Prohledat tento blog

středa 1. května 2019

Korektnost sama


Korektní je správné/ slušné/ poctivé/ společensky bezvadné/ zdvořilé a charakterní způsoby jednání/ chování a podnikání



    Kdeco se dneska pyšní přídomkem korektní. Korektní bankéř, (hyper)korektní politik... To, co se nám nelíbí často označujeme za nekorektní. Třeba jednání nějakého úřadu nebo třeba mobilního operátora. Nekorektní je také používání nevhodných termínů pro popisování nějakých jevů. Tedy nekorektní slovník. Bývají často problémy, když se použijí "nekorektní", tedy obvyklé výrazy pro popsání obvyklých věcí nebo jevů. To se poslední dobo stává docela často, protože slova ztrácejí svůj původní význam a dostávají jiný, Stávají se z nich nálepky, kterými polepujeme cosi, co se nám nelíbí,  co nám nevyhovuje. Používáme korektních slov tam, kde nemáme odvahu použít těch obvyklých, srozumitelných.

Uvádím prvních pár hesel z  možného  budoucího výkladového slovníku dnešní novořeči. 
Ať si vzájemně lépe rozumíme.  



Malá slovíčka velkého významu v obchodě



  • Sleva až 50%           Čti:  Nejméně jeden předmět bude za polovinu běžné ceny.
  • Ceny od 298.- Kč    Čti: Nejlevnější věc bude stát 298.- Kč Ostatní budou dražší
  • Akce!                       Tohle slůvko nemá žádný obsah. Neznamená nic.
  • Diskontní cena        Čti: Normální, běžná cena.
  • Výhodná koupě!      Čti:  Pro prodejce asi ano. Pro zákazníka nejspíše  ne.
  • Zlevněno pro vás!    Čti: Nemůžeme to prodat a končí tomu záruční doba.


Slovíčka z tisku, rozhlasu a televize


#me too
hnutí kdysi slavných, žádaných žen, jejichž kariéra končí nebo už skončila a ony cítí poslední možnost na sebe upozornit a získat nějaké peníze. Nikdy neobviní chudého, bezvýznamného člověka - nemělo by to smysl.

sexista

muž, který má rád ženy a nejsou mu lhostejné. Obvykle rozeznává jen dvě základní pohlaví. Zajímá ho to opačné. Lidově kurevník.

gay

muž, opak prvého, vábí ho lidé stejného pohlaví jako má on sám.  Je na to hrdý nebo to skrývá. Podle potřeby.

homofob 

člověk, který není homosexuál. Neznamená to ovšem, že by se homosexuálů bál nebo je nenáviděl.

xenofob
člověk, který má obavy o svou kulturu  a nepřeje si ji nechat někým radikálně měnit.

nácek
zdrobnělina pro nacionalistu, tedy vlastně vlastence.

ruský troll
osoba, která trvá na tom, aby současné zločiny Ruska byly před odsudkem věrohodně dokázány.

genderová rovnost
idea, že ženy mohou a chtějí zastávat všechny funkce mužů a mají být hodnocený stejně jako muži. Hornice, valcířky, vzpěračky atd.

diskriminace
rozlišování,  konstatování, že všichni (lidé) nejsou stejní. Dtto zvířátka, knihy, auta nebo hudba.

populista
člověk, který zastává většinový názor běžné populace

pozitivní diskriminace
když se preferuje jedna vybraná část populace na úkor těch ostatních.

vyvážené zpravodajství
vyvažuje informace podle principu "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!"

islám
ideologie, vyznávající mnohé principy evropské kultury - té raně středověké.

odmítač
osoba, která je celkem spokojená s okolním světem takovým jak je a nechce mít ve své vlasti přistěhovalce, kteří mu ho chtějí radikálně měnit. Jinými slovy - konzervativec.

vítač
opak předchozího. Svět kolem se mu nelíbí necítí se dobře. Vítá jakékoliv změny - pokud je nemusí sám zaplatit. Obvykle "užitečný idiot" nějaké skupiny, které jde o svůj vlastní prospěch.

liberální demokrat
propaguje takovou demokracii, která vyhovuje jemu a jeho partě. Žádá svobodu pro sebe - na úkor svobod jiných. Co je demokratické obvykle není liberální a naopak.

pražská kavárna
samozvaní elitáři, kteří jsou přesvědčeni o tom, že všichni ostatní nutně musí uznat jejich pravdu. Pokud to neudělají, jsou označeni za vidláky, nevzdělance, spodinu společnosti. Jejich největší koncentrace je v Praze. Ale jsou i jinde.

Děti země
organizace čítající několik desítek právníků a přírodovědců, kteří přišli na způsob, jak získat nemalé prostředky napadáním liniových staveb. Po zaplacení výpalného na čas zmlknou.Též se jim říká "ekologisté". (Neplést s ekology!)

Zelení /Greenpace
vyhlašují každoročně konec světa, protože prý jej člověk už z větší části zničil což je pokaždé vědecky dokázáno.  Mají podskupiny plastoví, uhlíkoví, protijaderní atd. Často za své požadavky demonstrují, lezou po chladících věžích elektráren a poutají se ke stromům určeným k pokácení.
Jsou převážně řízeni ze zahraničí podle potřeb nadnárodních korporací.



Jejich hlavní teze: Největším nepřítelem lidstva jsou lidé. 
Po jejich vyhubení se všechno spraví.


4 komentáře:

  1. Vyvážený komentář:

    Tak tohle mohl publikovat jedině "homofobní sexistický ruský troll,odmítačský populista bez kladného poměru k naší so.....é čo vravím... liberální demogracijy."
    Ani "děti" (země) nevynechal!
    4p
    Ps. ten slovník je třeba sdílet.

    OdpovědětVymazat
  2. Celkem přesný komentář. Až na to homofobii. Nemám žádnou fóbii a snáším se s nimi docela dobře, pokud se neproducírují s namaštěnými zadky v kožených tangách. V Praze - tady, v primitivní východní gubernii by jim někdo mohl "setřít pel mládí".

    OdpovědětVymazat
  3. jako nahoře:
    homofob,
    člověk, který není homosexuál. Neznamená to ovšem, že by se homosexuálů bál nebo je nenáviděl.
    4p
    tojendopl

    OdpovědětVymazat
  4. Ten slovník je výstižný a trefný. Dovedl by dokonce rozesmát, ovšem za předpokladu, že si člověk odmyslí okolnosti, které vedly k jeho vzniku.

    Za daných okolností by bylo dobré, aby zůstal zachován pravý pravý smysl alespoň takových slov, jako je například veškeré názvosloví a argot označující kupříkladu řitní otvor. Bude se to hodit proto, aby uživatelé a nositelé korektní novořeči vůbec pochopili jaký mají názor na věc obyčejní lidičkové a kam že je to posílají s jejich debilními a zrůdnými nápady.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)