Prohledat tento blog

středa 17. srpna 2016

Filcuňk

aneb jak jsem byl tři čtvrtě hodiny "sprostým podezřelým"

Ilustrační foto. Zdroj: internet


   Zašel jsem si dneska koupit do trafiky u supermarketu tabák, abych měl příštího čtvrt roku co kouřit a protože mi žena marně sháněla ruskou zmrzlinu, tak jsem ten pytlík tabáku dal do tašky a šel se podívat do Kauflandu, jestli už zmrzlina nepřišla. Po cestě jsem si prohlížel vystavené spreje pro automobilisty, kolik stojí WSD40, protože mi už dochází. Byl dost drahý - takže nic. Koupil jsem jakousi napodobeninu ruské zmrzliny jako vzorek a vystál desetiminutovou frontu u pokladny - byly otevřené jen čtyři a lidé nakupovali, jak by dneska odpoledne měla začít třetí světová válka. Než jsem se dostal k placení, málem mi zmrzlina roztála.



   Už když jsem hledal u mrazícího pultu něco podobného ruské zmrzlině, všiml jsem si mladého sekuriťáka, jak mě zpovzdáli pozorně sleduje. Pěkný vysoký chlapec ve slušivé černé uniformě se spoustou kapes, opasků, řemenů, vysílačkou a podobnými proprietami "ostrého hocha". Typické "nové koště". Když jsem zaplatil, už stál za pokladnami připravený, natěšený a požádal mě, abych mu ukázal tašku. Slušně. Věděl jsem, že na prohlídku nemá právo a odmítl jsem s tím, že na osobní prohlídku má právo jen policie. Mládenec ve věku mého vnuka mě vyzval, ať jej tedy následuji do kanceláře, že zavolá policii. Protože jsem nikam nespěchal, zvolil jsem tuhle cestu místo toho, abych mu ukazoval vnitřek své tašky. To by byl špatný precedent a patrně by tenhle postup příště zopakoval na někom jiném. 

   V kanceláři se mě pokoušel jeho poněkud proplešlý, obtloustlý šéf, který tam v tričku sledoval kamery přesvědčovat, že městští policisté mají právo na osobní prohlídku a hned je zavolal. To jsem nevěděl určitě, ale tipl jsem si, že ani oni nemají právo na "filcuňk" a tak jsem mu sdělil, že si přeji jen státní policii. Takže se následně volala státní policie. Musel jsem po rozhovoru mladého pána sekuritána jemně upozornit, že nejsem "takový jeden chlap, který nechce otevřít tašku", ale že jsem buď pán nebo občan. Případně zákazník. Že si může vybrat. Zapřel, že by něco takového řekl.

   V "pozorovacím kamrlíku" měli pánové poněkud zabydleno. Sušily se tam deštníky z ranní bouřky, na stole byly rozjedené svačinky a části jejich oblečení. Nakonec pro mě našli volnou židli, ze které nebylo vidět na obrázky z kamer (to jsem nesměl vidět - domnívali se totiž, že nikdo kamery, rozmístěné v podhledu, nevidí a mohl bych si všimnout některého mrtvého úhlu) a čekalo se na policii. Přišli měšťáci a chtěli vidět mou tašku.  

   Opět jsem  odmítl. Poradili se s kapesní příručkou, kde měli asi napsáno, na co mají právo (přišel jeden starší s bříškem a mladý, typické "ucho" na zaučení), ale nemohli najít patřičný článek a odstavec. Mladý si pak vzpomněl, že když mě budou předvádět na státní policii mají povinnost ověřit, jestli nejsem ozbrojen. Tedy při "důvodném podezření". Článek sedmnáct.

   Už to trvalo dost dlouho, v kamrlíku byl hnusný, zapocený vzduch a tak jsem jim nakonec tašku otevřel. Zbraň tam kupodivu nebyla - pokud tedy nepovažují za zbraň složený deštník. (Roztahovat mě ho nenutili.) Když ale sekuriťácké duo uvidělo tabák, zaržálo nadšením. Prý ho prodávají i u kasy. A krade se. Sice jsem si tam tabáku nikdy nevšiml (zítra si to prověřím), ale budiž. 

   Jenže se radovali předčasně - schovávám si účty. Předložil jsem, jenže na účtu nebyl vypsán druh zboží, jen datum, čas a cena. Prý bůhví od čeho je ten účet. Doporučil jsem mladému sekuriťákovi, ať zajde do té trafiky a zeptá se, kdo a kdy tam nakupoval tabák, který museli hledat ve skladu. Trafikantka dosvědčila, co jsem uvedl a dokonce mu vytiskla kopii účtu. Porovnali je - a zvadli. Sedělo to. 

    Nastalo trapné ticho. První se vzpamatoval starší "měšťák". Poměrně svižně zavolal na policii, že "skutek se nestal", chvíli poslouchal jak mu asi do mobilu četli levity a pak se mi začal omlouvat s tím, že dělají jen svou práci. "Kamerový pozorovatel" poněkud rudl ve tváři - ukazoval totiž předtím policistům záznam z úplně jiné kamery - asi té od sprejů, kde jsem vzal jeden z poličky a zase ho tam vrátil - což je patrně přivedlo k mylné úvaze, že jsem tu nádobku za 199,- Kč nějak "stopil" do tašky. 

   Pochopil jsem, že veselohra je u konce, vzal si od nich zpátky občanský průkaz, popřál jim krásný zbytek dne a odporoučel se. Nejsem si jist, ale mám silné podezření, že se v té jejich "kanceláři" pak trochu křičelo. 

=============

   Nechtěl bych nikdy dělat sekuriťáka, ba ani policistu. Během čekání se starší z policistů zmínil, že se prý asi moc dívám na YouTube - narážel nejspíš na činnost mladých provokatérů, kterou ozřejmoval na DVTV  Martin Veselovský. (Viz sloupek.)  Ale já přece nic nevyprovokovával. Jenom jsem nechtěl, aby si hypermarketoví sekuriťáci přisvojovali víc práv, než podle zákona mají. A aby policisté znali svá práva při jednání se "sprostým podezřelým". Protože prohlížet a buzerovat dědka je docela bezpečné a mohou pak aspoň "vykázat činnost". 

   To, že se po prodejně denně pohybují tlupy spoluobčanů snědé pleti, jejichž děti se dosyta najedí pamlsků dřív, než jejich maminka dotlačí těžkotonážní vozík ke kase (ty snědené kousky pochopitelně neplatí - "Vidíte snad nějaké?" - je nechává chladnými. Pokud to vidí sekuriťák "naživo", byl jsem už několikrát svědkem, že se raději rychle otočí zády a urychleně jde hlídat jinou část prodejny. Protože dostat se do sporu s celou širokou rodinou agresivních "nepřizpůsobivých" nebo ještě hůř, být naší "paní ombudsmankou" podezříván z rasismu není dobré.  

Na tohle už prostě koule nemají.

=============

Poučení: 
YouTubeři, kteří provokují policii mají v jednom pravdu: Policisté neznají dobře zákony a zkouší, kolik si toho neagresivní občan nechá líbit. Jdou cestou nejmenšího odporu. Ale myslím, že policii nedokáží "proškolit" tak, aby jejich práce měla význam. Na to je třeba mít selský rozum v zákonech - ale ten naši zákonodárci nechávají opřený o zeď přede dveřmi sněmovny. 

Tak jako muslimové boty před mešitou. 


19 komentářů:

  1. Gratuluji k úspěšnému absolvování testu občanské asertivity. Pro příště budeš považován za spoluobčana tmavé pleti a budeš ignorován i když budeš vynášet celé železářství.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky si myslím. Jsem u nich zařazen mezi potížisty (troublemakers). Asi si přidám ke jmény zkratu BC. Nikoliv bakalář, ale Bílý Cikán. [;>)

      Vymazat
  2. Ale já jsem je nechtěl naštvat. To oni špatně vyhodnotili situaci. Já byl pořád slušný, mluvil jsem polohlasem a usmíval jsem se na ně. Že je to s_alo už byla jejich soutěž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocoure, řekl bych, že Jsi za dané situace obstál dobře a se ctí. Co se práv a povinností týče, tak jestli si správně pamatuji a chápu, co jsem četl a slyšel, tak prohlídku může provádět jenom a pouze státní policie. Městští strážníci a zaměstnanci bezpečnostních agentur a firem tuto pravomoc ze zákona nemají.

      Objektivně vzato, situace je poněkud neblahá proto, že dlouhodobě jakožto společnost kašleme na výchovu jak v rodinách, tak ve školách a někde to zákonitě vidět být musí. Takže Jsi na vlastní kůži zažil následky té výchovné a vzdělávací (ne)kvality. Ono navíc samozřejmě, co se těchto agentur týče, tak ti, co se tam nechávají zaměstnat, to nejdřív zkouší u armády a státní policie. Když je tam odmítnou, zkusí to u městských policií a když neuspějí ani tam, zkusí to u bezpečnostní firmy nebo agentury. To co u nich končí, to je už to, co zbylo minimálně po dvojitém výběru. Ono ani to, co skončí u armády nebo státní policie, nebývá zpravidla žádný velký intelektuální ani jiný výkvět. K tomu všemu si přidejme zprasené a často se měnící zákony, které už jen málokdo bere trochu vážně. Těžko je s jejich jepičím životem brát vážně.

      Na druhou stranu ale nesmíme zapomínat na to, že i naprostí pitomci se potřebují někde nějak živit a že ten, kdo je dokáže co nejlépe a nejefektivněji zpřáhnout a zužitkovat, má šanci dosáhnout neuvěřitelných výsledků.

      Vymazat
    2. Tohle kdyby se mi stalo doma v USA, tak bych pozadoval od obchodu tucnou nahradu skody za promarneny cas a zahambeni.

      Vymazat
  3. NOoooo. ANO do pěkné společnosti (http://jdem.cz/cbqkd6
    http://jdem.cz/cbqkb9
    přiřazen, pak nás nemají ani v ENGLANDU rádi,natož doma.
    4P

    OdpovědětVymazat
  4. Já s nimi nešel ani do té kanceláře. Jenom jsem se sekuriťáka zeptal, jestli mne zadržel a jestli ví, co má v takové situaci dělat. Koukal na mě jako puk. Bylo mu v té chodbě čím dál hůř. Protože jsem neměl moc času, tak jsem mu po ukázal kapsy a odkráčel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měl čas Honzo. A říkal jsem si, že zkusím, nakolik budou agresivní. Agrese moc nebyla, ale snažili se mi navěšet bulíky na nos. Vlastně za to může ten "pozorovatel" Ten špatně vyhodnotil, co viděl. A potom mě naštvalo, že se tak radovali z objeveného tabáku. Ačkoliv to byl logický nesmysl. A několikrát lhali i ti "měšťáci". To by dělat neměli. Jsoun to úřední osoby.
      Příště to bude se stížností na neoprávněné zadržování. Ale asi žádné příště nebude. Myslím, že to Schumacher správně odhadl. Stanu se ro ně neviditelným - pokud si mě zapamatují. A pokud ne - jejich chyba.
      Už mě před mnoha lety filcovali jednou, protože mi pípal kufr. Nevím proč, nakonec pípal i úplně prázdný, ale to není moje starost. Nicméně mě odtáhli do jakési vyšetřovací místnosti a tam mě zamkli a nechali čekat a to se mi hrubě nelíbilo. A když tě někam odvádějí, všichni ostatní zákazníci se na tebe dívají jako na skutečného zloděje. A to se mi taky nelíbilo. Nakonec se ani neomluvili.

      Jinak máš pravdu - nejjednodušší by bylo mu odepnout zip na mé tašce. Ale - proč se nepobavit. [;>))

      Vymazat
    2. Kocoure, pobavit se či ne, to samozřejmě závisí na víc okolnostech, především na to musíš mít čas a když už ho máš, tak i náladu. Nicméně vyvíjet určitý tlak na kultivaci halamů u bezpečnostních agentur a městské policie považuji za občanský počin a záslužnou činnost. Jsem rád, že Jsi si na to čas udělal.

      Vymazat
    3. ZŽ zjevně čas neměl a tak se rozhodl pro cestu nejmenšího odporu, to funguje +/- nejlépe, šetří to čas a energii, ale nikoho to netlačí ke kultivaci poměrů.

      Vymazat
    4. Vypadlo tam první písmenko, HzŽ, ne ZŽ.
      (A když jsem tady, tak k tomu přidám svůj komentář: Ostraha a policie byly "vškoleny" příště na to budou dlabat, zloději budou vesele krást a vzniklé škody zaplatíme my ostatní ve vyšších cenách.)

      Vymazat
    5. Bojím se, že krást budou jiní lidé. Dokonce jinak vypadající.
      Šlo mi o to, aby plešatý pán u kamer měl lepší postřeh. Nebo odhad. Kdybych býval byl něco čórnul, už dávno před kasou bych věděl, že po mě ochranka jde. Mladík byl nenápadný jak lední medvěd na Sahaře. Takže bych to v pohodě u kasy zaplatil - a zase by nic nebylo.

      Je správné, že jdou po po zlodějích. Ale musí to umět. A musí jít i po těch, kteří při přistižení řvou, že je to "dyzgrymynace". Čili "mít koule".

      Vymazat
    6. Aby měli dokonalý pohled na každé místo ze všech stran, tak by museli mít stovky kamer a desítky plešatých pánů.
      Dovedu si docela dobře představit, jak se kdokoli může jevit podezřelým. Vezmu si z regálu výrobek, prohlédnu si, už si přesně nepamatuji odkud jsem ho vzal a vrátím ho o kus vedle, kam už kamera přese mne nebo jiného nakupujícího nevidí. Tak na mne pošlou ostrahu: "Můžete mi ukázat obsah vaší tašky?"
      "Ale samozřejmě."
      "V pořádku, nashledanou."
      A je to.

      Vymazat
    7. Jste prostě vzorný občan. Já nikoliv.

      Vymazat
  5. Zdravím Kocoure. Zatím se mi to nestalo, ale připravné řešení je odejít, kancelář jedině násilím - a pochopitelně, skutek se neprokáže, TO pro omezení osobní svobody (to je možné pouze pro TČ, ne pro nějaké podezření).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zdravím LWG.
      Mě jenom naštvalo, že:
      1. mladý chlapec byl čitelný jako slabikář, čtvrt hodiny jsem věděl, že mě zastaví.
      2. že si vybrali (jak mysleli) snadnou kořist. To je nesportovní... [;>))

      A dík za radu. Doufám, že nebudu muset použít.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)