlejí. Aby nepřemýšleli o něčem jiném. Například o dalších blbých a ještě blbějších zákonech, které všednodenní život činí mizernějším a mizernějším.

      Vymazat
    16. Draku, co se týče vidlí, na ně nedozrála situace. Dějiny nefungují tak, že "by už opravdu potřebovalo něco dělat", tedy dokud je čas a průser ještě daleko. Dějiny fungují tak, že průser musí nastat. Teprve on je hybatelem. Nese vysoké transakční náklady, v minulém století desetimiliony mrtvých. Tohle se nezmění. Z pohledu do minulostižijeme luxusně, je nám hovno zle. Třebaže otázka jak ještě dlouho. Tedy materiálně. Mezilidsky je to horší. Ale i to je důsledkem něčeho, a jestliže se to změní, bude to důsledkem něčeho, co povede k větší solidaritě. Pokud se tak stane, předvídám, že za to bude draze zplaceno. Nic není zdarma. Co je horší, zánik tradiční kultury, sdíleného systému hodnot. K takovému výplachu jako po roce 1989 nedošlo nikdy v naší historii. I tzv. nová socialistická morákla byla prakticky převzatou morálkou dřívější, buržoazní, a ta obecně křesťanskou. Jenže tohle všechno bylo vypláchnuto podle hesla "Je dovoleno vše co není zakázáno zákonem". Interpretovaného "ve jménu svobody" tak, že vše co nezakazuje zákon je morálně přípustné. Tak zůstaly jen "mravy zákonné". Ani ty nejsou dodržovány. Trochu naděje vidím v tom, že přibývá lidí,kterým to nevyhovuje.

      Vymazat
    17. Beznaděj, kdepak, to ne. Nikdo nikdy nic nemá mít za definitivní.
      Jak to tu vypadalo před několika sty lety? Před tisíci lety?
      Proč by to v budoucnu nemělo být jiné než dnes? Jaké byly, pokud byly tehdejší představy o dnešku, jestliže byly v klopotné snaze o přežití? Nynější představa konservace nynějšího stavu, nebo podle dobové představy o optimálním stavu je stejná jako "Tisíciletá Říše", která vydržela dvanáct let, či "Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!" které vydržely čtyřicet let. Nebo snaha zakonservovat "optimální klimatické poměry", rozuměj vybrané z minulého století. Kdyby Zelení magoři byli v období tundry a mamutů, pokldádali by to za optimum stejně jako ve vrcholícím středověku, tzv. středověké optimum, kdy bylo tepleji než dnes. Nebo následující "malou dobu ledovou". S jistotou, Česká republika tu nebude. Pravděpodobně tu budou žít nějací lidé. To samo o sobě je optimstická představa. Jak budou žít, jak budou vypadat, jakou řečí mluvit...nikdo neví. Kdo před třiceti lety předpokládal rospad Československa, kdo před čtyřiceti lety předpokládal dnešní poměry. A tak dále. Realita budoucnosti předčí fantazii.

      "To je hrozné, přijdou sem statisíce muslimů (proč by sem chtěli,že) zakážou pivo,víno a kořalky, vepřové, ženské nám strčí pod lajntuchy, všude mešity, ramadánský půst.... bojimbojimbojim"

      Vymazat

    18. Prdlajs. Život a poměry si ztrpčujeme sami. Islám tu nebude, nebudeme-li ho sami chtít. Navíc, nejde jen o jeho jevovou stránku, která je jako viditelný vršek ledovce. Jde komplex jehož existence a síla je podmíněna ekonomicky. K tomu aby fungoval je nutné aby uspokojoval potřeby. To je podmíněno nějakými společenskými vztahy. Celou kulturou. Potíž je v tom, že islámská kultura není způsobilá reprodukovat zdroje zajišťující to po čem její stoupenci touží. Životní úroveň Západu. Požadují neslučitelné. Stejné jako byla zdejší někdejší přestava, některých: "socialisticky pracovat, kapitalisticky žít". Těch pár milionů "etnických" čili neendemických muslimů Evropa ještě vstřebá a uživí. Je dostatečně bohatá. Otázka je nakolik ze setrvačnosti a kolik jich uživí. Z našeho dnešního pohledu se to jeví tak, že islámská či dokonce islamistická Evropa by pro nynější migranty byla velmi nepřitažlivá. Oni totiž prakticky před islámem utíkají. V dodržování jeho příkazů jsou, až na ze zklamání se radikalizující (to tak bývá, co jim zbývá, ostatně je to zadarmo)velmi vlažní. To co zde někteří vyvádějí, co je médii a některými politiky zveličováno, obtěžování a znásilňování žen, a jiné trestné činy, by jim v islámském režimu nebylo trpěno. Byli by bičováni, přicházeli by o končetiny, o hlavy, jako v Saúdské Arábii, byli by věšení na jeřábech jako v Íránu. Ostatně, to a různé popisované "výstřelky" nejsou projevy islámské kultury, ale jejich etnických a kmenových kultur, a to navíc ne typicky,l protože doma, mezi tamními, by jim to nebylo trpěno. Proto v této souvislosti podotýkám, ač nechápán, že, paradoxně, nejlepší obranou proti nim by byl přísný islám. Protože toho se oni, kteří ve většině se snaží vybírat ze všeho jen nejsladší hrozinky, bojí jako...inu jako čert kříže. Vím, že je nereálné ho pro ně zavést. Jenže naložit s dopadenými teroristy podle zvyklostí islámu, například je setnout na Náměstí Bastilly, případně je nechat ukamenovat příbuznými obětí, nebo je zabít stejným způsobem jako oni zabili a to v přímém mediálním přenosu, bylo by to velmi účinné. Ovšem, ne tamní, v jejich domácích zemích, ale zdejší dobroserská kavárna, velkoryce přehlížející oběti islamistického teroru, by z toho dostala psotník. Pchíšššechrrrnéééé pooorrrruuušššováááánííí lidskýýýých pchrááávvv, chrrrmm...
      Podle aktuálních zpráv z Německa, příliv uprchlíků slábne. To na jednu stranu je dobré. Ovšem na druhou stranu to znamená, že teplota v hrnci nestoupne na takovou úroveň a tak rychle aby vyvolala zásadní politické změny. Záporná pětná vazba funguje. jen si dovolím otázku, jestli v tomhle případě by nebylo lepší, kdyby fungovala méně. Halt v Němcích si budou muset poradit, budou je muset vstřebat, většinu se jim vyexpedovat zpátky nepodaří. A protože jsou na tom lépe než my, jako vodu je k nám kopce neprotlačí. Tak to nevidím nijak beznadějně. Mám spoustu jiných všednodenních starostí obyčejného poddaného. Ovšem i radostí.
      Jdu si pro kroupové jelítko. Dokud není zakázané....

      Vymazat
    19. Obuvníku, s tím Německem je docela zajímavé, že hordy uprchlíků zvedaly ze židlí poměrně málo lidí, krom těch, kteří je měli možnost vidět zblízka a těch zase až tolika nebylo a krom bývalého východního Německa, teré zase dík odlišnému vývoji není ta zblblé, jako jeho západní zbytek. Zajímavé a naštěstí vcelku positivní je, že v Německu začali houfně zvedat obočí a vastávat ze židlí až když mnichovanská Anděla donutila vládu vydat soudnímu stíhání Jan Böhmermanna za básničku „urážející“ Erdogana. Chtělo by se říci, že konečně ta arogantní kormidelnice a bývalá „radioaktivní svazačka“ udělala takovou botu, že jí to jen tak nezapomenou. Takže uvidíme. Doufám, že to někdo udrží v hlavě a obratně to v pravý čas připomene.

      Vymazat
    20. Ale myslím, že "Statečná Klára"

      neřešila imigraci. O tu tady zatím fakt nejde. Ne v Kotlince. Ale systém, ideologii islámu jako takovou. A ta je o jakýsi jeden a půl tisíce let zpátky. Protože islám časem zatuhl, přestal se vyvíjet, měnit.

      Ke změnám: Jistě budou a nedovedeme si představit, jaké. Změny jsou změnami jenom v rozmezí jedné dvou nanejvýš tří generací. Pomalejší jdou definovat
      už jen jako historie.

      Za 4 000 000 000 let bude povrch Slunce, rudého obra, jen pár milionů kilometrů od spálené, rozžhavené země, kde nezůstanou žádné stopy po lidstvu ba ani po jakémkoliv životě. Nepostihne -li Zemi nějaká kosmická katastrofa dříve.

      Tož tohle mě moc netíží, lidstvo totiž skončí mnohem dřív. Já se sobecky zajímám o dobu tak +/- 50-100 let. Kam dohlédnu se svými zkušenostmi, vidím vytrvalé, ale primitivní desinformace, které by v dnešní době mohly / měly být prováděny na daleko vyšší úrovni.
      Protože se vždy lhalo a lhát se bude. Třeba líčení našich krásných žen a jejich podprsenky. Když si vezmete chování zvířat při obraně mláďat, namlouvání nebo jenom obyčejné mimikry hmyzu - to je všechno vlastně desinformace, lež.
      Čili lež je jev na úrovni rozmnožování a sebezáchovy. Základ života.

      Vymazat
    21. Kocoure, mají-li lidé spolupracovat, musí si věřit, bez toho to prostě nejde. Bez určité základní míry vzájemné důvěry se společnost prostě zhroutí a přestane fungovat. Navíc je velice snadné důvěru zničit a je naopak velice těžké jí získat, takže ti co si takhle „pohrávají“, pohrávají si se samotnou podstatou společnosti a je to asi stejně chytré, jako rozhoupávat záchranný člun za silného vlnobití. Jednoho krásného dne to blbečci drzí přeženou, zvrtne se to, rupne to a bude „po žížalách“...

      Vymazat
    22. Ony ty lži jsou různého druhu. Milosrdná lež, společenská lež, lež z nouze či nezbytí...
      To záleží na kultuře. Třeba ty falešné fasády žen, push-up podprsenky, které slibuyjí, co tělo nemůže splnit atd. Ostatně i fotografická retuš. Jenže - to jsou lži domluvené, předpokládané. Stejné jako vystoupeni iluzionisty nebo divadlo. Případně převolební míting.
      Lze žít v pravdě - ale chce to opravdu silné lidi, kteří tu pravdu unesou. Není jich moc, většinou se schovávají za různá náboženství nebo víry všeobecně.

      Nahá pravda nám, Evropanům nepřipadá moc hezká. Ale zase se na ní dá stavět.

      Může nás utěšovat, že muslimové by holou pravdu (třeba o tom, že po jejich smrti je nečeká vůbec nic) asi nevydrželi. Ale s křesťany je to jen o trochu lepší.

      Vymazat
    23. Proto to také všechno tak prachbídně vypadá. Náboženství vzniklo v momentě, kdy se první naivní trouba potkal s prvním prolhaným manipulativním zmetkem. A v tom sajrajtu jsme až po uši dodnes. Ti věřící sice mají rozzáření tváře a oči, ale když je jeden vidí to „nadnášející“ blbost, je mu jich líto. Ať už je ta nahá pravda jaká chce, nic lepšího není. Kdo jí neunese, bude „bohatší“, ale jen o kraviny a bludy.

      Vymazat
  10. Schu, třenou nivu si dávno vyrábím sama. Ta k jídlu je. A přes jogurty jsem expert. Konzumuju denně jeden, nejsou všechny tak hnusné, jak píšeš. Fujtajbly v podstatě obsahuje všechno, to bychom nemohli jíst nic. I ta šunka od kosti není už to, co bývala, je plná vody. Zkus ji nechat do rána v lednici zabalenou v papíře. To uvidíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem nepsal, že všechny hnusné. Kunín kupujeme také, nejlepší je bílý, ochutit se dá podle libosti.
      Třenou nivu nevyrábím často, ale když už, tak už. V mixéru. S máslem, smetanou a taveňákem, ten dodá mazlavost. Máslo máslovitost, v mixováním rozehřáté směsi mixovatelnost a pak ztuhlost.
      To co mnohde prodávají jako třenou nivu je ochucený našlehaný margarín.

      Vymazat
    2. Jo, tak to máme stejné chutě, SCHU.Kunín je i pro mě nejlepší. Teď se objevila krájená Niva vyráběná v Madetě v Budějovicích.Je moc dobrá. Kilo za tři stovky. Takže snad i ta cena je zárukou jakosti. Má ale šedesátiprocentní tučnost, což je docela bomba. Protože jsem naskočila na odtučňování, musím to hlídat. Ale za dva měsíce jsem shodila 2 a půl kila.Jen tak, že jím poloviční porce, nekoláčuju a hodně vede zelenina a ovoce. Hlad nemám. Záměrně to neženu nějak divoce, protože chci, aby to vydrželo. V uplynulých životních stresech jsem se poněkud přestala ovládat s jídlem, nahazovala jsem si tak lepší náladu a zakládala málo inteligentně na sádlo. Do konce roku mám v plánu odhodit pouhch deset kilo.Tímhle tempem to myslím docela půjde.

      Vymazat
    3. Astro, šedesátka Niva? To bude ňáááám! Odtučňování, no, až třeba po víkendu, jóóó?....

      Vymazat
    4. Jo a šunka od kosti je šunka od kosti. Také trošku pouští, kdzž není přisušená. Ta, kterou jsem koupil včera, nepouští. Bzla kýta lehce oschlá, pro nevelký zájem. Navážená nenakrájená na plátky, ale spíš naždíbaná neostrým žabikuchem, ta ukrajinská prodavačka to neumí, nesnažili se jí to naučit. Ale já to tak rád, to mi nevadí. Na průhledné plátky si nepotrpím, rád se zahryznu.

      Vymazat
    5. Ad fujtajbláty v šunce
      Kdo někdy něco od masa kuchnil ví, že po tepelné úpravě maso nějakou vodu ztratí. Takže pokud má šunka 96% (víc jsem nikdy neviděl - pokud se nejednalo o něco přisušeného typu pršut nebo parmská šunka) masa, musí tam být ještě něco, co tam tu (původní)vodu udrží. Se 4 % soli by to myslím bylo tak slaný, že by to nebylo v obvyklém množství k žrádlu.

      Vymazat
    6. Co se jogurtů týče, tak prý tu u nás máme jenom dvě kultury bakterií. Tu, co se používá v jogurtech z Choceňské mlékárny a pak už jen všechny ostatní. Ty choceňské jogurty v každém případě chutnají dobře. Co si pamatuji, Kunín je také docela fajn. Rád si ale pochutnám na slovenských ovčích a kozích.

      Kapitáne, jasně, že masný výrobek ze 100% masa je tak trochu sci-fi, ale co si budeme povídat, někteří soudruzi výrobci tím masem šetří jak platinou.

      Vymazat
    7. Čurbes v telefonu / Astře:

      Jak si tak pamatuji konstrukci starších Nokií, tak nejspíš Ti někde „odešlo”, respektive opotřebovalo se těsnění, které zamezuje průniku prachu a nečistot dovnitř, typicky třeba kolem displeje, případně se unavily a „odešly“ plastová „zacvakávátka“, západky, hojně používané místo šroubků či vrutů, Zkrátka konstrukce už je s životností za zenitem a bude se Ti to různě drolit a zlobit čím dál tím víc. Bohužel. Zkrátka s dlouhou životností se u mobilních telefonů rozhodně nepočítalo už ve stádiu jejich návrhu.

      Vymazat
    8. Tu Nokii, dráčku, jak jsem psala, mám asi deset let. Pořád jede fest - až na ten píseček, ale to stačilo párkrát fouknout a byl pryč.Nechám ji u sebe dožít, zaslouží si poklonu za tak dobře vykonávanou práci. Všelijaká udělátka v telefonu nepotřebuju a nechci. Můj aparátek má v sobě nejen možnost focení, ale i točení videí.Solidně odesílá i MMsky a má další spoustu možností, které ani nevyužívám.
      Dneska mi doručí O2 bedýnku, abych mohla zkoumat nabídku mnoha dalšch televizních kanálů. Tak jsem zvědavá, jestli se z toho nezblázním.

      Vymazat
    9. Myslím, že Jsi dostatečně rozumná osoba na to, abys věděla, že pasivní čučení na bednu je k úplně k ničemu. Tělo bylo stvořeno k pohybu (práci) a mozek k hýbání myšlenkami, tedy pohybu myšlenek, zase práci. Kdo se tím neřídí, chátrá a odejde rychle. Věděli to už staří Řekové, když říkali, že ve zdravém těle dlí zdravý duch. Pasivní čučení na bednu je přímou cestou ke konci, cestou pro motorová vozidla přinejmenším, ne-li rovnou 4-proudovou dálnicí z kopce, dojede tam pak každý i bez motoru...

      Vymazat
    10. Dráčku, rozumu mám dost - na koukání na TV určitě stačí.Bedýnka došla, došel i pan Vymrštil (soused, který dostat tuhletu přezdívku, protože stačí ho o něco poprosit, on se okamžitě vymrští a jde to udělat) - takže pan Vymrštil přišel, viděl a nezvítězil. Jedna šnůra byla krátká. Mám obrovský pokoj - pentagon - a televizní aparátek musím mít u zdi, kde je domovní televizní anténa.Propojit to navzájem bez delší šňůry nelze. Jsem napjatá, co mi v O2 řeknou.Když, tak jim bedýnku vrátím a bude vymalováno. Ještě že to je zadara. Akorát jim tam řeknu, že by měli lidi líp informovat o tom, co se týká zapojení, není to totiž vůbec snadné. Nemít pana Vymrštila, jsem v háji.

      Vymazat
    11. Astro, delší šňůra se dá buď koupit, nebo vyrobit.

      Vymazat
  11. ...a nikdo se nezeptal, kdo že je na těch fotkách. Že by všichni věděli? [;>)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1) „Popínavka” na stromě.
      2) Zdeněk Svěrák a Miloň Čepelka
      3) Jiří Dienstbier starší.

      Nebo se pletu?

      Vymazat
    2. Ten třetí je Ludvík Vaculík. Moje unikátní fotka těsně po tom, co byl u holiče. Měli jsme sraz se starou partou na Žofíně a chtěl vypadat dobře.Už je rok pod drnem a já pořád čekám, kdy se znovu objeví - aspoň v poslední svojí knize, kterou zanechal potomkům v trezoru.Na své parte si nechal napsat motto - Byl jsem tu a možná zase přijdu! V trezoru je jeho kniha knih. Mám z ní ukázky, kterými mě oblažoval, úžasné, ale pravděpodobně potomci nebudou mít odvahu. Je to o lásce. Tak, jak přesně vypadá. Vaculíkovským stylem popsáno - bomba.
      Fotka Svěráka a Čepelky je z jiného našeho srazu starých bardů - sešli jsme se tady za rohem v takové milé malé hospůdce. Z jejich výrazu je patrné, že napjatě poslouchali nějakou přihodu někoho z nás.Nad nimi je docela pikantní plakát, ale je špatně vidět. A kocourova fotka starého stromu s břečťanem se k tomu všemu výrazně hodí. Zapomněla jsem poděkovat!Mám ráda dobré ilustrace.

      Vymazat
    3. Vidíš, na Ludvíka Vaculíka jsem nepomyslel. Vzhledem k jeho významu a všemu krásnému co tu po něm zůstalo je to poněkud ostuda. Na druhou stranu já spíš věci od něho poslouchal či četl, než abych koukal na jeho fotky a on zase pro změnu nebyl příliš často k vidění, na rozdíl od Svěráka s Čepelkou :-) Takže toho si vlastně važ, protože fotel s L.V. zase tak moc k mání není. Kocour má v soukromé části kyberprostoru uskladněno nepochybně haldy krásných ilustrací, vydalo by to na nejednu knížku, o článečcích nemluvě :-)

      Vymazat
    4. Obuvníku, ohledně hraní si s Linuxem doporučuji přečíst si tuto knížku:

      http://www.kopp.cz/www/cz/177-vyrobek-jemny-uvod-do-systemu-unix

      Doporučuji neváhat, dlouho to nebylo k mání, toto je dotisk a až zmizí, zase to nějakou dobu nejspíš k mání nebude...

      Vymazat
  12. Draku, dík, v týdnu popídím. Snad pochopím. Jako poslední zkouším Mint, vzhledem a ovládáním podobné Windows. Potěšilo by mě kdyby chodil Zoner, jenže co jsem se dočetl o fungování programů pod wine, není to bez potíží a ne úplné. Zkusím se naučit pracovat s GIMPem. Používat linux jako by nebyl na výběr jiný systém. Je to něco za něco, uvidím. S Tvým alter ego se včera vsadil o pivo, do roka a do dne, jestli se nakonec vrátím a na svém notebooku budu jako standard používat Windows jak říká on, nebo Linux jak ne až tak kategoricky připouštím já. Nějaký čas, kteří jiní promarní třeba u televize, tomu věnuju. Alespoň to trénuje mozek. Spousta lidí na mobilních zařízeních používá Android a nijak se nad tím nepozastavují. Tak proč bych na notebooku nemohl mít Linux, když mi bude vyhovovat i za tu cenu, že se mu přizpůsobím, tak jak bych se při přechodu z jiného systému musel přizpůsobit Windows. A navíc, po včerejšku je to výzva. Jestliže Linux jako standardní systém požívá sice menšina, ale ne zanedbatelná, jestliže spousta lidí spokojeně používá Mac OS, proč bych musel používat Windows jen proto, že jsem je používal dosud a že je tu a v mém okolí používají "všichni"? Protože je "standardní"?
    Pozoruhodné je, že za základ počítačové gramotnosti je považováno používání Windows a MS Office. Já bych to neřešil. Jenže je to v důsledku opruzu s W8, vnucováním dlaždic (které nejsou špatné, upgrade na W8.1. S čistou instalací s novou aktivací. S vnucováním zas jinak vypadajících W10 a obchodní a licenční politikou Microsoftu. Windows není špatný systém, jenže vnucování změn v ovládání v relativně krátkých časových intervalech, bez možností výběru, změny jen pro změny, mě popuzuje. Defaultní nastavení "Metro" bez možnosti výběru mě nasralo, stejně jako licenční politika nedovolující downgrade na W7 z neprofi verze. Bylo technicky možné i dát na výběr rozhraní W7 a WXP. Permanentní aktualizace W10 se mi nelíbí. Že zapnu počítač a všechno bude vypadat a ovládat se jinak. Protože v Redmondu vědí lépe než já co pro mě je dobré. Jistě, asi využiju, abych "o něco nepřišel" když je to "zdarma". To co mě varuje, je, že počítače pro "firemní" použití jsou dodávány s W7 professional, případně s možností downgrade na W7. Ano, mohl bych si koupit W7 professional. Jenže W8.1 fungují, přizpůsobil jsem si je podle svého. Vzpomínám, jak jsem prskal na rozdíly W7 oproti WXP. Je to o zvyk. Jenže když už se mám učit něco nového, proč nevyzkoušet něco opravdu nového? Koupím doporučené čtivo, budu pokračovat a dám sem vědět k čemu jsem došel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, Linux je celkem použitelný, ale mohl byste narazit v případě, že byste potřeboval profesionálně zpracovávat grafiku, zvuk či film. Na další problémy byste mohl narazit pokud byste potřeboval vést účetnictví a provozovat elektronický styk s bankou. Ne všechny banky mají „osvícené“ programátory a některá elektronická bankovnictví to je prostě děs, běs, hrůza a živoucí učebnicový příklad, jak by se nemělo přistupovat k programování čehokoliv obecně. V tom ostatním bych řekl, že už se dá Linux používat docela dobře. Provozování wokenních programů v Linuxu je problém a zdá se, že je to spíš slepá ulička. Přešel jsem časem na Mac OS X ze dvou podstatných důvodů:

      1) Wokna, protože jde o špatně napsaný systém, potřebují ke své existenci antiviry a jiné blbosti. Je to prostě dosti nebezpečný systém.

      2) Neustálé svévolné a samoúčelné vnucování změn v ovládání ať už v Office s jejich zatracenými „ribbony“ od verze 2007, na které jsem si nezvykl dodnes, nebo neustále v každé verzi Woken jiné ovládání.

      Jednoho krásného dne před několika lety jsem toho měl dost a koupil si prvního Maca. Existuje na něj pořád ještě verze jednorázově placená licence Adobe Lightroom a v tom se s fotkami pracuje prostě nádherně. Nehledě k mnoha jiným záležitostem, která jsou ale specifické spíš pro mě a mně podobné, ale tím Vás nechci zbytečně unavovat.

      S Linuxy a BSD si pohrávám také, ale spíš mi plní roli serverů nebo specialisovaných strojů jako jsou servery, routery a firewally, nežli pracovní stanice či notebooku. Nicméně v rámci virtualisace si hraji i s linuxovými desktopy.

      Vymazat
  13. Draku, z vyjmenovaného nepotřebuju, zatím, nic. Na fotky mi stačí jednodušší nástroje, donedávna Zoner 10, na W8.1 mám Zoner 17. Gimp by mi měl stačit s velkou rezervou. Když vyhovuje jiným, pokusím se přizpůsobit a vyjít s programy pro linux. Tak zásadní překážka není. Windows, ačkoli nejsem systémový analytik, nepovažuju za od počátku špatný systém, když nebyl složitý, jenže jak bobtnal o další funkce a zesložitěl, děděná architektura a nutnost kompatibility je problémem. Unixový základ by byl vhodnější, jenže je to jako jízda na tygru. Velmi obtížné sesednout. Nejen pro velké uživatele Windows, ale i pro Microsoft. Jak přejít na unixové jádro a přitom zajistit zpětnou kompatibilitu pro windowsové aplikace. Šlo by to vyřešit mezivrstvou, jenže to by znamenalo vyšší nároky na výkon. Microsoft se dostává do pasti. Je zajímavá snaha jít obráceně, do Windows implantovat prostředí pro linuxové programy. V tom vidím snahu potlačit linux. Považuju to za zneužití veřejné licence když Microsoft neumožňuje (neposkytuje data a právně brání) vytvoření plně kompatibilního prostředí v Linuxu pro chod programů určených pro Windows. Dovozuju z toho, že v Microsoftu se obávají rozšiřování linuxu na desktopy a tím se tomu snaží bránit. Případně do budoucna se připravují na vydání nového systému s odlišnou architekturou než Windows.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, zpětná kompatibilita je přesně to, co malý a měkký postupně, ale vytrvale „osekává“ a přestává to být k mání. Již na W7 se spousta staršího softwaru nedala spustit buď vůbec, nebo jen za cenu obrovských kejklí a nesmírného úsilí kolem odlaďování, „přesvědčování” a dalšího. A s každou novou verzí je to jen horší a horší.

      Co se „soužití“ Woken a Linuxu týče, je to ze strany malého a měkkého asi podle věty: „Cokoli nemůžeš zničit, to asimiluj!“. Takže v „desítkách“ by měly jít instalovat a spouštět balíčky pro Ubuntu (Debian?) a jen bytostný odpor vůči GPL („CopyLeftu“) nejspíš zatím ještě účinně brání, aby se na trhu objevila linuxová distribuce od malého a měkkého. Nicméně BSD-čková licence „uzavření“ kódu umožňuje, takže bych se nedivil, kdyby zkusili vydat se tímto směrem. Tam jim ale zase brání, že by nemohli „přijít k hotovému”, jak byli doposud zvyklí a někoho legálně odrbat. V případě BSD by museli buď vyvinout spoustu věcí sami, nebo aspoň zafinancovat, aby to vyvinul či napsal někdo jiný. Zkrátka nebylo by to zase až tak jednoduché. Nicméně nedivil bych se ani trochu, kdyby zkusili buď nějak obejít a obelstít GPL, nebo se nakonec vydali, podobně jako kdysi Apple, „BSD-čkovou” cestou. Linux a jeho šíření jim ale v každém případě „sedí v žaludku“ jako tíživý nestravitelný „šutr“.

      Vymazat
  14. Draku, ač ne IT specialista, jeví se mi to tak.
    Aktuálně připojený z linuxu, firefox. Nakonfigurovat pevné připojení nebylo snadné, přijít na to sám i když nakonec se ukázoalo jednoduché. Jen vědět co co znamená a vědět jak. Postupuju pomalými krůčky. Dál ukáže praxe, jestli nenarazím na nepřekonatelnou překážku.
    Zatím dobré, učím se.



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, ono i ve Woknech je třeba aspoň něco málo o sítích vědět, než se k nim člověk připojí, nebo o to pak stejně musíte požádat někoho, kdo ví a umí. Nicméně v Linuxech je na to vědění nechci říct, že kladen větší důraz, to by byla nepřesnost, ale tak nějak se to vědění víc hodí, nebo to vědění může být a také častokrát je k mnohem většímu užitku. V každém případě držím palce, ať se daří co nejvíc dle představ, případně nechť jsou představy korigovány tím správným směrem.

      Vymazat
  15. Draku, zajisté, něco o základech trošičku vím od Tvého alterego, už mám vyhlédnuté čtivo pro síťové začátečníky, abych mu lépe rozuměl.
    Bez studia to nepůjde.

    OdpovědětVymazat
  16. K tomu pojídání: A)obsah masa-do masa se pro ZoP počítají i sádlo, kůže, chrupavky, dodávám pacičky drápky. Důležítý údaj je kolik masa bylo použito na výrobu 100g výrobku. Domácí uzené (skutečné) cca 140-160g)Jen někteří výrobci to píší, proč asi? Od kosti je marketing - tolik kosti prase nemá.
    B)NIVA60- údaj hovoří o obsahu tuku v sušině. Sušina (v podstatě vše co obsahuje mléko, bez přidaných srágor) čím větší sušiny % tím kvalitnější sýr, a tedy NIVA obsahuje ve skutečnosti méně tuku než z polandu tzv. "JEJDAM" ANALOG 20% (složení Modif škroby, palm. tuk, ocucovadla.... 0% mléka) Poslední živé jog. na trhu jsou OPOČNO a HOLAND, ostatní již v náhražce, více-méně.
    4p "srágorkám"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EK od kosti je od kosti. To znamená, že odříznuté z kýty. To je jakás takás záruka. Ovšem i kýta můlže být napíchaná vodou se šmakuládami. I v tomhle případě nutno vybírat. Alespoň je to šunka, protože šunka je práva tě kýta. Ne lisovaná hmota z čehokoli. Ano, "čehokoli" nutno prodat, po "šunce" je poptávka, leč prasátko má kýty jen dvě. Do chleba, dáváme přednost doma připravené svačině před "krokodýly" a jinými šmakuládami, je to dobré. Na talíř radši šunku než "šunku". Než "šunku", radši doma upečenou krkovičku nakrájenou na tenké plátky, nebo libovější bůček.

      Vymazat
    2. nic než pravda, ehnehneh....mňam
      4P

      Vymazat
    3. Ještě SÝRY.
      Udělat jde všechno, jak ukazuje test u jednoho z výrobců pro stejného odběratele http://jdem.cz/b9j2v2, mmch. jde o to co si kdo objedná a za jakou cenu.
      4P

      Vymazat
    4. EK, přesně tak, jde o to, co si kdo u výrobce objedná. Za padělky sýra z palmového oleje bych ale na místě střílel objednavatele i s výrobcem.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)