Prohledat tento blog

úterý 30. října 2018

Tvé jméno je Narcis

 Vytěsnění klíčové lekce z vietnamské války - jež říká, že v nejmodernějších konfliktech s donedávna nepředstavitelnou úrovní ničení jednotek, vybavení i civilního zázemí nakonec lépe uspějí ti, kdo se dovedli přizpůsobit a přežít na výrazně nižší technologické úrovni, než byla v době míru považována za naprostou samozřejmost - může Západ přijít ještě velice draho.

Západe, tvé jméno je Narcis
5. 10. 2018 / Karel Dolejší


   To je druhý faktor, proč dnes pozvolna vítězí fundamentalistický islám. A bude vítězit. Muži s Koránem vymytými mozky, vymytými hlavně vykladači Koránu, někteří primitivní, ale i takoví, kteří jsou schopni zvládat i technické disciplíny a přesto věřit Prorokovi Mohamedovi.
Ženy, které po několika málo generacích přijmou svou roli biologického stroje na rození dětí. Jaký obrovský rozdíl mezi nimi a nesnášenlivými genderovými bojovnicemi na Západě. A jak je jejich boj za uznání žen jako lepší poloviny lidstva kontraproduktivní. 

   Schopnost muslimů se opásat výbušninou a ve jménu Alláha se jít odpálit mezi nevěřící je devastující. Podobnost se sovětskými vojáky, kteří zakryli střílnu nepřítele vlastním tělem nebo piloty kamikadze v Japonsku není náhodná. Stejně jako mravenci,kteří se, geneticky naprogramovaně, obětují pro ochranu mraveniště. Žádná svoboda rozhodnutí. Nicméně díky tomu mraveniště přežívá. Vypadá to, že osobní svoboda je nejhorší volbou pro přežití druhu.

   Další překážkou v evolučním úspěchu je jakási snaha o obecně prospěšné, dobré řešení. Projevuje se různě. Třeba tak, že vzdělaní lidé mívají podstatně méně dětí - často žádné, protože jim prý nejsou schopni zajistit odpovídající úroveň života. Míní se tím hmotné statky - ale i vzdělání. Hrozným pomyšlením v manželství  vědeckého pracovníka a lékařky je, že jejich děti nebudou mít na to, stát se vědcem nebo lékařem. A že to uvidí kolegové, sousedi, rodina.

   Aby tohle riziko zažehnali, děti raději nemají. Ony i ty hmotné statky jsou různé kvality. Někomu stačí nájemní byt a možná auto. Jiní potřebují vilu, letní sídlo, nejlépe v zahraničí, několik aut, jachtu případně i soukromé letadlo... Pokud tohle všechno nemají, nechtějí počít děti. Až dostudujeme až se uchytíme, až procestujeme svět, až budeme mít to či ono.
Pak už to přirozeně biologicky nejde, zkouší různé metody umělého oplodnění, cizí sperma, náhradní matky. Když ani tohle není úspěšné, nějaké dítě adoptují. Ale neznají ani zhruba jeho genetickou výbavu.Když se adopce nevyvede mají sice perfektní  výmluvu, že "to není jejich", ale výsledek je stejný. Nepředali své geny a někdy není ze strany potomků ani chuť se řádně postarat o nahromaděný majetek. Často se stává, že děti rozhází své dědictví za pár let. A pak společensky spadnou někam blízko dnu.

   Ti primitivnější, kteří se chtějí množit se taky množí, i když podmínky pro to "mít děti" třeba nejsou zdaleka ideální. A nejde tady jen o majetek, ale třeba o vrozené vlastnosti. A tak se stává, že "spodina" se vesele a bez zábran množí - a průměrné IQ společnosti klesá a klesá. A vzniká tak paradox - Hi-Tech společnost vymírá, primitivní "divoši" prosperují.     

   Občas proběhne zpráva o archeologických nálezech, které dokazují, že mnohé technologie objevené v našem věku byly jen znovuobjevené. Divíme se nad vědomostmi starých kultur a hledáme příčinu v hypotetické dávné návštěvě  mimozemšťanů. Ale není nakonec to střídání vyspělých a primitivních kultur vlastně přirozenou oscilací lidstva? Dnes jsme dosáhli jedné z horních úvratí dějin a čeká nás sešup do období nevědomosti, rozpadu technologií a následujícího nedostatku potravin, nárůstu neléčitelných chorob a snahu tento stav  kompenzovat vysokou natalitou.

   Je možné, že je to podobné i s osobní svobodou. Nyní požíváme (my, "ZÁPAD") relativně velmi svobodné období. Snad proto je tak snadné šířit nenávist vůči lidem, kteří mají třeba jen poněkud jiné názory. Stačí se podívat na internet. Nenávisti je až dost v článcích, svobodném vysílání rozhlasu i TV. Politika je rozmetání špíny na protivníka, její vyhledávání a v argumentační nouzi i výroba.

   A to ještě nic není proti diskuzím, kde jsou diskutéři (byť pofiderně) chránění svou anonymitou. To je teprve přehlídka nenávisti! Většinou nenávist šíří ti, kteří "prohráli" po vobách. Svět není uspořádán podle jejich představ. Ať už je to kampaň proti úspěšným mužům třeba #me too nebo proti presidentu Trumpovi  - u nás Zemanovi - protože jejich úspěch vadil těm, jejichž kandidát nevyhrál. Nebyli schopni se s tím smířit ano di příštích voleb. Protože "ti druzí"jsou nutně blbci, když mohou volit Trumpa/Zemana/Obamu atd.
Pro pořádek - před tím to byl Barrack Obama, na kterého se hledalo všechno možné. A jní. Ale patrně je to naprosto pevně naprogramované, "zadrátované" v běžné lidské povaze. 

   Není se třeba divit, že se "věrchuška" snaží tenhle stav nějak ukočírovat. Jenže jak? Zákazy to nejde - protože každý soubor zákazů (cenzura) je vytvořen skupinou lidí, kteří zastávají stejný nebo podobný názor, skupinou, která si myslí, že jen jejich názory jsou ty správné a tudíž spasí svět. To je právě ten narcismus Západu. Protože on nedopustí žádnou diskuzi, nedá nikomu dalšímu příležitost vyslovit svůj, byť opačný názor.
Takže buď žumpa nebo totalita. My starší víme, jak taková "jednomyslnost" vypadá, užili jsme si ji čtyřicet let, a opačné názory se přesto vyslovovaly a konfrontovaly - jinde. Doma, v zaměstnání i v hospodě, s rizikem, že se vždy najde nějaký ten Brettschneider nebo ještě hůř, amatérský udavač, který udává většinou proto, že udávanému závidí úspěch nebo cokoliv jiného. Čili stejná žumpa jako ony anonymní diskuze na netu.

   Dnešní relativní svoboda přejde buď pod kuratelu EU nebo naopak pod současné neo-levičáky, prostě inženýry lidských zdrojů nahradí po společenských otřesech militantní a skutečně xenofobní pravice. A levičáci si pak užijí toho, čemu nás čím dál tím víc vystavují dneska. Protože každý tlak budí protitlak. To známe z fyziky. V psychice davu to platí rovněž. Napřed naslouchání, pak následování a nakonec, když už je toho moc, tak prudký odpor.


Poznámka:

Pomluvám musí obvykle čelit jen lidé úspěšní, důležití. Ještě jsem neslyšel nic o tom, že by nějaká herečka či právnička obvinila ze sexuálního harašení pomocného kameramana nebo zvukaře, ačkoliv i ti mohli "harašit", ba i vydírat. A podle počtu pravděpodobnosti to taky občas dělali. Jenže - co si na takovém ostřiči či mikrofonistovi stará, zapomenutá hvězdička vezme? Co?

   Na #me too je strašné právě to, že i nepodložené obvinění je schopno zničit něčí kariéru. Protože západní společnost je takto nesmyslně nastavena. Hyperkorektnosti různého druhu.
Amerika tak byla nastavena už dříve - úspěšné  žaloby za to, že si někdo opařil hubu (pardon ústa) horkou kávou. A nebyl varován. Že si přivodil rakoviny kouřením určitých cigaret. A na krabičce to nebylo napsáno. Že si zabije psa, když ho suší v mikrovlnce a v návodu to nebylo atd.
Zvenku nazírané jsou USA plné právníků, kteří se pustí do jakkoliv nesmyslné kauzy, když je obžalovaná strana dost bohatá a nepřeje si negativní publicitu. To se to pak krásně vydírá!




"Povinná četba" o nenávisti:     jedna       dvě       tři       čtyři

23 komentářů:

  1. Kocoure, ne že by nebylo od věci umět přežít i za horších podmínek a mít k něčemu takovému i dostatek vůle. Odvozovat ale, že Spokojené státy musely odejít z Vietnamu především proto, že něčeho takového nebyli jejich vojáci schopni, je až příliš velkým zjednodušením. Angažmá Spokojených států ve Vietnamu nedopadlo dobře proto, že už od začátku měly Spokojené státy v této věci v ruce nejprve jednoho obrovského Černého Petra a protože se nechaly do věci „uvrtat“ kvůli snaze zamezit dalšímu růstu sovětského vlivu v oblasti, angažovaly se v té věci na straně královského režimu, který se nechoval vůči svým vlastním lidem nijak zvlášť hezky a byl proto u lidu té země ve velké neoblibě. K tomu si přidej šikovné ovlivňování amerického veřejného mínění ze strany Sovětského svazu an jedné straně a nezvládnutí tohoto fenomény na strabě Spokojených států. K tomu všemu je nutno přidat nerozhodnost a nevůli tehdejších amerických politiků a některých velitelů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, hodí-li se sem můj postřeh, ale vzdáleně určitě.
      Lebedíme si,jak si tu pěkně v naší vlastičce žijeme, ale nikdo se nestará o to, že bývali Čechové, bývali rekové. Náhodou jsem si měla možnost udělat sondu o množství cizinců, žijících v našich činžácích. Šmajdám tady cvičně, zdevastovaná zlatým stafylokokem kolem baráků a pauzíruju občas, abych chytila dech a krok. Z dlouhé chvíle postávám před domy, kde si čtu jména nájemníků. Žasnu.Téměř v každém seznamu je třetina cizokrajných příjmení - a některá jsou tak exotická, že se nedají ani vyslovit. Kam tohle povede? Kdo umí předvídat budoucnost, ten by odpověď našel. Celkem na to stačí i jednoduché uvažování.

      Vymazat
    2. Ta cizokrajná jména je asi v dnešní globalizované době normální jev.
      Bývalo to i za Rakouska -Uherska. V Garsu am Kamp, kde jsem několikrát hostoval na letním festivalu na místním hradě byla nejkratší cesta z hotelu přes hřbitov. A tak jsem se tam občas podíval - a dobrá polovina jmen na náhrobcích bylo evidentně českých, něco taky slovensky.
      Jenže ti Češi se jednak chovali stejně jako Rakušáci, měli podobné náboženství, nežádali zvláštní zacházení a nevyvyšovali se nad místní sedláky. A tvrdě pracovali, aby se uživili, protože žádné sociální dávky neexistovaly.
      Ředitel místní banky se jmenoval Josef Sedivy, pak tam byl hoteliér Bernd Skrivanek, ten ještě trošku česky uměl, ale jeho dcery se už nechytaly. Atd. Někteří si ponechali i háčky a čárky ve jménu aniž by to komukoliv vadilo.
      Tak pokud to mísení národů proběhne takto, nebude to nijak na škodu nikomu.
      Ale obávám se, že to takto neproběhne...

      V hospodě jsme se tenkrát s hostinským shodli, že se Rakousko-Uhersko nemělo rozpadnout. Nanejvýš popustit ty Uhry...

      Vymazat
    3. Všimli jste si, že se tu pozvolna a potichu infiltrují Vietnamci, Rusové, Ukrajinci? Žádné kravály, na sebe vydělají a česky umějí čím dál tím líp. Kupují tu domy a chtějí tu dožít. Takže na hřbitovech budou i nečeské náhrobky. No a?
      Inu, není imigrant jako imigrant.

      Vymazat
    4. Kdo zná třeba Asii, ten si může představit, jak na takové Vietnamce působí třeba česká koupelna se sprchou, komfortní kloset, na kterém může sedět a dočíst si noviny, tekoucí pitná voda a ulice, na které se vyskytuje ještě vzduch bez emisí.
      Máme sice o něco chladněji, ale i na zimu a sníh si ti lidé zvyknou rychle. Hlavně, když si mohou v bytě zatopit.
      Oni na sebe nechtějí moc upozorňovat, u nich by se cizincům mnohdy nedařilo, pokud nejsou zrovna bohatí nebo mocní.
      Vietnamsko- české míšence už potkávám v našem kostele, jsou to hezké děti. Za pár generací se doslova rozpustí,nebudou nijak odlišní, zbyde snad vzpomínka na pradědečka nebo prababičku, která přišla z Vietnamu.
      Horší je to s těmi ilegály, kteří vymáhají pro sebe cestovkami slíbované vily s plovárnou, garáží a Mercedesem. Jejich zklamání bude zdrojem agrese a terorismu.

      Vymazat
    5. Přesně, Mildo!
      Navíc Vietnamci přinesli velkou pracovitost, která tu už občas chybí a Rusové národní hrdost. Na Rusko, ale kupodivu i na novou vlast. To mě dost překvapilo. Příjemně.
      Ostatně ta současná ruská invaze není první. Už sem přece utíkali i bělogvardějci za první republiky. Poznáš je už jenom podle příjmení.

      Vymazat
    6. Milda má naprostou pravdu.
      A jen dodávám, že šikmajzové k nám donášejí velmi dobré geny pro zvýšení intelektu.
      Milan

      Vymazat
    7. Vhodným namícháním lze dosáhnout dobrých výsledků. Praktický příklad: tatínek z Ghany, pravda, z vyšší třídy, řekněme z elity. Maminka Češka. žijí tady, syn studuje tady. Prý už od pohledu hezký člověk. Mentálně daleko nad zdejšími vrstevníky. Jeho zájmem je fyzika. Vynikající student s komplexním myšlením. Rozhoduje se jestli Oxford nebo Stanford. Držím mu palce pro Stanford a případně MIT.

      Vymazat
    8. Jestli si to dobře pamatuju, letošní světovou královnou krásy se stala Vietnamka!

      Vymazat
    9. Znám nejméně dvě "čechovitenamky" a to jsou opravdu "krásné baby". Vysoké, štíhlé s bohatými rovnými vlasy a nádhernou, čistou pletí. Zdraví a krása sama...
      A pořád se usmívají. Jak to ty geny k sakru dělají...

      Vymazat
  2. Takhle to neumím posoudit, Draku.
    Jenom si z vojny pamatuji na sovětské instruktážní filmy, které ukazovaly jak americké chytré rakety dokáží na 30 km najít radar a přesně se do něj trefit a to tak, že z celé "antény" zůstane jen podvozek zaražený do země a dolní poloviny kol. Zbytek včetně obsluhy byl romístěn po okolní džungli. (Obsluha to brzy pochopila a když něco zamířilo přímo na radar, vyskočila z roztočené kabiny a prchala kamkoliv pryč. Měli na to asi 15". A jak se sověti pokoušeli nu americkou výhodu změnit. Zkoušelo se ledacos - rychlé vypnutí vysílače, otočení paraboly na opačnou stranu atd. Jak to dopadlo nevím, šel jsem do civilu.
    =====
    Vietnam byl prostě zkušební polygon na testování amerických a sovětských zbraní sedmdesátých let. Ztráty Vietnamců nezajímaly ani jednu z válčících stran.
    Vietnamci, pokud chtěli aspoň přežít se museli kompletně zakopat pod zem. Nakonec to Američané vzdali (viz další důvody, které správně uvádíš). Mám pocit, že dnešní válčiště (Sýrie např.) slouží ke stejnému účelu a proto je tam ozbrojený konflikt takřka nekonečný.
    ====
    Ale mířil jsem na přesvědčení "věrchušky" - jakékoliv - že jejich vláda bude trvat nekonečně dlouho, dokáže-li se zbavit kritiků a nespokojenců. Vidíme to denně kolem sebe. Třeba ta nepodařená socha Věrky Špinarové je hlasitě obhajována starostkou i radou městské části. Proč? Protože si tu sochu objednali (bez veřejné soutěže) a odhlasovali její konečnou ubohou podobu. Názor obyvatel je přece nepodstatný, že? Prý se už mažou nějaké příspěvky na Twittru.

    Inu - demokracie first!

    OdpovědětVymazat
  3. Kocoure, zajímavě jsme se sešli, napsal jsem v diskusi na Šumavákovi:

    Depresivnost je založena na nenaplňování idealistické představy, že lid zbavený jha roboty a postupně břímě lopotění se za chlebem, máslem, šunkou, kaviárem, lanýži...vezdejšími, kterýchžto a všemožných požitků mu bude dopřáváno stále laciněji čím více automatizovanou výrobou, jejích produkci si bude opatřovat za nepodmíněný příjem, v demokratické lidskoprávní společnosti se bude věnovat sebevzdělání, vědě, umění a jiným ušlechtilým činnostem a s nadšením bude rozvíjet civilizaci, vzlétne ke hvězdám objevovat a osídlovat dálavy vesmíru, podstoupí smrtelná rizika.

    Bylo by to pěkné, jenže je to mylná představa stejně jako romantická představa "ušlechtilého divocha", či ještě bližší představa utopických komunistů.

    Celá lidská obecná kultura je vedlejším produktem pudu sebezáchovného a rozmnožovacího. Tak i kultura v užším smyslu, představující krásná umění a vědu. Písmo, číslice... byly vytvořeny pro praktickou potřebu. Předvádění zdatnosti a její převádění do uchovávajících symbolů (není nutno každý den ulovit nového medvěda, to by vbrzku medvědi došli, stejnou službu s vynaložením daleko menšího úsilí poslouží náhrdelník z medvědích zubů a drápů), pro obchod, vládu, náboženství, výběr daní, mořeplavbu...

    Naprostá většina lidí dřepěla, dřepí a bude dřepět tam kde se cítí dobře a v tom směru vynakládá co nejmenší úsilí aby se tak měla. V přirozené snaze o maximalizaci užitku a minimalizaci transakčních nákladů. K aktivitě je donucena jen změnou rovnováhy, ve snaze vyrovnat diskomfort, či zvýšit komfort. Tak jako živočich žijící na stromě, mající tam vše co potřebuje, není nucen slézat. Trvá-li to dostatečně dlouhé období, přestane být způsobilý slézat a existenčně je vázán na strom. Opice měly tu smůlu, či štěstí, že okolnostmi byly donuceny slézat a hledat potravu na zemi. Což vedlo k jejich dalšímu vývoji. Některé opice byly a jsou, (protože člověk není ničím jiným než novodobá opice, třebaže kreacionisté a konzervativci mu přičítají výjimečné od božskosti odvozené vlastnosti), zvědavější a aktivnější než jiné. Některé v důsledku toho jsou životaschopnější a konkurenceschopnější. Což se projevuje v šíření genů kódujících vlohy, a tím ve vývoji. Ovšem jak nyní pozorujeme na vývoji "evropské civilizace", ne všechny vlohy a s nimi spojené kvality ve spojení se sdílenou paralelně společně s tím se vyvinuvší kulturou (memy), zaručují reprodukci populace a její kultury.

    Míra aktivity pro uspokojování potřeb je přímo úměrná naléhavosti potřeby. Aby "potřeba", například na nejnižší úrovni základní potřeba přežití, byla uspokojena, je spojena s pocitem libosti. Najíst se je příjemné. Rozmnožovací akt je příjemný. Pro dosažení toho je nutno vyvinout aktivitu. Problém nastává v případě konkurence možností při dosažení příjemného. Extrémním případem je krysa se zavedenou stimulací centra libosti, spouštěné pedálem. Krysa se uskáče k smrti. V lidských kulturách je v podstatě totéž, různě silné a významné. Principem toho je snaha o hledání zkratky k libosti, s minimalizací transakčních nákladů pro teď, bez ohledu v jakém účinku se to projeví v budoucnu. Oddělení pocitu libosti od prvotního účelu, ke kterému sloužil. Podle v ekonomii formulovaného pravidla, že je-li možno výsledku dosáhnout méně nákladným způsobem, bude použit. Teď a tady. Problém nastává, jestliže to ohrožuje existenci nositelů genů a kultury (memů). Jestliže ohrožuje, a v důsledku toho jsou nahrazováni nositeli odlišných genů a kultury, je to přirozený proces. Proč vyvíjet úsilí, když pocitu blaha lze dosáhnout dávkou "syntetického štěstí". Proč vyvíjet úsilí, když...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Schumachere, Vaše pesimistické hodnocení lidstva je pravým důsledkem materialismu. Přesně to ďábel chtěl, kdy ho pár chytrým lidem nakukal.
      Milan

      Vymazat
    2. Milane, to není hodnocení, to je sice nutně zjednodušený, leč realistický popis. Lidé fungují jak fungují. Lidstvo? Žiji mezi lidmi, potkávám lidi. Ale lidstvo? To jsem dosud nepotkal. To má být co? Něco jako třeba termitiště? Idealismus x materialismus je umělý problém. Tak jako spor o poznatelnost či nepoznatelnost světa. Člověk má rozum ne proto aby jím plýtval přemítáním o poznatelnosti či nepoznatelnosti, ale aby svět poznával, tak jak mu rozum stačí. Ďábel? Neznám.

      Vymazat
  4. ...Ovšem proti tomu lze v nějaké míře postavit kulturní bariéru. Memy způsobující uspokojení z nepodlehnutí bažení po takové zkratce. Příklady nalezneme v pohádkách, ve kterých k úspěchu vede obtížnější cesta, v biblickém příběhu Jákoba a Ezaua. Nebo, v nějaké míře i represi (ano, libertariáni protestujte) například proti drogám. V omezování takových zkratek a náhražek. S různou mírou (ne) úspěšnosti. Zdá se, že takové zkratky jsou příznačné pro technologicky vyspělou kulturu, kulturu náhražek, proti které ve svých důsledcích působí. Proti základům přežití i proti její expanzi. Proč vynakládat obrovské úsilí a překonávat obrovské potíže například pro "dobývání vesmíru", když ve virtuální realitě můžeme vyrobit stejně "nekonečnou" a do ní se přesouvat. "Lepší než život"... Taková kultura i s jejími nositeli nutně přirozeným vývojem nutně bude nahrazena jinou kulturou a jejími nositeli. Pokud se nezmění pod silným existenčním tlakem. Jenže? Krysa, jestliže jí v tom není zabráněno, například vypnutím stimulace, skáče až se uskáče.

    Podle něčích představ bude blaze až veškerou práci za nás obstarají pracující stroje, veškeré myšlení (což je práce největší a nejdůležitější) obstarají myslící stroje. A osvobozené lidstvo vlétne ke hvězdám...

    Jenže lidi na hvězdy serou. Dokud funguje skákání na pedál.

    Odposlechnuto: "Hele já už musím končit, za chvíli mi začíná Ulice."

    Třeba my tady, kteří to máme v dosahu, bychom se v hospodě scházeli víc, tak jako kdysi. Jenže, od klávesnice je pohodlnější, člověk se nemusí trmácet, klávesnice unese lecos. Tak si tady vedeme své monology. Ano, ubývá nás. Bohužel tam kam internet nevede.
    Jenže i přesto....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krysa s drátkem v mozku.
      Když tu představu domyslím pro Homo sapiens, je to dost děsivé. Pořád mi tam naskakuje starý Řím. U některých jevů, které se nezdají být děsivé stačí extrapolovat křivku do budoucnosti. To už dávno dělají spisovatelé SF románů. Jenže ty někteří nečtou a když, tak o nich moc nepřemýšlejí. A když přemýšlejí, nemají šanci něco změnit. Ale malou šanci mají.
      Protože až se křivka jakéhokoliv jevu začne dotýkat základních potřeb, budou aspoň vědět proč tomu tak je a (možná) i korigovat zmatené kdákání těch, kteří začnou kdákat, že něco podstatného "došlo", něco chybí a nedá se to odstranit změnou pravidel.
      Pro lidi, kteří čumí na displej své zástupné hračky Smartphon začali dělat na přechodech světelné semafory i na zemi, na hraně chodníků, aby tak často nevstupovali pod auta. Je to možná chyba - likvidace několika jedinců pod koly by způsobila alespoň částečné prozření populace. Zákaz používání takových náhražek reality nebude k ničemu. To jsou přesně ty dva způsoby, které nefungují. Berličky a zákazy.

      Zakázat sbírat houby jako obrana před otravou houbami.
      Tohle příroda nezná. Neznáš, ale přesto sbíráš - možná zemřeš. To je to, co "noví lidé" nechápou a odmítají. Přírodní výběr.
      Šel bych do lidové moudrosti. Co třeba "Nechoď Vašku s pány na led, častý případ známe, že pán sklouzne a chudák si zaň nohu zláme!" Nebo "Jen blbec se dvakrát spálí o stejná kamna!"
      Lidová moudrost je praktická - stejně jako byla svého času praktická i Boží přikázání v Bibli. Nyní je ale doba, kdy vykladači pravidel posouvají významy slov tak, že vychází nesmysly. Doporučuji: Držme se původních, "biblických" významů slov. Jinak se pravdy stanou plkáním bez jakéhokoliv rozumného závěru.
      ===
      Debata, jak nazvat homosexuální svazek. Partnerství, jistě. Ale manželství popisuje vztah muže (samce) a ženy (samice) kteří dokáží bez zásahu jakékoliv vyspělé biotechnologie stvořit potomstvo (děti).
      ===
      Debata o změně času.
      Když je slunce v nadhlavníku, je poledne, 12 hodin. Kolik si budeme nastavovat na hodinách nic na chodu slunce nezmění. Pokud potřebujeme mít světlo víc do večera, můžeme přece stanovit letní a zimní pracovní dobu. Takhle to mají i v ZOO. A podle toho bude analogicky letní a zimní jízdní řád, otevírací doba koupališť atd. Pamatuji ty doby. A kdo nepotřebuje "kosit za rosy", tak prostě pracuje normálně. Podle slunce. Spousta profesí je na denním světle nezávislá.
      A tak jak se rozhodnutí zákonem (násilím - několikrát v moderních dějinách) zavedl dvojí (a někde i trojí čas), tak se i zruší. Za dva roky už každý bude vědět, kdy se otvírá v obchodě v létě a kdy v zimě. Jako kdysi.
      A sluneční hodiny začnou opět ukazovat správně.
      ===
      Nechal jsem si vyrobit placky s mým avatarem a nápisem KISS: Keep it simple, stupid! a českým překladem "Nekomplikuj to, blbečku!". Už mám jen jednu, leckomu se o heslo líbilo, tak ji ode mne dostali. Tu placku teda.

      Kéž by se podle ní i řídili.

      Vymazat
    2. Kocoure, časový posun je daleko jednodušší a levnější než změny jízdních řádů a všeho. Jako kdy jedním kliknutím transponuješ o oktávu.
      Letní čas považuju za praktičtější. Ale za kritické to nepovažuju. Důležitější je aby čas byl jednotný.

      Jak nazvat homosexuální svazek? Jakkoli jinak než manželství. Ať to pojmenují ti, kteří to potřebují.

      Významy slov, ano. Nejen biblické. Všeobecně. A důsledně. Nenechejme si obecné významy krást a překrucovat zájmovými skupinami.
      Protože jaký jazyk, takové myšlené, jaké myšlení, takové chování. Jazyk není jen komunikační nástroj. Ale odraz kultury a současně její tvůrce.

      Vymazat
    3. To Schumacher:
      K časovým posunům:
      Změna času třeba na letní nevyhovuje všem. Třeba divadlo venku, open air, se pak musí začínat až kolem 21:00 hod., protože je světlo a "umělecké svícení" nefunguje. A tudíž i publikum pak odchází z takového představení kolem půlnoci. A v Česku někteří musí zařezávat už od šesti ráno. Šílený čas pro sovy jako jsem já. Takže venkovní představení jedině v sobotu.
      Provozní dobu si každý podnik určí podle potřeb. Jiné to bude třeba u zemědělce, jiné u úředníka v kanceláři. Skoro celý aktivní život jsem prožil v jednotném čase a necítil jsem újmu. Jde o zvyk. Jen ty jízdní řády byly trochu komplikované. Ale stejně - lidé v městech vetšinou kašlou na jízdní řády a jezdí autem. Byla by rána, kdyby soukromá auta přestala jezdit - třeba z nedostatku paliva. Veřejná doprava by měla zpočátku značné potíže. Vidím to třeba v Sudetech - do nejbližšího městyse jezdí z naší vesnice denně tři autobusy tam a tři zpátky. V sobotu a v neděli jen dva. Takový nákup bez auta je celodenní záležitost.
      Ale jak říkám: když je slunce v nadhlavníku, je poledne. KISS.

      Slova a jejich "nové významy":
      To považuji ze jednu z velkých lumpáren dneška. Způsob jak lhát. Pohlaví - jsou dvě a pak už jen statistické odchylky. Z hlediska rozmnožování nefunkční anomálie. Neměly by se zařazovat na roveň těch základních. Byly odjakživa, ale neadorovaly se. Viděl jsem homosexuální berany i krkavce.
      Přeoperovávání na opačné pohlaví (a někdy taky zpět, protože nové pohlaví se nositeli přestalo líbit) je zhůvěřilost, daná tím že "to jde". I když nikdy nevznikne plně funkční jedinec opačného pohlaví, ale něco, co jen připomíná to chtěné pohlaví Ale třeba postava se už nemění. Ale lidi se nechávají "upravovat" různě. Viděl jsem chlapa, který si nechal voperovat pod kůži čertí rohy. No když na to má... Ale jsem proti tomu, aby to byla "na nemocenskou". nemocných často ne vlastní vinou máme dost. Peníze nejsou pro všechny.
      Takže teď, aby se u sportovců zjistilo, jestli má soutěžit jako ženská nebo chlap se bude měřit množství testosteronu. Nové místo pro podvody.
      A co k tomu trendu říkají naše genderkyně?

      Mimo mísu: Holky z baletu, sólistky, říkají, že se s gay tanečníkem špatně partneří. I když jejich technika je lepší než u obyčejných "hetéráků" nemají jejich partnerky pocit, že jsou pro něho přitažlivé. Jsou pro ně jen figuríny, kus cvičeného masa. A to je při tanci cítit.
      I když jsou i výjimky - jako vždy.

      Vymazat
    4. Kocoure, to bruselské povolení ke zrušení střídání označování denní doby hodinami (čas samozřejmě posunout nejde) je jen trik k tomu, aby se o to začala internetová veřejnost hádat a lidé tak neměli čas na protibruselské remcání.
      Spousta lidí se zaměří na snášení argumentů pro trvalé zachování "letního" (východoevropského) času a neméně stejně velká skupina lidi se zaměří na snášení argumentů pro trvalé zachování u nás přirozeného (středoevropského) času a přestanou sledovat jiné aktivity bruselské věrchušky a místních bruselanů. Prostě návnada, falešná kořist, klamný cíl.
      Milan

      Vymazat
    5. Jistěže klamný cíl
      - ale možná to není primární důvod. Protože těch klamných cílů se zdá být fůra.
      Úředník, zvláště dobře placený úředník, vymýšlí nařízení, normy a regulativy, na jejichž plnění pak dlouhá léta ve spolupráci se svými kolegy na jiných úřadech dohlíží. Vyrábí si práci, aby si pověst své užitečnosti, ba nezbytnosti udržel co možná nejdéle a tím i své dobře placené místo.
      Mám ověřeno v našem Ústavu a bude to asi platit obecně. Lidé, kteří chtějí takové normy a regulativy zjednodušit jsou obecně velmi neoblíbení a snaha úřednictva je se jich rychle zbavit, protože jsou pro něj nebezpeční.

      Vymazat
    6. Mně se šíbování s časem nelíbilo nikdy. Připadá mi, že to jde proti přirozenému řádu a běhu věcí. Poledne je prostě v době, kdy je stín svislého předmětu nejkratší a tím to hasne. Připadne mi hodně nemístné, když si nějaký byrokrat začne hrát na to, že poručí vetru, dešti, slunci planetám a celému vesmíru. Říká si debil o přes hubu a také by přes ní měl dostat. Ano, potřebujeme se dohodnout na nějakých časových pásmech, jízdních řídech a pod., ale to je možné i bez únavncýh a debilních změn času 2x za rok. Také nechápu, proč dodnes musíme vyšilovat podle nějaké nerdudného nespavého habsburského dědka a být kdesi od 6:00, když by naprosto postačilo od 8:00 či 9:00, nehledě na to, že pořádně odpočatý člověk odvádí také i pořádné výkony.

      Jan Werich kdysi na cestě po Británii uzřel kousek od Londýna zedníka, jak si vybaluje nářadí a materiál krátce před 8:30 a optal se ho, zda už není pozdě, začínat s prací kolem 8:30. Zedník mu ukázal rukou na Londýn v dálli a řekl, že ten byl válkou hodně poničen a nyní, jak pán ráčí na vlastní oči vidět, vše je opraveno a může ho ubezpečit, že všichni zedníci, co ho opravovali, začínali pracovat v 8:30 a končili s prací kolem 17:00. Takže tak nějak. Není už konečně na čase odpoutatse jak od toho habsburského nespavého dědka, tak od těch unijních oslů, kteří aspoň v něčem že dostali rozum?

      Vymazat
    7. Jistěže - navíc stařičký mocnář není respektován ani na západ nebo na sever od našich hranic. Na východ ano. Na jih zdá se taky moc ne.

      V našem Ústavu se pracovalo a pracuje od 09:00 do 13:00 a pak od 18:00 do 22:00. U těch, kdo pracují s hlasem nebo tělem to začíná "rozcvičkou", protože začínat tančit po příchodu z ulice - to jde o natržení nějakého nezahřátého svalu a je jedno jestli jde o sval ne noze nebo v krku. Činoherci zase pijí kafe a snaží se "vtělit do postavy".

      Protože jsem členem Ústavu už 48 let, zvykl jsem si na vstávání v 7:30 a budím se samočinně, i když jsem už několik let (většinou) pánem svého času a mohu vstávat, kdy se mi zachce. V zimě o půl osmé a v létě kolem půl deváté. Tělo mi nějak nebere ty hrátky s hodinami.

      Vymazat
    8. Myslíš-li tím východem Kocoure Slovensko, tak možná ano, ale dál na východ, například v Rusku a na Ukrajině se dle britského vzoru začíná ve školách a na úřadech mezi 8:00 a 9:00 a ve fabrikách mezi 7:00 a 8:00. Hradecké a severomoravské výstřelky typu začátku práce od 5:00 už nespavého monarchistického otrapu nejenom, že dohnaly, ale dokonce rovnou předehnaly :-) Nicméně i to se dá vyřešit jednáním a domluvou s vedením firmy a naprosto k tomu netřeba bruselstánské nekompetentní zásahy... od toho mají lidi huby a uši, aby se mohli na něčem domlouvat ne?

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)