Prohledat tento blog

neděle 11. prosince 2016

Futurum čili Matrix?




   Schumacher v diskuzi pod článkem Informer shrnul naše předpokládané problémy naprosto jasně a nekompromisně. Ano, je to tak. Naši nejhorší nepřátelé nepřijdou ani z Blízkého či jiného Východu, ani ze Západu či zámoří. Ty si nosíme v hlavě. V té pomyslné, průměrné hlavě běžného ovčana. Tak jako když vejdeme do označeného lavinového pole. Zabije nás sice lavina, sníh, ale smrt jsme si zavinili sami. Neschopností nebo neochotou odhadnout byť jen nejbližší budoucnost. Co se stane když...





   Věrchuška, tedy ti, kteří jsou u moci, mají po dlouhá tisíciletí osvědčené postupy jak si udržet moc. Protože v každé stabilnější společnosti se odehrává cosi, co by se mohlo přirovnat k usazování smetany v mléce - nahoře na hladině se vytvoří vrstva tučnějšího mléka a nakonec je z ní smetana. Ne nadarmo se těmhle lidem nahoře říká smetánka. Být co nejvíc nahoře je ovšem snahou každého jedince, ovčana. Když se majetkové poměry diferencují velmi zřetelně, nastává neklid ve společnosti. A je třeba najít viníka. Na to se nejlépe hodí institut "vnějšího nepřítele", který může být i tak trochu vnitřní, ale musí být pojmenovatelný, rozlišitelný. Třeba židé nebo Cikáni. 


   Dneska jsou to komunisté. Bývalí i současní. Nebo naopak fašisté či "náckové". Náckové čili nacionální socialisté. Také se k tomu hodí přistěhovalci. Svého času to byli Vietnamci, ale pak se zjistilo, že větší strach budí muslimové. Ať už arabského nebo afrického vzezření. "Zlatý Západ" si je hned po konci koloniální éry začal dovážet na práce, které byly pro bělocha a křesťana nějak namáhavé, ponižující, nevýdělečné. Ti si uvědomovali, že jsou na okraji společnosti a většinou se do ní odmítli příliš integrovat. Vznikaly čínské, arabské nebo třeba polské čtvrtě. 



   Jenže to bylo málo. Celosvětové věrchušce se zachtělo větších zisků. Přírodních zdrojů, odbytišť. A tak se začala "vyvážet demokracie". Korea, Vietnam, Egypt, Irák, Alžír, Sýrie. Prostředky byly vojenské, ale většinou bez oficiálního vyhlášení války. Zbraně se dodávaly na obě strany - jak diktátorům, tak ozbrojené opozici. Když to opozice zřetelně nevyhrávala, začal ji Západ podporovat vojensky: bezletovém zóny, humanitární bombardování atd. Několik zemí se tak podařilo totálně destabilizovat, dostat do stravu permanentní občanské války, což zapřičínilo masový exodus obyvatelstva. A tam měl Západ druhý hloupý nápad - nabídnout utečencům asyl. Nejen bezpečí, ale i hmotné zajištění na svém území. Často na úrovni, na kterou nejchudší z původních obyvatel nedosáhli. A vznikla další třída, kterou bylo možno postavit proti chudině vlastní. 



Divide et impera! 
Máme tu vnější i vnitřní nepřátele, ovčan soustředí svou nenávist na ně 
a věrchuška si  spokojeně vládne dál.

   Ovšem ovčanovi se až tak moc pracovat nechce, když vidí vydržované menšiny, které nejsou ani ochotny ani schopny se nějak asimilovat, uživit se, naopak vytvářejí už nebezpečná gheta, páchají kriminalitu. Teroristé pomocí atentátů vzbuzují strach, aby snáz prosadili další ústupky ve svůj prospěch, ve prospěch své menšiny. Západ zjišťuje, že velkorysé pozvání utečenců byl omyl a snaží se je nějak politicky nenápadně vrátit tam, odkud přišli nebo aspoň přerozdělit všem okolo. Což se moc nedaří.


   Tedy islám, ať už je sebeméně akceptovatelný, není u nás v Kotlice zatím aktuálním problémem. Dá se ovšem čekat, že odpor obyvatelstva "starého Západu" k migračním problémům, podporovaným doposud vládami tamních zemí vynese do čela lidi s mnohem pragmatičtějším uvažováním, než má dnešní věrchuška. A utečenci se po drastickém zhoršení životních podmínek, deportačních snahách a možná i po násilí v podobě menší občanské války s původním obyvatelstvem odrazí jako vlna tsunami a začnou se vracet domů přes naše území. A bude třeba opevnit ne jižní a východní hranice, ale hranice západní. Aby nakonec nebylo třeba žádat o pomoc Rusko. Musel by se napsat "zvací dopis" a víme, jak to před bezmála padesáti lety dopadlo. [;>)


   Takže islámský a všeobecně utečenecký problém není problémem vnějším, skutečným, ale problémem v našich hlavách. Protože my, občané si volíme naše představitele, vládu, parlament, kteří zase ovládají jednak sdělovací prostředky včetně internetu a prostředky sledovací - tedy tajné služby. Pokud si myslíte, že na internetu je ještě stále svoboda tak si uvědomte, že formování politického názoru občana není jen záležitostí veřejnoprávních médií. Už dávno ne. Jsme ve stálém záběru. Všiml jsem si, že mladí, místo aby si něco pamatovali, najdou si to raději na netu. Mají své "svítící prkénko" a tam je stále přítomný strýček Google a tetička Wiki. Strýček Google může mít (a předpokládámm , že také má) rutiny, které určují, jaké výsledky dostanete při vyhledávání nějakého hesla. Vše záleží na naprogramování "engine", který zařazuje IP adresy do seznamu. Podle parametrů je zařadí na předním místa, dozadu nebo vůbec. Stejně, jako to dělají "doplňky" vyhledávačů, tzv. lišty jako je Babylon a podobně. Těm se při jisté ostražitosti zatím ubráníme a navíc - ty se starají o obchodní záležitosti - aby jste si našli toho určitého výrobce nebo prodejce, který za to zaplatil programátorovi oné "lišty" a tak prodal více svých výrobků. 


   Google je pravděpodobně stejně prodejný. Úpravy vyhledávače požadovala Čína - a Google vyhověl. Je to obrovský trh. Požadují ho určitě i jiní. Třeba honci pedofilů. Tedy - teoretických pedofilů. Na fotografických webech se teď objevila novinka - v náhledu fotek jsou zašeděné ty, které zobrazují nahá těla. A je jedno, jestli se jedná o umělecký akt nebo dokument či pornografii. Rutiny jsou to velmi výkonné - rozeznají nahé tělo i za žaluzií, kde člověk musí chvíli bádat, aby tam modelku vůbec uviděl. 

I když se strýček G. občas fatálně zmýlí.
Za nahotu považoval třeba i tenhle snímek.

  Zatím lze zašednutí odstranit kliknutím. Ale jen nepatrnou úpravou programu tyhle fotky nebudou vidět vůbec. A ti, kteří se na ně chtějí podívat - a nemusí to být zrovna pedofilové ani zvrhlíci - budou zapsáni do nějakých seznamů a v nich se budou vyhledávat potenciální přestupníci. A stejným způsobem jako nahotu lze z výsledku odstranit jiné "nevhodné" obrázky, nevhodné texty, nevhodné autory. A zapsat je do seznamu.


   Takže ti, kteří halasně brojí proti cenzuře na internetu nějak zapomínají, že "v zájmu řádných uživatelů" je internet cenzurován už dneska. A byl už dávno. Z ústavní sítě jsem se jeden čas nebyl schopen dostat na Šamanův podblok "Moby Dick". Jenom proto, že filtr serveru byl nastaven tak, aby takový požadavek nepropustil. Programátor si totiž někde našel, že je to krycí název pro "velké pánské přirození". A nedal si vymluvit, že to je i jméno slavné Melvillovy velryby. 



   Rutiny, (možná i strejdy G.) prohledávají i osobním blogy. Třeba v současné době tenhle Kocouří. Všiml jsem si náhlého zvýšení návštěvnosti. Ve vlnách pravidelně a takovým způsobem, jakým by lidé nikdy můj blog nečetli. Adresy čtenářů pocházejí údajně z USA a Ruska. To samozrejmě nic neznamená - ale pravděpodobnost, že tenhle česky psaný blog náhle začne číst přes tisíc Rusů a

888 Američanů za týden je nepatrná. A když se podívám na to, co čtou, tak pěkně a systematicky probírají články a patrně i diskuze k nim zpětně v čase. Až dojdou na začátek, předpokládám, že ta strojová prohlídka skončí. Texty se budou analyzovat a autor (já) budu v databázi zařazen na nějakou pozici "nebezpečnosti" pro režim, Nesmějte se mi - vy taky. 

   Když něco vyfotíte svých "chytrákem" který má i aplikaci GPS, ví Velký Bratr přesně kde jste byl, co jste dělal, komu jste fotku poslal. Ne, nic s tím nedělá, jen si to někam poznamená. Navíc - mnoho přístrojů má GPS přijímač a data někam buď posílá nebo aspoň zaznamenává. Například drahé "dospělé" fotoaparáty to dělají běžně. Nelze pak tvrdit, že jste něco vyfotili jinde nebo jindy. Je to tiše zaznamenáno v rozšířeném EXIF - informacích o fotoaparátu a jeho nastavení. Proto někteří fotografové taková data pomocí speciálních programů vymazávají. Pokud obrázek někam online posíláme, je nemožné je odstranit. A BB má další střípek do svých záznamů. A k internetu prý budou připojená auta, ledničky, televizory, pečící trouby a celé domy. O takové míře "nahoty" občanů se předchozím režimům ani nezdálo. 



   A lidé do toho jdou naprosto dobrovolně. Protože "pokrok", "apky zadarmo", "lepší aparáty", "moderní technologie", "chytré ledničky", které prozradí i co obvykle pijete, "chytrá auta", které nahlásí i malý ťukanec - a pojišťovna vás tak přistihne při pokusu o pojistný podvod.  Tedy - pokud se o něj pokusíte.



   Tahle obrovská "špehovací síť" má jednu slabinu. Toky dat jsou tak velké, že je nelze někam ukládat - musí se filtrovat "za pochodu". A je problém postihnout všechna data. 


   Myslím, že tohle jednou bude příčinou zhroucení systému EET. Zatím funguje pár dní a jsou připojeny jen hospody - a už pozoruji zpomalení internetu. Až se připojí kdejaký hypermarkert a stánkáři, může milý internet spadnout docela. A pak to bude zlé - na spojení sítí je založena fůra služeb důležitých pro život ve městě. Vytápění, vodovody, energie, doprava, zdravotnictví, bezpečnost. Něco z toho má své sítě, ale i ty často používají stejných stvolů, jako veřejné. A pád internetu by byl opravdu hodně nepříjemný. Jak pro lidi, tak pro věrchušku. Proto předpokládám, že až se dostaneme za vládu ČSSD a ANO, bude se od EET opět odpojovat. Nenápadně, pomocí výjimek. A stánkařům, hospodám i supermarketům zůstanou pokladny, které už nebudou víceméně k ničemu. 

   Zatím co krabice svíček se hodí vždycky - pokud je nesežerou myši. 

   Když si ty moje zmateném myšlenky shrnete zjistíte, že se sice dohledu Velkého Bratra nezbavíte, ale že mu možná, pokud se budou rozšiřovat informační technologie (a tím i toky dat) takovým tempem a trendem jako dnes, jednou dojde dech. Nastane doba "postdigitální". Jak jednou řekl Albert Einstein: "Klacky a kameny!" Zatím věřte jenom sobě a svým smyslům, nevěřte, že svět je takový, jakým ho představují média a internet. 

Skončím svou známou kocouří větou: Co nevidím na vlastní oči, neslyším na vlastní uši, co si neohmatám a neolíznu jazykem nemusí být pravda. 


A ani pak to pravda být nemusí. Co takhle umělá sladidla, aha? Nebo ten biblický Jákob, který ji polepil hruď kožešinou, aby získal dědictví? Kouzelníky vytahující králíky z klobouku pomíjím.

                                        




28 komentářů:

  1. ANO já taky. us19d IP:20995.56.52
    4P

    OdpovědětVymazat
  2. Až jednou se plně automatizovaný dům zblázní a zabije všechny lidi, kteří v něm bydlí. Nebo se stane zvenčí ovládaným vražedným nástrojem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, naštěstí se začínají objevovat a sílit hlasy, že internet věcí není zase až tak úžasný nápad. Kdyby na něj mělo nějak vážněji dojít, je tu několik protivných úskalí:

      1) Volné, přidělitelné adresy v rámci IPV4 dochází.

      2) Nevzdělaní a bordelářští uálové trvají na některých neskutečných prasečinách v rámci IPV6 a tak spousta správců odmítá zatím IPV6 zavádět. Já například vždy chci, aby jakmiel si nějaká stálá MAC adresa řekne o přidělení iP adresy, tak aby vždy dostala tu stejnou. Uálové, co trvají na tom, že terorista musí zůstat pokud možno nevysledovatelný, trvají na tom, že v IP adresách v rámci IPV6 bude bordel. No tak bude, ale dokud nebudu muset, zavádět ho nebudu...

      3) Adresy v rámci iPV 6 jsou mnohem delší, delší tedy budou i routovací tabulky a tím stoupá nárok na výkon hardware u firewallů, gatewayí, routerů a dalších síťových součástí a to se samozřejmě nelíbí ani providerům, stojí to totiž reálné prachy jak za železo, tak za energie a chlazení... V kombinaci s bordelem, na kterém uálové trvají je to už nějak moc „blaha“ a „dobra“ na jedné hromadě.

      4) Čím víc krámů na síti, tím víc dat a tím větší provoz, za který se ale nikomu nechce nijak zvlášť platit.

      Takže tlaky sílí, ale protitlaky stejně tak a rozumný kompromis je zatím spíš v nedohlednu.

      Vymazat
  3. Obojí se už stalo, Schumi.
    A nejednou. Nemusí to být dům. Jenom něco, co se vymklo kontrole nebo bylo řízeno zvenčí. LIDMI! A filmů o tom bylo natočena spousta.
    Jeden takový zapomenutý Dům krásně popisuje Ray Bradbury v Marťanské kronice. Je to přece jen romantik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opuštěný ale pořád fungující dům Raye Bradburyho, je taková „čítanková“ klasika. Dnes je celkem jasné, že bez slušného a spolehlivého autonomního zdroje energie, by to rozhodně nešlo. Tím zdrojem by mohl být buď malý spolehlivý místní reaktor se slušnou zásobou paliva, nebo i velká energetická soustava spolu s rozvodnou sítí, obojí schopné postarat se dlouhodobě samy o sebe. Nic takového nemáme zatím ani v náznaku a spolu se zřetelnými trendy typu data v cloudu = data v čoudu, se ničeho odolného, autonomního a schopného starat se samo o sebe nejspíš jen tak nedočkáme, naopak, všechno směřuje spíš k závislosti na síti, tím pádem logicky snadné zranitelnosti, zneužitelnosti a závislosti na monopolních padouších. Takové prostředí autonomní a i po letech funkční, nezávislý a samostatný dům Raye Bradburyho prostě vylučuje. Škoda, protože velice rád bych nějaký takový dům měl.

      Vymazat
    2. Draku, také bych rád měl. Kompaktní reaktory a elektrárny jsou možné. Pro každý okres, spojené do sítě pro výpomoc. Mohly by stát všude. Nemusely by být drahé. Nejde to jen proto, že je nějaké procento blbých i zlých lidí.

      Vymazat
    3. Těch blbých a zlých je takový nadbytek, že by se s tím dalo nepřetržitě topit na plný výkon v Malešicích a neubylo by a neubylo by...

      Vymazat
  4. Když už jsme se dotkli datových toků, tak dement, co si na úvodní stránku často navštěvovaného webu strčí několik povinně stahovaných videí ve „flashi“ nebo nějakém podobně debilním formátu a ještě debilnější velikosti, vygeneruje v konečném výsledku mnohem víc zbytečného provozu na síti, nežli vygenerují „úsporně“ naprogramované škatulky kvůli EET.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, škoda, doufal jsem, že "škatulky" se samozahltí. Proto i ten opatrný náběh. Nikdo netušil "CO TO" a tak postupně až na konec bude čip pod kůži. K tomu SAMODOMU, rusové mají údajně "několiké" malé však ne moc spolehlivé místní reaktory bez údržby rozesety po dálném východě, snad pozůstatky stratplánu něčeho, obé zapomenuto v místě i čase. To by se v Merkelstánu státi nemohlo.
      4P

      Vymazat
    2. EK, zahltit se může databáze, která bude muset ta data „sežrat“, uskladnit a třeba i zpracovávat. Nároky na ten stroj s databází budou poměrně značné a protože dobře víme, že takovéto projekty je dobrým zvykem „přihrát“ ne těm, kdo to doopravdy umí, ale dostanou je ti, co se k nim přes ty správné lidi dostanou, může to skončit v křečích, nebo aspoň křeče generovat ve vlnách podobně, jako svého času registr vozidel.

      Vymazat
  5. Stella
    Jejeje! Tady jste toho, St. Kocoure, napsal tolik! Oceňuji hlavně to, že problém ten i onen existuje víc v naší hlavě. Dále upozornění na fakt, že se spoléháme na internetové zdroje, místo abychom trénovali mozek a paměť. (Podporováno i školou - to si najdeš.)) Pomalu ale jistě to může vést k degeneraci a rezignaci na bolavé úsilí.

    Ve spěchu ještě malá poznámka: Opravdu nepřipouštíte ani trochu, že by na samém počátku pomoci uprchlíkům stál prostý, obyčejný lidský soucit? Podle mne jsou v tomto ohledu Rakušani i Němci o sto let napřed. Že se exodus stal těžkým byznysem, to je už zase něco jiného.
    Komunisti. Kdyby se nechovali tak, jak se chovají v Ústeckém kraji - se svou typickou nadutou arogancí polovzdělanců u moci- tak prosím. A co je ještě proletářského na těch, kteří jsou v parlamentu? Vezou se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V zásadě nic proti soucitu, ale bylo by vyloženě žádoucí zamýšlet se nad možnými následky projeveného soucitu a poskytování pomoci dříve, než ty většinou neblahé následky nastanou.

      Příklad:

      Poskytnu pomoc do Afriky, pošlu tam léky, doktory a jídlo. Následkem té pomoci se během 25 let počet obyvatel zpětinásobí, situace je pak horší než výchozí a započne masový exodus do Evropy, tam přece jídlo je...

      Jenže kolik obyvatel má Afrika? Kolik Asie? Je jasné, že všichni se sem nevejdou a všechny tady ani uživit nepůjde, natož pak je nějak smysluplně zapojit do ekonomiky. Pomineme-li drobné kulturní problémy jako naprostou nekompatibilitu islámu s evropskou civilisací, tak potřebujeme spíš lidi s kvalifikací, než naopak a ani těch s kvalifikací nepotřebujeme miliony kusů ročně, tím méně pak desítky či stovky milionů, nebo miliardy.

      Zkrátka a dobře, on ten obyčejný lidský soucit, jak říkáte, když se jen koná a nemyslí, může být jen a pouze projevem sebezáhubné, arogantní ignorance a debility, budeme-li tedy pojmenovávat věci tak, jak jsou a vyvarujeme se moderního prolhaného newspeaku.

      Vymazat
  6. Ještě "reaktory": http://www.toshiba.co.jp/nuclearenergy/english/business/4s/features.htm
    http://www.svetplnyenergie.cz/elektrarna-na-pasech

    OdpovědětVymazat
  7. Pro Stellu:

    Na samém počátku pohádky O Smolíčkovi pacholíčkovi je přece věta o tom, že si bezinky jenom chtějí ohřát prstíčky. Věci se ale někdy (skoro vždycky) nakonec zvrhnou.
    Ale jak už tu psal několikrát Schumacher: V současnosti máme hostit lidi, které si pozval někdo jiný a kteří se z principu neumí chovat "evropsky". A pozvali si je proto, že měli (odhaduji) špatný pocit z toho, jak "rozvrtali" Blízký východ. Z pohnutek zištných, jen chabě zakrytých "exportem demokracie", která ovšem tamní lidi "neoslovuje", nejsou na ni zvyklí a po dalších volbách stejně zase dají moc těm, kteří ji měli už předtím. To je tamní nechuť jít do neznámého. Jenom vezměte si, že valná většina všech smrtí tam není v souvislosti s nějakým exodem, ale proto,že se tam vzájemně vybíjejí různá náboženství, ba dokonce jen různé směry islámu (i křesťanství.)
    Jiná kultura.

    Pokud srovnám pocitově: raný středověk s malými, rozkmotřenými zemičkami. Trochu mi to připomíná Gulliverovy cesty - nesmiřitelné války mezi Tlustokoncovými a Tenkokoncovými. Pod obojí, husité. Nebo luteráni. Taky zde byl smíchán boj o moc s náboženskými symboly.
    Možná už jsem moc starý na to, abych měl bližší, lidštější "vhled".
    Ale zase - z větší dálky se situace jeví přehlednější. A je vidět, že se opakuje i na jiných "dvorečcích", jen s malými obměnami. Nemohu nevidět třeba paralelu mezi košer a halal porážkou.

    Kdesi jsem tu už přirovnával situaci evropské společnosti s přeplněným záchranným člunem. Podle křesťanských zásad bychom měli zachránit všechny, kteří se topí. Ale to bude mít za následek, že se potopí celý člun - a nepřežije nikdo. To už je takové sebezáchovné "sobectví". A myslím, že je pro přežití kultury, budovaném tisíc let docela důležité.

    K rozdílům v kulturách: Pořád se mi vtírá jedna z biblických písní A. Dvořáka "Nekamenujte proroky"¨. Není to tak dávno, kdy se u nás kamenovalo. Nebo Její pastorkyňa "...kameny do ní, kameny do ní!"

    Proč se tak bojíme návratu do komunismu a nevadí nám hrozba návratu do středověku?

    Článek je sice o něčem jiném, o Velkém Bratrovi v obou jeho převtěleních - DOHLED i OVLIVŇOVÁNÍ, ale máte pravdu - všechno kontinuálně souvisí. Hranici nenajdeš.

    OdpovědětVymazat
  8. Mimo děj.
    Pivo nepiju a přesto mě přímo poranila zpráva o tom, že naše pivo budou mít v hrsti Japonci. Stejně, jako když Němci koupili Českou spořitelnu a další a další cizí noví majitelé českého majetku. Připadá mi to jako nenápadný rozvrat naší země. Taková tasemnice - cizopasné vyžírání zevnitř. Čí je to vina? A proč to lidem nevadí? Je to snad v rozvoji společnosti normální? Proč my všecno prodáváme a skoro nic nekupujeme? Kde jsou ty peníze za pivo například? Musím si dát rychle patentovat nový název "Plzeňská sakura". To potáhne! Nebo černá dvanáctka Ikebana s příchutí li-či.

    OdpovědětVymazat
  9. Dtto, Astro, dtto.
    Dokonce to nebude ani "Europivo". Rozprodat, zlikvidovat. O cukr jsme už přišli, o sklo taky, tak ještě pivo. A boty už jsou taky v pr..., šijí se v Thajsku a okolí. Č edrné zlato se už nevyplácí těžit, železo z Číny je levnější...
    Na co má potom být obyvatel Kotlinky hrdý? Na pornoherce Jakuba Jandu?
    Co zůstalo?
    Raději nemyslet.

    OdpovědětVymazat
  10. To je normální kyvadlo. Po pětačtyřicátém znárodnění, po devětaosmdesátém odnárodnění. V devatenáctém století národní obrození, v jedenadvacátém národní odrození...
    Anglánům také už nepatří Landrover. A jiným jiné. Vše skupuje Čínský, indický a všelijaký jiný kapitál. Co všechno v Anglii a jinde patří Šaúdsku, Katarsku... Není povinnost prodávat.
    Jákob a Ezau... V Bibli je lecos... Akorát Židi nevyprodávají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, myslím si, že Židi správně činí a také si myslím, že správně nejspíš činí i Němci, Švýcaři a Žabožrouti, co jezdí po světě a skupují kdeco.

      Vymazat
  11. Fňukat netřeba, je to k ničemu a nikomu ani ničemu to neprospěje. Co je třeba, je zamyslet se a do něčeho smysluplného a nadějného se prostě pustit.

    Pivovar si může patřit komu chce, ale pivo dělají dobré suroviny, tedy voda, slady a chmele a lidé, co ho s láskou vaří. A pak také pivo potřebuje lidi, co si ho koupí a vypijí ho, samozřejmě přiměřeně, všichni dobře víme, že všeho moc škodí.

    A máme nač být hrdí, ne že ne. Máme dobré biology, chirurgy, fyziky, hvězdáře, zbrojaře, technology a nevím koho všeho. Víte, kolik se prodá Škodovek? Ve švýcarských Alpách to například vypadá, že jednou z nejpočetnějších místními používaných „čtyřkolek“, je náš Yetti. Naše účast v CERNu nemá obdoby. Dodávkami měřících přístrojů a dalšího přesného vybavení a jeho obsluhou si vyděláme zpět přes 80% peněz, které do toho střediska vložíme, nehledě na to, že naši fyzikové jsou velmi platnými členy tam působících týmů. Prosazujeme se docela slušně i ve špičkové medicíně a výzkumu léčiv. Pořád ještě jedou docela slušně zbrojovky a další fabriky, třeba energetické a pod. Na ta, jak malá země jsem, necháváme po sobě ve světě krom tunelářských skandálů i docela slušnou stopu jak v tom, co umíme vyrobit, tak i v tom, co umíme vymyslet. Nestydím se za to, že jsem odtud, když potkáte „venku“ někoho myslícího a dobře informovaného, rozhodně v jeho očích netratíte, když řeknete, že jste z Čech.

    A nemám ani příliš velké obavy z japonských majitelů českého pivovaru. Od známých, kteří byli ve Spokojených státech vím, že k pití tam byla jen piva česká, ale málo k dostání, nebo japonská, která se těm našim chuťově dost podobala. A když tak pozoruji Japonce, začínám někdy mít pocit, že k českým tradicím, jako jsou hudba, sklo, pivo a další, mají možná vřelejší vztah, než mnozí místní, kteří to vše berou jen jako prodejní komoditu a jinak je jim to srdečně ukradené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Draku, díky za optimistický realistický pohled. Za důvod k národní hrdosti. Jenže jen nemnozí vidí, že to není tak špatné jak to vypadá podle šířeného mediálního obrazu.

      Dobrých piv je mnoho. Plzeňské je víc legenda. Mezi někdejšími zdejšími pivy vyčnívalo. Nebylo to až takové umění. Kdo pamatuje například Holešovické nebo dokonce Volyňské, ještě větší samoser než strakonický Dudák. Nyní je mnoho výborných piv i z menších pivovarů. Plznské mi připadá příliš hořké. Mám rád piva plná, kulatá, vyvážená. Chutnají mi piva anglická, irská, čínská, chorvatská. samozřejmě, že bavorská. Dobré je Plzeňské řezané Budvarem. Jenže to v žádné hospodě není. Natož míchané z více piv. V tom je na trhu díra. Na rozdíl od whisky, všechna piva jsou "single malt".

      Vymazat
    2. Šiřitelé mediálního, katastrofálního a jiného odpadu by zasluhovali poslat do kouta klečet na hodně tvrdém hrachu. No a nebo by zasluhovali zkrachovat a ocitnout se na dlažbě, pro nezájem o ty jejich hanebné zprávy.

      Vymazat
    3. Obuvníku, s těmi pivy máte pravdu. Zvýšení produkce plzeňskému neprospělo. A jak vidíte, je spousta dobrých malých pivovarů, což je velice dobře. Rád ochutnávám, co jsem ještě neochutnal :-) A ono i ty malé pivovary, například svijanský, mají kvalitnější pivo v zimě, kdy má sládek čas se s ním mazlit, nežli v létě, kdy řvou odběratelé, že by rádi víc a sládek chudák neví, kam dřív skočit a hlavně pro co a kam, takže se to logicky odrazí na horší kvalitě piva. A pivo není Whisky, takže to až tak moc nevadí. A řezat pivo se dá už při výrobě, dáte 1/2, nebo jiný poměr světlého sladu, 1/2. nebo zbytek tmavého, nebo to můžete ještě víc promíchat a máte pivo „nařezané“ už z výroby, jedna radost :-) A také se dá zkoušet vařit si pivo doma. Už několik let to chci zkusit a pořád se ne a ne dokopat.

      Vymazat
  12. Dnes k tomu je na Novinkách článek. Já osobně nad pivem nefňukám, nepiju ho, ale, štve mě systém, jakým se necháváme připravovat i v mnoha dalších případech o "rodinné stříbro". Jakápak je asi v Japonsku voda, je pro přípravu piva veledůležitá... Židi mají recht, umějí si svoje uhájit.

    OdpovědětVymazat
  13. On nám ten pivovar už sice nepatřil Astro, ale je to jedno.
    Faktem je, že se dostáváme do finančně a politicky podřízeného postavení - možná víc, než tomu bylo do roku 1989. S tím, že "Západ" nám nehrozí vojenskou silou, ale kupuje si místní (tím míním i celostátní) politiky. Je to o úplatnosti naší věrchušky. Prostě nějak nám chybí hrdí občané, kolem jsou samí ovčané. Zažil jsem včera večer při natáčení několik malých příhod - budu se to snažit popsat. Domů jsem dorazil nejen s bolestí v zádech ale hlavně s náladou pod psa. Z lidí, z lidí...

    Jo a obnovuje se Ústřední tiskový dohled (pod jiným názvem, samorozumně...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocoure a Astro, jestli ono to náhodou nebude tím, že jsme svého času byli na straně, co „projela“ studenou válku. Dřív, když to bylo ještě hodně primitivní, proběhli městem žoldnéři a vzali si +/- co chtěli a co se dost rychle neschovalo a nezdrhlo. To se od konce 2. světové už dost zcivilisovalo, takže teď je to mnohem víc v „rukavičkách“, takže ten si vezme, Škodovku, onen zase ČKD, jiný pivovary a je to... A samozřejmě, že zbabělost, úplatnost, servilita až debilita našich padouchů v tom vyjednání špatných podmínek hrály a hrají svou velice neblahou roli.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)