Prohledat tento blog

pondělí 26. prosince 2016

Pravda, lež, nenávist...

















   Spolužák mého syna, kterému jsem nedávno fotil jeho pozdní svatbu mi poslal mailem odkaz. Je to srdcervoucí příběh o malém chlapečkovi, který umřel šťastný v náručí herce Schmitta-Matzena, jenž hrává pro děti každý rok roli Santa Clause. Který malého chlapečka doprovázel na jeho poslední cestě a zdá se, že to dělal výborně. 





   Příběh podivný, srdceryvný, takový až nepravděpodobný.  Vybavilo se mi Amicisovo "Srdce". Kniha rovněž plná zvláštních a mravoličných příhod, které se spíše nepřihodily tak, jak je Amicis popsal.

   Ale hned vedle je jiný článek. Od investigativního novináře, čili novináře - vyšetřovatele, který po této "santaclausovké lži" vystartoval jak nadržený pumr po říjící fence. Deník Knoxville News Sentinel, který o smutném příběhu informoval jako první, se od něj však nyní distancoval. „Od zveřejnění příběhu provedl News Sentinel další šetření, aby nezávisle ověřil Schmitt-Matzenův příběh. To se nepodařilo. Ačkoli jsme prošetřili informace o jeho minulosti, jeho příběh o daru pro umírající dítě zůstává neověřený,“ uvedl deník.  Server International Business Times navíc přišel se zjištěním, že Schmitt-Matzen má blízko ke krajně pravicovým názorům. Na svém facebookovém profilu se totiž nevyhýbá rasistickým ani islamofobním prohlášením.

   Tedy jako obvykle se informace různí. Skutečně je nějak ověřit asi není v silách běžného uživatele internetu - potřeboval by kontakty na několik skutečných, existujících lidí v zámoří. 

   Jenže - je skutečně důležité, jestli je to pravdivá příhoda? I kdyby to byla jen vánoční pohádka pro dospělé, dokázala ledaskomu aspoň na chvíli otevřít srdce. Jinou škodu tahle lež, je-li to lež, asi nenadělá.

   Zatím server  International Business Times si dal tu práci a zjišťoval, co kde kdy představitel Santa Clause  napsal na Facebooku. A protože se tam představitel Santa Clause Schmitt-Matzen vyjadřoval proti imigraci je podle serveru "nedůvěryhodný".

   A tady je "jádro pudla". Mezinárodní obchodní noviny jsou závislé na mezinárodním obchodu. Obchodnících. kteří obchodují se surovinami a zbraněmi jako komoditami, které vynášejí nejvíce. Donald Trump podle svých slov hodlá tyhle nečisté obchody, kdy USA dodává úplně všem stranám blízkovýchodních konfliktů zbraně a munici a dostává za to ropu, kterou pak draze prodává, zastavit nebo aspoň omezit. 


   Zajímavá je diskuze na našich serverech. Několik diskutujících došlo ke stejnému závěru jako já a to, že žurnalističtí "vítači a sluníčkáři" jsou vlastně ve službách nadnárodních korporací. Že jsou oněmi "užitečnými idioty", jak je nazval jeden velmi známý komunista. A že jsou nemilosrdní, když jde o prosazování jejich ideologie.  

Jo, Češi, ty smějící se bestie...


   Což mě přivádí k úvaze, kdy je lež přípustná. Kdy škodí a kdy pomáhá. Protože když připustíme, že ta "neověřená předvánoční příhoda" může být pravdivá, tak aspoň jeden malý chlapec umřel šťastný. Když už se nedalo nic dělat. Zato jeden dědek vzal na sebe celý smutek z té malé smrti. 

   A takových "milosrdných lží" by člověk našel víc. Stačí se rozpomenout. Nesmí se ale nikdy stát, aby se taková lež provalila. Protože pak člověk umírá zrazen, ponížen. Možná proto se nemá lhát dospělým. Ti totiž z detailů vycítí, že jejich konec právě přichází. Všichni kolem to ví, ale jemu to neřeknou. 

   Věděla to moje máma, věděl to i táta. Věděla to moje kolegyně Ilonka. Ta si už pár dnů před smrtí smrt přála. Svět pro ni končil, chtěla na druhou stranu. Ona si ten šok, že jí zbývá pár měsíců života odbyla v době, kdy jí vlastně nic nebylo, jenom špatně mluvila. Myslela si, že to má od špatné zubní protézy. Tehdy ji ale po neurologickém vyšetření oznámili, že má ALS a že ji zbývá asi půl roku života. Jako dneska si vzpomínám, jak od lékařů přijela přímo k nám domů a s naprostým úžasem a nepochopením nám tu zprávu řekla. Ani neplakala. Co na to říct? Lhát? Utěšovat?

========================================

   A ještě něco: Havarovalo letadlo TU-154, které vezlo do syrského Aleppa kromě vojenských činńovníků a novinářů valnou část pěveckého sboru Alexandrovci. Neví se, proč, média jen spekulují. Každého normálního člověka taková zpráva rozesmutní - bylo to vynikající sborové těleso. Nebo ho to nechá chladným, když považuje Alexandrovce za pohrobky sovětského komunismu. Kolem té tragedie je spousta spekulací a neověřitelných, zato senzačních zpráv. Ale strašně mě zarazily diskuzní příspěvky pod těmito poněkud zbytečnými články. 

"Alexandrovci jsou nástrojem ruské propagandy. Kdykoli slyším hrát tento původně stalinský sbor Rudé armády pod bolševickou rudou hvězdou, vyvolává to ve mně ducha Sovětského svazu..."

"Členové skupiny propagovali zvěrstva, která Ruská federace páchá na východní Ukrajině (mylně označované jako Doněcká a Luhanská republika), dále anexe Krymu, propagandu a lži ruské armády i ruské politiky jako takové atd."

   Proboha - co to má společného? Jsou to přece úplně stejné reakce jako někdejší muslimské oslavování teroristů z 11. září. Dělalo se mi tehdy až fyzicky špatně, když jsem viděl ty zahalené staré ženy, jak tančily po ulicích a radovaly se ze smrti téměř tří tisíc lidí. A teď se cítím podobně. Nenávist, ne proto, že jim ti lidé v letadle něco udělali, ale proto, že je někdo ocejchoval, onálepkoval, označil za nepřítele, za zlo, které může za jejich zpackaný život. 

   Spousty lidí jsou nebetyční hlupáci. To je ta nejhorší zpráva o některých našich "spoluovčanech". Hlupáctví a primitivní, naočkovaná nenávist.

   Tam v moři je čtyřiašedesát mrtvých zpěváků, kteří s válkou na Blízkém východě nemají vůbec nic společného. Letěli zpívat, bavit lidi. Jenže byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě. 

110 komentářů:

  1. Lidská blbost je nebetyčná. Primitiv neumí oddělovat. Na všechno jedna šablona.

    Právě mi přišel email od Stelly. Je to článek z Lidovek o skrytém autorství filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku - o PhDr.Františku Pavlíčkovi. Pojednává o stejném podobenství - o neskutečné blbosti tehdejší doby, kdy Fantišek ten filmový scénář tajně psal. Kolem té tvorby tenkrát musela vzniknout celá detektivka, aby mohl přijít na svět skvost - pohádka nad pohádky. Mnoho lidí nastavilo krk, aby pohádka mohla vzniknout.

    František byl v padesátých letech šéfredaktorem literární redakce pro děti a mládež v Československém rozhlase. Vytvářel moji duši, byl to můj guru a naučil mě víc, než jakákoliv vysoká škola.

    Tím vším chci říct, že tetička Blbost je nesmrtelná a boj proti ní nemá smysl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EKodefetismuastechhhhhha26. prosince 2016 v 11:10:00 SEČ

      taaak....Blbost je nesmrtelná a boj proti ní nemá smysl...PRDLAČKU milá Astro, boj má smysl i když si přizdisráčí, vlezprdelkové, zelení, sluníčkáři a jim podobní mohou v zadku zlomit prst! Má a šlůs.
      Omlouvám se za sprostomluvu, jinak jsem nemohl.
      4P nic osobního.

      Vymazat
    2. Jen si zanadávej, EK, teď se to může. Ze mě mluví čtyřicet let vynuceného poslouchání vypatlaných komunistických hlav, kterých bylo kolem mě hafo, ještě že blbost není nakažlivá. Musela bych být nejblbější na celém světě.Chtěla bych tě vidět vedle sebe tenkrát. Kdyby sis takhle písknul, čekal by tě přinejmenším Jáchymov a tamtéž vytlučenej chrup. Je boj a boj, a kecy jsou kecy!

      Vymazat
    3. Ekvěřínekaždémunevšechno26. prosince 2016 v 19:16:00 SEČ

      V "mlejnici" jsem byl.Na píšťaličku pískal. A poučil se, věřit je krásné, ale ne bezpečné. A ty keci už si samože nechám jen pro kluky co spolu chodíme. Těm a Ti si věří.
      4P

      Vymazat
    4. Blbostí je moc druhů. S každou se musí zacházet jinak.

      Vymazat
  2. Blbost lidská je sice neporazitelná, ale nikdy proti ní nesmíme přestat bojovat.
    Něco takového přece řekl Jan Werich. Dodávám: Jinak skončíme u nenávisti muslimského typu. Hluboké, neodstranitelné. Prožijeme život s větičkou "Bůh je veliký!", Allahu akbar. A myšlenkou, že naše zdejší existence je jen předstupněm k pobytu v ráji.
    Nic víc nám do hlavy nevejde. Nanejvýš ještě jednoduchý návod, jak ovládat mobil, tank nebo kulomet.

    O tom, jak se "krylo" dílo nepohodlných mám také své vzpomínky. Vzhledem k nenávisti, jakou vidím kolem nás dnes jsou ale spíše úsměvné. Jak můj vzteklý projev na schůzi v rádiu "vysvětlil" můj tehdejší ředitel tím, že ho prohlásil za břitkou ironii. Vyvázl jsem zcela bez trestu.

    OdpovědětVymazat
  3. Srdcervoucí příběh:

    Ten příběh s tím hercem, kterému se podařilo, aby jeden malý kluk umřel v rámci možností šťastný, je nádherně, vánočně dojímavý. Je krásný i kdyby se nestal. Mám proto velmi za zlé těm investikravinním zmetkům, že do toho vůbec šťourali. Oni ovšem museli, protože představitel Santa-Clause neprojevuje veřejně ty „jediné správné”, sebezáhubné, quislingovské názory. Tím se ale stalo nedůvěryhodným jejich vyšetřování v mých očích, protože všichni víme, jak prolhaní a zároveň agresivní dovedou být šiřitelé jedné pravdy a čeho všeho jsou při tom schopni. Mám vánočním přáním je, aby rodina chlapce a zdravotní sestra vystoupili z anonymity a udělali tak investikravinním zmetkům ostudu a tlustou čáru přes rozpočet. Je toho silně zapotřebí, zavírat těm prolhaným řvounům nahlas ty jejich uřvané držky a jedovaté plátky. Kdo lže, ten krade a kdo krade, může i zabít.

    TU-154:

    Budeme muset počkat na závěr vyšetřovatelů. Příčinou může být od obyčejné nedbalosti či bezbřehého bordelu i cílená sabotáž. Na jednu stranu jsou TU-154 stroje staré, které už budou pomalu, ale jistě dosluhovat a o závady a „stařecké neduhy“ u nich tudíž pravděpodobně nebude nouze. Je to ale stroj třímotorový a takový by si měl být schopen s mnoha situacemi zdárně „poradit“. Takže ta nedbalost, nebo rovnou sabotáž mi připadají mnohem pravděpodobnější. Lidský faktor obecně, se skrývá za drtivou většinou leteckých neštěstí ať už je to přímo, nebo zprostředkovaně přes konstrukci a výrobu. Počkáme si a uvidíme.

    Lidská blbost:

    Myslím, že to byl Albert Einstein, kdo prohlásil, že zatímco není tak úplně jisté, že vesmír je bez hranic, tak u lidské blbosti je to mimo jakoukoliv pochybnost. Tím jest řečeno podstatné. Bojovat proti něčemu takovému je těžké a náročné, ale je důležité nestávat, abychom nedopadli špatně. V době polistopadové jsme v tom boji polevili a ošklivě se to projevuje.

    Echt vlastní šílenci:

    To vymítání homosexualismu je roztomilé :-) Mně to veřejně uřvané buzerantství, kvůli kterému v určité dny nevyrážím do města, také trochu vadí, právě proto, že kvůli tomu nemohu do města kdy bych já chtěl, ale jen kdy to jde. No ale jinak tedy, když si to člověk přečte víc zblízka, je to tedy opravdu roztodivný a jurodivý spolek :-) A takových bylo, je a asi ještě i bude :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco málo k uklidnění:
      http://www.zelenysport.cz/?vstoupit

      4P

      Vymazat
    2. Vánoce byly vskutku veselé:

      „... První stovka pušek Works ZS M70B1 je již rozebraná ...“

      ale nezoufejmež :-) :

      „... na leden máme připraveno dalších 200ks ...“

      To jsou vcelku dobré zprávy ne?

      Vymazat
  4. Jenom panstvo:
    Nejsem si zcela jistý, že bych dokázal zmáčknout spoušť jindy, než kdyby hrozilo bezprostřední nebezpečí mým blízkým nebo mi samotnému. Tedy - jedině jako krysa zahnaná do kouta bych byl schopen zabíjet. I ve rvačce jsem musel dostat první ránu, abych se začal opravdu bránit. Problém je, že dneska ta první rána může být i poslední.
    Tenkrát ovšem šlo nanejvýš o zuby. Byla to proti dnešku "doba gentlemanská".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Works ZS M70B... technicky nic moc. To je pro ty, kteří si za levno chtějí hrát na vojáčky nebo jejich hobby je celoživotní příprava na Armagedon. Mně to nebaví, tohle jsem si odbyl v klukovských letech. V případě nutnosti můžu zacházet s lecčím. Kdyby to mušelo bejt. Například focení je obtížnější. Třebaže zkušenost lze využít. Sledování pohybujícího se objektu...Hledáček jako hledáček. Nezáleží na čem je namontovaný, a k čemu patří spoušť. V tom případě se komponuje a ostří na střed.

      Čekat na první ránu je pozdě. Nejvýhodnější předcházet napadení a včas se mu vyhýbat. To nedůležitější je v hlavě, včas rozpoznat o co jde. Neprovokovat, nehrotit. Když k tomu přesto dojde k útoku, nebo útok bezprostředně hrozí, když nelze ustoupit, obrana musí být bezohledná a zničující. To je největší problém. Největším nebezpečím (po)slušného člověka je jeho (po)slušnost. Přirozené zábrany a strach z možného následku, když se ubrání.

      Nebezpečí vidím v tom, že za dlouhé období míru roste počet nespotřebovaných agresívních lidí. Pokud jde o fyzické násilí, největším rizikem je frustrovaný, deprivovaný, agresívní mladý muž, často se sdružující do skupiny stejně profilovaných.

      Ksindlu přibývá mezi všemi věkovými skupinami. Mladý ksindl jednou bude starým ksindlem. Doba, že člověku, který se dožil vysokého věku, byly přičítány všeobecně pozitivní kvality, je pryč. Někdejší sígři dosáhli důchodového věku. V soukromém i veřejném prostoru přibývá psychopatů. To už je na jinou diskusi.

      Pokud jde o zuby, mé zuby jsou mi cennější než život agresora. Jsou to moje zuby, mám je rád, nechtěl bych zbytek života prožít po ordinacích a s klapačkami. Nehledě na další možné následky. Jeho je život a vážení transakčních nákladů, jeho je riziko jeho hovadnosti. Zdraví není vkladem do sportovní soutěže.

      Vymazat
    2. Jasně, stručně, není co dodat.
      4P

      Vymazat
    3. Obuvníku, s tou Works ZS M70B máte trochu pravdy. Já osobně považuji českou vz. 58 a její následné úpravy a klony za lepší zbraň, nežli originální AK-47 a její klony např. z Balkánu, nebo odjinud. Nicméně v kostce vzato, ať už jedna, nebo druhá, je to celkem spolehlivá, nenáročná a odolná zbraň. V akci jsem jich za život viděl stovky určitě, možná i tisíce a ani jedno selhání. M-4, M-16 a dalších jejich klonů, jako je třeba AR-15 jsem v akci viděl několik desítek a ta selhání také. Vyskytla se celkem u 2 zbraní a nebylo to municí, bylo to selhání zbraně, v obou případech to nebralo munici ze zásobníku, ačkoliv byl na správném místě a správně naplněn. Není to velká a vypovídající statistika, ale o čemsi to vypovídá. Možná, že ta Works ZS M70B není nic extra moc, ale spolehnout se na to dá a o to jde mnohdy především. Navíc je to dostupné a jsou mezi námi mnozí, kteří potřebují, aby něco dostupného na trhu bylo, jinak by na to nedosáhli.

      Celoživotní příprava na Armagedon je samozřejmě blbost, život žijeme kvůli něčemu jinému. Nicméně pravidlo, které říká, že kdo se chce válce vyhnout, měl by na ní být dobře připraven, je správné a kdo ho zanedbává, obvykle na to ošklivě doplatí.

      Obuvníku, že v případě nouze můžete zacházet s lecčím, je možná pravda a možná že Jste na omylu. Přijít na to až přijde nějaká nutnost zacházet s lecčím, by se mohlo nevyplatit. Při střelbě na terč, říká se tomu „mířenka“, to není až tak těžké. Při troše dobré vůle a snahy se to aspoň jakž takž slušně naučí nakonec skoro každý. Jakmile ale dojde ke střelbě na pohybující se objekt, kompozice a ostření na střed ani zdaleka nemusí být správně. Kulka se totiž nepohybuje rychlostí světla, ale nějakým x násobkem rychlosti zvuku a její dráha není tak úplně přímá. Od určitých vzdáleností dále je dobré brát to v potaz a není od věci mít to netrénované.

      Se zbytkem příspěvku vcelku souhlasím, ale rád bych připomněl skutečnost, že když se někdo úspěšně ubrání nějakému agresivnímu debilovi, nebo i víc debilům, zažije si pravděpodobně vyšetřovací, možná i justiční a mediální očistec. Viz třeba případ starého pána odkudsi ze severu Čech, který při přepadení revolverem jednoho Cigoše zastřelil a druhého bohužel jen zranil. Vrhli se na něj snad všichni profesionální procikánští parazitové, které tu jen máme a veřejnokrávní i komerční média. Naštěstí se severočeská kriminálka i státní zástupce zachovali velice profesionálně, sesbírali pečlivě důkazy, provedli důkladně rekonstrukci a k soudu to myslím ani nešlo. Řvounům také došel dech a je škoda, že starý pán pak nechtěl ten uřvaný a prolhaný ksindl, zažalovat za to odsouzení předem, s chutí bych mu byl býval přispěl na dobrého advokáta. Zkrátka a dobře bychom neměli zapomínat, že žijeme v zemi, kde se důsledně ochraňuje ksindl před slušnými lidmi.

      Vymazat
  5. EK, ano, bez politiků a nakopávačů prdelí by válka rychle skončila. Ani by nezačala. A nebyla základem té druhé.... Včasné zabití několika nebo několika desítek lidí by kolikrát ušetřilo životy milionů. Jenže zabít několik nebo několik desítek lidí je kriminální nebo dokonce teroristický čin, že. Kdežto válka s miliony či desítkami milionů obětí, je...válka. Případně pak vítězná strana (jak jinak) uspořádá něaký proces, ve kterém ha hrdle odsoudí pár největších "zločinců". Aby dál pokračovala v politice, která toho byla příčinou. Protože dějiny píší vítězové. A vítězové osazují historické milníky, kterými začíná veškeré zlo. Před tím ni, nanejvýš nějací lvi. Představme si, že by byl úspěšný první atentát na Adolfa Hitlera, a dějiny se vyvíjely jinak. Co by o něm stálo v učebnicích dějepisu...

    Vzpomeňme na Irák, Lybii, Sýrii, vzpomeňme na vše předcházející. Vzpomeňme na statisíce, na miliony, desítky milionů lidí, kteří se narodili, žili, měli a mají své obyčejné touhy, tak jako my. Kteří byli a jsou hubeni pro cizí zájmy. Zájmy nemnohých. Protože byznys "must go on". Stále stejná politika podeporovaná bečícími ovcemi. Nadšeně bečícími, dokud mají plné nákupní košíky. Budou dobře vyklmené, až budou hnány na jatka.

    OdpovědětVymazat
  6. ...roste počet nespotřebovaných agresívních lidí.
    To je naprosto elementární, neeliminovatelný důvod. Nejen někde "tam", ale i tady. Lze snadno pozorovat. V Kotlince je to zatím překryto civilizačním nátěrem, který ale při nejbližší příležitosti odprýskává. Třeba při fotbalu. Nebo na autobusovém nádraží, když se jeden zeptá druhého, kolik je hodin a je následně zkopán do hlavy.

    Situace se zklidní, až když vznikne velký konflikt a pár set tisíc (miliónů) takových se vzájemně vyeliminuje. Nebo taky ne - vznikne táhlý konflikt jako na Blízkém východě. Šíité a sunnité. Protestatnti a katolíci. Židé a muslimové.. Křesťané a kdokoliv z dříve jmenovaných. Atd.
    Agrese k člověku patří, bez ní by nebyl životaschopný. Boj o půotravu, o postavení v tlupě, o samičku. Vždycky vzpomenu na Lemův "Návrat z hvězd". Na psychicky upravené lidi, neagresivní, poddajné. Když jsem to četl, dost mě to vytočilo. Nebo spíše vyděsilo.
    Takže agrese ano - ale měla by se uhlídat její míra. Snad pravidelnými zápasy v bahně nebo tak nějak. Jinak agrese vybublá naprosto nečekaně a o to bouřlivěji.

    To je přesně děj, který předpovídám pro Německo. Pomalu dojde k nějakému kritickému bodu, pak lup!, nálada se pak rychle překlopí a bude zle! A není to jenom Německo. Ale to má k tomu nejlepší předpoklady - stádní poslušnost.

    OdpovědětVymazat
  7. Válka bývá prospěšná spotřebováním nějak disponované části populace. Jenže s ukrutnými vedlejšími důsledky pro ty, kteří se jí nechtějí zúčastnit. Čím ji nahradit.... Vhodně cílenými adrenalinovými zábavami s vysokým rizikem jen pro zúčastněné. Jestliže není zapotřebí chránit poddané před nimi samými aby byli spotřebováni ve válce vedené vrchností, netřeba jejich blbou a agresívní, pro válku nejvhodnjší část, onen kanonenfutr, chránit před tím aby se spotřebovávala sama. Nebo pro ni najít nějaké užitečné využití, při kterém by se s nadšením spotřebovala bez vedlejších následků. Ano, je to hnusné. Nic lepšího mě nenapadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ona "aktivní" část mládeže, narvané testosteronem to přece dělá!
      Lezou na vagony a nechávají se zpopelnit 6 kilovolty, lezou mezi vagony metra a nechávají se zrakvit jinak, jezdí jako trottli nejen na motorkách, ale i v autech (vetšinou svých rodičů) - ale to už není čisté, protože na zrakvení si až příliš často berou i jiné "účastníky silničního provozu", kteří původně měli namířeni jinam.

      Ale je to pořád málo. Chtělo by to vymyslet něco masovějšího. Ani rvačky rowdies na železné tyče to nepokryjí. A taky, často se místo zrakvení jenom zmrzačí. Potom skuhrají z vozíčku, že je nemá nikdo rád. Tedy: někteří.

      Vymazat
    2. ............Potom skuhrají z vozíčku, že je nemá nikdo rád. Tedy: někteří. .......... dodám: VĚTŠINOU! Mám vyzkoušeno.
      4P

      Vymazat
    3. Válka je vůl. - https://www.youtube.com/watch?v=ZZ2BVnAX0cE - Nic lepšího mě nenapadá.

      Vymazat
    4. Jenže - co je to válka?
      Od jaké velikosti neshod se to nazve válkou? Proptože - to si přiznejme - dnes se válka ani tak moc nevyhlašuje. To, co se děje na Blízkéím ýchodě vlastně žádná válka v oficiálníám smyslu slova není. Jen "osvobozenecký" boj. Snaha o dominanci. Náboženskou a hospodářskou a jedna druhou kryje. Zájmy velmocí, eskalace napětí.
      KOLIK MUSÍ BÝT PROVEDENO TERORISTICKÝCH ÚTOKŮ, ABY TO VĚRCHUŠKA NAZVALA VÁLKOU?

      Vymazat
    5. Tolik, kolik věrchuška uzná za dostatečné.

      Vymazat
    6. Tady bych si dovolil připomenout jednu jedinou a prostou skutečnost. Když žijí v pralese dvě tlupy šimpanzů, tak vedle sebe žijí poměrně v klidu a míru, dokud jejich počet nestoupne nad určitou kritickou mez, pak se ty dvě tlupy servou na život a na smrt a ty „nadbyteční“ jsou prostě vymláceni. Dokud se počet šimpanzích obyvatel pralesa nezvedne opět nad kritickou mez, žijí tlupy zase smírně. Jestliže se někdo domnívá, že člověk má k těm opičákům hodně daleko, tak se šeredně mýlí. Já se domnívám, že kritická množství byla na mnoha místech už dávno překročena a že „papiňák“ je je řádně natlakován a čeká jen na ucpání ventilu, nebo nějakou jinou lidskou blbost či poťouchlost, která ho přivede k explozi. Až to řachne, jděte tomu pokud možno z cesty...

      Vymazat
  8. dovolím si na Vaše - Což mě přivádí k úvaze, kdy je lež přípustná. Kdy škodí a kdy pomáhá. - odpovědět jednoznačným: Lež nikdy!

    Násilí nežije samo a nemůže žít samo: nevyhnutelně je propletené se lží. Mezi nimi je ta nejpřirozenější hluboká příbuzenská spojitost: násilí se nemá čím krýt, kromě lži a lež se nemá jak udržet, pouze násilím. Každý, kdo jednou vyhlásí násilí za svoji metodu, nevyhnutelně si musí zvolit lež za svůj princip. Když se násilí rodí, koná otevřeně a dokonce je na sebe hrdé. Ale jen co se upevní, utvrdí, pociťuje okolo sebe zředění vzduchu a nemůže dále existovat jinak, jen se zamlžovat do lži, krýt se krasořečnictvím. Potom už nechytá vždy a zásadně rovnou pod krk, častěji žádá od občanů pouze přísahu lži, jenom spoluúčast na lži. A jednoduchý krok jednoduchého statečného člověka: neúčastnit se lži, nepodporovat lživé konání!
    (Alexandr Solženicyn, Nobelovská přednáška, 1972)

    OdpovědětVymazat
  9. Pro mě to není tak jednoduché. Není lež jako lež...
    Mnohdy se jí lze vyhnout mlčením. Ne vždy. Pro mě je důležitější nezpůsobovat bolest.
    Přátelům lžeme abychom nezpůsobovali bolest jim, nepřátelům lžeme aby oni nezpůsobovali bolest nám.
    Solženicin mluvil o lži ne obecně, ale v politice.

    OdpovědětVymazat
  10. Solženicyn mluví o Lži, coby principu. Principu, který prolíná veškeré bytí, existenci jako takvou, politiku nevyjímaje.

    ad: Není lež jako lež...

    Kdo ví?..:-) Na prosté pravdě, že lež zůstává za včecho okolností zase a jen lží, se tím rozhodně nic nemění.

    ad: Přátelům lžeme abychom nezpůsobovali bolest jim, nepřátelům lžeme aby oni nezpůsobovali bolest nám.

    Upřednostňuji pravdu. Třeba už je proto, že pravda, jak známo, vysvobozuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černobílým viděním a vytrháváním vět z kontextu se nikam nedostaneme. Podstatné je, proč a s jakým účelem se to, či ono děje. Ano, samozřejmě, že nejlepší ze všeho je nelhat a držet se tohoto pravidla, je to z mnoha důvodů to nejlepší a nejjednodušší, co lze udělat. Konec konců to dělámi i pro sebe, protože pamatovat si realitu a vedle ní třeba i několik dalších, virtuálních, je neskutečně náročné. Jak ale jistě všichni víme, každé pravidlo má své výjimky a ani toto pravidlo není výjimkou, takže své výjimky má. Je ale dobré, nedělat z těch výjimek pravidlo.

      Vymazat
  11. ad: Ano, samozřejmě, že nejlepší ze všeho je nelhat a držet se tohoto pravidla, je to z mnoha důvodů to nejlepší a nejjednodušší, co lze udělat.

    Přesně tak.

    A přece já se domnívám, můj milý, že by bylo lépe, aby má lyra byla rozladěna a falešně hrála a aby falešně zpíval sbor, který bych řídil, a aby celý svět se mnou nesouhlasil a mluvil opačné věci, nežli já sám jediný byl se sebou v nesouladu a sobě odporoval. (In: Platón, Gorgias. Praha: Jan Laichter 1944, přel. František Novotný, s. 67.)

    http://sffp.sweb.cz/archiv/hogenova4.htm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohl byste prosím několika jasnými slovy či větami vyložit, co tím chtěl „básník“ říci? Já bych totiž potřeboval strávit čas i nějakou výdělečnou činností a ne místo toho luštit náznaky o asi tak 150 významech na jednu větu... Na to je opravdu škoda času.

      Vymazat
    2. Omlouvám se, ale nemohl. Neumím to. Nejsem ani Platón, ani Anna Hogenová.

      Vymazat
    3. Já jen nahodil téma. Do filosofování se pouštět nebudu, jsem člověk nedovzdělaný a tedy spíše empirický.

      Takže příklad:
      Ten herec by přišel za umírajícím chlapcem a řekl mu, že není žádný Santa Claus, že jej jenom hraje. Že se on, malý chlapeček, asi nedožije Vánoc a až umře, nebude nic. Prostě přestane existovat. Nikdo ho tam na druhé straně neosloví, protože žádná druhá strana není.

      Líbilo by se Vám Honzo takové podání pravdy? Pravda vítězí?


      Vymazat
    4. Ale to je přece hypotéza, ne? Omlouvám se, ale veškerým coby/kdyby, navíc podbarvaným emocemi typu "malý chlapeček", se snažím vyhýbat jako čert kříži.

      V úvodu říkáte Do filosofování se pouštět nebudu, abyste se vzápětí do filosofování ponořil až po uši. Vidíte to taky?..:-) Neberte to prosím osobně a ve zlém už vůbec ne. Já jenom jestli to vidíte. Správně vidět, to je oč tu běží.

      Úžasný motto: Tady se nic převratného nedozvíte. Jen staré, mnohonásobně recyklované pravdy. Ale i na ty se často a rádo zapomíná.

      Vymazat
    5. Zeptám se jednoduše:

      Co byste tomu malému klukovi řekl, kdybyste se dostal do úplně stejné situace, jako ten herec?

      Vymazat
    6. Na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď; nevím. A vůbec, domněnky, to není nic pro mě.

      http://psychologie.doktorka.cz/nevytvarejte-si-zadne-domnenky./

      Vymazat
    7. Já si tedy prostě a jednoduše myslím, že za daných okolností to ten herec zvládl na výbornou. Považuji to za případ, kterému se říká v jazyce anglickém white lie, tedy milosrdnou lež a navíc eticky ospravedlnitelnou a tudíž v pořádku. Lhát se nemá, ale jsou případy, kdy to nevadí, nebo je to dokonce i žádoucí. Takový prostě život je. Budeme-li k němu přistupovat černobíle, budeme to zbytečně komplikovat sobě i těm, co s námi přijdou do styku. A tím bych na toto téma sám za sebe diskusi uzavřel, neb mi nenapadá, co k tomu víc dodat.

      Vymazat
    8. Pro Honzu:

      Někdo má svůj názor, někdo má jiný názor, daný zkušeností a někdo má názor převzatý z internetu. Rozdílné úhly pohledu. S tím se nedá nic dělat.

      Vymazat
    9. Kocoure dá, prostě si každý bude dál chodit po světě s tím svým, původním. No a? ;-)

      Vymazat
    10. Přesně. Naprostá shoda názorů je totalita. A navíc - čas ledacos utřese.

      Vymazat
    11. Bože můj, co všechno se tady nedovím..:-) Že by opět ty Jen staré, mnohonásobně recyklované pravdy. ? Tak Vám jednu přidám:
      Máte-li fakta, nepotřebujete názor - názor potřebujete, nemáte-li fakta. Aneb, a jak blahé paměti pravil Ludwig Wittgenstein - Svět je všechno co se má tak a tak. Svět je všechno, co fakticky je. Svět je celkem faktů a nikoli věcí Takže asi tak.:-)

      Vymazat
    12. Honzo, „coby/kdyby”, neboli hypotézami se zabývat nechcete, tím méně pak emocionálně zabarvenými, jak Jste sám napsal. Mně zase nebaví, když se nedokážete vyjádřit srozumitelně sám za sebe aniž byste volal ku pomoci Solženicina, Platóna, Annu Hogenovou a Wittgesteina. Koho dalšího ještě bychom do toho nakonec zatáhli? Co kdybychom na to raději „hodili bobek“ a nechali toho? Podle mě to stejně nikam nevede, tedy krom neúčelného mlácení prázdné slámy, zbytečné ztrátě času, el. energie a opotřebení hardwaru.

      Vymazat
    13. Kocoure, o totalitě mluv raději jen tiše a nenápadně. Podívej se do Holandska, jak dopadl Geert Wilders. V Holandsku už je to pomalu jako tady za Husáka: „Svobodu projevu zaručit můžeme, svobodu po projevu už ne.“ Za jak dlouho si myslíš, že to dorazí sem?

      Vymazat
    14. Totalita je zvíře, které dobře znám. Ostatně ty částečně taky. To, že je "západní" nic nemění na jejich vlastnostech. Kromě toho - už tady zapouští kořínky. u kontrola internetu, tu EET, onde něco jiného.
      Jenže čekám pořádný fičák (docela rád bych se ho dožil) - tak to snad tu sluníčkově-multikulturní verbež vysviští někam do pryč. Mohli by k multikulturnosti nabádat třeba muslimy. [;>))

      Vymazat
    15. Jo, taky bych to viděl na povinný odsun tam někam...

      Vymazat
    16. Jak se říká, svůj k svému ;-)

      Vymazat
    17. ad: opotřebení hardwaru

      Jestli to není nějaká metafora, tak tohle by mě nenapadlo. To je vskutku originální.:-)

      Vymazat
  12. ....... to dělám i pro sebe, protože pamatovat si realitu a vedle ní třeba i několik dalších, virtuálních, je neskutečně náročné. Jak ale jistě víme............ANO. Pokud si vytvoříme paralelní jednoduchou "pravdu" je třeba dodržet základní osnovu původní "pravdy", příjemci těchto informací málokdy provádějí porovnání a postupný posun od pravdy k pravdě dokáže odhalit jen téměř "nikdo". A tak to je.
    Ak AK-SA58- M16 je to asi jako s rejčem, ručně hrubě kovaný (AK) poslouží bez údržby stejně jako sofistikovaný počítačem navržený na NC obrobený FISKARS (M16)a k tomu denně leštěný. U padesát8y, to je jiná, je to navíc vypulírováno s citem zlatou ručičkou a řemeslnou umností kombinace spolehlivosti s fikaniostí "kotlinkového" umu. Ke střelbě, nic nenahradí talent a znalost fzákonů. Jen moderní střelecké comput se dost snaží. Ve spojení prve jmenovaného jsou k jen se štěstím porazitelné. Na sebeobranu je třeba udžet distanc 3m. Útěk se počítá a je na řadě první.
    Ke klidu v ulicích, u nás na venkově je kuryozitou vůbec někoho večer potkat, natož dva kukláče s HKčkem na kšandě, to jsem čučel, ale i oni, když jsem na 30m přešel na druhý "chodník" a zahnul.
    AAAA pozor na petardy, jsou záludné jako muslimáci.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 58 je povedený a v základu stále účinný, odolný, jednoduchý na použití, nenáročný na údržbu. Praktickým nedostatekm je jen nemožnost na něj pověsit moderní výbavu. Použitelnost je prakticky limitována použitelností použivatele.

      Vymazat
    2. Obuvníku, to není pravda, existují izraelské i české předpažbí, pažbičky, pažby, kryty závěru, lišty na optiku, zkrátka je toho hafo, jak by řekli v Brně. Jednomu až oči přecházejí a neví co si vybrat, případně kde na to sehnat ochotného a solventního sponzora. Je pak nad určitou finanční mez otázkou, jestli si rovnou nepořídit 805-ku, nebo jinou, novou a moderní zbraň, protože optiku, kdo by o ní stál, si bude muset pořídit tak či tak, ale na spoustu zbraní se to dá dát rovnou, na takovou, jak je už z výroby, zatímco tady se musí dokupovat, montovat a laborovat. Na druhou stranu je to pro mnohé zábava a báječné vyžití a to se částí publika také cení. A navíc, je to i docela pěkná věcička do sbírky. Zejména když se vezme od přímo od ČZ po dobře udělané repasi. To jsou zatím asi nejhezčí 858-čky, co jsem na našem trhu v posledních letech viděl.

      Vymazat
    3. EK, petardy a jinou zábavnou pyrotechniku se již neodvažuji kupovat. Kdysi dávno, v dobách předlistopadových, když se to ještě vyrábělo u sousedů v NDR, jsem si jí s potěšením dovezl a potěšil se. Když to pak postupně vymizelo a začalo se to vozit čert ví odkud a v čert ví v jaké kvalitě, raději jsem to přestal kupovat i používat. Mám se totiž docela rád a hlavy na krku, zdravých očí, uší a končetin si docela cením.

      Vymazat
    4. Draku, to je potěšující. Ale nejvíce mě potěší, když to nebudu potřebovat. Ale kdyby to mušelo bejt....

      Vymazat
    5. Co ze ze zábavní pyrotechniky mi prošlo rukama, fungovalo. Akorát když jsem si s tím vyhrál, nebaví mě pouštět peníze do luftu. Mám lepší využití. Až na pár drobností z toho sortimentu, prakticky bezpečnostně využitelných.

      Vymazat
    6. Mazlete se s flintičkama klidně dál, pánové!
      Já jsem si v poledne prvotně osahal bezzrcadlovku CANON EOS M5. Zatím nevím, jak to bude fungovat s mými skly, ale asi to koupím s redukcí i seťákem. Je to rozkošně malinký, ale přesto dospělý foťák. Má narostlé úplně všechno, co takový obyčejný foťák na práci má mít. Zadní displej se dá klopit nahoru i dolů, takže lze fotit i Cikány - s aparátem pod bundou. Sice je na jiné aku a má jiné m-card než jsem zařízený, ale to finančně snad přežiji.
      Je menší, než můj ultrazoom!! A vejde mi do kufříku na papíry. Ještě jednou se tam stavím se svými těžkými zasklenými rourami - no a pokud to bude fungovat tak budu pozorovat urputný boj mezi kocourem Skrblíkem a kocourem Inovátorem.

      Ale vzhledem ke stále klesajícím úrokům v mé bančičce (mých obou bančičkách) to mluví proti Skrblíkovi. Na foťáku nemůžu mít "záporný úrok".
      Záporný úrok - to je přece dokonalá hovadina.
      Přejdeme zase na směnný obchod?

      Vymazat
    7. Obuvníku, co se zbraní a střeliva týče, tak mě také nejvíc těší, že zatím je to jen věc spíše k potěše oka a rukou a vyžití na střelnici a soutěžích, nežli k reálné potřebě. Na druhou stranu, tím, jak kolem mě neustále přibývá atrap místo výrobků a rozevírají se cenové nůžky mezi atrapami a výrobky, jsem nesmírně potěšen, že aspoň ty zbraně patří pořád ještě mezi ty výrobky, aspoň většinou. Auta, ta nová, už začínají nekompromisně patřit ve své většině k atrapám a technologickému odpadu rovnou po sjetí z výrobní linky, aspoň ta nižší a střední třída určitě. Není skoro co a z čeho vybrat.

      Nežli jsem tu pyrotechniku zavrhl, měl jsem proto své důvody. Jak podotkl EK výše, petardy jsou záludné. Mně například jedna vybuchla ani ne 2 vteřiny po škrtnutí o škrtátko. Nestalo se mi nic, ale považuji to za vyloženě varovné. Pár raket mi neodlétlo vůbec a pár zase až moc rychle, podobně jako ta petarda, nemělo to vůbec žádnou časovou rezervu. Takže jsem se nad tím zamyslel a přestal si to kupovat. Zdraví a život jsou mi přednější nežli zábava, zejména pak zábava takhle blbě nebezpečná. A když se nad tím zamyslíte, zkuste si zjistit, odkud se berou všechna ta krásná zabarvení, která ta pyrotechnika má. Většinou jsou to kysličníky těžkých kovů, takže není zrovna moc oč stát. Jsou známy i případy přiotrávených domácích mazlíčků, kteří přišli do styku se zbytky té pyrotechniky na zemi.

      Kocoure, zatím nemám až tak moc prachů, aby mi úroky či neúroky nějak výrazně trápily, dokonce ani ty záporné až tak moc ne, protože dobrý trezor a jeho zabezpečení něco stojí a žijeme-li v zemi, kde se důsledně ochraňují grázlové před slušnými lidmi a nemůžeme tudíž pobertovi, co trezor otevře bez klíče urvat palici pár deky semtexu, neb hrozí halda problémů, považuji i banku s přiměřeným záporným úrokem za pořád ještě přijatelné řešení. No a protože prachy nejde ani jíst, ani pít a protože rubáš nemá kapsy, těším se nákupem všeho možného poměrně průběžně a nikterak se neomezuji a nic neodkládám. K čemu mi bude ať už foťák, nebo puška, nebo báječný kus nářadí, až se mi třeba stářím roztřepou pazoury? K ničemu, takže si pořizuji co považuji za rozumné, žádoucí a dostupné hned jak to jde a bez zbytečných odkladů. Čas je jeden z nejvzácnějších statků a nikdy si nemůžeme být tak úplně jisti, kolik nám ho ještě zbylo, takže odklady podle mě nejsou na místě :-)

      Vymazat
    8. Chlapci, chlapci, vězte, že nejšťastnější je ten, kdo má nejméně žádostí.

      Vymazat
    9. Kocoure, slinty slint!!!
      Zvědavostí jak na trní!

      Vymazat
    10. Právě dneska jsem se ptal po škrtacích petardách. Pro jiné než silvestrovské použití. Nejsou a už nebudou. Vyprodány. Brusel zakázal. Budou jen se zápalnicí. Prodavač mi potvrdil odhad, že důvodem je nespolehlivost zpožďovače.

      Vymazat
    11. Draku, to je moudré!!!!

      Vymazat
    12. Honzo, nic proti racionalitě, skromnosti a střídmosti, ale rozhodně kvůli tomu nepůjdu zpátky do jeskyně žrát kořínky :-)

      Vymazat
    13. To je ale zajímavé Obuvníku, že dokud ty škrtací petardy vyráběli svého času soudruzi z NDR, nezažil jsem ani jedno selhání jakéhokoliv druhu. Bylo to ještě v době, kdy jsem toho kupoval kvůli zábavě docela dost, takže mi toho prošlo rukama hodně. Jenomže když 2 dělají totéž, nebývá totéž. Rakety se zápalnicí také za moc nestály, pár jich odfrčelo až příliš rychle a jiné zase vůbec ne, takže díky, ale už nechci, tyhle atrapy místo zboží už opravdu ne. Jsem docela rád, že jsem zdráv a vcelku :-)

      Vymazat
    14. Zajímavé je ještě i něco jiného. Ani pořádně nevím proč, ale vždycky jsem ty všelijaké hračičky a "ohňostrůjce", považoval tak trochu za blázny a za debily zároveň. Což mi vydželo dodnes, bez toho, abych tento "svůj názor" měl jakkoli měnit. No nic, jednatřicátýho ta kraválwerklicht šou, stejně jako šou blbosti a idiocie, opět vypukne. Chudáci psi, kočky, lesní zvěř, zvířata vůbec. Úchylům zdar!

      Vymazat
    15. Nejšťastnější je kdo nemá žádnou žádost. Jsou jich plné hřbitovy.
      Až tak šťastný být nemusím.

      Vymazat
    16. Draku, také jsem rád zdráv. Proto jsem včas nechal experimentů se stále výkonnějšími lasery.

      Vymazat
    17. Ano, máte Obuvníku pravdu. I těm nejnáročnějším budou po čase stačit dva metry čtvereční, nebo malá urnička kdesi ve výklenku, ale k tomuto stavu skutečně netřeba spěchat.

      Ty lasery, to zní zajímavě. K čemu to mělo sloužit? Hrát si s tím ale nechci :-)

      Vymazat
    18. Draku, líbilo se mi jak pěkně a daleko svítí. Pak s tím plašil holuby. Pak mě napadlo, že při vyšším výkonu... Pak spojit s další technologií... Stačí mi jen představa jak by to fungovalo.

      Vymazat
    19. Obuvníku, svítí to tak pěkně daleko, protože je to světlo v laserech dobře organisované a soustředěné :-) Při vyšších výkonech ale nastávají problémy s krmením, teplem a pod. a také s tím, že ty energetické pulsy dovedou nadělat docela slušnou práci, nebo i škodu, takže se s tím musí docela opatrně. Až zase bude nějaká vědecká noc, zajdu se podívat do Dolních Břežan do „laserového světa“ :-)

      Vymazat
  13. Pravda...
    Až se Gestapo zeptá....

    OdpovědětVymazat
  14. To je pravda, Honzo. Ale kdo si hraje, nezlobí!
    A citát: "Kdybys byl býval mlčel, zůstal bys filosofem!" [;>)

    OdpovědětVymazat
  15. ad: To je pravda, Honzo.

    A o nic jiného, nebo "menšího" tu vlastně ani nejde. Jen a jen o tu PRAVDU. Vše ostatní jsou jen kecy a iluze.

    „Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti, neboť pravda tě vysvobodí.“ (Jan Hus)

    ad: Ale kdo si hraje, nezlobí!

    Hmm... Třeba takový Tomáš Vítek k tomu říká: Plebej je v podstatě dítě, [1] které nemůže-li mít více a stát výše než ostatní – což ovšem vždy chce –, žádá si alespoň, aby nikdo nestál výše a nikdo neměl více, žádá si egality. Nic plebej nemiluje vášnivěji než dokazování, že vše stejné jest a že on může totéž, co ti nestandardní a nestejně se jevící, čili že vše má v zásadě stejnou povahu a jen shoda vnějších okolností má na svědomí veškerou hierarchii a specificitu (viz např. díla K. Čapka, J. Škvoreckého, V. Párala, I. Klímy a M. Viewegha jako sui generis mluvčích tohoto panplebejismu). Odtud bude chtít plebej vždy měnit VNĚJŠÍ prostředí, které také obyčejně ze všeho viní a od nějž také vše očekává – u sebe plebejec chyb ani zisků nehledává.

    Bude-li Vás to zajímat hlouběji, můžeme to i rozvinout..:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezlob se Honzo, nebude.
      Tady většinou mluví každý za sebe. Citáty si vyhledat umíme.
      A prosím - netapetuj.

      Vymazat
    2. Kdepak. Hus tou pravdou myslel ne pravdu jako takovou, ale "Boží pravdu". Pravdu věroučnou.
      Ovšem s tím plebejem nehledajícím u sebe chyb ani zisků je to zajímavě trefné.

      Vymazat
    3. On někdejší Větší Vlastenec taky nebyl blbec, Schumachere.
      A proto dokázal rozbít Šamanovi (Honza Kovanic) jeho blog tak, že nakonec rezignoval na diskuze úplně a píše si jen sám pro sebe.
      Tady to V.V. taky zkoušel. Jenže jsem ho poslal po druhém varování do spamu. Bez dalšího vysvětlování a bez výčitek svědomí. Protože trolla vždycky někdo nakrmí - vždyť je to tak chytré zvířátko, že? A pak se lidé hádají o formulace a zdroje a mezi sebou, ne o věc. A to tady prostě nechci.

      Trolla poznám stejně bezpečně, jak pozná kouzelný meč Skřetovrah skřeta. [;>)

      Vymazat
    4. VV byl pro Šamana taková poslední kapka, on mu poměrně často až zbytečně umíněně zatápěl i A.S.P.

      Vymazat
    5. Není to stejné, Draku.
      ASP je sice zaťatý ateista (nakonec je to vědec) ale nikdy neútočil na lidi. Měl prostě jiný názor. Šaman je naproti tomu zaměřený pro-židovsky. Ostatně já taky - nemám s židy špatné zkušenosti. Ale ty nemám třeba ani s Rusy nebo Němci. Kromě excesů.

      Naproti tomu troll nezastává nějaký názor. Troll se snaží naštvat lidi. To je to, co ho baví. U nás v "kraju razovitem" se v přeinternetové době takovým říkalo "zaškvara". Zaškvaru tu nechci ani jednoho. Nebo "ani jednu"?
      S rodem si nejsem jistý...

      Vymazat
    6. Ano, jakmile se stočilo téma na něco židovského, tak se ti dva skoro zaručeně neshodli, což muselo Šamana unavovat, to šamana „načalo“ a VV to pk už jen „dorazil“. Nakonec Šaman striktně odmítli sám oklikávat a vpouštět příspěvky a tak zarazil diskusi zcela. Budou to už celé 4 roky.

      Co se zaškvary týče, myslím, že to bude podobné, jako ten otrapa ale když to pošleš jako dotaz Olivovi s Rosákem do pořadu Slovo nad zlato, tak jednak se to dozvíš s jistotou a druhak, jako bonus, bude k tomu docela zajímavá přednáška o tom, odkud se to slovo vzalo atd. atp.

      Vymazat
    7. Jenže mám pocit,
      že Šamanův blog pak šel trošku dolů bez nutnosti obhajovat svůj (blogerův) názor.

      Vymazat
    8. Šamanovi to za tu práci, úsilí a nervy prostě nestálo, dal přednost klidu. Jakkoliv mi to mrzí, nezbývá, než to prostě vzít na vědomí tak, jak to je. Proto jsme teď taky tady ne?

      Vymazat
  16. ad: Záporný úrok - to je přece dokonalá hovadina.

    Naopak! To je především dokonalej newspeak, kterej by ani Orwell nevymyslel líp..:-)

    "Chápeš, že jediným cílem newspeaku je zúžit rozsah myšlení? (Syme Winstonu Smithovi)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, nějak z Vás začínám mít pocit, že:

      a) máte fenomenální paměť, nebo

      b) kdyby vypli internet, tak ze sebe už nedostanete.

      Sám za sebe tipuji, že za b) je správně.

      Jakkoliv považuji Jana Husa za veličinu, mimo jiné morální, tak upálit bych se rozhodně nenechal. Prostě bych do té Kostnice ani neodjel. Jestli ale toužíte skončit stejně blbě jako Jan Hus, tak se vám to možná při tom černobílém vnímaní pravdy a lži nakonec povede, nakročeno máte víc než dobře.

      Vymazat
    2. Jo, jo, životní pravda je, že pravdob(ý)jce třeba bít, prostě mlátit přez(kou) kušnu. A teˇko vypli net, zapomenul jsem....e...e...é. Jo a eště Láska, na toho se pamatuju.
      PS.
      Jako dáreček jsem dostal od..... "děťátko", rouru ještě mám tak o 1/2noci poletí, už se těším.
      4P

      Vymazat
    3. EK, pakliže Vás to potěší, pošlete tu rouru s rachotem do luftu :-)

      Vymazat
    4. Jen abychom tady prvního nevěšeli černou vlajku, EKobouchači!(Chtěla jsem napsat EKopráskači, ale to se nehodí, ani ten bouchač není OK, třeba EKotřaskáč? Tak já nevím. Ale je jasné, o co kráčí).

      Pod mými okny je takové malé náměstíčko. Každoročně se tady scházejí už od večera třaskací týpci a trénujou na půlnoc.Štvou mě, protože já se silvestrovské půlnoci většinou nedožívám a tak mi ten rambajs ruší sladké sny. Loni tady nedaleko nakonec houkala houkačka, někdo asi přišel přinejmenším o prstíčky, tak bacha na rouru, EKoušku.

      Vymazat
    5. Astro neboj, ne že by inteligence, šikovnost, znalosti a zkušenosti dokázaly někomu zaručit nezranitelnost či nesmrtelnost, to ne, ale když jeden ví co dělá, umí to dělat a jde mu to od ruky a víc dělat nemá, tak má velice dobré šance dožít se vysokého věku a při dobrém zdraví a bez zbytečných úrazů.

      Vymazat
    6. Já se nebojím, Dráčku, EKo je šikovný pán, aspoň tak vypadá.No, držme mu palce, pokud je bude mít po výbuchu i on. Musíme doufat, že se dostaví na plac,aby vyprávěl,jak to lítalo.

      PředPoslední noc roku 16. To to letí! ..........................A to jsem si v roce 1999 myslela, že se nedožiju dvoutisícovky.

      Vymazat
    7. Chtělo by to aplikovat přísloví "Člověk míní, Pánbůh mění!"
      Když já ale nevím, kterej. [;>)

      Vymazat
    8. A není to Kocoure jedno? Hlavně, že mění ;-)

      Vymazat
    9. A ještě líp, mění-li k lepšímu, nebo aspoň ne k horšímu.

      Vymazat
    10. Kdyby se mi zachtělo, tak rouru od luxu mám, podstavec pro stromek také, sestavení osvědčeného vypouštěcího zařízení je do minuty. Jenže se mi nezachce. Když rachejtle pouští každý. Jít s proudem mě nebaví.

      Přeju čistou hlavu zítra.

      Vymazat
    11. Obuvníku, možná, že kdybych si ty rakety vyráběl sám a pořádně, jak to já mám rád, možná by mi to bavilo, ale času není nazbyt. Navíc, doby rozjásaného a poněkud nerozvážného mládí jsou už pryč a teď zrovna mi opravdu ani trochu netěší plašit a rozhánět zvířata. Není mi proti mysli jít jak se říká s proudem, jde-li proud tam, kam se chce i mně. A naopak ani vteřinu neváhám a jdu někam jinam, bez ohledu na proud, když tam, kam jde proud, se mi nechce. Chce to mít svůj vlastní rozum, ale ne úplně za každou cenu :-) O hlavu se nebojím, kdo bude popíjet přiměřeně a nebude nesmyslně míchat nápoje a systematicky u toho nejíst, tomu by se nemělo přihodit nic hrozného ;-) Nu, a kdož nedbá moudrých rad starších, sám na sobě ozkusí, jak k nim ti starší došli :-)

      Vymazat
  17. ad: Tady většinou mluví každý za sebe.

    Jo, opravdu? Tak proč - Citáty si vyhledat umíme - vzápětí mluvíte za jiné?

    OdpovědětVymazat
  18. ad: Sám za sebe tipuji, že za b) je správně.

    Draku, chlape nešťastná, proboha! nevytvářejte si žádné domněnky. Je to jed, plevel a svinstvo v hlavě (v myšlení). Zvládnete to?..:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EKočistotěkomínu(ů)30. prosince 2016 v 10:02:00 SEČ

      Něco na uklidnění: ČISTÝ KOMÍN
      Práskačská app od www.cistenebe.cz/nase-projekty/aplikace/cisty-komin
      Projekt webové a mobilní aplikace Čistý komín si klade za cíl osvětovou metodou upozornit na problematiku znečišťování ovzduší nevhodným způsobem ... Dodávám: další dobroserové za prachy z mé kapsy, nic jiného než banda frustrátů.
      4P

      Vymazat
    2. EK, nejsem ani trochu příznivcem udavačství, práskačství a dalších ošklivostí, jejichž terčem jsem již jako dítě poměrně často býval. Na druhou stranu ale musíme objektivně vzato připustit fakt, že to, co mnozí pazgřivci rvou do kamen a následně se nás pokoušejí hromadně pozabíjet tím, co jim při inverzích leze z komínů si říká o přes hubu. Jenže jak na to? Poslat jim do baráku granát z granátometu či minomentu nemůžete, v lepším případě skončíte v base, v horším v blázinci. Napráskat je? Ano, není to sice nic hezkého, ale je to legální. Já si jen myslím, že ono to není ani tak tím, že by ti pazgřivci rvali do kamen ten sajrajt schválně, rvou ho tam proto, že mají holé zadnice a sajrajt je zrovna po ruce. Zkrátka je to následkem neutěšené ekonomické situace a špatné osvěty. Jenomže to je zase součástí a následkem čehosi většího a širšího. S tím větším a širším to není tak jednoduché. Ono se to totiž hrubým odhadem už minimálně přes 100 let vyvíjí blbým směrem a zatím jsem neslyšel nikoho, kdo by věděl co s tím. Tedy nevím o nikom, kdo by znal nějaké reálně nadějné, použitelné a přijatelné řešení, nereálných blbů jsou samozřejmě hromady. Těmi bruselskými by se dalo začít topit v Malešicích a neubylo by, bohužel...

      Vymazat
  19. Letošní rok uzavírám tak, že jako občan bych sice měl důvody k nasrání, ale jako poddanej jsem celkem spokojenej.

    Všem pro následující rok přeju spokojenost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, jako občan jsem nepokojen po většinu života, ale odmítám se tím nechat otrávit. Ale vezme-li se to z úhlu pohledu poddaného, tak máte pravdu není to až tak špatné.

      A co potřebuje člověk o tolik víc, než zdraví, štěstí a spokojenost? Podle mě nic a tak se připojuji k Obuvníkovu přání :-)

      Vymazat
    2. Huhúúúú, jsem tu první! Přeju pěkné probuzení do Nového roku!

      Vymazat
    3. Taky nemůžu ráno spát... [;>))

      Vymazat
    4. I dobrého rána přeji. Já můžu spát kdykoliv, nejlépe z celého dne ale ráno. Kdybych měl větší měchýř, spal bych asi ještě i teď, ale protože nemám, už jsem stihl i posnídat, neb jít si znovu lehnout mi už prostě děvčata nenechaly :-)

      Vymazat
    5. EKo se ještě neozval. Nechci sýčkovat, ale viděla jsem v noci na vlastní oči výbuchy petard z roury. Kluci to postavili přesně doprostřed náměstíčka, cca patnáct metrů od mých oken. Byla to docela krása, ale zároveň strach, kdy mi něco vletí do bytu. Pachatelé stáli uctivě hoodně daleko. Byl to šílenej randál...

      Vymazat
    6. Astro, on se EK časem ozve, předpokládám. Na Silvestra, když venku lítají rachejtle a jiné voloviny, je dobré mít v ten okamžik všechna okna zavřená, aby nějaká ta hořící a prskající věc nevlítla dovnitř a nezpůsobila požár. Astro, nevím přesně, co ti kluci venku prováděli, ale většina zábavní pyrotechniky je, nebo by aspoň měla být navržena tak, aby ani nebyla způsobilá způsobit větší škodu, nebo ublížení na zdraví. Nicméně někteří mamlasové se tak dlouho a úporně snaží vyhrát Darwinovu cenu tak dlouho, dokud se jim to nakonec nepovede.

      Vymazat
  20. Dobré popolední ráno přeju ze slunečného Jihočeska od okoralých dojížďáků. Ty jsou nejlepší. Silvestr se vydařil tak jako minule, odpoledně na výletě, moížná bude i fotka, v podvečer na milé neplánované návštěvě, a do půlnoci kdo jak chtěl. Kvalitou hlavních médií nechci prudit, nakoukli a vypnuli. Většinu času jsem strávil na netu co nového ve vulkanologii. Na Campi Flegrei obnovili vrtání, které dřív soud zarazil na žalobu podobných hlupáků, kteří se snažili zarazit experiment v Cernu. Tak jsem zvědavý, jak to v pekle vypadá s magmatem. Při troše snahy by se na něj dalo narazit i u Chebu, zatím se nedopídil v jaké hloubce, ale mohlo by to být i do deseti km. Kdybych měl ty peníze a dostal povolení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, dobrá zpráva je, že aspoň u těch soudů měli zdravý rozum :-)

      Vymazat
    2. Jak by to asi vypadalo v pekle s magmatem? Pekelné vedro a pekelný tlak a pravděpodobně i pekelné vlastnosti okolního materiálu, ve kterémžto prostředí jen tak nějaký nástroj neobstojí a dlouhodobě už vůbec ne :-) A čím déle, tím víc to bude stát a od určitého momentu poleze cena nahoru spíš geometrickou řadou, než lineárně ;-) Ale je to vcelku zajímavý koníček :-)

      Vymazat
    3. Vrtař amatér.
      No to musí být opravdu velká vášeň. Něco jako Mužík a hledání pokladů. Ještě mi tu chybí touha vypustit si vlastní satelit. Takový maličký, jednoduchoučký...
      (Tohle napadalo zase pro změnu mě. Matematika mi to ale včas rozmluvila...)

      Vymazat
    4. To mi napadlo už dávno, ale není v mých silách to zaplatit :-)

      Vymazat
    5. Se nevytahujte, jó? Jsem také ve virtuálním kosmickém klubu!

      Vymazat
    6. Jak by to vypadalo v pekle s magmatem?
      Pro vrtání platí, po vzoru výroku klasika: "Se chladit, se chladit, se chladit."

      Vymazat
  21. Jo a také odvolací soud v případě italských seismologů, že nepředvídali. Na rozdíl od žalobců a první soudní instance. Či stolice....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomto případě ta žaloba i rozhodnutí evokují spíš tu stolici :-)

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)