Prohledat tento blog

pondělí 19. září 2016

AI podruhé





  Sociální média jsou stoky. Lidští moderátoři nezvládají udržovat pořádek a trestat provinilce. Asi jediným rozumným řešením bude vypustit smečky sofistikovaných botů.






   Tahle situace je skutečná, diskuze na mnoha sociálních sítích, webech a blozích se už opravdu nedá číst. Dva nebo častěji několik "diskutérů" se do sebe tvrdě zakousne jako tasmánští čerti a více méně si jen vzájemně nadávají, tu sprostě, tu ještě hůře a téma je už zcela zapomenuto. A taky si, stejně jako ti tasmánští čerti předávají virtuální rakovinu. Sprostotu, agresi.
  
   Navrhované řešení je ovšem dost nesmyslné. Jak se dočtete, proti trollům budou nasazeni i roboti, kteří budou trolly provokovat a stahovat na sebe pozornost. Ostatně není od věci pouvažovat, jestli trollové vlastně nejsou také roboti. Takže nám na sociálních sítích vznikne souboj počítačových robotů a síť se stane vlastně asociální, robotickou, ne-lidskou. A tedy i zbytečnou. Málokdo se bude ochoten on-line zúčastnit souboje počítačových intelektů - navíc s takto podivně nastavenými mantinely.

   Pokud budeme uvažovat "alternativně", je to způsob, jak takové sítě paralyzovat, zlikvidovat. Vtírá se myšlenka, jestli tohle není skutečným smyslem celé plánované pofiderní akce. Řešení sofistikovanější než prostý zákaz. Protože na sítích se prostě "remcá proti vrchnosti". Kdysi to bylo po hospodách, teď je to po webech. Někde je to nějakým způsobem zakázáno. Ovšem tam, kde není možné si ulevit bývá návštěvnost nevelká a hodně selektivní. Viz sluníčkářské nebo procikánské weby.  

   Nápad jak zlikvidovat celou www má ale háček - tedy spíš pořádný hák. Lidská agrese je přirozená věc, daná vývojem života od jeho prvotní bakteriální fáze. Ti, kteří se nedokáží o své místo v přírodě nebo ve společnosti porvat jsou nakonec odsunuti, zlikvidováni. 
Kdykoliv se tato agrese začne potlačovat, objeví se jinde. V běžném občanském životě příliš prostoru nemá - takže se projevuje například rvačkami fotbalových fanoušků nebo rvačkami na demonstracích. Ostatně - venkovská tancovačka bez pořádné rvačky je také dost těžko představitelná. Takové akce přitahují specifické druhy lidí, kteří tam nacházejí smysl svého života.

   Už staří Římané věděli, že lidu je třeba dát  "chléb a hry" aby věrchuška mohla vládnout, aniž by byla rychle smetena "lidovým hněvem". Proto zastavením oné virtuální internetové "stoky" se dosáhne jen toho, že se se tahle frustrace, znechucení, vztek či jak to nazveme, přelije někam jinam. A já netuším, kam. Ale rozhodně se to tímto počítačově - mechanickým způsobem nezlikviduje. 

   Pokud budou sítě ovládnuty věrchuškou, což není tak nepředstavitelná věc - viz Orwell  - zmizí potřeba lidí se na sítě připojovat. Vytrvalé a agresívní opakování propagandy u některých lidí sice vyvolá pocity sounáležitosti a naprosté správnosti - na tomhle principu funguje nejen islám, ale i ostatní náboženství a totalitní politické režimy - vymyté mozky, ale ve společnosti se vždy vytvoří vrstva "nevěřících Tomášů", která se jako tajná sekta časem začne samoorganizovat a z principu bude muset být "protirežimní" - prorežimní uvažování je totiž již obsazeno oficiální propagandou. 
A ta nová vrstva časem vyvolá zvrat. Kolo dějin se opět protočí. Poslední dobou se kolo dějin dostává do poměrně rychlých obrátek. Srovnejte jen, jak dlouho trval pravěk, starověk, středověk, novověk a jak rychle se to mění dnes. 

   Kromě toho, že se takovými nápady jako je paralyzování sociálních sítí zrychluje změna mocenských poměrů - všimněte si, jak velký vliv čí dokonce moc získali poslední dobou hackeři - je to ještě jeden aspekt. Na internetu se stále více obchoduje. A zboží potřebuje reklamu. Tedy zboží, které je zbytné. Abychom pocítili potřebu si  koupit chleba potřebujeme dostat hlad, ne reklamu. Ale abychom si koupili právě tenhle cereálně vícezrný a všeobecně zdravý chleba a ne nějaký "obyčejný" je reklama nezbytná. A pokud se lidé odvrátí od internetu tak, jak se odvracejí od TV a rádia - co si pak počnou "nadnárodní monopoly".  Zpravodajství se stává bohapustou propagandou, diskuze na netu nebudou k ničemu... 

   Katastrofa. Ještě zůstávají detektivky, horrory a katastrofické filmy - znám lidi, kteří se na tenhle žánr dokáží dívat celé hodiny, bez ohledu na to, kolikrát už zmíněný film nebo díl seriálu viděli. Ale i tam je míra reklamy limitní. Je to dáno kulturou - snesitelnost reklamy je například v Evropě daleko menší, než v USA. Je to vidět na tom, že americké seriály mají v sobě scénáristicky i režijně "vestavěny" vhodné body k přerušení reklamou - a u nás se jich využívá snad míň než třetina.

   Co se týče reklamy na netu tak to v současnosti vidím sám na sobě. Přestávám mnohé portály navštěvovat, protože jsou zamořeny agresivní reklamou. Hýbací, hrací, zastiňující, vysoce otravnou.  Chytl jsem totiž před nedávnem "vira" tedy program DNS unlocker,  který ovládne prohlížeč v počítači a mění výsledky vyhledávání. Hezké bylo, že když jsem hledal, jak se toho výdobytku zbavit, směroval mě výhradně na jednu firmu, která vira zdarma najde a (za peníze) tento "program" z počítače odstraní. Mám ale podezření, že tam nasadí jiný, méně nápadný.  Klapky na oči nepotřebuji, nejsem kůň. Ale musel jsem odinstalovat svůj prohlížeč a mám tam jiný, "neinfikovatelný" prohlížeč, jak aspoň slibují, ale ten nemá možnost přidání Ad-blocku, tedy vypnutí reklam. Tedy má, ale jen v placené verzi. A netuším nic o jeho skrytých funkcích.  

   Zdá se, že se na rozdíl od důvěřivých a naivních důchodců. kteří kupují hrnce Zepter a zdravotní pokrývky za neskutečné peníze dostávám do opačné pozice. Už nikomu a ničemu nevěřím.    

   Ale vyplývá z toho velký boj o reklamní příležitosti i na internetu. Proto by jeho paralyzování obchodníkům velmi uškodilo. Budou se bránit - chtějí taky nějaké to "místo na slunci". Oni nechtějí virtuální výdobytky. Majitelé a akcionáři chtějí mít vily, auta, letadla a ostrovy skutečné, hmatatelné. Proto musí hodně prodávat. 


   Když si to tak vezmete, od té "totality" se náš dnešní život zas tak moc neliší. Pokoušejí se ho pořád ovládat jiní lidé. Jiná věrchuška, taková nadnárodní. Ale pravda,  dnes máme internet, sociální sítě a digitální televizi. V knihkupectví nic méně musíte dlouho vybírat, abyste si nekoupili "Blesk" v knižní podobě.  A v salámu často není žádné maso. To je všechno.  

  Takže ve společnosti vznikají opět "paralelní struktury".  Ale to je dobře. Vývoj pokračuje.



103 komentářů:

  1. Kocoure, couráš mi v hlavě.

    Orwell... ne že zmizí potřeba lidí se na sítě připojovat, ale naopak potřeba vládnoucích lidi zasíťovat. Učinit existenčně a fyzicky závislými na síti. Na jejích jimi ovládaných službách. Matrix...

    "Majitelé a akcionáři chtějí mít vily, auta, letadla a ostrovy skutečné, hmatatelné. Proto musí hodně prodávat." Také prodávají. Virtuální realitu. Aby si sami užili autentické. Tak jako jiní prodávali a dosud prodávají vidinu, iluzi ráje v budoucnu aby ho pro sebe měli teď. Orientací mas na konzum virtuální reality současně ušetří reálné zdroje pro sebe.

    Člověk je ovládán pocitem slasti. Slast je přirozenou odměnou za správné chování zajišťující přežití jedince a rodu. Toto lze zmanipulovat náhražkami. Například drogami. Ale nejen drogami v užívaném smyslu. Při rozumném využití zdrojů lze uspokojit základní životní potřeby stamilionů, řekněme i miliard lidí. Aby netrpěli hladem, žízní, zimou... Ale nelze uspokojit potřeby na úrovni spotřeby vládnoucích elit. Na to zdroje nestačí. Proto je nutno hledat náhražky a představovat je jako žádoucí součást životního stylu vytvářeného pro jednotlivé ne již přirozeně existující, ale i vytvářené společenské třídy. Vytváření takového životního stylu mas, který ušetří zdroje pro vyvolené.
    Naštěstí někteří si tohle uvědomují... Že byl také bratr Autenticián?

    OdpovědětVymazat
  2. Kocoure, o ovládání lidí aby měli "správné názory a chování" jsme si dnes s kolegy také zafilozofovali. A došli jsme k zajímavému závěru: minulý režim na to šel brutálním ideologickým nátlakem. "Úspěšný" byl tak nějak střídavě. Tenhle režim to dělá přes peníze a konzum. Je mnohem efektivnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zdá se, že konzum (prachy) na to nestačí, Kapitáne.
      Takže přibývá ideologie - kdo je proti migrantům, je zpozdilý blbec, na jehož názory by neměl být brán zřetel případně je rovnou označen za zločince.
      Dále je opravdu dost silně zkreslováno zpravodajství, vyrábějí se falešné zprávy, vuyráběj se klamné cíle, objevuje se cenzura atd.
      Autocenzura souvisí spíše s těmi penězi. Koho chleba... toho píseň...
      Ale to komunisté dělali taky, Zlobíš inženýre, půjdeš do skladu! A tvoje děcka se na vŠ nedostanou!

      Tu sofistikovanost vidím v počítačových Brettschneiderech na internetových sítích. Tuším, že jsme už teď pod dozorem - jenom naše nebezpečnost pro věrchušku limituje směrem k nule.

      I když - český človíček dokáže používat své řeči tak dobře, že jinotajům rozumí jen další živý člověk (obyvatel Kotlinky), ale mechanický cenzor je ve koncích.
      Nejnověji: Oto = Občan Trvale Opálený čili Cikán.

      Vymazat
    2. Pozoruji u mediálního hlavního proudu a politiků výrazný posun od multikulti a proimigrantství. To co ještě před dvěma lety by bylo považováno za naprosto nepřípustné a dokonce trestné. Přestože islám je zákonem chráněný tak jako každé jiné náboženství, víra a přesvědčení. Nyní veřejně pronášené výroky proti muslimům a jejich víře, byly-li by takové například proti židům, vyvolaly by bouři odporu a lavinu trestního stíhání. To, že státní moc, která je pověřena zajištováním dodržování zákonů, se selektivně jeví jako hluchá a slepá, něco signalizuje. Nemám z toho dobrý pocit. Dodržování zákonů by mělo být vynucováno padni komu padni. Nebo, jsou li špatné a zneužitelné tak jako ony příslušné na které poukazuji, mají být zrušeny. Padni komu padni. To za prvé. A za druhé, nynější vlna antislamismu se hodí, protože odvrací pozornost od pletich a politického kramářství, od dalšího utahování okovů. Od té politiky, která je toho příčinou. Od zločinu všedního dne. Od těch poměrů, od těch nepořádků, které jsou živnou půdou pro uchycení i teroristů, kdyby měly zájem. Sleduji cestu Miloše Zemana do USA a vystoupení v OSN. To je neštěstí, mít takového ješitného a ctižádostivého politika toužícího po zviditelnění a přitahující oko Mordoru na nás. Ty jeho kecy nás mohou přivést do průseru. Místo abychom bez oné velkohubé publicitu změnili zákony o imigraci a poskytování azylu abychom mohli svižně vyhostit každého cizince jehož pobyt zde je v rozporu s našimi zájmy. Bez ohledu na jeho například rodinné vztahy, které zde mezi tím stačil založit, či na to co mu doma hrozí. Kolik zde máme i takových odsouzených kriminálníků, kteří jsou nevyhostitelní. Protože by to bylo proti lidským právům... Nepotřebujeme velkohubé kecy, ale drobnou pragmatickou práci.

      Vymazat
    3. Náboženství, víra, kulturní zvyklosti. Nic proti tomu. Jenom bych si dovolil požadovat dodržování zákonů systémem padni komu padni. Nedovolit nátlakové vynucování si jakýchsi partikulárních privilegií na něčí úkor. Ale také neposlouchat naše žurnalistické "veřejné soudce". Jsou neskutečně úplatní - a hloupě prvoplánoví.

      Jenže je to nedosažitelný stav. Každý má nějakého strejdu, kamaráda novináře, politika. A své zájmy, které se často neshodují s právním řádem a se zájmy ostatních.

      Vidím reálnou nepostižitelnost věrchušky. Ta se sice také postihuje, ale tak nějak s fázovým zpožděním - až už není stíhaný subjekt u moci nebo až se pod ním "kýve židle" (Nečasova aféra, kauza Opencard). Připadá mi to jako dodatečné "vyřizování si účtů".

      Drobná pragmatická práce:
      Základ veškeré justice jsou snad zákony. Ty se dělají v parlamentu. No a to je ten průšvih. Dělají se "na míru" současným mocenským poměrům, ku prospěchu určitým lidem.
      Jeden z nejhorších paskvilů je "zelená energie" - solárníci. Tenhle zákon "si" někdo napsal na míru, ohánějíc se směrnicemi EU.

      Nedávno kdosi prohlásil: "Naši politici vědí, co by se mělo udělat. Jenže nevědí jak to udělat, aby byli zvoleni i příště." Krásná definice.

      Dost se těším na okamžik, kdy ČSSD ztratí prioritu a začnou ji dodatečně hánět za všechno, co rozhodla za dobu své vlády.

      No nic, zalezu.

      Vymazat
    4. Obuvníku, cestu k drobné a prospěšné práci je často třeba nejdříve prorazit prostřednictvím velkohubých prohlášení, jinak na ní ani nedojde...

      Vymazat
  3. Kvalita zvolených je určena kvalitou voličů.
    Proto je to takové jaké je a nemůže být jiné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K jakémukoliv rozhodnutí potřebuji vstupní informace.
      Pokud jsou primární informace vadné, je vadné i rozhodnutí bez ohledu na mentální kvalitu rozhodovatele.

      Informace jsou "main theme" mého blogu. Vadné, zavádějící, zakázané. A proto "se tady nic nového nedozvíte". Protože toto je problém už od starověku a možná ještě dříve, jen to není nikde zapsáno.

      Vymazat
  4. Všem stejně...
    Naše justice se zabývá formálními věcmi a "jádro pudla" je až na druhém místě, ne-li na třetím.
    Pak se divíme, že lidé věří "odvážným investigativním žurnalistům" víc, než soudní moci. Kauzy zaujatých soudních znalců - jako příklad. Nebo šílené termíny na vypracování posudku třeba "o vzniku požáru kozího chlívku." Neskutečné úřednické tanečky, za nimiž lze poměrně snadno vytušit korupci ač důkazy k tomu chybí. Poslední dobou se soudní spory občas táhnou tak dlouho, až jedna ze stran zemře. Takové "románové" řešení. Nicméně soudci, advokáti i ostatní mají zajištěnou práci (a plat) na léta dopředu. [;>/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Justice...Lidé zvláštního ražení (to už tady v nějaké souvislosti bylo)Jak bych to vysvětlil...Historie kladiva. Teorie kladiva. Konstrukce kladiva. Druhy kladiv. Systematika kladiva. Příklady aplikace kladiva v praxi. Vybrané problémy použití kladiva. Kladivo a kladivář...
      Prostě dokonalé. Akorát zatlouct hřebík, navíc rovně, je problém.

      Vymazat
    2. Inu, společně s bačou tvrdím "Z vonku to tak naozaj vyzerá!"
      Akorát bych ještě připsal kladiváře s poruchou morálky. Taky ne dost dobře ošetřeno. Vrána vráně často oči...

      Vymazat
  5. Protože i tady pozoruju zkreslený pohled na islám, islamismus, uprchlíky, důrazně připomínám : Naším prvotním problémem není islám, islamismus, uprchlíci. Naším prvotním problémem jsou lidé, kteří dopouštějí aby islám, islamismus, uprchlíci vznikli jako problém a byli pro nás problémem. Problém, který vytvořili jim slouží k odvrácení pozornosti od špatného počínání jich samotných. K získání přízně jimi ovládaných. Aby ti své područí nadále trpěli, za ně platili a vládce krmili.
    Obávám se jaké důsledky pro nás bude mít samolibé zviditelňovací žvanění (protože je to to jenom samolibé zviditelňovací žvanění) jeho Velkohubosti v OSN.

    OdpovědětVymazat
  6. Ale proti tomu co nejdůrazněji neprotestuji! [;>)

    Na islámu mi vadí hlavně jeho propagace "mladými muži a ženami naší kultury", kteří nechtějí připustit, že většina muslimů opravdu staví svého Alláha nad zákon "bílého muže". Nic proti tomu, ale ráčej si, milý muslime, žít podle šaríi tam, kde je to staletým zvykem.
    Třetina francouzských muslimů preferuje právo šaríja nad zákony Francouzské republiky. Co ale dělají ve Francii? Proč někam nevypadnou? Vím, nejsme ve Francii. Ale ani nechceme být.
    ===
    Nehodlám oblékat prsaté Afričanky z Konga do horního dílu evropských šatů - ale čekám, že v Praze se poněkud více zahalí - jak je to tam zvykem. A nebude to považovat za urážku své kultury/víry/pohlaví. Atp.
    ===
    To, že "sluníčkáři" nahrávají bordelu, dáma promine, ve kterém se tak dobře daří věrchušce se dá snadno poznat už jen podle toho, že ji věrchuška finančně i ideologicky dotuje. Jistě, hodí se ji to. A možná v budoucnosti to aspoň bude na koho svést.

    Silná slova létají prostorem jako vlašťovky a jeden už neví, kdo je prolhanější. Jestli Slávek Sralbotka nebo náš Nejnižší šlechtic na Hradě. Broukaře a Japonce pomíjím, to jsou jen výkřiky do tmy. Ale vzhledem k naší "oficiální předposranosti" situace nazrává na příchod skutečného demagoga. Kormidlem se sice trochu pootočilo, ale Titanic reaguje pomalu. A pravice - ta u nás vlastně neexistuje. ODS - to je veleještěr z dávné minulosti a TOP je jen parta ublíženců.
    ===
    Ale: proč bychom neměli mít svého Barnuma? Trochu naředí situaci a množná oddálí příchod nějakého "pána s knírkem", u něhož není otázka zda přijde, ale jen kdy přijde. Stačí ještě pár "sluníčkových" projevů v TV a pár demonstrací a pán s knírkem to bude mít v Kotlince o mnoho lehčí.
    ===
    Nevyčítám krysám, že vnikají do sýpek. Jsou tak geneticky naprogramované. Nažrat se a pomnožit se. Nevěřím ovšem ani tomu, že když je budeme krmit venku na dvoře, tak to přestanou dělat. Kdepak, jich ještě víc a budou mít větší hlad.
    Je potřeba ucpávat díry v sýpkách a nakoupit kocoury.
    ===
    Jen nesnáším řeči o tom, že jsme povinni krysám otevřít sýpku protože mají hlad a přesvědčovat lidi, že krysy jsou vlastně našim požehnáním.

    Ale s tím nemají krysy nic společného. Ony jsou prostě takové od přírody. Od Alláha.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Základem problému je, že my nejsme dostatečně sví. Necháme se zbavovat toho všeobecného co nás spojuje. Co horší, sami to zahazujeme. Přestáváme být sami sebou. Přestáváme být schopni sami sebou. Přestáváme být schopni rozlišovat mezi dobrem a zlem. Co horší, přestáváme vědět co je to dobro a co je to zlo. Dobro pro nás a zlo pro nás. Jsem přesvědčování a mnozí z nás přesvědčeni, zmanipulováni, že je jen jedno dobro a jen jedno zlo. Že dobro toho kdo krade je dobrem okrádaného. Že rozum je hříchem, kdežto hloupost ctností. Že otroctví je bezpečí. Jenže naším nepřítelem nejsou muslimové. Je jsme v donedávna nijak ani nevnímali jako nepřítele. Někdo z nich nepřítele udělal. Někdo potřebuje aby byli i naším nepřítelem. Protože nepřítel jejich nepřítele je jejich spojencem. Proto potřebují abychom byli vystaveni ohrožení. Jinak nebudeme patit či cokonce krvácet za jejich zájmy. Jinak zlo které sami probudili svoji pozornost a své síly soustředí jen na ně. Oni potřebují aby pozornost nepřítele a jejich síla byla rozprostřena na jiné. Aby i ti jiní byli donuceni platit a krvácet. Přitom, kdo jsou ti na straně nepřítele, kteří miliony muslimů štvou proti nám ale i jedny proti druhým? Kdo je podněcuje, organizuje? Kdo jim dodává zbraně a technologie? Kdo je cvičí? Kdo posílá jedny chudáky proti druhým chudákům? Lze to svést jen na islám? Jestliže ano, na co lze svést inferno první války, ve které milionové armády lidí, kteří osobně proti sobě nic neměli, byly přinuceny k vzájemnému vraždění? Na co to lze svést v následující ještě horší válce? Jaké byly její příčiny? Ty skutečné, ne ty "zčistajasna kde se vzal...?" V čí prospěch pro čí zájmy se máme stát oběťmi a kanonenfutrem? Tak jako ti zmanipulovaní chudáci na druhé straně? Kdo podporuje, samozřejmě "ve státním zájmu" kdejakého lidožrouta? Kdo "nevidí" teroristické petrodolary ropných šejků v pozadí a kteří jsou proto hájeni jako obchodní partneři? Nejsou to ti samí, kteří snili a dosud sní jak se zmocní bohatství východu? Drang nach Osten? Kteří se zmocňovali a zmocňují bohatství celého světa? Kteří jeví zvláštní zájem a péči o demokracii a lidská práva všude kde se něco pro ně zajímavého těží? Ti, kteří způsobili, že nelehké, ale přec jen pro většinu tamních lidí snesitelné poměry se staly infernálními? Kdo vyživil a vyzbroji a stále vyzbrojuje "Andrias Scheuzeri"? Kdo způsobil, že se dali na pochod? Kdo to, ty nemalé sumy, platí? Proč my ze sebe necháme dělat hlupáky těmi, kteří sami schovaní za zdmi vládních rezidencí a zdmi paláců, obklopeni strážemi a s připravenými letadly aby je v nejhorším odnesla do bezpečí ze kterého budou řídit svoji svatou válku za své svaté zájmy, žádají po nás další a další oběti, sužují nás dalšími a dalšími nařízeními a omezeními a nakonec...? Budou žádat naše životy? Ostatně neberou nám naše životy už jen tím, že na významnou část našeho vzácného nenahraditelného životního času musíme vynakládat na ně a jejich zájmy, na to na co bychom je nevynakládali, místo abychom ho uchovali pro sebe? Není to tak, že z nás dělají otroky? Že berouce nám náš životní čas, vraždí nás za živa? Kde se to bere, že jsme tak neuvěřitelně hloupí?

      Takhle bych si nějak představoval projev v OSN...

      Pokračuji ve vyhlížení zástupu s vidlemi abych se mu včas klidil z cesty.

      Vymazat
    2. Tak to je projev přímo státnický. Spíše kázání. Podepsat může vlastně každý, kdo je schopen porozumět textu. Kromě psychopatů, to dá rozum,.
      Náš sebestředný Míla tohle prostě nedá. Není to dost osobní.

      Ale pozor! Vzpomeň, jak skončil Mistr Jan! A ještě před ním ten tesař z Nazaretu! A Pilát? Toho přece dobře znáš...

      I když: Toho zástupu bych se zas tak nebál. Kdo má dneska vidle, že. Hnůj se dneska kydá nakladačem. Navíc v TV dávají starší film se Schwarzeneggerem. A potom už bude moc pozdě. Na všechno.

      Je to už 47 let, kdy jsem vnějškově podobné projeby psal pro jednoho plukovníka, Ukrajince, velitele Technického učiliště. On je zase uměl s patřičným pathosem přednášet.
      I když - byl to férový chlap. Bez ohledu na počet hvězdiček na rameni a lámanou češtinu. Byl to skutečný voják. Vzpomínám na něj s úctou.

      Vymazat
    3. Kde se bere že jsme tak neuvěřitelně hloupí?
      Máme se moc dobře tak vymýšlíme pitchoviny (to není z mojí hlavy, od kohosi jsem to slyšel ale sedí to jak p...l na hrnec)

      Vymazat
    4. Máme se dobře a někteří se chtějí mít líp než ostatní. Farma zvířat, víme, Kapitáne? No a ti ostatní se nechtějí mít hůř, tak se raději do ničeho nepouštějí. A nakonec? Nakonec přijde farmář a postaví to do latě.
      Ano. Bude líp!! [;>))

      Vymazat
    5. Ostatně máme demokracii, vládnoucím občanům, kteří jsou suverénem, taková politika vyhovuje. Jsou s ní spokojeni. Však jako suverén jsou jejími tvůrci a nesou její důsledky. Protože kdyby nebyli spokojeni, změnili by ji. Ledaže by nebyli spokojeni a neměli demokracii. Ale to není možné, protože demokracii máme zakotvenou v Ústavě a navazujících zákonech, mluví o ni zvolení představitelé, informační média, tedy až na ta podvratná a rozvratná sloužící cizím zájmům, starým strukturám, temným silám, přátelům starých pořádků či dokonce nepřátelům světlých zítřků a celého lidstva, kterých nebýt, byl by na světě ráj. Pod vedením nejsvobodnější, nejdemokratičtější, nejlidskoprávnější země na světě, jejímž občanům a jejich demokraticky zvoleným představitelům jde o blaho celého lidstva. Kteří nikdy nevedou nespravedlivou válku. Když nějakou vedou, vedou ji jako spravedlivou, činí tak výlučně proto, že jsou k ní donuceni jako ke krajní možnosti a pro blaho celého lidstva. Každodennně na oltář všeobecného blaha si od úst utrhují sousto chleba, na úkor svůj a svých rodin aby pořídili vše co taková služba vyžaduje. Činí tak nezištně aniž kdokoli z nich by se tím obohacoval.

      Ledaže by to bylo úplně jinak. Jenže to je velmi ošklivá myšlenka, za kterou by se každý demokraticky smýšlející občan měl hluboce stydět. Případně vyhledat odbornou psychiatrickou pomoc dříve než se jeho choroba natolik rozvine, že mu bude muset být poskytnuta z moci úřední. Protože máme demokracii, svovodu a lidská práva. Kdo to zpochybňuje, je nemocný, musí být léčen. A především izolován aby nenakazil ostatní.

      Vymazat
    6. Žvanivý chřestýš? Klarr!

      Jen ještě malinko ztlumit a vyvěsit na lidsko-právní weby jako petici. Výzvu. A už by tam přibývaly podpisy po stovkách.
      ===
      No a tohle je učebnicový příklad, kdy AI cenzor naprosto selže. Nepozná sarkasmus. No ne nadarmo ho v Severní Koreji zakázali. (Sarkasmus, ne cenzora.)
      Jenže: těžko se to dokazuje. Sarkasmus <-> naprostá oddanost. Jen jemná blanka mezi. Mohli by si taky zcela vymlátit svoje pracně vyrobené podporovatele - do jednoho. Nakonec by tam ten oplácaný chlapec zůstal úplně sám se svými AI roboty.

      Hotový námět na SF.

      P.S.: Kolem našich oken v šestém patře se na visutých lávkách projíždějí nějací pracovníci. Hovoří rusky, ukrajinsky - a taky trochu česky.
      Prý náš dům budou izolovat. Tož to přišlo dost rychle...

      Vymazat
    7. Re: "Je potřeba ucpávat díry v sýpkách a nakoupit kocoury."

      Ovšem není kocour jako kocour. Takovej co bude ty myši jen pozorovat (a pasivně čekat jestli nakonec nepřijde nějaký deratizátor) k žádnému užitku asi nebude.

      Vymazat
    8. Aby byli kocouři co k čemu Zdeňku,
      musí být mladí a silní. S "perspektivou".

      Ti staří už jen pozorují cvrkot a občas na výstrahu zamňoukají, na víc nemají.

      Vymazat
    9. No jo, staří už nemají sílu, mladí ještě nemají zkušenosti, a ti ve středním věku nemají čas, protože musí dělat něco užitečného, aby uživili nejen sebe, děti a důchodce, ale také pasažéry Archy B.
      Takže zaujmeme stanovisko nezúčastněného pozorovatela a budeme sledovat, jestli praxe potvrdí heslo "pro vítězství zla postačí, aby slušní lidé nedělali nic".

      Vymazat
  7. Vždycky si vzpomenu na Cromwella...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ČEŠI JSOU SMĚJÍCÍSE ....................
      4P

      Vymazat
  8. Zasáhla mne reklama.RASISTICKÁ!!
    cocacola, pijí jen černoši,marokánec po ní předvádí fotbalové nůžky,senegalec líbá mexičanku, korejka se na to dívá,libijec honí po plážo blond italku a na vrch, A JINDE španělka nerozezná kvasinky nebo bakterky ve své 3,14E.
    Opsáno z facebooku:

    Nových Sedm statečných zahrnuje černocha, indiána a Asiata. Bude tam ještě vozíčkář, autista, lesba a dement?
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to poněkud směšnotrapné,
      ale dá se to pochopit. Je to (samozřejmě marný) pokus znevážit "čistou nordickou rasu" nebo kmenové ("pod-rasové") boje v Africe. Hutuové a Tutsiové třeba. Měli by fungovat společně, bez škorpení. Jenže nefungují.
      Prvoplánové poučování a idealizace "stejnosti" prostě nefunguje. Stává se v konfrontaci s realitou docela směšnou. Lidé spory vyhledávají, snad i potřebují. Katolíci a protestanti v Irsku, křestané a židé - muslimové a židé - křesťané a muslimové - Brňáci a Pražáci - Sparťané a Baníkovci.
      Prostě ty "olysalé opice" se musí o něco porvat, ať se mají sebelíp. Mám hluboké podezření, že hlavně když se mají dobře. A tomu nezabrání ani dva tucty dobře vybraných statečných.
      Co tomu zabrání? Zdá je, že pevná ruka. Totalita, diktátor. Libyje, Jugoslávie, Sovětský svaz a Rwanda fungovaly bez větších mezirasových, mezikmenových a mezinárodnostních třenic do doby, než byly "osvobozeny" Zevnitř nebo zvenku, to je jedno. Od té doby se tam lidé vzájemně zabíjejí pro svoji jinakost.

      Ecce Homo!

      Vymazat
    2. Ne, to bude až v příštím remake. Na který jako na výchovný film bude voděno žactvo tak jako my na hrdinného Čapajeva.

      Vymazat
    3. Když vážně tak vážně. Kdy konečně vláda USA vrátí území ukradená původním obyvatelům? Včetně uvedení do původního stavu a v případech že to není možné, poskytne odpovídající náhradu v penězích. To znamená ve zlatě či podobné všeobecně přijímané a žádané komoditě, ne v bezcennných papírových poukázkách?
      Vládu, která spravuje ukradená území nelze považovat za legitimní.
      Anebo že by v některých případech ano, v některých ne? Že by hlásané principy v některých případech platily, v některých ne?

      Vymazat
    4. Native Africans, potomky přivlečených otroků vrátit zpět, aby nebyli vykořisťováni potomky bývalých otrokářů.

      Vymazat
    5. Brňákům brňavku, Pražákům práh, Sparťanům Spartu, Baníkovcům baně.

      Vymazat
    6. Schumi,

      Brňákům brnění (třeba kroužkové) a muzikálovým umělcům "muziku" (čili kapavku, která se chytala obvykle u muziky za hospodou).
      Ostravákům prd, bo baně už dávno vlastní bak- bak- Bakala.

      Ale ne, nebudu zlý - na muzikál se už chystá "brněnská žloutenka". Všude v Ústavu visí dávkovače na dezinfekční gel. Spousty dávkovačů. A já mám hluboké podezření, že tu žloutenku rozšiřuje výrobce těch jinak neprodejných gelů.

      Takže až ode mě budete zase něco číst, tak si pak hned umyjte ruce!

      Vymazat
  9. Pobavil jste mne, EKo3,14E :) Trefný postřeh! Dnešní reklama je "velmi veselá" už z podstaty - každý večer počítám, kolik mužů v ní pere, nosí děti, atp., žen hraje fotbal, atp. - prostě Krásný nový svět - naruby :)

    Hezký den! S úctou Hrošan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle večer jsem poněkud zcepeněla před rozsvícenou obrazovkou, padla na mě dřímotička ze zvednuté teplotky. A tak jsem omylem bokem shlédla asi už třímiliónté vysílání telenovely Ulice. Zaujala mě nikoliv obsahem, ale množstvím reklam ve zhruba 47 minutách vysílacího času.
      Celý děj Ulice se odehraje ve třech vstupech po osmi minutách, zbytek byly reklamy, Čili to je půl napůl. A to ještě pomíjím reklamy uvnitř "děje" Ulice, kdy kamera zvolna přejíždí po logu známé drogerie, či banky, aktéři přinášejí nákupy v taškách s nápisy různých potravinových řatězců atp. Zvukaři se vyznamenávají hluchotou, podjíždějí hudbou text tak hlasitě, že slovo zaniká. V tomto případě sice žádná škoda, ale...Navíc ty reklamy jsou tak studpidní (to ovšem ve všech televizích), že to nemá obdobu. A těm machrům, kteří je vymýšlejí se teď říká kreativci. To je Sodoma s komorou nahromadě.



      Vymazat
    2. Principem dnešní reklamy je jakýmkoliv způsobem šokovat, Astro.

      O informaci nebo nabídnutí zboží jde až v poslední řadě. Mluvil jsem před dvěma lety s jedním takovým "kreativcem" - zadával si u mě reklamu na sušenky. Mladý člověk, asi tak 30. A ten řešil jen dvě věci: jak se vejít do 29" a jak co nejvíc šokovat. (Byla to audioreklama.) Nakonec jsem umu navrhl efekt řev lva "MGM" - ten zná každý a text si kreativec dodal sám. Reklama to byla na jakési sušenky - lvi řvou, protože nemají sušenky. Tedy kombinace absurdní až dada. Asi půl roku to prý jelo na jednom privátním rádiu. 450.- Kč za jedno odvysílání.Nevím, rádio už taky neposlouchám. Ale zaplatili jak hercům, tak mi. Bez smlouvání.
      ===
      Jenže stejně tak funguje dnešní činohra (soutěž, kolik vulgarit vejde do dvou hodin) i opera. Předevčírem a včera jsem stříhal a titulkoval záznam opery Petra Cíglera "Táhlý zvlněný pohyb podélného předmětu." Podtitul Muž, žena a chřestýš ve společném domě. Autor z klasiky neopisoval, hudba byla nic neříkající až rušivá, každá postava má nejméně dva interprety a z třetiny sálu odešla během produkce asi polovina. Zbytek byly manželky, tetičky, maminky a jiní příbuzní, kteří si pro klid v rodině nemohli dovolit opustit sál a na konci nezatleskat.
      Nebo balet, kde se lidé nejvíc smějí, když si dva protagonisté (Puk a Robin "utírají zadky". Jsou okamžiky kdy uvažuji s tím opravdu definitivně seknout. Jenže na internetu je to skoro stejné. Idiotiny a agresivní reklama. Zajímavého velmi pomálu a z toho jsou stejně dvě třetiny manipulace. Tady je to nuda, návštěvnost klesá. Nikdo tu nikoho nenapadá a nežádáme veřejně zrakvení všech muslimů, komunisty a sudeťáky nevyjímaje.

      Už mi zbývají jen ty Sudety. A naštěstí knihy. Poslední dobou už i tam je problém najít něco, co má vnitřní obsah, nejen barevnou obálku. mUsím pečlivě vybírat. Nebo kupovat jen u prověřených autorů - nejlíp osobně.

      Tak se mi zdá, že chyba musí být ve mě. Jsem už asi fakticky starý...

      Vymazat
  10. Kocoure, vysvětlení je prosté. Ty pořady a reklamy nejsou určeny Tobě. Nejsi standard. Jsi menšina. Asi i menší než ona čtyřprocentní. Mně se z televize, jak jsem odvykl, po krátké době dělá i fyzicky špatně. Jsou i dobré pořady, jenže nestojí mi za to je vybírat z hromady hnoje. Kromě toho jsem odvykl se přizpůsobovat časovému rozvrhu vysílání. Třebaže je i možnst časového posunu. Nestojí mi to za to. Když už je něco dobré, opatřím si jinak. Když si představím, většina lidí do sebe nalévá tu prefabrikovanou blbost, říkám si, že není divu, že jsou takoví jací jsou. Přitom "inteligence". Právě včera jsem vyslechl stížnost, že si nemůže vybrat ze spousty filmů od svého poskytovatele, že zkoušel dvacet minut, že si nemohl vybrat. To mi připadá až patologické. Jak zabít svůj životní čas. K čemu takovému je mozek. Nejsi starý, jsi rozumný.

    OdpovědětVymazat
  11. Možná Schumi,
    že stáří je opravdu relativní, Vzpomínám si, že moje máma (operní zpěvačka) milovala Beatles. Hned jak začali, říkala,že budou světoznámí. A byli. Měla by vlastně ohrnovat nos nad podivným popíkem s ještě podivnějšími texty. Ale oni se ji líbili.
    Z moderni hudby taky mám rád pár interpretů/autorů - většinou v jednom. Jednak klasiku - Hana Hegerová. Nebo Gilbert Becaud. A Jarek Nohavica, jehož písničky vypadají jako lidovky - ale mají texty většinou s více rovinami. Nebo zpěvačka která si říká Radůza. Ta jede takovým způsobem, že mívám pocit, že zpívá jenom pro mě. Nakonec i ten Vladimír Franz - jo, to je ten tetovaný, který chtěl dělat presidenta. Párkrát jsem s ním dělal a je to člověk nesmírně citlivý s obrovitou invencí. Vizáž exota, dušička básníka. Skoro bych řekl maloměšťák - ale to opravdu není. Je sice pravda, že na jeho hudbu asi musíte mít klasickou průpravu - ale pak to stojí za to. Ale myslím, že by z něj nebyl dobrý president. Usmýkali by ho k smrti.
    S několika z nich jsem měl tu čest pracovat. Doopravdy - s tou ctí to není fráze. Nebo spisovatelé. Vynikajícně se mi pracovalo například s Honzou Balabánem - do jedné své knížky chtěl přidat CDA s kousky autorského čtení.

    A to jsou všechno moderní autoři a interpreti. Tak nevím. Asi jiný rybník. Paralelní světy.

    Nebo jsou to všechno jen kocouři a kočky na sloupcích plotů, kteří na sebe přes ten dvorek vidí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Kocoure Schumi
      jsme menšina. Ale jsem rád tomu že jsme jiní, že jsme takoví jací jsme. Raději budu svůj byť v menšině než součást většiny ale programovatelná ovce či RC konzument.

      Ad TV:
      Ano, pořady co za něco stojí lze obvykle získar jinak. Pro mě má smysl sledovat přírodopisné dokumenty a cestopisy. Ty jsou často dostupné ve videoarchivu.

      A že tady nikdo nikoho nenapadá? nebylo to náhodou cílem a není za tím účelem prováděno moderování?? Hlavu vzhůru Kocoure a pokud Ti vyhovuje pozorovat cvrkot ze sloupku tož si to užívej.
      A že návštěvnost klesá? To bude jednak tím že jsme minoritní skupina A rovněž i tím co je v nottu - " Tady se nic nového nedozvíte..." a že je zdejší útulna udržována v čistotě. Je mnoho diskusních fór, která byť se tváří jako jako moderovaná, umožňují prakticky komukoliv aby se na nich po splnění jistých podmínek dosyta vykálel.

      Vymazat
    2. Už je to moc let, co tady byl film s Bécaudem ZEMĚ, ODKUD PŘICHÁZÍM.Děj celkem nula, ale ty písničky! A Bécaud a jeho hlas. Byla jsem v tranzu. Zřejmě to bylo něco na hraně muzikálu, tenkrát ještě muzikály nejely.Viděla jsem to snad šestkrát. Kocour mi to připomněl. Hned s to jdu vyhledat a zavzpomínat si!

      Vymazat
    3. Myslím, že to byl šanson.
      A kromě toho, že fakt uměl zpívat, měl v hlase cosi, co rajcovalo ženské. Tohle v hlase ještě měli, co si vzpomínám Walda Matuška a Tom Jones.

      A taky jeden náš bas s opery. Přišel do obchodu, smekl svůj parádní černý stetson (hlava skoro jako koleno, ale to bylo jedno) a tím svým rajc-hlasem požádal o něco, o nějaké velmi nedostatkové zboží. Takové co se dávalo jen velmi dobrým známým nebo rodině. Vždycky ho dostal!!

      Strašná smůla pro ty ženské - byl to gay. [;>)

      Vymazat
    4. Jojo, máš recht, kocoure, měl HLAS, a na hlasy jsem vysazená. Když na mě mužskej zaječí, prchám. Bécaud navíc zpíval francouzsky, to bylo něco. Kam se hrabali Matuška včetně Jonese.

      Vymazat
  12. Zvědavý s čím v pondělí přijde NASA. Europa....
    K tomu diskuse na Novinkách potvrzující, jaké neštěstí je internet zavedený do každé chaluppy...

    OdpovědětVymazat
  13. Bojím se, že NASA už taky poněkud "barnumští". Nebo její zprávu nafoukli naši čačtí žurnalisté.
    (Jdu nahrávat třetí a čtvrtou část konkurzu. To zas bude zábava...)

    OdpovědětVymazat
  14. Je to na stránkách NASA. Buď něco zajímavého v reliéfu ledových prasklin, svedčící o aktivitě měsíce nebo stopy po dopadu nějakého tělesa. Jestliž eto nafukují, mám pochopení. To samé v případě Proximy a její oběžnice "zemského typu". Co se týče podmínek pro život je to sice pitomost, ale... Jak jinak vyrazit peníze na něco užitečnějšího či přinejmenším zajímavějšího než šíření míru, demokracie a lidských práv po světě.... Dobývání vesmíru je z toho pohledu bezpečné. Není tam v dosahu kdo by mohl být osvobozen, demokratizován a zlidskoprávněn. Naštěstí.
    Zaujalo mě vyjádření spoluzakladatelky SETI (jméno jsem zapomněl), že kontakt s vyspělou civilizací by pro nás nebyl nebezpečný, protože ti kteří jsou schopni překonat vesmírné dálky, jsou všeobecně vyspělí a tedy mírumilovní, a že se jich nemáme co bát. Tomu kusu hovězího čekajícího na "Boha" bych připomněl, že je to stejné jako předpokládat, že ti, kteří jsou schopni překonat dálky oceánu, jsou všeobecně vyspělí a tedy mírumilovní. Jak to prokazuje lidská historie....Souhlasím s Hawkingem (není jediný), že by to byl průser. Naštěstí, třebaže nás zvědavé to mrzí, rychlost světla je limitní a existence žádné tak technologicky zdatné formy života není dostatečně dlouhá aby mezi takovými došlo ke kontaktu na tak velké vesmírné vzdálenosti. Co se týče planet a soustav vhodných pro rozvoj života pozemského typu, parametrů, které musí mít je mnoho. Z toho pohledu naše soustava a Země je unikum. Ovšem jestliže "život" neomezím parametry organické formy, nejbližší takovou entitou, poku jí není Země, může být naše hvězda zvaná Slunce. Myslí hvězdy?.... Každopádně cokoli pro navýšení rozpočtu NASA pokládám za prospěšné. O2 mě zahrnuje nabídkami, naposledy na programovou službu ke sledování "derby" Sparta - Slávia. Statisticky předpokládaje, že když jsem pohlaví mužského, že jsem konzumentem takových 3,14 ovin jako významná část ostatních. Na takové nabídky mám dost vyhraněný názor. Do přechodové komory č. 3 a vyfouknout do vesmíru. Bohužel, na rozdíl od "sportbarů" se v mém okolí, pochybuji, že v kohokoli okolí nachází "sciencebar". Natož hospoda jako ta "U Jindry Nalejváka". Jsem zvědavý s čím NASA vyleze v pondělí.
    Zasláno z nového profi počítadla. Za tu cenu jsem se, zatím, smířil s germánskou klávesnicí, kterou jsem opatřil "nabodeníčky" a zangličtěnými windows windows. Byla fuška přijít na to kterak poštelovat aby nebylo "Windows gesatartet", když v nabídce jazykových verzí byla jen germánská. Škoda, že Windows nejsou v latinské verzi, bylo by to zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnedle to "existence žádné tak technologicky zdatné formy života není dostatečně dlouhá aby mezi takovými došlo ke kontaktu na tak velké vesmírné vzdálenosti" je vpodstatě totéž jako to "kontakt s vyspělou civilizací by pro nás nebyl nebezpečný, protože ti kteří jsou schopni překonat vesmírné dálky, jsou všeobecně vyspělí a tedy mírumilovní".
      Jinými slovy, jediná civilizace kterou zatím známe je ta naše, a tutíž sice musíme počítat s tím, že tam někde mohou žít podobní blbci jako jsme my, ale taková civilizace stihne spáchat sebevraždu dřív, než by k nám mohla dorazit, a tak se jejich příletu bát nemusíme.

      Vymazat
    2. A tahle teorie o nepřekročitelné vzdálenosti během existence civilizace je nějak spočítaná? Nebo vychází ze zkušenosti?

      Nemáme ani jen podobnou zkušenost. A hodně proměnných. Délka života civilizace - zánik některých pozemských spíše kultur než civilizací nikdy neznamenal ohrožení existence civilizace jako takové, vlastně nemáme zkušenosti ani s expanzí, nepočítáme-li expanzi Evropanů na americký a australský kontinent, ale tam se jednalo o kompatibilní tvory.

      Interstelární/intergalaktickou doprava (warpový pohon?) také není definitivně zamítnut z filosofických důvodů.

      Atd., atp.

      Vymazat
    3. Nejlepší je stejně Star trek. Tam už je všechno všem jasný! A jestli zase někde najdou nějaké pidižvíky, na tom si fantazie neužije.Takovej pidižvík má před sebou totiž ještě pár miliónů let na to, aby se z něho stalo něco, co myslí. A to nás už hlava dávno bolet nebude. Chtěla bych být bytost Q - ta si lítá galaxiemi a může být VŠÍM. Je nekonečná a věčná. Co víc si přát.
      Lidstvo by spíš mělo patřičně zkoumat sousední státy a vůbec celé to okolí na naší Kouli. Může se totiž stát i to, že nakonec zanikne všechno - i Q - a to dřív, než řekneš jedna....

      Vymazat
    4. Jde o délku existence civilizace schopné vystrčit tykadla mimo svou planetu. V kontaktu brání vysoké nálady na relativistické cestování a ošklivé relativistické efekty bránící kontaktu v reálném čase. Jako by se lidé měli setkat na vzdálenost k jejímuž překonání je třeba času delšího než lidský život.

      "Filosoficky" lze zdůvodnit(okecat)všechno. Ne technicky. Warpový pohon? Pro ten případ dávám přednost nějakému zaklínadlu. Je nepochybně stejně účinné.

      Vymazat
    5. Warpový pohon?
      Třeba to nebude právě on. Třeba to bude něco úplně jiného. Lidská fantazie se většinou rozmachuje jen na délku představitelného. V povídkách S.J. Lema byly počítače osazeny elektronkami. A v jeho kosmických lodích cvakala relátka. Přitom nebyl problém mít na Venuši "Bílou kouli", která lokálně měnila časoprostor.
      A někdy naopak. V Robinsonech vesmíru popisuje František Běhounk dnešní "chytré hodinky s videotelefonem". A přitom musí jeho kosmonauti "přesedat" z jedné komety na druhou aby se dostali domů. Čili autorovi chybí základy nebeské mechaniky. Pro lidi před dvěma sty lety byla spousta dnešních věcí v poloze "kouzlo a zaklínadlo". Třeba TV. Ne, že by nebyla popsána její funkce a užitečnost. Ta je i ve velmi starých bájích. Ale ne jako možnost, ale jako kouzlo. Takže futurismus nebyl vždy postaven na reálných poznatcích tehdejší vědy. Rád si zalistuji ve starých SF a pochechtávám se, co autor předpokládal že bude a naopak co nepovažoval za možné.

      Vymazat
    6. Není nutné tam dorazit během jednoho lidského života, klidně nám postačí generační lodě.

      Vymazat
  15. Dříve nebylo zhroucení jednotlivých kultur tak fatální, protože to byly jen lokální záležitosti. Jakmile jsme se dostali na úroveň, kdy naše jednání má celoplanetární dopad, tak nám akutně hrozí definitivní konec, pokud včas neosídlíme další planety.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Generační lodě....co všechno to znamená...vzít sí sebou celou Zemi...
      V dosahu několika světelných let není nic za čím by se vyplatilo letět. Staletí, tisíciletí na generaqční lodi, s krajně nejistým cílem. Technologie, která vydrží staletí tisíciletí, když špičková technika vydrží jen zlomek toho. Muzeum na cestách. Četnější opravy stále častěji selhávajících systémů, nedostatek materiálů, třeba nějaké drobnosti nutné pro přežití, nějakého stopového prvku, mikroorganismu... A spolehlivost? Mezi tím staletí, tisíciletí na Zemi. Co bylo před staletími, tisíciletími, co bude...
      Jak udržet civilizaci tam i tady? Jak nezdegenerovat? Jak nezapomenout kdo jsme odkud jsem a kam a proč směřujeme? Jedinou možností je, že na cestu do hlubin vesmíru se vydá dostatečná část lidstva s kompletními zdroji. Bez uvažovaného návratu. Jenže to znamená kolonii o velikosti planetky. Odpovídající množství energie. Fůze naprosto nestačí. Na urychlení a zbrzdění rychlosti desetin světelné i při anihilaci vycházejí hausnumera. Kde vzít antihnmotu? Vyrobit...s využitím fůze. Do zásoby. To znamená hausnumera na entou. Jak to ohromné množství uchovat, jak z něj uvolňovat potřebnou energii? Nejefektivnějším zdrojem energie ve vesmíru, kam až dohlédneme, je fůze. Nejsilnějšími zdroji jsou hvězdy. I to je málo. Množství energie na urychlení částice s jakoukoli nenulovou klidovou hmotností na rychlost limitující k rychlosti světla, limituje k nekonečnu. Je možné, že za hranicemi našeho vesmíru, v jiné dimenzi, či vrstvě, v poměrech, které pro nás jsou nepředstavitelné, a jejichž odlesky se mohou projevovat v našem světě v podobě nevysvětlených, otázka je jestli v principu někdy vysvětlitelných jevů, to funguje jinak. Jenže v našem světě jehož jsme součástí to funguje takhle a s takovými důsledky pro nás, omezenými podstatou toho čeho jsme součástí. Na tom nic nezmění kvantové jevy, fenomen provázanosti a podobně. I kdybychom dokázali nějaké kouzlo s jevy na hranici mikrosvěta, pro limit daný naší fyzickou existencí v tom není řešení.
      Nechci brát naději, ale náš svět je takový. Jestliže v mnohém realita předstihla někdejší fantazii, dnešní fantazie zůstane fantazií.
      Ano, také mě příšerně sere, že kdesi v hlubinách vesmíru je někdo nebo něco s čím by se dalo příjemně pokecat. Kdesi v téhle galaxii nebo kdesi úplně daleko. Považuji to za možné. Ovšem i to, že setkání s nějakou entitou by bylo fatální. Cítíme se sami, hledáme mimozemšťany a přitom se neshodneme navzájem. Hledáme Boha ale sami si děláme peklo. Místo toho abychom, jak to říká má moudrá tchyně... "Pojďme se mít rádi." Když my lidi nemáme koho než sebe.

      Vymazat
    2. Jistě. To je logické. Stejnými cestami, kterými se globálně šíří informace, šíří se i blbost.

      Vymazat
    3. Planety....V porovnání s Marsem je Antarktida docela příjemné místo.

      Vymazat
    4. Nemusíme žít na povrchu planet. Stejně ráno vylezu z domu, ujdu dva hony, vlezu do metra, na jiné stanici zase vylezu, ujdu čtvrt míle a vlezu do kanceláře. Kdyby to bylo celé hluboko pod povrchem planety, tak to nebude nijak významný rozdíl. Místo projížďky na kole rotoped a helma virtuální reality.
      Pěkně postupně, Měsíc, Mars, pás asteroidů, Galileovské měsíčky...
      Vyslat na Měsíc nejřív stroje, které by tam postavily základnu, není nikterak velká fantazie; nemusí mít valnou autonomní inteligenci, ta dvaapůlsekundová reakční doba není tak velká, aby se nedaly vpodstatě dálkově řídit se Země.

      Vymazat
    5. Re: "Když se ukáže, že nějaká teorie neodpovídá praktickým poznatkům, vymyslí se jiná teorie."

      A tím se právě inteligentní bytost liší od pavědců a mašíblů, kteří to dělají právě naopak a bez ohledu na pozorované praktické výsledky trvají na svých dogmatech. To je to co "věřící" (doslova) nechápají: vědec nemá žádnou víru, ale hypotézy a teorie, které nepovažuje za jednou provždy dané a nedotknutelné, ale naopak se snaží hledat jejich nedokonalosti, aby se tak dopracoval detailnějšího poznání. Nejde o předmět bádání, ale o metodu. Tak jako byla astrologie nahrazena astronomií a alchymie chemií, tak se v budoucnu můžeme dopracovat i k rozumné náhradě ekonomie, politologie a třeba i teologie.

      Vymazat
    6. K Schumiho elaborátu:
      Jak jsem si tak četl, naskakovaly mi jednotlivé SF knížky a povídky. Četli jsme totéž. Nonstop, Marťan... A třeba i Marťanská kronika. Stejně nejlepší SF se zabývá lidmi, je antropocentrická. Popisy techniky se už za pár desítek let stávají nereálnými, zcela vadnými a tedy i poněkud směšnými. Lidská povaha se mění pomaleji, než technické prostředky a vědecké poznatky.

      K vědeckým poznatkům: Jsem skeptický. Vědci mi občas připomínají filosofy. Když se ukáže, že nějaká teorie neodpovídá praktickým poznatkům, vymyslí se jiná teorie. Jiný systém předpokladů - lidově řečeno bludů. Nesedí nám rychlost rozpínání vesmíru? Přidáme nezjistitelnou temnou energii. Nesedí nám odhady hmoty galaxií? Přimyslíme temnou hmotu. Teorie strun je nedokazatelná a dlouho dokazatelná nebude - tak se o ní přestalo mluvit. Navíc se operuje číselnými odhady, které jsou tak obrovské, že je to stejné jako dumání, kolik andělů se vejde na špičku jehly. V tom jsou vědci a politici stejní. Baví se o budoucnosti, olm které vědí jen strašně málo, skoro nic. Nebo o jevech, které jsou tak daleko, že "rukolapné" potvrzení teorie stejně v nejbližších tisících let nedojde. To nejsou vědecké omyly. To jsou vědecké báchorky. Divím se, že někdo nenapsal pohádku, kterou by matematicky vyšperkoval. Dokázal ji. Tedy - někteří se o to pokoušeli, ale moc ke čtení to nebylo. Nedokázali jsme si vysvětlit, v jakém médiu se šíří světlo a rádiovlny, tak se vymyslel nehmotný éter. (Nedávno jsem četl úvahu, kde se opět éter oprášil.)
      Před lety se vážně uvažovalo o možném nástupu nové doby ledové, nepotvrdilo se, a tak se vymyslelo globální oteplování - a nikoho z politiků (a vědců jimi řízených) nenapadlo, že střídání meziledových a ledových dob tu máme od nepaměti. Gronsko. Green land. Jezera na Sahaře. Ale máme nové téma k žvanění. GW. Prý za to mohou lidé - a kasáme se, že to dokážeme zastavit, když přestaneme používat fosilní paliva případně prdět do vzduchu a přitom máme před sebou gigantické hmoty a síly, na které lidé ještě zdaleka nemají. A to se týká jenom nepatrného prášku v naší galaxii, Země. Co teprve ostatní galaxie? Skupiny galaxií?

      A my si tu sedíme na kopečku na Zeměkouli a mudrujeme. Připadáme si děsně chytří. A čekáme na Aldebařany. Jako že nám to vysvětlí. Jenže pokud přijdou, nebudeme pro ně jen nějakou plísní, kterou je třeba z povrchu té rozkošné třetí planety odstranit? Uvažujeme snad při desinfekci záchodu o genocidě tamního mikrobiálního života? O zničení tamní "populace" a "civilizace"?

      [;>D)

      P.S.: Když se stýkáte delší s nějakým zvířetem, postupně zjišťujete, že i ono je schopno uvažovat v kategoriích třeba "my myši a oni, lidé." U lidoopů je to až hrůzné.

      Vymazat
    7. Někteří jen sedí ať už na kopečku na Zeměkouli nebo na sloupku u vrátek a čekají až nás vyhubí aldebařané, mloci nebo hitleři; a jiní se na to snaží včas preventivně připravit.
      A to je podstatnější dělení než to rasové. Je stejně jednostrané vidět všude jen konkurenční boj, jako vidět jen symbiózu. Ve skutečnosti existuje obojí a celé spektrum mezi tím.
      Momentálně si namátkou vzpomínám na tři různé kontakty lidí s mimozemšťany: jednak ten přiběh o člověku, který se ukázal být vhodným přestavitelem lidstva, protože už měl tuhé maso a tak návštěvníci usoudili, že nemá smysl nás sežrat.
      Za druhé "Lidé a Netvoři".
      A za třetí od Šimáka (Simaca, Sajmeka) "All flesh is grass" (poprvé jsem to četl jako "Vsjo živoje", do češtiny asi přeloženo nebylo).

      Vymazat
    8. K vědeckým poznatkům a jejich využití - poku jde o přemísťování nás samých, kvalitativně jsme nepokročili oproti době před několika tisíci lety. Jen kvantitativně. Bez nových principů. Jen aplikací dosud známých, odpozorovaných. Spalování, zahřívání, akce-reakce. V kombinaci se známým. Přidělat rachejtli na kopii ptáka...

      Kdepak frčitace či šupitace. Stěžoval si jeden robot, že při frčitaci má pocit jako by ho rozmontovávali...
      Šupitace bezpředešlého zálohování konfigurace šupitovaného je hazard. Jestliže v průběhu přenosu dojde k pod či nadšupitění.

      V našem světě (vesmíru) není znám účinnější prakticky fungující standardně rozšířený energetický zdroj než jaderná fůze.

      Vymazat
  16. To se ví, Kocoure, jsme soukniženci.

    Europa : prý gejzíry. To dá rozum, že když pod ledem kapalina ohřívaná slapovými silami navíc působícími na celé těleso, deformace, že to občas někde prdne a vybunzíruje. Nic co by dostalo do podřepu. Dobré je, že NASA by mohla dostat nejaký peníz.

    Živočichové... Nedělím je na člověka a ostatní. Není člověk a živočichové. Jsou jen živočichové. Kdybych si mohl dopřát biftek bez smrti dobytčete, bych bych potěšen. Jestliže na cigaretách jsou ošklivá vyobrazení, neměly by v řeznictví být promítány záběry z jatek? Ti tvorové více než tuší co je čeká....Jen my předstíráme, že jsou nemyslící. Napadá mě nad makarony s mletým hovězím...

    OdpovědětVymazat
  17. To Z.Ž.:
    Právě. Z jednoho bunkru do druhého, mezitím zrychlený přesun spojený s nadáváním na pomalost, počasí, lidi. Já nemít možnost vypadnout do hor bych už asi byl po třetím infarktu - tedy objektovně mrtvý. Jsem uvnitř pračlověk. Ulovit, opéct, zalézt do jeskyně. Druhý den repete. Občas vyjít ven a koukat na svět. Ve dne i v noci. V noci se trochu bát. Proto mě silně oslovil Aldisův Nonstop. Dlouho trvá, než pochopíte svět M Motáků. Loď nebo zeměkoule... "Kakája razníca!"
    Ten děs jsem si uvědomoval, když jsem zjistil, že vlastně jenom přecházím od jednoho počítače k druhému. Mezitím porada nebo představení či natáčení. Na víc nebyl čas. Tak jako pobyt hlídky v bunkru v seriálu LOST. (Sledoval jsem jako ho jako jeden z mála do té doby, než scénáristům došly nuápady a začali, jak se u nás říká "plantat". Škoda, nevěděli, kdy přestat. V nejlepším.

    Myslím, že ten infarkt byl pro mě silným mementem.

    P.S.: Koukejte na tu fotku šimpanzice aspoň minutu. Pak napište, jestli to s vámi něco udělalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš co s člověkem udělá přečíst si Rogera Foutse http://www.animalrights.webz.cz/nejblizsi_pribuzni.htm

      Vymazat
    2. Jak praví klasik, veškeré kvaltováni toliko pro hovada dobré jest. Přesouvám-li hromadnou dopravou, nebo když někde na něco čekám, tak to není žádná ztráta času v dnešním světě, kdy mám v kapse stovky knížek.

      Vymazat
    3. TAK JSEM šimpanzici nenašel. Nic to se mnou neudělalo. Jen v noci, hrůza, kolega si klidně pokuřuje u laborace, zahlédnu ještě malou jiskérku statvýboje od jeho "dederonové" košile a..............Je 2:58:20, loknu si vody, třese se mi ruka (chlast?) a znova ulehnu, jen v duchu si zakleju, a spím.
      Docela pěkné ráno. Přeji všem. I těm kdo zakázal ​ http://www.liveleak.com/view?i=171_1455399136
      odvysílat v ČT
      4P

      Vymazat
    4. Minutu... stačilo pár vteřin. Víc ne, abych předešel svému poškození. Není to pěkný pohled....

      Nejbezpešnější je přijímání informace, není-li z povahy nutná jiná forma, v písemné podobě. Nejnebezpečnější je obraz, zvlášť video se zvukem.
      "Ťulilium chuá auhum..." Kdo z vás ví z čeho to je?
      Pozor na obrázky, mohou být nebezpečné.

      Přesouvám-li se, také mám v kapse celou knihovnu. Nyní čtu Henleina. Hltám knížku po knížce.

      Vymazat
    5. Pro Z.Ž.:

      Je to rozhodně zajímavé číst. A i dojímavé. Ještě lepší(?) je ale podobné věci zažít. Šimpanzí tlupu chodím do ZOO fotit už několik let. Jenže mi loni tlupu (na přání německého koordinátora chovů - národnost je symptomatická) vyměnili za jinou, prý rasově čistou a naše seznamování začalo znova od začátku. Nevím přesně, co si myslí, ale vím, že mě poznávají - i když jim nic dobrého nenosím. Takový divný strejda za sklem, který tam chodí, když tam jiní lidé nejsou. Asi je zajímám. Občas dojdou až ke sklu a koukají mi do očí. V těch jejich je naléhavá otázka.
      Jsi náš člověk?
      Jestli ano, tak proč jsi za sklem?
      Co po mě chceš?
      Nebo jsi nad námi?
      A co máme udělat?

      Jsme Emzáci my? Nebo to jsou oni?
      ===
      Vždycky, když jsem musel nechat uspat některého z mých kocourů, držel jsem ho v náručí a on se mi přitom pozorně díval do očí. Byl jsem Ten, který rozhoduje. Ten, který všechno ví. Ten, koho uvidí prvního, až se trošku prospí z té příšerné ospalosti, která ho přepadla po té pitomé injekci. Oči se upřeně dívaly do mých, jako by mi tím pohledem chtěl kocour vstoupit do hlavy. Do duše. Rozloučit se.
      Těžká situace - když je člověk tak nějak za boha. Po chvilce se kočičí oči začnou dívat skrze vás - a najednou se už nedívají. Tělíčko ztěžkne. Je už pryč, ale s důvěrou, že se zase brzy uvidíme. Z jeho pohledu brzy. A já musím rychle vypadnout ven, pryč od lidí. Dědek, který brečí, je poněkud směšná osoba.
      ===
      Jen jednou jsem nechal umírajícího kocoura Michala v ordinaci, zaplatil jsem "popravu", položil ho opatrně na operační stůl - a zbaběle utekl. Michal už měl velké bolesti, ale snášel je tiše, jak už to kočky dělají. Jenom tak potichu předl, jakoby se modlil. Ale když jsem odešel, uslyšel jsem přes dvoje dveře zoufalé, dlouhé zamňoukání. Anestetikum nebolí, spíše uleví, ale já jsem nechal kočičáka samotného. Neměl komu předat svoji dušičku. Je už to desítky let, ale ten zoufalý, beznadějný výkřik slyším občas dodnes, když usínám. Proberu se se škubnutím, zpocený a strašně se za tu svou tehdejší zbabělost stydím. Až se zase potkáme, hned se Michalovi omluvím. Doufám, že omluvu přijme. Kocouři jsou velkorysí.
      ===
      A už tam budou na mě čekat všichni mí kocouři - ale jen strašně málo lidí.
      Nemám strach ze smrti.
      Přejdu jen ke svým.

      Vymazat
    6. Koukala jsem do očí šimpanzice. Dlouze. Potom sem se začala bát. Našla jsem v jejích očích všechno, co bylo, je a bude.......................

      Vymazat
    7. UF! To je na mě až moc. Nejsem plechovej. Nejhorší je že také VÍM. Radši bych nevěděl.

      Vymazat
    8. SCHU......."Ťulilium chuá auhum..." Kdo z vás ví z čeho to je?
      Snad? Georges Feydeau: Ťululum

      Vymazat
  18. Já taky, Astro.
    Když jsem ji fotil. A je to tam. Pravda těžší, než tisíc slov.
    Proto jsem tu fotku sem dal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani se to nedá vyslovit, kocoure. Když ten obrázek vezmu jako fotografii, musím konstatovat, že má milión rozměrů. Tak by měly mluvit všechny fotky. To jsi chytil vzácný okamžik

      Vymazat
  19. Ještě pamatuji starý opičinec na místě nynější Indonézské džungle. Stísněné prostory, vpodstatě vězení. Obdivoval jsem šimpanze, že si i v takových podmínkách zachovávali dobrou náladu. Jen jednou jsem viděl, jak se jeden naštval a začal nám nadávat. A lidem to připadalo jako děsná legrace.
    Dnešní pavilóny jsou něco naprosto jiného. Snad je to přece jen příznak toho, že se rozvíjíme nejen technicky, ale i morálně. Na druhé straně přibývá i blbečků a hajzlíků. Těžko říci, koho je víc, ja jaké jseou trendy do budoucna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blbečků a hajzlíků v populaci přibývá proto, že nejsou spotřebováváni a zároveň jim je bráněno v sebedestrukci. To změní válka. Akorát škoda těch ostatních. Ledaže by někdo přišel na to jak by se blbečci a hajzlíci sami spotřebovávali. Využít jejich vloh a dispozic. Nebo alespoň je vyřadit z voleb. Každý občan s volebním právem by obdržel deset tisíc korun. Aby byl připuštěn k volbě, musel by je vrátit. V hard verzi by následně zdarma obdržel kilo heroinu a sud vodky. K pročištění by pomohlo i že konzumní lihovina by byla vyráběná ve velkém a volně dostupná z cisteren. Ovšem bylo by nutno zabránit aby toho někteří nezneužívali tak, že by z ní vyráběli palivo. Chápu. Nereálné...

      Vymazat
    2. To jsme před časem prodiskutovávali na D-F.
      Když se vzdám u komise práva volit dostanu jakousi nezanedbatelnou částku. Ale s tam přítomnými právníky jsme dospěli k názoru, že volit bude jen vyšší třída, protože ta střední u nás prakticky neexistuje. A že by to byl docela záhul pro erár.
      Ale hlavně - stávající věrchuška by TOHLE NIKDY nedopustila. Byl by to konec exkluzivity těch "chlapců, co spolu mluví".

      Další návrh, že by mohli volit pouze lidé s IQ dejme tomu 110 mi taky neprošel, S výsledky testů by se kšeftovalo. A hlavně by se řvalo, na dostává na prdel "demokraciéé"!

      Tenhle stav, kdy je permanentně u moci nová vládnoucí třída, která každého nespolupracujícího (= náhodou zvoleného) vyštípe ze svého středu se asi dá vyřešit jen způsobem, jakým to udělal Spartakus.
      Jenže za čas to skončí stejně. Budou tu "spartakovci" - a ostatní lidé. "Farma zvířat" je bible všech společenských revolucí. Ecce homo!

      A bude se s nadějí očekávat nový anarchista: Lenin, Hitler, Mussolini, Stalin, Mao atd.

      Vymazat
    3. Tak nejdřív jsem si říkal, že bych měl odolat touze projet se na tomhle mrtvém koni, ale nakonec proč ne - vždyť Jar da Cimrman tvrdí, že příčinou vzniku lidské řeči nebyla potřeba sdělovat si informace, ale prostě jenom tak si pokecat.
      Takže napadají někoho argumenty proti mým politickým idám, že
      1) blbci u voleb nevadí, protože se rovnoměrně rozdělí mezi všechny strany a navzájem se vyruší;
      2) zkoušet nedemokratickou cestu nemá smysl, protože kdo nedostane lidi k volebním urnám, nedostane je ani na barikády,

      Vymazat
    4. Odpovím slovy jednoho prokletého básníka: "Vlky z lesa žene hlad!"
      Aneb - máme se příliš dobře na změnu. Bude muset začít "být pozdě", aby se něco hnulo. Ale - to už bude pozdě. [;>/
      Až teprve budou lidé zahnáni do kouta, začnou se bránit - jak ty krysy.
      Vždycky to tak bylo. A bude.
      Ejhle - člověk!

      Vymazat
    5. Zdeňku, 1), 2) má logiku.
      Kvalita zvolených je dána kvalitou volících. V tom případě vše je v nejlepším pořádku.

      Financování volební kampaně...co jiného než korupce voličů za jejich vlastní peníze?

      Vymazat
    6. ZŽ:
      ad1:
      Teoreticky to moc podložemo nemám, nicméně faktem je, že čím větší blbost která strana vymyslí, tím více blbců přitahne a naláká. ostatně se do toho již zkoncentrovala lidová moudrost, viz:
      Svůj k svému sedá, rovný rovného si hledá.
      Z toho vyvozuji že blbci mají tendenci "koagulovat" kolem blbostí.

      Vymazat
  20. Něco mimo děj a přece jen ani tak moc ne.
    Přečetla jsem si s chutí článek v dnešních Novinkách - o tom, jak lze přestat kouřit ze dne na den. Chtěla jsem znát zkušenosti jiných lidí. Jsem mezi třemi až deseti procenty osob, kterým se to povedlo. Ze dne na den jsem místo třiceti cigaret už nikdy nevykouřila ani jednu. V těchto dnech slavím pětadvacáté výročí té události.Jsem na sebe hrdá! Můžete mi gratulovat. A jak jste na tom vy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne tak dobře Astro - nebo možná i líp. Po infarktu jsem se naštval, protože mi při propouštění doktor řekl, že stejně nepřestanu kouřit a že to tedy "vyřeší medikamentózně" (taky jsem hulil klidně i 30 cigaret/den) jsem se tak naštval, že jsem 5 měsíců nekouřil vůbec. Přišel jsem domů, hodil cigarety do koše a bylo to. Pořád jsem čekal, že nastanou nějaké abstinenční příznaky - a nic. Pak mi bylo hloupé se domlouvat v kuřárně a každému vysvětlovat, že jsem už nekuřák (v našem Ústavu jsou kuřárny takové společenské místnosti, kde se domlouvá spousta věcí) a tak jsem si občas zapálil. Jednu za den - ale po té dlouhé době jsem už neuměl (a díkybohu za to!!) šlukovat, dusil jsem se, tak jsem jen vyfoukával kouř.
      A to mi zůstalo. Někdy tak spálím i dvě za den, ale častěji ani jednu - není důvod. Už jem společenská záležitost. Už si cigarety dělám doma z tabáku a dutinek a ten pytlík tabáku mi vydrží na víc než půl roku, dutinky, kterých je v krabici 500 vydrží cca rok a půl. Nemám žluté prsty, ráno je veselejší bez potřeby si nějak odkašlávat a v bytě není cítit kouř - žena chodí kouřit na balkon. Sama se tak rozhodla po přestěhování do nového bytu. A nemusím si nosit sebou cigarety. Mám je v takové tubičce, kde jich vejde sedm a mám to cca na týden.
      Nejsem na to své skoro nekuřáctví nějak hrdý - asi to byl u mě jen zlozvyk, ale ne závislost.

      Vymazat
    2. Volby - připomínají mi hazard, loterii či vynalézání peretua mobile. Volič utvrzován uchazeči volí "Teď, teď konečně to vyjde. A bude ráj." Pak se probudí a zjistí, že prakticky je to při starém. Jestliže se trochu něco změní, zas se vrátí na původní cestu. Jako Kinoautomat. Hazardní hráč si slibuje "Teď, teď to konečně vyjde, zatáhnu za páku, padnou všechna jablíčka, švestičky.... padnou mi má čísla, objevil jsem systém...A budu v balíku. Vynálzece perpěťák "Teď teď to vyjde, jen do toho šťouchnu, roztočí se to a už nezastaví."
      Kam lidská paměť sahá, od tesaných hieroglyfů, přes staré svitky, lidská společnost funguje pořád stejně. STEJNĚ. Třebaže krátkodobě a občas se zdá, že jinak. Že teď, právě teď nastane či nastává změna... Kdepak. Jen kulisy se mění. Stačí dostatečně poodstoupit a vidět celou scénu. Demokracie, volby... jaký časový úsek z dějin lidstva zabírají? Jaký to byl proces, kterým se z opice stal člověk. "Demokratický"? Ostatně, neplatí i v tomhle, že strom se pozná po ovoci?

      Vymazat
    3. Astro, vysvětlení je prosté. Geneticky kódovaná biochemie. Jsi klikař.

      Vymazat
    4. Lepší než cigareta je "elektronická cigrateta". Neprodukující nebezpečné život zkracující fujtajbláty. Dva problémy. 1. kuřácká závislost je komplexní, s na nikotinovou závislostí je spojený kuřácký rituál. 2. Elektronická cigrareta je škodlivá pro erár. Snížený daňový výnos kombinovaný s nezkrácením života kuřáků v tom důsledku déle pobírajících starobní důchod. Protože v případě klasických kuřáků je bilance příjmů a výdajů pro erár příznivá.

      Jsem nekuřák. Díky sociálnímu prostředí a biochemii. V důsledku toho jsem občas sociálně vyloučený z rozhodovacíh procesů "těch, kteří si jdou zakouřit". Přitom se lecos upeče... Vzpomínám na konferenci ve Vansee. O Kónovi rozhodli ti, kteří si šli zakouřit na balkón. Když rokování nikam nevedlo a představu konečného řešení jim právník, který mezi nimi byl, kazil nějakými připomínkami. Před těmi, kteří si jdou zakouřit je mít se na pozoru. Co při tom upečou. Nikotin zvyšuje aktivitu mozku asi o dvacet procent. Přicházejí nápady. Různé. I hrůzné.

      Vymazat
    5. Hmmm, tak já jsem ani nezačal. je to tak lepší nebo horší?

      Vymazat
    6. Kapitán Nemo je jedička, bez debaty!

      Kocoure, tolik divadýlka pro rituál? Že jsi neměl absťák, o to by to pro tebe bylo snadnější.Já měla absťák tak silný, že jsem se třásla po celém těle - trvalo to intenzivně asi tři měsíce, potom to zvolna odeznívalo. Celou tu dobu jsem měla doma karton cigaret, mohla jsem pokračovat, ale neudělala jsem to.Vůbec nechápu, kde se to ve mně tenkrát vzalo. Přišlo něco shůry a bylo vymalováno. Dones to považuju za zázrak.

      Vymazat
    7. Ale Kocour má pravdu, u cigaretky se leccos upeče a člověk se při ní má možnost leccos dozvědět. Bez ní (zejména pokud šéfstvo kouří) je leckdy dost mimo.

      Vymazat
    8. Astro,
      takově věci člověk (mluvím za sebe) dělá většinou ze vzteku. Takhle jsem zhubl. Začínající cukrovka, dieta a vztek. Sám na sebe, že jsem takové tlusté pako. A doktor pravil, že někdy cukrovka ustoupí, když se podaří pacientovi dost zhubnout. Tak jsem se naštval, začal sladit kafe sacharinem (4x3 kostky cukru za den) a zakázal si večerní mlsání sušenek. Místo dvou balíčků sušenek krajíček chleba se šunkou a talíř zeleniny. Půl kila týdně šlo dolů bez dalšího omezování.
      Pan doktor byl za tři čtvrtě roku zklamán, výsledky rozboru jako u zdravého, vysadil mi i jakési tablety které jsem do té doby polykal - a pořád dobré. Myslím, že proklínal den, kdy mi o těch zkušenostech s hubnutím a cukrovkou řekl. Tak mi aspoň našel sníženou činnost štítné žlázy aby měl důvod mě léčit (a pobírat kapitační platbu) dál.

      No, co jiného chcete od endokrinologa, že? [;>))

      Vymazat
  21. Kouření jsem nechal ve dvanácti. Nebavilo mě. V nácti jsem nezačal chodit na pivo do hospody. Nechápal jsem co je na tom tak úžasného. Piju je od čtyř. K nedělnímu obědu. S ním ho mám spojený. Posílali mě se džbánkem. Tehdy se to ještě mohlo. To ještě byla svoboda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, Schu, tenkrát šo věcí, ...
      Kolem těch 12 šlo i popojíždět s traktorem na poli při žních. A človíček za to aji nějaký peníz dostal. tak nějak ofiko ...
      Já snad chytnu sentiment a zamáčknu slzu

      Vymazat
    2. A k tomu džbánku ...
      Ono se to asi moc nemělo, stejně jako s tím traktorem. Ale, ještě doznívaly zbytky zdravého rozumu, i když to bylo za hlubokéééého totáče. Ale zase byla buzerace jiná. Ale pokud se člověk nesnažil čurat proti větru a neměl příliš uvědomělé okolí, mohl být paradoxně v něčem svobodnější před těmi +/- 50 lety než teď. Ale, asi bych ty roky vrátit nechtěl

      Vymazat
  22. S tím pivem to mám tak:

    Protože do hospod nechodím - je tam kravál, nakouřeno a otravní opilci - tak nikomu není ani divné, že pivo nepiji. Tedy - zase ne absolutně, asi tak čtyři až pět piv za rok obyčejně vypiji, dokonce v hospodě! Na konci sezony, když jdou všichni kolegové slavit, že to pro tentokrát zase v relativním duševním zdraví přežili.
    Letos to náš šéfínek nezorganizoval (počítám, že ze strachu, člověk se při tom pivu kolikrát dozvěděl věcí...), takže v roce 2016 mám zatím vypito "nula" piv.

    A náš šéfínek je t.č. ve výpovědi. Proč, to ví jen on a svatý Václav. (Já za to nemůžu.*)
    Ale předpokládám, že si to rozmyslí - kde by našel tak skvělý kolektiv!

    */ Tři lidi mu odešli, jednoho vyhodil. Čtyři nové (nepolíbené) přijal a nastává zaškolování. Pořád se něco děje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocoure a když už si stěžuješ na rambajz v hospodě, byl Jsi někdy na diskošce? To je o uši, pomalu jako kanonáda nebo bombardování někde ve válce. Když si vybereš slušný lokál, tak tam zase až takový rambajz není ne? Musí se chodit tam, kde se dobře vaří a kde to není typická nálevna bez jídla. Tam rambajz nebývá. Když tam člověk nechodí denně, dá se to i zaplatit.

      Vymazat
    2. V hospodě (pivnici) jsem byl loni, Draku. Přežil jsem.
      Ale letos jsem dva dni točil muzikál "Ježíš Kristus". Z hlediště. Druhý den už s vatičkou v uších, protože uši ještě budu potřebovat. Oficiální ucpávky jsem vzít nemohl, jsou vidět a to by smrtelně urazilo asi tak čtvrtinu Ústavu - t.j. muzikálovou partu.
      Kupodivu mi to, co proniklo vatou stačilo i na poklábosení s umělci a kolegy - je tam zvykem vzájemně na sebe řvát. Asi už taky začínají hluchnout. Nebo taky mají v uších vatu.
      Jenom se divím, že publikum je spokojené. Ony se teď změnily hlukové normy a nikdo neví, kolik se toho dá dovolit a kdo má právo požádat hygienu o změření. To jenom tak na okraj - opět jeden zmr... zákon.
      Nechtěl bych být soudcem nebo advokátem. Teď se pěstuje tzv. "jiný právní názor". Každý si vykládá zákon tak, jak mu vyhovuje. Větší bere.

      Vymazat
    3. Nepřiměřeně vysoká hladina hluku je spolu se statisticky převažující debilitou obsahu důvodem, proč jen velmi nerad chodím na jakoukoliv kulturu, divadlem počínaje, pokračujíc přes muzikály a kiny konče. Co také jiného nežli nesnesitelný rambajz může nastavit zvukař, obvykle hluchý jako pařez že?

      Vymazat
    4. Horší je, když přesílení zvuku ničí kvalitní obsah. Onehdy jsem byl na PPO a nechápu, proč by se klasické nástroje (housle basa harmonika klarinet) nemohly obejít bez jakéhokoli zesílení. Naštěstí bylo možné prchnout na konec ostrova, kde byla intenzita zvuku přijatelná.
      (Jedna píseň začínala už od starého Říma, kde císeř Caligula jmenoval svého oblíbeného koně senátorem, zatímco dnes místo koní preferujeme hovězí dobytek. A referén zněl:
      "Hej lidi hola / kde máme vola / kterej se pro nás uvolí / na Malý Straně / za naše daně / přežvejkat v tlamě cokoli.")

      Vymazat
    5. Termín ničení obsahu nadměrným zesílením zvuku je přiléhavý. Děje se to čím dál tím častěji, jsou to následky strkání uřvaných špuntů do uší. Ony ty špunty zapěchované do uší a tam utěsněné a uhňahňané dovedou vyvinout nebezpečný, sluchu škodící přetlak a také se to zjevně až příliš často děje. Něco podobného se děje i mnoha v autech, jejichž amatérsky přeoraná audiosoustava obsahuje basák, která je spíš součástí pohonu vozu, než té audiosoustavy. Takže se nedivme, že populace v průměru hluchne a že pak když někam vlezete jakožto slyšící, tak vás o ten sluch hned zkoušejí připravit.

      Vymazat
  23. Kocoure, ještě přestat jíst vepřové, pravidelně cvičit na koberci... :-)

    V poslední době mi pivo moc nechutná. Včera upil něco málo asi tři deci Kozla desítky, připadalo mi bídné. V porovnání s desítkou Krušovicemi. Ale tu jsme pil naposled na jaře... Zvykl jsem si na vícestupňová piva netuctových značek. Kvasnicová, tmavá, polotmavá... Z menších pivovarů. K optimálnímu posezení v hospodě si představuju ve vinných dvoudeckách. Co sklenice to jiný druh. Začít méněstupňovým světlým, skončit silným tmavým. Prokládáno rozmanitými chuťovkami. Nepřekročit hladinku k příjemnému klábosení o základní otázce života, vesmíru a vůbec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo Schumni,
      jenže pro mě je pivo dokonalé hypnotikum. Po dvou pivech usínám a abych tam nespal na stole, tak se rychle rozloučím a běžím se svalit do kanafasu.
      Kdybych trpěl nespavostí, (netrpím), nepotřeboval bych žádné prášky. Stačily by mi dvě pixle piva v lednici. [;>))

      Vymazat
    2. Kocoure, vyskoušej, jestli stejný účinek má nechmelené pivo nebo jiný podobný alkohol v té koncentraci a množství. Jestliže ne, pak sedativní účinek masjí látky (lupulosní) obsažené v chmelu.

      Vymazat
    3. No ono v pivu je chmel, po kterém se zpravidla báječně spinká a je-li na něj někdo citlivější, tak mu toho piva stačí opravdu málo. Vlastně by se dal v lékárně koupit chmel a zkusit si z něho udělat odvar a bylo by jasno.

      Vymazat
    4. Mám to vyzkoušené. Po vodce nebo koňaku neusínám, jenom stěží zastavitelně žvaním. Ale ani to nemám moc rád - nemívám totiž "okna" a další den pak trávím omluvami a vysvětlováním. Po kávě se mi to nestává. [;>)

      Vymazat
    5. Kocoure, zkušení říkají, že k tomu ostřejšímu pitivu je třeba neustále něco pojídat a přijídat, jinak to nedopadne dobře. Po několika experimentech dávám těm zkušeným za pravdu. S rostoucím věkem se nestřídmému popíjení vyloženě vyhýbám.

      Vymazat
    6. Draku já také. Dávám přednost být příjemně syt a napojen bez neblahých konců. Onehdy jsem měl náročný den. To co je u jiného pařba, byly dvě necelé půlskleničky vína a půllitr piva. Odměnou byla ranní pohoda. Ovšem když si chci pokecat, musím se sobě podobnými, protože v celkem střízlivém stavu už jen poslouchat celkem nestřízlivé, je utrpení. "Small talk" a drby o ničem mi nikdy moc nešly.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)