Prohledat tento blog

neděle 12. května 2019

1984?

   Kouření bývalo v Nizozemsku velmi běžnou záležitostí, ještě před třiceti lety se kouřilo třeba i při nakupování v samoobsluhách. Dnes je všechno jinak. Během velmi krátké doby se z kuřáků stali vyvrhelové. Těžko říct, co bude následovat. Budou se jednou zavírat do klecí tlouštíci? Bude cukrová policie zabavovat drobotině na ulici bonbóny? A hranolková policie mastnou stravu? Bude konzumace alkoholu postavena na roveň hrdelnímu zločinu? A kdy přijdou na řadu motoristé, nebo ti, kdo si pořádně nečistí zuby? Anebo ti, kdo nechodí pravidelně běhat? Vyrábět cukrovou vatu bude stejný zločin, jako vařit pervitin nebo pěstovat konopí. Nechme se překvapit…




   Ne, kouření opravdu není nic, co by bylo potřeba k životu. Je škodlivé, zkracuje život  - a leze do peněz. Tyhle dvě premisy bychom si měli zapamatovat.

   Podobných lidských aktivit je spousta. K aktivitám uvedeným v článku bych přidal třeba cyklistiku - považte jen, kolik cyklistů se stane obětí dopravních nehod a kolik z nich ohrožuje jízdou po chodníku chodce, pro které je chodník určen. Nebo turistika: Turisté ničí okolní přírodu, nedrží se jen na značených stezkách, dělají hluk a tím plaší hnízdící ptactvo a odhazují odpadky mimo místa k tomu určená. Fotbaloví fanoušci, kteří jednak páchají výtržnosti a to nejen na stadionech, ale i v okolí,  vyvolávají spory a rvačky. Hráči počítačových her, kteří se místo sportování hrbí u PC nebo tabletu, nevnímají okolí, padají pod dopravní prostředky a další den jsou unavení a nepodávají tak patřičné výkony v pracovním procesu. 

   Takhle můžeme pokračovat dále a dále a na každé lidské činnosti nalézat cosi negativního. Už i rození dětí bylo některými aktivistkami označeno za nebezpečné pro zeměkouli. Kupodivu se ta "hluboká myšlenka" nezabývala porodností v rozvojových zemích, kde způsobuje nemožnost uživit tak rychle rostoucí populaci, ale natalitou v zem t.č. rozvinutých, kde vychovat dítě není tak velký problém. Ne fyzický.

   Každé nenarozené dítě prý sníží obávanou "uhlíkovou stopu".  Možná že ta myšlenka přichází trochu pozdě: O tom měli přemýšlet už rodiče téhle aktivistky a nepočít ji. Nakonec by to zmíněná dáma ještě mohla napravit a spáchat sebevraždu. To co vydýchala a vyprděla už se vzít zpátky nedá, ale aspoň by to nepokračovalo, že ano?   


Ovšem na druhé straně...

   Když lidé přestanou fetovat, kouřit, pít, jíst tučná jídla, omezí nebezpečné aktivity jako sport nebo hraní her budou patrně žít o dost déle. Nebo jim to tak bude připadat.
(Bezdětní vegetariáni jsou hodně smutné povahy.) 

   To bude mít dva základní celospolečenské vlivy - lidé přestanou utrácet peníze za zbytečnosti jako jsou cigarety, sladkosti, alkohol, auta, motocykly, bicykly a vůbec za věci které nejsou ta přísně racionální, nutné k životu.  Koloběh zboží a peněz se značně zpomalí a ekonomika se tak dostane do problémů. Nejen kvůli tomu.

   A lidé se začnou dožívat  vyššího věku -  někteří třeba i proti své vůli. Bude potřeba jim zajistit důchody, lékařskou péči, starobince - tedy domovy důchodců. Ale nebude z čeho brát, děti se přece nenarodily, aby se nezhoršovala uhlíková stopa a nenastalo globální oteplení a nebude dost ošetřovatelů, lékařů atd. A i kdyby bylo, nebude dost peněz na jejich zaplacení a na vybudování potřebného zvýšeného počtu nemocnic a domovů důchodců. Imigranti to dělat nebudou, ti, pokud se "otevřeme světu" tímhle způsobem budou co nejusilovněji "dojit" sociální systém, aby se měli lépe než u nich doma. To že tady budou násilím prosazovat tu svou "civilizaci!" se raději ani nezmiňuji.

   Možná je to moje "pádivé myšlení" nebo naopak schopnost vidět věci v souvislostech. Katastrofa začíná celkem nenápadně zákazem kouření a jiných činností a výzvami k nerození dětí.


   Ta výzva k nerození dětí je až smrtelně hloupá. Kdyby se německá učitelka Verena Brunschweigerová, která ho začala propagovat jen trochu lépe učila, věděla by, že život se musí obnovovat. Plození potomků je základní nutností k udržení vlastního druhu při životě.


   Týká se to veškerého života na Zemi a určitě i jinde. dokonce se dá empiricky odvodit, že pokud někdy někde vznikne civilizace (společnost) strojů, bude výroba nových strojů (dětí) stejnou nutnosti jako u civilizace biologické, té naší. 

   Ze dvou základních důvodů: Každý organismus/mechanismus se opotřebovává a i když už dokážeme měnit ty nejvíce opotřebené části (u aut i u lidí), nedokážeme zabránit entropii, nepřesnostem v systému což nutně vede k dysfunkčnosti organismu - tedy ke smrti.  Porucha v MATRIXU?

   Druhý důvod je ten, že děti mají možnost se vyhnout chybám svých rodičů, být dokonalejší a daný druh se bude s každou následující generací vylepšovat. Pokud nebude a neobstojí v konkurenčním bojí tak vyhyne. Což je pro život jako takový rovněž potřebný parametr. 

   Představte si, že by tu s námi žili dinosauři. Savci by se nevyvinuli, zůstali by v podzemí a my bychom byli něco jako inteligentnější krtci. Jaké lety k planetám! Asi bychom o vesmíru nevěděli nic. 

   A to je třetí důvod, proč se množit.  Je třeba zaujmout ve svém biotopu dominantní  postavení. Podle jednoduché poučky - myslím že z Kiplingovy Knihy džunglí - "Žer, nebo budeš sežrán". A je jedno, kde je tvé  místo v potravním řetězci.  


Život. Jakýkoliv.



   Tož takové věci mě napadají, když si v neděli dopoledne přečtu článeček o zákazu kouření v jednom holandském městečku.


20 komentářů:

  1. Kocoure, je to souhrnné, brilantní, výborné! Skvěle vypointováno. Pošli na Neviditelného psa, má relativně velké publikum. Tahle hutná obrana nejen člověka a jeho civilizace, ale jako života jako takového, i veškerého jsoucna, by měla být přednesena na nějakém velkém ekonomickém a politickém fóru.Být základem politického programu. Zařazena mezi základní texty naší civilizace.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem velmi potěšena touto sbírkou událostí, Kocoure.Jsem na světě už tak dlouho, že je to přímo podezřelé, a tak vím taky mnohé. Schu má recht. Pokud nebudeš sám zakládat nějakou stranu,o čemž nepochybuju, nabídni svůj "program" třeba mladému Klausovi, pokud ho máš rád. Já ho ráda mám.

    OdpovědětVymazat
  3. A EUropě tu už nikdo nevěří, to se tedy........Enem někteří.
    https://www.youtube.com/watch?v=JmNTc-36LAE&feature=youtu.be
    4P

    OdpovědětVymazat
  4. Astro, kdepak, tohle není vhodný základ úspěšné politické strany. Nesplňuje podmínku "to je blbý, to se bude líbit".
    A mladej Klaus, to už vůbec ne. Jako glosátor dobrý, jenže jak se na vážno začal zabývat praktickou politikou, špatný. Jeho návrh na trestní postih za cenzuru na Facebooku a podobně, na základě potrefené husy - jeho, protože do té doby mu to bylo šumák, je mizerný. Z toho je poznat, že tehdy když tatínek v kuchyni zakládal ODS, nedával pozor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, já o těch pozadích moc nevím, Schu, tak všechno sleduju jen po hladině. Ale ten chlapec moje sympatie má.

      Vymazat
    2. Obuvníku, rozhodně mnohem více vítám zákonnou iniciativu Klause mladšího, zakazující censuru, nežli to, co možná i protiprávně prosadili koaliční soudruzi v Německu, tedy censuru pod hrozbou likvidačních pokut. Je mi srdečně fuk, jestli Klaus mladší dospěl k onomu počinu systematicky, nebo až na základě potrefené husy, positivní je, že to téma jako první, nebo aspoň jako jeden z prvních, vynesl na parlamentní půdu, tím se aspoň dostane na světlo, jak se k tomu kdo staví a může jim to pak být spočítano u dalších voleb.

      Je vcelku správné a reálné, že Klaus junior zakládá stranu, a že se ani nepokouší s ní zasáhnout do „eurovoleb“, bude potřebovat nějaký čas na získání členské základny vybroušení postojů a programu a to i při nejlepší vůli a organisaci nějaký čas zabere. Počkáme si a uvidíme, nemyslím si, že by to byl projekt vyloženě bez šancí, ale aby šance měl, vyžádá si to spoustu dobrých nápadů, práce i úsilí a v neposlední řadě i obratnosti a prozíravosti při získávání prostředků. Zatím mu držím palce.

      Vymazat
  5. Astro, moje sympatie, dejme tomu, měl. Jenže jak to, že mu Facebook šlápnul na nohu, začal vydávat za šlápnutí všem, chopil se legislativního meče a začal burcovat do boje proti tomu co do té doby mu nevadilo, co bylo pod jeho rozlišovací schopnost, dokud mu Facebook a ostatní média sloužila podle jeho potřeby, má u mě utrum. Kdepak že mu jde o všeobecné blaho. O naše blaho. O mé blaho. Prdlajz. Jde mu o jeho blaho. Proto hledá a burcuje kanónenfutr. Aby až si jeho pomocí, úsilím, naštěstí jak to vypadá ne krví, zjedná co potřebuje, aby ho odkopnul jako shnilou hrušku.

    Leckdo kdo se jeví jako moudrý, či alespoň rozumný, jakoby ovanutý dechem politiky byl o rozum připraven.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, dobře víme, jak dovedou být šiřitelé „dobra“ ohněm i mečem a bez ohledu na vůli jeho příjemců uřvaní a hnusní a jak zkouší protivníky vymazat z povrchu zemského a zadupat je do země. Zkuste se jim někde veřejně postavit a uvidíte ten uragán. Proto opakuji, že je mi srdečně fuk, z jaké pohnutky Klaus ten problém nadhodil, podstatné je, že to udělal. Mnozí jiní o tom věděli stejně jako on a neudělali ani to.

      Svět nestojí a nepadá jenom kolem na západě od nás již normální a mnohde dokonce i povinné censury na sociálních sítích, máme tu i nepřehlédnutelné snahy o rozvrat školství a Klaus například s nesystematickou inklusí bojuje od samého počátku. Za to mu mé sympatie patří také, ono hádat se tak zarputilou oslicí, jako je vášnivá prosazovatelka inkluze Valachová, to není nic zrovna snadného, natož pak závisti hodného.

      Vymazat
  6. Nemyslím, že by zrovna odklon od kouření měl být považován za něco negativního, sám jsem docela rád, že se mi podařilo se toho hloupého, nezdravého a nákladného zlozvyku a závislosti zbavit. Nicméně i ten chudák a závislák kuřák, nechce-li se svého zlozvyku zbavit, by měl mít právo na lidsky důstojnou existenci.

    Mně by ke štěstí postačilo, kdyby se důsledněji vymáhal zákaz kouření na zastávkách MHD, zatím si ho mnohem častěji nežli bych rád musím doslova vyřvávat sám a dost mi to nebaví, jenomže ti uhulení paznechtové neberou ohled na nic a na nikoho, kašlou na zákazy i na nekuřáky a neberou v potaz ani momentální směr větru, jako že by si například sami od sebe aspoň stoupli někam, kde to okolí nepůjde pod nos, prostě typičtí arogantní tupouni, nevzdělanci a křupani. Projevují asi tak stejně ohleduplnosti a inteligence, jako když slepice pocítí nutnost si ulevit, prostě to udělá, ať stojí, kde stojí. Militantní bojovníci s kouřením se ale projevují podobně inteligentně a ohleduplně, jako jejich kuřácké protějšky a tak se nedivme následkům. Z blbosti kombinované s arogancí ještě nikdy nic dobrého nevzešlo a je úplně jedno, jestli se tito zarputilí a nevzdělaní blbci pustí do boje s kouřením, nebo se změnami klimatu. Cokolov, nač nebo na koho se vrhnou, utrpí škody. Srážka s blbcem prostě bolí.

    U nás poslední dobou spíš vládne kult nedotknutelného, nevychovaného haranta, než cokoliv jiného, ale u nás se ty západní trendy projevují až s určitým zpožděním a mnohdy i irčitou modifikací, tak uvídíme, co z toho doleze nakonec až sem, ale myslím, že přes veškeré úsilí místních Quislingů a vynaložené prostředky rozličných zahraničních a unijních fondů, německého stupně totálního a zsebezáhubného zmagoření nedosáhneme nikdy. Jenže to nám dík velikosti a blízkosti toho Německa až tak moc platné nebude, dění tam nás prostě zasáhne a nebylo by od věci připravit se co nejlépe na náraz.

    OdpovědětVymazat
  7. Draku, skoro bych řekl BINGO!
    jen není jedno do čeho se ti arogantní militantní dobrotrusové pustí. Pokud se pustí do kuřáků, může být někomu měkosrdcatému těch huřáků trošičku líto, protože jsou to taky lidi a každý člověk má nějakou špatnost. A krom nárůstu nevraživosti mezi lidmi už moc dalších čkod nezpůsobí.
    pokud se ale pustí do záchrany planety země bojem proti klimatickým vlivům a ochranou rostlinek,broučků a zvířátek je ta nevraživost to nejmenší. Tady jde všem nejen o peníze a pohodlí ale i o zdraví a život.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, kapitáne, čím horší následky na financích, hospodářství a svobodách a dalším hrozí, tím více je zapotřebí ty zloděje a usurpátorské, totalitní zmetky nahlas posílat do daleka a pokud možno bez zpáteční letenky. Také by vůbec neškodilo rozehnat a bez náhrady zlikvidovat to rozhlasově-televizní, propagandisticky-oblbovací mediálně-uřvané hnízdo. Kdykoliv se tam podívám na něco jiného, než dokument z války nebo detektivku, zaručeně mi to naštve. Klima-alrmistické agitky už vpašovávaji i do Meteoru, Planetária a Laboratoře, takže z pořadů vědecko-populárních postupně vyrábějí oblbovací propagandu a samozřejmě, že se tam k presentaci názoru dostane jen klimahysterícká autistka Gréta a lháři z IPCC, kdokoliv jiný ani omylem. Fujtajfl... To je ale sebranka! Hnusí se mi posílat jim poplatky.

      Vymazat
    2. ŘEŠENÍ.
      Pro: Česká televize útvar poplatků


      Prohlašuji,
      že na žádném místě činnosti nevlastníme, nedržíme, ani neprovozujeme žádné zařízení podle zákona č. 348/2005 Sb ., dále zákon, v platném znění a nejsem proto poplatníkem ani nesplňuji jiné zákonné podmínky pro placení poplatků podle zákona.
      4p
      Ps. jak se do......tak se o....

      Vymazat
    3. Pro: Česká televize útvar poplatků


      Prohlašuji,
      že na žádném místě činnosti nevlastníme, nedržíme, ani neprovozujeme žádné zařízení podle zákona č. 348/2005 Sb ., dále zákon, v platném znění a nejsem proto poplatníkem ani nesplňuji jiné zákonné podmínky pro placení poplatků podle zákona.


      S pozdravem 4P

      Vymazat
  8. EK, já z toho všeho co nedělám, nikam nic nehlásím. A stále se točí....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o odpověď na akci ČT KDO MÁ ELEKTROMĚR NA ODBĚRNÍM MÍSTĚ (třeba skupinová vodárna), přijímá TV. Kdo se neozve s č.prohl. do pěti pr.d. automat. je poplatník, tj. pokuta penále doplatek etc.
      4P

      Vymazat
  9. Nemám pochopení pro oslavu krávy, kterou by Mengele nechtěl ani na pokusy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na pokusy Mengelemu bych s chutí předal všechny ty parchanty, co si na té vyvolávané hysterii chystají namastit kapsy a utužit svou totalitní moc a přidal bych k nim s obzvláštním potěšením i ty prodejné mluvící hlavy, proti kterým i svině je charakter.

      Vymazat
  10. Příkladu potrhlé Gréty následuje už řada vyčuraných mládežníků.Celá ta hype se šíří jako nákaza, zejména mezi "odborníky" kteří nezvládnou ani trojčlenku.
    Svět se začíná měnit. Za mého mládí bylo zvykem krejčích a jiných řemeslníků, odpočívat v "modrém pondělí". Třeba francouzské a italské banky v pondělí také mají zavřeno.
    Teď se o pátky starají už záškoláci, místo nudné školy jdou na demo "za klímu". Spolu s nimi slaví i muslimové svůj den Alláhův. V sobotu následují židé s jejich šábesem, v neděli ortodoxní křesťané.
    Na práci zbývají tedy úterý, středa a čtvrtek. Pámbíček potřeboval na stvoření světa sedm dní- jak by asi ten svět dopadl, kdyby to měl zvládnout za tři dny?
    Ještě můj dědeček Václav vyprávěl, jak šli na pole od rozbřesku do večera. Když bylo třeba, tak i v neděli, volná sobota začínala až teprve za mé generace, někdy kolem 1950. Teď se odbory už snaží i ten pátek odbourat.
    Ti nejchytřejší už ani ráno nevstávají, jdou si jenom pro dávky a pro cigarety.

    OdpovědětVymazat
  11. Ti mládežníci se pochopitelně rádi ulijí ze školy ale myslím, že příčinou jejich konání je hlavně stádnost.
    Děsí mě ale postoj učitelů a ředitelů škol. Oni ty absence trpí nebo dokonce omlouvají? Co tedy dělají na těch postech? Výchova je přece i o povinnostech plnit úkoly.
    Druhá možnost je, že mládež vychovávají poserové, kteří se bojí odsudku "veřejnosti.
    Ale jak tak chodím po světě a naslouchám, tak se "protesty" mladých přízní běžných lidí příliš netěší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z těch škol by měli vyrazit jak ty flákače, tak i ředitele a učitele, co s tím flákačstvím nic nedělají.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)