Prohledat tento blog

neděle 1. ledna 2017

Co nás čeká a nemine nebo mine


Trochu toho sýčkování...
(Tohle je ale sova.)


   Dneska je první den nového roku. Protože jsme se ženou zažili spoustu slavnostních silvestrovských představení a jiných taškařic, které jsme museli odbavit a ne se tam bavit, jsme na Silvestra rádi doma v tichu a ani nás nenapadne někam jít "slavit". Ostatně není co - v našm věku. Na alkohol nás taky moc neužije, takže se rozdělíme - žena obvykle "konzumuje" televizní program (příšerný zvyk!) a já zase internet. Ještě horší zvyk. Letos bylo obé poněkud nezábavné, už dávno vyvařené a dlouho před půlnocí jsme zjistili, že si každý ve svém pokoji pokojně čteme knihy. Každý tu svoji.

   Ani z balkonu nebylo vidět nic zvláštního, Sem tam nějaký vzdálený výbuch rachejtle z "cikánské čtvrti", co deset minut auto, co dvacet autobus.





   Zvečera chodily od hypermarketu mladé ženy se zakrytými mísami v rukou. Nikoliv nějaký obřad, ale nový zvyk. Na mísách odborně seskládané pochutiny - už se to nedělá doma, objednává se to v hypermarketu - kdopak by se s něčím takovým, jako je aranžování šunky, sýra, papriček a salátu taky zdržoval. Máme na to přece lidi, ne? Kolem deváté večer ustal i tenhle "ruch".

    Zaujala mě jedna myšlenka. Že spoustu konfliktů ve světě zavinila namyšlenost. To, že se nějaká skupina lidí prohlásila za nadřazenou ostatním. Za elitu. Nadlidi. Übermenschen. Za předurčené vládce.

  Ať už to byli faraoni a jejich úředníci a kněží, králové a jejich suity, komunisté - ti lidé "zvláštního ražení", nacisté a jejich "árijská rasa" a poslední dobou muslimové s jejich chápáním světa, který je buď muslimský nebo naopak určený k porobení, likvidaci. Tenhle postoj je pro všechny tyhle "nadlidi" naprosto typický. Ani jsou někým (většinou nějakým Bohem) předurčeni vládnout a ostatní jsou dobří jen jako jejich otroci.


   To, že muslimský svět je rozdělený podle detailů víry, které nevěřící psům připadají směšné a muslimové se nejvíce zabíjejí mezi sebou se nějak moc nezdůrazňuje. To, že v muslinmském světě mají ženy a muži zcela rozličné postavení se sice ví, ale třeba se moc neropzlišuje mezi bohatým Saudem a chudičkým primitivním muslimem z Afghánistánu. Muslim jako muslim, že?


   Ostatně - tenhleten zjednodušený přístup vidíme třeba i na našem posuzování Rusů. Je to Rus - tak ten nás okupoval v osmašedesátém a je třeba ho nenávidět, protože.... Fakt, že jeho předci nás osvobozovali od vojáků III. Říše se dneska bagatelizuje. Prý kdyby se domluvili jinak, mohli jsme být osvobozeni Američany. Generál Patton byl připraven obsadit Prahu. Prý. Nejsem historik a nehodlám se v tom jakkoliv hrabat. Spíše mě napadá jiná hnusná myšlenka - pomohlo by nám to dneska? Pomohla nám snad účast ve vojenském paktu před obsazením Evropy? V Mnichově nás spojenci klidně obětovali v domnění, že Hitlera tím uspokojí. Jenže - s jídlem roste chuť. Árijská rasa, nadřazená všem ostatním byla předurčena k vybudováním obrovské, celosvětové říše, kde ostatní budou jenom sluhy, otroky rasy vítězné. Té urostlé, nordické a modrýma očima a plavými vlasy.

   Nakonec z toho byla II. světová válka. A protože to byli Němci, kteří ji začali, tak Němce je třeba nenávidět, maximálně s nim dodržovat ozbrojené příměří, protože...
Kolem nás je to samý nepřítel. Bojme se, braňme se! Ale jak?


   Jsme docela malý stát uprostřed Evropy, ohraničený věncem hor, které ale nejsme schopni před dostatečně silným vetřelcem ubránit. A že takoví vetřelci byli, jsou a budou není pochyb. Tak jako jsme byli téměř půlstoletí předpolím pro expanzi CCCP, ke které nedošlo jen proto, že vojenské i hospodářské síly obou supervelmocí a jejich spojenců byly vyrovnané včetně jaderného arsenálu, který byl v sedmdesátých letech už tak velký, že by při použití vedl k naprostém zničení Evropy, USA i Sovětského svazu a tudíž byl nepoužitelný. Je to stejné, jako když si v uzavřeném výtahu vyhrožují tři chlapi tím, že každý má u sebe zcela funkční ruční granát. Problém je v tom, že ten výtah je uzavřený, omezený prostor bez možnosti úniku - stejně jako naše Zeměkoule. Nebylo by tedy vítězů, byli by jen poražení. A došlo by pak na Einsteinova slova, který pravil, že sice neví, jakými zbraněmi bude rozhodnuta III. světová válka, ale ví určitě, že ta následující, čtvrtá, se bude rozhodovat pomocí klacků a kamenů. Cynik? Ba ne, logik!


   Vypadá to tak, že konflikty vznikají hlavně tím, že se nějaká skupina lidí prohlásí za nadřazenou "rasu" a spasitele lidstva a je jedno, jestli to je z pozice rasy jako takové, náboženství, ideologie nebo "mozkové kapacity". A takoví vůdci kolem sebe začínají nabalovat ostatní. Prostý lid, poddané, ovčany. Slibují benefity, privilegia pro ty, kteří se včas k nim přidají. Sluníčkáři, národovci, pražská kavárna, antiislamisté. Hlavně je třeba hovořit o nebezpečí zvenku, najít vhodného vnějšího nepřítele, ale i nepřátele, kteří se skrývají mezi námi. Nesmí zbýt čas na úvahu, o co jde těm nahoře. Ti na nejvyšších místech se rozdělují na dvě skupiny. Na teoretiky a vášnivé rétory, kteří předestírají ovčanům skvělou budoucnost sociálně-politického modelu, který vymysleli a na praktiky, ekonomy, kteří vědí, jak na tom vydělat. Jako skupina, ale hlavně jako soukromníci. Ovšem o tom se mluvit nesmí. A pokud se někdo naivně zeptá, proč je císař nahý, je bleskem umlčen a zvěsti o tom "trapném případu z císařské procházky" jsou zamlčeny, zcenzurovány. Jejich šíření se prohlásí za trestné a trestá se.


   Takhle to funguje už od nepaměti a předtím to nejspíš vypadalo velmi podobně. Jenom nebyl internet. Myslím, že každý člověk si tohle uvědomuje, ale v běžném životě to tak nějak potlačuje, protože tahle fakta jsou nepříjemná a pro lidskou rasu dehonestující. Vlastně ukazují neřešitelnost problému lidské budoucnosti. Raději podlehne lákání nějakého nového krysaře, který mu slíbí zářné zítřky. A pro něj ještě zářivější než pro ostatní. Bude mít šanci se stát vyvoleným.

   Homosexuálové, kteří nezatíženi vztahem k opačnému pohlaví mají více času na invenci, tvorbu. Jsou tedy nadřazení a mají více práv, než ti trapní heterosexuálové, kteří jen plodí děti.

   Věřící, protože jim jejich Bůh, samozřejmě jen ten jejich, ostatní Bohové jsou přece falešní, ukázal tu správnou cestu. Intelektuálové, protože jen oni jsou opravdu vzdělaní a vědí, jak správně uspořádat svět. Technokraté, protože znají způsoby, jak všechno technologicky vyvinout a provést - od informačních soustav Velkého Bratra až po robotické vojáky.

   Umělci, protože ti "drží prst na tepu doby" a tedy přesně vědí, co lid potřebuje. Jsou "svědomím národa". Nebo si to aspoň myslí a vzájemně se o tom ujišťují. Ve skutečnosti se jedná o selfpromotion.

    Ale i ortodoxní demokraté, kteří s vážnou tváří tvrdí, že i většina jednoho hlasu z mnoha miliónů je většina a ta poražená milionová menšina se musí přizpůsobit. Protože přece máme tu demokracii. Problém je, že téměř vždy, kdy má "prostý lid" vybírat ze dvou možností, bývá výsledek velmi těsný a tak se výsledky často zpochybňují, nechávají se přepočítávat hlasy atd. Pro ty, kteří prohráli je takřka nemožné přiznat porážku. Byli přece vyřazeni ze "širší nominace" na vítěze.

   Moderní ekonomové, kteří už dopředu vědí, jak bude společnost reagovat na ten nebo onen ekonomický nástroj, co bude vynalezeno a dokdy, a pak, až se uplatní jejich rady v praxi, nastane všeobecné bohatství a žádná práce.

   U nás i jinde v Evropě budou volby. Bude třeba si dát zatraceně pozor na nové krysaře a i ty už ostřílené. Ti budou jednak chválit své dosavadní "ocasy" (stejně jako lišky), jednak vymýšlet nové nápěvy pro své píšťalky. Protože každý krysař, když se stane králem, se nějakým nehezkým zázrakem promění v Krále Krysu. Který se stará jen o to, aby měl co hryzat a zbylou potravu, ať už jsou to posty nebo prebendy přiděluje svým věrným. Ani ne tak za zásluhy, ale podle klíče upotřebitelnosti v budoucnosti. Vděk v politice je úkaz takřka neznámý.


   Takže ve volbách bude dobré nejen přemýšlet, kdo víc lže, ale taky o tom, co nastane, až se stane "Králem Krysou". A nedovolit, aby zvítězil příliš jednoznačně. I "věrchuška" musí mít strach sama o sebe. Jinak bude k neudržení sebestředná a necitelná, krutá.


   A stále si ověřovat, zda jsou informace, které k nám v podobě jedniček a nul proudí odevšad (často ani netušíme, odkud) aspoň pravděpodobné - když už pravdu nedokážeme zjistit. Ostatně - co je to pravda? Já si to představuji jako tyen klasický fyziologický pokus s třemi lavóry. V jednom je voda velmi teplá, v druhém ledová a ve třetím, prostředním, vlažná. Když ruce strčíte do těch krajních a pak obě přendáte do prostředního, s vlažnou vodou, bude vám každá ruka "hlásit" jinou teplotu. Jedna chlad a druhá teplo.

Inu, relativita...

   A tak je to se vším. I ty mladé ženy, které si včera v podvečer nesly domů nazdobené mísy mohly mít pocit, že jsou něco víc, než kuchařky ze studeném kuchyně, které to nazdobily za ně. Že ony "na to mají". Bylo by dobré, kdyby tenhle jejich pocit momentální nadřazenosti byl jen prchavý. Protože to může skončit jako jednou na představení našeho Ústavu, kdy jeden z diváků v Brně měl pocit, že by se to mělo ozvučovat jinak, tedy podle jeho představ. Když jsem mu opáčil, že za to odpovídá "službu konající zvukař" a taky já, tak se na mě rozkřičel - "Ale já jsem si koupil drahý lístek! Já si vás platím!"

        Co k tomu dodat? Kdybych se usmál, možná že by se se mnou začal i prát, tak byl rozčilený - a já byl o hlavu větší. Bylo by to nefér, tak jsem raději odešel.


   Takže pozor na ty, kteří by nás chtěli "platit". Nebo uplatit.


Jako obvykle - dodatek.  O rozumu. Trochu dlouhý, ale velmi zajímavý!




52 komentářů:

  1. U nás bylo to samé kocourno. Dnes si z roury pustil Blaník. Dosud znal jen jako zvukový záznam. Rytíř Veverka z Bitýšky je mi povědomý...

    OdpovědětVymazat
  2. Netřeba vidět to všechno tak katastroficky. My jsme také přišli k ledasčemu hotovému. No a? Necítím se dík tomu nikterak nadřazen či výjimečný vůči dámám, které nám kupříkladu připravily chlebíčky. Dalo nám to víc času na sebe navzájem a rádi jsme ho využili. Nic víc, nic méně. A nezavrhoval bych ani moderní technologie, mám v „dlaždici“ haldu knížek a slovníky, takže se mi dobře čte, nebo dobře hledá v odborných knihách a stejně tak ve slovnících, zvládnu toho tudíž ve stejném čase o něco víc a o něco lépe, protože dostat se k tomu samému, co vyhledám dík dlaždici by bylo dříve sice také možné, ale bylo by to několikanásobně pracnější a zdlouhavější. Důležité je, z toho všeho kolem a ze sebe sama nezblbnout, nezpychnout a zůstat nohama na zemi a hlavu z oblak aspoň občas stáhnout dolů na zem. Také je dobré dbát, aby co má sloužit aby sloužilo a ne aby se z toho stával pán, tím méně pak panovačný a hnusný.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejde o to nenechat si odborné věci udělat odborníkem, Draku.
    To je totiž velmi racionální - nikdo neumí všechno. Jde mi o to Draku, nevybudovat si v sobě pocit, že když jsem nechal žumpu na chalupě vysosat fekálnímu vozu místo toho, abych ji tahal v kyblíkách a rozléval před deštěm po louce sám, jsem o něco víc, než ten strejda od fekálního vozu.
    Turci byli do Německa původně přivezeni jako lidé, kteří byli ochotni dělat práce, které Němci už dělat nechtěli. Zametat ulice, mýt nádobí v hospodách a tak podobně. Takže z nich Němci udělali "Umntermensche", podlidi, ale ti Turci mají kupodivu svou hrdost. Byť tureckou. Proto došlo k segregaci a nikoliv k integraci a z toho vznikla celá ta subkultura. Muslimáci, Arabové a spol. se opravdu nechtějí integrovat. Němec je pán a je dobré mu škodit. Takřka "tajně plivnout do piva". *
    No a pokus o náhlé sbratření dopadl tak, jak vidíme. Velmi špatně. Co s tím nevím. Kdybych věděl, co bude fungovat, tak se stanu do dvou let generálním ředitelem Evropy.
    Jenom vidím, že pootevření dveří do Evropy byla hodně zásadní chyba. Podcenili (jsme) tamní mentalitu, kulturu, která je funkční jedině pod knutou.

    ONI - ať už jsou to muslimové, nebo Cikáni fungují daleko více na pocitech. Více, než na nějakých ideách. Já s Cikány vycházím dobře. Třeba jen proto, že si klidně vedle nich sednu v tramvaji. Nikdo nic neříká - ale oni vědí. Mluvím s nimi. Napětí hned poklesne o pěkných pár desítek Voltů. Dtto Rusové nebo Němci. Psal jsem k Novému roku p.f. i těm "našim" Rusům, které znám. Rusky. Odpověděli mi jako první. Česky. Atd., atp.
    Je to povídání o nadutosti, ne o "dělbě údělu". [;>)

    */ Byl jsem před lety na výstavě scénické techniky v Berlíně. Už tehdy byl Berlín hodně tmavý. A protože jsme šetrní Češi s nevelikými dietami, zajeli jsme poobědvat do turecké čtvrti. Mluvili jsme německy, ale Turek brzy pochopil, že Němci nejsme. Pozorně poslouchal jak se bavíme mezi sebou. A při placení byly najednou částky o několik desítek procent nižší. Nežádali jsme slevu, dojeli jsme před jeho hospůdku slušně vypadajícím autem, oblečením jsme se od místňáků taky nijak nelišili...
    Proč nám napočítal méně, než bylo uvedeno na špajzekartě? Možná proto, že jsme nebyli Němci.

    OdpovědětVymazat
  4. Kocoure, Německo bylo po válce dost na hadry, spousty chlapů bradou vzhůru, nebo zmrzačených a další zase u Stalina v Rusku na ne zrovna dobrovolné, zato ale hodně dlouhé návštěvě, takže ti Italové, Jugoslávci, Turci a další, tam vpuštění, byli dost vítanými posilami. Italové, Jugoslávci a další vcelku zapadli, s Turky je to horší a teď, když jim tam ještě z Turecka financují agresivní kazatele a spolky ne nepodobné našim předválečným Henleinovcům, to začíná nabírat zajímavý obrat a směr. Němci si ještě užijí svoje, zejména jestli do toho neříznou a nezarazí to včas. Turci navíc nejsou jediní, kdo to tam cíleně destabilisuje, Saudové také a fest. Taky si myslím, že kdyby těch muslimů bylo málo, bez možnosti stavět si megašity a dostávat jakoukoliv „podporu“ jejich (zlo)zvyků z domoviny, za chvíli by byli velmi vlažní a nakonec by splynuli. Jejich dětem by se samozřejmě museli fest věnovat ve školách. No ale za současných podmínek? Proč by se vůbec snažili? Myslí si, že jim to nakonec spadne do klína celé a budeme-li pasivní, jako dosud, tak to není tak zcestná myšlenka.

    Mně Cigoši nevadí, když mi zrovna nechtějí o něco obrat. Zamlada jsem s několika pracoval. Byla to zajímavá zkušenost, ale přeci jen jsou o dost jiní než já a tak jejich společnost nevyhledávám. Pýcha prý předchází pád, takže je dobré tímhle neduhem netrpět :-) Proč bych ohrnoval nos třeba nad popeláři? Jsem velice rád, že ten bordel pravidelně odváží a postarají se o něj. To by byl průšvih, kdyby je někdo naštval. Kdykoliv jsem zkoušel chodit s rypákem nahoru, přišla mírná, varovná, výchovná a velmi poučná ťafka. Naučil jsem se tyhle pyšné cuky u sebe rozeznávat a včas je utlumit. A je klid.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že po II. světové chyběli v Německu chlapi je fakt.
      To, že chvíli po válce ryli držkou v zemi taky - ten moment jsem zažil i u "našich" Sudeťáků. Tedy vlastně jen vdov, matek a dědečků. Chlap v aktivním věku tam nebyl ani jeden. Ale přesto, že pracovali(y) jak šrouby a měly se hůř, než my, finančně "proletáři", měli svou hrdost. Ostatně i naši měli svou hrdost, i když jsme poslední ři dny před výplatiou jídávali luštěniny. Ale moje máti vyšla z bytu vždy! nalíčená, navoněná a v zimě kolem krku nosila opelichaného hranostaje. A klobouk! Ona ta polská hrdost je jiná, než německá. Ale není dobré ty "hrdosti" nějak potlačovat. Asi o tom napíšu zvlášť. Třeba "Proč mě mají rádi Rusové." Nebo "Jak dobře vyjít s Cikány".
      I když přiznávám, jsou skupiny, se kterými nevyjdu. Fotbaloví fanoušci třeba. Nacionalisté. Sluníčkáři. Uálové. Ortodoxní věřící kterékoliv víry - i komunisté. Nebo mladí moderní jinoši/jinošky - čti kariéristé. Těm jdu z cesty. Nerozumím jejich pojetí světa. To, že na rozdíl od nich už v dálce vidím tu betonovou zeď, o kterou si za čas rozplácnou držku mi ani jim nepomůže.
      ===
      Dost mě potěšil článek, na který dávám odkaz na konci příspěvku. Pochopil jsem, že nejsem sám, kdo vidí rozpor mezi moudrostí a "počítačovou gramotností" či "facebookovou komedií". Wiki-mudrci mi taky trochu lezou na nervy i když i já sám občas něco na netu hledám.

      Vymazat
  5. Tak jsem tu, no, tedy skutečně dočasně v práci. Je to zase fajn, probudit se ráno, co chce kdo víc? ČMOUDI do lesa jen tak nedojdou, není tu ta "khůůůl" nálada, žádné dávky, no jen... Astro, dětátko letělo OK 300m po drátě, no krása. A ta prda? Člověk halt použije tlumiče a je klid a krása, ač na krátkou dobu, ale krása. Nové knihy, doporučuji, Kriminalistické stopy - Teorie, metodologie, praxe, rovněž Krimiminalistická metodika vyšetřování. Pro zábavu: Drogy v třetí říši, který se objevil na pultech českých knihkupectví. Do souvislostí dává rozvoj německého chemického průmyslu v 19. a 20. století s úspěchy Německa (a znovu). Já dodávám, jsou v rauši zase, jinak si to, no, nevím. Jdu zamést.
    Untrmenš,4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To poblouznění Němců ale není chemického rázu, to je ta jejich zasr... zatracená "národní kázeň". "Ordnung muss sein"! Když "nieder", tak všichni, když "hoch", tak zase všichni. Nemají tam ty rebelanty, kteří žijí v Kotlince. Ti rebelanti, které tam mají, mají stejně podezřele slovanská jména...

      Vymazat
    2. Drogy v Třetí Ŕíši, četl. Ano. Říše vymyslela pervitin, teď si stěžuje, že je vyráběn tady a vožen tam... Británie chránila, podporovala a organizovala obchod s opiem....
      Pervitin je látka přespříliš démonizovaná. Ovšem, část populace má vlohy k rychlému získání závislosti. A pak, je-li něco zneužíváno, pak s tím může být vážný problém. Stejně jako u motoru. Vstřikování vody a metanolu lze použít jen v krizové situaci. Jinak šlus. To platí všeobecně. Například antibiotika na každé kýchnutí. Škodlivý je přepjatý prohibicionismus. Kdyby Hanč a Vrbata měli pervitin a hroznový cukr, možná by oba přežili. Jenže kvůli blbcům a "obecnému blahu" nesmějí být takové účinné látky v lékárničce. Brzda má být prvotně v obecné kultuře, ne v zákonech, ty mají být záchrannou brzdou. Seznam "drog" je jak rychle rostoucí telefonní seznam bez ohledu na míru epidemiologické závažnosti. Represe se výrazně promítá do transakčních nákladů, které výrazně zvyšují cenu drogy a činí ji obchodně zajímavou. Proto k relizaci zisku stačí nižší množství, to znamená vyšší jednotkovou cenu a nižší riziko dopadení při transportu a prodeji. Tak je vytvořen rovnovážný stav na nějaké úrovni. Drogová a protidrogová struktura jsou na sobě závislé. Je to, jako vše ostatní, přírodní přirozený proces, podléhající, jako vše ostatní, přírodním zákonitostem. Vztah predatora a kořisti. Změna parametrů na jedné straně vyvolá změnu parametrů na druhé straně. Mnozí tuhle ekonomii nechápou. Jenže hru na myš a kočku lovící tak aby nenastal nedostatek myší což by snížilo poptávku po kočkách, například narušil filipínský prezident, vyhlášen lidskoprávníky za hnusáka roku.
      Co s tím? Tenhle problém z principu nemá žádné dokonalé řešení.
      Za základ řešení, pokud vůbec, považuju především nechat působit přirozené riziko. Je to velmi komplexní záležitost, kterou velmi mnoho lidí nechápe, bohužel, právě z těch, kteří to mají na starosti. Nebo někteří velmi dobře chápou. Ovšem z pozice kočky, ucházející se o přízeň hospodáře... Ne, nejde o spiknutí. Jde o přirozený, většinou nevědomý proces běžící na pozadí. Lidé nějak jednají aniž si uvědomují, že skutečná příčina jejich jednání je jiná, než zjevná. To jsem se rozkecal...bylo by téma pro Lucifera a jeho snahu o komplexní pohled na svět.

      Kriminalistické postupy jsou velmi dobře použitelné v nekriminálnu. Zkoumání jako zkoumání.

      Upgrade vozidla za jízdy. Jedeme a najednou jedeme ve sporťáku. Upadl kus výfuku....

      Vymazat
    3. A to není špatné Obuvníku, cyklisté pak při takovém upgradu mizí z cesty tak nějak dobrovolně, preventivně a včas, dřív než vůbec stihnou jakkoliv vadit a naštvat :-)

      Vymazat
    4. No ano, jasně!

      Pokusy stávajících věrchušek (nejen těch našich) všechno vyřešit zákonem vedou do naprosto zatuhlé společnosti, kde zákon nahrazuje rozum nebo tu obecnou kulturnost. Nikdo nestačí psát tak rychle zákony, aby v reál-time postihly všechny způsoby, jak je obcházet. Soudce se stává jen vykladačem zákonů. Většinou je napadán obhájci, kteří si v houštině vyberou jinou větev zákonů.

      Justice začíná připomínat nějakou vědomostní hru. Když se setkají dva dobří hráči, obžaloba a obhajoba, je to jako "mlýnek". Nemá to konce - leda by někdo udělal chybu. Rozum (jak se říká "selský") je zcela mimo hru. O nějaké elementární, pochopitelné spravedlnosti raději ani nemluvím.

      Vymazat
    5. Bohužel je to Kocoure tak. Také nechápu, proč je třeba neustále zaplevelovat trestní zákoník dalšími a dalšími skutkovými podstatami. Proč je potřeba mít například zvláštní skutkovou podstatu na stáčení tachometru při prodeji ojetého vozidla? Proč na to nestačí starý dobrý podvod? Oč byl kupující podveden se přece dá zjistit podle znaleckého odhadu, nebo dokonce i bez něj, když se podívám, za kolik se prodává auto s nájezdem jedním a druhým. Zkrátka dobře, neustálý řev, aby bylo postaveno mimo zákon to, nebo ono, mi připadne zhovadilé a debilní zároveň. Podle mého to totiž dávno mimo zákon je, jen chybí vůle rozeznat a aplikovat tu skutkovou podstatu. Na to, aby člověk poznal tu, nebo onu skutkovou podstatu přece stačí zapojit mozek a druhak to nestálé zaplevelování trestního zákoníku dalšími a dalším specialisovanými skutkovými podstatami prospívá spíš grázlům, než slušným lidem, krom toho, že pomalu ale jistě se v tom už dávno nedá vyznat. Jenže mozek nikdo používat nechce a kousek dobré vůle bývá k vidění málokdy. Dokud se toto nezmění k lepšímu, tak lépe nebude. Já se ale obávám, že ta skupina lidí, co tímto působí tímto zhoubným a destruktivním způsobem je dostatečně početná a až příliš dobře se tímto zvrhlým způsobem baví.

      Vymazat
  6. Kocoure, problém není ani tak v technologiích, jako v systematické nevýchově omladiny. Když jsem byl mladý kluk a někdo v mém okolí neuměl vzít do ruky šroubovák, kleště a kladivo, protože by si s nimi pravděpodobně ublížil, styděl se za to nikde a nikomu se s tím nechlubil, snažil se to skrývat. Dnes to takoví a jemu podobní hrdě řvou na celý dopravní prostředek a bučí u toho blahem. Ještě střílejí očkem kolem sebe, jaký to dobrý dojem budí ta jejich debilita a neumětelství v okolí. No a protože je s tím nikdo do háje nepošle, pokračují v tom dál. Podobné to bylo s matematikou, fyzikou a chemií, když je někdo neuměl, byl zticha, případně to zkoušel dohnat. Dnes? Darmo mluvit, dnes je to skoro normou, být dutý jako bambus a ani rukama pokud možno nic nedělat. Kdo za to může? A kdo by za to mohl jiný, nežli jejich rodičové, staří osli, kteří když je třeba, nevlepí tomu pár pohlavků, takže mladý pán či slečna neznají a nemají žádných mezí a k tomu navrch pro ně vymáhají po učitelích aby tolerovali jejich nevychovanost a dávali jim známky zadarmo. Až jim jednou nějaký takhle vychovávaný doktor přišije ucho na konečník, protože se blbě koukne před operací do Wiki, tak ať se pak nedoví, sklidí po zásluze plody svého špatně směřovaného úsilí udělat z prdu kuličku. Jsou věci, které se nedají ošulit a když se ošulí, vymstí se to. Ta systematická nevýchova se nám už dávno mstí. No víte jak to dovede potěšit, když pak při tom všem narazíte na rozumnou mladou, vychovanou, vzdělanou a pracovitou bytost? To je skoro jako zažít reálně sci-fi. Nicméně čas od času se to přihodí a je to velice příjemné.

    OdpovědětVymazat
  7. Komentátor Hospodářských novin Marjanovič : "Putin konečně našel svého užitečného idiota". Míněn tím Trump. A jak je žádoucí v Pobaltí stavět stálé základny NATO, kterak že je to ohroženo a jak moc je to špatně.

    V Hospodářkách ještě nevystřízlivěli....

    Pamatuju, že to bývaly kvalitní noviny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, problém je v tom, že kvalitní noviny to sice bývaly, ale už dávno nejsou. Bohužel. Podobný osud postihl víc novin, nejenom „hospodářky”.

      Vymazat
    2. Starého psa novým kouskům...
      Budu upřímný. Než jsem přestal nenávidět Rusy, musely uplynout dvě desítky let. A k té nenávisti mi stačilo, že jsem viděl na silnici rozježděného kluka i s jeho bicyklem. Už jsem od té doby nikdy nečetl Malaparteho "Kůži", aniž by se mi ten dvourozměrný slovenský kluk na silnici mezi Liptovským Mikulášem a Popradem nezjevil.
      Ono se mi to muselo spojit s tátovým: "Tihleti to nebyli" když mluvil o našich německých sousedech v Sudetech.
      No - a někomu se to nespojí nikdy.
      Je to v lidech.

      Vymazat
    3. Když je na to čas, mělo by se to brát individuálně. Prostě si dát tu práci a zkusit zjistit, s kým že to máme co do činění. Já si myslím, že chytří a hloupí a slušní a padouši, se najdou zhruba ve stejných poměrech tak nějak všude.

      Vymazat
  8. Nojo, Kocoure,
    jenže, kdo je ten Tenhle?
    Je to ten ten konkrétní čičmunda který byl příliš horlivý/ nezkušený/ momentálně frustrovaný/ zfanatizovaný/ ... /stál před volbou jestli on nebo ten proti němu?
    Je to jeho velitel (který byl možná ve skoro podobné situaci?)?
    Jsou to vyšší velitelé kteří z takového chování podřízených měli profit?
    Jsou to nejvyšší představitelé státu?

    A v čem je to jiné Teď než TENKRÁT?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak jsem nenašel, k čemu se poznámka vztahuje. Je už tu moc reakcí, Napište Kaptáne datum a čas.

      Vymazat
    2. Máte-li na mysli kapitáne toho rozježděného mládence, tak to ani nemuselo být úmyslné. Z tanku totiž není zrovna dobrý výhled, zato výkon a hmotnost jsou docela „vražedné”. A není zrovna radno se k tomu přibližovat, zejména ne, když se to hýbe.

      Vymazat
    3. Myslím, že bych tu historku měl odvyprávět celou:
      Já jsem to neviděl, viděli to dva kluci - spolubojovníci, kteří byli schovaní nad silnicí a měli hlásit pohyby sovětských kolon. Zbytečně. Vraceli se do kasáren předčasně, na zádech jim blembala rádiostanice a zvraceli. Velitel je ani nepokáral za opuštění stanoviště, když mu to s brekem povyprávěli.

      A stejně nás dva dni na to sověti objevili a chtěli obsadit. Ale přišel rozkaz nebojovat. Náš velitel, Ukrajinec, podplukovník, fronťák se sovětskými vyznamenáními přes celé sako tu sovětskou motostřeleckou rotu do objektu prostě nepustil. U brány seřval velitele roty, serval mu výložky poručíka a zahnal celou rotu pryč. Inu - síla osobnosti. Nikdy v životě jsem nic takového neviděl. Samopalníci, nějaci Uzbeci se šikmýma očiamá na něho mířili odjištěnými zbraněmi ale on s řevem degradoval jejich ruského důstojníka. Nevystřelili. Pak ten poručík zavelel, OT se otočily na obilném poli před kasárnami a odjely. Život i výcvik šel dál.
      ===
      Ten slovenský kluk měl asi tak 10-12 roků a chtěl jenom přeběhnout mezi tanky v koloně. Ale zakopl o své kolo a spadl přes něho. Jistěže ho ten tank asi ani neviděl a i kdyby viděl, v koloně se nedá zastavit. Rozjezdili ho ani ne padesát metrů od domova. Jeho maminka se na to prý dívala. Naštěstí omdlela dřív, než mohla něco udělat. Za dva dni se celá rodina kamsi odstěhovala. Nevím, povídalo se to.
      ===
      Byl jsem se tam tajně podívat až další den a tam na silnici to vypadalo tak, jak jsem popsal. Silnice byla dlážděná malými žulovými kostkami, ale když přejely všechny ty tanky, tak to už byla jenom prašná cesta, kostky byly vidět jenom po krajích. Takže to byla jen nešťastná náhoda a zásady jízdy v koloně.
      ===
      Ale: Kdyby nás tehdy Rusové neobsazovali, žádné tanky by tam přece nejely! Odtud je ta moje nenávist k Rusům.
      Ale k Čechům taky. Po roce a půl už se sověty čile kšeftovali. Jídlo a "módní" hadry za benzín a ruské foťáky. Pochopitelně - kšeftovali jen důstojníci. Vojáci - ti měli jen hlad. Lidi jim tam prý nosili chleba a házeli přes plot do těch jejich táborů. To už ale bylo na Moravě.

      Takže jako vždycky - nic není ani černé, ani bílé a hranici mezi tím nenajdeš.

      Vymazat
    4. Byli jsme na vojně dobře víme, že kdyby se něco semlelo, nebylo by tak úplně na naší vůli, co by se dělo dál. Bylo by to na vůli těch žalostných šašků nahoře, kteří zase poslouchali jiné, ještě žalostnější šašky z Kremlu.

      Vymazat
  9. Mám na mysli toho kdo ublížil/ uškodil (němec, rus, policejní mlátička ....)
    ano, u toho chlapce (jestliže skončil pod tankem) ten řidič za to možná vůbec nemohl

    a proto se ptám: je více vinen sadistický dozorce či poslední vojín anebo ti nad ním?
    Liší se zásadně Stalin/Hitler od Merkelové/Putina anebo jsou rozdíly mezi Tehdy a Teď převážně ve vnějších podmínkách?
    nejsem přesvědčen o tom, že to lidská spravedlnost je schopna rozsoudit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kapitáne, ten největší díl viny nesou zásadně a vždy ti nahoře. Ti dole, co musejí poslouchat a držet huby, ti nesou vinu jenom a pouze tehdy, když zneužívají situace a přihřívají si svou polívčičku nad rámec rozkazů, které dostali a ukájejí si tak své vlastní sadistické choutky. Je asi těžké to rozsoudit, ale jsou-li po ruce věrohodné důkazy a jsou-li dostatečně známa fakta, není to nemožné.

      Vymazat
    2. K tomu, aby to nevypadalo tak, že že největší díl viny nesou zásadně a vždy ti nahoře, slouží "demokracie". Přenášející formální odpovědnost za jednání reálně vládnoucích na reálně ovládané.

      Vymazat
    3. Obuvníku, tam, kde funguje přímá demokracie v podobě referend ve věcech zásadního významu a případně i ohledně věcí ošemetných, o kterých politici prostě nechtějí rozhodovat sami, neb dobře vědí, že by se jim to mohlo ošklivě vrátit, tak tam ta odpovědnost vládnoucích a ovládaných je v mnohem větší harmonii, nežli tady u nás. Tady u nás se necítím být odpovědný za cokoliv ani formálně, ani trochu, prostě vůbec a jakkoliv.

      Vymazat
    4. Ano, Draku, však pravím. Ne občan, leč prostý poddaný, dílem s despektem, dílem s obavou hledící na nesourodý spolek relativně kompenzovaných psychopatů kteří mu vládnou.
      Proč tu nefunguje přímá demokracie? Protože tu není kultura přímé demokracie. Proč tu není kultura přímé demokracie? Protože tu není kultura řádné správy obecního majetku. Proč tu není kultura řádné správy obecního majetku? Protože tu není kultura řádné správy vlastního majetku. Protože tu není příslušná kultura. Proč tu není příslušná kultura? Protože se nevyvinula. Proč se nevyvinula? Protože ....

      Vymazat
  10. Vnitro chce dát lidem...
    Velký kulový. Ono právo mají přiznáno zákonem v rámci nutné obrany.
    Není zapotřebí dávat do Ústavy, jako základního zákona to co už v jiném zákoně je. V Listině základních práv a svobod je psáno právo na ozbrojený odpor proti státu. Pro nějaký případ. Napsáno vypadá pěkně. Ovšem kdo v takovém případě je arbitrem jestli ozbrojený odpor byl oprávněný či ne? No přece ta dotčená státní moc disponující mocí soudní, jí prakticky podřízenou, ne, že ne, a především mocí výkonnou, bez níž je ta moc soudní jako lev bez zubů a drápů. Kolika divizemi disponuje ústavní soud... Jako by panovník vydal zákon, že v případě že bude zle vládnout, smí být sesazen, i násilím, dokonce, že smí být o hlavu zkrácen. Přičemž arbitrem je on.
    Tak si říkám, jestli to není tak, že ve velkohubém přiznáním formálního práva, které už je, jako trojský kůň, protože každý návrh je nutno dočíst do konce, se skrývá ztížení legálního nabývání a držení palných zbraní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, jde především o to, že platí-li mezinárodní smlouvy se stejnou silou jako ústava, jinak řečeno že tak, jako ústava stojí nad českými zákony, stejně jako smlouvy s unií, tak z té zatracené unie přichází právě nyní, v ten nejhorší možný moment, snaha prostřednictvím evropské směrnice všechny legálně ozbrojené odzbrojit a vystavit je tak přicházejícím a nejistým událostem s holými zadky a prakticky jim tak jakoukoliv legální obranu znemožnit. Toto se tedy na bruselské úrovni děje za stavu věcí, kdy se bezpečnostní situace v Evropě začíná přibližovat té izraelské a není moc reálných nadějí na změny k lepšímu. Odpovídající změna naší ústavy by tady u nás a pro nás otevřela určitou možnost se tomuto quislingovskému unijnímu úsilí úspěšně postavit. Chovanec totiž není blb a poměrně dobře ví co dělá. Další možností by totiž pak byl CZEXIT a ten možná také jednou bude aktuální, ale prozatím by asi bylo rozumné se mu vyhnout.

      Vymazat
    2. Napřed si zavolejte měkoňům, http://www.mvcr.cz/terorismus/clanek/specialni-dokumenty-hotline-k-mekkym-cilum.aspx​
      A potom na vychlazení nadějí z nárhů "Velkého MNěkoňě" si dejte EUhlášku, http://gunlex.cz/clanky/hlavni-clanky/2445-rada-eu-a-smernice-o-zbranich
      A bude jasno. bo ni?
      4P

      Vymazat
    3. Tohle je možná pravda - nevím, nejsa právníkem. Ale: Chovanec se snaží udělat dobrý dojem na ty svobodomyslnější. Myslím, že je to čistý kalkul. Ale vzhledem, jaký ten návrh způsobil rozruch mezi ostatní věrchuškou, tak by možná mohl něco málo změnit - kdyby byl přijat. Ale i když nebude (myslím si, že nebude), bude Chovanec argumentovat tím, že se on snažil, ale ANO a spol. mu to zhatili.

      Schumi - Právo na ozbrojený odpor. Bude ho mít ten, kdo vyhraje. Jako vždy. Ale donutit Ovčany z Kotlinky k akci považuji za velmi obtížné. Po třetím atentátu se stovkami mrtvých snad, možná. Ale pokud by se to odehrálo mimo "matku měst" tak by se to stejně asi zametlo pod koberec. "To není civilzační střet, ale akce duševně vyšinutého islamisty." Tyhle titulky už přímo vidím...

      Takže se stejně bude čekat na charismatického "pána s knírkem". To bohužel není ani Konvička, ani Okamura. Ještě o něm nic nevíme. Ale někde už čeká.
      Je to jako na Titanicu. Hudba na horních palubách stále hraje a nosí se šampaňské. O to větší pak bude tlačenice u záchranných člunů. To, že se kapitán pak čestně zastřelí (pochybuji!) nic nevyřeší.

      A tohleto uvědomění nahání lidi Putinovi. Takže "vrah Putin - Rasputin" má v Kotlince stále lepší postavení. Inu - NKVD/KGB nebyla organizace hlupců, nebyla. [;>/

      Vymazat
    4. Právo se bránit zakotvené v Ústavě, tedy použití zbraně, a zpřísnění nabývání a přechovávání palných zbraní, zákonem o zbraních a střelivu, jsou dvě odlišné záležitosti. Nehledě na to, že o tom co je terorismus, jestli šlo o terorismus a jestli zbraň byla užita v souladu se zákonem, rozhoduje vrchnost. A jak a podle čeho by byl případ takové obrany posuzován, nešlo-li by o obranu proti terorismu, ale proti"obyčejnému" zločinu? Jak to v tom nepatrném okamžiku rozpoznat? Jak odlišit teroristu od jiného šíleného střelce? Podle vousů a výkřiku Alláhu akbar!? A někdo v klidu bude posuzovat jak hustý a dlouhý měl vous a jak hlasitě křičel....

      Jak je to v praxi? Když se ubráníš, zbraň skončí v policejní "čistírně" na zkoumání, jestli s ní nebyl spáchán trestný čin. Většinou jsou vedeny dva spisy. Jeden na lumpa, kterému ses ubránil, druhý na Tebe pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví či závažnějšího. V rámci toho je posuzována zákonnost a přiměřenost použití zbraně i s ohledem na možné ohrožení jiných lidí a majetku. V tom případě zločinec, pardon, v procesním postavení poškozeného má právo nahlížet do spisu, pořizovat si výpisky, či kopii aby se mohl domáhat práv "poškozeného". Tím zjistí Tvá osobní data, která mu jako podezřelému jsou odepřena. A má příbuzné, přátele... A Tvoje zbraň je stále v čistírně. Jako jeden z mnoha případů stačí ten ze severu Čech. Svíčičky u plotu za zastřeleného ksindla, martýrium policejního prošetřování, dlouhé měsíce nejistoty, vyhrožování odvetou ze strany rodiny a okolí zastřeleného a zraněného ksindla. To je realita. Ne to vypadá pěkně na papíře.
      A to měl štěstí že ten případ neposuzovali "staří psi", podle staré reality a judikatury z doby jejich mládí. Měsíce a roky života v hajzlu. Život zkrácený stresem. Když to dobře dopadne. A když to dopadne špatně....?

      Jsem podezřívavý skeptik na základě zkušeností předpokládající, že státní moc pokud něco činí, svobodu nedává, ale omezuje. V tom mě posiluje snaha téhož ministra o cenzuru v návaznosti na aktivitu s nejmenovaným aktivistickým ksindlem a další rozšíření držhubných gumových paragrafů trestního zákoníku. Jestliže je doporučeníhodná obezřetnost při obchodních "výhodných nabídkách", je doporučeníhodná i pro tyhle případy.

      Ovšem na druhou stranu si říkám, že poddaní si asi nic lepšího nezasloužejí. Stejně tak ani jejich vrchnost lákající je na led. Dějiny jsou plné zajímavých dějů, souvislostí, nelinearit, zvratů.
      Nepřičítejme aktuálním událostem větší význam než mají, jen proto, že je intenzívně vnímáme právě pro jejich aktuálnost. Navíc, hybatelem našeho myšlení a konání nejsou události samy o sobě, ale o nich nějak s nějakým účelem podávané zprávy.

      Vymazat
    5. Co se týče mezinárodních smluv, vlastností mnohých je, že jejich životnost je do první války.
      Ostatně nějaké blablabla, že tohle je dobro, protože mezinárodní smlouva, blablabla... není důvodem abych si dal nohu za krk. Stačí přestat být fascinován přítomným okamžikem, z odstupu se podívat na časovou osu dějin. Třeba že proč Ámón a ne Átón, a jak pěkně to napsali v obrázcích. A kde jsou.... Tisíciletá říše....

      Vymazat
    6. Czexit.... Tady jsou nějaká entita s konzistentní a spojující kulturou, suverén, politická reprezentace, schopnost, jako základ samostatné státnosti? Státy se udržují těmi ideály na nichž vznikly. Československo zaniklo. Samostatná Česká republika vznikla z nouze, odtržením Slovenska, ať je to nazýváno jakkoli. Jejím základem je nouze. Idea národa Československého, která byla základem společné státnosti je mrtva. Česká republika je nouzový stát naplněný obyvatelstvem, jehož jediným spojovatelem je společný zatím ještě většinový úřední jazyk a jeho zatím ještě obecně srozumitelné oblastní formy. Který pomalu přestává být jazykem vzdělanců.
      Vůbec nezáleží na tom jestli se to někomu nelíbí. Tak to je.

      Vymazat
    7. A který je ten budoucí jazyk vzdělanců?

      Vymazat
    8. Angličtina. Už jím prakticky je. Tak jako kdysi latina, a tady v okolí obchodním jazykem byla germánština.

      Vymazat
    9. Obuvníku a máme snad všichni složit ruce do klína a přestat se snažit? Nebo si snad rovnou vpálit kulku do palice? Protože jak tak čtu, moc nadějí tomu nedáváte.

      Samozřejmě, že je blbost malovat si svět kolem sebe příliš růžově, ale bez šancí na budoucno rozhodně nejsme, takhle blbé to ještě není.

      A jestli tady něco chybí, je potřeba ohrnout rukávy zkusit to postavit na nohy.

      A měl se snad podle Vás ten starý pán na severu Čech nechat oddělat, aby těm Cigošům udělal malou drobnou radost? Dopadlo to nakonec vcelku dobře v rámci možností a dokonce bych řekl, že to pomohlo k tomu, že jednak spousty profesionálních protežovačů Cigošů ztratilo jakýkoliv náznak sympatií a důvěry. Trochu si naopak polepšili policajti a státní zástupce a významně naopak dostala na frak veřejnokrávní mediální sebranka. Podle mě lepší život zkrácený stresem a později zase vylepšený positivními emocemi, nežli očichávání kytek odspodu, nebo prohučení komínem krematoria. A také je blbost mít jen jednu zbraň ne? Zase tak moc to nestojí :-)

      Vymazat
    10. Kocoure, jakým bude budoucí jazyk vzdělanců zatím nevíme. Třeba se ještě Obamovi spolu s unijními neostalinisty povede rozpoutat jadernou 3. světovou a jazykem vzdělanců bude jazyk stvoření, která se vyvinou ze současných švábů. Jsou všude a schopni přežít v hodně nepříznivých podmínkách.

      Dokud se lidem zatím ještě nepovedla hromadná sebevražda nebo zničení kultury, tak zatím je jazykem vzdělanců angličtina.

      Vymazat
    11. V takovém případě bych uvítal, kdyby policie a státní zástupce velmi rychle fungovali. Aby stát a obec netrpěly jakékoli projevy solidarity se zločinci a rychle a přísně zarazily a netrpěly ohrožení obránce a jeho dehonestace jako oběti. V tom jsou velké rezervy.

      Mít ne jen jednu zbraň je řešení, jenže neregistrovanou. V těhle případech je nebezpečí, že, protože "podezřelému" budou odebrány veškeré registrované zbraně. A mít neregistrovanou zbraň je trestné. Když se na to přijde.

      Zákonodárnou iniciativu k obraně státu považuju za ukvapenou.
      Základem má být důsledná práce policie a justice. Bohužel, naivně jsem nepředpokládal že "nezávislost" justice na rozumu bude tak vážnou překážkou boje proti zločinu. Základem má být usvědčení zločince, zabránění kriminalizace nevinného. Ne procesní hrátky, že zločin sice de facto ano, ale z formálního důvodu ne, protože zločinec prchal bos, kdežto policista za ním běžel obutý, správně nepronesl zatýkací formuli a cestou mu spadla čepice.

      Jestliže je problém, je ve fungování systému obecně. To nelze opravit navrhovanou speciální záplatou. Pak ještě speciálnější.

      Nejen vrchnosti by mělo dojít, že jestli nezačne používat rozum, přijde někdo, kdo se nezakecá...

      Zdejším problémem, naštěstí, nejsou teroristi, ale obyčejní zločinci. Naneštěstí. Auto, chata nejsou trezor....Braňte se, ale opatrně a citlivě...Bububu...

      Veřejná moc efektivně fungující proti zločinu, je efektivně fungující proti jakémukoli zločinu.

      Co mně se týče, pokud jde o nutnou obranu, nejsem nikterak útlocitný. Zákonná podmínka nutné obrany jako obrany nikoli zcela zjevně nepřiměřené způsobu útoku, dává dostatečný prostor pro uplatnění zdravého rozumu zohledňující veškeré okolnosti. Jenže aby to tak bylo, nemohou to posuzovat staří psi a jimi zkažení mladí psi. Staří hluboce v minulosti, mladí humanitárně zblblí akademici.

      Vymazat
    12. Hu Hu? Hýk? Grrrk!!!

      Vymazat
    13. Obuvníku, je možné mít víc i těch legálních ne? V případě, že by mi chtěli odebrat všechny, je zapotřebí najmout si vynikajícícho advokáta a rovnou přejít do protiútoku a pohrozit případnou žalobou pro případ, že by se mě, nebo komukoliv z mého okolí následkem takového jednání cokoliv přihodilo a případně z nich i vyrazit odmítnutí policejní ochrany. Důležité je nenechat si kálet na hlavu a nedat se. Se zbraní mimo zákon bych si začínat opravdu nechtěl.

      Za císaře pána jsme mívali i měšťanské a studentské střelecké sbory ne? Viz třeba obléhání měst pražských Švédy v roce 1648. Nebo pak třeba legie, ale to už byla úplně jiná kapitola a s tím by ten císař pán určitě nesouhlasil, ale to zatracený ruský bolševik taky ne :-) Zkrátka a dobře považuji tu zákonnou iniciativu nikoliv za ukvapenou, al nakópak za věc vhledem k unijnímu dění naprosto správnou záležitost k času, místu a situaci. Jen se obávám aby to nakonec nebylo zpraseno podobně, jako ten celý náš systém, co spíš chrání grázly před slušnými lidmi nežli naopak.

      A co se té obrany týče, bylo by skutečně zapotřebí posílit nedotknutelnost obydlí a majetku obecně v tom smyslu, že vleze-li jouda do auta, bytu, nebo chaty a přijde při tom o krk, tak žádná škoda, odepíše se parazit z databáze a bude klid. Dojde-li k něčemu ve veřejném prostoru, mělo by se to pořádně vyšetřit, ale také by s měly v případech mediálních štvanic rozdávat mastné pokuty, zákazy činnosti a třeba basa, za obzvlášť hnusné případy.

      A ano, ty staré hajzly, vězící hluboko v minulosti, takové ty obdivovatele a pohrobky Karla Vaše, ty bylo třeba z té justice, policie a státních zastupitelství a odkudkoliv odjinud dávno vykopat a zabránit jim ve výchově další generace jim podobných antidemokratických zmetků. Bohužel, stalo se máme je tady. Máme je tady a tak budme muset i nadále čelit jejich snahám dělat lidem ze života peklo a zavádět Orwellův román 1984 z teorie rovnou a tvrdě do praxe. V Bruselu jich v té zatracené komisi také nesedí zrovna málo, jak je z těch jimi produkovaných legislativních zvratků vidět.

      Vymazat
    14. ...pohrozit případnou žalobou pro případ, že by se mě, nebo komukoliv z mého okolí následkem takového jednání cokoliv přihodilo a případně z nich i vyrazit odmítnutí policejní ochrany...

      Ó božská prostoto, toť krutě mylný předpoklad naivního občana věřícího ve fungování takového postupu. Ostatně, občan, který si může dovolit vynikajícího advokáta na dlouhé právnie klánie a porubanie se státní mocí, má jiné možnosti jako se celému martýriu vyhnout.

      Co se týče obavy ze zprasení, jest důvodná. Jak je co dočinění s právníky, je žádoucí nejvyšší obezřetnost.

      Co se té obrany týče.. hluboce souhlasím.

      Netřeba antidemokratických. Demokracie je jen forma vlády bez kvalitativně definovaného obsahu. Je chyba jí automaticky přičítat dobro či spravedlnost. Ostatně demokracie ani neexistuje.
      Proto stačí zmetků bez přívlastku.

      Vymazat
    15. Slovem antidemokratický bylo myšleno jednak to, že tito zmetci krok za krokem demontují demokracii jako takovou, i tu málo demokratickou, co tu máme, konec konců do svých komisních křesílek se dostali čert ví jak, ale jenom ne vyhranými volbami že? Přitom moc, kterou mají, tomu naprosto neodpovídá. Na jednu stranu jim vadí, že se bramborové lihovině (brambory nahradili třtinu) říká rum, ale na tu druhou jim ani trochu nevadí, že se palmovému tuku (palmový tuk nahradil mléko) říká čokoláda nebo zmrzlina? A to první vadí, protože to dělá česká firma a to druhé nevadí, protože to dělají fy německé, britské, francouzské, italské a rakouské? A ti orangutani, kteří při tom přijdou o prales, ti jsou jim už úplně ukradení. Ať se jdou vycpat a vystaví se do vitrínky! Opravdu už zrovna na tyto zatracené, nevolené, arogantní, nestydaté a nemravné panáky přestávám být zvědav a mám jich tak akorát...

      Vymazat
    16. Aha, To se jeví jako přiléhavě ilustrativní. Nedemokratická demokracie. Jako suchá voda. To může být, když zmrzne. Pak je klouzavá. V té souvilosti hodno připomenutí, že takové kluzké situace se zde občas řeší vyokněním.
      Jestli onen návrh není ve skutečnosti veden představou, že vděčná část zbrojného lidu ochrání vyokněnce před tím aby se zkrzevá vyoknění vyokniteli stal vyokněným. Zda čas nazrál se pozná podle toho že v příkopě pod příslušným oknem se začne hromadit makulatura.

      Jo a naše cukrovka a cukrovary.... když si vzpomenu. A náš zbrojní průmysl...

      Já snad nakonec budu taky nasranej!

      Vymazat
    17. Obuvníku,

      1) ani trochu nemám radost z faktu, že žiji v prostředí, kde se důvody k tomu, aby jeden byl „nasranej“ spíš hromadí, než aby jich ubývalo. Blbé ale je, že poslední dobu se to hromadění důvodů k „nasranosti“ dík těm bruselským nedemokratům a jejich místním Quislingům svinsky zrychluje.

      2) Existují i modernější metody, nežli prastaré a tradiční vyoknění. Třeba za 2. světové tak oblíbená popravčí četa, gilotina, provaz, který nám vydržel i nějakou dobu po válce. Rozličné jedy, bakterie, viry, výbušniny a čert ví co ještě všechno používaly a používají tajné služby svého času.

      Podle zvýšeného množství makulatury odvážené ke skartování se spíš pozná jen to, že se likvidují případné použitelné důkazy dřív, než by mohly být případně požity proti tomu, kdo nařídil skartaci, nebo proti někomu, s kým má dotyčný dobré vztahy, nebo mu prostě jen visí protislužbičku.

      Vymazat
    18. Míra nasranosti je přímo úměrná hladině informovanosti. Tak proto tu jsou ti všichni "hlídací psi demokracie".
      Panebože, když čtu tenhle slogan, chce se mi blinkat!

      Vymazat
    19. Kocoure, nejsem si jist, že Ti rozumím, ale ne nadarmo se říká, že optimista je jenom špatně informovaný pesimista. Pamatuješ na tu pohádku Nesmrtelná teta, natočenou na motivy Fimfárumu od Wericha? Byla tam krásná scéna:

      Sedí si pan král, kterého hrál Jiří Hanzlík a tváří se vážně a sepisuje jakýsi důležitý dekret. V ten moment mu sáhne do hlavy pan Rozum a sebere mu rozum z hlavy, nebo to funguje stejně, jako podle zákona o zachování hmoty a energie, když je potřeba někomu rozum do hlavy dát, musí se odněkud vzít. Bezmezné zdroje totiž má zjevně jen Blbost že? Proto je tak na světě rozumu, jako šafránu. No a jak tedy pan Rozum vezme panu králi ten rozum z hlavy, pan král se usměje, prohlásí, že se mu nesmírně ulevilo a odhodí brk i rozepsaný dekret v dál a rozjásaně odbíhá hrát vrchcáby se strážemi...

      No v tomhle se život shoduje s pohádkou, blaze je jen a pouze tomu, kdo nic moc neví a hlavně ani vědět nechce. Případně ještě tomu, koho vyloženě baví být padouchem.

      Vymazat
  11. Dodatek:
    Ovčany by snad mohlo zvednout ze židlí jen vypnutí internetu. A TV. Zdražení piva nepomůže - máme dost i na drahé pivo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Internet je už jako elektřina. Navíc, to co vnímáme jako "Internet" je mnoho internetů, a navíc jen jejich malá část. Klíčová je elektřina.
      Ovšem po vzoru velkého revolucionáře, který pravil, že "komunismus jsou sověty a elektřina", pravím, že "demokracie jsou plné nákupní košíky a internet." Bléééé

      Vymazat
    2. Zdražení piva by možná pomohlo, spousta už přešla na lahváče. Je ale otázkou, zda pivo z granulí stojí za to, aby ho někdo pil. Podle mě už to není pivo...

      Vymazat
    3. Jelikož určitě nejsem mladý, humanitárně zblblý pes, jsem asi ten starý, zkažený hluboko v minulosti.
      (No to jsi pěkně dopadl, Kocoure!) [;>))

      Vymazat
  12. Kocoure, Tebe se to netýká. Nejsi jurisprudič.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocoure viz výš, Obuvník má na mysli kolegy, obdivovatele, pohrobky a následovíky Karla Vaše.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)