Prohledat tento blog

středa 1. února 2017

Diskriminace aneb práva a povinnosi







„Když už podnikatel podniká, nabízí služby, tak je povinen je poskytnout komukoli." prohlásil právník Jiří Vyvadil v reakci na samolepku, vylepenou na dveřích bistra v pražské Palmovce, která zobrazuje přeškrtnutý piktogram osoby v nikábu. 




   Moje právní povědomí je na velmi elementární úrovni. Česky řečeno - právo je pro mě španělskou vesnicí. A tak mi na posuzování jevů kolem nás zbývá jen ten selský rozum. Jestli zdravý to nevím, zřejmě zdraví mého rozumu bude každý jeden posuzovat podle svého.



  Ale k názoru JUDr. Vyvadila: Je-li podnikatel povinen poskytovat službu každému, asi žijeme ve značně šíleném prostředí. Tedy do bistra mohou vstupovat nejen osobyn v nikábu, ale třeba i osoby, které kvůli svému přesvědčení nenosí vůbec žádný oděv, třeba adamité. Nebo lidé v oděvu, který je pro návštěvu bistra ve středním Evropě nezvyklý stejně jako nikáb nebo burka. Třeba pracovníci veterinární služby v ochranných skafandrech. Nebo čističi kanálů, kteří si tam odskočí na gáblík mezi čištěním. Řezníci v zakrvácených zástěrách a tak dále. 


   Naprosto nechápu, jak tenhle názor může vyslovit člověk s dokončeným právním vzděláním. Protože piktogramy, zakazující zmrzlinu, kouření, batohy na zádech, nebo pracovníci v nečistých oděvech případně osoby nelibě páchnoucí jsou tady u nás na severovýchodě Kotlinky vylepeny v tramvajích, trolejbusech, autobusech i ve vlacích. 

   Možná by se pan doktor Vyvadil měl začít zabývat myšlenkou zažalovat za "diskriminaci" Dopravní podnik města Ostravy a České dráhy. A mnoho jiných dopravců. Jsou podniky, kde vás nevpustí bez kravaty - a nejsou jen u nás v Evropě, ale i v zemi svobody, USA. Ve filmu "Lepší už to nebude" si hlavní protagonista musí nejdříve zajít koupit kravatu, aby byl vpuštěn do podniku. A to už nemluvím o strašné diskriminaci, když se vyžaduje pokrývka hlavy při vstupu do synagogy nebo naopak vyzutí se z bod při návštěvě mešity. Nebo o dres-code v některých institucích - školami počínaje přes banky, soudy a  pohřebními ústavy konče. Nemluvím tady o uniformách!

   Nějak se nám rozpadá logika. Na jedné straně požadujeme zákazy kouření v restauracích, na zastávkách MHD, sportovištích nebo dokonce v ZOO - a na druhé podporujeme požívání oficiální drogy, alkoholu, ve všech možných podnicích a nálevnách. Alkohol ano, jiné drogy už ne. Přitom alkohol je příčinou opravdu značného množství násilných kriminálních činů i dopravních nehod. Cigarety jsou příčinou kriminality snad v promile případů. A to spíše jako zboží, ne jako kouření. 

   Zakazujeme prodej "nezdravých potravin" ve školních bufetech ale už ne prodej nekvalitních potravin v MacDonaldech nebo supermarketech. Přitom pro dnešní děti, které mají své pravidelné kapesné (a nemusí si ho "odpracovat" doma při domácích pracích jako moje generace), není problém si ony přeslazené limonády a přesolené mastné pochoutky koupit v obchodě hned vedle školy cestou. Marná je snaha všechno regulovat pomocí zákazů, příkazů, nařízení a zákonů. 

   Jeden Němec vysoudil zákaz kouření na balkoně pro svou sousedku, neb jej její cigaretový kouř obtěžoval, je to prý vášnivá kuřačka. A v našem věžáku? Partaj pod námi asi peče nějaká jelita nebo jinou zabíjačkovou specialitu a vůně/zápach pečené pochoutky vniká do mého bytu při větrání. Asi by to chtělo souseda zažalovat. Hlavně proto, že po upečení asi nepřijde a nenabídne nám k ochutnání, sketa jeden. A soused nad námi mi zase nechal ve schránce dopis, kde důrazně žádá, abychom v bytě tolik nekouřili nebo alespoň utěsnili průchody trubek rozvodu tepla, protože ho cigaretový kouř jako bývalého kuřáka obtěžuje a navíc k němu občas docházejí na návštěvu jeho vnuci a vnučky. To nakonec poznám - koulejí si po podlaze něčím, co podle zvuku odhaduji na ocelové koule ze hry petangue. Není to naštěstí příliš často a děti chodí brzy spát. Opravdu bych mu rád vyhověl - ale my v bytě vůbec nekouříme. 

   Z našeho života se ztrácí zdravý rozum a je nahrazován nátlakovými akcemi různých menšin a lidí odlišného způsobu života. Od PrideParade homosexuálů a lesbiček přes požadavek "genderové rovnováhy" bojovnic za práva žen - společné záchody a oslovování "osoba" místo muž a žena, přes zákaz podávání vepřového masa ve školních jídelnách a podnicích poblíže mešit, sundávání křížů z věží křesťanských kostelů a zamalovávání židovských hvězd na dlažbě měst, jak se to rýsuje na západ od pohraničních hor Kotlinky. 

   Prostě jedna pitomost za druhou. Moc hezký je třeba trvající "hon na svastiku". Vznikl požadavek, aby byl hákový kříž zamalován i na replice německého letadla z II. světové. Dokonce jsem zaslechl, že vadil onen nenáviděný symbol i  v plastových stavebnicích pr děti. Zajímavé je, že obdobný požadavek na zamalovávání rudých hvězd na modelech letadel sovětských jsem zatím nezaznamenal. Není symbol jako symbol. Ale to je přece diskriminace!

   Přitom diskriminace ve svém původním významu neznamená nic jiného, než rozlišování. Diskriminátor, diskriminant.  Ale ten nešťastný majitel, který měl "reportérce" odmítnout odpověď na jakoukoliv její otázku (možná by si měl zřídit funkci tiskového mluvčího - třeba by to hradní mluvčí Ovčáček vzal jako vedlejšák) dokonce ani nijak nediskriminoval návštěvníky podle náboženství či vyznání. Na té nálepce přece není nikde napsáno, že vstup je zakázán muslimům (židům, křesťanům, budhistům nebo komunistům).
Pouze a jedině, že v burce není do tohohle bistra přístup žádoucí.  Stejně tam mohlo být vyobrazeno, že tam není žádoucí přistup třeba v plavkách bez horního dílu.                                                                                                                                                                             

Vyrábíme pseudoproblémy, ale neřešíme ty skutečné.



19 komentářů:

  1. EKoTak sorry jako, pane2. února 2017 v 7:34:00 SEČ

    Tak sorry jako, pane ukažte pindíka. OK?
    4P

    OdpovědětVymazat
  2. Zásadně nemám rád a nevidím to rád, je-li někdo k něčemu z nějakého důvodu nucen, tím méně pak z důvodů debilních a zvrácených.

    Jedna věc je, když například škola financovaná z veřejných peněz odmítne přijmout žáka, tady bych zjevně viděl prostor, pro něco takového, jako je dokopávání školy k tomu, aby žáky neodmítala. Sporné by možná mohlo být, když by to nebyli občané daného státu.

    Úplně jiná věc ale je, když k hospodskému lezou do hospody Cigoši, o kterých on ví, že mu nezaplatí, neb už to před tím provedli několikrát a stejně je nucen je obsloužit? Není to padlé na hlavu? A neměl by mu pak stát hradit tu tržbu, kterou dotyční nezaplatí a on je kvůli debilním zákonům nemůže odmítnout?

    On by si nad někdo, komu je život milý, šel dobrovolně sednout do bistra, kde by seděla osoba v černých hadrech, s průzorem jako do tanku? Opravdu? Chtějí nechat to bistro zkrachovat? Platí to samé, jako s tou hospodou, opravdu by měl mít někdo právo provozovatele bistra nutit, aby se nechal zruinovat?

    Žijeme v době, kdy:

    * Předpisů je tolik, že to nejde přečíst ani za několik let, natož pak se tím řídit.
    * Nejde to ani pochopit, prootže to jde kolkrát proti zdravému rozumu a logice.
    * Předpisy si protiřečí navzájem a jdou proti sobě, jeden pomalu neví, která bije.

    Jsme na nejlepší cestě ke zhroucení právního systému. Osoby s názory a projevy jako má JUDr Vyvadil, tomu konečnému zhroucení významně napomáhají. Už aby to bylo, třeba se ještě dočkáme vzniku něčeho normálního a k žití , co vyroste na troskách z těchto paskvilů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Draku, promluvil jsi mi z duše. Děkuju.

      Vymazat
    2. Astro, rádo se stalo. Je docela náročné na nervy, žít v takhle „pošahané“ době a neblaze poznamenaném prostředí. A ještě jako bonus pak muset přihlížet, jak lidé pitomí až to bučí, dostávají s takovou lehkostí a snadností prostor v médiích k šíření naprostých blbostí, zvráceností a kravin a navíc ještě v těch nejsledovanějších časech.

      Vymazat
  3. Ano, hlavní co chybí v této pošahané době je zdravý rozum, slušnost a cit pro míru (což asi patří pod zdravý rozum). V některých aspektech mi doba připadá jako binární.

    Kouření
    Vadí mi tabákový kouř. Hodně. Obzvlášť z některých značek/druhů, někdy je to "horší puch než při pálení paznehtů". A vadí mi bezohlednost a nevychovanost některých kuřáků. kouří fšude. I v podchodu k nástupišti a na nástupišti. Ano, protikuřácký zákon zákon je asi až nepřiměřeně restriktivní.
    Jenže na druhé straně, akce vyvolává reakci.
    Jenže to nic nemění na tom, že jeho vynutitelnost bude krajně problematická. Resp. bude vynutitelný jen někde, někdy a na někom. Jenže nevynucované či nevynutitelné zákony dále snižují respektování zákonů, a to nás bez ohledu na papalášské žvásty předouvá do oblasti orientálních despocií.

    Binární doba
    Třeba kvikot dětskopávníhch aktivistů o týrání dětí, pokud vzpouzející a vztekající se sprateček snažící se zasebevraždit (vběhnout pod auto na rušné silnici) dostane pár na zadek. Ano jsem proti tomu, aby jediný/nejdůležitější výchovný prostředek byl řemen. Ale jsou situace, kdy je pár na zadek optimální řešení. Pokud se použije správně, je až překvapivě málo situací, kdy je nakonec použit.

    Ano, žijeme v -píp- době
    Zároveň je to ale doba z mnoha pohledů ta objektivně i subjektivně nejlepší z těch, které dosud existovaly. Jak říká jeden kolega, máme se moc dobře a tak si vymýšlíme 3,14oviny

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem si přečetl (jeden z článků) k tomu bistru. Nebylo by vhodnější oznámení na dveřích, že produkty nejsou halal?
    Proč mám pocit že účelem bylo rozvířit hladinu a jistá skupina nadšeně skočila na špek?
    A že hlavním cílem je vytvořit 2 nesmiřitelné tábory?
    Rozděl a panuj
    Ano, muslimské právo do Evropy nepatří, Evropa je jaká je díky tomu, že se Turkům ubránila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaráží mě jiná věc:
      Neznám osobně ani jednoho sluníčkáře nebo multikulturalistu. Ani jednoho. Divné...

      Vymazat
    2. Nic divného, nikdo není volič ANOnystů, a Bureš má 75% podpory. Já doufám (marně), že počet blbů je konečný a proto se po vypotřebování již nemohou vyskytovat. No, taky jsem z toho jelen. Nebo.....

      Vymazat
    3. Kapitáne, nejsem si jist, že by to ti, jimž je to určeno, nápis přečetli. Piktogramům zato rozumí každý, protože na jejich vyhodnocení potřebuje jen krátký okamžik a také jsou nápadné a přitahují pozornost, je tedy těžké je nevidět a nerozumět jim.

      Vymazat
    4. Zdravý rozum, slušnost a cit pro míru:

      Kapitáne ano, to je přesně to, čeho je hodně zapotřebí a čeho se tolik nedostává. Ona jedna věc je inteligence jako taková a jiná je moudrost a ten, kdo je moudrý nemusí být nutně hodně inteligentní, přesto to může být báječný člověk, se kterým je radost se potkat, zrovna jako můžete potkat tvora inteligentního a vzdělaného, ale tak odporného povahou a projevem, že byste ho po prvních 15-ti vteřinách nejraději praštil něčím velkým a těžkým a rovnou mezi oči. Inteligence totiž není totéž co moudrost a zralost, cit pro míru a zdravý rozum.

      Kouření mi sice vadí, ale ten nejhorší problém dneška samo o sobě rozhodně nepředstavuje. Je-li kuřák natolik inteligentní, aby si stoupl sice poblíž zastávky, ale na závětrnou stranu, tak vlastně nikomu nevadí a je to jeho věc, jak a čím si krátí chvíli a život. Jenže takovýto kuřák projevuje zdravý rozum a ohled k jiným, jenomže takových moc není, spíš převládají idioti, co hulí i ve výtahové kabině a kterým nezbývá než popřát, aby v ní jednoho krásného dne konečně uhořeli na škvarek přesně tak, jak za tu jejich ohleduplnost zasluhují. Já osobně si myslím, že kouřit při dnešní úrovni znalostí není ani projevem inteligence, ani moudrosti, ani ohledů k sobě a okolí. Dá se toho zlozvyku zbavit pevnou vůlí a ten, kdo nedovede poručit sám sobě, nemá právo poroučet jiným.

      Binární doba:

      Přesně tak, mlátit jen proto, že mi baví do někoho mlátit, to je přece zvrhlost. Jenomže přesně tak je zvrhlost, nevlepit pár přes zadek potenciálnímu sebevrahovi, spratkovi, co sebou mrská po podlaze v nákupním centru, protože mu nekoupili zmrzlinu, nebo hračku, nebo spratkovi, co řve jak na lesy v dopravním prostředku čert ví vlastně proč, nejspíš pro zábavu. Dítka totiž zkoušejí, co všechno jim ještě projde a kam až mohou zajít a nejsou-li zavčasu a dostatečně srozumitelně vymezena do patřičných mezí, tak žádné meze prostě nemají a vydržet s nimi tedy rozhodně nejde. Pravda, občas bývá zábavné a velmi poučné zároveň pozorovat, jak se dva nevychovaní spratkové vychovávají navzájem.

      Píp-doba:

      Kapitáne, peklo ze života si děláme ponejvíce sami sobě buď svým vlastní přičiněním, nebo naopak nečiněním a nekladením odporu neřádstvu kolem nás.

      Vymazat
    5. EK, Kocoure
      tak já znám mimimálně jednoho, nejspíše až tři sympatizanty až voliče ANO, jednho soft slumíčkáře a dva nebo tři soft eurohujery.
      Tohle všechno zastanou suma sumárum čtyři lidé. A ano, jsou to lidé vzdělaní a relativně inteligentní.

      Draku, s těmi kuřáky mám asi smůlu. Mimo lidí, se kterými se známe jsem nezažil ohleduplného kuřáka

      Vymazat
    6. Ano, jsou lidé ohleduplní i bezohlední.
      To s kuřáctvím nemá moc společného. Když jsem kouřil, šel jsem vždy po větru a v uzavřených prostorách (výtah, společná chodba) jsem si to potěšení odpustil - už jenom proto, že mi kouř z levných cigaret vadil i jako kuřákovi. Taky odhazování vajglů (nedopalků) na zem mě zlobilo - tam kde zastavovala tramvaj jich bývalo nastláno na zemi snad několik centimetrů do výšky.
      Teď už tolik vajglů na zemi nevidím - ale chodníky kolem nákupních center jsou téměř spojitě "pogumované" vyplivnutými žvýkačkami. Jak jsem si všiml, odstraňují se podstatně hůř, než vajgly. Takže je to opět o ohleduplnosti a slušnosti.

      Inteligence je schopnost logického myšlení, vzdělání je suma naučených vědomostí a moudrost je to, co nám umožňuje oba předchozí fenomény ovládat ku prospěchu svému i svého okolí.

      Vymazat
    7. Kocoure, je to jak říkáš. Když jsem ještě kouřil, snažil jsem se tím neobtěžovat a nezatěžovat okolí, takže jsem chodil kouřit před dům, nebo na balkon, vajgly jsem pečlivě uklízel. Když se v restauraci jedlo u vedlejšího stolu, počkal jsem, až dojedí a pod., kouřit v uzavřených, špatně větraných a větratelných prostorách, jako je výtah, auto a pod., to mě prostě ani nenapadlo.

      Ano, když vidím, kolik škod působí žvýkačky, nechal bych to odstraňování zaplatit jejich výrobce a reklamní agentury, které je propagují. Za chvíli by se buď užvýkaní volové a krávy naučili nedělat bordel kolem sebe, nebo by se žvýkačky přestaly prodávat a také by se problém vyřešil.

      Ty define by se určitě daly dopilovat víc k dokonalosti, ale to zásadní a podstatné bylo výstižně řečeno.

      Vymazat
  5. Marně, Ekáčko, marně.

    Axiom zní, že lidská blbost je nekonečná a tudíž i počet blbů limituje k nekonečnu.

    OdpovědětVymazat
  6. Nemíváte někdy pocit, že vás demokracie vyčerpává, a že nebýt jí, věnovali byste se něčemu užitečnějšímu?

    OdpovědětVymazat
  7. Ale tady přece nejde o žádnou demokracii!!

    Jenom nemám rád, velmi nemám rád, když mi někdo lže do očí a snaží se mě donutit k něčemu, co nechci a co není ani rozumné.

    Demokracie, demokracie - viděl už někdo někdy něco takového?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděli Kocoure, ve starých Athénách, v Izraeli a ve Švýcarsku.

      Vymazat
    2. V Izraeli jsem byl, ve Švýcarsku jsem byl. Tam je to záležitostí různé míry. Jako jinde. Staré Athény jsem ještě nenavštívil. Chronomobil dosud nebyl vynalezen.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)