Prohledat tento blog

pondělí 13. května 2019

Pryč z EU! A potom? Co potom!

 Co chceme?








Schumacher píše:

Šumavákova plechovka sežrala, tak dokud to je v paměti ctrl+c, posílám, aby to nenávratně nezmizelo. Drobně doplněné. 



   


   Jak je to ve skutečnosti s EU, s Bruselem? Je to tak, že za všechno můžou ne tamní kurvy, ale zdejší kurvy. Které se jen vymlouvají, že Brusel. Tak jako dřív, že Moskva. I tehdy byla větší míra volnosti než zdejší kurvy předstíraly. Nyní je situace nesrovnatelná. Leč kurvy dovedně předstírají, že za všechno může Brusel.



   Bavme se o tom, proč naše kurvy jsou takové jaké jsou. Proč vůbec kurvy. Jaké mají vlastnosti, jakým způsobem se dostávají k moci. A proč. Jaké to má obecné kulturní příčiny. Není to posádka pirátské lodi, která nás okupovala. Jsou to naše kurvy. Které si volíme. Třebaže z nabídky z kurvího portfolia. Protože sami nejsme aktivní, protože jsme líní a neochotní nést riziko a aktivně vytvářet politiku. A také, protože politická scéna není klášter, pozorujeme, že někteří na počátku s dobrými úmysly se postupně změnili v kurvy když přišli na to, že v tom bordelu se jjim daří dobře a proto se snaží v něm zůstat. Jiní znechuceně odcházejí.


   Státní bordely různých států se liší tak jak se liší tamní obecná kultura. V tom je odpověď na to, proč tu není Švýcarsko, Finsko... Protože je tu jiná kultura. Proto tu není ani Zimbabwe. Zatím. Co se týče obecné kultury, ráčejí si povšimnout, že tam, kde jejím základem je protestantismus, se lidem daří lépe než tam kde v katolicky opulentních obřadech spínají ruce k nebesům, nebo se dokonce pravoslavně plazí. To je jedním z faktorů. Právě zdejší obecná kultura je příčinou toho, že je to jaké je. Je to zdejší kultura. Probírám se archiváliemi. Prorakouská Republika byla kulturním pokračováním RU. Všichni ti nyní obdivovaní té doby, se narodili a byli vychováni a vzděláváni v RU. Kde Češi tak moc trpěli, že Masaryk byl profesorem, poslancem Říšského sněmu. Zdejší politická kultura se ve své nahotě ukázala za "Druhé republiky". Tak jak postupovalo generační se vzdalování od RU, tím větší byla diskontinuita. Prohloubená za "normalizace", právě v době generačně kulturní výměny. Další prohloubení nastalo po převratu 1989, revolučním odhozením "socialistické morálky", která v základu byla převzatou morálkou nejen buržoazní, ale i třebaže "per huba" s protestantskými rysy kultu práce a střídmosti. Tak nynější opice utržené od řetězu nemají morálku RU ani Republikovou. 

   Nynější situace je autentickým nutným projevem zdejší kultury. Bez její změny, a k té nemůže dojít jinak než pod tlakem nějakých okolností, bude taková jaká je. Ať volby vyhraje Pavel nebo Šavel. 

   Současná situace nejvíce připomíná situaci ve "Druhé republice" ve vztahu k Říši. 
Naštěstí EU jako Čtvrtá Říše má do Třetí velmi daleko. 

   Kdo hlásá "Osvobodím vás od jha Evropské Unie," je falešným kazatelem. Nemá nic k nabídce, než bianco směnku. A v druhé ruce, za zády drží jiný řetěz aby jím nahradil nynější. A nebo, slibuje, že Říši bude rozkládat zevnitř dovedněji než ostatní, a těší se na život v říšském ústředí. Případně na funkci Říšského protektora. 

   Před sedmdesáti dvěma lety končila nejstrašnější válka v novodobých dějinách, rozsahem největší v lidských dějinách. Pro nás po více než šesti letech pekla. Co by tehdy tehdejší dali za to kdyby Říše byla jako Evropská Unie. 

Chápu, že EU se někomu nelíbí. To je v pořádku. Co jiného má v nabídce pro všechny?




Schumacher

==============================================================
A ještě dodatek Starého Kocoura:



   Narazil jsem náhodou na jeden rozhovor v TV. O desinformacích. To je moje téma, které se mě drží jak... Doplňte si sami.   Daniel Takáč zpovídal jakéhosi pana Františka Vrábela. "Pán přes odhalování desinformací" hovořil docela plynně i když toho moc neřekl. Vlastně neřekl skoro nic. Ale jeho postoj k východo-západnímu dělení světa byl naprosto jasný, evidentní. Zaujal totiž stanovisko - což by asi (určitě) neměl, pokud se profesně zabývá informacemi. Šídlo z pytle vylezlo až ke konci, kdy nám pan Vrábel řekl, že jeho instituce pracuje pro vlády Spojených států a Velké Británie. K tomu snad ani netřeba nic dodávat. 
Prostě "...toho píseň zpívej!"

   Desinformace, kde se podíváš. Nejvíce deprimující jsou ty "informace", kdy je člověk u zdroje, kdy si sám ověřil, co se dělo, co kdo řekl, co bylo předtím a co potom. Pak se nestačí divit, co o ději napsali nebo řekli jiní. Párkrát se mi to přihodilo a od té doby jsem víc než ostražitý. Jakékoliv informace hodnotím podle hesla "...ano, mohlo to tak být, ale mohlo to být i úplně jinak"! A jak pak praví i Petr Žantovský: ...z České televize skoro nic jiného než dezinformace nevytéká. 

   A nejedná se jen o desinformace "oficiální", cílené na široké publikum. Spoustu desinformací (čti žvástů a pomluv ) vyplodí animální nenávist jednotlivých aktérů, třeba zájemců o nějaké výnosné nebo jen prestižní místo. Nemyslím si, že by to před lety (i mnoha lety) bylo jinak. Nebo že by to nefungovalo i mezi kolegy na jednom pracovišti, sousedy v jedno ulici. Ale ta "malá animozita" má výhodu, že s ní není otravován celý veřejný prostor a zjištění skutečného stavu je mnohem snazší. Pokud to někoho zajímá nebo se ho to týká.


   K Schumacherově úvaze nahoře jen pár připomínek: Dovolím si parafrázoval větu dávného politika Palackého: "Byli jsme tu před EU a budeme i po ní!" I když se říká "kecá jako Palalcký", tak v tomhle měl pan profesor pravdu. Možná ani nebudeme muset usilovat o "czechxsit" a budeme v případě potřeby odsunuti bez nutynosti se nějak angažovat. 
    A pak nastane velká rvačka o "maršálské hole", které držela EU a které se tak ocitnou na ulici.



Co se mi osobně pranic nelíbí na EU?

  • Dotace, které mají za účel utlumit hospodářské schopnosti Česka,  pro velké členy EU nežádoucí. 
  • Dotace, které způsobují pokřivení trhu
  • Názory velkých, že jsme druhořadými členy, je nám možno dodávat druhořadé zboží a my máme právo tak leda drže hubu a krok
  • Nesmyslné množství úředníků, kteří konají buď jako agenti některých nadnárodních korporací nebo vydávají nesmyslné příkazy jen proto, aby se o nich vědělo, aby si někdo nemyslel, že berou své peníze nadarmo.
  • Velesložité předpisy pro udělování dotací, které přímo svádějí, netoliko umožňují si peníze z EU "odklonit" do své kapsy, Nakonec - soudy přece t.č. řeší spoustu "dotačních podvodů".
  •  Vytrvalé pokusy o zřízení evropského "superstátu", kdy by vše bylo podle diktátu větších. Zahraniční a imigrační politika, daně atd. by pak rozhodně nebrala ohled na ty menší. Prostě Velký Bratr v obecné podobě.  


A co se mi líbí?

  • Sjednocení technických předpisů a norem. Spotřebiče i jiné věci jsou normalizovány, tedy zástrčky pasují do zásuvek, baterie mají domluvené napětí i rozměry atd. I když třeba potravní normy se vlivem velkých korporací občas obcházejí a jejich sjednocení je v nedohlednu - jako malá země máme malou váhu při hlasování.
  • Volný pohyb osob  a zboží (bezcelní prostor) i když služby (zaměstnávání občanů cizích států) jsou úmyslně komplikovány místními. Například mzda řidičů, kvalifikační požadavky u jiných profesí atd. Opět "větší" mají větší moc a "hojí se" na menších.  




    S Schumacherovic názorem, že u nás není nikdo, kdo by s jakoukoliv reformou EU mohl pohnout souhlasím. Dostal jsem volební lístky do EU. Mám je na stole a nejsem schopen si vzpomenout, kdo z kandidátů někdy promluvil o něčem rozumném. Opozice proti klasickým stranám je naprosto roztříštěná, každý sleduje jen své partikulární a osobní zájmy. Česky: Jde jim jen o vlastní koryta. A spousta "stran" jsou jen spolky trapných žertéřů. 

No nic - aspoň budu mít papíry na poznámky.


StK

48 komentářů:

  1. Kocoure, aby pasovaly štekry a napětí, není zásluhou úředníků, ale konkurence a obchodníků. Tak jako kdysi například prosazení střídavého proudu, rozměrů a vlastností magnetofonových pásků, rychlosti posuvu, kompaktní kazety, zvukové a obrazové normy. Netvrdím, že ve všem optimální. Ale použitelné. Nejprve se to rozšíří na trhu, teprve poté je "normalizováno". Ne obráceně. Proto by to šlo i bez úředníků. Sice jsou užitečné úředně podpořené drobnosti například micro USB u mobilních telefonů, takže stačí jedna nabíječka, jenže to je okrajová záležitost, a sotva se to rozšířilo, už je nový standard USB 4. Jestliže by takový standard byl nařízen zákonem, s celou představitelnou zákonnou mocí, bránilo by to vývoji. Národní úřad pro USB, Evropský úřad pro USB...

    K vynálezu kola a k jeho používání a zdokonalování nebylo třeba úřadu. Kdyby takový úřad byl, třeba bychom dosud chodili pěšky.

    Úřady nejsou pro vynalézání. Úřady jsou pro omezování a také a v posledku hlavně také pro sebe. Konečným smyslem úřadu zřízeného pro něco je úřad sám. To je poslední fáze existence úřadu, jehož jediným účelem je být. Tomu je podřízeno vše v jeho fungování. Podobnost vývoje úřadu s hvězdným vývojem, možná, není náhodná. Nejen úřadu...

    To mě volně přivedlo k úvaze o monopolu. Který jako supermonopol nemůže vzniknout a existovat bez násilí. Supermonopol který vznikl soutěží na trhu, se jako "jediný soutěžitel" nemůže dlouhodobě udržet jinak než násilím. Monopol jak roste v supermonopol, nabývá podoby státu. Vnitřní strukturou i ozbrojenou mocí.

    Tak silný monopol je ohrožením dosavadního monopolu na násilí. Státu a jeho "vlastníků", kterými jsou v nějaké míře, podle okolností, jeho "služebníci", politici jako účastníci na specifické části trhu, a ostatní v různých pozicích.

    Proto skutečným důvodem omezení monopolů a zabránění vzniku supermonopolu, není "veřejné dobro", dobro "občanů", ale sebeobrana státu jako vrcholného supermonopolu.

    Vztah monopolů a státu není jednoduchý, má mnoho rovin. Nejlépe se dá přirovnat k ozbrojenému míru mezi supervelmocemi, velmocemi, a ostatními.

    Je nepsaná úmluva mezi monopolem a státem, že monopol se vzdá úsilí být supermonopolem, stát mu za to poskytne ochranu, bez které by monopol nebyl. Například ochranu patentovou, autorskoprávní, ale i jinou celní. I ozbrojenou výměnou za to, že monopolista se zřekne vlastní ozbrojené síly. Nebo ji alespoň omezuje jako "bezpečnostní oddělení" a "ostrahu". Stát podle okolností je ochotný přimhouřit oko v případech, ve kterých takovou ozbrojenou sílu potřebuje využít v případech, ve kterých se nechce přímo angažovat. V jiném případě, například v oblasti telekomunikací, požaduje poskytnutí údajů pro své mocenské účely. Kdo komu co píše, kdo kde se pohybuje, který byt nespotřebovává elektřinu a tedy je neobsazený....

    Zpět k úřadu a jeho dobrodiní. Úřad nikdy není na začátku, ale na konci. Úřad nikdy není tažnou lokomotivou, ale nákladem.

    Aby elektřina svítila, plyn nezkomíral a fíkus vypustil další dužnatý list k vaší spokojenosti.... k tomu není třeba úřadu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne že by úředníci byli aktivní. Ale chválabohu nebránili.
      Protože kdysi bránili. V Italsku byly kdysi tři normy na síťové zásuvky. Na severu, uprostřed a na jihu. Když Itálie vstoupila do EU, najednou se tam objevily konektory "schuko" všude a bylo vymalováno. Už jsem nemusel vozit kufřík s redukcemi.
      Co se týče kooperace monopolistů (kartelů) se státní moci - já to vidím jako jeden "superkartel". Vzájemně si jsou užiteční. Stát jako regulátor je slaboučký proti mezinárodním spolkům. Viz datové spojení. Proto asi nevyjde pokus o zdanění velkých poskytovatelů sociálních sítí. Nicméně i ty jsou ohnutelné. Google pro čínu funguje jinak, než Google pro Německo. Jsou ale poplatní momentální atmosféře "liberální demokracie" či jak se tomu levičáctví teď říká. To je dost průšvih.

      K USB a podobným fičurám: Většina z "inovací" je prováděna proto, aby si výrobce zajistil odběry následných produktů od sebe. Nejen SW. Baterky do foťáků např. Čína vyrábí, ale nesmí tam dát čip, který potvrzuje foťáku, že je to originální baterka. Takže po každé výměně se musím proklikat do potvrzení, že jsem si vědom rizika z používání neautorizovaných aku. Jenže aku z Číny je 1,5x lepší (kapacita) a 4x levnější. No, nekup to.

      Jiné věci jsou k dostání i u nás - ale stejně je to Čína. Je to levnější než originál, ale dvakrát tak drahé jako přímo z Číny. Překupníci. Nepodporuji. A Číňan přijímá reklamace s nadhledem. Poslal špatnou variantu konektoru? Nevadí. Pošle obratem správnou a tín starým si můžu třeba podložit skříň. Porto via China by bylo dražší, než výrobek sám. Takže se šikmoocí snaží ovládnout náš trh - aspoň s elektronikou.
      Koupil jsem směrový mikrofon z Německa. Odlepil štítek a ejhle - "Made in Taiwan". Tedy Čína. Za třetinu. Atd., atp. Prý "německé zboží se zárukou". Che, che!
      Je to v pohybu.

      Vymazat
    2. Jo - a Šumavák zastavil možnost komentování. Doufám, že je to technická záležitost, ne ingerence "státu".

      Vymazat
    3. Klidně to může být i vliv solventního, zainteresovaného inzerenta.

      Vymazat
    4. Šumavák nezakázal, zakázalo se samo. Uplynula lhůta od vydání článku. Jen co se zvetí, bude nový článek a zase půjde komentovat.

      Vymazat
  2. Dnes dodávané modré obálky do schránek se už v dostatečném množství tetelily v modrém kontejneru na papír, když jsem tam přihazovala tu svoji. Abych si zachovala zbytek rozumu, ani jsem si nic nepřečetla a myslím, že jsem o nic nepřišla.EU je kolosální hnus !

    OdpovědětVymazat
  3. S Evropským svazem jak s jedovatým plazem!
    Parazit, který briskně přeleze z prdele moskevské do prdelné bruselské je prostě odporný.
    My jsme navzdory tvrzením sudeťáků dost schopní na to, abychom mohli žít samostatně.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  4. Vývoj událostí budoucích se odhaduje špatně. Zmíněná roztříštěnost opozice v eurovolbách ukazuje na významný vliv asi tak třech faktorů:

    1) Protiakce financované eurohujery za účelem roztříštění až atomisování hlasů oposice a tím pádem fakticky zvyšující volební šance stran etablovaných a eurohujerských.

    2) Bezohledný a bezuzdný individualimus „libertariánksých“ hnutí, nevidících si v mnoha směrech ani za špičku vlastního, i tak velmi krátkého nosu a tlukoucích se tím pádem zmateně na jednom místě a to buď kolem pseudoproblémů, nebo kolem problémů opravdových, ale s naprosto nereálným přístupem k jejich vyřešení. Při trochu reálném odhadu situace by se aspoň snažily o bloky a společné kandidátky.

    3) Politické podnikání jakožto fenomén poslední doby, kdy ten, kdo získá nad určitý počet hlasů se tak nějakou dobu dostane ke státním penězům. Zdá se, že tím, jak ubývá možností opravdového a smysluplného uplatnění, narůstá nám počet vykuků, parazitů a vyčůránků.

    Já osobně se domnívám, že právo nadávat na poměry v hospodě má jenom ten, kdo k volbám chodí a proto k nim chodím. Jako velmi odstrašující příklad toho, co čeká ty, kdož k volbám nechodí, zmíním například výsledky posledních voleb senátních. Je zapotřebí pamatovat na to, že voliči eurohujerů, lidovců, ekoteroristů a dalších magorů a nepřátel svobody a volného trhu jsou disciplinovaní a jednotní a k volbám si dojdou, ti si pište! Není jediný důvod vyklízet jim prostor a cokoliv jim usnadňovat!.

    Nebudu se s tím příliš párat, vyberu si první euroskeptickou stranu, u které si budu jist tím, že má šanci ve volbách uspět a hlas jim dám.

    My jakožto stát v EU moc velkou váhu nemáme, to je pravda, na druhou stranu V4 spolu s Itálií a Rakouskem už tak úplně zanedbatelné nejsou a navíc je otázkou, co způsobí poslední dění ve Francii. Její oslabení jakožto významného člena frankoněmecké osy by tomu zlomu v EU mohlo významně napomoci.

    Na druhou stranu, zvítězí-li síly eurohujerné, tak s rasantní blbostí a arogancí jim vlastní, způsobí v již velmi dohledné době evropské ekonomice takové rány, že i bhatý západ začne rychle chudnout a nakonec poletí debilové z oken tak rychle a z takové výšky, že se ani nebudou stačit divit, takže si myslím, že je i v jejich zájmu nebránit pokojnému předání moci. Jenže oni jsou to arogantní debilové a tak to asi zrovna po dobrém nepůjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chodit k volbám je podmínka nutná, ale nikoliv postačující. Anebo jinými slovy: chodíte i k vnitrostranickým volbám, na základě nichž se sestavují kandidátní listiny a volební program?

      Vymazat
    2. Nejsem členem žádné strany, tudíž nejsem na "vnitrostranické schůze" zván.

      Vymazat
    3. Ja také ne a nijak mi to k pocitu štěstí nechybí :-)

      Vymazat
  5. Kocoure, Taiwan není "Čína". Tedy PRC.

    Milane, se samostatnou státností to nevidím tak optimisticky. Na druhou stranu, nevidím ji jako nezbytnou podmínku národní existence. Základem té je národní kultura. Ne stádní ohrada. Národ je anebo není. Stát je vytvářen suverénem. Stát je jen organizační slupka. Je vytvořen a udržován suverénem jako jeho substrátem.
    Od substrátu je neoddělitelný. Bez ohledu na účelové tlachy právnických šamanů a sluhů legitimizátorů ve službách mocných, v honbě za chlebem vezdejším, v čemž zdatně nahrazují flanďáky, o státu jako zvláštní právnické osobě, zvláštním subjektu mezinárodního práva, nadaném způsobilostí k existenci samotného o sobě, způsobilého mít lidská a dokonce nadlidská práva, podle toho jak se komu hodí.
    Toto pojetí státu je superpozicí formy nad obsahem. Pojetím státu vrchnostenského. Kteréžto jsme zdědili po RU. Republika zvaná První, byla pokračováním RU v malém. S jeho problémy. I národnostními. Jen umělý "Národ Československý" měl navrch nad ostatními, nad Němci. Jako revanš za "tři sta let jsme trpěli". Za zatažení do světové války. Ve stejné době Německo pracovalo na revanši proti Francii za porážku v té válce, která ji byla dána k vyžrání. Třebaže to byla poslední z válek "panovnických" byť už jako předznamenání války budoucí. Nejen obě strany stižené chorobou národního romantismu.
    Český stát v celé své historii nikdy nebyl ani není státem českým národním. Ani v posledních šestadvaceti letech českého státního experimentu. Národní povědomí je slabé, stejně tak všeobecná kultura, která upadá tak jako upadá kultura elit, v tomto případě "elit", míním jimi "elity" "celebritální".

    Ne, že by elita nebyla, jenže není elitou medializovanou. Je to elita všedního dne, díky které zdejší civilizace funguje. Nevidíme ji na televizních obrazovkách, na plakátech. A už vůbec ne nyní s cedulemi rámusící na náměstích. Když vidím a slyším takovouhle "elitu", volím opak toho než co chce.

    Co se týče "sudeťáků", není to pro mě téma. Už ne. Tak jako pro nynější náctileté. Je nerozumné tahat minulost do budoucnosti. Otravovat budoucnost minulostí. Přenášet vendetu přes generace. Jak hluboko v minulosti leží hranice "zapomnění"? Tak jak kdo potřebuje pro svůj obchod? Zabubnuje a kolik staletí jako by nebylo? Komu slouží vyvolávání co nějací nyní už mrtví udělali zlého jiným nyní už mrtvým? Čí a jaké dobro sleduje kdo vyvolává a přivolává běsy z minulosti? Kde je hranice? Desítiletí? Staletí? Tisíciletí? Odpověď je překvapivě jednoduchá. Jak kdo potřebuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Národ bez vlastního státu nemá šanci dlouhodobě přežít. Český národ měl namále a přežil jen díky tomu, že Němci rozpoutali a prohráli dvě světové války. Kdyby místo toho pokračovali v "mírném útlaku v mezích zákona", tak jsme dnes na tom stejně jako Lužičtí Srbové.

      Vymazat
  6. Taiwan není PRC? Ale zdá se, že brzy bude.

    OdpovědětVymazat
  7. Draku, to nepůjde tak rychle. Funguje zpětná vazba. Taková o jaké jsem psal když i tu bylo pozdvižení kvůli hrozícímu přívalu migrantů, a Konvička se předváděl na bitevním oři. A kde je mu konec. V politice se neuchytil,tak tož aby se vrátil zas ke svým broukům. Než si pro něj přijde pan Smnrtka a odvede ho tam, kde si jich užije. Těch brouků.

    To mě přivádí k poznámce k principálovi divadla JdC. Principál a herec má o politice dělat divadlo. Pak může být klaunem. Jestliže herec se dá na politiku, snadno se stane šaškem. Č

    Zpětná vazba funguje. Politický hlavní proud zavětřil, ucítil ohrožení pozice a začal couvat. Začaly padat výroky před několika lety nemyslitelné, za které by kmán skončil v soukolí trestního stíhání. A hle, nyní to prochází i tomu kmánovi.

    Přiostřovat se bude. Ale pomalu. Mezi producenty zdrojů, mezi přerozdělovači zdrojů, mezi adresáty přerozdělených zdrojů. Úměrně klesající produkci srážené dalšími daněmi, omezeními, nařízeními, přerozdělováním. To se začne silně projevovat především v tradičně konzervativních oblastech. Například v Německu v Bavorsku, které dosud doplácí na rozšíření o Východní Marku. To se promítne ve volbách. Podobně všude. Přirozeným omezením dobrosernosti jsou omezené zdroje.

    Libertariáni...chtít po nich bloky a společné kandidátky? To se dříve dočkám všeobecně použitelné distribuce Linuxu. Od Microsoftu.

    Český národ, stát, EU... Jestliže Český národ existuje a má pozitivní životaschopnou kulturu, obstojí v EU i bez vlastního formálního státu. Jestliže je jen iluzí a takovou kulturu nemá, ohrada s fanglí mu nepomůže.
    Problém není v Bruselu. Problém je tady. Tak jako jiný problém mají jiní doma. Například v Německu. Jsme masírováni zprávami o masovém obtěžování, znásilňování německých žen příchozími muslimy. Ba i o vraždách. V tom případě je třeba se ptát "Ony se nebrání? Proč se nebrání? Jestliže přes vešekré hlásání emancipace, přes feministický aktivismus jsou to pořád "slabé ženy", proč je nebrání němečtí muži? Místo toho pařící po hospodách a čumících na fotbal. Pak se dozvíme, že ta náctiletá zavražděná muslimským Afgháncem měla s ním pletky, pustila k vodě a on ji zapíchnul. Inu, její spolužák, brýlatý knihomol ze sousedství nebyl dost zábavný. Neměl ten východní šmrnc. No tak je mrtvá. Další ve tři hodiny ráno šla ze "zábavního podniku" přes park kde ložírovali migranti. Mladí, nadržení frustrovaní příslušníci kultury hlásající nadřazenost muže ženě. To nemohlo dopadnout dobře. Některé tohle prostředí a tihle lidé přitahují jako bonbon vosu. Nové, neotřelé, zábavné, exotické, adrenalinově vzrušující. Pak to logicky musí dopadnout jako dopadne. Jinde svobodně zvolí tak jak zvolí, tak loňské Vánoce byly poslední s výzdobou. Letos už ne, že by urážela jinověrce. Kterým naopak je přiznáno právo na ranní a večerní skučení, aby nebyli diskriminováni. Někteří pošetilí se domáhají reciprocity. "Jestliže u nás mešity, u nich kostely." Jenže tahle to nefunguje a krom toho mnozí z těch, kteří tohle vykřikují, kostelu se vyhýbají jak čert kříži. Vlastní víru a kulturu odhodili, jiným jejich nepřejí. Křičí, že jsou ohroženi. Jenže "nic" se špatně brání.

    Není rozmné a zdraví prospěšné se nad tím rozčilovat. Je to důsledek svobodné volby. Tam, tady, kdekoli. Tamních, zdejších, jakýchkoli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přirozeným omezením dobrosernosti jsou omezené zdroje.
      Kéž by. Jenže dobrposerové mají v moci hodně médií, tedy silný hlas a "nadité peněženky" se ho bojí. Protože "špatná pověst" a menší zisky. To je nejhorší řešení. O to troufaleji se pak řve. Např. #me too: Několik postižených se postavilo - a k soudům kupodivu nedošlo. Vlny se uklidnily, zvláště pak po pohrozením protižalobou pro "nactiutrhání" či jak se tomu dneska říká.

      K případům: Mám na 99% stejný přízemní názor. Žena se rozčilovala, ale vysvětlil jsem ji, že český Pepík dokáže taky vzít kudlu do ruky a bodat a bodat, když ženuška s ostrým jazykem provozuje provokace dost dlouho. A najednou je mrtvá.
      To, co bylo předtím soud téměř nikdy nezohledňuje. Většina "domácích zabijaček" je takhle konstruovaná - sebeovládání má své hranice - a u některých nejsou moc vysoké. Zvláště pak když se přidá chlast nebo nějaké to zobání.

      Ad víra: Nemusí být. Ale třeba kostely by mi chyběly. Někdy dokonce zajdu i dovnitř - je tam většinou ticho a chládek. A pěkná výzdoba. Kulturní dědictví. I s těmi židy. Takže odmazávání křížů z reklam je zbabělost/vychcanost obchodníka. Starosta, který zakáže "jolku" na náměstí je u mě sračkózní buran a už nikdy ho ani jeho spolustraníky nevolím!

      Ad komedianti a politika: 100% souhlas. Mají to nějak zpracovat a hrát (točit) o tom. Vytvářet emoce. Ne to provozovat. Najednou se ukáže, že ten rozhled pana umělce zase není tak moc široký. Navíc jsou zvyklí na to, že dostávají dotace. Bez nich by málokteré divadlo přežilo a nenatočilo by se snad ani 10 % filmů. U nás. Proto jsou umělci z 80% otočení doleva.

      V USA musí být titul "divácký" a proto je tam tolik širokoúhlých barevných příšerností. Nicméně "americký lid" to tak chce. Kvalitu filmu tam určuje počet prodaných vstupenek. Kritikové si můžou psát co se jim zlíbí. Stejně to nikdo nečte. Když čtu výplody našich kritiků ohledně děl, které jsem viděl nebo na nich spolupracoval, uvědomuji si tu šílenou klišéovitost a pseudoodbornost, prezentovanou odborným výrazivem a množstvím slov. A pochopitelně kamarádšoft a úplatnost. (Ostatně recenze HiFi jsou na tom stejně...)
      No - čekává se to od nich. Tak to dělají. Když svého známého kritika náhodou potkáte a zeptáte se, co to napsal za ptákovinu, odpoví většinou "mě to živí".

      Vymazat
    2. Jo ale já nebráním NIC. Bráním svou kulturu. Mých rodičů, prarodičů... Polských německých, českých. I když nejsem věřící. Ale třeba kluk je a snacha taky. Po dvou generacích bezvěrců. Divé...

      Vymazat
    3. A čím se mají bránit Obuvníku? V Německu nesmíte mít ani pepřák, natož pak nůž nebo pistoli. Silně se to podobá poměrům za Stalina. Ne každý má na to, aby se naučil boj zblízka tak dobře, že s přehledem skope do krychle i několik drzounů najednou, jako jsem to viděl na vlastní oči udělat jednu 13-letou nositelku červeného pásku v Taekwondu. Takových „tygřích“ talentů v populaci moc není. V tom zase jednou a už minimálně potřetí naprosto zešílevším Německu se dá čekat, že i kdyby se ubránila, tak že by jí zavřeli za ublížení na zdraví „doktorům“ a „inženýrům“, chudáčkům to uprchlým před tyrany a válkou...

      Vymazat
    4. Mně stačí bránit status quo, to, jaké to bylo a dosud ještě je. Kvílení spolu s vystrčenými zadnicemi na veřejných komunikacích opravdu nechci. Ať si toto provozují v oněch 69 státech, kde už ten zpátečnický a totlitní islám je, sem ať mi ho netahají. Nic víc po nich nechci. Mimochodem, v Egyptě by jim za to nakopala zadnice egyptská armáda, tam se nic takového na veřejnosti porstě nesmí. Proč je jim to trpěno v Evropě? Co je to za servilní debilitu? Nějak jsme přežli pokusy germnánské panské rasy, se tu roztahovat a opanovat prostor, přežili jsme i pokusy té sovětské, kde je oběma konec, přežijeme ve zdraví i drzé a roztahovačné pokusy té islámské.

      Vymazat
  8. Šumavák nemá solventní zainteresované inzerenty. Vypadá to na dosažení omezeného počtu příspěvků. V nejhorším případě na zásah veřejné moci. Jenže to by se postaral bychom se dověděli. A stránky by byly nedostupné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi to tak připadá. A Šumavák nemá čas nebo náladu se o to nějak postarat. Možná to chce další článek. I když - 1399 je divné číslo. [;>))

      Vymazat
    2. Mohlo jenom dojít místo na disku, nebo jeho kvóta. Serverové disky nejsou zrovna zadarmo. Teď když už prakticky nepotkáte firmu, který by aspoň z části nepatřila WD, zkrátko pocítíme co to je, když se célého odvětví od vývoje po výrobu zmocní monopol. Nikoho nic netlačí ani ke zlevňování ani ke včasným dodáckam, kde by to jinde vzal...

      Vymazat
  9. Draku, když si svobodně odhlasovali holé ruce tak mají holé ruce.
    My poučení víme, že účinnou zbraní může být lecos. Zbraní jsou plné hobbymarkety. Chce to jen myslet trochu nekonvenčně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že si kdysi z blbosti odhlasovali Hitlera a ten jim zbraně zakázal a sebral. Po válce už je pak nechtěli vcelku z pochopitelných důvodů povolit ani v jedné ze spojeneckých zón. Trochu se to uvolnilo o něco později, ale po nástupu současných trockistických neobolševiků už k tomu nebyla žádná politická vůle. Naopak, ti současní trockisté utahují šrouby po celé Evropě a nejradši by to zase a znovu dotáhli na odzbrojenou úroveň hitlerovského Německa a Sovětského Ruska, které byly v tomto ohledu překvapivě totožné.

      Nic proti nekonvenčnímu myšlení a improvisaci, ale zrovna na tohle bych se dost nerad spoléhal, když mi půjde o krk. Vhodně tvarované kompaktní revolver nebo pistole, co se o nic nezachytí při tasení, mi přijdou o dost praktičtější. Ono totiž není od věci mít tu věc v ruce a mít s ní něco nacvičeno, až to budete muset použít, tak na to procvičování moc času nebude...

      Vymazat
  10. Jsem kdysi něco kutil a nepatrně si stříknul nitroředidlo do oka. To byla radost....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Útok vražednou zbraní" či jak to nazývají za Velkou louží?

      Vymazat
    2. Vrcholem rozradostnění je použití vteřinového (dříve sekundového) lepidla. Po lepení je ovšem nutné vyměnit u lepeného spoje spodní (nejen) prádlo. ÚSPĚCHU LZE DOSÁHNOUT TAK, ŽE TUBU UCHOPÍTE OBRÁCENĚ. V zápalu práce, ovšem.
      4P

      Vymazat
  11. 101 0111 0111 - tak to už mi dává smysl. [;>)

    OdpovědětVymazat
  12. "Volný pohyb osob, zboží" a kapitálu
    může sice znít pěkně, ale když si člověk uvědomí, že to může zahrnovat
    volný pohyb nepřizpůsobivých osob, kradeného zboží a špinavých peněz...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá se z toho odvodit, že není-li někdo schopen, podle mého by spíš mělo být řečeno, že ochoten pořádně hlídat vnější hranice „Schengenu“, tak tím jeho existenci sabotuje a znemožňuje, viz dřívější problémy s Řeckem a Itálií a stále přetrvávající s Francií a Španělskem. Merkelovou by za její hloupé řeči v rce 2015 měli když už ne rovnou zastřelit, tak aspoň zavřít, až zčerná.

      Vymazat
  13. Jistěže. Právo nosit zbraň usnadňuje třeba kriminálníkům jejich činnost. Ovšem zákaz nošení zbraní jim tu činnost neznemožní, cestičky si najdou, zatím co ostatním, tzv. slušným znemožňuje obranu.
    Ono je to tak se všemi "svobodami". Nesvoboda, zákazy v každém případě diferencují mezi +/- normálními lidmi a kriminálníky.
    V jistém ohledu jsem téměř libertatrián - jenom nevěřím na samoregulaci. Na "samovolnou slušnost". Ta není možná při větším počtu členů a není možná trvale. Matrix bude nutně mít poruchy. Kdo je bude řešit?
    Výsledná "zcela svobodná společnost" se řídí přírodními zákony - např. právem silnějšího.
    Jsem příliš dlouho na světě, abych si mohl myslet něco jiného.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je-li někdo kriminálník, legálně by se ke zbrani dostat neměl, jednou z podstatných podmínek aby jí někdo mít mohl, je totiž bezúhonnost. Na to krominálník na rozdíl od bezúhonného občana kašle, takže zákazy držení zbraní usnadňují život jen politikům toužícím po totalitě a spolu s nimi kriminálníkům, protože ti pak vědí, že se nemají čeho bát.

      Kocoure, kdyby lidé nedodržovali pravidla dobrovolně, nebo aspoň ze setrvačnosti, to bys teprve koukal na ten mazec.

      Vymazat
  14. Nejsou-li Draku žádné mantinely (třeba dané jen názorem okolí nebo tradicí), společnost VŽDY skočí v poloze "silnější bere vše". Nastaví se (sama) taková hierarchie jako v prvobytně pospolné nebo opičí tlupě. Přečti si znova Pána much.
    S pračlověkem Janečkem sice žádné zkušenosti nemám, ale mám zkušenosti s lidoopy, puberťáky a čistě ženskými kolektivy. Bez mantinelů to vždy končí stejně.
    Asi je to nějaký přírodní zákon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vidím, co vidím. Na úroveň praotce Janečka se dostávají především mladí, které jejich rodiče zámerně nevychovali, zjevně s očekáváním, že kdyby byli příliš disciplinovaní, tak by s nimi každý oral. Také pro ně hlasitě požadovali známky zdrana, místo aby po nich chtěli práci a znalosti. Zkrátka snažili se místo tažných bytostí vychovat ty chovné, jenže chovných je nadbytek a nikdo o ně moc nestojí a když na ně narazí, zkusí to chvíli s nimi a pak s nimi vyrazí dveře... Tihle sazmozřemě překračují mantinely a pravidla až příliš snadno, ale o to častěji jsou v problémech. Jejich rodiče jim tedy poskytli velmi medvědí službu. S tím, jak jejich počty rostou se ta společnost k té silové variantě dopracuje poměrně snadno a rychle, asi tak za 1 - 2 další generace. Na to jak říkám nic moc číst nepotřebuji, stačí se dívat a trochu si pamatovat statistiky. Ony ty mantinely, názory a tradice časem odejdou. Neviděl jsem zatím kolem sebe moc ochoty je převzít.

      Vymazat
    2. Je to tak.
      Na jednání nevychovaných "típků" (a jejich rodičů) pasuje zákon starýho Ohma, vyjadřuje jak závisí proud na elektrickém odporu (společnosti) a přiloženém napětí(tlak típků). Jen čekám kdy dojde na překročení konduktance (vodivost společnosti) a tím ke zkratu. Pak doufám v mazec.
      4P

      Vymazat
  15. EK také vhodným zůsobem vytvořený oblak práškovéch chilli či účinnějšícho koření je velmi účinný. Vpomínám jak jsme kluci měli pružinové špuntovky. Mít pro ně tohle plnění by byly zajímavjší.
    Tak mě napadlo, jestliže pepřový sprej je zakázaný, lze užít vhodně adjustované mleté chilli, lépe Naga Jolokia. Například v pružinové výmetnici. Výhoda mnohonásobného použití, dostupnosti náplně. Jako zbraň hromadně účinná by šel použít akumulátorový zahraxní fukar doplněný kontejnerem s kořením.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vraťme se "K" když už jsme "V" !
      https://cs.gatestoneinstitute.org/14241/volby-evropskeho-parlamentu
      Čte se to pěkně, dá se věřit, pochybujete, hodnotíte, vybíráte?
      4P

      Vymazat
    2. U mě to bude protestní volba. Vím koho nevolit - ale nezbyl nikdo. Takže jsem snížil trochu hodnocení, protože nechci neúčastí podpořit procentní zisky těch, kterým nevěřím ani Dobrý den.
      K materiálu: Řeč se mluví, voda teče!

      Vymazat
  16. Jakýpakstímcavyky.Já měla zamlada perfektní prak, střílel bábrlata jako divej,i skobičky, a dalo se s ním dokonale mířit.Ve škole například na úču,která psala něco na tabuli. Nikdy to na mě neprasklo.Nebo v láhvičce šumák? Třeba s přísadou nějaké barvy. Roztřepat, zamířit a vyndat špunt. Lítalo to až do stropu. Dvojku z mravů jsem sice měla, ale ne za tyhlety klukoviny.To jsem slízla za přednášku o Jungmannovi.Ne že bych přednášela, ale děsně jsem se nudila - a když jsem zjistila, že lavice, na kterých sedíme pěkně vržou, nadskakovala jsem na nich a vyluzovala nepřístojné zvuky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy Astro,
      takové přiznání člověku snad ani neuleví, protože tak nějak tuší, že něco podobného dělal každý normální kluk nebo holka. Holky míň, ty spíše intrikovaly.
      I dneska, v "pokročilé dospělosti" se páchají klukoviny - ale taky zlo. Většinou hubou nebo klávesnicí. Mladí už těch klukovin páchají míň, jsou jaksi slušnější.
      To navenek. Je méně klukovin a více touhy ublížit.

      Kolik zla napáchaly různé SMS-ky nebo tweety se dozvídáme často u popisů příčin sebevražd.

      A neměli jste ve třídě svého konfidenta, který by to zašel nahlásit do kabinetu. My ho měli. Byl vyloučen ze všech našich lumpáren. V té době jsme to uměli.
      Pak se stal je průměrným houslistou v orchestru. Zda tam pokračoval v donašečství netuším.
      V roce 1975 spáchal sebevraždu. I při ní fixloval - chtěl, aby to vypadalo jako vražda, kterou spáchal milenec jeho manželky. Tahle posmrtná pomsta se mu málem povedla...

      Vymazat
  17. CO S TÍM ZAS....ANÝM SVĚTEM:
    Co zamlčují velekněží
    dnes

    Nakonec je to pořád stejné. Už šamani a velekněží dávných věků věděli, že hloupý lid je třeba něčím vystrašit, aby poslouchal a nevzpouzel se, ledaže jej strašili plameny pekelnými, kdežto současní velekněží straší klimatickými změnami. Druhý rozdíl tkví v tom, že veleknězi bývali vesměs velební starci s dlouhými, bílými fousy, zatímco dnes se téhož hravě zhostí i šestnáctiletá školačka. K upřesnění dodejme, že její jméno jest Greta Thunberg, pochází ze Švédska a poslání klimatického Mesiáše v sobě pocítila už co osmiletá. Můj ty milý Bože! Co už chybí k tomu, aby nás o správném postoji k otázkám životního prostředí začala poučovat dítka školou nepovinná…

    ctrlctrlv
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EK, to všechno je jen PR-ková mediální palebná příprava předcházející přinejmenším pokusu o mohutné oškubání tažných a předevím nemyslících hovádek. Za normálních okoností by si té vyšilující magorky nikdo ano nevšiml, případně by jí doporučili jít na psychiatrii. Hovádka mají hýkat strachem a blaženě se nechat oškubávat za účelem záchrany. Prošlo to s biopalivy, prošlo to s fufrníky, proč by tedy neprošel nesmyslný pohřeb spalovacího motoru a kolaps díky přechodu na elektomobilitu zároveň s protismyslným odstavením jaderek? Nějaký zmetek chce Evropu dostat hospodářksy na kolena a ještě se na tom pořádně napakovat.

      Vymazat
  18. Astro, tos príma rošťanda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SCHU - prozradím ti ještě jedno sladké tajemství. Umím pískat tak, že to nikdo na mojí mimice nepozná. Tak jsem taky dráždila účy=učitelky.To víš, my, holky ze Žižkova, jsme se s tím nikdy nepáraly. A Tondovi Rohlíčkovi jsem dala facku, že upadnul, páč mi nadzdvihnul sukničku a já měla bombarďáky.Taková ostuda! Bylo nám deset. Ale to už jsem od dnešního tématu ujela opravdu daleko.......................

      Vymazat
    2. Tady v Útulně není zakázaných témat a všechno souvisí se vším...
      Na dodržování téma se tu nikdy nehrálo.
      P.S.: Taky jsem dostal facku od holky. Za něco podobného - ale na lyžařském zájezdu. No a holky se nesmí fackovat, takže to to holce dlužím. A zůstane to tak, protože minulý týden jsem se náhodou dozvěděl, že je pár roků po smrti.
      Proč dlužím? Protože jsem to nebyl já, ale spolužák Koval. Taky už je pár roků za řekou.
      Mojí kamarádce z osmdesátých let pověsili parte na vrátnici dneska dopoledne. 68 roků. To je moc brzy myslím.

      Vymazat
    3. Kocoure, díky. Už jsem si nadávala, že ti to tady kazím. Ale když mi to nedá.Občas vyhrknu nějakou blbinu a potom si připadám, jako trdlo. Tak ti děkuju za shovívavost. Víme všichni, že to tady nemáme nafurt, tak proč si nedělat radosti, byť maličkostí, třeba vzpomínkou

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)