Prohledat tento blog

pondělí 25. března 2019

Proč nemám rád pražskou kavárnu


Zamyšlení  o vrstvách.


   Na jistém blogu jsem si (nerad) nadělal několik nepřátel na dálku jen tím, že jsem se s jistou nelibostí vyjádřil o tzv. "pražské kavárně", která má pocit že je nositelkou jediné možné pravdy. Ti, kteří s nimi nesouhlasí jsou prostě hlupáci. 

  Nelituji své prostořekosti. O sobě jsem to věděl odjakživa a o myšlení uražených jsem se hodně dozvěděl právě tímto "neuváženým krokem". Pražská kavárna, o které byla řeč nemusí být jen v Praze. To je jen terminus technicus,  ne určení místa největší koncentrace pražských kavárníků.  


  Takhle sorta lidí má přibližně dvě vrstvy. Jedna z nich už v životě ledacos dokázala a nesouhlasí se současným vedením země, Nesouhlasila ale ani s vedením ČSSD ani ODS. Adorují Václava Havla, protože ten už nežije a nemůže tak narušit ten obraz, ideál, který o něm vytvořili. A byl to"jejich člověk".  Spisovatel, dramatik. Byl ale zaměstnán i v pivovaru, někteří si ho zapamatovali jako kulisáka v divadle, byl dokonce i vězněn za své názory - to je snad u skutečných disidentů naprostá povinnost - buď být zavřený nebo emigrovat do ciziny. Protože disident, který si jen něco nehezkého myslí o současné společnosti, ale nerozšiřuje své přesvědčení na co nejširší publikum vlastně ani není disident. Nakonec v tom je kus pravdy - po "sametce" se najednou vyrojila spousta "tajných revolucionářů". Někteří z nich byli dokonce tak tajní, že tehdy byli činovníky KSČ a dnes tvrdí, že tak "rozkládali stranu zevnitř". Spíše to ale je tak, že sice vnitřně nesouhlasili, ale ale neměli dost odvahy něco podotknout, protože členství v straně  jim zatraceně pomáhalo v jejich kariéře. Pasivní komunisté, vlastně poseroutkové, zbabělci. Jejich argumentace je obvykle dost fádní - nechtěli prý svým rebelantstvím  zkazit život svým dětem. Takto jsem slyšel argumentovat i lidi, kteří žádné děti neměli. Protože třeba jejich příbuzní děti měli, že...

   Jsem dalek toho, abych je odsuzoval. Každý člověk není hrdina. Ale po "sametce" - ona to totiž moc revoluce nebyla, spíše to byl palácový převrat za účasti lidu na veselici, pořádané na Václavském náměstí a pak na Letenské pláni, aby skutečná revoluce, kdy teče krev a kandelábry  jsou ozdobeny viselci nenastala. Teď mají tihle revolucionáři přes padesát, "čas oponou trhl a změněn svět" a oni zjišťují, že jejich piedestaly se pomalu propadají do země a jejich velikost je už srovnatelná s jinými jejich vrstevníky. Ba dokonce někteří jsou slavnější - nebo aspoň bohatější.

   Pak je tu druhá vrstva pražské kavárny - lidé kolem třicítky. Mívají vzdělání humanitního směru, většinou ne moc dobře placenou funkci v nějaké "celospolečenské organizaci" nebo humanitní neziskovce (pochopitelně platy mají různé a upřímně si je závidí) kde vyráběj moudra, která se až příliš často nedají k ničemu použít. Když se o exploataci svých myšlenek pokoušejí prakticky, většinou nastane velký problém. Třeba tzv. inkluze. Jejich vzdělání bývá často mezinárodní, takže jejich řeč je hutně prošpikována cizími výrazy nejčastěji anglické provenience, takže pokud opravdu chcete pochopit, o čem je řeč, musíte si otevřít Wikipedii. Často ani znalost všech použitých slov vám nezjeví hlavní myšlenku díla a začínáte pochybovat o své schopnosti porozumět čtenému textu.

   Obě tyto vrstvy mají dobrý přístup k tzv. veřejnoprávním médiím, TV. rozhlas, tisk, ba i velké internetové portály. První vrstva kavárny tam šéfuje a ta druhá dělá redaktory, moderátory a komentátory. Někteří se stali řediteli jiných kulturních institucí, třeba divadel. pak má člověk občas chuť prohlásit "...a váš otec byl takový slušný člověk!"

   Faktem je, že přístup k sdělovacím prostředkům "hlavního proudu" jim dává relativně velkou moc, protože dokáží ovlivňovat veřejné mínění. Ne absolutně, ale přece jen významně. Dokáží dehonestovat ty, kteří mají jiný názor. Dokáží "dštít oheň a síru" na nepohodlné politiky, na veřejně známé osoby s jiným názorem, potlačovat jiné názory v diskuzích třeba i tím, že do diskuzních pořadů si zvou jen lidi své názorové skupiny. Když se jim tam nějakým nedopatřením podaří pozvat někoho, kdo s nimi nesouhlasí, je v diskuzi přerušován jinými otázkami a podobnými verbálními manipulacemi - jen málokdy se hostovi podaří zůstat na svém. Naposledy jsem viděl vítězství velvyslance ČR v USA pana Hynka Komoníčka nad moderátorkou ČTV Zuzanou Tvarůžkovou.  Přiznávám, že se zadostiučiněním. Většina zpovídaných skončí tím, že na manipulativní otázky odpovídá ne příliš inteligentně. (Moderátoři jsou ve vedení interview předem určeným směrem dobře vycvičení.) Jenže tu máme i internet, který se sice věrchuška česká, EU-nijní i celosvětová pokoušejí ovládnout, zglajchšaltovat a zamezit prý fake news. Problém je v tom že za falešné zprávy každá vládnoucí skupina považuje zprávy jiné. 

  Když čtu o těch snahách ovládnout internet vždycky si vzpomenu na svůj úporný boj s rušičkami Hlasu Ameriku, Deutsche Welle a podobných "štvavých vysílaček". Tehdy to byla jediná možnost jak se dostat k relevantnějším informacím ve světě i v Československu. Pokud mám správné informace, celkový výkon rušiček byl větší, než výkon všech našich oficiálních vysílačů dohromady, A nebylo to režimu nic platné. Kdo chtěl, informace měl. Ale už tehdy si musel umět vybrat, zvážit co je pravda a co propaganda. Na síti sítí to platí dvojnásob. Takže dílčí úspěchy mají jedině režimy diktátorské, což mi říká, že každý režim, každá věrchuška, má přirozenou tendenci stát se režimem diktátorským.  

   Je sice pravda, že internet je stádní záležitost, stáda tam jsou ale různá, mě třeba nezajímají společenské/sociální sítě jako Instagram nebo Facebook. Povrchní sebestředné informace.  

   Na Youtubery zírám s naprostým nepochopením. Je to zkarikovaná a zneužitá snaha lidí o sebezviditelnění. Pohyblivá ozvučená "selfíčka", ale často s nějakým politickým nebo ideovým podtextem. Pokud je to jen "product placement" není to tak zlé, tam je aspoň vidět, kdo za tím stojí a kdo (úspěšné) Youtubery platí. Ale "ideodiverze" politická ovlivňuje mladé lidi, kteří ještě nedokáží odhadnout, odkud vítr vane. U nich se jedná o nápodobu slavných, protože zatím nemají vytvořený svůj názor.  Nicméně hlasovací právo už mají. 

  Proto dnešní politici po celém světě mají své profily i na několika sítích. Proto se již dnes provádí cenzura, mazání nevhodných příspěvků nebo dokonce blokování či smazávání celých profilů. Problém věrchušky je ale v tom, že nemají přímý vliv na to, co se na té které síti "nesmí". To, co se smí nebo nesmí určují obří nadnárodní společnosti, které jsou faktickými vládci "atmosféry" na oněch sítích. Což je na jednu stranu dobře, protože v té nebo oné zemi není filtrace tak specifická. 

   I když i to má své výjimky: Čína už před časem donutila Google, aby upravil své vyhledávače tak, aby nenašly žádná "zakázaná témata" nebo weby. Těch zásahů bude po světě asi víc, jen se o nich zatím neví. Nějaké jsem zpozoroval nějaké náznaky na ruských webech a předpokládám, že budou i na webech amerických.   



   Pražská kavárna to má, jak jsem už uvedl jednodušší. Má "své lidi" v mnoha celoplošných TV i rozhlasových stanicích a lidé, kteří nejsou příliš schopni nebo ochotni hledat na netu jiné názory jsou na tom s informovaností ne moc dobře. Komerční TV stanice se sice politikou moc nezabývají, vyjma snad TV Barrandov, ale ta není tak známá. Komerční rádia politiku pomíjejí naprosto.



A tak k nám jejich povýšenost doléhá docela dost. A prudí i na netu. Třeba Olga Sommerová. Nebo Fero Fenič. Mají šanci poučit hlupáky o své nadřazenosti. Právě pro to jejich přesvědčení o vlastní moudrosti a neomylnosti a pohrdání zbytkem národa. Šermují pojmy jako svoboda, demokracie, právo na jinakost...

   Ale je to jenom intelektuálská reakce na to, že fakticky ztrácejí vliv. My staří víme, o co jde a mladé to příliš nezajímá. Leda by patřili k "mladé větvi" pražské kavárny.  






Apendix - jako obvykle:

Ono to souvisí i s obsahem pojmu svoboda. Libor Číhal  uvedl na svém blogu:

...Západ čelí velkému riziku, že se promění v post-demokratickou periferní oblast. Svoboda projevu přestala být v západní Evropě a USA moderní. Atmosféra na amerických colleges a evropských univerzitách silně připomíná indoktrinační tábor typu Artěk, pokud to není ještě horší a nestojí to na předměstí Auschwitz. Ti kteří aspirují v Evropě a USA na kariéru v médiích, se musí adaptovat na dominantní ortodoxii ideologických čistek. Tradiční fundamentální hodnoty jako je patriotismus, vlast a obětování se pro ni, neprošly sítem politickokorektní očisty. Cicero napsal, že ze všech kvalit, je láska k vlasti nejvyšší kvalitou, oběť pro vlast je největší z ctností. Na evropských a amerických univerzitách se tyto stránky z Cicerona používají místo toaleťáku...






31 komentářů:

  1. A je to venku, k tomu je hřích něco dodávat.AMEN!
    4P

    OdpovědětVymazat
  2. Kocoure, zrovna Olgu Sommerovou a Fera Feniče, jakožto reprezentaty stylu, který je neuvěřitelně nafoukaný a tím pádem odpudivý, Jsi vybral výborně, tyto dva jedovaté, propagandistické pšouky zamořily veřejný prostor nepřehlédnutelně. Nevkusem a hnusem se jim ještě vyrovná to Pehe, co se těší, až umře Zeman spolu s jeho voliči. Tomu Pehe se dá odvětit jen: „Nápodobně...“. Na tyhle případy vyhřezlého ega mají Bulhaři nádherné přísloví o vši, která navžravše se na zadnici a nabyvše tam na váze, vydala se na čelo. No a podle toho celý ten dnešní svět rozpadající se civilisace také vypadá. Těch drzých vší jsou přehršle a dodávky DDT váznou čert ví kde až to hrozí zahubením hostitele.

    OdpovědětVymazat
  3. No a dostal jsem se do rozpaků (zase):
    O. Sommerová t.č. točí dokument o Jiřím Suchém. S tím jsem se párkrát setkal a velmi si ho považuji. (Ještě mu dlužím dobrý oběd. Ale už jsme se asi deset let nepotkali.)
    Parta Sommerové chce získat peníze na realizaci a obrátili se i na mě. Rád bych aby takový dokument vznikl - ale ne od Sommerové. Takže nic. Sorry jako.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to vystihuje přesně "tu" veš,přiživit se na úspěchu hostitele doslova za každou cenu.
      4p

      Vymazat
    2. To je mi vskutku divné, že zrovna tato přestárlá, radioaktivní a se škudci naší země konformní „svazačka“ točí dokument zrovna o Jiřím Suchém. Pokud mi paměť neklame tak ten není s pražskou kavárnou zrovna v souladu:

      https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/136606/stepanova-vyhrozuje-suchemu-kvuli-zemanovi-nebudem-si-vas-vazit.html

      Obecně vzato, dnes opravdu nejou v oblibě u těch, kdož přerozdělují peníze lidé, kteří používají vlastní hlavu, kteříjsou schopni dojít k vlastnímu úsudku a navíc odlišnému od toho, který jim předžvýká „debilisátor“ tzv. hlavního produ. Ta drzost! Považte, vlastní názor to má, holota jedna křupanská, nevzdělaná...

      Vymazat
    3. Pohledem z temného hvozdu za balistickým valem je pro mne "!AHAONLINE" zjevení z jiné planety, máte to v tom "Prágru" pěkné.....a...haha.
      4p
      Ps.
      Chraňte se před účinkem: https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/22753/krupica_2012_dp.pdf?sequence=1

      Vymazat
  4. AHA?! Kousek jsem prohlédl a konstatoval, že tohle snad číst nemůže nikdo. A přece se najdou taková individua. Pestrý svět. S vědomím tohoto se pak o něco méně divím pražské kavárně, že je tak nafoukaná. Inu Gaussova křivka IQ je stále platná. Má to chybičku, kdekdo si myslí, že je někdo kolem vrcholu nebo napravo od něj. Zdá se, že to hodně rozšířený omyl.
    O těch balistických kazajkách ééé ...vestách. Není to náhodou prozrazování státního tajemství EK-áčko?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. VE SVĚTLE POSLEDNÍCH ZVĚSTÍ Z euPARLAMENTU se to tajný stane a bez náhrady bude smazáno vekým WEBeM, ale s tím i prapodivné doktorské práce o vlivu deště na křížení králíků i o hnízdech čápa i o absorbci prachu z opony diváky.......tak nějak je to všechno v (Ludolfovo číslo-či)nebo se zase pletu?
      4P
      Ps. Za povšim stojí již tak nesnesitelná výše důchodu ve světle volební propagandy ČSSD SMĚREM k ANOfertitům, zdroje jsou jak svého času prohlásil ŠPIDLA.

      Vymazat
    2. Ano, formálně vzdělaní blbci s trychtýřem.

      Vymazat
  5. Jenom bych tak jednoznačně neodsuzoval to "rozkládání strany zevnitř", abychom s kolaboranty nevylili i Eliáše. Jistě, mnozí se na to poté jen vymlouvali, nicméně faktem je, že ten rozklad zevnitř se ukázal efektivní; jak u nás ve formě "socialismu s lidskou tváří", tak později ve formě "pěrestrojky a glasnosti". Navíc za ruské okupace nebylo cílem bezprostředně svrhnout režim, ale s co nejmenšími ztrátami přečkat do chvíle, kdy se to zhroutí i u nich.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje zkušenosti jsou poněkud jiné.
      Netvrdím, že někteří se mohli takto chovat, ale valná většina z nich byla spíše v roli krys, které opouštějí potápějící se loď . Tzv. "náhlé prozření".
      Což o to, každý si chce zachránit svoji pozici. Horší je, že tito "prozřeli" (protřelí) se mezi sebou znají a vytvářejí funkční organizace v oblasti ekonomiky.

      Vymazat
    2. Mám silné podezření, že metoda účinného rozkladu zevnitř bývá s úspěchem využívána proti tzv. nesystémovým stranám a hnutím, které nějakým zázrakem prolezou do sněmovny, protože překonají onu zbytečně vysokou 5%-ní klauzuli.

      Vzpomínáte, jak hezky uklidili Sládka na chvíli do chládku, aby mohl být zvolen Havel? Vzpomínáte, jak se nějakou dobu poté báječně rozhádali uvnitř SPR-RSČ? Vzpomínáte, jak se báječně rozhádali a následně rozložili na kousky u Vítka Bárty? Něco podobného se stalo i Úsvitu přímé demokracie a teď se dějí další pokusy o pohřbení Okamurovy SPD? Když to porovnáte s poklidnou a pokojnou hnilobou u tzv. „státotvorných“ zmetků, jako jsou např. TOP09 a STAN, nepřipadne vám to jako až příliš náhodiček najednou?

      Kdybych někdy zakládal nějakou stranu, jako že fujtajfl opravdu nechci, jednou z prvních věcí, kterou bych udělal by bylo, že bych se rozhlédl po nějaké hodně dobré a dobře informované „šedé eminenci“, která by měla za úkol podobné pokusy zvenčí odsoudit k neúspěchu. Jakmile toto někdo nedělá, tak není profík, ale amatér. Jde o moc a vliv na směrování slušně vekých finančních toků a je jasné, že soupeři se nedají jen tak snadno, takže funkční opatření jsou víc než na místě, kdo je neučiní, bude mít problémy a může na ně doplatit.

      Vymazat
    3. Bať bať, Draku. Vidím to naprosto stejně.

      Vymazat
    4. Pokud jde o rozkladné živly v nových stranách, tak tam bych hlavní problém viděl jinde - nejsou lidi a můžeme být rádi, pokud je někdo vůbec ochoten se přidat. Tam není moc prostoru na odmítání zájemců.

      Vymazat
    5. Zdeňku, není dobré zapomínat na to, že méně bývá více a naopak... Kvantita naprosto bez kvality k ničemu dobrému nevede.

      Vymazat
  6. Pardónes - lezu sem s dotazem jiného charakteru. Zajímá mě, co se honí ve vašich slovutných hlavách na téma budoucího prezidenta-prezidentky na Slovensku. Je to jistě oříšek hodný rozlousknutí. Ta paní od Čé - nějak jí pořád nemůžu přijít na jméno - či ten pán? Dle prostého selského rozumu - a vyšší četnosti pánského volebního hejna - to šacuju na tu madam. Osobně mi to na duši neleží, ale připadá mi to aspoň něčím zajímavé. A TAKY KDO BUDE "PRVNÍ PÁN". Bude legrace. Snad jsou na to nějaké protokoly... Tak veľa úspechov, bratja!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude to zajímavé - ale není to náš problém. Máme jich dost sami.
      Navíc (moc to nesleduji) je jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Ženské dokáží být někdy větší "svině" než chlapi. Ale na Slovensku není president významným článkem exekutivy. Ale pravda - může prudit a ovlivňovat. Jako Zeman u nás.

      Vymazat
  7. Prý studovala práva, takže může být snad nejen ozdobou trůnu. Mohla by to být taková novodobá JÁNOŠICE, to by se pak dalo bratrům i závidět! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právnička. To bude pěkně mazaná...
      No ten druhý taky není moc čitelný. Ale je to jedno.

      Vymazat
    2. Uvidíme, ukáže až čas. Vzhedem k neziskovkové minulosti od té dámy od ní nic moc dobrého nečekám, ale beru na vědomí, že co si Slováci vybrali, to mají.

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  9. A maj to! Navíc je ještě fotogenická. Co víc si přát!

    OdpovědětVymazat
  10. Někde jsem se překlikl. Ten komentář je od Astry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jejic věc koho si vybrali, já nevím nic ani o jednom z nich. A z toho co jsem nedopatřením zaslechl:
      - ta paní vypadá na můj vkus až dost pokrokářská
      - ten pán nemusí být úplně nadstranický
      - oba jsou eurooptimističtí
      suma sumárum, asi to bude píchni jako řízni a jediná volba byla barva polevy na dortu, jestli růžovou nebo oranžovou.
      Ale je to jejich věc a mě do toho je šišku borovou

      Vymazat
    2. Přesně tak, po 1. kole už je to fuk, prašť jak uhoď.

      Vymazat
  11. Dnes je..................tak pozor, číhejte!


    http://www.zelenysport.cz/
    4p

    OdpovědětVymazat
  12. VZRUŠUJÍCÍ ZPRÁVA - TELEFON NA TÉ TROLEJI POŘÁD VISÍ! -:) A V PRAZE ROZKVETLY SAKURY OKAMURY................MÁTE NĚCO LEPŠÍHO?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, vzrůšo teprve nastane a to až ten mobil spadne někomu na kebuli a buď dotyčného zabije, nebo aspoň přizabije.

      Jaro je tu a k jaru patří moc krásné věci, například ty kvetoucí sakury :-)

      Vymazat
  13. pražská kavárna neexistuje.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)