Prohledat tento blog

čtvrtek 22. prosince 2016

Předvánoční zamyšlení

  Tentokrát to nechám na Holanďanech. Tedy na jednom. Nechal si ukrást mobil. Zcela úmyslně. V něm měl zabudován sledovací SW, který fungoval i po výměně SIM karty. A pak sledoval zloděje. Bez nenávisti, jen ze zvědavosti. 






   Co z toho plyne? Že Velký Bratr může být i docela malý, privátní. Když si tohle uvědomíte, zjistíte, že vaše soukromí je vlastně značně iluzorní. Protože možnosti Velkého Bratra budou asi mnohem větší. Takže buď nemít chytrý telefon, nebo se chovat tak, abyste se stal pro sledovatele naprosto nezajímavým tuctovým. Oblázek na dně mořském. Nula.

   Ovšem dokument je spíše zamyšlením nad tím, jak vnímáme imigranty my. Tedy mladí Holanďané. A jak se mýlí. Ne, nemáme co dělat s chudáčky. Když se to tak vezme - i ty hladové myši, které nám vyžírají spižírnu jsou vlastně chudáčci. I když nás občas kousnou.

   Asi bude třeba zapnout v mozku důrazné varování: Mnoho malých myšiček - hospodářova smrt. Prostě musíme se stát většími egoisty, sobci, myslet nejdříve na sebe a na své blízké, jinak na jaře nebude čím osít pole. To, že pak vymřou i myši nás už nebude zajímat. Budeme už mrtví.  

Podívejte se v klidu na celý filmeček. Nebude to ztracených dvacet minut, to mi věřte.


Poznámka:
Z holandštiny jdou titulky přepnou i do angličtiny nebo do slovenštiny.


A dodateček:

Reakce Berlíňanek na masakr nákladním autem

Reakce Pražanů na příjezd Adolfa Hitlera

   Není důležité, koho vítají. Dají se jim do ruky transparenty nebo vlajky a ony jdou jásat. Nebo se tvářit odhodlaně. Berlín je veliké město  a podle počtu pravděpodobnosti těm dámám sboru pod koly náklaďáku nikdo z blízkých nezahynul. 

   Když se pozorně podívám do tváří členek oněch sborů, vidím tam velkou vnitřní disciplínu. Když se podívám na fotku černobílou, vidím totéž. A když by to byl J.V. Stalin, Barrack Obama nebo Pol Pot, bylo by to dost podobné. Takže až jednou nastoupí nový pán s knírkem a patkou, zase přijdou. Jsou spolehlivé. 

To je postoj, ze kterého se mi dělá zle.

10 komentářů:

  1. Helsinský sindrom, s fake. Možná se pletu.
    4P

    OdpovědětVymazat
  2. Přemnoží-li se myši, začnou si více konkurovat, mezi nimi se více budou šířit choroby, namnoží se i predatoři. Dojde k vytvoření rovnováhy. Tak to funguje i v lidské společnosti, která podléhá týmž přírodním zákonům jako všechno ostatní. Jak jsem předpokládal, záporná zpětná vazba začíná fungovat. Fungování spontánního řádu. Jako nynější součást "západního bloku" bycho měli být opatrní, ale nepropadat panice ze všeho co se děje u "vyspělejších" sousedů. Tam se to děje v důsledku komplexu a řetězu příčin spočívajících v jejich historické politice. Manželka pravila, že Německo teprve teď začíná platit za druhou světovou válku. K tomu dodávám, že nejen Německo. Někdejší Velká, nyní malá Britanie, která na tom jako i na dalších světových událostech svůj podíl, se stahuje zpátky za Kanál aby se věnovala pokusům o svoji tradiční roli, ve které vzpomíná na někdejší slávu impéria. Vyžírá si to i Francie. Protože nynější stav je důsledkem politiky minulých mnoha desítiletí, ale i staletí. Dějiny nezačínají patníkem nula, před kterým nic než lvi, umísťovaným na časové ose jak se to komu právě hodí. Především buďme obezřetní k našim politikům. Těm, kteří jsou u moci i těm v opozici. Za výroky těch i oněch jako bych cítil touhu po tom aby i u nás došlo k útoku. Jedni aby vhodným vystoupením před lid si upevnili pozici a při té příležitosti, samozřejmě pro blaho lidu ho víc vzali u huby, druzí, aby vystřídali první a dostali se ke krmelci. Mezi tím spoustu bláta a zvířeného kalu. Situace u nás není špatná. Jde jen o to aby se nezhoršovala. To je úkolem vládnoucích politiků. Není nutné vyhlašovat poplach, jen drobnou systematickou prací bránit přenesení cizích problémů k nám s využitím výhod, které máme. Součástí toho je zdržet se velkohubých prohlášení do světa v nezdrženlivé chtivosti se slavně zviditelnit. Naopak, snažit se být co nejméně viditelnými. Kdo třeba ví o nějakém Slovinsku, že někdo odtamtud by si hrál na světového politika s patentem na uspořádání světa? Je rozumné dělat politiku odpovídající naší velikosti a skutečnému významu, politiku pro nás. Ne se stavět mezi rozjeté vagóny. Naše na odiv stavená "solidarita" s velkými hráči je pro ně i pro nás nicotná, ba trapná. Jak se při mariáši říká "kibic, drž klapajznu, než tě přes ni majznu." Naopak, velcí hráči, se kterými jsme nyní v jejich klubu, podle toho jaké s nimi máme historické zkušenosti, nás kdykoli obětují svým zájmům. Tak jako v minulosti. Můžeme se hádat, jestli "demokracie a lidská práva" jsou důsledkem, součástí či nástrojem obchodní expanze. Domorodci nadšení z korálků a zrcátek...

    Rozumný hospodář se včas zařídí. Zabezpečí sýpku, odstraní všechno co láká myši, nastraží pasti a návnady, přestane topit koťata. Nerozumný hospodář udělá pravý opak.

    OdpovědětVymazat
  3. To co se děje, je vinou velkých hráčů, na které dopadají důsledky jejich politiky. Naším zájmem je, aby jejich problémy zůstaly jejich problémy. Jejich flám, jejich kocovina. Zatím mají dostatek síly se bránit a ubránit. Jestliže se jim z nějakého jejich důvodu nechce, že v tom, že nebránit se považují za větší hodnotu než se bráni, ať nesou transakční náklady toho že se nebrání. Asi to považují za výhodné. Jestliže my naopak to nepovažujeme za výhodné, měli bychom jednat jinak.

    Ale jak říkám, naštěstí hovno se tu děje. Neměli bychom médii předkládaným zprávám věnovat větší pozornost, než podle významu pro nás, který ve skutečnosti mají, a naopak neodpoutávat pozornost od zpráv a témat, které jsou pro nás významné.

    "Není důležité co si lidé myslí, ale o čem přemýšlejí."
    Protože jestliže přemýšlejí o něčem podstrčeném ve prospěch cizího zájmu, nezbývá nim na přemýšlení o svém zájmu.

    Jestliže někde sledují, monitorují, vědí, a přesto nekonají, je to jejich problém. Je to jejich zasraný problém. A jejich zasraným problémem by měl zůstat. To samé platí o důsledcích jejich desítiletí a staletí vedené politiky. Nevidím sebemenší důvod s nimi sdílet jejich jimi způsobený zasraný problém. Od mnou volené politické reprezentace očekávám, že to tam, diplomatickými slovy řekne, a že podle toho bude konat. Jestliže ne, zařídím se podle toho.

    OdpovědětVymazat
  4. Není co komentovat, Schumacher to vzal zevrubně.
    Jen jedno: Nedopustit, aby se hospodářem na našem lenním statečku stal blbec. Tedy myslet před vhozením lístku do bedny. V nejhorším zahrozit na ulici. Poláci to už udělali. To, že jsou tam teď "několika tisícové demonstrace" proti konzervativní vládě znamená jen to, že nějaké promile Poláků myslí jako sluníčkáři. I kdyby to byla procenta, nic to při počtu 38 000 000 neznamená. Moji příbuzní z severu sice nadávají na kleriky, ale jinak jsou celkem spokojení.

    OdpovědětVymazat
  5. Ke vzkazům:
    Výklad práva....to, že někdo je právně gramotný, neznamená, že je funkčně právně gramotný. Je rozdíl mezi důvodností a odůvodněností. To, že rozhodnutí není podle něčího názoru náležitě odůvodněné, čímž v mnohých případech míněno okecané, neznamená, že je nedůvodné. Pokračování bude zajímavé. Předpokládám, že stížnosti pro porušení zákona bude vyhověno. jenže aby Rath se nakonec nedomohl snížení trestu a odškodnění za protahující se proces.

    OdpovědětVymazat
  6. Velký Bratr... především nekradu mobily.....
    "To, že jsem paranoidní, neznamená, že mě nesledujou." Nejde o to jestli, ale kdo. Na utajování toho mnoho nemám. Třeba co koupit na polívku, kterou stejně vařím já. Když už, to co každý, před kriminálními živly. Jinak nemám důvod. Když budu mít k utajení něco tajného, tak to bude utajené. Když něco je utajené, tak je to utajené. "Zmizí a bude zmizelej."
    Čím menší množství dat, tím snáze jsou utajitelná. Důležitých dat je velmi málo. U všech mých soukromých dat největším nebezpečím není, že si je přečte někdo jiný, ale že je nepřečtu sám.

    "Potřeboval bych vyzálohovat disky."
    "Jo, já to nějak zařídím. Třeba to bude ta stejná parta co Ti loni přeryla zahradu..."

    OdpovědětVymazat
  7. Nevýhoda mobilního telefonu se dá v mnoha případech změnit ve výhodu, všichni jsme viděli seriál Neviditelní....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ti kteří neviděli, si to doplní. Jestli je ještě na netu k dohledání. Protože je poněkud odvážný. Má nějaké mouchy, ke konci je zkrácený o nerozvinutou větev příběhu. Jako celek se mi líbil. Velmi oceňuju Luďka Sobotu v herecké poloze jakou předvedl. Podobně jako v Okresním přeboru. Úžasný nevyužitý herecký talent utopený v jiných rolí pošuků a blbců.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)