Prohledat tento blog

neděle 3. června 2018

Vrtěti psem. Zase.

Svět chce být klamán. Opravdu?







   Poslední dobou je těch případů jaksi "Zuviel", příliš mnoho. Když pominu starší kauzy jako sestřelení holandského letadla nad Ukrajinou a "neplatné/neuznané" hlasování obyvatelstva o znovupřipojení Krymu k Rusku (názor občanů je mnohým k smíchu) a všemožná obvinění Ruska (Putina) za ovlivňování výsledku amerických voleb, pochod evropských politiků pod heslem "Všichni jsme Charlie" inscenovaný pro jistotu v jiné pařížské ulici bez obyčejných Pařížanů a podobně. Poslední dobou přibývají nová "představení". 







* Vražda agenta Skripala a jeho dcery  
Britský tisk už nepíše o Novičoku, ale o neznámé toxické látce. Ale: ruští diplomaté jsou už vyhoštěni, Rusko odpovědělo zrcadlově. 


* Nájemná vražda protirusky píšícího ruského novináře Babčenka a vývoj "kauzy". Račte si vybrat. Tady nebo tady, případně zde.

Naši komentátoři ale hned věděli, kdo za vraždu může. Putinovo Rusko.


* Obětavá záchrana chlapečka visícího ve čtvrtém patře domu mrštným africkým migrantem. Dostane od Macrona občanství? 
Když se podíváte na snímek dvakrát, třikrát, začnete (pochopitelně hloupě) uvažovat, proč ten člověk, který drží kluka za pravou ruku ho prostě nenadzvedne a nestáhne k sobě na balkon. 
Častěji se ale děje  tohle...  Dalo by se pokračovat téměř dle libosti a fantazie pisatelů.










   Svět informací přestává být rozumně použitelný. Vymyšlené nebo lépe řečeno zinscenované kauzy druhá strana (jiná strana, názorová skupina) bystře odhalí a dodá svou verzi a původní manipulátoři se brání dehonestací těch, co nenaletěli nebo jen prostě nesouhlasí. A žaloba stíhá žalobu. Ano, někdy to poslouží k odhalení některých nepěkných vlastností určité části populace - například otevření fiktivního nákupního střediska Český sen s nereálně nízkými cenami v Praze posloužilo k natočení filmu o chamtivých důchodcích. Druhý konec problému jsou "šmejdi", kteří využívali stejného principu, totiž spořivosti důchodců pro vlastní obohacení, zůstávali dlouho mimo zájem publicistů. Ono to bylo dost nebezpečné, šmejdi mají dlouhé prsty a dobré, dobře placené právníky. 



   Vtírá se mi otázka, proč se to děje. Je to proto, že novináři, hodnocení podle "čtenosti" či "poslechovosti" potřebují nějaké pro "plebs" zajímavá témata, kdy si Čecháček uvědomí, o kolik je on nejen "moudřejší" ale taky "vznešenější"  než popisovaní lidé, nebo je to tím, že novináři žijí ve světě, kde říct holou pravdu je nebezpečnější, než si vytáhnout z přirození vlajku státu, ve kterém "vytahující  umělkyně" hostuje? Jde jim o místo na slunci?



   Zdá se, že už ani "vícezdrojové informování" nefunguje. Málokdy (čti skoro nikdy) si má čtenář (divák, posluchač)  možnost ověřit, jak to opravdu bylo, protože místo reálné informace dostáváme jen názor žurnalisty, který je ovlivněn nebo dokonce vytvořen silami, o kterých nic nevíme a ani vědět nesmíme.



   Kdysi byl v socialistické ČsT pořad Události a názory. Jak si tak vzpomínám, událost, tedy zpráva byla velmi krátká a pak někdo dlouze vysvětloval divákům, jak mají událost chápat podle příkazu strany a vlády. Teď je to vše smícháno dohromady a posloucháme vlastně názor novinářů, kde je zpráva a komentář zamotán do jednoho kalku. Vybrat z takové směsi osobních názorů, povinné propagandy a reality by tu posledně jmenovanou nesvedli ani Popelčini holoubci. 






Upravený výrok Andreje Babiše: 

Všetci klamú!
Bohužel, tohle pravda je.


7 komentářů:

  1. Když dojdou v duelu relevantní argumenty naskočí do boje pravopis, nebo se pletu? To mne dokáže přesvědčit o síle tvrzení.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...jsem se nechytl. Kde adoruji pravopis? Nebo někdo jiné někde jinde?

      Vymazat
    2. Všeobecně o argumentaci některých "dyšputérů" nic s cílem na starokočkošelmy. "Tady" jsem to snad nežažil, nebo se nepamatuji.
      4P

      Vymazat
  2. Záchrana chlapečka, ano, také jsem si všiml a pomyslel. Ten nahoře jak ho držel, mohl ho zvednout. Kdyby tak bylo video, celé, jak chlapeček tam leze...
    Aby to nebylo ta, že "já ho budu držet jako že padá, ty ho jako zachráníš a dostaneš povolení k pobytu a budeš slavnej, no a co za to se domluvíme.
    Jsem nedůvěřivý a podezřívavý, ale ten snímek na mě tak působil. Že jsem nedůvěřivý a odezřívavý se nevzalo jen tak z ničeho.
    Nejen "novičok", Sýrie, teď, že Rusko musí přijmout odpovadnost, protože raketa pocházela z Ruské armády. To, že mně považují za takového blba, mě přirozeně posouvá na druhou stranu. Nemůžu nemít podezření, jak sleduju vývoj za posledních třicet let, že snaha o zadržování "komunismu", za demokracii a lidská práva, byla jen krytím jiných záměrů. Takové burcování jako je nyní proti Rusku, nebylo ani proti Sovětskému svazu za Brežněva. Připadá mi, že asi proto. A že jim nešlo o to zachránit mě, blbého. Že jim šlo o to abych byl blbej na jejich stranu. Jestliže mě někdo tahá z hoven, nemusí to znamenat, že tak činí pro mé dobro. Předpovídám, že si to vyžerou.

    OdpovědětVymazat
  3. K poslední větě Schumacherově:
    * Možná si myslí, že ze žumpy. Ale co když to za žumpu považuje jenom ON?
    * Rusko je jen označený vnější nepřítel. Hodina nenávisti. (1984)
    * S pohrabáčem na králíčka pod skříní: "Kurňa vylez ty chlupatý zmetku nebo tě zabiju! Je tě chci přece jenom pohladit!"

    Ale myslím, že skoro za všechno si můžeme sami. Píšu článeček.

    OdpovědětVymazat
  4. cituji: Selský rozum existuje! Nežerte laciné klobásy a keci (nyní od Bureše), jste nakaženi systémem, klinika vás vyléčí. Feryna.Co nám dnes EUROKOMICI nařídí? Není těch oživlejch obětí Kremlu už nějak moc? Neděsí vás vlhké sny ANOSOUDRUHŮ?? To, že mně považují za takového blba, mě přirozeně posouvá na druhou stranu.

    A tak to je a bude a já souhlasím. ANO!!
    4P

    OdpovědětVymazat
  5. Vzpomněl jsem si pročítání článku a komentářů na jednu starou bajku:

    Je zima, obrovská, asi jako v ruském filmu. Krajinou si poletuje promrzlý vrabčák, který je už na pokraji sil a nakonec padne vysílením na cestu, kde zůstane tiše ležet a čeká na svůj konec. Za chvíli jde po cestě kráva a shodou okolností si uleví a teplý kravinec padne na vrabčáka. Ten se ohřeje a nadšením se rozezpívá. Ten zpěv zaslechne kočka, drapsne prackou do kravince, vrabčáka si chytne a sežere ho...

    Z bajky plyne následující ponaučení:

    Ne nutně je tvým nepřítelem ten, kdo tě dostal do sraček a ne nutně je tvým přítelem ten, kdo tě z nich tahá.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)