Prohledat tento blog

neděle 26. června 2016

Tamtamy

Skanzen Dolní Vítkovice 

   Hodina po půlnoci. Dusno k padnutí. Vzduch se ani nehne. Pětatřicet stupňů - "...páni to je hic!" Pot stéká po zádech,  do očí.  Ventilátor není schopen víc než trochu zamíchat vzduchem v místnosti. Ruce se lepí ke stolu. Přes opěradlo židle mám pověšený malý oranžový ručníček, abych si mohl utřít obličej a nenakapal si pot do klávesnice.




   A venku stále duní bubny. Jsou slyšet všude, i na záchodku. Občas je slyšet i jiné zvuky, basu, monotónní zpěv jakési rockerky, který je občas vystřídán hysterický mužským hlasem, který se amplifikovaným řevem snaží nabudit obecenstvo ke spolupráci na výrobě koncertní atmosféry. Rozumět mu není, ale z melodiky řeči či vlastně řevu je patrné, oč mu jde. Občas se mu povede povzbudit dav k nadšenému řevu a bubeník pak zahraje rif. A pak pokračuje píseň. Zdá se mi, že je to pořád ta samá, už tři hodiny bez přestávky. 

   Dovedu si představit pocity prvních cestovatelů v Africe, když do jejich táborů v pralese doléhaly zvuky tamtamů, ohlašujících domorodcům příchod bílého muže. Je tohle, co doléhá a koncertního pódia  taky nějaká komunikace?  Ohlašují někomu něco? Komu a co sdělují? Nebo je to jen oslava toho divokého, co máme každý, bez výjimky, zasuté hluboko v povaze,  překryté kulturností, ať už naučenou nebo předstíranou? Podíval jsem se na net. Bylo to tam. Oldies festival II, vystoupí Vengaboys, Loona, Fun Factory, 2 unlimited, Captain Jack, After party DJ... Nic neříkající jména. Tedy mně  nic neříkající. Těch nejméně tisíc diváků asi mělo jiný názor, když byli ochotni vypláznout 550.- za vstupenku na jeden večer.

   Na tu hudbu se dá zvyknout a přestat ji vnímat. S řevem moderátora - je moderátor vůbec správné slovo? - moderato je přece italsky mírně - je to horší, ale vzhledem k celoživotnímu tréningu to oba se ženou umíme. Jenom jsme politovali v okolí bydlící lidi s malými dětmi nebo seniory se špatným spaním. 

   A ještě něco. Tu a tam si děláme legraci z lidí, kteří se shromažďují z příčin nám velmi nejasných a nepochopitelných a věnují téhle činnosti nejen svůj čas a energii, ale i nemalé prostředky. Třeba hadždž - pouť do Mekky. Mnozí chudší muslimové na tu cestu spoří půl života. Aby se mohli v příšerném vedru sedmkrát projít kolem černé kostky, hodit si kamenem na prasečí mrtvolu a podobně. Co si tak asi myslí o nás, kteří pořádáme takové open air akce? I když tam, v Dolní oblasti Vítkovic, se asi žádné prasečinky nekonaly. Nebo aspoň ne oficiálně.

   Ne, neměli bychom házet kamenem. Stačí, když jim necháme jejich zvyky a obřady a my si necháme ty svoje. Nevnucujme jim naše zvyky a nedopusťme, aby nám vnucovali oni jejich. Středověk a náš svět jsou prostě nekompatibilní. I když i my máme své křížové cesty a pouti. Ukřižovaného. A open air fesťáky.




Vidíte, kam se zvrtne uvažování, když horkou nocí duní tamtamy?


   A jako obvykle - dodatek. Dnes ráno se na dveřích našeho mrakodraopu objevil list papíru. Nebyl jsem sám, komu ta hudební produkce poněkud vadila. Jenže silně pochybuji, že se něco změní. I když možná - na podzim budou volby do místních orgánů.... 





=====================================================

Pozor, aktuální hlášení! 

  Pro tento týden je náš "tamtamový problém" patrně vyřešen. Už odpoledne, při nazkušování aparatury, bylo vše jaksi o hodně tišší. Možná to nějak zařídili naši zastupitelé, když si uvědomili, že na podzim budou místní volby a ti, kteří si chodí zaskotačit na tancovačky pod širým nebem, zlít se pivem a sehnat si nějakou tu drogu k volbám nechodí, zatím co "kolembydlící" pracující a důchodci, kteří tím hlukem trpěli, k volbám většinou chodí...

   Nebo to zařídil sv. Petr, případně komunisté, protože ti přece tvrdili, že poroučí větru a dešti - a už půl hodiny dost prší. Hudba, která byla dnes nerušivá, už zmlkla zcela. Takže až do Colours of Ostrava máme naději na klidné noci. Tedy ne úplně, protože od DOV znějí jednotlivé naštvané hlasy (bez amplifikace), "bo padze" (prší) a křepčit na dešti dokáží jen zvlášť zaťaté povahy. Vzduch se vyčistil v přeneseném i doslovném významu té fráze, tak půjdu spokojeně spát. 

   Ráno přepracuji otevřený dopis pro primátora Ing. Macuru, kde jej upozorňuji, že nemá co "vyvažovat" (tedy rozhodovat mezi oprávněnosti požadavků návštěvníků a provozovatelů těch randálů a lidmi, kteří mají děti a musí vstávat do práce, a nemají kam v noci odejít)  a pokusím se ho nabídnout nějakým médiím. Prostě zastupitelé se před volbami rozhodli "sloužit dělnému lidu" tak je třeba je k tomu u doopravdy donutit.


Konec hlášení, vypínám. 3/7/2016, 00:30




Naši zákonodárci se nevzdávají!

Nově nebude bude povolování hlučných akcí plně v kompetenci obcí. 
A už se obecní zastupitelé bouří. Takže jde tu snad o prachy  bokem?



Hromadná vražda v Nice:

   Když jsem se tak díval na slavnosti zvané Colors of Ostrava a pak na masakr na kolonádě v Nice, trochu jsem se vyděsil. Kdyby snad nějaký "nový Hepnar" pocítil potřebu pozabíjet co nejvíc nevěřících (nebo jenom svých bližních), je takové shromáždění ideální. Ukradený kamion se rozjede o několik ulic dál a velkou rychlostí prorazí bránu (hlídka nemá šanci cokoliv udělat, bude ráda, když se jí podaří uskočit stranou a zachránit si holý život) a najede do publika, To by nebyly desítky obětí, kteří by v tom kraválu snad ani neslyšeli náklaďák drtící ty za nimi. To by byly stovky mladých lidí. Než by jej policie (kdo jiný, na takové akce se nesmí nosit zbraně, ani ty legální - protože alkohol a drogy...) zlikvidovala, byl by poměr mrtvých několik set ku jedné. Skvělá efektivita, nemyslíte? 

   Takový hromadný vrah nepotřebuje složitě a tajně shánět střelné zbraně nebo výbušniny. Stačí mu umět ukrást kamion a rozjet ho. Což myslím není ani tak těžké, to umí kde kdo. 

   A je docela jedno. jestli to bude "mučedník" vraždící ve jménu Alláha nebo jen  frustrovaný  člověk, který se už několikátou noc nevyspal a nenašel zastání u svých zastupitelů či policie.

========

    Vzpomněl jsem si na jednu (nepotvrzenou) zprávu ze Slovenska. Tam se kdysi do jedné vesnice nastěhovaly dvě cikánské rodiny a nastaly obvyklé problémy. Krádeže, kravály.  Zastupitelstvo, tehdy MNV, nemělo odvahu (nebo legislativní možnosti) s tím, cokoliv udělat. 

   Jednou buldozerista z místního JRD zapomněl v buldozeru klíčky od zapalování a šel si po šichtě dát do místní krčmy pár panáků. Všichni ho tam viděli. Kolem půlnoci kdosi vlítl do lokálu, že někdo ukradl buldozer a srovnal chalupu, ve které bydleli nepřizpůsobiví se zemí. Pomalu, aby měli čas utéct. 
   Buldozer se ráno našel zpátky na dvoře JRD i s klíčky v zapalování. Ale nikdo z okolí v tu noc nic neslyšel a neviděl, všichni spali nebo se koukali na televizi až do okamžiku, kdy vesnicí začali  pobíhat vyděšení Cikáni. A všichni chlapi byli v hospodě, což si vzájemně dosvědčili.

Další den se obě cikánské rodiny kamsi odstěhovaly. Po několika letech byl případ odložen. 

   Tuhle historku mi vyprávěl člověk, který tehdy bydlel ve vedlejší vesnici. Možná se zakládá na pravdě, kdo ví?

29 komentářů:

  1. Pěkné. Tedy fejeton. Ne ty randály. Ty také nemusím. Nevadí mi jestliže nedoléhají k mému sluchu. Jestliže mě neobtěžují. Jestliže doléhají, obtěžují, vadí mi velmi. Nedivím se, když se stane, že v někom blafnou saze a dopustí se činu velmi eradikálního. Chování ve veřejném prostoru by nemělo narušovat prostor soukromý. Ať si to pořádají někde kde neruší. Jenže i kdyby měli a mohli, ono by je to nebavilo. Nejde o štrapáci s dopravou, jde o exhibici. O nezúčastněné nechtěné účastníky. O Randál Pride.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle jsem sem chtěla napsat též o randálech, ale byla jsem z nich tak odrovnaná, že se mi nakonec vůbec nechtělo se jimi zabývat ještě písemně. Až chytnu slinu, napíšu. Abyste si nemysleli, že Královské Vinohrady v Matičce jsou nóbl čtvrť. To Ostrava je proti tomu čajček.
      Kocoure, ty to tam máš jistě jen občas, ale tady podobné jevy jedou furt dokola, tedy až na ty moderátory a všelijaké songfesty. Rambajz je tu věčně, jak na Matějský.

      Vymazat
    2. Ale to je strašný omyl, Astro astrální!
      Tady jsou všeliké fesťáky od pozdního jara do podzimu. A v létě Colours. Navíc tady doléhají i zvuky z vystoupení na zase Slezsko-ostravském hradě. A u Fukušimy (centrum Nová Karolina) stojí lunapark. Doslova stojí - moc lidí na kolotoče a houpačky neleze. Ostatně - při těch cenách...
      Za vstupné na dvě atrakce jsem schopen žít v Sudetech čtyři dny i s cestou. Zpěv ptáků je tam zdarma.

      Vymazat
    3. Kocouří chudáčku, to tě lituju. Celý život žiješ v práci v randálu a doma musíš taky? To je děs,
      Hele - a nemysli si, že si tady ČECHÁCI sedí v chladu a halí se do dek.V bytě mám 27 a venku 24, VE STÍNU. A VŮBEC, CO JE TO ZA ANIMOZITU?

      Vymazat
    4. Astro, v práci mám na randál jeden šíbr (kliku) s nápisem "hlavní odposlech". Mám ho pořád asi o 10 dB níž, než mladí kolegové. Choval jsem se ke svým uším vždy slušně a ony mi to asi vracejí... [;>)

      Vymazat
    5. Kocoure, k tomu otevřenému dopisu chci jen dodat, že zahájíš-li boj, nesmíš potom přestat. Nedovoluju si srovonávat svůj boj o dvě lavičky na stanici tramvaje, s tím tvým, ale kdybych to vzdala, nebyly by tam dodnes A že jsem psala a psala a nedala se odbýt.

      Vymazat
    6. Astro, to je pravda, máloco dovede být tak protivné a odpuzující, jako vyloženě protivné a odpudivé odpovědi lenivého a vzpupného úřednictva. Na druhou stranu, je-li jeden aspoň trochu cholerik, dovede to nakopnout k lepšímu výkonu a rozhodnutí nevzdat to, dokud nebude dosaženo kýženého cíle. Žere to ale čas i práci a oni to dobře vědí, je proto dobré investovat ten čas a práci do případů, kdy ten výsledek opravdu stojí za to.

      Vymazat
  2. Ono je to (jako místňák mám informace) o dost přízemnější, Schumachere.
    Ti mladí, co se shromažďují s potřebou se obklopit rachotem, kterému se zbytek populace docela vyhýbá by klidně zajeli i jinam. Ale DOV - Dolní oblast Vítkovic má ve vlastnictví pan Světlík a ten se začíná topit v dluzích. Podnikatelský záměr udělat z DOV střed světa mu jaksi nevyšel a tak shání akce, které by mu aspoň trochu pomohly z dluhů.
    Z hlediska "paleoindustrie" sice udělal moc dobrou věc, ale není dost bohatý na to, aby počkal, až se věc stane známou sama o sobě a nastane stav, kdy každý turista musí navštívit Karlův most, Karlštejn a Sv. Víta a pochopitelně i DOV v Ostravě.
    To chce čas aspoň jednu generaci.
    Pan Světlík si ukousl ze společného krajíce tak velké sousto, že ho nestačí ani pokousat, natož spolknout.

    Mluvil jsem s ním při otevíračce Plynojemu (multifunkční hala Gong) netuše, že je to tak velké zvíře a jevil se mi jako člověk nadšený tím, co dělá a docela příjemný. Dokonce se ani nezmínil, že je majitelem toho všeho kolem. Ale teď prchá před věřiteli.
    Je mi ho trochu líto - nebýt totiž jeho, tak tam teď byl "brownfield" a všechny ty impozantní železné konstrukce by se odvezly do šrotu. Do jiných železáren.
    ===
    Konečně se ochladilo a sprchlo. Byla dokonce i malá "bouřtička", ale Čecháci si sílu studené fronty vybrali už na svém území a nám už poslali jenom její ubohé zbytky. Ne že bychom jim to měli zas tak moc za zlé...
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  3. Kocoure, jako pamatující, že v Karlovce kde teď jsou "čepičárny a sklenářství" bylo výborné pekařství a že Nerudovkou šlo na Pohořelec dorazit za přijatelnou cenu značně nestřízlivý, se těmhle skanzenům vyhýbám. Ostatně nejen podle cen,ale i podle cizojazyčných cedulí o tuzemce nestojí. Beef goulash with dumplings či Roasted pork knee si dám jinde. Jsem alergický na projevy "alternativní kultury" kterými jsem nechtě oblažován a kterým se nelze vyhnout. Čmáranicemi je zamořený i venkov. Na jihu na procházce kolem Vltavy jsem narazil na tuhle tvorbu. Kdo si tohle může dovolit, tomu je hovno zle. A kdo si může dovolit tohle trpět,natož omlouvat, tomu je také hovno zle.

    OdpovědětVymazat
  4. Svůj vztah k hluku připomenu dvěma staršími odkazy:
    http://honzazz.blogspot.cz/2014/05/hlukem-za-konopi.html
    http://honzazz.blogspot.cz/2013/07/ramus.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo ze Ž.:
      nám se tu to "kraválení" rozlezlo jako smrad z bolavé nohy. Už v neděli v poledne se bojíme příštího pátku. Sjíždějí (v obou významech toho slova) se tu smažky z širokého okolí - i Brna a Prahy.

      Vymazat
  5. Randálisty bude třeba vykázat zákonem nejdříve a pak i policajty do patřičných mezí. Ve Spokojených státech mají NCA (Noise Control Act) a na jeho základě pak jednotlivé státy konkretizují, ale společné to má jedno, to, že takhle drze a bezostyšně jako u nás, si tam randál nikdo dělat netroufne, protože dobře ví, že by hodně tvrdě narazil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže - kdo to u nás udělá?
      Takové akce (nebo průmyslový či dopravní hluk) mají většinou "ošéfované" těžké váhy. A pos*ancům se do toho taky nebude chtít. Budou volby, ale málokdo z politiků si uvědomuje, že mladí moc nechodí k volbám. Samoregulace tady nefunguje, jenom prachy. Což platí i o hluku průmyslovém a potažmo i dopravním.

      Vymazat
    2. Kocoure, nevím. U nás, jak tak postupně pozoruji cvrkot, jsme na nejlepší cestě skončit s tím, čemu se říká stát, v těžkých nefunkčních křečích, anarchii a zákonech džungle. Tak, jako se nyní příliš „neřeší“, kdo páchá hluk a aby tak nečinil, nebude se časem ani příliš rozpitvávat, kdo toho randálistu praštil cihlou do makovice, spíš z toho udělají sebevraždu i v případě, že bude nad slunce jasné, že si tou cihlou jen těžko mohl způsobit několik smrtelných zranění najednou. Jak jsem pochopil, obě děti vidí svou budoucnost někde jinde než tady. Já jim to rozmlouvat rozhodně nebudu, být mladší, zkusím to nejspíš také. No ale nejmladší už nejsem, takže my s paní už to tady nějak doklepeme a co bude dál, to už je nám celkem fuk. Ať se starají ti, kteří tu v tom budou žít déle než my, protože jsou mladí a případně chtějí do toho čurbesu přivádět děti, vnuky a pod.

      Vymazat
    3. Stát je buď pro lidi, nebo pro hajzly. Ten náš je čím dál tím méně pro lidi a čím dál tím víc pro hajzly. Lidem to zatím zdá se příliš viditelně nevadí.

      Vymazat
    4. Myslím, že někdo našel způsob, jak se aspoň trochu bránit. [;>)
      Malá soukromá dvoumístná helikoptéra se učila přistávat a startovat hned vedle toho plácku s randálovou aparaturou. Musela pokaždé přeletět přímo nad amfi. A dokázala to dělat dokola až skoro do setmění.
      Jistě je to náhoda, že se piloti cvičili tak blízko.

      A druhá náhoda je, že slavnost (koncert) sice pokračuje, ale ve snesitelné intenzitě.

      Možná princip většího klacku funguje, když je nepsané, elementární právo bezmocné. Kdyby řekli, přispěl bych na benzín.

      Vymazat
    5. Je smutné, když sami pořadatelé „nevědí“ že by měli, nebo nejsou vychováni k tomu, aby se chovali slušně sami od sebe už od samého začátku a úmyslu uspořádat nějakou akci. Když už toto selhává, je dobře, že funguje aspoň ten větší klacek. A nepsané elementární právo? A on ho snad dětem někdo vykládá a vychovává j k ohledu vůči jiným? Když chci vystoupit z tramvaje, musím nejdřív odstrčit tlupu debilů, co se hrne dovnitř a které nikdo jaksi dosud neřekl, že nejdřív se jde ven. A tak je to s kdečím.

      Kocoure, co se příspěvků týče, tak benzin je u helikopotvory nákladově poměrně malá, až vyloženě srandovní položka ve srovnání s náklady na údržbu a hangárování. Takže Jsi si vlastně vybral dobře :-)

      Vymazat
    6. Jenže nastal "Kocourův mylný předpoklad".
      Se soumrakem intenzita zvuku rostla a kolem třetí ráno už dosahovala maxima použité aparatury - ta začala poněkud zkreslovat. I když to strojové dunění by se dalo vydržet, člověk usne i ve vlaku (a nemusí to být moderní odhlučněný vlak), ale tom kraválu se začnou s přibývajícím časem čím dál tím častěji objevovat extatické výkřiky hysterických mužských hlasů. Mimo rytmus. A to člověka (mě) vzbudí bezpečně.
      Takže v 02:45 jsem se byl projít na balkon. Pak jsem zalezl zpátky do postele - tedy na postel, přikrývat se něčím by bylo naprosto nesmyslné - a pomalu ve mě narůstal vztek. Ve 03:00 nenastalo ticho, loučení trvalo další čtvrthodinu, kdy se intenzita pomalu snižovala - asi aby tanečníci náhlým přerušením kraválu nedostali nervový šok. V 03:15 už bylo víceméně ticho, jenom kolem domu proudily s nadšeným řevem davy mladých rozjařenců, ale i ti postupně usínali po lavičkách a trávnících a rozptýlili se po svých domovech.

      Dnes večer bude repete. Jsem zvědavý, co by se stalo, kdyby se mezi staříky objevil nějaký "český Breivik" a vystřílel na takové akci třeba zvukaře. Ti za to ani tak moc nemohou, dělají, co jim přikáže ten, kdo "párty" organizuje (a bere peníze od publika), ale mají na ten kravál knoflík. Myslím, že další zvukaře z kolektivu by nebylo třeba moc dlouho přesvědčovat o nutnosti to okamžitě vypnout.
      To by zase měly TV co řešit...

      Nicméně obyvatelé sídliště by mu možná v proluce mezi věžáky postavili malý pomník a nosili tam v létě květiny. [;>))

      Vymazat
    7. Nejspíš by nebylo tak úplně od věci vrhnout kamsi na pódium nebo mixážní pult jedno nebo více vosích hnízd :-) To by propukl mohutný ozdravný úprk :-) To by pak po úprku nastalo upřímné, bolavé dojetí :-)

      Vymazat
  6. Taky jsem randálů zažila bezpočet. Různého druhu. Z těch "hudebních" to byly víkendy, kdy jsem jezdila do pronajaté chaloupky v krásném kraji Plzeňska. Vesnička se jmenovala Klikařov. Jak poetické. Byla klika mít v tak krásném místě chaloupku.
    Jednoho sobotního rána,jdouc na houby, zjistila jsem, že celý výběžek lesa k louce je vykácený a na jeho místě je obrovská prkenná podlaha. Při zpáteční cestě jsem se u sousedky dozvěděla, že se tam tomu teď říká parket.A že každý pátek večer a v sobotu též se bude na parketu"tančit". Horor. A tak potom od jara do podzimu příjížděly místní podřadné kapely, zesilovače na plné pecky, hrávalo se od večera skoro do rána, za jiskřivého juchání a řevu mládeže z širokého okolí.

    Vedení vesnice z toho mělo jakési pofidérní prebendy, občanstvo nadávalo ze všech stran a ze všech sil, lesní zvěř utíkala směrem k blázinci v Plzni.

    To byly víkendy za všechny prachy. A projít se někdy v neděli ráno kolem parketu - zážitek nebývalý. Různé druhy oděvů a prádla dámského i pánského kolem dokola, mezitím krásné hřiby, které nikdo nesebral, protože...tuatam pár prezervativů, peněženka, ba i klíče od bytu.Vždycky mě zajímalo, jak se třeba potom taková děva plížila polonahá k domovu, který mohl být i pár kilometrů daleko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proč musí prasit les a otravovat zvířata? To nemají hospodu? A jinak, Astro, ať se děva plíží k domovu jak chce, pakliže z ní ty šaty nikdo nestrhal násilím, je to výlučně její věc. Navíc si myslím, že na zábavy tohoto druhu inteligentní dívka prostě nepřijde a když už nějakým propletencem náhod ano, tak určitě neskončí s holou zadnicí v lese.

      Vymazat
    2. A co myslíš, dráčku? Stran těch děv - těch méně inteligentních je totiž daleko víc, než by sis představoval. Jak píše kocour - ty všelijaké "festy" v Ostravě navštěvuje podobná mládež.A navíc teď už mají k dispozici nejen alkohol, ale i fety všeho druhu. Jak vidno občas v TV, louka po takovém zážitku vypadá přesně tak, jako ten les, co jsem popisovala.

      Vymazat
    3. Astro, inteligentních lidí, včetně děvčat, je málo, bohužel. Někde jsem zaslechl větu, kterou nevím jestli si dobře vybavuji, ale znělo to zhruba v tom smyslu, že: „Lidská inteligence bude již brzy překonána inteligencí umělou. Lidská blbost zůstane nejspíš nedostižnou až do konce vesmíru...“.

      Co se těch „zábav“ týče, hledíc na svět kolem sebe, chápu, že někteří v tom mumraji i kolem něho dokáží najít docela fajn zábavu, ale mně zrovna toto zajímalo a přitahovalo jen chvíli, někdy mezi 14-ým a 15-ým rokem života. Pak to nějak ztratilo to správné přitahovací kouzlo a od té doby mi mumraje tohoto druhu dokonale odpuzují, je to pro mě všechno, jen ne zábava :-) Nepřekračuje-li úroveň hluku únosnou mez a není-li toho bordelu po té zábavě příliš, nechává mi to chladným a neutrálním, prostě to jen ignoruji a vyhýbám se tomu jak to jen nejlépe jde.

      Vymazat
    4. Však pravím, kdo si tohle může dovolit, že nemusí zalézt se slepicemi aby už krátce po rozbřesku zčerstav makal na panském, tomu je hovno zle.
      "Šel mladý Magdon z Ostravy domů, v ulici Stodolní u dýlera se stavil, s rozbitou lebkou do příkopy pad..."

      Na vosí hnízda katapult nebo dron. Také kyselina máselná by udělal své. Randál by stačilo zarazit přerušením dodávky elektřiny. Ano, jsou způsoby nezákonné. Zákonnou možností je nezvolit ty, kteří vládnou. Jestliže jsou voleni, znamená to, že většina je spokojena. To je demokracie. Cink, cink.

      Vymazat
    5. Obuvníku souhlas, naposledy bylo opravdu zle tak někdy koncem padesátých let? Od té doby se dá říci, že se „okovy“ čím dál tím víc uvolňují a kultivují. Spolu s tím ale musím konstatovat, že ubývá smysluplné práce pro lidi obecně, což je bohužel dost smutné a protože se to nikterak smysluplně neřeším přispívá to ke všeobecnému rozkladu, úpadku a apatii.

      Katapult bych si někdy rád sestrojil, nepochybně to byl a pořád je účinný, zajímavý a užitečný stroj :-) Dronů je všude kolem plno, tady v podstatě stačí sáhnout po hotovém, případně jen lehce přizpůsobit požadovanému účelu použití.

      Kyselinu máselnou používali rakoušští zelení aktivisté v době, kdy české velvyslanectví pořádalo v Schönbrunnu besedy o Temelínu, kde se ty magory snažili přesvědčit, že hysterčí zbytečně. Agresivní magoři pískali na střídačku a prskali kolem sebe kyselinu máselnou. Myslím, že s takovýmito blby se nejlíp domluvíte tříštivou municí, jednou provždy. Napoleonovi se to svého času dobře osvědčilo. Dnes bychom to bohužel považovali za barbarské, zatímco je-li někdo agresivní, nevzdělaný, negramotný, uřvaný debil, tak to přece vůbec nevadí, bude z něho aktivista...

      Obuvníku, cosi kolem těch voleb strašně smrdí, ať volíme jak volíme, vždycky je tam nakonec prodejný hajzl...

      Vymazat
    6. Slyšela jsem v jedom rádiu, že už se začíná uvažovat o zákazu takových hudebních produkcí. Randály budou povoleny od sedmi do dvaadvaceti a šlus. Jenže než se to zase schválí, to bude trvat, a třeba se to ani neschválí a lidi si budou užívat rambajzu dál,

      Vymazat
    7. Astro, co se týče tzv. „techno-party“, tedy akcí, kdy se sjede nevím kolik tisíc zfetovaných a nalitých hovad na jedu louku, kterou za ohlušujícího rambajzu z chraplavé aparatury k „potěše a rozptýlení“ místních několik dní zadupávají systematicky hlouběji k zemskému jádru a jako bonus na ní hromadí tuny výkalů a odpadků, tak něco takového pokud vím je zákonem zakázáno ve Francii, v Německu, v Holandsku a spoustě dalších zemí, jen my jsme tady široko daleko takový zaslíbený ráj pro bezuzdné a naprosto beztrestné vyžití hovad všeho druhu, ať už těch technařských, nebo těch sprejerských.

      Vymazat
  7. Na tohle dojedem : http://echo24.cz/a/wdSkT/zanika-narod-rozpada-se-spolecnost

    Tzv. "randál" o kterém píšete je důsledek ne příčina. Tou je "zeleno-duhové" hnutí.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EK ano, to všechno, co se tam zmiňuje je pravda pravdoucí. Ten poslední, kdo by to s námi myslel opravdu dobře, jsou ti zezelenalí neobolševici v Bruselu. Na druhou stranu nedá se nevidět, že uvědomění si a odpor proti tomu všemu narůstá. Brexit je určitým zábleskem naděje a stejně tak i reakce rakouského ústavního soudu na situaci kolem korespondenčního hlasování. Zjevně si pánové zavčasu uvědomili to šídlo v pytli a správně a věcně na něj zareagovali. A na tom našem tzv. východě bychom měli především ztratit jakýkoliv falešný ostych či respekt před nafoukanými arogantními idioty ze západu jen proto, že se narodili o trochu dál na západ než my a hodnotit jen a pouze věcně, co říkají, jaký to má smysl (většinou žádný) a kam to případně vede (většinou do pekel horoucích) a adekvátně na to reagovat.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)