Prohledat tento blog

sobota 19. listopadu 2016

...ovšem na druhé straně (2)


Matěj Stropnický,
syn ministra obrany.
Mladý Miloš Zeman,
budoucí president
   ...Ale zase na druhou stranu teď vidím, že když není žádná vojna, není to dobře. Člověk se tam v dost brzkém věku setkal s faktem, že někdo je nad ním. Zkrátka brzy zjistil, že musí mít vůči něčemu respekt. Když šel naproti mně major, tak jsem byl celý bez sebe. Teď si tak nějak každý proplouvá a mám pocit, že vojna v jistém směru měla něco do sebe. Říkalo se, že z kluka udělá chlapa, a to je pravda. Dva roky byly ale opravdu velká ztráta. Stačil by rok.


Jaroslav Uhlíř, komponista 
(Taky si to myslím.)


   Ve Švédsku chytré vládní hlavičky zjistily, že lidé věci, hlavně elektroniku, raději zahodí a koupí si novou. Jednak mezitím technika udělá krok vpřed (sice obvykle jen v reklamních sloganech), jednak je opravování věcí činnost odborná a tudíž drahá a často se prostě nevyplatí. Oprava je dražší než nová, modernější věc. Nehledě na to, že dnes se vyrábějí věci, které nejsou na nějaké opravy stavěné. Plastikový obal telefonu, čtečky, fénu nebo ovladače televizoru spojíte jen pouhým přiložením k sobě a "scvaknutím". A drží. 
Ovšem rozebrat takové věci znamená mít jednak vědomosti, kde jsou neviditelné západky, které je třeba zatlačit na jednom víčku a ty jiné, které se musí zatlačit na druhé polovině krytu a ještě mít speciální páčidélko z umělé hmoty, abyste nepoškodili hrany. Mimo jiné - ten kousíček modré umělé hmoty si výrobce cení na sto sedmdesát korun. Když to ale jednou vidíte, snadno si z nějakého zbytečku plastiku, třeba zlomené plastikové lžičky vyrobíte stejné. Zadarmo. A nemusí být ani modré.

(Ano, právníci mezi námi tady upozorňují, že by možná bylo porušeno autorské právo na průmyslový vzor. Jenže - kdo má třeba práva na páku jednozvratnou, dvouzvratnou a na kladku volnou. Aha? Nehledě na nakloněnou rovinu...)

   S opravami se u běžných věcí už prakticky nepočítá. Takže švédský nápad o zvýšení "opravitelnosti" předmětů jde tak nějak proti všeobecnému trendu. Kup, chvíli používej a pak si kup něco nového. Pochopitelně od naší firmy! Protože "udržitelný rozvoj" drží světovou ekonomiku nad vodou. Když jen posloucháte slova a o ekonomice nevíte zhola nic, zjistíte že rozvoj je vlastně růst. A když bude něco stále růst, jednou to naroste to takové velikosti, že už to nebude "udržitelné". 

   Nicméně jsem pochopil, proč k závěrům o "zlepšení podílu opravitelnosti předmětů, přístrojů a strojů". Paní ministryně prohlásila, že ve Švédsku je teď hodně "nových občanů", kteří sice nejsou velcí odborníci, ale jsou manuálně velmi zruční. Chtělo by se podotknout, že jako opice, ale tohle sem nepatří.

   A vzhledem k tomu, že k rozlousknutí pouzdra třeba mobilního telefonu je potřebné dost manuální zručnosti k odstranění vlastní závady stačí často pájka - a vědět, kam který drátek připájet nebo v nejhorším kterou desku plošných spojů vyměnit (pokud výrobce takovou službu vůbec provádí). Nějaké větší šikovnosti netřeba. Jen "vědět jak". Takže oné opičí zručnosti se ujmou "noví Švédové", staří budou vědět, který drátek připájet a kam - a nadnárodní koncerny prodají méně nových mobilů, tabletů, televizorů a podobně. A bude se propouštět. Hlavně v montovnách na východě. V Číně, Hong Kongu, Thajsku. A ti propuštění budou bez práce a budou se snažit dostat do bájného Německa nebo Švédska, kde je prý život lehčí až docela snadný. Takový had, který si požírá z hladu vlastní ocas.

  Výrobky německé a ruské se donedávna opravovat daly. Skříňka se dala rozebrat, součástky vyměnit, bývala k sehnání i dokumentace. Jenže co s rádiem, které vydrží dvacet - třicet let. Takový majitel si na něj zvykne, má už k němu takřka citový vztah a je tudíž naprosto neperspektivním zákazníkem. Nové vymyšlenosti s životností rovnou délce záruky + čtrnáct dní navíc na odbyt nepůjdou. Tady je jakýsi rozpor, no ne?

==============================

  Najednou je tu vážně narušená mantra: Kupuj, kupuj, kup třeba i na dluh a pak zas pilně vydělávej, abys měl za co nakupovat. Protože život - to je o věcech a zážitcích. Třeba výlet do exotické země (na dluh) nebo návštěva koncertu nějaké celebrity v cizině (na dluh), případně zakoupení lepší verze něčeho, co sis už koupil před časem. Reedice DVD a CD, remake filmů, bibliofilská vydání knih, které vyšly před deseti lety a které máte v knihovně. Proč?  

   Protože kniha - ta přece není primárně určená ke čtení. Kdepak!  Kniha musí být vázaná v imitaci pravé kůže a mít krásný hřbet s potiskem z pravého kočičího zlata. Jen tak bude důstojným doplňkem vaší knihovny. Číst ji přece nebudete - to by se mohla i ohmatat!  

A DVD dostanete za trojnásobek ceny v plechové krabici s barevným potiskem a brožurou. Někdy bývá přibaleno další DVD, kde režisér nebo jiní zúčastnění vyprávějí na kameru, proč tohle natočili tak, jak to natočili a co tím chtěli dosáhnout. Připomíná mi to kuchaře, který dojde za hostem až do lokálu a vykládá mu, z jak kvalitních surovin mu uvařil večeři a co má host při konzumaci pociťovat.

A co mají ti dva pánové v perexu společného? Jsou pečlivě učesáni a mají ve tváři dostatek sebevědomí. Jinak vlastně vůbec nic. Jen to sebevědomí ve tváři mě zarazilo. O mladém Stropnickém možná ještě uslyšíme...

Tak jsem si trochu ulevil, vyvěsím to a zase se začnu "česat" záznamy premiér a připravovat je pro vydání na DVD. Jsou zkrátka okamžiky, kdy opravdu nemám rád divadlo... 

46 komentářů:

  1. Prosazení tohohle v celé EU bych podpořil. Dochází akumulátor ve světelném odchlupovači, ale se servisem se nepočítá. Vyhodit a koupit nový. Přestože odchlupovač funguje. Ale nevydrží. Tak manželka dostane nový a teprve pak starý nějak rozeberu a dám nový akumulátor. Otázka je jak dlouho ještě vydrží výbojka. Ta také není na výměnu, leda přes ebay sehnat samotnou trubici...Kam by Philips přišel, kdyby se basmek dal snadno opravit za pár korun, no řekněme za pár stovek, místo koupě nového za mnohonásobek?
    Když opravím, asi zabavím. Mám takový drobet scifi projekt....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SCHU, netuším, že existuje něco jako světelný odchlupovač. Na jakém primpicu to pracuje? Jestli to není příliš intimní otázka....

      Vymazat
    2. Není pro mě. Dávám přesnost mít kožich, je příjemné že udržuje izolační vrstvičku vzduchu, když se triko tolik nelepí na tělo. Mohl by být i medvědí. Když už tak už. Uvítal bych něco po čem by mi zhoustla srst. Třebaže je trochu problém, že línám. Celoročně, to je typické při chovu ve stále teplém prostředí....
      Epilátor má akumulátor nebo káblem je spojený se síťovým napaječem. Tenhle vypadá jako fén, má hlavici s okénkem za kterým je výbojka podobná té ve fotoblesku. Intenzívním zábleskem o intenzitě, která se dá nastavit, většinou v rozmezí 5 až 7 Joulů na čtvereční centimetr, ničí cibulku chlupu na základě absorbce světla, které se přemění na teplo. Funguje na tmavé chlupy ve světlé pokožce. Výbojka má životnost přes sto tisíc záblesků (nový typ více než dvakrát tolik)a není vyměnitelná. Zatím funguje, ale už nedrží akumulátor. Také nevyměnitelný. Technicky výměna je možná, jenže autorizovaný servis ji nedělá. Není určeno k opravování. Zatím jsem nenašel návod jak rozebrat. Je fest secvaknuté bez šroubků. Aby do toho nikdo nelezl. Kvůli bezpečnosti a aby výrobce vydělal. Nový bude "šňůrový". Starý se pokusím opravit. Blejská velmi silně, šlo by s ním vymyslet něco na focení nebo na udělání ošklivé věcí ošklivému člověku například v noci obtěžujícímu žádostí na vydání peněz, majetku, a podobnými nepěknostmi.
      Konec hlášení.

      Vymazat
    3. SCHU, dík, vyčerpal jsi mě odpovědí. Mně by se to šiklo tak akorát na ty zloděje, jenom by mě museli přepadnout v posteli, neb je to na elektriku. Ale mám pro tebe návod na zhoustnutí srsti. Jednak jsou to jisté oční kapky. Kapala jsem do jednoho oka. Po čase jsem zjistila, že pravé obočí proti levému silně zhoustlo, právě tak jako chloupky v nose. Druhý recept je lepší. Dlouhodobě užívám magnézium. Po čase mi začaly narůstat nové a nové vlasy, vidím to nad čelem, kolem obličeje. Mám tam roztomilou svatozář a vlasy přirůstají dál a dál, za nějaký čas se nepoznám. Neměla bych si ten poznatek dát patentovat?

      Vymazat
    4. Astro uvažoval jsem i o Whiskas. Na návštěvě ochutnal i kocouří krekříky, kapsičky, a zblajznul tuňákovou konzervu. Ta byla o moc chutnější než pro lidi. Už jen jak píšu začínám kanit. Ta chuť! Akorát není až tak běžně k mání. Jednou koupil konzervu Chappy pro pejsky, také lepší než pro lidi. Při dílu Vaňkova seriálu "Peklo na talíři" o konzervách pro pejsky a pro kočičky jsem kanil jak bernardým. Oni do toho dávají maso!. Čisté maso! Bez nastavovadel a šmakulád! O tom se "lidským konzervám" nesní.
      Akorát nový porost glocny by se mi nehodil, už jsem si zvyknul jak pěkně schne. S Magnesiem dobře činíš, obvykle bývá deficitní a má významný metabolický význam.

      Vymazat
    5. Jo a chlupy v nose mi stačí ty co mám. Jsou nějak propojené s očima. Vždycky tuze slzím, když je vytrhávám. Vím, že bych neměl, že si koleduju, protože se to může nebezpečně zanítit. Jenže předcházím tomu tím, že hned pak frňák promažu teatree olejem. Dobrý na lecos.

      Vymazat
    6. Ad kočičí strava:
      Maiňák obvykle večeří kuřátka, Syrová, pochopitelně. Někdy mu ale nejedou, ošklíbá se a drží hladovku. Tak mu žena koupí čerstvější a ta, která odmítl udělá druhý den k obědu. Velmi si na nich pochutnáme!
      V obchodě ale nikdy neříká, že ty prsní řízky nebo stehýnka jsou pro kočku. Kolemstojící dámy by ji asi vyrazily z řeznictví. I když viditelná bída tedy tady moc nepanuje. Ale proč provokovat, že?

      Vymazat
    7. SCHU, jednou jsem takový zanícený frňos viděla, opravdu není o co stát. Týtrý olejem jsem si jednou pěkně spálila pusu. Bacha na sliznice.
      To maso do zvířecích obídků je z nucených porážek,v Praze je dost prodejen s tímhle sortimentem, občas tam chodí i ti hodně chudí.

      KOCOURE, ty máš ale zmlsaný zvíře!

      Vymazat
    8. Příbuzní měli Kavkazana, strejda mu jezdil pro maso do výseku. Jednou jsem přišel, a co že to tak voní. Že pro něj peče maso. Otevřel troubu a v ní plný pekáč telecího. Dáš si? No to se ví, že jo. Jen trochu osolili, kmín tam už byl, a kus jsme užrali. Hafan na nás hlaově koukal oknem... Kdo ví o co jde, levnějšího masa z nucené porážky, nebo nějak pochroumaného, například potrhané drůbeže, se neekluje. Nevím jak je to teď, asi nevalně, ale ještě v devadesátých letech se takhle dalo koupit výborné maso za levno. Kdyby i nyní, neekloval bych se.

      Teatree, když na to přijde, a mám nějakou ounněť, třeba i virózu s kašlem, si i srknu. Nebo pár kapek do pití. Ano, je to hnusné a nesmím si prdnout u otevřeného ohně. Ale funguje.

      Vymazat
    9. Tea tree oil
      je myslím trochu pověra, ale zajímavě exoticky voní. A může i reálně pomáhat - když mu věříš. Placebo efekt opravdu funguje - osobně jsem ho zkoušel na kolegovi. Ještě žije. [;>))

      Maso z výseku, elektronika z Číny, oblečení od Vietnamců:
      Když se člověk v daném oboru vyzná, dokáže tak levně a dobře nakoupit. Ano, někdy i tak koupí šunt - ale ztráta je vyrovnána lácí ostatních kousků, které plní svoji funkci za zlomek ceny v obchodě. Je třeba být buď hodně bohatý a kupovat značku (ale i ta může být šunt) nebo používat "nečisté finty". Foťák: prohlídnu si ho u Megapixelu, pokud bude uznán za dobrý, poděkuji a koupím u Poláků. Je naprosto stejný, ale o 5 000.- levnější.
      Starý prodám, byť se ztrátou, přes Megapixel. Ohodnotí si ho sami, nízko, ale přebírají odpovědnost za eventuální pozáruční závady, trable s placením a dodatečnými stížnostmi.

      Vymazat
    10. SCHU, doufám, že nemáte doma krb! Zdravím paní ženu! Musí s tebou být dobrá sranda. :-)))

      Vymazat
    11. Kocoure, u Vietnamců se dobře nakupuje spousta věcí - například krémy na boty, ozdobné papírové tašky na dárky (teď velmi aktuální) - to jen pro příklad - vše za čtvrtinové ceny. V běžných obchodech za to chtějí majlant. Já jsem tam sehnala podložku pod počítač, která drží bedýnku s pěkně nakloněnou klávesnicí - za pouhých 35 korun.Jinde je to za 15O. A tak podobně....

      Vymazat
    12. Astro, máš na mysli "Svatby pana Voka" soutěž o jejdelší plamen?
      Krb nemáme. Bohužel. Jo, občas je se mnou sranda. Či spíš ze mě...

      Zastávám pragmatický názor, že mě nemusej milovat, stačí když se mně bojej. Ovšem pro případ, že to nefunguje, je lepší když se mi smějou než aby mě tloukli.

      Vymazat
    13. Co se opravitelnosti věcí týče, tak poté, co se globálně připustilo, EU nevyjímaje, aby se technologie výroby dostaly tam, kde jsou nyní, tedy kdy jsme dospěli ke stavu, že místo výrobků máme atrapy, které s bídou přežijí záruční dobu, opravit se zpravidla nedají vůbec a když už, tak jen specialisovaným nářadím a tak draze, že kolikrát stejně vyjde levněji pořídit novou věc. Za tohoto stavu věcí mi tedy volání unijních byrokratů po opravitelnost výrobků přijde pokrytecké, zpozdilé a srandovní zároveň. Přichází totiž minimálně tak s desetiletým zpožděním. A neklamné známky toho, co se blíží byly vidět mnohem dříve. Teď už je volní po něčem takovém stejné, jako přijít na pohřeb, který zdárně proběh asi tak před 15-ti lety.

      Vymazat
    14. Jistěže je to volání pokrytecké, Draku.
      Jako ostatně 96% unijních prohlášení. Ale možná spíš "Bože odpusť jim, neb nevědí, co činí..."
      Ostatně o "kurvítkách" už tu řeč byla. Ale myslím, že se s nimi už nebudou muset konstruktéři trápit. Teď se už vytvářejí samovolně. Viz "samozápalné telefony".

      Vymazat
    15. Kocoure, ale uznej, že zápalné či výbušné telefony jsou roztomilé :-) Na druhou stranu smích možná všechny přejde, až je s mobily přestanou pouštět na paluby letadel ;-)

      Vymazat
  2. Kocoure, připomněl jsi mi frapantní situaci z mého života.Můj bývalý zeť musel být původem Švéd, neb řešil podobné situace rasantně. Když se ucpala hadice od vysavače, tuto vyhodil, řka "to se prostě spravit nedá". Nechtěla jsem dělat zlou tchyni, tak jsem to nechala bez řečí, ale to jsem neměla, protože za pár let nám prošustroval celý barák nad hlavou.Až asi teprve v lochu mu došlo, co provedl.Ale to už nám nepomohlo. V tom Švédsku teda mají móresy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi námi kluky, co spolu mluví je všeobecně známo,
      že věci jsou konstruované buď německy nebo americky. Němec má dražší výrobky, které se ale dají dlouhá léta udržovat v pořádku, protože jsou solidní, schopné oprav a firmy dodávají náhradní díly. Proto inovují jen v případě, že je výrobek opravdu zastaralý.
      Nebo americký styl, kdy je věc o dost levnější a každé dva roky nebo i dříve se výrobek "inovuje". Nejsou tedy moc potřeba náhradní díly, není dokumentace - opravami se prostě nepočítá. Použij a hned kup nový. Jak je to třeba u aut nevím, ale v elektronice a jemné mechanice (optice) to platí. Myslím, že mi to Drak o Schumacher potvrdí. Japonci jsou spíše "Američani" - když se mi v záruční době něco přihodilo s "nahrávátkem", vyměnili v něm prakticky všechno - kromě obalu. Vlastně mi mohli dát hned nový výrobek.
      ======
      Ono to taky tak trochu souvisí i se vztahem k ženám. U nás je zvyk pokusut se napřed narušený vztah nějak "opravit", nového partnera si pořizujeme, až když je vztah v troskách. Naši politici a podnikatelé/podnikavci ale spíše prosazují modernější trend: Když postoupí ve společenském žebříčku výše, stanou se bohatšími, tak si pořídí nový, lepší dům, nový model auta a taky nový model manželky. Když se jim pak nějaký příčel žebříčku kariéry se náhle zlomí, prodají dům, vymění auto za ojetinu - a nová manželka je často opustí. Vždy, zvláště v případě, že si chytře zajistila předmanželskou smlouvou nějaké ty vlastní prostředky náhradou za "ztracené mládí". Jinak se snaží budoucí podnikatelskou nebo politickou mrtvolu co nejrychleji oškubat. Pokud je ještě co.

      Když se to tak napíše, vypadá to strašně - ale vidím to kolem pořád. Nejen u vrcholových politiků a velkých boháčů, ale chovají se takto i slavnější umělci.
      Samí "Američani", těžkopádných "Němců" je málo.

      Vymazat
    2. V tom případě bych měl být germán jak poleno. Ovšem, ve své genové směsce mám velmi silně zastoupeno kutilství.

      Vymazat
    3. Kocoure, dělení na americký či německý styl výroby je poněkud nepřesné. Němci se kazí pekelně rychle, chci říct, že co se týče snahy oškubat zákazníka o prachy a pokud možno mu za to neposkytnout žádnou protihodnotu, nejsou Němci nikterak pozadu za svými americkými protějšky a často je v této disciplíně dokonce úspěšně předčí.

      Když se vrátíme k americkému stylu výroby, tak na Kubě dodnes jezdí americká auta z padesátých let podobně, jako tam dodnes fungují americké ledničky z té samé doby.

      Porovnám-li současné „moderní“ snahy pokud možno vůbec nedávat do aut motory, tak americký Ford a Japonci předběhli v tomto ohledu Němce ani ne o rok. Je čím dál tím těžší vybrat si auto, kterým by jeden aspoň trochu chtěl jezdit a zároveň s tím ještě šlo zaplatit prací vydělanými penězi. K tomuto neblahému stavu významně přispěli globálně-klimatičtí alarmisté. Ta samá sebranka ale paradoxně tím samým tlakem na snižování spalovacího objemu motoru přispívá i k ničení životního prostředí, protože motor o nižším spalovacím objemu, aby dohnal potřebu výkonu, spaluje s vyššími teplotami. Při vyšších teplotách se vytvoří více kysličníků dusíku, což v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kyselosti prostředí. Vyšší kyselost prostředí zase způsobuje erozi půdy, která je po určité době prakticky nevratná, aspoň za rozumných podmínek určitě ne.

      Vymazat
    4. Ano a spaluje-li motor při vyšších teplotách a tlacích, logicky bude mít i kratší životnost. O to jde asi především.

      Vymazat
    5. Že Germáni dohánějí Ameriku a zbytek Evropy v nekvalitě?
      Jistě. Ono se totiž máloco "německého" v Německu opravdu vyrábí. Snižování nákladů, globalizace. Raději vozíme miliony tun zboží sem a tam.

      Bavil jsem se včera s mým klukem o "udržitelném rozvoji". Je sice o 27 let mladší, ale má stejně zpátečnické názory jako já. Mluvili jsme taky o individuální dopravě. Jaký mám smysl vozit tunovým autem osmdesátikilového chlápka? Z fyzikálního hlediska je to pitomost, ze zeleného hlediska dvojnásobná.
      Ale veřejná doprava je nepružná, nedobře zorganizovaná. Jezdit veřejnou dopravou je těžké - ale zase ne násobně. Hromada lidí si ale stav "bez auta" vůbec nedovede představit. Jezdit "sockou" je pro ně příšerná pohana - něco jako nosit počůrané džíny. Jistě, spousta lidí auto potřebuje pro s´výkon své profese - ale daleko víc by mohla být bez auta. Zvlášť třeba v Praze. Zácpy, kde se podíváš. Pohyb metrem je proti pojíždění autem přímo luxus.
      Ale "sockou" jezdí přece jen "socky", že?

      Vymazat
    6. Kocoure, já sám, potřebuji-li kupříkladu do centra města a nejedu s něčím ztraceně těžkým, nebo pro něco zatraceně těžkého, jedu dopravou docela rád. Konec konců dát si k jídlu pivo a ne Kofolu, nebo nepivo, bývá někdy docela příjemné. Pravda cestuji-li MHD, tak riskuji nákazu nějakou zatracenou chorobou, nebo znečištění oděvu, když si zapomenu podívat kam, do čeho a po kom si to sedám, případně mi hrozí ohluchnutí kvůli řvoucímu parchantovi či parchantici, které nikdo neokřikne, ale v zásadě proti MHD nic nenamítám a nemám v případech kdy mi to přespříliš neobírá o čas. Rád se ale vyhnu MHD v případech, kdy autem je to za 20-30 minut, zatímco MHD mi nabídne nejkratší spojení za hodinu a něco, to pak neodolám svodům dopravy individuální. A autem rád jezdím i na delší vzdálenosti, kdy tím nahrazuji letadla, vlaky a autobusy. Do letadla se mi jako zavazadlo skoro nic nevejde, foťáky a objektivy by mi sežraly skoro 1/2 limitu, no zkrátka nedalo by se to s tou nadváhou zaplatit. Vlaky jsou zase dražší, protože lůžko, atd, atp., zkrátka na delší štreku to skoro nejde zaplatit, krom toho, že ani zdaleka to nejde kdy je potřeba a kam je potřeba. Za úvahu ale rozhodně stojí úvaha o náhradě auta cestováním vlakem například z Prahy do Ostravy. Jenže když už je to ne do Ostravy, ale do okolí Ostravy, tak pak nastává problém a buď je třeba si půjčit auto na místě, nebo raději jet vlastním... Nicméně máš pravdu, že podívá-li se člověk na zácpy po Praze, Brně, Olomouci, v Plzni a dalších městech, tak tupouni, co so vozí zadnice úplně zbytečně a dělají to jen a pouze proto, že odmítají použít MHD, tak ti rozhodně převládají. Nás, kteří klidně MHD použijeme, v případech, kdy je to objektivně výhodnější nežli cesta autem, rozhodně není většina.

      Vymazat
    7. Jistě Draku,
      je třeba zapojit rácio. Volit vhodný druh dopravy. Třeba teď je spojení Praha > Ostrava vlakem docela prima. Na nádraží to mám 10 min. pěšky nebo 20 min. tramvají. A v Praze, pokud to jde, požívám metro. (Autobusy a tramvaje se totiž klidně "štósnou" - a tramvaje ani neumí objížďku. (Autobusy ano - pokud je řidič znalý místních poměrů.)

      Pokud nemusím na chalupu nic stěhovat, je pro mě výhodná motoběžka (3 hodiny, cca 33.- K) + možnost kdykoliv zastavit, pokud vidím něco zajímavého nebo dostanu žízeň. Když je zima nebo poprchává, tak autobus (2,5 hod. za za 100.- Kč) v teple a suchu. Ale jedou tam jenom čtyři za den. Ale na chalupě člověk nemusí být přesně na čas.

      Auto už nějaký čas nemám, takže větší věci tam musí dovézt sestra, která má pro změnu tři. I když mám už volnou "stařeckou" jízdenku na MHD, chodím nejraději pěšky. Tedy pokud nespěchám nebo není opravdu, ale opravdu moc hnusně. A to mi od baráku jezdí 12 tramvají za hodinu. [;>)

      Takže jsme se s klukem vlastně shodli: kdyby města i stát lépe promýšleli systém osobní dopravy, daleko víc lidí by si raději sedlo na veřejnou dopravu bez stresu, levně.

      Jenže: najednou by se neojelo, neopotřebovalo tolik aut, nekupovala by se nová, nespotřebovalo tolik předraženého benzínu/nafty a stát s mezinárodními monopoly by nevydělali tolik, jako když si každý človíček myslí, že "bez auta jako by nebyl".

      Auto bych ocenil tak pětkrát do roka. Kvůli tomu si ale pojíždědlo držet nebudu. Pokud se někam nedá dojet vlakem nebo autobusem a přesto mě tam chtějí (třeba fotit nebo nahrávat), tak se mi musí postarat o dopravu - poslat auto. A zavézt mě s "nádobím" i zpátky domů. Což pravidelně činí - pokud mě opravdu potřebují.

      Vymazat
    8. No vidíš Kocoure, jak to tak čtu, auto bys asi využil i častěji, jenomže protože ho nemáš, tak využiješ auto někoho jiného, kdo Tě potřebuje. To je také metoda sdílení vozového parku s někým jiným :-) Několikrát jsem jí také využil. Jednou si pro mě například dojel pán, který nechápal nápovědu po telefonu a ke kterému jsem nemohl dojet já, protože už jsem si dal pár skleniček vína :-) Po ani 2 hodinkách mi zase dovezl zpátky :-)

      Jsem přesvědčen, že smysluplné práce jsou hromady a hromady aniž by bylo třeba plýtvat energií a honit zbytečně rychle dokolečka materiál a suroviny. Jenže nejdřív ze všeho by bylo třeba rozetnout bludný kruh nadvýroby atrap k ničemu. Nejsem si ani trochu jist, že je to možné. Snadno a rychle v každém případě určitě ne. A ono by pak bylo zapotřebí poněkud zásadně překopat vzájemné ekonomické a další vztahy a to se těm současným zazobaným nebude chtít připustit, zejména těm ne, co toho dosáhli úskoky a podrazy, místo nějakého slušného podnikání.

      Vymazat
    9. Draku!

      Tohle, celá ta hra na "užitečnost", "nezbytnost", "morálku", "cenu" a "důležitost" je vlastně hlavní nemocí naší společnosti - té "západní". Na východě mají tyhle "evropské hodnoty" o dost jiné, ale taky nejsou selsky poctivé. Až když je lidem opravdu "ouvej", začnou věci i činy hodnotit podle jejich skutečného významu.

      Chleba, práce, vražda, statečnost, milosrdenství, láska, pravda atd.

      To šílené matení pojmů, které znamenají něco jiného, mají jiný než původní význam je jenom jedna část problému. Až se jednou v budoucnosti začnou nazývat věci pravými jmény, znamená to, že se společnost začíná léčit. Katarze. Zatím se to vždy překřičí lhaním, floskulemi a nálepkami.
      Ale toho se asi nedožiji.

      P.S.: Podíval jsem se na net, kdo je to ten rapper Radoslav Banga, přečetl si jeho texty. Ortel je proti němu velejemný šlechtic slova.

      Vymazat
    10. Od určité úrovně zmatení a posunu pojmů výše, se tím „newspeakem“ pomalu, ale jistě přestane dát domlouvat. Nejsme té úrovni až tak daleko.

      Radek Banga? Vždyť je to vcelku sympatický Cikán :-) No ale Neruda to fakt není :-)

      Vymazat
  3. To že nám klukům vyhovují starší opravitelné věci je jasná věc. Není co řešit, jen rozebrat renovovat, namazat, at, složit, používat.Co mi nevyhovuje je programové potlačování osobních svobod. Když i zavřu oči nemohu souhlasit s postupem multikultifronty opilců a grantoflákačů. http://www.lidovky.cz/podporu-zemana-mi-elita-neodpustila-d7i-/zpravy-domov.aspx?c=A161121_121013_ln_domov_ELE
    Obdivuji místního kustoda za jeho práci a hlavně že v ní ještě vydržel.
    Osobně jsem pro nedostatek vcítění k "lauzrům" skonči tam kde začal, v lese, v hale s lehkým stropem, za protitlakovou valbou. Nestěžuju si a vím přesně co mohu čekat, jaká akce vyvolá jakou reakci, obrovská výhoda. Přiznám se, jsem rád, že se všichni kolem bojí jen přijít. SVOBODA!
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pana France je mi z lidského hlediska líto. Na druhou stranu, mohl přinejmenším tušit, že zkoušet lézt do politiky je přinejmenším dobrodružné počínání a že to tudíž nemusí zůstat bez následků.

      EK, ten respekt vůči Vašemu pracovišti Vám trochu závidím, v dobrém samozřejmě :-)

      Vymazat
    2. Vladimír F.
      tu lidskou zlobu podcenil. Podle sebe soudil i ostatní. Když se ucházel o presidentování, tak se na něj lukrativní zakázky jen hrnuly. Protože - co kdyby, že? (Taková malá česká vychcanost.)
      Snad se to všechno zase dá do pořádku a nezahořkne. S Vladimírem totiž byla výborná práce. Dokázal ocenit i dobrou práci jiných. Je kumštýř, vzdělanec a netuctový člověk. Asi proto v politice pohořel. Umí totiž líp psát muziku a malovat než řečnit. A je celý potetovaný. [;>)

      Vymazat
    3. A ještě poznámka: ¨
      Pan Franz není sluníčkář ani multikulturalista, přesto že je liberál v tom nejlepším smyslu slova.

      Vymazat
    4. Pana France moc neznám, osobně jsem ho sice několikrát zahlédl v okolí Národního divadla, ale nikdy jsem s ním nezapředl hovor. Soudit někoho podle mediálních výstupů může být ošemetné a podle vzhledu také, tím spíš pak podle vzhledu pana France :-) Z toho, co vím, si o něm myslím, že je to slušný člověk a asi i velmi dobrý umělec, konkrétně muzikant a malíř. Co ho vedlo k tomu úkroku stranou do politiky nevím, asi podlehl mesiášskému komplexu, který čas od času dovede lidi pěkně zblbnout. Také jsem to zažil a po zásluze to i pěkně schytal :-) Pan Franc ale o dost víc. Málokdo jiný totiž dovede být tak zlý, zarputilý, nelítostný a mstivý, nežli naši úálové a krafárníci. Ti jsou snad i horší, než vozembouchové na džihádu.

      Vymazat
    5. V každém případě jsou ti naši quislingové nebezpečnější. Pro nás všechny.

      Vymazat
  4. Proč si tady pořád dokola meleme stejnou mantru EK?
    To je totiž antidotum. Pomalým ale vytrvalým ohlupováním nakonec vnitřně souhlasíme (tedy já a pár podobných NE!) s cenzurou na internetu, s platbou autorských poplatků za nic a z nichž autoři nic nemají, s nekompromisními požadavky "menšin" náboženských, sexuálních (i uměleckých) atd. (Na to mám rozepsaný článek o pokrytectví.)
    Takže proto tady opakujeme staré, jednoduché pravdy. V zájmu jejich "udržitelnosti". Nechci je nijak "rozvíjet", jen je udržovat v původním stavu.
    Tedy abych navázal sám na sebe - přístup "německý". Ne "americký", který nám za staré pravdy nabídne pravdy nové, modernizované, přizpůsobené.

    OdpovědětVymazat
  5. Když už je chráněna a to i nařízením EU, kdejaká zdejší žoužel před cizorodou invazivní žouželí, proč by neměla být poskytnuta stejná ochrana zdejšímu endemickému etniku druhu Homo Sapiens (např. Homo Bohemus) před invazivními etniky (například Homo Arabiensis)?
    Cožpak jsem méně než hmyz? Očividně pro někoho ano. Jsem na tom hůř i než kdejaké bejlí. Být tak chráněnou žábou v chráněné louži. To by byl život! Ale jako člověk? Kdyby někoho z těch zelených trotlů napadlo vysušit louži i se žábami, nebo ještě lépe, aby samy žáby ji vysušily aby si tam třeba mravenci mohli vyhrabat mraveniště, to by si i ten největší trouba významně poklepal na hlavu a pronesl cosi o nesvéprávnosti. Jenže když jde o lidí, lecos je obráceně...

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. Obuvníku, unií je chráněna jen místní flora a fauna a mezi tu se místní olysalé opice prý nepočítají.

      Vymazat
  7. Byl jsem na vojně rok. I ten rok byl festival ztraceného času. Poučné to bylo jenom a pouze ze sociologického, psychologického a tak nějak z hlediska přehodnocení některých životních hodnot a postojů. Vzhledem k tomu, že nás tam nic moc nenaučili, střelecký výcvik spotřeboval v mém případě asi tak 10 nábojů do pistole, 25 do automatické pušky a celkem 46 do lehkého kulometu, tak si myslím, že na to by bohatě stačil i méně než 1/2 rok. Nicméně i přesto, že to nebylo nic moc, bylo to lepší, než nyní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Více méně podobně, bez toho kulometu.
      Na to by bohatě stačil týden.
      I když, abych byl spravedlivý tak v předvojenské přípravě jsem získal řidičák na náklaďák (bez vleku).

      Vymazat
  8. Pracka v láhvi: Co mám, už nedám!
    Zdá se to být hloupé a sobecké, ale v určité situaci je to jediný způsob, jak jako druh přežít. Poslat své geny dál. Kdo to nesvede, vyhyne.

    K vojně:
    Naučit se dobře mířit lze, počítám, za týden. Naučit se, že můj nadřízený nemá pravdu, možná je i blbec, ale je nezbytné ho v zájmu zachování řádu poslechnout.

    Zdaleka to není nedostatek jen u mladých. Možná i proto hledají řád a své místo v hierarchii v různých partách, náboženských skupinách, politice atd. A snaží se rétoricky povýšit nad "masu", nad ostatní. Nad nás ostatní.

    A taky proto, bez ohledu na vzhled či názory Miloše Zemana se mi příčí napadání osoby presidenta. President je první muž republiky. Věci veřejné. Napadáme tak sami sebe a sami sebe zesměšňujeme, oslabujeme.

    Ztrátou náboženství případně "národovectví" - nacionality, ne ve zlém významu toho slova - jsme ztratili to, co by se dalo nazvat kolektivní kázní. Proto ty všeobecné snahy nás nahnat do nějakého houfu. Jenže u "rozptýlených individualit" je to nadlidský úkol. Chybí přirozený vůdce. On nějaký přijde. Člověk s charismatem. Otázka je, jakého druhu bude jeho charisma. On i Adolf měl docela silné charisma. Nebo Josif Vissarionovič...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez určité minimální úrovně sebekázně se společnost rozloží. Ta naše je na dobré cestě a „dobroserové“ ten proces urychlují, co jim síly stačí.

      Vymazat
    2. President...svůj k svému....
      Jaké publikum, takový jeho dům.

      Vymazat
    3. charisma ....
      Andrej ho měl pro leckoho asi taky
      A teď najednou babiš-ovce bečí jak to že ty s...ě nenažraný zdražují. A co si myslely? Pokud pan restauratér "potřebuje" aby mu zbylo alespoň x peněz tak buď zdaní a přizná "tak nějak s nadhledem" anebo nasadí cenu aby to vyšlo.
      S EET se mantinely pro kreativitu hooodně zúžily a náklady stouply. Takže přijdou na řadu jednoduchý kupecký počty. Jenže matematika (ani kolik je 2+2) není ...
      Kolik obchodníků s deštěm ještě bude muset přijít než potenciální ...ovce prozřou? A prozřou vůbec? Nemají to ti obchodníci s děštěm jistý do konce světa?

      Vymazat
    4. Andrej má (pro mě) charisma asi jako sádrový trpaslík.
      Boháč, který tím moc neprovokuje. Ale chápu, že při výběry "z kluků, kteří byli k dispozici" byl jediný, který se zatím "neomočil". Proto byl úspěšný. A proto teď se ho všichni ostatní snaží obhodit něčím nevábným. Pracuji na tom pěkně v houfu, aby si pak mohli rozdělit (po krátkém předkoaličním ukazováním svalů) prebendy. Všimněte si, že jakmile se objeví nějaká nová postava (např. Robejšek) tak na něj okamžitě zamíří hnojomety všichni již provaření. Čím méně bude "zvolenců", tím větší bude jejich, jak se tomu říká, "koaliční potenciál".

      Vymazat
  9. Pokud jde o Andreje, jsem "optimista".
    Věřím že pokud existuje nějaký způsob jak ovečkám vylehčit kožíšek tak ho najde a použije jakmile uzná za vhodné.
    Pokud jde o omočení - donedávna si hrál na jiném pískovišti; na to, aby někdo nadělal "relativně z mála" během jedné generace miliardy, musí být víc než génius a s hodnotami Mirka Dušína je to vyloučené.
    Obecně, kapříci nemají rádi, když se mezi nimi objeví nová ryba, co kdyby to byla štika. Tak se brání. Když se to tak vezme, tak obchodníci s deštěm jsou tam všichni. Jak ti staří zavedení, tak ti noví nadějní, čisté ideály nevěřím nikomu.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)