Prohledat tento blog

úterý 19. března 2019

Astra se hlásí (prý z postele)


   Milí pánové, přišlo jaro do vsi a to mě rozjařilo natolik, že jsem si vzpomněla na svoji dost nedávnou novou vášeň, kterou je kreslení.Prožívám při té "tvorbě" nikdy nepoznané pocity, je to velmi uklidňující koníček. 

   Už ani nechodím do kurzu, protože jsem pochopila, že kreslit lebku nebo škorni nebo pár krabiček na stole není moje hobby. Já si chci matlat co chci a jak chci.

Posílám vám tedy tento jarní obrázek, kterým zviditelňuje svoje city. Dalo mi to fušku, malovat to roští je docela zážitek. 

  A házím vám zcela odlehlou hádanku. Proč asi visí tady za rohem na laně, které nese tramvajové troleje mobil, připojený k nabíjecí šňůře, která se při tom výhozu z některého okna pěkně omotala na té troleji a telefon se tam hezky pohybuje ve větru .Vyfotila bych vám to, ale se svým novým mobilem mám s focením problémy. Jistě si to ale snadno dokážete představit.

Takže - proč ten telefon asi vyletěl?


Kocourův podotek:

   Proč vyletěl pochopitelně nevím. Snad náhoda, snad vztek. Ale představuji si, že ten mobil byl nabitý a zapnutý a občas v noci z toho drátu zvoní - a nikdo ho nezvedá. Jenom noční chodci, flamendři a podobné existence zvedají oči k temnému nebi, kde bliká bleděmodrý obdélníček displeje a ozývá se zvonění. Hodně lidí tam má nastavenou hudbu. Takže zní  hudba sfér, hudba z nebe. Raději o tom nepřemýšlejí a považují to za halucinaci způsobenou "přemírou". UFO... 

A rozhodně o tom jevu nikomu neříkají, aby nebyli za blázny. 







   Jednou jsem vyfotil u dálnice za městem strom, na kterém rostly boty. (Botostrom - neplést si s Baťový Botostrojem.)  
   A jeden čas je objevovaly svázané boty visící na drátech i v hlavním městě naší severovýchodní gubernie. Jo, jsme holt "kraj razovity", jak zpívá Jarek Nohavica. Ale poslední dobou se už neobjevují. Přišli jsme o doly, hutě, železárny. 
Budoucnost Ostravy je nejasná jako předpověď počasí na příští týden. 

Včil ješče přiděme i o tu razovitosť.   Kurnik šopa!

26 komentářů:

  1. Astro, pěkné, připomíná mi to.... akvarijní rybky závojnatky.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Astro, u toho obrázku je příjmeno, útulno a hezky. Určitě s tím malováním nepřestávej. Kurz by Ti byl k užitku jen v tom ohledu, že bys se tam mohla obohatit o nějaké techniky, které si ještě nezkoušela a které by se Ti mohle zalíbit, ale že bys tam získala nějakou inspiraci co malovat, tak tu nepotřebuješ, tu už máš svou vlastní a je dobrá, tak se jí drž.

    OdpovědětVymazat
  3. Telefon mohl letět z okna z mnoha důvodů:

    * Byl potrestán jakožto posel špatných zpráv.
    * Přestal fungovat, tak letěl.
    * Byl hozen po někom, ale padouch uhnul, nebo nebyl trefen.
    * K oknu to bylo blíž než na sběrný dvůr.
    * Přišel horentní účet za služby.

    A dalo by se pokračovat :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, kdybych uměl takhle malovat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Umíte-li si Obuvníku v duchu představit výsledek, tak byste také měl být schopen svou představu namalovat. S tou představou má smysl se o to pokoušet. Někomu to jde jak se říká skoro samo, zatímco jiný se s tím nadře jako Mongol, aniž by dosáhl výsledku, se kterým by byl spokojen on sám, natož pak, aby nadchl někoho v okolí. Je to poněkud nespravedlivé, ale prostě to tak je. Dnešní doba ale přinesla počítadla a spousty zajímavého softwaru, který nabízí čím díl tím lepší možnosti i těm, komu to malování na papír či plátno nejde, ačkoliv představu, co by rád viděl na konci má poměrně jasnou, tak se dá zkusit i tahle varianta. No a když ani tohle nepomůže, dá se v dobrém závidět těm, co to zvládnou. Ono to ale v každém případě vyžaduje nějaké úsilí a čas. A čím méně to jde samo, tím víc času a úsilí se tomu musí dát, aby se to prolomilo a ten průlom se nakonec stejně nemusí podařit. Svět zkrátka není ani moc hodný ani moc spravedlivý, někdo prostě talent do vínku dostane a někdo ne. Na druhou stranu ale myslím, že úplně bez schopností a talentu se nerodí nikdo a tak prostě musíme vzít zavděk tím, s čím jsme na svět přišli a snažíme se být užiteční tak, jak nám to nejlíp jde a kde nám to jde.

      Vymazat
    2. S malováním je to (u mě) jinak. Představu sice mám přesnou, ale nevím jak se to dělá a ruce neposlouchají. Takže se tu náladu snažím vyfotit, vycházeje z faktu, že na světě je všechno, jenom o tom nevíme. Chtěl jsem jednu zachytit moment, kdy jsem se svým dědou chodil jako malý kluk na houby. Děda měl "rovnou nohu" - neuměl ji po závalu v dole ohnout tak musel odpočívat. A jedno takové místo v lese si pamatuji naprosto přesně. Tak jsem se to rozhodl vyfotit. To místo už vypadalo úplně jinak, než před šedesáti lety tak jsem hledal podobné. Nakonec jsem ho našel a tři roky jsem tam tři kilometry od chalupy chodil, než jsem natrefil na správné světlo, na takové, které k té scéně patřilo v mé hlavě. Po třech letech jsem to světlo konečně natrefil - dopoledne, mlha a slunce skrz tu mlhu. A naráz bylo to ono - jen ten děda byl "mimo obraz". Kdybych uměl malovat, rozhodně by to bylo pro mě mnohem jednodušší. 😏

      Vymazat
    3. Ano, Kocoure, čekat na to správné světlo bývá mnohdy náročné, počasí si poroučet zpravidla nedá. Nicméně dá se zkusit i postup, že vyfotíš scénu, kterou potřebuješ a světlo i s dědou „doladíš“ už v počítadle. To je totiž pro nás, kteří sice představu máme, ale ruce nás neposlouchají relativně schůdná metoda. otázkou je, zda se to ještě pořád dá zvládnout bez pronájmu softwaru, což je cosi, co z celé duše nesnáším a nehodlám na taovou nemravnost přistupovat.

      Přitom se mnou je to zajímavé, protože ve věku 4-5 let, jsem maloval olejovkami na karton pod laskavým vedením mého strýce a když jsem v mých +/- 15-ti na ten obrázek narazil, nepřipadal mi jako typická mazanina, rozhodně na tom chaloupka na kuří nožce k poznání byla, s postavami už to pak bylo o něco horší :-) Jenže pak jsme se přestěhovali a se strýcem jsem se tím pádem přestal vídat. Malování ve školce a pak i ve škole stálo za starou belu a tak jsem na to zanevřel a nijak to dál nerozvíjel. A tak to zůstalo dodnes, představa by byla, namalovat to moc nejde, nicméně když je trochu volna, zkouším si kouzlit se softwarem. Jenomže volna poslední dobou moc není. Rozliční arogantní blbci, co neumí plánovat ani týden dopředu se o vzrůšo postarají naprosto spolehlivě a báječně...

      Vymazat
    4. Tady se asi moc neshodneme Draku, drobné retuše a třeba oprava barvy světla ano, ale dělat obrázek jen z nějakého základu pomocí křivek, deformací, gradientů a podobně to není moje cesta. Ale někteří to umí a výsledky jsou hezoučké. Až na to, že to už není fotografie, ale fotografika nebo přímo grafika počítačová. Na jiných webech mám nicky vypravěč, рассказчик a narrator. Chci fotkou něco říct o tom, co jsem viděl a jak jsem to viděl. Větší ambice nemám. 😊

      Vymazat
    5. Kocoure, nic Ti nenutím. Já si jen myslím, že s malováním je to dost možná podobně, jako když se malé sovičky učí otáčet hlavou za hlukem, když se to naučí ve správný čas, tak se to naučí snadno, rychle a dobře, když se to v rámci experimentu pomrví, tak se to sice nějak s velkým úsilím doučí, ale není to ono. Zkrátka vzhledem k Tvým technickým buňkám mi připadla mi ta počítadlová grafika jako snadnější a méně náročná cesta, než to zkoušet přeprat analogicky. Tím spíš, že na tabletech se objevily před časem aplikace (existují samozřejmě i pro počítadla), které jsou na něco takového ovnou programované a existují k tomu návody, takže se to dá zkusit poměrně rychle. Je-li Ti to z nějkého důvodu protivné, tak se do ničeho nenuť. Nutit se člověk musí do prácem bo by neměl na složenky a taky se musí nutit nežrat tolika, aby si zbytečně nepůsobil civilisační choroby, ale koníčky, koníčky je třeba mít jen a pouze ty, které se dělají s radostí a s láskou.

      Vymazat
    6. Malování a kreslení na počítači má výhodu v tom, že lze nepovedené části smazat a zkoušet to znovu dokud se to nakonec nepovede. Totéž ovšem platí i pro kreslení tužkou na papíře. Jde jen o to se toho nebát a zkusit to.
      Viz například odkaz na amatérské kresby vytvořené bez jakýchkoli předchozích zkušeností
      http://a.da.mek.sweb.cz/da_mek.pa/kresby/index.htm

      Vymazat
    7. Teď je zrovna na Technetu článek o tom, jak umělá inteligence doplní hrubý náčrtek:
      "Máte nápad, ale neumíte malovat? Počítač domyslí detaily a vytvoří obraz"
      https://www.idnes.cz/technet/veda/nvidia-neuronova-sit-genrovani-krajinek-obrazu-fotografii-umeni-umela-inteligence.A190326_203447_veda_pka

      Vymazat
    8. Tož prima. Omalovánky pro PC.
      Ale otázka - to schema je schopen počítač vygenerovat taky sám.
      Je k tomu ještě potřeba člověk?

      Vymazat
    9. Kocoure, plechovka zvládá tu dřinu, kvůli které člověk musí prosedět nespočet hodin a trénovat. Tohle dostane plechovka do vínku v těch algoritmech a dřít se nemusí, jenomže plechovce zase chybí ta schopnost vymyslet ten hrubý náčrtek, kterou má ten opičák, kterému nejde to malování a tak se opičák s plechovkou navzájem dobře doplňují.

      Vymazat
  5. Taky jsem už dávno pochopila, že od představy k výsledku je dlouhatánská cesta ve smyslu - třeba následujících výkřiků: Sakra, to se mi tam nevejde, ten nos je šejdrem, jedno oko výš, rozpatlaná barva,která se sem nehodí, to bych do toho kopla, jejda, ve čtvrtce je kaz, koho to bude zajímat...atp atp. No,jak známo - někteří umělci si nevydělají ani na vodu...ale ten pocit, že něco záhadného tvoříte, ten je k nezaplacení. Člověk při kreslení prožívá nyrvánu, odhaluje v mozku čistá místa (je jich tam dost, v mém případě), kam se zapisují prožitky nepoznané a krásné - a vo tom to je!

    A k tomu telefonu. Už se jistě dávno vybil. A je zajímavé, že nikoho nenapadlo, že z toho okna ho možná mrsknul muž nebo žena, když si přečetli nějakou esemesku, která došla partnerovi a rozhodně byla nebezpečně pikantní.Myslím, že to byla příčina, jejíž konce nedovedu odhanout. :-) Vášnivější povahy dovedou psí kusy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, lidi obecně zažívají „nirvánu“, když dělají něco, co dělají rádi. Když si kupříkladu pořizuji fotky do kalendáře s „érama“, tak strávím celý den buď v horku a na sluníčku, divže mi pak nesleze kůže z rukou a obličeje, neb někdy zapomenu na ochranný krém a na místě se to už větinou nedožene, nebo je zase chladno a větrno až mokro, někdy i krápne, jindy zase vítr bere stany se suvenýry spolu s obsluhou a zjevně mu to nečiní potíže a já tam v tom všem vydržím od rána až do večera s tím, že ani moc nejím, ani moc nepiju, abych nemusel na záchod, protože to bych mohl zbytečně přijít o hezký záběr. Na ten záchod tedy jednou až 2 x za den dojdu, to podruhé je obvykle před odjezdem domů, až vše skončí. No a za ten den nasekám řádově tisíce fotek a to se pak musí vytřídit, nemilosrdně smazat špatné výřezy a rozmazané fotky rovnou a hned no a ze zbytku si pak vybrat, co půjde do kalendáře a co případně třeba i někam jinam. Jindy zase mrznu po nocích pod hvězdnatou oblohou a snažím se pozorovat a zachytit nějaký zajímavý jev, naposledy jsem mrznul ráno v mraze kvůli zatmění Měsíce. Normální člověk by to neabsolvoval a nepodstoupil, ale „cvok“ do letadel a astronomie zase ano, dobrolvolně a rád :-)

      Nebezpečně pikantní SMS-ku bych možná mohl zahrnout do kategorie potrestání posla špatnných zpráv :-)

      Vymazat
    2. Draku, jaký zrcadlák mi stačí abych u Saturnu viděl Cassiniho? Stačí 130? Nemám dobré pevné pozorovací stanoviště, 130 Newton na Dobsonu je levný a dobře přenosný. Případně dražší na stativu s elektronickou montáží. Šel kolem Pazdery, jen tak juknul co by se kdyby se. Mívají tam zajímavé druhoruční. 130 na tom stativu za 18. Pak mnavou novou 70 na Dobsonu s elektricky poháněným sledováním. K tomu většímu se dá připojit i zrcadlovka. Tak bych rád věděl, čím co je vidět a jak za málo peněz hodně muziky. Pro občasné šmírování oblohy při cestách na venkov.

      Vymazat
    3. Koukat na Cassinio u Saturnu? Dá se to Obuvníku přesně spočítat, ale odhaduji, že by na to nestačil ani ondřejovský „dvoumetr“ :-)

      Chcete-li si s amatérskou astronomií případně astrofotografií něco začít, několik málo rad:

      1) Nečekejte od toho láci a vděk.
      2) Nečekejte od toho hned oslnivé výsledky
      3) Při nákupech nepospíchejte, naopak, přemýšlejte, ptejte se hledejte články, recenze fotky na astrowebech a pod. Přemýšlejte, analyzujte, provnávejte, na nákup je vždycky času dost.

      Chcete-li si například pořídit nějaký dalekohled třeba i s montáží na pozorování, přečtěte si v klidu Rady pro začínající hvězdáře zde:

      http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/subcategories.asp?idk=288

      Nebudete-li si něčím jist, klidně si za panem Matouškem zajeďte na kus řečí, nebo mu napiště či zavolejte, je celkem ochotný, mimo jiné i proto, že pracuje v oboru, který má rád.

      Obecně vzato, na Slunce, Měsíc a jasnější planety postačí i lehčí, rozměrově skladnější dalekohled kkatadioptrické konstrukce, například Maksutov - Cassegrain, či Klevcov - Cassegrain, jenomže zatu skladnost se platí složitěší optickou soustavou s nižší světelností, což pak zase není vhodné na objekty vzdáleného vesmíru, tedy galaxie a mlhoviny. Na ty méně svítívé objekty je zapotřebí světelnější konstrukce, klasický Newton, například.

      Zkrátka chce to nespěchat a spoustu věcí si musíte nadřít sezením a přemýšlením. Ono se to časem zažije a poddá, když od toho neutečete. V každém případě držím palce.

      Vymazat
    4. Obuvníku, na úplný začátek v podstatě bohatě postačí nějaký světelný binokulár (velký průměr čoček) a dobrá knížka, to není tak drahé a hezkých zážitků s tím může být spousta. Blbé ale je, že ve velkých městech a poblíž se prakticky nedá pozorovat, musí se poodjet slušně daleko, já jezdím něco přes 100 km. Když Vás to chytne a propadnete tomu, pak už počítejte se stupňujícími se nároky na čas a finance :-)

      Vymazat
    5. Draku, odkaz na fotky doslova o přední zuby je na astrofóru. Pořízené 150mm. Jupiterova oblačnost, rudá skvrna. Cassiniho u Saturnu. Fotky z většího jsou ještě lepší. Nedostatek stanoviště je zásadní překážkou. Mít je, koupil bych třístovku, dá se i čtyřstovka Newton, s dálkovým ovládáním, osadil kamerou, a koukal přes počítač. No asamozřejmě mít spoustu času. Triedr mám, když tak koupím něco levnějšího 15x60, abych alespoň spatřil měsíčky Jupiteru.

      Vymazat
    6. Draku, děkuju za odkaz.

      Vymazat
  6. Ohnisko:
    Já mám metrové zrcadlo na chalupě. Čína, necelých 5 klacků. Než jsem to dovlekl z pošty, musel jsem dvakrát odpočívat. Ruce jako vopice. Opticky slušné.
    Ale: Než se mi ho podaří někam namířit a seřídit motorek, aby to za 20" neuteklo ze zorného pole je už ráno nebo objekt zapadne za kopec. Nehledě na to, že když se okem dotknu okuláru, celá ta 40 kg montáž se jemně rozvibruje a půl mnuty vidím prd.

    Loni jsem ho měl na louce za celé léto jen jednou. Jde o nervy. A první půlhodinu si i přes prkna pod nožkama stativu věc sedá a nivelace na Polárku se mění. Betonovat si pozorovatelnu se mi fakt nechce. Na každém astro-webu jsou obrázky v daleko lepší kvalitě. Pravda - na vlastní oči je na vlastní oči. Ale té pracnosti... [;>/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocoure, ono to má metr v průměru nebo na délku? Kolik to váží? Podle toho, co popisuješ, tak máš asi moc těžký dalekohled na montáži s nedostatečnou nosností. Ze zkušeností, které učinili už mnozí jiní a které mohu potvrdit i já, uváděná nosnost montáže se dá s dobrými výsledky využít ze 75% na pozorování a z 60% maximálně na fotografii. Když má montáž nosnost 20 kg, dalekohled může mít max 15 i s protizávažím a nebo 12 když tam máš foťák, jinak se to klepe jako ratlík a je to k ničemu.

      Vymazat
    2. Proboha, metr v průměru? To už by byla pozorovatelna! Má metrové ohnisko, zrcadlo má odhadem tak 280 mm. Stativ byl dodán s rourou i paralaktickou montáži jako sada. A klepe se. K tomu mi šikmoocí dodali posuv, ale není synchronizovaný, musí se mu rychlost nastavit ručně. Takže 70% pozorovacího času nepozoruji, ale šteluji aparát.
      Ani pomocí dodaného hledáčku není vůbec snadné něco určitého najít. Tak leda Měsíc nebo Venuši. Kuřátka jsem hledal skoro hodinu, ačkoliv okem jsem je viděl pořád.
      Abych pravdu řekl, nějak mě ty astronomické záležitosti přestávají bavit. Neumím.

      Asi to rozeberu, zabalím do původních beden a někomu věnuji. Škoda, že už tam na vesnici není škola. Mohli by založit astronomický kroužek.

      Vymazat
    3. Kocoure, až budeš mít čas a počasí a konštelaci, najdi Jupiter a Saturn. Jetliže nenafotíš, alespoň popiš. Jestli jsi viděl Cassiniho dělení. Viz Zkouška Pilota Pirxe. 280mm s příslušným okulárem cca 240x je velká optika. Už ve 150 mm je to vidět pěkně.

      Vymazat
    4. Kocoure, že je ten koníček poněkud drsný, pracný, drahý a nevděčný jsem zmiňoval o kousek výš. Musíš se v klidu zeptat sám sebe, zda Ti stojí za to a zda se Ti cce u toho vydržet, nebo ne. Já s tím už několikrát chctěl sekonout také, ale vždycky mi to nějak zase přitáhlo zpátky.

      Vymazat
  7. Astronomická pozorování a astronomické fotografování je finančně nevděčný, časově i jinak náročný koníček, který dovede docela potrápit, než člověk začne mít uspokojivé výsledky, ale když se jeden nedá, vydrží u toho tak je to hezké a odvděčí se to spoustou nádherných zážitků.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)