Prohledat tento blog

neděle 4. září 2016

O slavnosti a hostech


foto Lidové noviny 


   Sedím si tady ve vytopené světnici ve svých milovaných Sudetech. Včera bylo vedro k padnutí, dokonce dnes ráno při východu slunce bylo na venkovním teploměru 21 stupňů, což je v nadmořské výšce téměř 700 metrů jev nevídaný. Ale pak se počasí vrátilo do zdejší obvyklé reality a začalo pršet. Teplota rychle klesla na 16. Nedalo se nikam jít - tedy dalo by se, ale bylo by to počínání vhodné jen pro masochisty - hlavně pak to následné sušení svršků. Ale v kamnech jsem si raději zatopil - sedět celý den ve svetru není zrovna to nejpříjemnější, co jiného se dá na chalupě dělat. Podařilo se mi dokonce rozhýbat vadnou televizi - chtěl jsem se podívat na zprávy, co se děje ve světě - a co my na to v Kotlince. A taky na počasí.




   Jenže místo zpráv na mě vykoukl přímý přenos z Vinohradské 12, Praha 2. Oslavovali tam výročí okupace Československa armádami spřátelených zemí. Než jsem stačil TV vypnout, tak jsem si všiml čestné stráže u vchodu. Stála tam poněkud postarší skautka  o váze snad metrák, nakrvavená ve skautském a na druhé straně vchodu jí sekundoval skaut v důchodovém věku a ten musel vážit ještě o něco víc. To mě docela pobavilo - představil jsem si, jak by asi dnes plnili skautské "bobříky".     

   Urychleně jsem si šel zalít do kuchyňky kafe a vrátil se k obrazovce. Tam už probíhalo defilé vojáků, kladečů věnců. Profesionálni kladeči. Nějak se mi vybavily podobné situace z doby před před převratem, kterému mnozí z neznalosti říkají revoluce. Sametová. A zabylo mi tak nějak divně. Následovaly projevy činovníků - šroubované, části textů jakoby opsané z Wikipedie. Těm, kteří osmašedesátý zažili to nemohlo říct nic nového a ty ostatní to nejspíš velmi nudilo.

   Po hlavním řečníkovi vystoupili hosté. Za senát promluvil pan kníže "Schlafenberg" - kde ale vlastně pan Karel byl, když se tudy projížděly sovětské tanky? Jeho řečnění  připomínalo projev stařičkého mocnáře "Mým národům!" 

   Pak k lidu, který byl stále mimo záběr kamer prohovořil za poslaneckou sněmovnu mladý Jiří Dientsbier, člověk s naším i americkým občanstvím. O osmašedesátém mu mohl nanejvýš popovídat táta. 

  Napadlo mě, že zanedlouho budou presidentské volby a taková "sláva" je docela vhodná ke zviditelnění jejich poněkud smutných politických postav. Ministr pro lidská práva dokonce viditelně zhubl - patrně po nějaké radikální odtučňovací kůře a snažil se, stejně jako jeho předřečník, zaujmout publikum. Svou obvyklou "vítací rétoriku" zaměnil za rétoriku diplomatickou - hlavně neříct nic, co by mu mohlo nějak přitížit v budoucích presidentských volbách. Co by mu mohl někdo příští rok nevhodně připomenout. 

   Neřekl tedy vlastně nic. Jeho slovům nemohli nic vytknout ani komunisté ani ODS, lidovci ani konvičkovci. Dokonale impotentní projev. Vsadím se, že se Jiří Dientsbier opět přihlásí na post českého presidenta. A kníže Karel, pokud dožije, možná také. Už přiletěl i pan profesor Švejnar a rozdává v TV svá nezpochybnitelná moudra, dovezená přímo ze zámoří. Vysoké politické funkce prostě některé lidi vábí jak lampa můry.

Inu - máme se na co těšit.

  Když jsem se vrátil do civilizace, našel jsem si pár fotek z téhle slávy. Pochopil jsem, proč se kamery tak důsledně vyhýbaly záběrům do publika. Nebylo co zabírat - akce prostě nezaujala. Jedenadvacátý srpen už má význam jenom pro pár pamětníků. 
A pro politiky jako "den zviditelňování".

   V mých vzpomínkách zůstane tohle datum jako den, kdy naše četa měla službu v kuchyni - škrábání brambor. Budíček byl ve čtyři hodiny ráno. Byli jsme rozespalí a hrozně jsme se divili, že náš řízný desátník - byli jsme tehdy úplná ucha, tři týdny na vojně - nám velel a přitom zcela nevojensky brečel. Uřvaný Slovák to býval, ale to ráno velel téměř šeptem. Když nám pak řekl, co se děje, tak mlčeli všichni a škrábali ty brambory. Spousty brambor - vařilo se pro dva tisíce krků. Seděli jsme s vylepanými hlavami kolem kádě plné brambor a vylupovali očka. Ve sklepě panoval bezútěšný, vlhký chlad. 


 Sudety,  21.8.2016, 15:45

139 komentářů:

  1. Ač mám mnohé, co bych k tomu rádiu mohla dodat, musím mlčet, páč mám zakázáno chválit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proboha, Astro, co se na té šaškárně dá pochválit!??
      21. srpna jsme každý rok dávali za okna svíčky. Pitomost - ale byl to osobní protest mě a mé ženy.
      Už nemáme kastlíková okna, tak ani neprotestujeme. Ostatně - v mnoha ohledech jsme na tom jako kdysi.

      Kolo dějin se protočilo a je tam, kde předtím bylo.

      Vymazat
    2. Třeba to, jak to vidíš! Ale neber si to k srdéčku, nebudeme se škádlit.

      Vymazat
    3. EKOASTONAUTOKOSMONAUTECH4. září 2016 v 19:15:00 SELČ

      já chválit snad mohu: ASTRA není astra, ale astronaut. vlastně po našom "kosmonaut".
      4P

      Vymazat
    4. Hej, tyEKOasto, kosmonaut nééé! Jsem pouhá a nedokonalá astrální bytost, vznášející se nad povrchem povrchnosti. Takový je každý, kdo na to má čas a náladu. Mám obojí. Když se mi chce chválit,chválím, když ne, mlčím.

      Vymazat
  2. Každá šaškárna má svou mez. A jak píše Vondruška vedle ve sloupku "Předkové nemohli polemizovat o „migrační krizi“, museli se chopit zbraní", kdo nemá jasno má zabedněno a nic než zlé následky jej nepřesvědčí. Někoho ani to, nejen tady.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti vzdálenější předkové. Ti méně vzdáílenější chcípnout za svého lenního pána.
      Hodno pozornosti je, že migrační krizi (stěhování národů) nevyvolali.
      To my také ne, ale připojili jsme se k tlupě která ano. Proto nám hrozí, že "spolu chycení, spolu pověšeni."
      Hodno pozornosti je, že důsledkem léčby šiřiteli demokracie a lidských lidských práv pod vedením "nejdemokratičtější světové mocnosti" jsou jsou horší poměry než před tím. A statisíce mrtvých.
      Vzato neideologicky, čistě ekonomicky, astronomické náklady, úspěšnost nula. Akcie tohohle podniku by koupil jen parostý idiot. Ovšem, že to vynáší představenstvu, dozorčí radě a jejich privátním podnikům, je až na prvním místě.

      Vymazat
    2. Svíčky...blíží se 11/9. To zas bude keců....

      Vymazat
    3. ... a překladatelé z političtiny do lidštiny budou mít plné klávesnice práce. Ovšem marné.

      Nehledě na mnohokrát přihřátou polívčičku alternativců.

      P.S.: Před časem jsem myslel, že když získám nadhled, podaří se mi zjistit, jak ten svět funguje.

      I vyškrábal jsem se jako kocour na sloupek nad dvorkem, pozoruji, pozoruji, ale chytřejší z toho nejsem. Lidstvo je extrémně nelogickým subjektem.

      To celé mi připomíná oblíbenou duševní "rozcvičku elektroniků", kde se v zadání praví, že z černé skříňky čouhají čtyři dráty a je popsáno, co se objeví na drátech OUT, když do IN připojíme tohle nebo ono. Zdá se, že cokoliv.

      Vymazat
    4. Ano, může z toho vylézt úplně cokoliv, nebo to může shořet či bouchnout...

      Vymazat
  3. Otázka, jestli se i nadále podílet na rituálu předstírané demokracie anebo při vědomí toho, že občan je prakticky jinak nazvaným poddaným, místo iluzím se věnovat praktickým záležitostem. Natož řešit co frau Merkel...

    Mezikroužek mám, na tělo ho dám. Tělo na šínu, dodržet rovinu...
    Opticky to vychází dobře, objektiv 35mm v přepočtu 52mm na kinofilm, mezikroužek 12 mm. Z dvaceti MP odhadem využiju 12. To bohatě stačí, netřeba jít až do krajů, kde to hůř kreslí. Když je vidět zrno, víc se stejně nevytáhne. V hlavě už mám postaveno, zbývá protivná mechanická práce, protože nejsem Edison abych mechanikovi nechal vzkaz "udělejte todecto..."
    Doufám, že to dopadne použitelně. Ne tak, že "za stálého míchání vylejeme do záchoda." ....

    Víkend byl podařený, v sobotu odpoledne nádherné koupání v pískovně, při zpáteční se naprásknul bobulí černého bezu. Když naprásknul, tak naprásknul. Co bych neudělal pro své zdraví. Chutnaly tuze dobře. V neděli ráno jsem se příjemně probudil, slastně se protáhnul, a že si drobet prdnu. To nebyl dobrý nápad. Taktak jsem zabránil nejhoršímu. A jak jsem se zůplna probral, několikrát ve mně zaškrundalo, zabublalo a dostavila se velmi intenzívní a akutní potřeba. V konečném projevu a důsledku se rovnající opakovanému výplachu střev. Kolik se toho vzalo... Maminka manželky pravila, že ráno byla také velmi, a že pak v knížce o bylinách našla, že zralé bobule černého bezu mají projímavý účinek. Ještěže nás to přepadlo postupně. Při jednom záchodu. Ale pročištění to bylo výborné bez nepříjemných průvodních projevů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SCHU, ty jsi legračně přímočarý! KLika, že jste to všichni stihli jakžtakž, obávám se, ža barvivo z těch bobulí se jen velmi těžko dostává z prádla. Díky za poučnou zkušenost, aspoň víme, co nemáme dělat.

      Vymazat
    2. Astro, Astro...
      Nezapomínej, že Schumi je prý "žoviální chřestýš". Sám se přiznal. Umí "dvojitý zásah".

      Vymazat
    3. Jo a černý bez (chebz) zásadně nejím ani nesbírám. Nevím proč, ale od dítěte mi páchne po švábech nebo tak podobně.

      Vymazat
    4. Ono podle chytrých knih botanických jsou bezu 2 druhy:

      bez černý coby dřevitý keř - léčivý

      bez chebdí (to se mi Kocoure vybavilo po shlédnutí Tvého výrazu chebz) coby rostlina nedřevnatá - jedovatý

      Vymazat
    5. No a neodpovídá „prudký nouzový odhoz“ spíš tomu jedu?

      Vymazat
    6. Byl to pravý bez černý. Ten známe. Naprásknul jsem se bezinek velmi a tomu odpovídala intenzita pročišťujícího účinku. V syrovém stavu nutno konzumovat jen přiměřeně a pak mít v dosahu záchod.

      Vymazat
    7. Chci se zeptat, zda po tepelné úpravě ty neblahé vlastnosti pominou? Kdyby ano, znamená to, že je v bobulích látka, kterou se ten bez brání proti nadměrnému ožírání a která se rozloží teplem.

      Vymazat
  4. Milý Schumachere,
    (pseudo)informace na člověka doléhají, i když jsou vnímány jen periferně. Nakonec vedou k tomu, že se kocouři zabývají už jen číháním u díry, jestli se neobjeví nějaká tučná myš a přestanou vnímat okolí. Myslím, že s tomu říká "vnitřní emigrace". Přežil jsem tohle nutkání do roku 1989, přežiji i tohle. I když ne zcela chápu, co se děje na dvorku, odmítám z toho sloupku u vrátek slézt. Pokud mám šanci čas od času "potvrdit" svého sedláka ve funkci, chci vědět, jestli mě mezitím náhodou neprodali jinému sedlákovi a taky jestli bude mít dost zrní pro myši. Kdyby totiž vyhynuly, měl bych hlad i já. A i když nemohu sedlákovo rozhodnutí nějak podstatněji ovlivnit, aspoň budu vědět, kdy se jít lísat k jinému hospodáři. Pokud to jde.

    K tématu Koteku:
    Když jsem před časem skenoval své kinofilmy a hledal vhodné rozlišení, všiml jsem si, že při určitém rozlišení a určitém typu filmu zrno náhle zhrubne. FOMAPAN 27°DIN například. Nastane jakési "párování" zrna a pixelů. Při menšímm nebo větším rozlišení jev zmizel. Skutečné zrno se objevilo až při dvojnásobném rozlišeni skeneru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kouzlo může být v tom, co zrovna znamená jedna úhlová jednotka při daném rozlišení skenovaného obrázku. Je-li to slušné rozlišení, nebo jde o rozlišení vlašského ořechu a i toho s bídou. Když to napomáhá „vytahování zrna“, nemusí to být zrovna ku prospěchu věci, ale nemusí to ano být na škodu. Nemusí ani vadit, když se zrno mimoděk ztratí.

      Vymazat
    2. Se uvidí až se uvidí....

      Vymazat
    3. Kocour a myši... dost zrní pro myši. Ano, vzájemná vazba mezi predatorem a kořistí. Jak příznačné i pro lidský svět. Co by si počal inkvozitor nebýt čarodějnic. Což není bytostným zájmem inkvizitora, aby byly čarodějnice? Za inkvizitora a čarodějnice lze dosadit lecos. Bojovník závislý na zlu proti kterému bojuje. Hospodář závislý ne na tom, jak málo plevelných ryb ponechá v rybníku, ale kolik jich vyloví. Krysař závislý ne ne tom, jak málo je krys, ale kolik krysích ocasů odevzdá vrchnosti.

      Vymazat
    4. Jsem sehnal v OBI téměř ideální hliníkový U profil. Zas o krůček dál.

      Vymazat
  5. Z jiného pytle:
    Už mi ten hon na ZEMANA leze z krku a začínám se nejen proto přiklánět na jeho stranu. Kec nekec. Ať jsem třeba za.............(dosadit dle potřeby)
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomto s Vámi EK souhlasím. Ne, že by mi Zeman nějak obzvlášť přirostl k srdci, ale svého času dokázal proti rakousko-německým zeleným přiblblům uhájit Temelín, což považuji za velice moudrý a prozíravý krok a ztotožňuji se s ním. Ta přiblbla zjevně finacuje konkurence a silně mi štve, že s tím nikdo kompetentní a k tomu jeho funkcí určený nic nedělá. Kdyby mu to zbytečné korýtko škrtli, tak aspoň něco málo ušetříme.

      Nyní, když skoro všichni profesionální lháři světa spojili své síly a snaží se nám nestydatě nalhat do očí, že o život a existenci nám usiluje Putin a naopak se všemi silami snaží zatlouct, že opravdové nebezpečí k nám přichází z jihu zhruba po milionech ročně, tak kdo na sebe vezme roli onoho „enfant terrible“, neboli prostořekého dítěte, aby řekl že tomu tak není a že je to všechno úplně jinak? Krom jiných zase Zeman a dělá to docela pořádně a docela nahlas. A EK, řekl bych, že úsilí těch uřvaných pitomců a hajzlů je ve výsledku kontraproduktivní, protože jim získává víc nepřátel, nežli přívrženců, takže nechme je vřískat a počkejme si na výsledky. Až to těm hňupům dojde, tak se teprve budeme muset pořádně zamyslet nad tím, jak jim zatopit pod zadky, zatím na to stačí sami, pravda, za naše prachy, ale svýma rukama a sami...

      Vymazat
    2. Temelín nebyl uhájen Zemanem. Ten to měl jen jako příležotost k vykecání. Nemá příslušnou exekutivní pravomoc. To je záležitost vlády. Formálně. Prakticky byznysu. Tudíž ČEZU. Ve kterém stát má majoritu. Rozhoduje poměr zájmů a poměr sil. Zájem na zachování JET měl větší podporu. Zdejší řev kolem toho tehdy utichl, že? ČEZ zdejší páté koloně zaplatil držhubné. Jo, na Nově to nebylo, ani v novinách...Rakouští zelení trotlové bez zdejších spojenců ostrouhali. Sice by ostrouhali stejně, ale takhle to bylo méně komplikované. Pak přišla krize a aktuálně mají jiné problémy.
      Takže prdlajz prezident. To je stejné jako když Kocáb si přisvojuje zásluhu za odchod sovětského kontingentu. Jen se k tomu přichomejtl a zviditelnil se. Jednání proběhlo na úrovni ministrů zahraničí za účasti zástupců poslanecké sněmovny a senátu.
      Zeman...ten k zásluze o JET přišel jak kněžna Lobkovicová byvše prohlášena královnou honu. Že skolila nejvíce zvěře. Prostřednictvím svých myslivců. Ostatně nebylo třeba se namáhat, stačilo oddpovídat NE. Leč lid miluje legendy. Svatý Václave....

      Vymazat
    3. Kdyby bylo referendum o Czexitu, hlasoval bych pro setrvání. Jak pozoruju zdejší kohouty toužící po vlastním, třebaže malém smetišti.
      Na státní suverenitě nijak netrvám, pokud kdy ve zdejších dějinách byla, byla krátkodobou výjimkou. Ani v tom nevidím podmínku existence národa v kulturním smyslu. Lid nějaké kultury buď je nebo není. Tak jak tomu bylo dříve, hranice se měnily, národy zůstávaly, Nebo také ne. Přicházely, vytalčovaly, byly vytlačovány, mísily se. Se změnou států panovnických na národní přišly velké průsery. Vlnu romantismu a národních obrození pokládám za neštěstí. Jo, tři sta let jsme trpěli? To je národní legenda. Pro nás tradiční. Protože ne my, za všechno zlé vždycky nohla a může cizina. Dřív soudruzi v Moskvě (urban legend jak zakázali výrobu úžasných modelů Škodovky) teď v Bruselu. Ono to zdejším soudruhům vyhovovalo, tak jako nyní. Ani za protektorátu by nebylo tolik mrtvých nebýt zdejších udavačů udávajících ne ze srachu, ale ze zášti a závisti.
      Nebýt cizáků, jak bychom si tu pěkně čechovali...
      Na druhou stranu, vzniklo a je tu dost dobrého. Nejsme horší než ostatní. Na ty poměry tady, života na evropské křižovatce jihu a severu, západu a východu. Na ty poměry dost dobré. Ale mohlo by být lépe. Při vší kritičnosti se nestydím a nebojím nahlas říkat, že Český národ je nejlepším národem na světě. Proč? Proč ne?

      Vymazat
    4. Tvoje pravda je opravdu hnusná, Schumi.
      Jenže je prakticky na 98% shodná s mojí.
      Jen ty dvě procenta: "Pánbůh vysoko a car daleko!"
      Jistěže je spousta místních poturčenců, kteří pro svůj prospěch podporují kolektivního sultána v Bruseli - jednak si na dotacích dokáží dost "odklonit" do svých kapes, protože ovládají dílčí koutky penězovodu, jednak se Brusel hodí jako viník všeho možného.
      Ovšem na druhé straně (všimni si, že mě to židovské uvažování neopustí a neopustí, Jakub by měl radost) jsou v Bruseli stejní idioti jako ti naši - jen mají více peněz a tím i moci. Poslouchat některé projevy z Brusele je opravdu o zdravý rozum. Ti už od pokročilého socialismu pomalu jdou ke komunismu - zatím s lidskou tváří. Půjdou tak dlouho, pokud na to budou prachy. Pak se toho chopí ti z druhé strany - pokud nějaký blb mezitím nevyprovokuje válku.

      Nicméně (druhý obrat člunku) u nás nevidím nikoho, kdo by se byl schopen chopit kormidla tak, aby loď Kotlinka neroztloukl o nejbližší finanční útes - i když já spíš počítám se vzpourou posádky v sedě.

      V místních volbách jsem naprosto bezradný. Vypadá to na prázdnou obálku. Ani trucvolba komunistů nebo zelených nepřichází v úvahu - pár lidí z toho hnojného mraveniště bohužel znám - takže ani náhodou.

      Lituji, že jsem včas nezaložil svoji vlastní politickou stranu SPCHAD -"Strana Prostořekých Chlapců A Dívek" s hlavním heslem "Pravda někdy, omylem vítězí!" Myslím, že by mě podpořil i Větvka, Ostravak, Nohavica. I když tam nevím, Jarek bývá někdy opatrný. U jistých kruhů by měla úspěch. Znám své ostravské...
      Jenže nemám čas. Musím natáčet, stříhat, fotit... A taky číst pěkné knížky.
      Za pár let už bude čas za sebou zabouchnout víko.

      Vymazat
    5. Ještě drobný poznatek:
      Jsme poměrně dost uzavřená komunita, i když v Kotlince je snad největší míchanice příbuzných ras. Kdesi mám o tom článek a tabulky - výzkumy DNA.
      Ale "češství" nakonec u zdejších obyvatel převládne - jako kultura. Něco podobného, jako si zachovává "rasovou čistotu" třeba cikánská populace. Teoreticky by se měla smísit, vlastně zmizet. Ale ona ne. Diaspora přežívá.

      To je možná vysvětlení té naší údajné "xenofobie". Snažíme se instinktivně zachovat naši kulturu - ať je jaká je. Takže nepříliš odlišné vezmeme a zpracujeme podle obrazu svého, hodně odlišné, u nichž je předpoklad, že se "nesmísí" odmítáme. Nevím, jestli je to dobře - ale asi ano. Zůstáváme stále "sví" ať už to znamená cokoliv.

      Vymazat
    6. Obuvníku, co se JET týče, Zeman byl tenkrát předsedou vlády, takže to bylo v jeho kompetenci a také se docela činil a řekl bych, že u toho projevoval tak o 2-3 řády víc inteligence a taktu, nežli jeho rakouští a němečtí protějškové. Také projevoval mnohem více positivní aktivity, nežli mnozí ministři jeho vlády. Co se tzv. PR týče, ČEZ se moc hlasitě ani veřejně neprojevoval, zato bylo hodně slyšet Danu Drábovou a ta to těm nevzdělaným, rozhýkaným veřejnokrávním zeleným oslům a oslicím dávala „obstojně sežrat“, když suše konstatovala, že neovládají ani látku 2. stupně základní školy. S tím presidentem Jste dost „ujel“, tím byl tenkrát Vašek Havel a ten by na Skopčáky či Rakušáky klapačku samozřejmě neotevřel, natož aby jim odporoval nebo něco hájil.

      Vymazat
    7. Jo, Draku.
      A "Drába" mám rád. Málokdo říká to, co si opravdu myslí a navíc požívá tu třaslavou hmotu, kterou má každý mezi ušima, ale kterou ne každý používat umí..

      Vymazat
    8. Obuvníku, co se CZEXITu týče, tak v referendu o vstupu do EU v devadesátém druhém? Jsem hlasoval proti vstupu, ale byl jsem naivními trouby přehlasován. Dnes se domnívám, že byste byl přehlasován Vy. Troubové prozřeli, zejména za posledních asi tak 5 let.

      Nenamítám v zásadě nic proti tomu, abychom byli součástí většího, kontinentálního celku, dává to větší smysl než rozhádaná „drobenka“, ale ten celek nesmí býti veden jakousi pátou kolonou nepřítele, který hrozí zničit celou civilisaci a nemá slitování. Něco takového totiž současná EU je a není dobré být toho součástí. Čím dřív se ten nepřátelský a životu nebezpečný zmetek rozpadne, tím dřív bude moci na jeho troskách vzniknout něco nového a méně nepřátelského vůči lidem a životu jako takovému. Lpět na setrvání v současné EU je naivní zaslepenost, který by nás nakonec mohla stát i holou existenci.

      Vymazat
    9. Obuvníku, co se „čechování“ týče, zajeďte si kamkoliv v Evropě na několik týdnů a zkuste si vyřídit něco na jejich úřadech. Zjistíte, že přes všechny výhrady a nedostatky, je tady vlastně docela fajn.

      Vymazat
    10. Kocoure, s tou uzavřenou komunitou jen tolik, že to je dnes už spíš zbožné přání. Je tu tolik Rusů a Ukrajinců, že už to tu začíná pomalu ale jistě být úplně stejně zprasené a k nežití, jako na Ukrajině nebo v Rusku. Pomalu a plíživě, zato ale jistě tu začíná panovat onen byzantský, nepřehledný a odpudivý bordel. Bohužel. Byl bych mnohem raději, kdybys měl pravdu, jenomže se bojím, že už nastaly nezvratné změny a že to jde do nenávratně kelu. Na druhou stranu ale, dojde-li na nějakou větší občanskou rvačku s vozembouchy, bude ta posila z východy velmi platná a žádoucí, všichni ti strejdové mají totiž za sebou poměrně kvalitní a drsný vojenský výcvik, na rozdíl od všech našich dnešních kriplíků pod cca 40 let věku. A ta rvačka přijde, jenom se ještě neví kdy přesně. Takže jako vždy, vše zlé bývá většinou i k něčemu dobré. Zlé už to je a dobré to snad doufejme bude.

      Vymazat
    11. Co se Dany Drábové týče, tak je to můj asi nejoblíbenější „veřejný činitel“ za celou poválečnou československou a českou historii. Obecně vzato, mám rád chytré ženské a je-li ta inteligence kombinována s přiměřené ráznou, prořízlou a asertivní papulí, schopnou vykázat do patřičných mezí veřejnokrávní osly, tak, jak to například dovede Dana Drábová, tak o raději ty dámy mám :-) Kéž by jich bylo víc :-)

      Vymazat
    12. Ad Rusové a Ukrajinci (Též Vietnamci). Možná v Praze je tom jinak, ale ti naši na severovýchodě už podléhají "bohemizaci". Děcka už rozeznáš jenom podle jména. Je pravda, že v Troji jsem potkal pár ruských rodin a byli dost ofouklí. Tady by asi dostali na budku, tak jako dostávají bohatí ručníkáři v Klimkovicích.
      ALE PŘES TO VŠECHNO JE TO PŘÍBUZNĚJŠÍ, NEŽ ČMOUDI, MLÁTÍCÍ 5x DEN NĚ HLAVOU O ZEM A KAMENUJÍCÍ ŽENSKÉ.

      Vymazat
    13. Kocoure, je to jak říkáš ve 2 bodech:

      1) Pražským opičákům chybí ta ostravácká rozhodnost, přímost a ráznost, dát někomu na budku když si příliš vyskakuje, bohužel. Ještě tak někoho tiše udat, rozjet intriky, naspat anonymní udání, to by ještě tak svedli, ale o moc víc obávám se, že ne.

      2) Ano, přes veškeré ožralství, chmatáctví, nemístnou ořachlost, ofouklost a nabubřelé vidláctví, a úchylné sklony šířit kolem sebe bordel, špínu, úpadek a korupci, jsou nám lidi z Ruska a Ukrajiny bližší a jsou s námi kompatibilnější, nežli vozembouchové, co si to sem přicházejí dobýt podmanit a zničit a ani se tím příliš netají.

      Vymazat
    14. Kamenování ženskejch 1. není nijak časté, 2. je spojeno, tak jako jiné co se nám nelíbí, "vraždy ze cti" a podobně, s místními kulturami na které se navázal islám, 3. opsáno od židů. Tak jako kdysi u nás ..."čarodějnici nenecháš naživu". Ostatně jsou to jejich ženské. To nám vadí. Narozdíl od podobných či jiných šíleností třeba v Indii. Ano odtud to sem netahají. Narozdíl od islámu. A že by mohlo dojít i na nás a zdejší ženské.
      K tomu ode mně tolik, že jestliže kvalita a kvantita nějakého jevu přesáhne nějakou hranici, v důsledku zpětné vazby to vyvolá reakci a změnu. Čím radikálnější a četnější akce, tím radikálnější a četnější protiakce. Z toho pohledu, v některých případech, podle okolností, je v důsledku výhodnější nebránit rozvoji infekce než ji bránit. Protože jen dostatečně silná infekce vyvolá silnou obrannou reakci. To je výhodné, ovšem jestliže napadený organismus přežije. Záleží na okolnostech. Prakticky je to jako vaření žáby. Jestliže teplota stoupne příliš pomalu, žába se nechá uvařit. Jestliže teplota stoupne příliš rychle, žába nestačí vyskočit. Z hlediska zájmu žáby je důležité aby teplota stoupla tak rychle aby to žába rozpoznala a stačila vyskočit. To je jednoduchá modelová situace. Společenské procesy jsou složité, jejich teplotu je velmi obtížné ne-li nemožné optimalizovat. Každopádně je to zajímavé. Tak jako Kocour ze sloupku, pokračuji v obzírání z paluby vzducholodi Karel. Konstatuji, že pozoruji působení zpětné vazby.
      Naše relativní zaostalost je nám výhodou tak jako jiným v minulosti absence zásob zlata. Je zásadní, že ve zdejších podmínkách nynější množství lidí může přežít jen při zdejší kultuře. Příchozí nejsou jejími nositeli ani ji nejsou ochotni přijmout. Jejich kultura jim neumožňuje přežít ve zdejších podmínkách. Absorbční schopnost zdejší kultury je sice velká, ale desítky milionů prodavačů falafelu neuživí. To bude znamenat zhoršování všeobecných poměrů, výraznou ztrátu schopnosti produkovat užitečné statky ke směně za jiné užitečné statky, s ospovídajícími hospodářskými, sociálními a politickými důsledky. Tak jako v minulosti. Včetně randálů. Tak jako v minulosti. Až do krajností. Tak jako v minulosti. Spoléhám však na již pozorovatelnou zpětnou vazbu.

      Vymazat
    15. Španělská flotila, kterou pozorujeme, nás nemusí znepokojovat. Zatím. Na rozdíl od sousedů nemáme toik zlata. Upřímně přeji sousedům, aby jejich těžba byla hojná a doly bezedné.

      Vymazat
    16. O příchozích už vím dost natolik, že nejsem ani trochu zvědavý na příchozí, tím méně pak na jejich (ne)kulturu a ještě méně pak na to, aby se mi něco takového pokoušeli násilím vnucovat.

      Vymazat
    17. Při těch reakcích slabých/silných mě napadá jiná věc: Očkování.
      Vezměme oslabenou kulturu nějakých nebezpečných virů a dejme ji do organismu. Ten se naučí tyhle nezvané návštěvníky rozeznávat a ničit. Slabě onemocní, ale stane se imunním - to jest s případnou větší nákazou si poradí. Ví jak.

      Je docela možné, že to ve společnosti funguje podobně.

      Vymazat
  6. Pravda bývá protivná. Všude.
    Jsem opozdilej, teprve přicházím na chuť "evropanství" a také "multikulti". Když tak moc to do mě hustili. Pozoruju sice ústup z pozic, jak jim to přestává vyhovovat, jenže jsem opozdilej...
    Dana Drábová je úžasná. Bylo by mi potěšením jít s ní na pivo. Osobně znám jednoho, komu se to poštěstilo.
    Předseda vlády má velmi omezenou exekutivní pravomoc. Obecně stačilo důsledně říkat "NE". To je jedna ze základních dovedností, kterou by se člověk měl naučit. Nejen politik.

    Jenže na druhou stranu, jsem ochotnej si nalepit "Stop Temelin". Protože Temelin je jako Tchernobyl, to je jasné každému zelenému grínpissovi.
    Sice je to blbost, jenže jsem opozdilej...A někdy trucovitej. Umanutej. A nasíravej. Ač to tak nevypadá. Akorát chytám pomalu. Když někdo mocí mermo něco vnucuje, ať si to vyžere. Akorát tak, že se mu to nebude líbit. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Ovšem, rozum mi brání v důsledném provádění. Nejsem masochista.
    Pražští opičáci...mnohdy je to relativně čerstvá náplava. Praha přitahuje tak jako Brusel. Princip je stejný. Přirozená koncentrace idiotů. Slyšel jsem od moraváka, že největší idioti odtamtud končí v Praze. K úlevě místních.
    Kromě toho lze pozorovat jev jak z rozumně se projevujících lidí tak jak stoupají po politickém schodišti se stávají idioty. Bez ohledu jestli vpravo či vlevo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím ta vaše léčba tím, co jeden propaguje a vyznává. Z hlediska psychologického výborný nápad, z hlediska realisace naprostá utopie, protože to by spolehlivě zruinovalo jakýkoliv rozpočet, i astronomický.

      Vymazat
    2. Merkelová: "Německo zůstane Německem. Se vším co je nám drahé."
      To velmi chvalitebné, že ty drahé imigranty už nechce posílat k nám...

      Vymazat
    3. Zůstane-li Německo Německem, tak nám je sem naopak posílat zkusí. Bude to k ničemu, protože s pravděpodobností převyšující 99,9997% odsud nejspíš zdrhnou a nikdy se nevrátí. Poslouží to ale k rychlejším rozpadu EU, protože to spolehlivě naštve místní a nahraje to na smeč místním pánům s knírkem. Jo, jen tak dál...

      Vymazat
    4. Toť otázka jestli je k nám zvládne vylejvat rychleji než od nás budou zpátky přitejkat. A na koho budou nasraní? Na ty, kteří je vyhánějí k nám. Nebo odsunují? To jsou historické paradoxy...
      Spoléhám na univerzalitu fyzikálních zákonitostí, kterým podléhí i lidké konání. Třebaže z krátkodobého pohledu se to nezdá.

      Vymazat
    5. Obuvníku, při pohledu na mé blízké i vzdálenější okolí je mi už teď jasné, že co se islámského živlu u nás týče, tak pomalu ale jistě to už nyní přestal být marginální problém. A čas pracuje spíš proti nám, než naopak a to i bez těch „posil“ vnucovaných z Německa...

      Vymazat
  7. Zajímavé. Dana Drábová je i moje favoritka. Jen blbci se jí posmívají pro její jinakost, protože neposlouchají, co říká. To je vůbec všeobecný názor blbů - čím je žena míň atraktivní, tím je v jejich očích větší nula. Kráska může blábolit kraviny a všechno jí projde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem celkem zdravý chlap, ženské obecně se mi líbí. Jenomže ta krása, to je jen na první pohled, pak přijde ke slovu sluch a rozum a když ta dotyčná pohledná dáma zaskřehotá naprostou kravinu a vzápětí to zasype lavinou dalších, vyslovím v duchu politování nad plýtváním hezkým materiálem a jdu raději o kus dál, abych neutrpěl duševní újmu :-)

      To si třeba ve vlaku klidně sednu k nějaké ne zrovna hezké, která ale třeba pracuje v historickém ústavu AV a po cestě odněkud někam „utrpím“ jednu nebo i více přednášek na témata, o kterých jsem nevěděl vůbec nic, nebo jenom málo a cesta je najednou pryč a já se cítím inspirován a osvěžen zároveň.

      Setkat se s Danou Drábovou se mi dosud nepoštěstilo, ale kdyby někdy náhodou ano, nejspíš bych si to báječně užil. Jí a jí podobným držím palce. Oproti mnoha normálním běžným mužským, jsem výjimečný tím, že se inteligentních dam nebojím. Necítím se být jimi ohrožen tak, jako ti chlapi kolem a ani z nich nemám mindrák proto, že by mohly být chytřejší než já. To ony mnohé totiž mimo jakoukoliv pochybnost určitě jsou... No a? Pochybuji, že by se mi kvůli tomu chtěly posmívat, nebo mi to nějak zlomyslně otloukat o hlavu :-) Po světě chodí mraky lidí pitomějších, než jsem já a já jim to také neotloukám o palice, hned jak na to přijdu. Jenom když si to důrazně řeknou...

      Vymazat
    2. Jak vidíš Astro,
      ta umanutost fyzickou krásou není všeobecná. A Dana Drábová je kromě toho, že je inteligentní a vzdělaná i odvážná. Nebojí se, nenechá se nikým ukecat. Mezi námi - to by byla premiérka! Mít takovou "atomovou babu" v čele by bylo terno.

      Vymazat
    3. Draku, atomová baba v čele z principu nemůže fungovat. Jako bys do Trabanta dal motor z Ferrari. Nestačí výměna jednoho komponentu.
      Drábová to ví a proto nic takového nepřijme. Jako kluk jsem měl představu být ošetřovatelem v zoo nebo prezidentem. Krmiče bych si rozmyslel, ale prezidentství či něco podobného bych nevzal za nic. Ani s pravomocemi diktátora. Tak nějak lecos co vím mi brání mít představu to uřídit. Ledaže by jedinou možností bylo to vzít nebo přijít o život. To ano. Jedině v tom případě bych to vzal. Ale byl bych děsně nasranej a koukal bych jak z toho ven. Mě nikdy nebrali státníci, maršálové, dobyvatelé. Nesnil jsem o vítězných bitvách. Ale vynálezci, konstruktéři a objevitelé. Být vládcem zástupů? Brrr. Ostatně, stačí to co vidím v zrcadle.

      Vymazat
    4. To jsem psal já, Schumi a pochopitelně vím, že by to nešlo - a ona to ví taky. Jen taková momentální krásná představa utopického světa s moudrou vládkyní.

      Už mlčím...

      Vymazat
    5. Koroure, to je právě ten nejen náš problém. Najít někoho kdo by moudře vládl za nás. Touha vrátit se pod rodičovskou autoritu a péči. Že názor, že člověk je nedospělá opice by měl reálný základ?
      Věčné hledání osvíceného vládce. Instantního. Dřív když zdejší nevěděli co a koho, neschopní vybrat mezi sebou, poptávali se v zahraničí. Naposledy oslovili saského kurfiřta. To co jim odpověděl, by si nevystavili. Teď jako by hledali zas. Jenže v supermarketu mezi čínskými instantními nudlemi ho nenaleznou.

      Vymazat
  8. Nádherně absurdní zpráva
    z oblastí, ovládaných těmi "pravými služebníky Alláhovými" - ISIS. Zakazují prý na veřejných místech burky, protože už pár osob v burkách (Kurdů?) se v tom černém pytli přiblížilo k jejich velitelstvím a způsobilo tam pořádný masakr. Pod burkou proneseš nejen pár kalašnikovů, ale klidně dvacet granátů a snad i lehký kulomet - a když je útočník drobnější postavy, tak se dostane dost blízko, byv považován za ženu.

    Takže opět - s čím kdo zachází, tím taky schází. Velmi mi to spravilo náladu. [;>D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chá, chá, chá :-)

      Krom toho, že si přeji, aby co nejvíc těch zatracených hajzlů skončilo pokusem dosáhnout po výbuchu hranice vesmíru, mi to ještě i pobavilo :-) Zkusit je poslat na orbitu s pomocí jejich zatracených hnusných hadrů :-) Te prostě vyloženě roztomilý a půvabný nápad ;-) Jen tak dál ;-)

      Vymazat
    2. Draku, hranice vesmíru....Co vzít do úschovy jistý uctívaný černý šutr a pohrozit, že by mohl být poslán tam odkud přiletěl? Natrénovat na maketě toho cirkusu kolem. Přepadové komando s několika vrtulníky a vzdušným krytím by to zvládlo.

      Vymazat
    3. Jistě zvládlo - pokud by se na tom dokázaly "mocnosti" domluvit. Jenže - nedokázaly. Přečtěte si Terezu Spencer. BV je jako pohled do kadibudky plné červů a nikoliv čitelná politická situace. Kdo s kým, proti komu a proč asi a od kdy.
      Ale i kdyby se to provedlo, nic by se nezměnilo. Nejspíš by se ukázalo, že ten pošahaný meteorit není pro islám nikterak podstatný.
      Ale co to kecám - pochopitelně ne pro islám, ale pro naše loutkáře, kteří řídí ten "boj figurantů" (gladiátorů) na zkušebním polygonu Blízký Východ.
      Nepotřebujeme žádné Aldebařany s dvanácti chapadly, aby nás řídili a zneužívali. Máme na to své lidi. Sami jsme je vytvořili a pustili k moci.

      Vymazat
    4. Obuvníku, dík momentu překvapení by se to nejspíš zvládlo. Dokonce si myslím, že by na to Izraelci stačili sami, kdyby na to přišlo. Ona ale není vůle něco takového provést a v nejbližší době nejspíš ani nebude. Nicméně po nějakém tom útoku v Evropě, nebo nějaké veřejné výzvě k zabití někoho na evropském či americkém území, by se více než hodilo dotyčného zarostlého opičáka rozmíchat zaživa s pár kily vepřového a odeslat ho uškvařeného spolu s tím vepřovým na pokus k dosažení hranice vesmíru. A nahlas to oznámit, jak že zarostlý opičák dopadl a proč to tak bylo. Kdo se ho pokusí následovat, že dopadne ještě hůř... A také zbourat několik megašitů v poblíž místa potenciálního útoku a také poblíž bydliště a rodiště zarostlého opičáka nabádajícího k násilí... Oni totiž nic jiného, než jejich metody, tedy brutální zastrašovací sílu nechápou, bohužel. Vše ostatní je pro ně kombinací blbosti a slabosti protivníka.

      Vymazat
    5. Draku, bez emocí,podle mého názoru přeživší pachatel příslušník cizí ozbrojené moci, která není signatářem příslušných dohod, nepodléhá ani trestnímu právu ani konvencím o zacházení s válečnými zajatci. Po chvíli přemýšlení jsem došel k závěru, že nejlepší by bylo aby "zmizel a byl zmizelej."
      Jenže protože tu vládnou sebevražené memy, místo toho abychom se bránili tak, že by to budilo hrůzu, dostalo by se mu veškerých práv, zástupu obhájců, psychiatrického zkoumání jestli není mešuge, a v nejhorším případě komfortního doživotí s halal stravou. S vysokou pravděpodobností,že si ho neužije, protože bude vyměněn za nějaká za tím opatřená rukojmí.
      Kdo chce kam....
      Jediné co mě uklidňuje je, že jsme naprosto bezvýznamní. Přes intenzívní snahu našich politiků aby IS nás zahrnul mezi cíle a tak s eulevilo těm, kteří to rozpoutali. Nepřítel mého nepřítele... Je praktické aby nepřítel měl co nejvíce nepřátel, jeho pozornost a kapacita se rozředí.
      Netoužím být ředidlem.

      Vymazat
    6. Obuvníku zastávám podobný názor, jsem pro zastřelení a zahrabání jak toho příslušníka cizí ozbrojené moci, tak kohokoliv, kdo by se ho jakkoliv zastával nebo mu zkoušel pomoci.

      Vymazat
  9. Tam je to celé-
    U Pergilla
    Má cenu volit "zavedené" strany?
    před 14 hodinami
    Páskujte, olejujte, sušte.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EK volit zavdené moc cenu nemá. Jenže ty nezavedené jsou strašně rozhádané a nejednotné a šance, že by překonaly 5%-ní hranice jsou mizivé. Podílí se na tom arogance jejich lídrů a také bych řekl, že zásahy tajných služeb byly a jsou úspěšné.

      Vymazat
    2. EK, včera jsem slyšel prakticky stejnou vizi. Doufám, že se nenaplní. Přesto jsem ve střehu. Protože pokud se naplní, bude to hodně zlé. Půjde o to ke komu se přidat pro přežití. Protože nebudou jen dvě strany, jedna lepší. Projeví se veškerý dosud zalezlý ksindl. Leckdo bude velmi zle překvapený, jak se zachová soused nebo i někdo z rodiny.

      Vymazat
    3. Jestli máš na mysli například Svobodné, pak ten "klub dobře kompenzovaných autistů" z podstaty a principu nemá šanci získat výrazně víc než má. Co se týče ostatních, vidím jen špatné a horší. Lze vybrat jen neméně špatného. Úsvit, Blok proti islámu, Konvička, Hampl, to je tragédie ducha. Jejich výkřiky nejsou civilizačním programem.
      Kvalita politiků je prakticky odvozena od kvality těch, kteří je volí. A ti jsou ...nic moc. (Robert Henlein).

      Vymazat
  10. Ona ta Drábová má i docela patřičné příjmení. Šikla by se za dost momentálních mentálních potentátů.

    A ta zpráva o zákazu burek mi rozjasnila den. Smála jsem se tady jako cvok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, Drábová sam a by nic nezměnila, ona to dobře ví a tak se nikam cpát nebude. Nikdo jí nikam cpát nebude, protože je slušná a není ovladatelná vydíráním.

      Vymazat
    2. To já vím, dráčku. Mezi tu sebranku by jí taky byla škoda. Ta se bude držet svého kopyta, páč má rozum.

      Vymazat
    3. Ano, na rozdíl od Anděly, Drábová má zdravý rozum, soudnost a lidské city. Od toho všeho se Anděla postupně oprostila až se z ní stalo jen vládychtivé monstrum, které „vydusilo“ jakoukoliv potenciální konkurenci ve svém stranickém okolí. Doplácíme na to už teď to více či méně všichni a není všem dnům konec, platit ještě budeme až se z nás bude kouřit.

      Vymazat
    4. Draku, porovnáváš neporovnatelné. Merkelová není monstrum. Prostě je to taková "tetka". Má formální moc, není hloupá, ale je omezená. Subjektivně to myslí dobře, ale není jí dáno.

      Vymazat
    5. Jak málo stačí k lidské radosti...

      "Není důležité co si lidé myslí, ale o čem přemýšlejí."

      Aktuálně dokončil montáž sáněk pro foťák a adaptér, vynalezl připojení objektivu k měchu adaptéru. Ještě něco opiluju a slepím a o víkendu otestuju. Dá-li Všemohoucí stvořitel, ať je to co je to.

      Vymazat
    6. Můj odhad je, že Anděla není ani monstrum, ani hloupá tetka. Je to politička, velmi slušně vybavená instinkty. Zná své Němce. Takže třeba nečekám, že obrátí a "odvolá". To nemůže - to by si nadělala nepřátele na obou stranách.
      AfD by se smála a naparovala (a tím slábla), nevládní strany by vykřikovaly "proč obrátila tak pozdě" a vládní "proč nás tam zavedla".

      Pokud nechce být ukřižována, stát se Beránkem Božím, tak neodvolá. Jen trošku zmírní rétoriku.

      Vymazat
    7. Dotaz k měchům, sáňkám a jiným: Jak budeš Schumi prosvětlovat? Respektive čím... ?

      Vymazat
    8. Co se Anděly týče, tak ta omezená tetka jak říkáte, půjde klidně i přes mrtvoly, přesně jak říká jeden americký eufemismus:

      Feisty/Ambitious = Would kill own mother for next corporate rung

      A víc už si o té odpudivé osobě opravdu povídat nechci. Kocour bych řekl že jí vystihl lépe.

      Vymazat
    9. K měchům a sáňkám: Teď Jsi Kocoure trefil hřebík na hlavičku. Možnosti jsou v zásadě 2, buď si pořídit reflektor o 6000°K a rozptylovací paraple, nebo stačí počkat na slušné přírodní světlo, nejlépe když je tak nějak napůl zataženo a napůl jasno, sice to pak jeden musí udělat když mu to příroda dopřeje, ale zato je to zadarmo a to osvětlení je vskutku famózní. Třetí možností je to příliš neřešit, ale ty výsledky pak budou takové všelijaké jen ne barevně hezké.

      Vymazat
    10. Světlo a barva:
      Světlo stabilní, ale barevně ne tak přesné se dá pořídit i LED za pár korun - 3W a pak dvě(!) matnice za sebou v krabici. Tak bych to řešil já. Denní světlo je prevít, ony stačí malé bílé mráčky a máme tu cca 6 000°K nebo šmolka - modrá obloha a máme tu klidně 15 000°K atd. Nebo je k večeru, polojasno a máme pod 3 000°K - ono to může být dokonce červenější než obyčejná žárovka.
      V editoru se dá ledacos spravit - ale musí se to spravovat na bílou nebo šedou a ta na každém snímku není.
      Spravoval jsem záběry ze scény, které měly divné barvy do fialova a nešlo to a nešlo. Korigoval jsem na košili pana Savky v domnění, že byla bílá. No nebyla - zavolal jsem garderobiérce a bylo jasno. Na scéně, která se svítí barevně (někdy příšerně barevně, tak, že kamera selhává, protože bere jenom jednu složku a rozlišení je pak třetinové (v *.mpg ještě horší) necháváme korekci nastavenou na 2 700°K to je nejméně riskantní. Kdyby se zapnula barevná automatika, byl by záznam občas k nepoužití.
      To jenom taková boční poznámečka. Co se zanedbá při snímání musí se dost pracně korigovat v postprocesu - a někdy to ani nejde.
      A to se nezmiňuji o tom, že diáky mohou být barevně rozhozené samy o sobě. O barevných negativech raději nemluvit, tam bych je asi převedl na pozitiv a korigoval až tam. Zvláště pak ty s oranžovou maskou.
      Výhoda dobrého skeneru je, že tyhle problémy řeší sám - dokonce má profily na různé filmové materiály.
      Howg.

      Vymazat
    11. Taky ledacos umí s barvou foťák sám, ale tam je to jak se říká kus od kusu a výrobce od výrobce a rozhodně je dobré dobré konsultovat to před focením s návodem.

      Vymazat
    12. Já to místo návodu "olíznul"
      - udělal jsem si pár zkoušek. Co udělá "slunečno" zataženo" "ve stínu" a AVB s fotkou v různém světle. Mohu to zkrátit - cokoliv. Doporučuji si to vyzkoušet - a nejlíp se dvěma různými foťáky. Asi budete se mnou souhlasit, že barevné podání, o kterém se v odborném tisku odborně diskutuje snad už od vynalezení barevné fotografie je fikce. Ti, kteří se opravdu zabývají barevnou věrností vám řeknou, že nastavení platí jen pro celý řetězec - až po obrazovku určitého monitoru nebo určitou tiskárnu.
      Pro sebe jsem věc vyřešil tak, že v interiéru používám nastavení podle převládajícího světelného zdroje a v exteriéru z 90% AVB. A fotku pak doopravím podle svého pocitu. Hlavně si nic nenamlouvat...
      Ostatně - až na vědeckou fotografii je podání barev irelevantní.

      Vymazat
  11. Adaptér má opálovou rozptylnou destičku. Sice sebere dost světla, ale rozptyluje dokonale. Uvažuju o denním světle. Vyzkouším lehce zataženo i sluníčko. Nejlepší je lehce zatažené severní světlo, které mají rádi malíři. Ateliéry na sever. Z ledkových světel nejjednodušší je použít kompaktní ledkovku. Jenžebarevné podání není vyvážené, má velké špičky třeba na zelené, modré, fialové, s mi velkýpropady jinde. Barevná křivka jako rozeklané pohoří. Tohle nespojité světlo nelze vyvážit nastavením barevnné teploty. Nejlepší CRI (kvalita spektra) je 86 procent. To sice stačí pro běžné osvětlení, ale ne pro přesný převod barev. Vím, led obrazovky... Tam je to lepší. Jednou z možností, kdo ji má, vyndat rozptylnou destičku a jako zdroj použít profi zkalibrovaný monitor. Já ho nemám. Naštěstí barvy starých diapozitivů táhnou všelikam, tak to není kritické. Ale dám přednost dennímu světlu. Z umělého asi halogenku v přiměřené vzdálenosti aby nehřála. Její barevné podání lze snadno opravit jediným nastavením pro všechno focení.
    Nakonec zkusím přefotit barevné negativy. Prý jdou zkonvertovat v Zoneru, jen třeba si pohrát s nastavením barev,nebo ve zvláštním programu. Mám snímky, které by za to stály.

    Dokonce, třebaže to asi není rozumné, bych zkusil fotit na film. Zrcadlovkou po tátovi, nebo i bych si foťák i koupil. Za dobrou cenu jsou jich plné bazary.

    Mně to moje kropení neuspokojuje, odpad je ohromný. Došel jsem k tomu, že jestliže chci pěkné fotografie, netvrdím, že extra dobré, musím na to jinak. Přestat snažit se cíleně o "umění". Přestat hrát si na "fotografa". Místo toho zachycovat pohledy a okamžiky, které něco říkají. Mít aparát u sebe "jen tak". Nejlepší příležitosti jsou neplánované a neočekávané. Nebýt tím, komu aplikace v mobilu ukáže, že tam a tehdy sluníčko bude tam. Pokud nebude zataženo... Jsou výjimečné případy, ale právě výjimky. Naopak jsou neopakovatelné situace v nichž štěstí přeje připraveným.
    Hlavně nesnažit se o "umění"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je to pořád podobné tomu zvuku. Snaha o dokonalost ale vede až k šílenství, pozor na to!
      LED je nespojitá, ale čipy ve foťáku taky nedokáží naprostou spojitost. Ale halogen bude dobrý a foťák má na ten "žhavý drát" obvykle dobrou korekci. Já ale neříkám, že tohle nebo onohle světlo, ale standardní světlo. Čím méně proměnných parametrů, tím jistější a ovladatelnější výsledek.
      Umění bych do toho nemíchal, to se nedá spolehlivě změřit. [;>)

      Vymazat
    2. Je tady pořád tolik řečí o focení, ale skutek utek! Jediný kocour sem dává svoje fotky,které ovšem nesmím chválit :-) Pánové, tak se pochlapte! Ať vidíme výsledky té složité techniky! To zajímá mě, nějaké opálné rozptylné destičky jsou mi putýnka. Třeba nějaký pěkný opálený rozptýlený chlap by tady mohl vyniknout...

      Vymazat
    3. Astro, opálený rozptýlený chlap, říkáš? Islamistou po výbuchu nedisponuju. Jsem "krajinář". Něco bude, jenže nevím kdy bude. Zatím natékám. A dokončuju projekt digitalizace. Až spláchnu tak spláchnu. Na povídání musím mít vnitřní konštelaci.

      Vymazat
    4. Astro,
      zatím si přečti typologii fotografů, to by Tě mohlo docela pobavit. A dnešního Vlastíka Vondrušku (boční sloupek) ale to je spíš k nasr... ..naštvání se.
      "Bo ma recht, synek!"

      Vymazat
    5. Haha, to je vtipný. SCHU. To víš, že krajina je krásná, i zvířata, i lidi. Strkat fotky do šuplíku? Zbytečná práce. Sama fotka vypráví, moc kolem psát už netřeba!

      Vymazat
    6. Když mně jde nejvíc to kecání... Blíženec roztaženej.
      Aktuálně jsem se zabýval nevlastní tvorbou. Pokusně a velmi kvaltem asi tak jeden diapozitiv za třicet vteřin, než se schová sluníčko, přefotil asi třicet snímků, které jsou o něčem. Nostalgie. Pořízených před více než čtyřiceti lety. Uf... Funguje to pěkně, je vidět každý chlup... Až pojedu na ostro, budu muset ometat a ofukovat. Ještě musím doladit aby se šína na které je fořák s adaptérem dala pohodněji držet když se jí míří do sluníčka.

      Vymazat
    7. Nojo, Blíženec. To jsou podšívky. Jeden je zvědavý, co dělá ten druhý a furt se hádají. Já, Rybka čiperka, to mám snadné, tiše zajedu pod břeh a sleduju podvodnický cvrkot. Tuatam zobnu, co plave kolem a mám oči všude. Jsem asi pstruhyně !

      Vymazat
  12. Funguje to! Přímo proti slunci, AWB, pak barvy sedí, iso 100, clona 11, ostření automat, korekce -0,7. HDR plus mímus 2. Ostrost až na zrno, dynamika vykreslí světla a stíny. S nastavením HDR si ještě pohraju.
    Nastavená korekce objektivu na foťáku kompenzuje malé soudkové zkreslení. Rozměry obrázku vykryjí asi osmdesát procent pole. Frčím ještě užít přírody, víc budu vědět až přetáhnu do notebooku. Při zvětšení na foťáku to vypadá velmi slibně ve všech parametrech.

    OdpovědětVymazat
  13. Každý má své hosty, jen někteří.....
    https://twitter.com/zgazda66/status/774993814025011200

    OdpovědětVymazat
  14. Návrh na platbu výpalného od ECHO.cz


    Nalezen software blokující reklamu

    Provoz tohoto serveru je hrazen především z inzertních výnosů. Pokud chcete číst jeho obsah, vypněte si, prosím, veškeré adblockery (respektive, povolte na nich reklamu na těchto stránkách).

    Pokud Vám inzerce vadí, můžete si rychle a pohodlně zaplatit přístup s vypnutým zobrazováním inzerce za pouhých

    49 Kč zde

    Pokud máte produkt již koupený, musíte se přihlásit.
    Děkuji pěkně.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EK, na většinu těchto „ušlechtilých nabídek“ odpovídám cosi ve smyslu, něch idú kamsi do daleka... Nevadí mi v principu zaplatit si za něco, ale i to má své meze.

      Vymazat
    2. Spíš to nemravné je než není...

      Vymazat
    3. A jak kouknul tak se bez echa i nadále obejdu...

      Vymazat
  15. Znáte tu o sklenářově synu? [;>)

    Ale v podstatě to nemravné není. Nemravná může být až částka. Ale platit ji netřeba. "NeEchovat" a je to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš to nemravné tedy je, nežli není.

      Vymazat
    2. Co za úžasnost je to echo cz? Dosud jsem se bez toho obešel.

      Vymazat
  16. Nemyslím, že je to příliš nemravné.
    Informace je zboží a za to se platí. Pokud i je to informace. Pokud to je propaganda, nechť ji platí zadavatel. A čtenář se může sám rozhodnout, jestli klikne nebo nic.

    Rozhodně to je menší nešvar Draku, než poplatky za TV anebo za prázdná paměťová média.
    Takové fixní poplatky se pak pomocí nátlakových profesních skupin mají tendenci navyšovat.

    Například dneska ohlášená stávka ambulantních lékařů. Chtějí navýšit kapitační platby. Tedy "jistý prachy" bez námahy. Stačí mít někoho v kartotéce. Proto si mě můj endokrinolog pěstuje, ač mi už dávno nic není. Ale má mě v kartotéce, nesu mu peníze.
    To "výpalné" různých portálů taky. Ale (nemám ovšem relevantní data) předpokládám, že tady v kotlince jsme zvyklí na přístup zdarma. Mnozí to zavedli a asi se jim hned progresivně snížila návštěvnost, takže je tam většinou taková varovná cedule: "Vyřeším příště. Teď si chci přečíst ...!". A je vymalováno.

    Pro Obuvníka: Nejsme sami, kteří se obejdeme. Jsme to ale obejdové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečiní mi potíž za něco si zaplatit, ale nemohu platit úplně za každou blbost a ani nechci. Takže Vesmír si rád zaplatím a Echo prostě nechám být.

      Vymazat
    2. A ano výpalné za disky na moje fotky mi štve a to že silně a povinné poplatky na veřejno-krávní oblbováky také, o něco méně než to výpalné za datová média.

      Vymazat
  17. ... v kartotéce. Proto si mě můj endokrinolog pěstuje, ač mi už dávno nic není. Ale má mě v kartotéce, nesu mu peníze. ....
    specialista nebere za kus, ale za výkon na "žádanku", proto Vás tan "obvoďák" tak rád pošle.
    A k výpalnému: není daleko doba kdy doma zhasne světlo a na el měru bude nápis "chceš svítit napětím 230 V a nejen 23 V zaplať napětní kontax.
    4P

    OdpovědětVymazat
  18. EKoSchutzgebiet Deutsch-Ostafrika14. září 2016 v 7:35:00 SELČ

    Hádanka: Zkuste popsat scénu, ke které patří tento zvuk.
    jde o záznam zvuku příjezdu lokomotivy, vývojové řady trojčitých G 12 vyráběných lokomotivkou Henschel, na nádraží v Bagamoyo, Schutzgebiet Deutsch-Ostafrika 14.30 hod místního času. Rok mi vypadl.....9-10-11?
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K HÁDANCE:

      Je to vlak plný branců (tak v roce 7O?), kteří odjíždějí k nějaké posádce - nebo možná se už vracejí po skončení dvou let vojákování domů. Bydlívala jsem dost let poblíž Vršovického nádraží, odkud dojížděly vlaky skrze tunely na Wilsoňák. Přesně takhle kluci řádili - na začátku i na konci. Na konci už byli všichni asi dost namol.


      Vymazat
    2. Astro, bude to docela dobrý odhad, ale nepřipadlo mi, že by ti kluci mluvili česky, mně to znělo španělsky, nebo portugalsky :-)

      Vymazat
    3. To nám prozradí Kocour, Dráčku. Já tam zase slyšela volání - něco jako Honzóoooo...Nepamatuju si, kdy přestaly jezdit parní lokomotivy, tak cca třicet let to bude? Jak už znám Kocoura, je to určitě něco úplně jiného. Ovšem jako hádanka je to docela dobrý. Sákriš, já nesmím chválit! No tak ne, je to nuda! :-)

      Faktická: parní lokomotivy sice byly romantické, ale moc hlasitě při vjezdu do tunelu houkaly, a když mašinfíra přiložil, strašně to smrdělo na celé údolí a jiskry lítaly na všechny strany.

      Vymazat
    4. Nono, já jsem ještě natáčel zvuky parních vlaků na pérový magnetofon Maihac.
      Ale zkoušejte dál štamgasti, zatím jste vedle jak ta borovice. Myslím, že až to zpřístupním celé i s obrazem, budete se hodně divit!! [;>)

      Kdysi jsem dal na jeden fotoweb hádanku - střecha pokrytá eternitem a mechem v černobílém provední. Přišla na to jen jedna fotografka z Kanárských ostrovů, česká černoška z Kuby - aby to bylo hóóóodně zamotané. Když jsem dal barevnou verzi i s okolím, tak bylo po záhadě.

      Mám docela rád takové vtípky. Mám tu příležitostně vyvěsit nějaké záhady? Pobavilo by to?

      Vymazat
    5. Ať je to co je to, ASTRA pozapomenula na běh času. Parní loko bylo snad možné potkat ještě v roce 1972 naprosto ojediněle na vedlejších tratích. A mimo USA se nehoukalo, ale pískalo, proto se to jmenovalo parní píšťala, ehm, že. A STEJNĚ JE TO: záznam zvuku příjezdu lokomotivy, vývojové řady trojčitých G 12 vyráběných lokomotivkou Henschel, na nádraží v Bagamoyo, Schutzgebiet Deutsch-Ostafrika 14.30 hod místního času. Rok mi vypadl.....9-10-11? Už jsem si ujasnil i temn rok je to 1908, z tech. duv. pouze v ústním podání šamanského rodu z Bagamoyo které je chráněno UNESCO a zároveň zařazeno do kultůrního fondu EU jako nařízení ER+EK+EP http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:32015R0478&from=CS o dovozu komodyyť. A kdo tvrdí něco jiného je: RASISTA, XENOFÓB, BURAN, VIDLÁK,NÁRODOVEC ect, možno aj bjelý qvoň.
      4P

      Vymazat
    6. Snad pro všechny: http://littletimothysworld.net/bigboy.html
      klidně odkaz otevřete nějakej "kavárník" to označil na goog jako "hitleri....." a oni blok.

      Vymazat
    7. Zde ještě zajímavé píšťalky, http://jdem.cz/cdszu9
      A hop do procesu pískání, dokud svítí a je teplo přiměřené.
      4P

      Vymazat
    8. Kocoure, dávej hádanky, to je fajn! Každému to rozkmitá fantazii nebo vzpomínku....

      Vymazat
    9. Wiki : Bagamoyo is a town in Tanzania. The most recent history has it as a terminal point on the coast for Arab trading caravans. It was also used as a holding point for slaves brought from the interior and awaiting transportation to Zanzibar. During German colonial times, it was the economic and administrative capital of German East Africa. Since the capital was moved to Dar Es Salaam, Bagomoyo has been in decline. Architecture of European origin is slowly falling down, but still beautiful to see. The Arabic influence on local architecture is also significant.

      Mám rád parní lokomotivy, byl podívat na ukázku repliky Stephensonovy The Rockett v Národním technickém muzeu. Bohužel, na tom kousku kolejí za muzeem nebylo moc co předvést. Ale kouřilo, syčelo a popojíždělo.

      Vymazat
    10. EKo, jakýpak zapomněla na běh času - dyť píšu, že skočily asi v roce 70!!!!Tvoje odpověď je sice umělecky obsáhlá, leč zřejmě chybná, jak píše Kocour.

      Vymazat
    11. EK díky za odkaz, Velkej kluk je nádherná mašina. Tady také jezdily nádherné.
      Nějakej kavárník...to jsou důsledky toho, že "vzdělaný" je kdejaký blb. "Vzdělaný" blb je jako dítě se sirkami a sudem benzínu.

      Vymazat
    12. A já trubka myslel, že astra pamatuje nádraží v Bagamoyo, Schutzgebiet Deutsch-Ostafrika 1908 jako já a vona jen "70"ky!
      4P

      Vymazat
  19. A dnes je svátek:
    Hromadné obětování zvířat u příležitosti islámského svátku íd al-adhá
    Zdroj: http://jdem.cz/cds5w2
    není co hlásit.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svátek? K tomu přece patř ohňostroj ne? Ten by mělo umět snadno a rychle „zařídit“ bombardovací letectvo :-)

      Vymazat
  20. Pustila jsem si znová hádankovou nahrávku - ampliónky naplno. Nejsou to nějaké zvířecí závody? To chlapské řvaní je pobízení zvířat a ty "lokomotivové" zvuky jsou možná dech zvířete,které má na zádech kameru se zvukovým nahrávacím zařízením. Předpokládám, že by nám Kocour nedal nějaký technický upravený záznam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na zvířata to nevypadá, je to takové technicky-rytmické. Úpravy? V úvahu by připadalo jen mírné zpomalení či zrychlení záznamu, nebo jeho puštění odzadu dopředu, případně kombinace obojího. Bohužel nemám kdy si s tím hrát a tak si počkám až na uveřejněné řešení hádanky :-)

      Vymazat
    2. Teď jsi na to možná kápnul, Dráčku. Mohlo by to být něco, co Kocour pustil pozpátku. Vzpomněla jsem si totiž, že jsem v rádiu dělala jednou takový hádací pořad a v něm jsem pustila pozpátku kousek reportáže Karla Maliny, sporťáka. Lidi měli hádat, kdo to je. Bylo jich pár, co ho poznali. Ovšem kuriózní bylo, že inspektorka (to byla taková hlídací funkce při vysílání) chtěla ten pořad stáhnout, protože si myslela, že se stala nějaká technická závada. Neposlouchala totiž, že jde o soutěž... Už začínám být napnutá!

      Vymazat
  21. Ba ne, přátelé, žádné technické úpravy, jen syrový zvuk z videa.
    Ale právě pro tu podobnost s parní lokomotivou, která dokonce zajíždí za budovu nádraží (mění se témbr) jsem z toho zajímavého videa vytáhl jen zvuk. Jsem jistý, že překvapení bude veliké. Už dumám nad dalšími foto a audio hádankami. Je tro zábavnější než se j=koukat na ta zvěrstva olkolo. Takový "únik z reality". Schumi to řeší sáňkami na kopírování diáků, já stavím historické mikrofony a fotím zvířátka, Drak možná vaří nebo chytá ryby.. Jen se nemuset dívat na to, jak se na nás pomalu chystá středověk - za přičinlivého kvokání "ulálů" a studenou logikou bezohledných politiků a zbrojních korporací.

    [;>D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se příležitostně dívám na detektivku a je reklama, zkouším přepnout na zprávy. „Nejkoukatelnější“ jsou Krimi zprávy na Primě. Byť i tam to občas natolik silně čiší zoufalou debilitou, že to nevydržím a raději strpím reklamu. Ty veřejnokrávní koukatelné už dávno nejsou. Buď je tam hon na Babiše, nebo je tam klima-alarmistické agitování, nebo cokoliv jiného, ale společným jmenovatelem je, že je to prolhaná a inteligenci urážející propaganda. Na to je škoda času a nervů. A tak si také rád unikám do něčeho hezkého, nebo do práce. Když dostanu zaplaceno, mohu si aspoň pořídit nějakou pěknou hračku :-)

      Vymazat
    2. Nejlepší nemít co přepínat....Včera navštívil maminku. Televize. Zprávy. Tedy "zprávy". Nova, Prima... Už jen ten tón... Představení volebních "lídrů" (na to slovo alergický). Díl jakéhosi seriálu, úvodní scéna, škopek negativních emocí. Nechápu jak při každodenním sledování tohohle se lze nezbláznit. Lidé žijící tím, co do sebe včera napumpovali z televize. Žijí v divném světě. Přestávám jim rozumět.
      Vybral jakžtakž ucházející diapozitiv. Odpoledne budu mít profi sken k porovnání výsledků. Pak ještě jeden až se dostanu k lepšímu snímku. Pak Kocourovi podám hlášení včetně obrázků.

      Vymazat
    3. Kocoure, ani vykopání Saddáma z Kuvajtu. Šlo o spor o ropné pole, kdo jak může sosat. Nebylo pro nic za nic. Posunuju dále proti proudu času. Od druhé světové války. Ovšem Pearl Harbour...k tomu bylo Japonsko dokopáno. Ostatně, kdo je ve druhé polovině devatenáctého století "odšpuntoval" násilným proražením izolace a probudil spícího draka? Podobně i u jiných v jiných případech. Navazující řada příčin a následků. Jaké a jak dlouhodobé a komplexní jsou příčiny "uprchlické krize"? K tomu je třeba mít "historickou paměť". Ne to co včera bylo na Nově. Ne, že to co bylo předevčírem se nepočítá. Před desetiletími, staletími...

      Vymazat
  22. Hádanka....
    Dovedu si představit scénu příjezdu parní lokomotivy do Bagamoyo, jak popsal EK. Vidím to. Moc líbí. Jako bych to viděl. Jenže pokud je to autentická nahrávka a před více než stoletím nemohla být pořízena navíc v téhle kvalitě. Mohl by to být i parní vůz Škoda Sentinel nebo něco na páru. Jenže...

    Na co to tipuju já?
    Nahrávka, podle hlasových projevů a závěrečného potlesku není pozpátku. Jestliže není mixovaná. Rychlost se zdá nezměněná. Tedy ne o mnoho. Hluk připomíná syčení páry, projev proudového motoru, hořák... Jenže co ta nepravidelnost a jakoby dopplerovský efekt. Je to projev nějakého technického zařízení, ze kterého něco uniká. Voda? To by znělo jinak. Pára, plamen.. Snižuje se frekvence kolísajícího zvuku a současně frekvence pulsace. Není to dopplerovským efektem vzdalujícího se celého zdroje. Čím vysvětlit kolísání zvuku... Přece jen Doppler. Něco rotujícího co se zároveň vyčerpává a zpomaluje. Zprvu ostré syčení přechází do dutého. Na přírodní jev například gejzír je to periodické a co ten Doppler...Jako by to šlo víc a víc z hloubky trubky či trubek. Stojí to a přitom se to hýbe... Nadšení diváků, potlesk. Je to něco pozoruhodné, vzbuzující úžas a kladné emoce. Delegace z Ugandy sledující odpich vysoké pece? Ne. Zvuk z filmu "Jak se kalila ocel"? Ne. Předváděcí zkouška ME163 pro japonskou vojenskou delegaci? Také ne. Motor ME 163 zněl pravidelně. Pulsační motor Argus z Fi 103 to také není.
    Jára Cimrman provádí veřejnou pozemní zkoušku prototypu vrtulníku poháněného střelným prachem?

    Hádám, že by mohl být nějaký rotující pyrotechnický efekt.

    OdpovědětVymazat
  23. No teda! Buď je SCHU vědma nebo génius.

    OdpovědětVymazat
  24. Schumi dobře slyší a umí i uvažovat. Nebezpečný člověk... [;>)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, slyší, přemýšlí a dal si tu práci. Tak mu tu výhru přejte, plně si jí zaslouží.

      Vymazat
    2. Výhru mu přeju. Chytrost vždycky vítězí. Mám se SCHU sice stejné chutě, ale bohužel rozdílný mozek. Takže tleskám a skanduju - AŤ ŽIJE SCHU!

      Vymazat
    3. Schumi dobře slyší a umí i uvažovat. Nebezpečný člověk...

      Ano, pro ty, kteří chtějí určovat co si má jednotlivec myslet a z lidu udělat zglajchšachtované stádo.

      Ale bezva parťák pro ty, kteří ctí svobodu druhého a kritické myšlení a názory chtějí tříbit v diskusi

      Vymazat
    4. Jsem hračička, jenom jsem si tipnul a trefil.

      Už mám profi sken k porovnání. Mají to dobré. Rozdíl je v barevném podání. Po korekci barev. Z foťáku jsou barvy podle předlohy. Trochu do fialova. Ale dá se srovnat. Zatím ve starém Zoneru 5. Sken naopak jde trochu do modra. Detaily plusmínus fous stejné. Nafotím znovu proti sluníčku a upravím v Zoneru 17. Zkusím postup standardizovat aby to šlo rychle. Pro prohlíýení nemusí být ideální. Ideální by bylo zpracovat v RAWu jenže to se dá u jednotlivého snímku pro tisk. Ne u spousty z krabic. Zatím nevím, jestli budu fotit i v RAWu. Asi bych měl, když už si dám tu práci jpeg pro prohlížení i RAW pro případné lepší zpracování. Ještě budu laborovat s nastavením foťáku pro nejlepší výsledky jpeg. Aktuální počasí mě brzdí, potřebuju sluníčko. Sice jsem předpokládal, že nejlepší je rozptýlené zataženo, ale je to příliš studené. Při sluníčku to vychází lépe. Halogenka by sice šla, fotil jsem z nouze proti lustru, jenže chce to speciální podsvit. Rozptylná opálová destička adaptéru nestačí, halogenku, protože kvůli intenzitě musí být blízko, je nutno dát za opálové sklo aby světlo bylo předrozptýlené. Uvidí se... Množství diapozitivů z okruhu rodiny odhaduju na víc než tisíc. Musí to frčet, tak dva za minutu.

      Vymazat
    5. Dva negativy/diáky za minutu se dají nasnímat (když se nemusí čekat na slunce), ale korigovat a retušovat jeden diák za 30" - no nevím, nevím. Já jsem dělal cca 6 000 negativů po večerech celý rok na profi scaneru. Vypálil, udělal náhledy - a po čtyřech letech zjistil, že obě sady CD mají chyby. Skládalo se to ze dvou sad, jedna byla pojistná, některé snímky ale už neporušené nebyly k dostižení. Něco jsem objevil na vyřazeném HD, ale něco bych měl naskenovat znova. Je to hnusná práce, která člověka rychle přestane bavit. Tedy člověka nevím, mě určitě. Začal jsem uvažovat, že bych měl celou analogovou éru zalepit do krabice a vzít na chalupu a tam spálit v kamnech. Stejně to mělo cenu jenom pro mě.

      [;>/

      Vymazat
    6. Obuvníku, podstatné je, že to jde a že je to použitelné. Při Vaší inteligenci a šikovnosti s poradíte i se slušným standardním postupem. RAWy jsou jednoznačně nejlepší, protože mají nejvíc informací. JPEG už je komprese se ztrátou informace. Z RAWu JPEG uděláte vždy, naopak je to už bez ztráty informací nemožné. Některé foťáky jdou nastavit tak, že fotí RAW + JPEG najednou, což mi připadne jako užitečné nastavení. A i kdyby ne, většina editorů vyrobí z RAWů JPEGy v dávce snadno a rychle.

      Vymazat
    7. Osvětlení je zapeklitější problém a může to stát buď čas, nebo peníze.

      Vymazat
  25. Dá rozum, že za půl minuty jen přefotit. Vidím to na RAW plus JPEG. Stejná práce, jen trošku déle se bude ukládat a sebere to trochu víc místa.
    Osvětlení si představuju jako hranatý komínek, třeba z plechovky, uvnitř halogenová žárovka stovka, na jedné straně opálové sklo. Nebo hotové svéticlo - hranol z matného skla z Ikey. Ze tří stran vyloženo něčím odrazným. Nepotřebuju ideální rozptyl. Ten zajišťuje adaptér. Svižné přefocovadlo by šlo udělat ze zásobníkového diaprojektoru. Vyndat objektiv, za diák opálovou destičku. Ratatatata....
    Nebudu komplikovat, stačí co mám a funguje. Živnost zakládat nebudu.


    V audiohádance hlasuju pro EK. Nádherná imaginace. Bagamoyo se mi moc líbí. Určitě tam krátce působil Cimrman s žirafou, papouškem a paviánem.

    OdpovědětVymazat
  26. Video... Tak úplně jsem se netrefil, předpokládal jsem stacionární zaříní, rotující ohňostroj. I když ten Cimrmanův vrtulník...

    Tak přece kombinovaný doppler. Rotace a vzdalování. Úžasné létadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Došlo mi to (mailem!) jako "Vietnamská NASA".

      A vzpomněl jsem si na ZVS, kde jsme podobné létající talíře sestrojovali se sešroubovaných plechovek od globinu nebo 16mm filmlů a bezdýmné náplně z dělostřeleckých nábojů. Kde se ty trubičky braly nevím - ale furťáci je dokázali obstarat. Občas se nám to UFO nafouklo a vybuchlo - ale odpalovali jsme to doutnákem a tak nikdo nepřišel o prsty ani o oči.

      Používal jsem ty žluté trubičky jako velmi kvalitní izolační distanční sloupky ve svých elektronických konstrukcích. Jenom se to nedalo brousit na brusce. To hned výrobek zmizel v kouli ohně a bylo po ptákách. Tedy po součástce. Ale závity se do toho řezat daly. ¨
      (Doufám, že je to už promlčené...)

      Vymazat
    2. Takže jinak - nic nezmizelo. Strejda Google jenom považoval mé příspěvky za spam. Sprosťák jeden... [;>))

      Vymazat
    3. Kocoure, ta koule ohně by odpovídal hořčíku a jeho sloučeninám.

      Vymazat
    4. Ne ne, byl to dělostřelecký bezdýmý "prach". Vynikající isolant - dělal jsem elektronkový (FET) voltmetr se vstupní impedancí 111 MOhm a tohle byly nejlepší průchodky. On je to vlastně skoro celuloid - podobně se i chová. Na vzduchu shoří, nevybuchne.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)