Prohledat tento blog

pátek 14. října 2016

Z úvah časových a nadčasových.

Kosmos, trh, budoucnost...




Kosmický strašák. Jeden z mnoha možných.





Vyplatí se investice do těžby z asteroidů? 


Rotující kosmická brambora
   Pásmo planetek je hodně z ruky. Z kovů obsahují převážně železo. Vzácné užitečné prvky jsou rozptýlené jako kdekoli jinde. Ložiskové koncentrace v zemské kůře vznikly působením mnoha geologických jevů s mineralizací za účasti vody. Zpracovávat je nutno na místě. Proto je nutné tam dopravit autonomní zpracovatelský komplex. Dopravovat čisté kovy. Jenže i to je problém v situaci, že od roku 1957 se v podstatě nic nezměnilo. Pořád je problém cokoli dopravit na zemskou orbitální dráhu. Prostě se to nevyplatí. Časový horizont návratnosti takové investice je větší než horizont představ investorů. Proto se to zaseklo. Dobývání kosmu je ztrátový podnik dotovaný z daní a jako hobby ze zisku výstředních miliardářů a vizionářů. Díky jim. A jako vedlejší produkt vojenského průmyslu. Ovšem i v tom případě za peníze daňových poplatníků. S výjimkou telekomunikací. Cokoli s časovou návratností desítek let, za hranicí lidského života je obchodně nepřitažlivé.


Houstone, kapitalismus má problém! 
("Houstone, máme tady problém!" hlášení z Apolla 13)

Kosmos to je to nahoře. To dole je naše Země.
A je vidět, že tu bývalo hodně divoko.
Teď mají horotvorné procesy zaslouženou pauzu.
   Narazil na omezení investičního horizontu délkou lidského života. Výjimkou jsou nečetná rodinná obchodní impéria s generačním přesahem obdobným šlechtickému. Bohužel, jsou to výjimky. Od "demokratického" plebsu nelze čekat takové vize přesahující jeho duševní obzor omezený virtuální zábavou. Pokud... nebude v situaci, že mu půjde o přežití. Řekněme, že by byla objevena dostatečně velká planetka, o průměru několika set metrů která za dvacet let se s pravděpodobností limitující k jistotě střetne se Zemí. To by mohlo pohnout alespoň částí z nich aby strpěli, že pro přežití všech budou mít výš do žlabu, a že budou muset zvednout zadele. Kromě toho snad jen kosmický turismus a archa pro "vyvolené" pro případ, že na Zemi dojde k velkému maléru, například v důsledku vulkanické činnosti, který nebude možno odvrátit. To je sázka na jistotu, otázka je jen kdy. Někteří tuší.... 
Proto například projekt Mars?



"Z dlouhodobého hlediska jsme všichni mrtvi".
  
Pravil John Maynard Keynes

Nepovedená kolonizace Marsu
   To je sakrální problém. Když horizont návratnosti je za horizontem lidského života. Církev to měla lépe ošetřené. Za správné chování odměna věčnou blažeností v ráji. Nikdo nikdy si nestěžoval. Systémově vzato, nebyl to špatný koncept. Díky němu dnes máme, tedy my, tady, třebaže někteří jsou na tom hůř, plné nákupní košíky. Otázka je jak ještě dlouho po jeho opuštění.





"Dál a výš!"

Nad Vesmírem zvítězíme!!

   Vždy bylo záležitostí výjimečných jedinců, kteří strhli ostatní. Uskutečnění nynějších technologicky nákladných vizí vyžaduje vysoké náklady a úsilí velkého množství lidí, které je nutno dlouhodobě motivovat. Dlouhodobý cíl vyžaduje dlouhodobou motivaci. 
Jak dlouhodobě motivovat ty, pro které je horizontem dnešní flám a nedohlédnou ani zítřejší kocoviny?





Napsal Schumacher

Souvislostmi a obrázky opatřil Kocour




56 komentářů:

  1. Je to dost zahuštěný názor na futurum, Obuvníku.

    Pokusím se ho ještě koncentrovat do dvou výkřiků: "Modli se a pracuj a "Po nás potopa!" A proč? Chybí vize. Nebo chcete-li plán. Plán "A" ale i plán "B". Spojení světa moderními technologiemi způsobilo přesycenost, saturaci přemýšlení o budoucnosti. Svoboda myšlení je vlastně bezvýchodná. Vše dokážeme zrelativizovat, zneplatnit.

    Někteří nedokáží myslet ani několik sekund dopředu a dělají smrtelné bouračky na silnicích. Jiní nedomyslí pár dnů a ke konci měsíce hladoví nebo kradou, protože třeba prohráli peníze v automatech. Je zbytečné jim říkat něco o počtu pravděpodobnosti nebo o tom, že hrací automat nutně musí být nastavený tak, aby v průměru vyhrával a pletou si ho s bankomatem. Oni totiž věří, že jich osobně se počet pravděpodobnosti netýká.

    Dá se tedy předpokládat, že lidé raději něčemu věří, než aby střízlivě hodnotili svou situaci. Ale v dnešní době není v co věřit. Ideí je totiž spousta a vzájemně si dokonale odporují. Je třeba vybírat, přemýšlet a to je obtížné. Myšlení bolí. Je pohodlnější věřit.

    Víra byla základem křesťanství a nakonec všech náboženství - včetně nacismu i komunismu. Je nepříjemné se v těchto "plánech" hrabat a zjišťovat, že jsou postaveny na pofiderních základech nebo přímo na vadných premisách.

    Že to funguje u "prostých lidí" ještě pochopím. To je například dnešní úspěch islámu. Věř, poslouchej a konej podle návodu Koránu. Imám ti vysvětlí, jak aplikovat Korán na tvůj případ. A stejně jako v křesťanství - tvůj konec je v háji. Tedy v ráji. Po smrti nastává bezčasí, nekonečno, takový komunismus. Všichni dostanou všechno, na každého se dostane, nikdy nic nedojde. Nebe. Ráj. Ovšem tady na zemi musíš poslouchat a pracovat.
    Nicméně i ti, kteří takové bludy svým ovečkám vykládají pevně věří, že speciálně pro ně je určeno jiné, protekční nebe.

    To je důvod, proč víra vítězí nad rozumem. Druhý aspekt je v tom, že bez víry se nedá plánovat nad rozměr lidského života. To Schumi vysvětlil jasně. Takže co?

    Asi budeme muset počkat na nějakou dobrou víru, která nám umožní plánovat "světlou budoucnost". Protože jinak budeme z "momentálního mejdanu" vytrženi jen nějakou globální katastrofou. Jenže jak popisují mé oblíbené postkatastrofické knihy a filmy - po katastrofě globálního rozměru nutně vznikne další, modifikovaná víra. Protože rácio - to je vzácnější než ty nejvzácnějším prvky, které se nacházejí v přírodě. Racionální je jenom matematika a strojová logika. Ta je nám občas k smíchu. Nevím proč.

    Jenže to, co jsem teď napsal je vlastně převyprávění článku. Nic nového. I ten článek je totiž třeba číst racionálně. Vlastně nám ukazuje, že tak moc ten svět neovládáme. Protože věříme. Že nenastane výbuch kaldery v Yellowstounském národním parku. Že na zemi nedopadne planetka. Že se nezničíme nějakým "bojovým" virem, který se vymkne z naší kontroly.

    Ovšem na druhé straně: Kdybychom si připustili všechna tato rizika, zjistíme, že nemá cenu se o něco snažit. Že je lepší zajít do hospody a opít se. Ať už alkoholem, nějakou drogou nebo nějakou novou vírou. Takže nihilismus. To byl důvod, proč jsem chvíli zvažoval vyvěšení Schumiho článku.

    Je totiž racionálně bezvýchodný. Protože v delším časovém období jsme stejně všichni už objektivně mrtví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No toto! Ovládat svět nebudeme nikdy, protože - co je to svět? Co je to ovládání? Jsme jenom zrníčka písku, která se droboučce válejí po duně.

      Zrovna jsem dostala email od kámošky, která se neustále řeší. Tak jsem ji elegantně nakopla a řekla , aby se chovala tak, aby jí bylo dobře. Protože bude-li, bude dobře i těm okolo. Nevytvářet katastrofy předem, to je moje heslo.Jinak bychom si už rovnou mohli jít lehnout na krchov.

      Vymazat
    2. Nebudeme přece nic podstatného řešit, Astro.
      Nanejvýš, aby bylo co k obědu. Ale je dobré mít všechno aspoň trochu promyšlené,abychom si nic moc nenamlouvali. Až nás dostihne realita a pak nebyli nepříjemně překvapení.

      "Smyk, který čekám, snadno vyrovnám!" Teta Boženka ze Zelenkovy hry "Košilka".

      Vymazat
    3. Člověk je nejvyšší známou (člověku) formou existence, kterou si svět uvědomuje sám sebe.
      Připouštím i existenci jiných takových forem, které z důvodu uspořádání světa nejsme schopni vnímat. A takových forem, které sice vnímáme, zkoumáme, jenže z příčiny rozdílnosti i rozdílných časových horizontů naší a jejich existence, to u nich nepozorujeme ale ani, v důsledku našich antropocentrických představ ani nepředpokládáme a proto se tím ani nezabýváme. Co když například hvězdy "myslí"?
      Už jen vyslovení téhle představy, v prostředí, ve kterém se nacházím, a mému stavu nepřináležející, by u většiny vyvolalo vážné pochybnosti o mé příčetnosti.
      Tak jako například...."kameny nemohou padat z nebe..."
      Protože.... "Krleš!"
      Tak i jiné mé myšlenky.
      Naštěstí tady, mezi kacíři, mi to nehrozí.

      Vymazat
    4. Známý kocouří pesimisto.Teta Boženka má sice recht, ale jak známo, většina realit ukazuje nejdřív svou příjemnou tvář, až posléze, když pronikneme do jejich nitra, teprve pochopíme, co je pravda a co lež nebo přetvářka. Já si užiju každý den dosytosti a většinou v pohodě, pokud mi ji někdo nezkazí. Ale to já si líbit nenechávám.

      Vymazat
    5. Přesně tak Astro, kdo nemá dost odvahy žít, má si vpálit kulku do palice a neobírat zbytečně ostatní o čas, který by mohli věnovat něčemu smysluplnému, ať už práci, nebo odpočinku.

      Rozličné systémy víry jsou jen oblbování a lhaní za účelem ovládání těch důvěřivých a hloupých, nic takového na světě nepotřebujeme a toužit po něčem takovém je hloupé a zničující zároveň. Lidi je třeba kopat k tomu, aby se rozvíjeli a uměli a hlavně chtěli používat vlastní mozek a vlastní rozum v jejich vlastním zájmu i v zájmu větších celků, cokoliv jiného ostatní je jen větší či menší podfuk a manipulace.

      Vymazat
  2. Jenže "Když už člověk jednou je, má se snažit aby byl..."
    Pro někoho smyslem jsou ty "světlé zítřky" jako mrkev zavěšená před osla. Aby táhnul.

    Pro jiného smyslem a cílem je cesta, samo usilování, radost, které je zdrojem, která ho provází. To, na rozdíl od prvního se mi jeví jako rozumné. Na rozdíl od vize "světlých zítřků", oné transformace vize ráje a věčné blaženosti jako konečného stavu.
    Protože smyslem života je sám život.

    OdpovědětVymazat
  3. Helejte se, zejtra jdu zase do kreslení. Už se těším, jak malý dítě. Je to sice poněkud slabomyslný cíl, ale je to cíl. Bavit se, nechat se zblbnout, žít si podle svýho! Co mě naplňuje, to mě drží nad vodou.

    Napadlo mě - prosím vás, zrušili byste senát, kdybyste mohli? A proč? A uměl by někdo spočítat, kolik by se tím ušetřilo nejen prachů? Aspoň plusminus autobus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, zítřek si užij. Bavit se a žít si podle svého, když tím jeden zjevně neubližuje ani sobě ani okolí, má svůj smysl. S tím necháváním se zblbnout buď opatrná :-) Nechat se strhnout něčím krásným a ušlechtilým? Proč ne, ale nechat se zblbnout?

      Vymazat
    2. Prosimtědráčku, já jsem tam něco mazala - původně to mělo znamenat - zablbnout si! To snad jo? Ne?

      Vymazat
    3. Zablbnout si je naprosto v pořádku, to je v rozumný míře dokonce zdravý, řekl bych :-)

      Vymazat
    4. Tož to já se zase nechci nechat zblbnout.
      (Když už jsme u toho blbnutí.)

      Vymazat
    5. Kocoure, proti zablbnutí si snad nic nenamítáš, nebo snad ano?

      Vymazat
    6. Nikoliv.
      Provozuji pravidelně. Být vytrvale "seriosní" znamená stát se mrtvolou už za živa. Chovají se k tobě s povinnou úctou, ale jsou rádi, když moc často neotvíráš rakev.

      Inu, čeština je bohatý jazyk. Přidáš nebo ubereš jedno písmenko, ba třeba jen nabodeníček a jsi zcela někdo jinde. Angličtina na to potřebuje složitý opis. Proto se dobře dabuje do češtiny (soustavu synonym nám závidí třeba i Němci) a hodně špatně z ní. Jen některé jazyky primitivních kmenů se blíží svou složitostí k češtině. Ale mít jedno slovo pro "veverku, která leze na strom" a jiné po "veverku, která už na stromě sedí" je výhoda přece jen poněkud pochybná.
      A to nevím, jestli nemají taky zvláštní výraz pro "veverku, která leze ze stromu dolů".

      Vymazat
    7. Kocoure, také se snažím, jak říkáš, nebýt mrtvolu, ale čas od času to bývá špatně pochopeno. Jsou na světě totiž profese, se kterými se, jak jsem postupně pochopil, raději nežertuje, třeba s celníky, lidmi z berňáku, atd, atp, jsou v životě lidském okamžiky, kde je dobré mrtvolou býti, byť by to měly být jen velmi dočasné a ryze účelové mimikry :-)

      Vymazat
    8. Senát nerušit! Jednak je to názorná ukázka, že většinový systém je horší než poměrný. A mnozí z těch, co volají po zrušení senátu, by pak chtěli udělat senát z dolní sněmovny.

      Vymazat
  4. Re: "se nedá plánovat nad rozměr lidského života"
    Proč? Vždyť se jedná a obyčejné zálohování. Mám soubory, které jsem měl původně na děrné pásce, pak na 8"ové disketě, pak ne 5a1/4ce, pak na 3a1/2ce, teď na flešce... Papír děrné pásky už dávno zetlel, ale informace přetrvává. A u lidí je skoro stejné, jenom že navíc je tam to pořizování záložních kopií velice příjemné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ZŽ ano, do nějaké míry máte pravdu, jenže to pořizování kopií je příjemné pár minut, zatímco pak vás čeká pár desítek let perné a vyčerpávající práce, navíc s nejistým výsledkem. Můžete se také ocitnout před podobným rozhodováním, jako svého času Ivan Hrozný.

      Vymazat
    2. Nepředpokládal jsem, že z politologického nadhozu zdejší hlubokomyslníky vezme taková existenciální depka. A to jen tak lehce nadhazuju.

      Představme si nějakou výrobu. Jestliže ve výrobě, bez ohledu na velikost produkce, je konstantní procento zmetkovitosti, a při poklesu celkové produkce je snaha zachovat konstantní nebo co možná nejvyšší výstupní produkci, co to znamená pro nastavení parametrů výstupních zátěžových testů? Jak se změna parametrů výstupních zátěžových testů promítne do kvality produkce? Jakou změnu nároků na požadovaný výkon, jakou změnu hodnotících standardů vyvolá snížení kvality produkovaných jednotek? Jak se snížení kvality produkce promítne do souhrnu výkonu jednotek? Jak na tom při dlouhodobé soutěži bude konkurenční podnik s náročnými zátěžovými testy a vysokou produkcí více než vyrovnávající vyřazení jednotek zátěžovými testy?


      Věcně: Co se Senátem? Nerušit, ale zredukovat celý parlament. Poslaneckou sněmovnu na šedesát, senát na dvacet. I to by bylo víc než dost. Nemusíme mít parlament četný jaký má setmilionová velmoc.
      Byl by levnější a snad i kvalitou naplněnější.

      Vymazat
    3. Obuvníku, to nejsou naše parlament a senát. To jsou volně nájemné orgány, které konají časově omezeně ve prospěch toho, kdo zrovna dá víc. Víc než místní padouši platívají obvykle ti zahraniční. Jak jinak si vysvětlit haldy zákonů, které jdou na ruku kdekomu, jen ne občanům této země? Kdyby se to zredukovalo početně, vyšlo by nás to sice stejně draho co se týče neblahých následků zákonodárného procesu vedeného proti zájmům místních obyvatel, ale trocha peněz by se ušetřila na platech a provozu obou komor. Nic moc zásadního by to nejspíš nevyřešilo. Zásadním totiž je kritický nedostatek lidí, kterým by na něčem sešlo a šlo by jim aspoň trochu věřit a něco svěřit.

      Vymazat
  5. Zablbnutí, to ano. Blbnu, tedy jsem.
    Zvědavý na další zátiší.

    OdpovědětVymazat
  6. Draku, zásadním problémem je nedostatek kritický myslících lidí.
    Všeobecná a trvalá demokracie je od přírody vyloučena tak jako komunismus. Malé místně a časově omezené ostrůvky toho co se k ní blíží, jsou výjimkou potvrzující pravidlo.

    Je logický nesoulad v předpokladu, že neschopní odpovědně obstarávat své záležitosti jsou schopni odpovědně vybírat své zástupce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, náš průšvih (a nejenom náš) je navíc ještě v tom, že množina kriticky myslících je poměrně malá a množina těch, kterým jde věřit a něco svěřit, je ještě mnohem menší. To ve mě vyvolává opodstatněné obavy, zda vůbec s takovou mizernou genetickou výbavou, korunovanou spíš nevýchovou než výchovou, máme vůbec nějakou dlouhodobější šanci na přežití jako živočišný druh.

      Vymazat
    2. Všechno už bylo mnohokrát řečeno, takže jen heslovitě pro připomenutí:
      Re demokracie: volby jsou nekrvavou simulací občanské války, tak proč před nimi preferovat ten kalašnikov, když výsledek je stejný? I v přírodě jsou souboje samců většinou symbolické, protože když se dva perou, třetí se směje.
      Re komunismus: pokud autor předem neřekne, jakou definici komunismu má na mysli, tak je další diskuse o něm jen šumem.
      Re blbí voliči: neškodí, neb se navzájem vyruší.

      Vymazat
    3. Ti blbí nejenom že vyruší sebe sama navzájem, ale obvykle při tom rozsekají na cucky i své okolí, tak nějak neúmyslně a mimoděk, prostě je nenapadne, že by na něj měli brát ohled...

      Vymazat
  7. Moje třetí malování byl horor. Jednak jsem zapomněla doma uhel a jiný vercajk (musela jsem si vyžebrat), ale bylo další "zátiší" (už mi lezou krkem), tentokrát s hruškou, lahví a konvicí a nějakou drapérií. Pošlu to kocourovi, ale přišla jsem domů jako zpráskaná a zapráskaná až za ušima - zase uhlem, Prej musíme vidět TU PERSPEKTIVU. No, já ji nějak pořád nevidím.

    Horší je, že příště se má malovat lebka, prý kvůli stavbě hlavy. Lebku jsem rezolutně odmítla, jedna paní též, takže prý budeme malovat hlavu nějaké sošky a ve vedlejší místnosti. Aspoň že to.No, dala jsem se do boje, přece toho nenechám!A nedělejte si ze mě legraci. Děkuji. Dělám, co můžu, a jak je vidět, moc nemůžu,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihihihi....kdybys slyšela mé kytarové snažení, stouplo by Ti sebevědomí.

      Mám obě ruce volšový
      Obě uši hluchý
      Prsty mám jak kolíky
      Nemotorně tuhý

      Co chvíli tóny upadnou
      Ne a ne je zvednout
      Melodii rozpadlou
      Neslyšíš ani heknout

      Mám paměť jak síto děravou
      Trousím spousty not
      Kdybych místo brnkání
      Radši si hleděl bot.

      Brrrrnk!

      Vymazat
    2. Obuvníku, muzika se dá skladat a hrát na počítadle :-) Pravda, musí se to ze začátku trochu vysedět, ale na rozdíl od dření motoriky, které vyžaduje skoro jakýkoliv klasický hudební nástroj, tak tady to spíš vyžaduje pružnost mozkovou, což na rozdíl od té motoriky nemusí být v některých případech až tak nepřekonatelný problém.

      Vymazat
    3. Astro, těm, co se učí na něco hrát, zase lezou na nervy všelijaké do blba opakované stupnice, etudy a já nevím co všechno. Adeptům zasvěcujícím se do malířství, zase kape na karbid ze zátiší. No bóže no, nic si z toho nedělej a nenech se odradit. Myslím, že Kocour to dole vystavil, aspoň mám pocit, že jsem to podle tvého popisu poznal. A pokrok v každém případě vidět je, takže by byla škoda toho nechat. Zátišími se nenech deptat, spíš se soustřeď na broušení techniky, kterou si pak uplatníš na námětech Tobě blízkých. A na to je dobrý v podstatě jakýkoliv námět.

      Vymazat
    4. Cvičení rutin je důležité. Jenže vhodné prokládat přitažlivým obsahem. Právě omezení na etudy a prostonárodní písně mě znechutilo piáno. Prostě chyběly mi postrkovací emoce, radost z hudby. Tak jsem byl odhlášen. Škoda. Představa, že každý musí směřovat ke konzervatoři je škodlivá. Co škodlivá. Je blbá. Naproti tomu mi dělá radost, když si zabrnkám pár uchometricky odhadnutých tónů z jakési "klasiky". Která vzbuzuje příjemný pocit. Jsem diletant, ale dělá mi to radost. I rád poslouchám dokonalý výkon. Na malování které by mě uspokojilo jsem natvrdlý. Jistěže nějaké ty "Elevace" a podobné abstrakce bych zvládnul. Jenže pro mě je uměním umět namalovat koně. Nebo pár barevných fleků ve kterých snad každý podná pradlenu u řeky...
      Ale také se rád potěším pohledem. Někdo má heslo, že než nedokonale tak vůbec. Mým heslem je, že než vůbec, lepší nedokonale. Když to přináší potěšení. O to jde. O nic jiného. Je úžasné se do čehokoli takového pustit v jakémkoli věku. Protože člověk dokud se učí, žije.

      Vymazat
    5. Obuvníku, to s tím učením, zkoušením, pouštěním se do něčeho jen pro potěšení, to je pravda. To je to, co dává životu smysl. To spol se vztahy s blízkými.

      Vymazat
    6. To je hezký, co jste napsali, chlapci. Až uvidíte můj třetí výtvor, klesne vám brada. Nikoliv dojetím nad jeho krásou. Jo, jsou to takové etýdy, jenže já to překonám, přebrnkám a uvidíte na konci semestru. To bude mazec. Měla jsem spíš napsat mazanice.

      Po nás, začátečnících, nastupuje parta těch, co už absolvovali první kurz. Vzhlížíme k nim s úctou a obdivem. Mají barvami zmatlané pracovní šatstvo, vidět na tom, jak moc dřeli na obrazech. Prý bude na konci výstava našich děl, i jejich, tak to jsem strašně zvědavá, co uvidím.

      Vymazat
    7. Učit se čemukoli (memorováním, cvičnými příklady nemajícími praktický smysl) je pouhá ztráta času. Prostě to chce zkusit to rovnou začít dělat a učit se "za pochodu".
      Třeba jako kolega A. da Mek:
      http://a.da.mek.sweb.cz/da_mek.pa/kresby/index.htm

      Vymazat
  8. TOHLE BY MOHLO ZAUJMOUT CTĚNÉ OBECENSTVO.
    http://jdem.cz/chbw32
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EK, je to úsměvné, ale je to tak trochu protimluv. Do míst, kde už záda ztratila své jméno a je tam otvor, posíláme někoho až poté, co nás naštve, protože když nám například doručí pizzu, nebo již předem zaplacenou zásilku, tak proč ho tam posílat že?

      Vymazat
  9. Draku, příroda si vždycky poradila. Na světě je přes sedm miliard lidí. Na to aby žili na vytoužené úrovni "vyvolených" set milionů, nemají zdroje. Přibývají jich další miliardy toužící po tom co vidí na obrázcích zdejších výkladních skříní. Jenže objektivně nejsou zdroje ani pro více než sedm miliard při zdejší kultuře a technologiích. To vede jak pozorujeme, a povede, k nějakým důsledkům. Ovšem na druhou stranu, podle parametru, kterým je jejich populační růst se mají skvěle. To je v logickém nesouladu s tím, jak je do nás naléváno. Protože kdyby na tom byli tak špatně jak je do nás naléváno, místo růstu by vymírali. Za desítiletí jak mohu pozorovat, po která je do nás naléváno, jak moc jsou na tom zle, se jejich populace zmnohonásobila. Podle představ nalévatelů by to mělo pokračovat. Měli bychom se uskromnit, jíst chrousty, kdežto tam vyvážet hovězí a i jinak pečovat o to aby se tamní populační růst nezastavil. Protože jsou chudáci. Čím více jich přibývá, tím hůř se mají. A proto je musíme více a lépe krmit. V posledku i zde. To má nějaké praktické důsledky a z nich politické důsledky. Je nějaká hranice za kterou to nepůjde. čím déle tento stav potrvá, tím bude napnutější, tím skoková změna bude výraznější.
    Jestliže je do nás desítky let naléváno, že kdesi chcípají hladem, a přitom skutečnost je taková, že za tu dobu se ta hladem chcípající populace znásobila, něco není v pořádku. Stejně tak není v pořádku, že i tady je přičinlivým bráno, a z toho je dáváno nepřičinlivým, kteří si život představují jako permanentní "horečku sobotní noci". Protože přece "mají práva". Což je zdrojem obživy přerozdělovatelů. Kteří aby ochránili systém, který jim vyhovuje, ukazují ošklivé obrázky z minulosti a vyvolávají pocity viny. Kterými se spousta lidí nechá ohlupovat jako sedativy, protože nevidí celý řetěz příčin a důsledků, ale jen ty části z něj, které jsou do nich nalévány.
    Příroda si poradí. Vždycky si poradila. Je to prosté. Helix. A C G T.
    Vše ostatní jsou jen kecy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O přírodě Obuvníku nepochybuji a to ani trochu, ani na okamžik, zato o lidském druhu pochybuji silně, když vidím to, co dosud bylo a pořád je k vidění.

      Vymazat
    2. Někde jsem zahlídla něčí myšlenku, že by bylo řešením, co s migranty.Vyvézt je na nějaké osamělé ostrovy uprostřed vodstva. Aby nikam nemohli utíkat znovu, a snad jim i pomáhát pro začátek. Kdybych byla Stanislav Lem či A. Huxley a uměla fantazírovat, byl by to úžasný námět na sci-fi nového věku. Je to jako nápad zrůdné, zdá se mi. Ani nedokážu domyslet, co by se na takových ostrovech asi dělo.

      Vymazat
    3. Bohatě by stačilo vracet je zpátky.

      Vymazat
  10. Draku, ovšem na druhou stranu...

    To dobré je nenápadné a je bráno tak nějak samozřejmě, kdežto špatné je viditelnější. Protože při vší té naříkané mizérii je úžasné, že fungujeme. Tak nějak... Jestliže se v důsledku něčeho lidský druh smrskne o dva řády, pořád tu bude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, až by k tomu pořádnému smrsknutí se došlo. Současný stav začíná být pomalu ale jistě nesnesitelný a nadále neúnosný. Lidí je prostě čím dál tím víc a tupounů, zejména pak agresivních, je ještě víc, už se pomalu nikam nevejdou. Nejjednodušším a nejefektivnějším řešením by bylo to smrsknutí se o 2-3 řády. Ono za určitých neblahých okolností by to smrsknuté se mohlo být až na nulu. To kdyby například ta nána Killary vyhrála volby a povedlo se jí rozdmýchat ten konflikt na východě Ukrajiny až na jadernou úroveň...

      Vymazat
    2. Připravme se na to, že vyhraje. Blbá je na to dost... To neovlivníme. Zato u nás....parlament schválil že za schvalování...Co mi to připomíná....
      Je "demokracie" tak ať si to demokraticky vyžerou. Nejen revoluce, i "demokracie požírá své děti".

      Vymazat
    3. Obuvníku, oproti naprosto šílenému a zmagořelému okolí, jsme na tom relativně dobře a dýchá se nám relativně svobodně, zatím a do času.

      Vymazat
    4. A taky doufám, že ta nána Killary ty volby nevyhraje, ale to už je takový ten optimismus z nevyhnutelné nutnosti, aby jeden nezjevil z toho blázince kolem...

      Vymazat
  11. Počítám s horší variantou. Lepší může příjemně překvapit. Za předpokladu, že ta předpokládaná "lepší" by byla lepší. Tamní prezident oproti zdejšímu má sice větší pravomoci, jenže ne tak velké aby v systému protivah učinil něco co si nepřejí skuteční obchodní majitelé moci. Kteří přirozeně mají zájem na tom aby nejen přežili, ale aby se měli co nejlépe a k tomu potřebují aby jejich impéria fungovala.
    V tom jsem chronický opatrný optimista. Trochu mě jen znepokojuje apokalyptické myšlení příznačné pro tamní většinovou kulturu.

    Co se týče zdejších poměrů, ty zdaleka nejsou důsledkem posledních šestadvaceti, předešlých čtyřiceti...a tak dále, ale staletí vývoje ve kterém předešlé ovlivňuje následující. Svalování aktuálních poměrů jen na dobu nedávnou a přednedávnou tak jak to máme zavedené ala "tři sta let jsme trpěli" je sice propagandisticky účinným nástrojem s následující nabídkou jednoduchých nesprávných řešení, jenže v dlouhodobém důsledku nedobré. Samozřejmě že pohodlné, protože nemáme nohy čtyři, ale dvě.
    Ve stručnosti se mi to jeví jako pokračující "výchova poddaných v Čechách".
    Poddanské myšlení je většinou omezeno na touhu být pánem (nad ostatními poddanými), nebo mít lepšího pána.

    Ovšem je to jako počasí které neovlivním, jen se mohu přizpůsobit.
    Ať je pěkně či slota, užít dne co nejlépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, přestat si něco nalhávat, je základním a nutným předpokladem cesty k nápravě. Dokonce je to to řekl bych ta větší a důležitější polovina práce při nápravě čehokoliv. Bez co nejobjektivnějšího vidění těžko vidět a odstranit příčinu problému.

      A ano, ta věc s tím poddanstvím je ošklivá, tuze ošklivá a to je to, co mi na místních poměrech nejvíc vadí a nejvíc štve. Silně tíhnu k tomu, jak to mají zařízeno švýcarští plebejci a kdyby toto tíhnutí bylo dostatečně většinové, bylo by relativně brzy po problémech.

      Vymazat
    2. Názorný pohled na ŠVAJCOVNÍ vytírání rekta s nařízením EU + unesca.
      A proto nejsme Švýcaři.
      https://www.stream.cz/gebrianvs/10013646-hrad-bellinzona#nejnovejsi
      I když se to tam také mění k "lepšímu".
      4P

      Vymazat
    3. UNESCO bylo již zdá se islamisováno, aspoň se to tak jeví po jeho poslední resoluci ohledně Jeruzaléma, takže to už nelze brát příliš vážně a bude-li to tak pokračovat, měli bychom uvažovat o vystoupení z něho. A podobný osud zdá se potkal i EU, která válčí s původními obyvateli na jedné straně, zatímco umetá cestičky invazním, rozpínavým náplavám.

      Vymazat
  12. Draku, proč nejsme Švýcaři...začal jsem psát a kecal a kecal, až se vykecal a poslal k vyvěšení panu domácímu.
    Další bude něco příjemnějšího ze zoo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečtu si a případně okomentuji, škoda to ale v každém případě je a velká.

      Vymazat
  13. No jo, no.
    "Ďjó, proč nemáme moře..."
    To bych moc chtěl. Jenže nemáme. Tak jako spoustu jiného. Ale máme se relativně dobře. Co dobře. Výborně. Naším největším problémem jsme my sami.
    Jak mi říkával kolega, který chtěl abych ho "naučil počítač".
    "Musíš sám chtít, musíš se sám snažit."
    "Vždyť víš, že jsem línej." on na to.
    Tak se nenaučil. Jednou jsem za ním pje přes půl města jen proto, že neuměl založit kazetu do nového magnetofonu. Po telefonu to nešlo. Ať sem radi jak jsem radil, nešlo. "Četl jsi návod?" "Jo ale tam to není." Přijel jsem. vzal kazetu, cvak, a bylo. Úžas. "Jak jsi to dokázal?" "Hele, zakládá se takhle. "No jo, to je obríceně než u Grundiga". "Vždyť jsme ti říkal, že se musíš podívat kde jsou hlavy a jak jsou dvířka. Kde máš návod? "Harab, harab, hrab, sakra kam jsem ho dal, hrab, hrab, tady," "Vždyť to tady máš dokonce namalované..." "No já byl línej ho hledat..." Tak co s takovými případy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, někdy mívám intensivní pocit, že lenost a blbost by měly být trestné. Poslední dobou významně častěji, zejména na silnicích.

      Vymazat
    2. SCHU, ten tvůj kolega, to je ale týpek! Máš svatou trpělivost. Ale abych na toho pána nebyla zlá, ty všelijaké manuály bývají občas i oříšek k nerozlousknutí. Pro Lajku, jako jsem já. Musela jsem se tím prokousávat většinou sama a málem jsem si zoufalstvím vyrvala svoje krásné vlasy.

      Ovšem tvoje píseň "Mám obě ruce volšový" je ojediněle umělecky ztvárněná a škoda, že zde není možnost slyšet tvou jistě mistrnou hru a zároveň zpěv.Protože ti nikdo negratuloval, spěchám já, aby ti to nebylo líto, a abys tudíž neztratil invenci. Byla by to pro svět doopravdy škoda! My, umělci, si musíme pomáhat! :-)

      Vymazat
  14. Astro, jihočeské tance fungují? První točení foťákem, prakticky z nouze, měl jsem jen dlouhé sklo, a bez přípravy. Nějaká expozice...co si to nastavilo to tam je.

    Dej mi pár slov
    Propletu z nich báseň
    Dej mi pár tónů
    Propletu z nich píseň
    Však k čemu jsou mi vlohy
    Když nemám v sobě kázeň

    Co bez kázně je duch?
    Jen v poryvech vzduch
    Však co kázeň je bez ducha?
    Jen mašina bezduchá.

    OdpovědětVymazat
  15. Ta báseň se mi líbí.

    Ale na druhou stranu - jsou věci, ne které platí jenom železná logika. Ocelová.

    Pro jednoduchost:

    - na poli žijí myši, v domech lidé. Obdělávají svá pole, která je živí. Obili ukládají do sýpek. Na ochranu sýpek používají domestikované kocoury.

    - myši se množí podle toho, kolik mají potravy a kolik přirozených nepřátel

    - kdy začneme myši přikrmovat a zbavovat je přirozených nepřátel, budou se množit geometrickou řadou

    - bude jich tolik, že budou chtít do našich domů a sýpek - to je naprosto přirozené a logické. Chtějí zachovat svou myší populaci.

    - pokud se mezi lidmi najdou takoví, kteří se budou snažit svalit vinu na ostatní lidi, protože ti je kdysi přikrmovali, zbavovali epidemií a zamezovali jejich "kmenovým válkám
    - opravdu není vhodné otevřít sýpky a dům a dívat se, jak se myši zmocní nové potravy i prostoru. Protože i ten jednou dojde, zvláště a pak, když lidé nakonec pojdou hlady a nové obilí nikdo nezaseje. Neumí to.

    - teprve pak začnou myši hromadně vymírat, bojovat mezi sebou o potravu a prostor až jich zbude jen takový počet, který byl nastaven přírodou předtím, než do situace začali zasahovat lidé.

    - děj počítačového vztahu "Myši a lidé" se tedy ocitne znova na výchozí pozici s tím, že jsme odebrali jednu proměnnou. Lidi. Zůstanou i jejich původní nepřátelé - divoké kočky.
    ===
    To je bohužel celý problém v logickém gardu. Kde je chyba? Jedna se stala na začátku - kolonizace. Chtěli jsme suroviny, pokud možno už vypěstované a natěžené. Bez naší fyzické práce. Takže jsme myši chránili před divokými kočkami a naučili je nezabíjet se mezi sebou. Abychom z nich měli užitek.
    ===
    Pak jsme ovšem začali s lidsko-právními vztahy pro všechny - i pro myši. Opustili jsme kolonizátorskou praxi. Myši se, ponechány sobě samým, se naprosto přirozeně pomnožily. Mají hlad a vědí, kde jsou sýpky plné potravy.
    ===
    Druhou chybu děláme teď - přijímáme odpovědnost za vývoj tím způsobem, že se snažíme uživit všechny přemnožené, dokonce i ještě nenarozené myši.
    ===
    Komu nedochází nesmyslnost takového počínání si myslím zasluhuje zahynout hlady. Lidé jako neperspektivní druh.

    Nedostatek přirozeného sobectví (pud sebezáchovy, jak tu někdo pravil) povede jen k vymření celého druhu.

    Žádná filosofie. Jen znalost přírodních zákonů a jednoduchá logika.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)