Prohledat tento blog

pondělí 24. září 2018

Informace






   Informace nám dodávají informátoři. Slovo informátor je hodně podobné jiným slovům: žalobníček, donašeč, konfident, udavač. Také třeba špion, špeh. Spousta téměř synonym, lišících se jen emočním nábojem.


   Máme to tady v Kotlince tak zařízeno už celá staletí. Tahle sorta lidí se vyrojí vždy po nějaké společenské změně, ale vytrvá pak i když v menším počtu dlouho. Někdy je špeh docela poctivé počínání - třeba král, který se svým katem navštěvuje krčmy, aby se dozvěděl bez zbytečného zkreslení, co si o něm myslí jeho poddaní. Jindy už ale tenhle druh nemáme příliš v lásce: Jidáše, který nahlásil Krista, rozvraceče tehdejší společnosti, Berttschneidera v C&K Rakousku (ale to byl detektiv, čili udavač z profese), Karla Čurdu, který nahlásil úkryt parašutistů za protektorátu atd. Všichni ti, kteří udávali za první republiky, za protektorátu Němcům, po osvobození v pětačtyřicátém a po komunistickém puči v roce 1948 komunistům byli častro ti samí. Pak za socialismu – to byly ty proslavené „domovní důvěrnice“ - následováni těmi, kdo „normalizátorům“ udávali politické aktivity bližních po sovětské okupaci v osmašedesátém a znovu po roce 1989 - a vlastně se vzájemně udáváme plynule až do dneška. Několik jsem jich poznal osobně. Jinak to byli docela slušní lidi.  Byl jsem někým udán jen třikrát za život - to není špatné skóre.



   Někdy je to naopak. Za udavače jsou považováni i ti, kteří nahlásí krádež materiálu nebo podvod u svého zaměstnavatele. Informují patřičné orgány, většinou anonymně, kdo používá kradené programy, kdo nelegálně stahuje filmy atd., atp. Nebo kdo prodává mimo EET. Prostě k nám to udavačství tak jaksi patří. Útěchou snad může být jen to, že jiné národy to mají podobné. Poláci, Rakušáci, Němci, Slováci, Ukrajinci, Rusové. Udávají patrně všichni. Věřící i ateisté, komunisté i nekomunisté. Politici, umělci, učitelé, úředníci i dělníci. Zkrátka všichni. 



   Někteří z ryzího altruismu, ale většinou z ryze zištných důvodů, třeba proto, že touží po místě svého šéfa, nebo po roli, kterou dostala jiná operetní subreta. Nelze ani náhodou vypsat všechny důvody, které obyčejného občana vedou k tomu, že napíše dopis nebo mail a „upozorní“ na nějakou nepravost. Málokdo z nich použije známou formulku „Udavač nejsem, ale hlásit to musím!“ 


   Udavače tak nějak z principu rádi nemáme. Dokonce i ti, kterým nějaká informace (udání) přichází z titulu jejich funkce často vyzradí postiženému, kdo jej udal. Nezáleží přitom o kterou „ligu“ udavačství jde. Zda o sousedský spor o to, kdo smí sbírat opadané hrušky, o ukradený film, rozkradené veřejné peníze, cinknutou státní zakázku, přípravu vraždy nebo vlastizradu. 

   Udavače má ale rád systém, stát. Na principu udavačství se udržují všechny totalitní režimy. A mám pocit, že je i podstatnou složkou pro vládnutí systému tzv. „demokratických“. Celý humbuk kolem # me too je vlastně takové časově posunuté udání - po třiceti letech. Skandály s pedofilními kněžími (kdekoliv ve světě) to samé. Kdyby nebylo udavačů, hodně lidí by neplatilo daně, dnes třeba EET. Ostatně i mafián Al Capone byl přece dopaden za neplacení daní. Postaral je o to udavač, dokonce jeho „zaměstnanec“. 

   Systém udavače potřebuje, ale jeho představitelé nikoliv. Protože i věrchušce se mnozí dívají pod prsty a to ji silně znervózňuje. Viz aktivista Jakub Čech z Prostějova. Ten je aspoň (zatím!) jen nadšenec. Boj o koryta v v horních patrech politiky (ale nejen tam!) se totiž většinou řeší vzájemným udáváním a následnými žalobami. 

   Prostě udavačství patří k lidem stejně jako dýchání. Nic se proti tomu udělat nedá. Jen to vzít na vědomi a počítat s tím. 

Hezká je tahle myšlenka: Udavač udal udavači udavače. 


Můj oblíbený Pavel Kantorek. Kreslíř zvukařů.
Myslím, že nakreslil mě...


Zdroj: Sedmdesát let života na tomhle světě.




Z jiného soudku...

56 komentářů:

  1. V tom případě ve Švýcarsku je totalitní režim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neřekl bych, Obuvníku. Stane-li se ve Švýcarsku, například, že vám někdo odrbe při parkování auto, zkusí vás najít a když se to nepodaří, najdete za stěračem kontakt na něj, abyste mohli vyřídit pojistnou událost. Je to tam standard. Když to dotyčný neudělá, existuje vysoká pravděpodobnost, že ho někdo uvidí a nahlásí jeho nešlechetné chování policii, která ho drapne a donutí ho zachovat se správně a za pokus vyhnout se odpovědnosti mu napaří pokutu, případně zařídí vyhoštění a zákaz vstupu na nějakou delší dobu. Podle mého je to velice správné. Když tam jsem, chovám se slušně a nestalo se mi, že bych měl jakékoliv problémy. Co vám na tom připadne totalitního? Mně se zase naopak nelíbí naše dnes už takřka samozřejmost, s jakou se ujíždí a prchá od čehokoliv, co se stane. Dá se říci, že naše největší svoboda se projevuje tehdy, když nás nikdo nevidí a tehdy často děláme věci, za které bychom se měli stydět, jenže nestydíme a to je tuze špatně. Když neustále vyděláváte na to, co vám jiní zničí a vyděláváte na opravy, které by správně měl zaplatit někdo jiný, připadáte si jako totálně nasazený, nebo když se jen útrpně díváte, jak váš majetel podléhá devastaci a nemáte už ani chuť zabývat se opravami, jste za zoufalce, ani v jednom případě to není nic moc.

      Když už zašla řeč o totalitě, řekl bych, že například v Německu a Velké Británii už je v tento okamžik mají. Jsou kdesi u husákovské normalizace a hraje se o to, zda se to časem vyvine až ke stalinistickému teroru, nebo zda postačí jen ta zjemnělá husákovská verze. O demokracii a občanských svobodách si můžou číst v literatuře... Ve Spokojených státech by někteří soudruzi s chutí přešli k tomu stalinistickému teroru a v Evropě Antifa = velmi fa, není o nic lepší.

      Vymazat
    2. Draku no fuj! Jak bych k tomu já chudák přišel, kdybych někomu odřel auto, po česku se zdejchnul, dá rozum, že abych nemusel cálovat, nemá blbec parkovat tak blbě právě tam kde jedu, a nějakej práskač udavač režimní kolaborant mě práskne a já k cálování budu platit pokutu? Vždyť to je proti mejm českejm právům. Potlačování národní kultury a identity. Dost jsme si užili práskačů za totáče. Teď mám svobodu a můžu si dělat co chci. Když mě nechytěj. Když mě někdo hnusně nepráskne chlupatejm.
      Jó, když mně nějakej debil odře auto, to je jiný. To auto je moje. Dá rozum že je v nejlepšim pořádku když uvědomnělej bdělej spoluobčan oznámí toho hajzla co mi to odřel. Pěkně bude cálovat i všecky šrámy kolem. Zaplatí mi půl auta. Nemá bejt tak blbej. A navíc ať dostane po čuni. Takle si představuju tu gemogracii, svobodu a svý český lický práva.

      Vymazat
    3. Už ani na tom Hlavním nádraží to není, jak bejvávalo!

      Budu konfidentka, když upozorním policii, že tady v okolí do jednoho roky prázdného baráku na lukrativním místě Královských Vinohrad,(hádají se o něj zřemě pozůstalí čičo) se nabořili bezdomáči a dělají si tam na zimu pelíšky? Neměla bych s bezdomáči spíš držet basu? Je mi jich na jednu stranu líto, na druhou zase ne. Mám dilemmmma jako vrata, tím spíš, že jen pár metrů za rohem je pocajtárna, a hoši tam v teple bzdí nad naším blahem. Pardon, nechtěný, leč krásný překlep - bdí až tak, že si sami ničeho
      nevšimnou? Pomozte mi rozetnout ten uzel!

      Vymazat
    4. Obuvníku, práva i povinnosti je zapotřebí vyvažovat. Kdo nic nedává, nemá nárok cokoliv požadovat a naopak. Švýcaři to vědí, žijí podle toho a proto jim to šlape jako namazaný stroj. My všichni víme v podstatě to samá, ale významný počet z nás se tím neřídí, snaží se nic nedat a mít všechno bez jakéhokoliv vynaloženého úsilí. Při takto rostoucí míře neproduktivity až vyloženého parasitování se dočkáme tak akorát pádu na držku, pakliže to nezarazíme včas. Nejspíš to nezarazíme, protože zatím tomu nic nenasvědčuje. Jakou podobu ten pád na držku bude mít nevíme, ale bude to nejspíš hodně nepříjemné a dost devastující.

      Vymazat
    5. Astro, tihle lidičkové zpravidla dost chlastají a hulí. Kdekoliv jsou je k požáru, tudíž velké škodě blízko, takže nehezkými pocity bych si opravdu nelámal hlavu, tohle není ta správná situace, kdy bys na něco takového měla myslet. Tady jde o to, zda se ten barák změní jenmom v páchnoucí vybydlenou ratejnu, nebo zda lehne polpelem a to druhé je bohužel o dost pravděpodobnější. Třeba to ty hádavé pitomce nakonec probere a začnou něco kloudného dělat.

      Vymazat
    6. To Astra (a vlastně i Drak):

      Ano, bylo by občansky správné s tím "něco" udělat. Ale já jsem měkota. Asi bych nedokázal zajít na okrsek či jak se tomu říká a nahlásit je. Protože ti bezďáci (i když jim práce nevoní a hulí a chlastaj - ostatně - co jiného kromě žebrání mají dělat) jsou v situaci, ve které bych nechtěl být. Před lety jsem je fotil v jednom jejich lágru pod mostem a až na to, že milují svobodu víc, než své pohodlí jsou to zajímaví lidičkové. Za dva krabicáky červeného a krabičku amerik byli ochotní mě nechat fotit. Sérii jsem nakonec nedokončil - objevil se tam jejich jakýsi samozvaný "právník" a chtěl za focení nechutnou částku peněz.
      A bylo po focení.

      Stačilo mi, když jsem se ocitl bez peněz v Čechách (na motorce) a musel jsem u pumpy žebrat o pár litrů benzínu na dluh, abych dojel domů. Ten trapný pocit si pamatuji dodnes. Dopadlo to k mému překvapení dobře - nejen že mi těch 6 litrů pumpařka dala, ale ani nechtěla ode mě nějaký doklad. Peníze jsem ji pochopitelně poslal hned druhý den, když jsem dorazil. Ale stál jsem tam u pumpy snad čtvrt hodiny, než jsem se odhodlal. Na chalupu jsem dojel až po setmění, nadšený, že někteří lidi jsou docela fajn a ráno jsem už stepoval před poštou a čekal, až otevřou.

      Ne, nejsem dobrý občan.

      Vymazat
    7. Hned mě napadl titul knihy: Lidé, měl jsem vás rád! Bzděte! [;>D)

      Vymazat
    8. Astro, místňáci o tom vědí. Ovšem není-li žalobce, není soudce. Majitel by musel učinit oznámení. Jestliže tam není páchána obecně nebezpečná trestná činnost, sami od sebe tgam nepolezou. Tyhle objekty a lokality fungují jako návnada, za kterou se stahují ryby. Když je třeba, ví se, kde koho lovit, kam si pro koho dojít. Když je třeba číslo do statistiky, stačí domluva s majitelem, podá formální oznámení, jsou splněny podmínky pro šťáru. Při ní se najde pár vyhlášených v pátrání, přechovávání drog, cizích platebních karet, prostě to co takoví lidé a galerka často mívají u sebe. Z toho pohledu je výhodnější, když takoví jsou spontánně zkoncentrovaní na jednom místě. Na druhou stranu, chápu, že to vytváří problém. A že by po takové měla být možnost buď pracovat, míst zajištěnou střechu nad hlavou, nebo nepracovat a umřít hladem a zimou, nebo se živit kriminalitou a tak skončit v kriminále s prací v kamenolomu. Jenže napřed by bylo třeba opatřit jim práci a střechu nad hlavou, jako startovní pozici abu se, někteří z nich, mohli odrazit ode dna. Tedy cukr. Šance. Teprve pak bič. Jenže, v praktické nabídce to není. Proto je to jaké je. A takové i zůstane, protože, to je odpověď Drakovi, taková je naše kultura. A protože ja taková jaká je, je z toho pocházející stav jaký je. Je to stav přirozené rovnováhy. Může se nám nelíbit, a mně se nelíbí, ale změnit ho je nesnadné až nemožné. Tedy rychle. Ke změně je nutné aby byla podpořena většinou nebo alespoň významnou částí občanstva. Jenže to je jaké je.

      Vymazat
    9. Kocoure, mně je bezďáků líto. Těch nedobrovolných. Problém je, že časem z některých z nich se stanou dobrovolní. Změní návyky, kulturu a jsou bez návratu. Přesto by každý z nich měl dostat poctivou šanci. Tak jako každý. Pak by klesla i specifická kriminalita. Peníze by na to byly. Místo na šíření demokracie, lidských práv v zahraničí, kde o to nestojejí. Bylo by i na nemocné staré lidi, děti, na drahou léčbu smrtelných nemocí. Na pomoc těm, kteří ji opravdu potřebují.

      Vymazat
    10. Schumi,
      párkrát jsem s nimi povídal a kouřil. Ne všichni se dostali do té situace nějakou katastrofou. Někteří tam pomalu doklouzali. A mnozí z nich jsou se situací bezďáka smířeni - nesnaží se o změnu a nechtějí změnu. Žádné povinnosti, zcela volný režim. Když toho nenajdou dost v popelnici a nevyžebrají, mají hlad. Ale jsou tu různé Armády spásy a Potravinové banky, kde jim něco málo dají. V zimě je to horší, hledají teplovodné kanály (tam, kde prochází teplovody) - jenže před nimi se tak už obvykle usadí krysy a potkani. A je tam špatný vzduch. O dobré místo poblíž poklopu se často i porvou - když se vrátí "z lovu" už je jejich místo často obsazeno.
      Ale do azylového domu nebo noclehárny nepůjdou, tam s musí dodržovat základní pravidla a to oni nechtějí. Když je jim už moc zle, naše zdravotnictví je trochu (zcela zdarma) sestehuje dohromady - a jede se dál.
      Vlastně je to návrat do období lovců - sběračů. Loví hejly na stále stejnou historku. Někdo potřebuje peníze na autobus, jiný dneska ztratil peněženku i s doklady, jednoho vyštvaly z jeho vily děti, jiné...
      Je to soustava fabulací, na kterou přijdete poměrně brzy - oni své úspěšné divadelní výstupy nemění ale nepamatují si, komu už tu scénku předváděli. Já si je ale pamatuji právě podle těch historek. Starší "slečna polívka", čistá, slušná, v bagančatech, chce vždy jen 10 Kč na polívku. "Kapitán" s bílým upraveným plnovousem (dokonce navoněný kolínskou) zase pokaždé vzpomíná, jak ho vyhodili z našeho námořnictva, protože odmítl uposlechnout příkazu a pak ho žena se svým milencem vyštípala z krásné vily u Bratislavy atd., atp.
      Mohl bych o tom napsat knížku. A taky vím, že jim nesmíte říkat, že tu jejich historku už znáte. To už raději zalžete, že nemáte hotovost - oni vědí, že lžete ale dotkne se jich to mnohem méně, než když jim dovyprávíte jejich historku sami, protože ji slyšíte popáté...

      Vymazat
  2. Milý libý Kocoure, tebou ta věta teprve dostala křídla! Stran toho bzdění mám drobnou poznámku - tudle psali v Seznamu, že každý den jeden člověk bzdí v průměru celkem 15 x. JE TO VŮBEC MOŽNÝ?

    A ještě poznámka pro Draka. Až to tam bude hořet, první, kdo to uvidí, budou ti polísmeni, co sídlej naproti. Tak si teda počkám na výsledek. Ten dům je moc krásnej a leta v něm nikdo není. Já bych tam bydlela moc ráda, koukám na něj skoro denně. Tak budu asi bzďákům nosit kastrůlky, až bude kosa.

    Dneska je ale táááák krásně. Babí léto nám lítá nad hlavou, kdo můžete, jděte na houby.V lese vás nebudou napadat smutný myšlénky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je krásné babí léto. Proč babí nevím - oficiální vysvětlení, že je to kvůli pavučinám mě neuspokojuje. Tam bude něco hlubšího...
      Já za chvíli půjdu do Ústavu prodávat nevěstu. Vrátím se, až se setmí. Momentálně stěhuji Kočky (obě premiéry) do ústavního archivu, protože mě zlobí můj věrný PC a musím ho dát do opravy. Takže několik dní nebudu moct nic užitečného dělat a možná se dostanu i článečkům, od kterých mám jenom teze. Na to můj "chytnivršek" stačí. Těch témat je kolem jak nas... naseto. Nebo seberu aparáty a půjdu do ZOO.
      To je ta nádherná svoboda pr.důch.ova. Může pracovat - ale nemusí. Připadám si (všem jen v tomhle ohledu) jako spokojený milionář.
      Juchééééj!

      Vymazat
    2. Krcoure, dobré světlo!

      Vymazat
    3. Astro, hlavně nenápadně, nenech se chytit. Tím nemyslím ty kastrůlky...

      Vymazat
    4. Šmarjá, tohleto mě fakt nenapadlo, Schu! Jsem naivně důvěřivá. Budu pro sichr kastrůlky klást na práh a hned uteču!

      Vymazat
    5. Astro, nemínil jsem kastrůlky. Mínil jsem kanystr.

      Vymazat
    6. Obuvník pochopitelně myslí kanystr s vínem...

      Vymazat
    7. Chlapci, vy jste ale......

      Vymazat
    8. Kdybychom nebyli, už by nám nejspíš šibalo. To je antidotum. [;>D)

      Vymazat
    9. Ne. Kocoura, představuju si Astru jako ve Francouzské spojce. Účinná řešení bývají jednoduchá.

      Vymazat
    10. Schu, Francouzskou spojku jsem neviděla, takže doufám, že účinné řešení nebylo nemravný. Co to bylo?

      Vymazat
    11. Astro, ano. S ohledem na okolnosti velmi porozuměníhodné využití automobilového paliva. Nádherná scéna. Zkus google či youtube.

      Vymazat
    12. ŠU, nebylo by jednodušejší, kdybys mi tu scénku popsal? Ušetřím si tak kapacitu ok!

      Vymazat
    13. Tady postrádám správný spisovný výraz- bzdíti = flatulovat. Flatulace je důsledek kvašení potravin v našem nitru a v tom je třeba kancléřka na tom stejně, jako uklízečka na Hlavním. Uklízečka to má jednodušší, nechodí na konference, lke se jí, pije a v důsledku toho pilně flatuluje. Na nádraží se ten zrádný zvuk spíše ztratí.

      Vymazat
    14. MILDO, AHÓÓÓJ! Vzpomínám na naši příhodu o houbách před již dosti mnoha lety. Nikdy nezapomenu! Dodnes mám v paměti všechny okolnosti!

      Vymazat
    15. Astro, když ten policajt úspěšně prošel krutou odvykací protidrogovou léčbou aby se dostal ze závoslosti z heroinu, který do něj zajetí drogová mafie píchala aby mu ji způsobila, vrátil se na místo zajetí, do jakéhosi hampejzu neřesti, s dvěma kanystry benzínu... Moc pěkně natočená scéna.

      Vymazat

  3. Babí léto - Příroda.cz
    https://www.priroda.cz/clanky.php?detail=1147

    Babím létem označujeme nejen končící léto, ale i hudební festival konající se v Psychiatrické léčebně v Bohnicích, stejnojmenný film Vladimíra Michálka, přeneseně můžeme pojem „babí léto“ použít pro období začátku stáří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro pány se vžil pojem "velebný kmet" spojovaný jaksi intuitivně s plnovousem.
      Ale "kmetí léto" zatím v Čechách neslavíme.
      Pokud jde o hříbky, nebezpečí atentátu na pana Abrháma a poštu nehrozí, máme katastrofální sucho a i bedly vypadají, jako Livia Rosamunda Klausová- Miština- splihle a zvadle. Zato máme konečně jednou ořechy a do budoucna hledím s optimismem.

      Vymazat
    2. To Milda: Ořechy pravda jsou v hojném množství. Ale že by byly pro mě moc velkou nadějí do budoucna bych netvrdil. Sesbírají se, vyloupou - a sní. A bude to stejné jako před tím. [;>)
      (V létě se v Sudetech neholím. Ani tam nemám čím. Ale vypadám pak spíš jako bezďák. Nic velebného.)

      Vymazat
  4. EKobezďácíchioMnichovu1. října 2018 v 8:55:00 SELČ

    BABÍ léto, v lese samá pavučina a dávno zarostlé postavení protiletecké baterie z roku 1938 chránící nedaleký muniční sklad i továrnu. Kolem zákopu pro obsluhu jsou patrné jámy po vytržených dočasných krytech. O kus dál na štěstí nepřístupná „betonová pozorovatelna, tzv. jedno mužný bunkřík Luftschutz–Splitterschutzzelle“ z doby 39-45 . Až se člověk nemůže smířit s kvalitou „válečného“ betonu, jsou jako nové a budou tu snad i dalších sto let, nepadají. To ty mosty,moderní vznosné, naduté egem architektů nové vlny jdou do kopru jeden za druhým.
    Jen ti bezďáci tu tak nějak nejsou, krabicáky jsou jen za místní vinotékou a ještě prázdné (to jako po vínu z moravy), lidi jsou šetřílci peníze nedaj a o rohlík zájem nemají. Ale jsou tu houby, hory hub.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EKo, kolik chceš za kilo sušených? (Bez zelených muchomůrek atp.) Jsem vážná zájemkyně. Z fatálních důvodů na houby nemůžu, ač bych strašně ráda. A houby miluju víc než sebe. Prosím o odpověď!!!!!

      Vymazat
    2. Lituji.
      Nejsem sběrač,ale hledač (chodič), seberu jen na tři dny,spotřeba cca 1kg. Nesuším, občas restuji do sádla s cibulkou.Radou koupit sušené v MAKRU (METRO) bych PORUŠIL ZÁSADU NEUDĚLOVAT "HRABĚCÍ RADY". Mimo to je kg hřibu cca za 1500kč. Jinak mám zkušenost s nákupem Jidášova ucha, cena přijatelná, ale nemá to žádnou chuť hub, nutno přidat houbové koření i tak to stojí za prdlačku.
      Takžetak, 4p

      Vymazat
    3. Dík za odpověď, EKo. To se nedá svítit. Za optání člověk nic nedá.

      Vymazat
    4. Astro, Francouzská spojka 2.

      Vymazat
  5. A strejda GOOGLE je lačný jak pes a chce svůj stroj plnit daty."Pokud chcete mít v budoucnu možnost své komentáře spravovat, přidávejte je po přihlášení k účtu Google. Komentáře přidané anonymně nelze upravovat ani mazat. Další informace"
    děkuji nemám zájem.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V okamžiku, kdy bude možnost kdykoliv změnit nebo smazat jednou napsané, dostáváme se šupem do situace "1984" s možností upravovat minulost. Cokoliv přestává platit.
      To je mnohem větší lumpárna, než ten sběr dat.

      Vymazat
  6. BB prorůstá společností jako rakovina. Chirurgická léčba je vyloučená, protože by skončila smrtí organismu, zbývá jen jedna možnost - vytvořit si protilátky.
    Jenže agresivní rakovina nakonec zabije svůj hostitelský organismus a hyne spolu s ním. Rakovina nemyslí, rakovina bují...

    OdpovědětVymazat
  7. Byl jsem v životě udán mnohokrát.
    I více než půl století si pamatuji na to, jak mne v první třídě udala spolužačka, že jsem řekl, že učitelka je střelená.
    Už před tím byla nějaká udání v mateřské školce, ale ta si nepamatuji dost přesně.
    Jedním z fascinujících udání bylo, když jsme měli sraz po maturitě po deseti letech, čili velmi uzavřená společnost. Bylo to v sobotu a když jsem v pondělí ráno přišel do práce, zavolal si mne šéf a říkal mi, "co jste to tam povídal za vtipy, na to si dejte pozor, nechci o Vás přijít, ale bylo to ve 'svodce'". Dobrý, ne? Ovšem po pádu komunistů mne začali udávat mnohem více a mělo to i mnohem větší následky. Už v prosinci 1989 mne udali náhle svobodnému tisku, že jsem na poradě aktivistů pro OF něco nahlas řekl. Od té doby mne udávali stále a pořád za cokoli. Dnes se udává určitě ještě mnohem více než za komančů. Komančové s tím měli smutnou provazovou zkušenost a tak byli opatrní - udávalo se, ale za Husáka se z toho už žádné důsledky obvykle nevyvozovaly, šlo jen o zjištění veřejného mínění. Dnes ale zase udání ničí kariéry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní, taky máš potíže s ukecaností... Co se týče svobodného tisku, bylo-li to řečeno veřejně na poradě OF, nevidím překážku zveřejnění. Byla to veřejná záležitost. Třebaže od počátku se OF z části a čím víc projevovalo elitářsky a kabinetně. Prvních několik veřejných schůzí mi stačilo abych vycouval. Další vývoj mi dal za pravdu.

      Změnil se systém, ale ne relativní zastoupení hovad. Jen se jinak systémově projevují.

      Tady se můžeš vykecávat svobodně, ovšemže podle rozumných regulí domácího pána. Je to malá hospůdka. Přesto je lepší podle okolností zůstat v relativní anomymitě. Nahlíží sem leckdo, i sauronovo oko. Že zatím nejsou problémy je proto, že je to hospůdka naprosto bezvýznamná, mimo zájem většinového publika. Doba svobody je pryč, tak jak otevřeně a svobodně jsem mohl diskutovat ještě před více než deseti lety, je dnes nemožné. Vzpomínám na pěkné svobodné diskuse na NP. S dostupností netu jejich kvalita zákonitě klesala, pak byly zrušeny. Kvalita? Stačí se podívat na diskusi na Novinkách. Navíc cenzurovanou. Občas mě napadne, že otevřu hledí a přilásím se na nějaký velký portál. Budu diskutovat věcně, slušně. Jenže pak se zjeví právě ten rozum a připomene mi, jak dopadli a dopadají mnozí kteří se o to ve své naivitě snaží a důvěřují v hlásanou "svobodu". Jsou jich plné dějiny.

      Co se týče malé i velké politiky, je projevem kultury (v obecném smyslu), je dána jejími hranicemi, které, obrazně, vytvářejí relativně konečný vesmír.
      Je pošetilé očekávat od masožravců vydání zeleninové kuchařky. A obráceně.

      Vymazat
    2. Schumi,
      naprosto mi vyhovuje tvoje specifikace hospůdky U rozpačitého kocoura. Připomnělo mi Cimermany a jejich Hospůdku na mýtince. "...ale chodili mu tam lidi!" Kdysi tu chodívalo mnohem víc lidí, Ale většinou to byli jen kolemjdoucí nebo trollové. Psala tady třeba i "jezevčice" Netzer, t.č. na Neviditelném psovi. Zavřel jsem před ní dveře.

      Politika: Dostal jsem před desetiletími dvě nabídky do komunální politiky. Ale to jsem už měl za sebou "obsluhu" několika shromáždění a iluze o politice jsem už dokonale ztratil. Takže jsem odmítl bez rozmýšlení.
      Druhá věc je ta, že voličstvo je (podle mého nejlepšího přesvědčení) opravdu stádečko oveček. Těch beranů je totiž mnoho a každý tvrdí, že je ten pravý. A tak nalítnou, stejně jako v supermarketu, na jakoukoliv "slevu". Rozhled - jen na nejbližší ovce. Jedině vlci donutí ovce, aby se semkly do stádečka.
      Tenhle reflex je příčinou naší "xenofobie". Tušíme, že vlci pobíhají kolem a beranům, kteří tvrdí, že "to zvládneme!" prostě nevěříme.

      OFF TOPIC: Začíná se v médiích tvrdit, že Mnichovská zrada byla nutnost. Nechutné, ale zajímavé.

      Vymazat
    3. Kocoure, ano, bezvýznamnost může být cestou svobody.

      Vymazat
    4. Mnichovská zrada? Mně se to jeví přepjaté to takto označovat. Z pohledu realisty standardní politika. Chápu potřebu emočního náboje, stavět se do pozice oběti. Jenže je to jednostranný pohled ex post optikou následných tehdy netušených hrůz. Jako by se za tím mělo něco schovat. Třeba "Druhá" republika. Její vnitřní poměry nezpůsobily Anglie, Francie. Ale "Národ sobě." Ovšem opět z pohledu realisty, standardní politika. Tak i nyní. je to takové jaké je, protože z příčiny nějakého základu to takové být musí. Bez ohledu na to že někomu se to jeví hnusné.

      Vymazat
    5. Obuvníku
      - já jenom, že když dojde na "lámání chleba", ze smluv se stává něco jako toaletní papír. (A ještě nevhodný svou konzistencí [;>)
      Obuvníku - právě proto i naše ( tedy česká, kotlinkovská) účast v paktu NATO nám vlastně tak moc bezpečí nezaručuje. Tedy - možná nic.

      Nicméně jsem se doslechl, že budeme posilovat nosnost mostů ve směru západ > východ, aby se těžká technika sil NATO dostala včas vstříc útočícímu nepříteli z východu. (Jak zajistit, aby ty mosty nemohly být použity opačným směrem se ve zprávě nic neříkalo.)
      ===
      Vždy si vzpomenu na "svého" podplukovníka, ZVP(!) útvaru, jemuž jsem byl celý rok k ruce a na jeho hlubokou skepsi ohledně jakýchkoliv smluv a paktů. Logicky i vysvětlil i srpen 1968 a jeho nezbytnost pro velmocenský boj. A proč jsme, stejně jako v roce 1938, byli "západem" označeni za ty, kteří si za to mohou sami. A na podplukovníkově konstatování, že území Kotlinky je vždy nutně nástupištěm pozemních sil - ať už z východu nebo západu. (To když jsem rozumoval o možnosti neutrality ČSSR.)

      Vymazat
    6. Kocoure, každý pakt platí jenom tak dlouho, jak dlouho je to vhod silnějším partnerům, což my obvykle nejsme. Bylo to tak před Mnichovem a je tomu tak i dnes. Tenkrát nás hodili přes palubu z jakési pohodlné a hloupé neschopnosti až vyloženě blbosti, ne-li rovnou debility, projevené v nechtění spočítat si další vývoj a vidět si za špičku nosu. Dali přenost momentální krátkodobé výhodě aniž by si uvědomili, kolik zla a škody si tím způsobí ani ne za pár let poté a kolik prachů, krve a úsilí je to bude stát, aby se zabránilo tomu nejhoršímu. Ano Británie ani Francie už nemají tu sílu a váhu, které měly před válkou a stalo se tak mimo jiné dík tomu, jak se zachovali představitelé těchto států v Mnichově a jak před tím odmítali vidět německé zbrojení a přípravy na válku. Churchill to uhodl a předvídal a otevřeně o tom hovořil, ale vyslyšen nebyl. Byl umlčován, okřikován a nazýván válečným štváčem...

      Dnes je to dost podobné, současní v lepším případě debilní a v horším rovnou zaprodaní hlavouni odmítají vidět, jak jim invazní hordy obsazují další a další kousky jejich území před jejich vlastníma očima, k otmu navíc ještě za prachy nás všech. Svým způsobem se těžko divit, že nás mají za cosi mezi tažnými hovady a méněcennými debily. Skoro nikdo ze současných evropských politických representací není ochoten pálit si prsty a cokoliv dělat. Za 2. světové jsme měli namále, ale s trochou štěstí jsme to přežili. Tentokrát to štěstí mít nemusíme.

      Vymazat
    7. Vzhledem k tomu, že většina paktů za posledních 100 let se ukázala být úplně k ničemu, nám pro případnou obranu území jako smysluplné zbývají jenom 2 směry:

      1) Neuralita. Je sice nereálné dlouhodobě bránit a ubránit naše území, ale je reálné dosáhnout toho, aby se obsazení našeho území stalo pro případného agresora Pyrrhovým vítězstvím.

      2) Spolupráce s se sousedními státy: Naši nejbližší sousedé, například V4, Rakousko, Rumunsko, Bulharsko, bývalá Jugoslávie a další, řeší podobné problémy jako my a někteří podobně jako my mají v mnohém podobné zkušenosti, jako my, včetně těch paktů k ničemu. Není proto od věci vojensky s nimi konsultovat, spolupracovat, cvičit a pod.

      Povědomí o Pyrrhově vítězství dovede případné agresory zpravidla dostatečně odradit. Bylo by z dlouhodobého hlediska žádoucí pracovat oběma výše zmíněnými směry. EU je v rozkladu. Británie je na odchodu a Němci si se zbytkem moc neví rady, protože Francie je na cestě do fiannčních pekel a Itálie jakbysmet a náklady na syrské doktory a inženýry rostou a rostou... Američané se na NATO mohou časem klidně vykašlat, protože je nakonec přestane bavit doplácet na někoho, kdo si vůči paktu dlouhodobě neplní své finanční a jiné závazky na straně jedné, zatímco na druhé rozhazuje prachy na dotace, nevládky a jiná svinstva tempy ožralého námořníka. Vývoj v okolí k ničemu dobrému nesměřuje a přijde-li cokoliv, pravděpodobně v tom zase budeme sami, nebo se v tom lepším případě budeme v něčem opírat o nejbližší okolí a oni zase v jiném o nás.

      Vymazat
    8. KOCOURE, " (Jak zajistit, aby ty mosty nemohly být použity opačným směrem se ve zprávě nic neříkalo.) "
      Ty mosty jsou dávno zajištěny, ve všech (skutečně) je "stálé zařízení k ničení", objímky, kopky, kapsy. Jsou nenápadné, ale dobře přístupné, budí dojem kanalizačních poklopů, držáků kabelů a podobně.Nálezy zapomenutých zařízení jsou zde: https://karlovarsky.denik.cz/galerie/trhaviny-pod-mostem.html?mm=6194307
      4p

      Vymazat
    9. Drakovi: Ano, ano, ano. Obranné společenství může vzniknout ad hoc v okamžiku reálného ohrožení. V některých ohledech už pomalu vzniká - V4 a Rakousko např.

      EK-áčko: Jistě, je to moje třetí specializace. V případě, že bychom museli nakvap ustupovat. Mosty, koleje, vodovody a vedení VN a VVN se od té doby zase tak moc nezměnily. Myslím, že bych to ještě zvládl. Ale nevím, kde nafasovat plastiku, TNT nebo termit. A hlavně od koho.
      (To, že jsem už vyřazen ze záloh není rozhodující.)

      Vybuchlý mostek v areálu jedné fabriky je sice novinářsky využitelný, ale k odpálení běžné trhaviny přece nemůže dojít od hořícího listí, zapáleného odhozenou cigaretu, není-liž pravda. [;>))

      Vymazat
  8. A tak to pěkně vykradu: "Doba svobody je pryč,"(do háje nemohu najít středník) "přes(z)to (za mne PROTO) je lepší podle okolností zůstat v relativní ANOnymitě. Nahlíží sem leckdo, i sauronovo oko."()"Je pošetilé očekávat od masožravců vydání zeleninové kuchařky." (ZA MNE UŽ JE VYDÁVAJÍ, číst ANO, ale jen pro poznání TECHNOLOGIE nepřátel)"OFF TOPIC: Začíná se v médiích tvrdit, že Mnichovská zrada byla nutnost. Nechutné, ale zajímavé. " (za mne NEBEZPEČNÉ!NUTNOST JE PRO MNE 3XHOV.O)
    Krouží tu, zatím si nás nevšímají, ale " příjde den..."
    Buď připraven a to vždy.
    4p
    PS.
    JO, volby "tvrdí, že je ten pravý. A tak nalítnou, stejně jako v supermarketu, na jakoukoliv "slevu". Rozhled - jen na nejbližší ovce" já říkám jako z koksovny VÍTĚZNÝ ÚNOR.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EKo, středník mám vlevo nahoře-druhá klapka shora. Je tam i kroužek nad velké Ů a taková ta španělská vlnovčička a ještě ta čárka vedoucí vlevo, co se psává v mnoha slovech francouzských.

      Vymazat
    2. Copak na klávesnici...., ale v hlavě, tam mám už jen °°°°°°°°°°°!
      4p

      Vymazat
    3. To vyprávěj slepicím, EKo. °°°°°°°°°° todleto tam mám já. Eště taky někdy občas ??? a !!!! a ;;;;; a i todleto taky ++++++ a ----- Život je pes a boj. Hlavně, že nám chutná! Mně tedy jo.

      Vymazat
  9. Já bych ještě k tomu udávání. Už je to hooodně let, co mi bylo 7 a seznamovala jsem se s češtinou prostřednictvím záhadných učebnic té doby. Doma jsem jednou vyslechla, jak se máma bavila s kamarádkou o další kamarádce - a máma řekla "vona je dobrá vod kosti".Přišlo mi to legrační, ale řekla to máma a té jsem věřila. Ač jsem tomu nerozuměla ani zbla. Potom někdy jsme se s holčičkama ve třídě bavily o paní učitelce a přišlo mi vhodné uplatnit získanou větu, v níž jsem jen tušila kladný náboj - tak jsem pronesla, že je dobrá od kosti. Holky civěly, nechápaly. A stalo se, že jedna nadaná šla za paní učitelkou a řekla, že jsem o ní řekla, že je blbá od kosti. Byl z toho malér a ta paní učitelka byla fakt blbá, protože ani ona nevěděla, kudy koza jde. Já za to trpěla jak to zvíře a dodnes si to nesu v dušičce jako křivdu největšího kalibru. Konfidentka si možná tu roztomilou vlastnost nesla dál životem a věděla houbeles o mém žalu.Citová netečnost je přirozeností konfidentů. Udávat furt dál a dál. Howgh

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, je třeba rozlišovat:

      1) Udavačka byla svině od kosti.

      2) Učitelka byl blbka od kost.

      U svině od kosti těžko čekat nějaký přirozený soucit, nebo tak něco, ale takový zmetek se dá kupříkladu strčit ve tmě ze schodů, nebo někde ve tmě zmydlit, to aby nevěděl, komu má „poděkovat“ a koho následně udat. Případně se dá nějak sofistikovaně nasměrovat někam na „miny”, zmanipulovat zmetka tak, aby se vyřídil svýma vlastníma rukama a pílí jemu vlastní.

      Vymazat
  10. Astro, čímž bylo potvrzeno, že je blbá od kosti.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)