Prohledat tento blog

sobota 5. listopadu 2016

Ovšem na druhou stranu...

Praha 1968

  Téma analogií dneška, komunismu a nacismu jsem tu nakousl už tolikrát, že se to podobá "hnědé omáčce" v bývalé závodní jídelně. Presovaná nuda. Ale bohužel situace se vrací stejně pravidelně, jako ta omáčka v úterý a v pátek. 

   Tenhle komentář má pochopitelně pravdu. Okupace je okupace, zažil jsem ji a žádná slova nebo písmena nemohou nic změnit na tom, co jsem viděl, slyšel, prožil.






Síla propagandy. Stará dobrá práce.
   Jenže: Nyní jsme denně vystavováni  propagandě kvazizápadní, dokonce transformované do něčeho, co nápadně připomíná vymývání mozků za "totáče". Výkřiky našich "pravdoláskařů" a západních "multikulturalistů" proti Rusku a  Číně jsou možná proto tak úpěnlivé, aby se někomu nespojily tyhle dvě linie ovlivňování (oblbování) mas. Každá doba, každý režim má nejen své propagandisty, Goebbelsy, ale i Quislingy a páté kolony. Ovšem - ne každý je tak dobrý, jako byl starý Joseph.



   Naštěstí nás, už poněkud "ojeté životem" nelze tak snadno přesvědčit - letitý cvik číst mezi řádky je nyní podpořen i možností si informace vyhledat jinde. Udělat si vlastní průzkum a tedy i názor, jež se pak docela blíží realitě. Což se nelíbí socialistům, ba ani lidovcům a chtějí cenzurovat už i internet.


Propagandistický materiál.
Na utopeném klukovi nikomu nezáleží
   Podvody s utopenými chlapečky, ubohými matkami, zachraňujícími své děti, zhrzenými inženýry a lékaři  ze Sýrie, kteří jen ztratili své doklady nesou svou daň v tom, že už nevěříme ani skutečným zprávám. Hesla typu "Přijměme jich milion!" nás nakonec přivedou k neochotě přijmout i skutečné nešťastníky, kteří by se možná i integrovali do naší společnosti nebo se o integraci aspoň poctivě pokusili. I když myslím, že takových je mezi dnešními imigranty jen pár procent - asi tak dvě. Čili jak vždycky tvrdím - čeho je moc, toho je příliš.


   Výsledek té masivní propagandy se zdá funguje obráceně. V Německu je na postupu nejen AfD, ale i CSU schválila na svém sjezdu program nazvaný Die Ordnung, pořádek, který vyzdvihuje "německé hodnoty". Zatím jen takzvanou "vedoucí kulturu", vycházející z tradic křesťanství, judaismu a antiky. Teze o "čistotě německé rasy" možná přijdou v další kapitole, až se objeví nějaký opravdu charismatický řečník. A nemusí mít zrovna patku a knírek. Ve Francii se situace vyvíjí analogicky, Marina Le Penn nabaluje nové a nové příznivce - a u nás, až  společnost vygeneruje někoho charismatičtějšího než je docent Konvička bude situace obdobná. Proto ta zoufalá snaha o vyvolání "občanského neklidu". Na problému profitují i potulní šílenci typu Petra Hájka. Jenom aby to nebylo podle úsloví "Na každém šprochu je pravdy trochu!" 


Michal Horáček
Snad až příliš chytrý pán.
Vyzná se v lidech i v teorii her.
Básník a půlmiliardář.
   Myslím, že snaha zatím marná. Jednak velké demonstrace nechceme, protože bychom cítili ohrožení svého naučeného řádu, svého postavení, jednak proto, že jen mladí bez zkušenosti s "komunistickou prádelnou mozků"  jsou ochotni přijímat jednostranné informace a ještě si je nechat návodně vysvětlovat věrozvěsty typu páter Halík nebo Jan Ruml. Proto ty neutuchající útoky na Miloše Zemana - aby "masy" náhodou nepřišly na to, že právě sluníčkáři jsou pátou kolonou a jde jim zatím  "jen" o další bezpracné čerpání benefitů. Ale  za nimi, zatím ne moc patrní, jsou ti, kteří se sice slovně ohánějí demokracií, ale jsou přesvědčeni, že "vláda lidu", demokracie, musí být nahrazena osvícenou vládou vyvolených. Tedy jimi samými. Samé klamné cíle.


Jemný způsob, jak naznačit presidentovi, že se poněkud mýlí.
Praha 2016


   Takže momentálně vedou ti, kteří mají své strejčky a kamarády ve sdělovacích prostředcích. Proto se tak liší zpravodajství PRIMY a ostatních TV. V Primě jsou strýčci a kamarádi jiných protagonistů. A proto jsou na Primu mnohé stížnosti u RPRTV, která, jak se zdá, patří zase jiným strýčkům. A ti strýčkové mají různé cíle.







Bertík Lichý. Výborný herec.
Nechce být presidentem.




  Divadlo Petra Bezruče (ne)připravovalo spolu s ČT malou provokaci při příležitosti návštěvy první dámy na přestavení Spalovače mrtvol - mimo jiné s vynikajícím Norbertem Lichým v titulní roli. Jenže paní Zemanová nakonec nepřišla. Asi pro jistotu, kolem se děly poněkud divné věci. To ovšem muselo vedení divadla hrozně nazlobit. Čekám, kdy to dají k soudu. To si první dáma dovolila moc!



Co dodat? 
Snad jen střelnou modlitbičku: 
"Kéž by nás Pánbůh při zdravém rozumu zachovati ráčil!"

=============

A něco nadějného: 

Honza Kačer v DVTV. Stáří sice způsobuje bolesti kloubů, ale odhaluje člověku základní pravdy. Kačera bych podepsal - ostatně nedávno jsme si spolu popovídali o našich dávných hádkách a shodli jsme se, že i ty byly k něčemu dobré. Pro oba. Je dobré být ve sporu a neupadnout přesto do vzájemné nenávisti. Vážit si jeden druhého. Amen. 

83 komentářů:

  1. Předesílám, že nejsem příznivcem sovětských a dalších pochybných a objektivním faktům dost vzdáleným výkladům novodobých dějin. A jak Kocour říká, okupace je okupace a co následovalo po ní, to mnozí z nás pamatujeme a nejenom, že pamatujeme, ale mnohé neblahé následky té „bratrské pomoci“ pociťujeme na své vlastní kůži dodnes. Protože se bolševici udrželi u moci reálně déle, nežli Hitler, stihli také nadělat podstatně větší bordel a škody, mnohé z nich na dost nebo hodně dlouhou dobu. Jenže faktem také je, že se dnes nacházíme ve stavu hybridní, zatím studené války s Ruskem. K tomu patří šíření směsí informací a desinformací oběma stranami. Zrovna iDnes tedy objektivitou a pravdivostí zpravodajství nikterak nevyniká, takže to, co se tam zveřejní bych já osobně přijímal s velkou rezervou. Já si myslím, že unijní padouši a naše kavárna manipulují a lžou přeci jenom o něco víc a o dost hůř, než současní ruští propagandisté. Tento článek bych pokládal za relativně zdařilý (des)informační útok na Putinovo Rusko. Zahrálo to na ty správné struny. Dokud se to nepotvrdí z více nezávislých zdrojů a s větší přesností, moc vážně bych to zatím nebral. Propagandu rád nemám, ani tu ruskou a tím méně pak tu naši, obecně jí považuji za poměrně přímou cestu do pekel, protože dokáže nakonec znevěrohodnit skoro jakoukoliv informaci, což je zhruba ve zkratce dnešní stav věcí. Nedá se věřit nikomu nic na 100%. vždycky se musí s větší či menší mírou pravděpodobnosti odhadovat kdo kecá víc, kdo méně v čem ano, v čem ne a proč to asi tak dělá. Někdy je to docela zábavné, většinou ale únavné a otravné.

    Snahy censurovat internet tu už dávno jsou, zatím na to ti naši padouši nemají dost kvalifikovaných a svolných lidí, ale i to se bohužel časem může změnit a jsou země, kde to už proběhlo, viz třeba Austrálie a Čína, takže užijme si to, dokud to ještě jde. Antidemokratů je mezi námi víc než dost, různého druhu, unijními osmašedesátníky počínaje, pokračujíc přes zelené usurpátory, kulturní frontu a černoprdelníky. Všichni by chtěli jen buzerovat a poroučet, sklapnout a držet hubu a krok skoro nikdo. Censura tu nemusí a nejspíš tu ani nebude navěky, ale čert ví, dočkáme-li se jejího konce ještě za našeho života. Příliš bych na to nesázel ani nespoléhal. Generace, která má zkušenosti s totalitou postupně odcházejí a onladina si s tím buď poradí, nebo se dostane do průšvihu. Jak se z něj vyhrabe bude na ní.

    CSU zachraňuje co se dá a jak se dá, tváří v tvář zjevným průserům a faktům. CDU jí nejspíš napodobí, zejména nejde-li se uvnitř někdo, kdo si troufne sesadit Andělu. Když ne, voliči si pravděpodobně servítky brát nebudou a udělají to za ně. To samé ve Francii i jinde.

    Hájek je zajímavý exot.

    To, že někdo uspěl v sázkovém byznysu a báječně skládá texty, rozhodně automaticky neznamená, že z něj bude dobrý a oblíbený politik. Ta kolona Quislingů kolem onoho pána je víc než výmluvná. Víc snad ani vědět nepotřebuji. Rozhodně ale čekejme nějaký další pokus o „majdanizaci“ situace, ať už 17.11., nebo někdy před tím či poté.

    Tah na vyhladovění trolla v Divadle Petra Bezruče byl výborný, chválím :-)

    Zdravý rozum se rozhodně víc než hodí v turbulentních časech, které nás nejspíš neminou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto občanům dávám jednu dobrou radu. Nikdy neposkytujte rozhovor České televizi, pokud
      a) nepatříte k hochům, co spolu mluví
      b) nejste v živém vysílání a pořad bude probíhat střižnou
      Ani při splnění těchto podmínek vám však nemohu zaručit bezpečnost. Mohou z vás udělat cokoli od medvídka Pů až po dalajlámu.

      (Jana Dědečková, bývala členka rady pro rozhlasové a televizní vysílání)

      Asi o tom ví víc, než my.

      Vymazat
    2. Kocoure, Jana Dědečková je bez pochyby inteligentní dáma, taková, jaké mám rád :-) Její slova si zařadím mezi mé oblíbené citáty, protože pár větami se jí podařilo perfektně vystihnout pravou podstatu naší veřejnokrávní televize.

      Vymazat
  2. Draku, netřeba předesílat. Zní to trochu "Šejkspír byl...alespoň jak on říká..."
    Snahy censurovat Internet...Vzpomínám jak jsme v jeho začátcích v tehdy ještě svobodné a kultivované (než se stal dostupný každému hlupákovi) diskusi na Neviditelném Psu předvídali cenzuru a veškeré snahy majitelů moci o manipulaci a omezení, až na Internet přestanou pohlížet s úsměškem a až jim dojde jak mocný je to nástroj. Jak jsme předvídali jak jednou na svobodu na Internetu ale i na svobodu tehdejší budeme vzpomínat a jak jsme si navzájem příli abychom si to krátké období svobody užili.

    Co se týče politického a mediálního dění kolem prezdenta, špatné lidi a hlupáky vidím na obou stranách. Nejsem příznivcem ani jednoho tábora. Vznáším se ve své vzducholodi Karel a jen pozoruji.
    Německo, nejen ono, projevuje se záporná zpětná vazba. Tak i tady. Je to velmi zajímavé pozorování.
    Plná náměstí, masové protesty? Jen jestliže dojde k náhlé velmi vážné situaci vyvolávající u většiny pocit velkého ohrožení. Taková situace není.

    Strach z Ruska? Ti kteří ho šíří, nejsou schopni říci jaké konkrétní zlo nám, poddaným, od Ruska hrozí. Vyvraždění, zotročení, oloupení... Kdy Rusko naposled z vniřní pohnutky, bez intervence zvenčí okupovalo podstanou část Evropy, loupilo a vraždilo a podporovalo jinde ve světě kdejakého lidožrouta? Kromě "ohrožení demokracie a lidských práv", samozřejmě. Nemohu si vzpomenout...
    Jaké strašné zlo nám tady od Ruska hrozí? Rakety s jadernými hlavicemi? To jako že jednoho dne se nějaký tamní generál vzbudí po šílené opici, zamžourá na mapu a "koho bysme tak dneska vyhladili, no třeba tyhle" a zapíchne prst do středu Evropy... Jenže víme, že tak to není. My víme. My.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, dobrá, pokusím se nepředesílat, ale někdy není od věci zamezit případnému nedorozumění dřív, než k němu dojde.

      Internet je mimo jiné odrazem reálného světa. Hlupáci patří jak do reality, tak i na síť a co se hlupáků týče, nemůže se každý narodit chytrý, takže je třeba s nimi aspoň trochu pracovat a v rámci možností jim pomáhat posunout se o kousek dál k něčemu lepšímu. Ti skromnější bývají někdy i docela vděční a někteří bývají zruční, takže se dá někdy ledacos okoukat zase u nich.

      Co se presidenta týče, má tuze nesympatické kamarády, třeba Šloufa, má velmi nesympatického kancléře a z té party kolem něho mi ten jeho tiskový mluvka přijde vlastně jako docela sympaťák :-) Nejsem jeho příznivcem dobrovolně, ale ti, co stojí proti němu, jsou asi tak o 2-3 řády horší, nežli on a jeho okolí a tak jsem na té jeho straně více méně nestranně, spíš z donucení a dočasně, dokud se situace nezlepší.

      Ta záporná zpětná vazba se projevuje i u nás, ale je ovlivňována tak, aby se moc buď udržela co nejdéle u jedněch padouchů, nebo jen přešla od jedněch k druhým. A máte pravdu, nepřihodí-li se něco šokujícího a zásadního, tak nic moc nehrozí, krom salámového přitvrzování či vaření žáby.

      Strach z Ruska opravdu nemám, mnohem víc se bojím magorů a hajzlů bruselských, zaoceánských a těch z BV.

      Vymazat
  3. Rozhovor s Horáčkem. Toho NE.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, už když to ohlásili, pozdvihl jsem obočí, ale po tom rozhovoru už asi opravdu není o čem hovořit.

      Vymazat
  4. Od profesora filosofie k valchaři.
    Místo "Kde domov můj" "Když je valcha u starýho Růžičky"
    ...

    Porouchalo se mi již téměř zletilé rádidý. Vylomil běžec u šoupacího poťáku. Už jen to rádidý rozebrat... Vypájet poťák. Rozebrat. Narovnat běžec. Byl držený takovým caplíčkem, který nutno nahradit. Jistě že to půjde. Odmastit, vyvrtat, dá čípeček, ještě jednou odmastit, přilepit, sestavit, vyzkoušet, proměřit. Zapájet. Při té příležitosti zkontrolovat vyčistit a namazat ostatní poťáky. Složit. Vše s pocitem napětí jestli to bude chodit, jestli se někde ve spleti součástek a drátů něco nepoškodilo. Hodinářské řemeslo. Že bych si koupil nové rádidý.... Jenže nové rádidý, stejně jako to staré bude hrát jenom nynější stanice. A ty jsou...nynější.
    Kdybych měl rádidý, které by fungovalo jako "Tajemná záře nad Pacifikem..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravit by se to mělo i přesto, že není co poslouchat, držím palce, třeba se to zlepší :-)

      Vymazat
    2. K rozhovorům:
      Našel jsem na DVTV rozhovor s Honzou Kačerem. Poslechl jsem si to celé a konstatoval, že jeho věk a původ mu dal moudrost. A to jenom o dvanáct let starší, než já. Na den přesně. Tu jeho moudrost už ale asi nikdy nedoženu.

      A k rádijku: Celkem závidím Schumimu to nadšení. Já věci takové řeším "profesionálně", posuzuji, zda má oprava smysl. Pokud má, opravuji to Schumacherovským způsobem - hned přitom provedu "údržbu". Ne proto, že by mě to bavilo, ale proto, abych k tomu nebyl v brzké době přinucen. Já jsem vlastně strašně líný. Když se oprava nevyplatí, jde věc do kontajneru. Bez milosti, nemám byt nafukovací.

      Celou neděli jsem skládal fotoknihy a kalendáře pro lidi, kterým jsem to slíbil. Svatby, ZOO... Když už fotky upravím, nějak mě přestávají bavit. Pracoval jsem, vyjma oběda, pilně od půl deváté ráno do osmi večer.
      Ale teď mám čisté svědomí. Bude se mi dobře spát.

      Vymazat
    3. Kocoure ano, nerad se k věcem zbytečně vracím, proto vše co činím, činím co nejlíp to jde, aby mi to pokud možno přežilo, nebo aby mi to pokud možno co nejdéle nechalo na pokoji. Zkrátka považuji to za účinnou sebeobranu před zbytečnou prací, byť nám to dodavatelé trap místo výrobků opravdu neulehčují.

      Taky bych si Kačera poslechl, ale nevím zrovna kam dřív skočit. Jednak dík blbosti idiotů, co strkají blbě věci do krabic, jsem přišel prakticky časově o víkend a budu to dohánět čert ví ještě kdy. A jako by toho nebylo dosti, sype se to všelijak i na jiných frontách. Ale co, ono se to nepotento, nějak bylo, nějak bude. To tu ještě nebylo, aby to nějak nedopadlo. Byl bych ale rád, kdyby ne úplně všechno ne úplně blbě... Třeba i na toho Kačera dojde? A došel nakonec na ten Hrad pro ten metál? Vím že o tom chvíli přemýšlel, nešlo to přeslechnout :-) Tipnul jsem si sám pro sebe, že tam nakonec půjde, tak doufám, že tam nakonec šel.

      Vymazat
    4. Nešel, Draku.
      Prý poslal dceru. Takové typicky židovsky chytré řešení, neurazit, ani se neomočit. Ale jak vyplývá z rozhovoru, stejně mu to nepomohlo. Nadávají mu oba tábory. Taky typicky české. Takové komunistické.
      "Kdo není s námi, je proti nám!"

      Ten Jakub tady zatraceně chybí. Ale když si dal bobříka mlčení, co s tím...

      Vymazat
    5. Věděl jsem, že s tím má těžké dilema. Třeba bychom v tom měli mnohem jasněji, kdybychom věděli, kdo mu sedí na penězovodech a s kým že je to přízeň a kamarád. Na části z nich sedí nejspíš Herman. Naštvat úplně všechny, to umím jenom já a proto dobře vím, že to vyžaduje obrovský talent :-) Někdy ani ne, stačí jen nemlčet a nelhat ;-) A aspoň že má statečnou holku. Já to říkám pořád, že ženský jsou to silnější pohlaví, ne to slabší ;-)

      Vymazat
  5. Rádidý v roce 1999 stálo 5400 Kčs. Frekvenční syntéza, displej, přímé zadávání frekvence, přepínatelná šířka pásma, slušná selektivita, SSB, atenuátor, připojení pro externí anténu. I když kdybych si mohl vybrat, tak nějaký z pověstných Grundigů nebo Sony CRF-160.

    To se ví, že oprava má smysl. Přinejmenším kvůli samotnému opravnému aktu. Kontakty vyrovnány, místo plastového caplíčku nýteček ze špendlíku. To už se z principu nemůže utrhnout. Akorát vypucovat odporovou dráhu, namazat, jen nevím jestli kocouří smázkoj z Ruska nebo teflonovou vazelínou. Sestavit a celý krám dát dohromady. Dá rozum, že ne dneska. Jestli jsem něco nepotento, mělo by fungovat úplně. Jinak ještě trocha snažení a při nevýsledku na kontejner. Už mám vyhlédnuté nové. Lepší. Ale rád bych opravil tohle. Ze sentimentu. Hrozná brzda je ten sentiment.

    Akorát ty stanice... Ještě něco je k ulovení na krátkých vlnách. Ve měn je zarezlé, že pořídné rádidý musí mít pořádné krátké vlny. Třebaže po všech pásmech je rozlezlé Radio Peking a je spousta rušení od všemožných předřadníků. Nejlepší lovení dálek je na venkově. A na Šumavě šlo všechno úžasně. Nejen štvavé vysílačky, ale Bayern Drei...

    Teď kdyby alespoň Londýn, Hlas Ameriky, to mělo úroveň. Nedělní zápisník Vladiníra Čermáka poslouchal naložený ve vaně. Teď lovím Golos Raassíji. To jsem si před více než sedmnácti lety, když kupoval tohle rádidý, nemyslel. To jsou paradoxy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku ano, mít rádio, to není až takový problém. Problém je, mít na něm co poslouchat. To jsou paradoxy. Proto je prognózování a pod. k ničemu. Kolikrát vyjde prognóza líp, když si prostě jen hodíte korunou...

      Když jsem se díval po tom, jak vypadá SONY CRF-160, narazil jsem na stránky tohoto Švýcara:

      http://www.shortwaveradio.ch

      Ale buď už není mezi námi, nebo se na ty stránky už vykašlal.

      Vymazat
    2. Draku, já také. Velmi jsem se tím potěšil. Měl ho strejda, teď ho má bratranec. V téměř stoprocentním stavu. Jen nutno trochu vyčistit od prachu a vyčistit kontakty na karuselu. Pak jako nový. Jenže bratranec rádio neposlouchá, krátké vlny vůbec. Tak to stojí jen v polici, oprašované. Jako památka. A já mám zábrany si o to říct. Má to po tátovi. Koupil bych a ne za málo. I pro mě má osobní význam. Jenže mám ty zábrany. A říkám si, že by to mělo zůstat kde je. Vždycky si na strejdu vzpomenu. Jak moc měl v lecčem pravdu. Jak mi říkal "až tady nebudu, však si vzpomeneš co strejda říkal..."
      Zkusím zprovoznit to rozebrané rádidý, poťák by měl být úplně v pořádku, jen aby někde jinde nečíhala zrada. Najdi si ATS-803.

      Vymazat
  6. Když fotky upravím...Mě také. Stejně když opravím. Chvilka nadšení, že to funguje, pak opadne. Zas je to ta obyčejná fungující věc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku souhlasím i nesouhlasím zároveň. K těm fotkám, o kterých Kocour říká, že mají duši, se člověk čas od času rád pohledem vrací. A opravdu se zdaleka ne vždy dá předem aspoň odhadnout, natož pak vědět, zda ta fotka, kterou pořizujeme zrovna teď v tento okamžik bude ta, ke kterým se budeme rádi vracet. Ale nejvíc mě baví proces sám, pořizovat je. Zpracování méně a koukání skoro vůbec, takže když už se k fotce rád vracím, tak je to rozhodně ta s duší :-)

      Vymazat
    2. Mě pořizování také. Lepší zdravá procházka než dřepění u počítače. Snažím se zvolnit tempo. Aby snímek byl dobrý rovnou. Jako při focení na film. To nebyla láce. Ne jako teď v poklusu nakropit a pak celý večer nad tím dřepět. Jsem se sebou nespokojený. Ta snadnost a láce lákající k neuváženému kropení je nakonec velmi zaplacena jinak.

      Vymazat
    3. Když fotíš zvěř Obuvníku,
      není to skoro nikdy o jedné fotce, Několik na jedno téma, jeden záběr. Jinak to nejde. Ale je pravda, že si napřed záběr vyberu, zjistím si pozadí, jestli mám dost rozmazané popředí, světlo atd. Takže technicky a kompozičně ano, ale ten přesný moment člověk nestihne. U krajinek zase dělám expoziční vějíř. Nevím, jak mi vyjdou stíny a světla, kterou z těch tří (používám 3, ne 5 nebo 7) záběrů použiji nebo je budu muset kombinovat. Film měl přece jen větší expoziční pružnost a ledacos se dalo nahnat v temné komoře. Digitál je odhadem asi 4x méně pružný. Takže +/- 1 EV a ne HDR, ale "ruční HDR", t.j. promazáváním vrstev podle nějaké hrany nebo objektu.
      Na HDR jsem velmi přecitlivělý, když se to ne zcela povede, tak to vypadá jako omalovánka. Je to stejné jako kompresor dynamiky u zvuku. Pocit "nepřirozena".

      Vymazat
    4. Když to muší bejt tak se kropí. Ale když to nemuší bejt...
      Expozice je prkotina. Stačí ten bracketing, něco se chytne. Navíc RAW. To jde tak nějak samo. Akorát problém je dávka kvůli nějakému ději. Když současně nelze expoziční bracketing. Co naopak není prkotina, je kompozice. S ní mám pořád potíže. Jestli kousek takhle nebo kousek jinak. Pak před tím dřepím, vybírám jestli tenhle nebo tamten. A nejradši bych to všechno smazal, protože buď je tam co jsem tam mít chtěl, nebo je lepší kompozice ale není tam to. Pořád mi nejde vidět objektivově. Spíš vychází to co jen tak hodím. Pocitově. Jak ale začnu špekulovat... Asi to nad čím třeba špekulovat za to nestojí, když tam hned není ten pocit.
      Lepší jen tak fotit, ano mít to technicky zvládnuté, ale nesnažit se o "jdu fotit umění".

      Vymazat
    5. Obuvníku, kropit se musí u objektů v pohybu. Ať už jde o zvířátka, éra, auta, zkrátka cokoliv, co se hýbe, je potřeba pokropit.Ono se pak něco vybere, když ne, tak se to smaže. Vhodné je na to zpravidla kontinuální ostření s převahou středu, či bodové, když to střed nestíhá a zlobí, to podle okolností a režim přednosti závěrky. Nastavíte si 1/400 - 1/1200, odpovídající ISO, zkontrolujete clonu a jde se na věc. Dokud se nezmění světlo, netřeba do toho hrabat. U krajinek je zase dobrý exposiční bracketing s tím, že jít s EV do plusových hodnot je obvykle špatně, mně nejlépe vychází -1, -0,5, -1/3 a EV bez korekce. Často nechávám jen korekci o - 1/3 EV méně, ta je totiž nejčastěji ta nejhezčí.

      Když se vydáte za uměním se záměrem ho docílit, tak se Vás lekne a někam uteče. Umění je totiž plaché a má kočičí manýry, chodí si kdy chce, kam chce a za kým chce a ty, co se za ním honí, nebo vyloženě pachtí, nemá rádo. Takže jděte prostě na procházku, čapněte si foťák a propriety a vyčkejte, ono Vás tichounce osloví dobrým nápadem. To je to, čemu říkáte pocitové focení. Objektivové vidění přijde časem, to je praxe, jako všechno. Také se to komplikuje tím, že je těch objektivů po ruce víc. Co je jedním pěkné, druhým pěkné vůbec být nemusí. Nečekejte, že zvládnete všechno za 1 hodinu, den, týden či měsíc. Musíte u toho vydržet léta a nevzdávat se. Samozřejmě, že studiem, přemýšlením, zkoušením a dalším se tomu dá napomoci, ale něco se musí nachodit, něco nasedět, něco se zase musí zkoušet tak dlouho, dokud se to nepoddá.

      Kocoure, na velkém foťáku nevidím pro používání HDR důvod, u mě se to jmenuje D-Lighting a je to trvale vypnuté. HDR nechávám zapnuté na mobilu. Tam mně nevadí, používám ho místo zápisníku, abych si nemusel to, či ono opisovat a tam ostřejší kontury nejsou na škodu :-)

      Vymazat
    6. Draku, ... úžasné. Tohle všechno mi táhne hlavou. A ano, umění je plaché. Nevylekat. Mínus 1/3 to je přesné. Mínus 1/3 mám jako základní preventivní nastavení. Málo na to aby stíny byly utopené a přitom ve světlech nebylo tolik přepalů.

      Sestavil poťák. Nakonec namazal tou hraozně kluzkou silikonovou vazelínou s teflonem. Podle toho co našel na netu, by neměl být problém s přechodovým odporem, ani se silikáty vznikajícími při oblouku. To v cestě NF signálu nehrozí. Jsou i maziva na NF s obsahem silikonu. Už jsem tím kdysi mazal poťáky a bez malérů. Namazáno být musí pro ochranu odporové dráhy. Proměřil, funguje. No uslyším... Nejdřív zítra.

      Vymazat
    7. Drak už to řekl.
      Já jenom dodám, že RAW v expozici moc nepomůže. To jde jenom trochu vylepšit. A někdy je kompresní rutina ve foťáku lepší, než ta v Photoshopu. Brackeing je lepší - ale v pohybu to zase nefunguje - on stačí vítr a pohybyjící se větvičky nebo malí lidičkové - pokud jsou na hranici, kde je třeba zasáhnout. Myslím tím zasáhnout ručně, sebelépe seřízený automat z toho udělá cosi plochého, zlomeného ebio omalovánku. Možná to lidem nevadí, mi ovšem strašně. To už raději ty slité stíny.

      K fotomůze:
      Právě proto, aby přišla, je nutné nemít plán, nemít povinnost něco vyfotit. Jdu do ZOO fotit kočky. Nic. Zalezlé nebo spí. Ale když už to vzdávám, stavím se pavilonu lidoopů a je tam žeň obrázků, opičky se opičí, komunikují, jsoum akční. Domů js´du o dvě hodinyn později.
      Když jdu fotit opičky, obvykle na mě kašlou a zajímavé věci dělají sloni nebo velké kočky.

      Jenže profík musí. Proto tak nenávidím svatby nebo focení zkoušek. Tam se neúspěch neodpouští. Ve mzdě fotím nerad a v podstatě jen z donucení.
      Záznam zvuku v exteriéru je podobný. Víte, na kolik pokusů jsem natočil třeba takovou blbou mouchu? Tři léta. Ona si lítá náhodně, intenzota tak 1:100 a kolem je spousta jiných zvuků, které to celé znehodnotí. Protože efekt musí být čistý, jinak ho hluky z okolí zařadí do nějakého prostředí nebo denní doby a není použitelný. Ale na to se obvykle přijde až doma. U zvuku naštěstí není nutno komponovat. Zato když potřebuješ cvrčka, najdeš si nějakého cvrkajícího ale do několika minut tam štěkají psi, projíždějí auta, lítají letadla a když už je zdá se ticho, tak se někde na druhém konci vesnice začnou hádat dva lidi. Nebo pustí nahlas rádio. Někdy je to na bestiální vraždu motorovou pilou. Mimo jiné - ta pila je slyšet ve snímku asi tak na 4 kilometry. Měřeno na mapě.
      Celé dva měsíce jsem chtěl každé druhé ráno při rozednění točit sousedovy vietnamské kohouty - kokrhají dost zvláštně. Takový padající tón. Buď se tam něco cizího objevilo, třeba vlaštovky nebo kohouti, kteří mě na půl kilometru daleko dokázali bezpečně vzbudit, chodili po sousedově dvorku a zpupně mlčeli.
      No nemám je pořádně natočené dodnes. Když jsem tam byl naposledy, kokrhali jako z CD. Kolem ticho jak v kostele. Ale - neměl jsem s sebou "nahrávátko". [;>/

      Vymazat
    8. Milí pánové, krásně jsem si početla o umění foťákování, vypsali jste se z toho jako milenci milence. Psát o tom, jaká je to krása - to umíte absolutně nevšedně - vy tři všichni. Je to hodně zajímavá až přímo vzrušující literatura.

      Vymazat
    9. Astro, Astřičko:
      Chlapi jsou hrozní hračičkáři. Toho sis jistě (při svých zkušenostech) musela všimnout. Kdyby nebyli hračičkáři, byla by s nimi neskutečná nuda.

      Vymazat
    10. Kocoure, s tím pohybem velmi sejde na svižnosti a inteligenci trpaslíků v těle, nebo i objektivu a jejich zdárné spolupráci. Svižní a inteligentní trpaslíci jsou dost drazí. Nebo se to dá nahradit ručním ostřením, které ale není tak přesné a ve výsledku koukatelné, protože moderní optické soustavy prostě s ručním ostřením nepočítají, jsou konstruované pro ostření trpaslíkem. Fabriky chtějí vydělávat a tak jsou trpaslíci drazí.

      Kocoure, často je prostě zapotřebí mít kliku. S klikou je to jako s můzou, taky si chodí kdy chce, jak chce a ke komu chce. Když potřebuješ obě ty dámy najednou, o to je to složitější případ. O to víc si toho člověk pak váží, když se mu sejdou obě najednou. Musí si ale dát pozor, aby je nevyplašil. Ten příběh s těmi kohouty, to je úžasné :-) Stihneš je natočit dřív, než z nich bude polévka?

      Astro, zkusíme Ti naservírovat k tomu čtení i něco ke koukání :-) A jak říká Kocour, bez hraní by bylo na světě tuze nudno a smutno :-)

      Vymazat
  7. To, že na někoho útočí blbci, ještě neznamená, že on sám taky není blbec.

    A ta "připravovaná provokace", která se nakonec nekonala, mi připomíná dva citáty. Jednak "Stojí, ale kdyby seděl, stejně by nepustil." a druhak "Pije?" "Nevím, já ho nikdy neviděl." "Tak já píšu: 'Pije, ale přede mnou to tutlá.'"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ZŽ, nejenom, že blbci, ale blbci arogantní, sebestřední, manipulativní, prolhaní a prodejní. Můj vztah k veřejnokrávním médiím a lidem kolem nich a za nimi jsem uzavřel zhruba mezi dobou „spacákové stávky“ a protitemelínské prorakouské a zároveň protijaderné a protivládní propagandy. Nevěřím jim ani dobrý den. Zkrátka chci jasně říct, že ty roje blbců, co útočí na Zemana, považuji mnohem horší zlo, než Zemana samotného. Zeman zrovna nemusím, ale ty uřvané svinské blbce nemám rád ještě víc, než toho Zemana. Jasno? To samé ohledně nejuřvanějších představitelů tzv. „kulturní fronty“.

      Měli podezření? Správně, že tam Zemanová nešla. Viz citát Jany Dědečkové.

      Dodám jen: S lejnem se mažeš, lejnem budeš smrdět.

      A toho vskutku nemá nikdo rozumný zapotřebí ne?

      Vymazat
    2. Víš Zdenku,
      ono to posouzení situace záleží taky na osobních zkušenostech. Byl jsem u toho, jak potřebovali "mediálně zlikvidovat jednoho ředitele". Tak aby náhodou nevstoupil nebo nezaslechl, jak předem vybraní "náhodně oslovení pracovníci" povídají bajky do kamery (nelhali, jenom říkali, co si mysl,í že se stalo), pozval ho ředitel oblastní TV na oběd. Během toho se rychle natočilo, co TV potřebovala - přesněji řečeno, co potřebovala pražská centrála čili "spacákáři".

      Nebo jsem slyšel postříhaný projev jedné nepohodlné lokální političky - byl hodně divný. A pak jsem slyšel originál.
      Vím, co všechno se dá udělat a co se taky dělá.

      Takže moje důvěra k novinářům = +/- NULA.

      Jak praví Jana Dědečková: Od Dalajlámý po medvídka Pú.

      Vymazat
    3. Samozřejmě, že TV se nedá věřit. Ale tentokrát se nic nestalo. Buď tam jdu a když mám podezření, že budou lhát, tak si to mohu natočit na mobil, takže se to nakonec obrátí proti nim. (Pokud ovšem skutečně nemám nějaké máslo na hlavě, což v tomto případě má Zeman požehnaně.) A nebo tam nejdu, ale pak je trapné ohánět se tím, coby kdyby.

      Vymazat
    4. Zdeňku, jste opravdu hodně naivní.

      Jednak - i když budete mít vše natočeno, nebudete mít příležitost to zveřejnit. Hlavní média vám to prostě nevezmou. (Možná snad PRIMA, ta stojí proti ostatním.) Když to vyvěsíte na YT, uvidí to pár lidí, jen ti, kteří se o tom dozvědí.

      A za druhém - do toho divadla přece nešel nenáviděný Miloš Zeman, ale paní Zemanová. Ta se v politice jako osoba neangažuje, jen jako presidentova manželka, "první dáma" chcete-li. Nemyslím si, že by za Zemanovy prohřešky nějak mohla.

      Já přece netvrdím, že by nějaká provokace nastala. To nevím. To ví jen načalstvo TV a DPB a ani to možná ne. Ale že je lepší, když se tomu preventivně zabránilo. Nikdo, kdo si zapíná bezpečnostní pás si nemyslí, že bude za chvíli havarovat.

      Nijak vám nebráním v tom, nemít "našeho" Zemana rád. To ale přece s touhle situací nijak nesouvisí.

      O tom, že možná bylo něco připraveno svědčí také mediální rachot, který kolem neúčasti paní Zemanové nastal.

      Vymazat
    5. Zdeňku, vidím to hodně shodně s Kocourem. Ty jemné rozdíly nestojí za tu práci se s tím psát.

      Vymazat
    6. Například články na iDnes jsou sice xenofilní, ale komentáře čtenářů pod nimi jsou xenofobní, a tam se lze pohodlně dozvědět názor druhé strany. Jako třeba v případu "muže v kožené bundě". Informační monopol už dnes není absolutní; mediální masáž má sice stále ještě statisticky významný dopad na veřejné mínění, ale rozšíření protirežimních informací je nesrovnatelně snažší než v dobách, kdy si lid kopíroval magnetofonové pásky s nahrávkou Jakešova projevu na Červeném Hrádku.
      Jak by asi ta provokace měla vypadat? Mávali by červenými trenkami? Tak ať si mávají, tím se akorát ztrapní sami. Nebo tibetskou vlajkou (jejíž přítomnost na fasádě byla citována jako "důkaz")? No a co, to by bylo snad něco zavrženíhodného?

      Vymazat
    7. Zdeňku,

      1) iDnes patří do Andrejova mediálního impéria a nikdy nemáte tak úplně jistotu, jakým způsobem a v čí prospěch jsou ty zprávy „cinknuté“ a proč tomu tak je.

      2) Na serveru iDnes je mi čas od času vyčítáno, že mám nainstalovaný AdBlock a že ho mám pro tento server zneaktivnit. Jak řekli svého času Napoleonovi gardisté: „Merde!“, to tam raději nebudu lézt vůbec.

      3) Nejinteligentnějším způsobem řešení problémů je, vůbec se do nich nedostávat, tedy prevence.

      A myslím, že nadále už jen mlátíme prázdnou slámu a plýtváme časem.

      Vymazat
    8. Ta výzva k vypnutí AdBlocku není určena pro nás, ale pro ty blbce, kteří se dají ovlivnit reklamami. I kdybych ho měl vypnutý, tak ty reklamy budu stejně ignorovat, takže není nijak nefér tam chodit s AdBlockem.
      A ty diskuse jsou tam nejsou takový humus jako třeba na Lidovkách, protože ty největší sprosťáky odmazávají.

      Vymazat
    9. Zdeňku,

      mě to tam prostě nikterak neoslovuje a tím méně pak láká.

      Vymazat
    10. Já vím, že číst ty diskuse je ztráta času, který by se dal využít mnohem smysluplněji, ale ty plusy a mínusy dávají trochu nahlédnout jak vypadá veřejné mínění. Není to sice representativní vzorek, ale je to aspoň drobná útěcha, že jim to žere jen nepatrná část čtenářů.

      Vymazat
    11. Bojím se Zdeňku,
      že veřejné mínění je omezeno jenom na ty, kteří daný portál čtou, tedy je zkreslené. Na větších portálech se názory rozdělí zhruba na dvě poloviny, které se vzájemně začnou urážet a napadat, na menších vznikne tzv. Kabinet ozvěn - tedy přemílá se jeden, obecně přijatý názor.

      Vymazat
    12. No vždyť píšu, že to není representativní vzorek. Ale potěšující je, že nějací nemultikulturalisté vůbec existují; z prorežimních médií by si čtenář mohl myslet, že se zbláznili úplně všichni.

      Nezáleží na velikosti portálu, ale na typu moderování. Tam kde se nemažou vulgarity a útoky ad hominem, tam je "diskuse" typu: "Seš debil!" "Ty seš ještě větší debil."
      A tam kde se maže selektivně kvůli názorům, tam je ten kabinet ozvěn.

      Vymazat
  8. Neberte se moc vážně, a tak se ptám, co bude v nedělu k obědu??
    Já si dám http://jdem.cz/cjyt45
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva EK!
      Jistěže je to tak. Ale já měl guláš ze soboty - rozležel se a byl vynikající - a na muslimáky jsem ani nepomyslel.
      Jistěže jsou přistěhovalci nepříjemný (u nás spíše potenciálně) problém. Hlavní problém je ale v těch, kteří je sem zvou nebo aspoň vpouštějí.
      Nakonec se ta vstřícnost obrátí v nenávist. A bude boj. Horší je, že to odnesou i jiné "menšiny". Jako obvykle: Židé, homosexuálové, Cikáni. Protože když se kácí les, létají třísky. A ten odpor čekám z míst, kde hustota imigrantů dosáhne nadkritického množství. Tedy Německo, Francie, Itálie.
      Naši "sluníčkáři" včas obrátí. Tohle umějí dokonale. Někteří už mají kabát rozepnutý a čekají, kdy bude nejvhodnější ho obrácený navléct a vzhůru na barikády.

      Vymazat
    2. Kdyby Dolfi zjistil jak to v budoucnu s Německem začne dopadat, třeba by Židy prohlásil za znovuobjevený germánský kmen....

      Rok se sešel s rokem a potvrdil mou tezi, že zafunguje záporná zpětná vazba. To co bez problémů leckteří politici říkají veřejně a do médií, by ještě nedávno pro kmána bylo na kriminál. Sami by po tom volali. Chápu nějakou nenaloženost, akorát tady se prd děje, a kdo sem nemusí, neleze sem. A když sem omylem zabloudí, kouká kudy nejkratší cesta do Německa. Pozoruji jak si právě ti politici s "právním státem" vytírají zadel. Jde o princip. Islám je zákonem chráněným náboženstvím jako každé jiné. Muslimové jsou zákonem chráněni stejně jako jiní. Tak jako židé, křesťané, hinduisté...Jaká by byla odezva příslušné části státního aparátu, kdyby tak jak jak jsou hanbeni muslimové a islám, byli hanobeni židé a judaismus...
      Mám nějaké výhrady proti "verbálním deliktům", jenže pak je zrušme. Veškeré to hanobení a podobně. Protože zákon má být dodržován padni komu padni. Nebo být zrušen. Nic mezi tím. Ne jak se komu pro který případ hodí.
      Ono zvedající se bahno tady mě znepokojuje.

      Vymazat
    3. Ono veškeré to "hanobení" je děsně gumová záležitost, Obuvníku.
      Co je pro někoho názor, pro jiného je hanobení.

      A "padni komu padni"? Skvělá zásada. Ubylo by spousta sporů. Jenže - jsou vyvolení a jsou i otloukánci. Takže jsme přesně tam, kde jsme.
      V piktogramu (_._)

      A za třetí: Naše geopolitická bezvýznamnost je naší obrovskou předností. Jsme předpolím obou světů. Ten Třetí tu jaksi neštymuje - překáží jak Východu, tak Západu. (Tedy ve skutečnosti. Rétoricky je vítaný a jako kupní síla rovněž. Ale tím o končí.) Trochu se bojím, aby nás nespláchli spolu s tím Třetím světem až bude nutné desinfikovat. Nevím, jestli to bude záležitost "mas" nebo "věrchušky".
      Nejspíš mas - nenápadně řízených věrchuškou.

      Vymazat
    4. Popořadě:

      EK, odkaz na Seznam je nefunkční.

      Kocoure, ten jak říkáš problém už není jenom potenciální. Centrum Prahy už zasažené je, byla tam likvidována saláfistická modlitebna, která zkoušela šířit hodně agresivní verzi té jejich věroučné ideologie a v zemi už začínáme mít poměrně dost „megašitů“. Ten poklid, že nejsme cílovou zemí, je falešný. Jsme zasaženi a míra zasažení se postupně zhoršuje. Spolu s faktem, že tu máme poměrně vlivné a aktivní místní Quislingy, není zatím mnoho důvodů k optimismu.

      Vymazat
    5. Co se hanobení týče, jsem pro svobodu slova a zrušení klacků v podobě hanobení a podobného právního svinstva a neřádstva. Na druhou stranu by ale mělo být mnohem tvrději stíháno, vysloví-li kupříkladu nějaký zarostlý opičák přání, aby byl někdo zabit. Pak by mělo být legální umrtvit ho kdykoliv, kdekoliv a prakticky jakýmkoliv způsobem. A také by mělo být možné orgány v této věci nečinné za tuto nečinnost účinně zažalovat.

      Vymazat
  9. Co v tuhle neděli mě netrápí. Spíš co v nedělích dalších... Asi vyhraje Hillary. Tak aby to nebyly tenčící se zásoby pojídané zalezlými v krytu...
    Doufám, že nedojde na nejhorší. Tak když o to usilovala, jí to vítězství přeju. Se všemi problémy, kterými se bude muset zabývat. Utěšuju se tím, že jsme naprosto bezvýznamní, a že si to ti významní uvědomují.

    OdpovědětVymazat
  10. EK, když už tu seš...tyhle starosti.... Řešil jsem jestli se elektrika nízkofrekvenční nevýkonová, signálová, u které nehrozí oblouk a vznik křemičitanů, dá prospěšně mazat silikonovým mazivem. Někde píšou že jo, někde že ne. Tak jsem to risknul a po opravě preventivně namazal poťák aby nechrastil a nevyšoupával se. Deluxe klouzavým silikonem s teflonem. Tak bych rád věděl, jestli je to v pořádku nebo jak moc velký průser je to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osvědčené řešení všeobecně uznávané je http://jdem.cz/cj84t3 Směs S+T je spíše zbožné přání výrobců a zoufalost bastlířů, každý zvlášť je dobrý na to své za stanovených potřeb. Silikon spolehlivě zadře kov na kov, teflon v dostatečné vrstvě bez smykového namáhání perfektně odizoluje nízké napětí, ale maže. Takže: http://jdem.cz/cj84w2 je osvědčené řešení, používá 12. z 10. profesionálů o amatérech ani nemluvě. Vážně!
      4P

      Vymazat
    2. EŠTĚ KLEŠTĚ, Trump míří k jasnému vítězství. Průzkumy selhaly, nebo.......... Začne tu pěkný "kvikot", ...........no dobře okolo.
      4P

      Vymazat
    3. EK-áčko má pravdu.
      Dá se použít i obyčejný petrolej s řídkým olejem. (Petrolej sám namaže, vyčistí, ale brzy vyschne. Ostatně - zkuste dneska v drogerii sehnat petrolej. Nebo Sidol. [;>)
      Ale - NE na šoupací (nekontaktní) části. Na PH-PH nebo PH-kov je silikon dost dobrý. Na kov-kov a pomalý pohyb používám mazací tuk A-00 (kolomaz).

      Vymazat
    4. K "Trumfovi":
      Fandit nebo nefandit tady z Kotlinky mi připadá stejné jako fandit nebo nefandit zemětřesení nebo tornádu. Kecat můžeme, vliv je nulový.
      Ale velkohubý mluvka je pro nás méně nebezpečné řešení, než stará hysterka.

      Žena mi dnes po ránu pravila:"Trump by měl nejdřív zajet na Moravu, pozdravit svoji bývalou tchyni, pak do Chorvatska tu svoji současnou, napít se na Hradě se Zemanem dobrého piva a při návratu domů si sebou jako reklamaci vzít Shapiru a vyměnit nám ho za někoho normálnějšího."

      Nemám co dodat, poprskal jsem půl kuchyně kafem...

      Vymazat
    5. K Trumfovi:

      Ať už cítíme a prožíváme cokoliv, náš vliv na výsledek je nulový. Plky našich veřejnokrávních médií mají jen a pouze hodnotu morálně podpůrného balastu pro Killary. Vliv na výsledek budou mít doufám záporný pro Killary, nebo aspoň nulový. A z té Killary jde mnohem větší strach...

      Kocoure, Tvá paní to vystihla přesně a není, co bych k tomu dodal :-)

      Vymazat
    6. Mně je zcela putýnka, kdo. Hilery nebo Donald. Na něm mi však silně vadí jeho přehazovačka. Nebude se moci vyskytovat ve větru, neb by jeho příčes mohl i ulítnout. Kocourova žena musí být vtipná paní, když dovede tak bryskně a koncentrovaně glosovat stav věcí.

      Vymazat
    7. Astro, „přehazovačka“ je asi tak to nejméně důležité a podstatné. Na rozdíl od nebezpečně hloupé a zároveň arogantní Killary je u Trumpa větší naděje a spoleh, že nás hned po uvedení do úřadu neuvrtá obratem do 3. světové a to jaderné a s Ruskem. Jsem rád, že vítězství je jeho.

      Vymazat
    8. Ad Killary:
      Nevím, nejsem odborník, ale připadá mi, že Clintonová je nějak řízená (finančně) zbrojními komplexy nebo nepřímo, přes své vojenské poradce. Rétorika i skutky, které realizovala jako ministryně zahraničí tomu nasvědčuji, říká se to a zní to velmi pravděpodobně. "Jestřábice".

      Tak jako že naše pražská kavárna je financovaná a řízená Sorosem. Ony špagátky ovládající loutky se ale ztrácejí ve tmě. Nakonec vždycky jde o ženskou a když nejde, tak jde o prachy. Mezičlánek je moc. Moc moci. A kavárny jsou všude stejné. Ohánějí se demokracií ale když prohrají, chtějí hned změnit pravidla.

      Vymazat
    9. Killary, ať už je propojená a ovládaná kýmkoliv, ztratila jakoukoliv mou důvěru už jako ministryně zahraničí. Jde z ní strach o holou existenci. Víc vědět nepotřebuji. A nic moc pěkného jsem si o ní nemyslel ani v době presidentování jejího záletného manžela, kdy on zjevně lhal vyšetřovacím orgánům pod přísahou a ona se ho zastávala hlava nehlava. Přitom ve Spokojených státech lhát pod přísahou je považováno snad za ještě větší poklesek, než sexuální harašení s nevěrou dohromady. To jen k morálnímu profilu té dámy a jejího muže.

      Ať už naši „kavárnu“ ovládá kdokoliv, podstatné je, že je to pěkný hajzl a vidět na něj moc není, což je škoda. Byl bych velice rád, kdyby obrysy toho velkozmetka byly jasnější a adresnější.

      Spokojené státy nejsou New York a New York nejsou Spokojené státy. Když už je jim tak zatěžko uznat tu volbu, nechtějí se trhnout? Jim by se ulevilo a zbytku země pravděpodobně ještě víc.

      Vymazat
  11. Diavu jsem používal, prakticky nebylo nic jiného. Výsledky krátkodobé.
    Osazeno, ještě prohlédnu a vypucuju co třeba, když mám rozebrané. Až sesstavím podám hlášení.

    Trump - to je překvápko. Obecně nejsem nespokojený.Akorát mé portfolio fandící Hillary brblá a asi dočasně zhubne. Na druhou stranu příležitost k nákupu. A snad o něco méně hrozí, že zalezlí v nějaké díře budeme vylizovat poslední konzervu.

    OdpovědětVymazat
  12. K poťákům a přepinačům (špoupací kontaktní plochy): Fungují dobře jen ve dvou případech:

    * Když se s nimi kvedlá denně
    * Když se s nimi nekvedlá vůbec

    V ostatních případech chrastí, chrastí, přerušují a zase chrastí. Proto už jsou všude FET spínače. Ty se nemusí čistit ani mazat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestliže něco zlobí z fyzikálního a mechanického principu a potenciometry tuto definici splňují beze zbytku, je vhodné je nahradit buď kvalitnější náhradou s odolnějším povrchem jezdce i dráhy, nebo něčím, co funguje stejně, ale na jiném principu, jako jsou třeba ty spínače, které zmiňuje Kocour. Kdybych měl pořád do něčeho lézt, čistit to a promazávat, tak bych s tím nakonec praštil o zeď.

      Vymazat
  13. Zde zdroj http://www.eurosarm.cz/web/structure/katalog-produktu-15.html, mají téměř vše potřebné, jen je problém s maloodběrem-od "někoho" kdo bere sám se dá. Cena je nižší v řádu desítek %
    4P

    OdpovědětVymazat
  14. Kocoure, pozdravuj manželku. Mám klávesnici plnou drobků z lístkového těsta. Fem fetl kdyf fem fvýkal koláf.

    Draku jenže jsou případy, kdy jednoduše nelze nahradit. U starých věcí ani sehnat nový díl. Z vygůgleného v potřebném provedení a rozměrech mají akorát u Conrada a jen 10 kOhm. A to jsem po netu lozil všemožně. Proto jsem se snažil opravit. Jiným hýblem z principu,aby to nebyla prasárna nelze nahradit. Rádidý je jinak zachovalé. Byla by škoda ho odložit ke kontejneru.
    Když se náhrada vejde dovnitř místo původní součástky, to je něco jiného, jestliže se pracnost vyplatí. Nebo u nové konstrukce.
    Zdejší staré poťáky s uhlíkovým sběračem, který nevyšoupává dráhu naopak jsou velmi dobře zprovoznitelné.
    Akorát teď jsem si vzpomněl, že mám čistý grafitový prášek, kterým potřít dráhu by mohlo být prospěšné. Prý potření měkkou tuhou velmi pomáhá proti chrastění a vyšoupávání. Leč už je namontováno.

    Trump - před kavárnou bude nablito.

    Na radiožurnálu zprávy a komentáře. Znějí jako objektivní ovšem s intenzívně přemáhaným nenadšením.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono, Obuvníku,
      obracet Titanik na jinou stranu dá strašnou práci. A celá konstrukce lodi sténá námahou. Uvidíme, jak se jim to povede. Večer mrknu na zprávy z "kavárny Praha".

      Nedělám si legraci, u nás byla na náměstí Lidových milicí (nyní T.G.M.) kavárna Praha. Symptomatické je, že právě odtamtud, z patra, jsem ozvučoval první návštěvu Václava Havla v Ocelovém srdci republiky...

      S písemnou podporou (skoro příkazem) KV KSČ. Ještě ji mám schovanou! [;>))

      Vymazat
    2. Trump: Jsem velice rád, že bude před kavárnou nablito, už bylo na čase.

      Vymazat
    3. Obuvníku, je mi to jasné, že mnohdy jednoduše nahraditi nelze a že se blbě shání a ještě hůř modernisuje či upravuje. O to víc držím palce.

      Vymazat
  15. Kocoure, večer se mimo jiné budu věnovat adrenalinové zábavě, zprovozňování rádidý. Nač si kazit večer televizí. Kouknul na net, antikavárna si nezadá s kavárnou. Marné hledat věcnost, uvážlivost. Jak je nadržená, jak Trumpovu výhru bere jako svou vlastní. Příliš silná slova příliš malých lidí, kteří jako by tím povyrostli. Jaký kontrast s prvním konstruktivním Trumpovým projevem. Včetně toho, který třebaže velmi, velmi nesouhlasil s tou opravdu velmi, ale opravdu špatnou Lisabonskou smlouvou... nakonec ji podepsal. Aby pořád opakoval, že je opravdu, ale opravdu na tisíc procent moc špatná.
    Schodišťové řeči.

    Trumpova výhra pro mě byla překvapivá. Při vědomí všech složitostí mám pocit opatrného optimismu. Bude to mít náročné. Jestliže to nebude horší než je, budu považovat za úspěch. Zajímavé bude pozorovat některé zdejší jak budou obracet. Ale i ty malé, kteří budou mít pocit, že jsou obry.

    Zajímavá je "česká stopa" Zdeňka Gaždy, který natočil a vystavil kolaps Hillary Clinton. Možná že tím ovlivnil dějiny. Uvidíme jak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocourovo pozorování
      ze sloupku na dvorku ukazuje, že když se na něco moc tlačí, nakonec to dá opačné výsledky. To je ta moje oblíbená věta: "Čeho je moc, toho je příliš."
      Platí ve všech možných situacích. Třeba ve veřejném vystupování "textařově", pan Dokonalý už ztratil několik procent příznivců. Tak dokonalého člověka přece není možné podporovat, když tak strašně přečuhuje nad námi, chybujícími. Na tomhle postoji profituje náš "nejnižší šlechtic" na Hradě. Je tlustý, pije pivo (nejen), jí tlačenku, je přisprostlý a každému vpálí svůj názor přímo do ksichtu. Tak jako občas my, chybující lid. Je "jedním z nás". A to elity, věrchuška či "pražská kavárna" prostě neumí. Jsou chytří až skoro moudří a my "ostatní" jim nesaháme ani po kotníky a dávají nám to pocítit.

      A ještě jeden poznatek: Bezpečně platí poučka že "S kloboukem v ruce projdeš celý svět!". Nechával jsem pro jednoho, který mě umluvil na focení jeho svatby dělat fotoknihy. Další den, když už jsem soubory odeslal k tisku jsem si uvědomil, že jsem přehodil první a poslední stránku, desky. Napsal jsem, že jsem "sdělal baľšúju ašíbku", jestli se s tím ještě nedá něco udělat, že bych obratem poslal opravu. A paní grafička z tiskárny odepsala, že mi ty stránky přehodí osobně ručně - a přidá malou slevu. No - nepotěšilo by tě to v dnešní neosobní době? Mě to potěšilo hodně.

      Přísloví, správně aplikována, jsou v zásadě pravdivá.

      Vymazat
    2. Pánové, sdílím ten pocit opatrného, nesmělého optimismu. To je asi tak to nejlepší možné stanovisko ze všech, skýtá totiž možnost příjemných překvapení a tím že nečeká zázraky, tak by ke zklamáním ani nemělo dojít.

      Vymazat
  16. Kocoure, mám stejnou zkušenost. Se slušností nejdál dojdeš.

    Reakce nejen našich médií mě nepřekvapila. Klasická.
    "Bestie uprchla z Elby........Paříž vítá svého císaře."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ad "Bestie..."
      Nemusím nic podotýkat, podotýká samo! [;>)

      Vymazat
    2. Pánové, s tou slušností je to jak kdy. Určitě je dobré slušně začít a je-li slušná i odezva, tak slušně i pokračovat a skončit. Jsou ale občas situace, kdy slušnost musí jít stranou a kdy jedině rázný řev a postup vedou k cíli. Je dobré umět to od sebe rozlišit a v případě pochybností vždy začít slušně, tím se rozhodně nic nezkazí.

      Vymazat
    3. Na to bych jen dodal "Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá!" Takže můj začátek je vždy slušný. I když se mi třeba zajídá, co druhá strana dělá, může jít o nedorozumění. Bráním se až v druhém kole. Zato důrazně.

      Vymazat
    4. Správně, Kocoure, tak to má být :-)

      Vymazat
  17. DAL! jsem ČTvárnu, .............na "T" čekají stovky (pouze) příznivců, do třicátého patra je nepustí (cha) ani náhodou....zatímco zde (TS) čekají na "H" tisíce voličů, nikdo nejpříjde. Oslava končí ve smutku......i"ŠÉR" odchází, konec světa na dohled... jasně velkolepě aranžovaná oslava ČTvarny nevyšla, co s plánovaným časem? Tak trochu pomluv ,retardovaný syn, tří či čtyři (?) ženy, bankrot na bankrot (odepsal z daní, ooohrůzo!) smutek jelit EU a hlavně zdůraznit, že volby vyhrála nevzdělaná venkovská menšina s dělníky z velkých měst oklamáni nedostatkem vzdělání i ztrátou práce v autodílnách severu,TO nevyrovnala ani vykouřená CA.A stejně dostala "H" nejvíc hlasů, to ten USAVOLSTÉM, tfuj,tfuj. Nedejbureš volby v Rakousku,ousku,ku,u!
    Na dlouho Dám ČT POKOJ.
    4P

    A saka, z barev duhy do černé s leskem vláken smutku konce věků, převleky začínají, směšné, smutné, nic než hajzlíci jedovatí.


    OdpovědětVymazat
  18. Co jiného čekat od veřejnostádní televize?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Generální ČT Dvořák hodlá žalovat Hrad za křivé nařčení* o (ne)přípravě provokace na paní Zemanovou v DPB. Je ale pravda, že se špatně prokazuje to, co se nestalo. Hrad měl nechat odvolání návštěvy první dámy zcela bez komentářů. Ovšem jako naprostý laik nemohu radit. Ale vím, že "...mlčeti zlato".

      */ ČT chce zase zvýšit poplatky. Prý nebude moci vyrábět umění, pokud jim nepřiplatíme. Ale - kdo je o to "umění" (opakované dávné seriály typu 30 případů mjr. Zemana atd.) žádá?

      Vymazat
    2. Ano Kocoure, říká se: „Mlč, a nic se Ti nestane...“ a nemám-li důkazy, tak raději nepouštím nepouštím důkazy neodložená podezření do světa. Na druhou stranu, bylo-li to podezření formulováno dostatečně obezřetně, tak může veřejnokrávní Dvořák tu při projet a to bych mu docela přál. Jinak to řadím do šuplíku, že nevyšla mu zmetkovi provokace, tak to bude zkoušet aspoň se žalobou... Tu žalobu bych do jisté míry bral mimo jiné jako podpůrný důkaz, že se nějaká provokace chystala. A také bych jí bral jakožto další důkaz hodně pokleslé úrovně oné veřejnokrávní instituce a jejího vedení obzvlášť.

      Vymazat
  19. Děkuju za držení palců. Rádidý jak nové. Porozebral, zavrklal, cosi na desce se dotýkalo čehosi čeho nemělo. Stačilo řádně usadit. Akorát - zbyl mi jeden šroubeček. Přitom všechno je fest, nic nechybí.





    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skoro vždycky zbude, Schumi.
      Přemýšlel jsem, jestli by se za určitý čas v krabičce na přebytečné součástky nenashromáždilo dost věcí na sestavení "něčeho".
      Zajímalo by mě, co by to "něco" bylo.

      Vymazat
    2. Je to docela zajímavý fenomén. Pravdou ale je, že s lácí a snadností pořízení digitální fotky, nebo videa, si některé složitější postupy zdokumentuji a těch „přebytků“ už není tolika. Poslední dobou, skoro nic.

      Vymazat
  20. Za dostatečně dlouhou dobu cokoli. Hlavě že to z čeho to zbylo funguje.
    Akorát musím vyřešit čím rádidý živit. Je hodně hladové. Měl jsem v něm NiCd buřty, jenže po dvaceti letech odešly. Nahradil je levnými Nimh z Lidlu. Při nabíjení v rádiu je připekl. A zjistil, že v každém buřu jsou paralelně dvě tužky. No fuj. I v těch nejnovějších. Proto jsou tak levné. Pro nenáročné použití to jde, buřt za padesát. Ale vyžadují oaptrné na bíjení malým proudem. Jak se baterky začnou hřát je to špatně. Na tužky se mi osvědčila nejlevnější nabíječka bez elektroniky, nabíjející každou baterku zvlášť proudem 50mA. Sice dlouho, ale dobře. Jenže Nimh se mi v tom rádidý neosvědčily a tak tam půjdou neekologické nekomplikované a historicky odpovídajííc NiCd do nouzového osvětlení, které snesou stálé dobíjení, dokud jsou ještě k mání. A nabíjení uvnitř, přes žárovičku,která pustí tak tři sta miliampérů a bude fungovat jako pojistka, s elektronikou se bastlit nebudu. Už jsem to tak měl, jenže potřeboval nabíjet rychle, zapojil natvrdo a málem upekl i rádidý. Jenže to jsem neměl externí nabíječku na buřty. Pro některé aplikace se používají NiCd, třebaže Nimh jsou vychvalované. Asi se ví proč NiCd. Já NimH nevěřím, až na některé tužky např. Sanyo Eneloop a to poslední verze s kapacitou nejvýš 2000 mAh. Všechny jiné tužky Amsmann atd měly vysoké samovybíjení a ztratily kapacitu. Pověstné tím byly Sanyo 2500. Kupodivu v kapacitách do 1600mAh držely dobře. Něco za něco...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NiCd jsou odolné a tím pádem i fajn, ale Eneloopy od Sanya se mi osvědčily docela dobře.

      Vymazat
    2. Kromě speciálních aku ve foťácích a telefonech používám jen Eneloope, ve formátu AA i AAA. Mám jich doma celou krabici a jsou vždy nabité. Nabíječka je procesorová, protože u jednoduchých nabíječek se články buď přebíjely (a nedělá jim to dobře) nebo nebyly nabité na 100%. Podmínka ovšem je, že se každý článek nabíjí a měří zvlášť.
      V Ústavu se AA články krmí mikroporty - 96 ks na jedno představení nebo zkoušku. Je jich tedy spousta - několik set a zatím "odešly" jen tři. (Ukradli nám jich desítky...) Jiné značky mají poruchovost mnohem větší - o samovybíjení nemluvě.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)