Prohledat tento blog

středa 5. června 2019

Příště na Letenské pláni...

Mikuláš Minář, lidový vůdce

    Tak máme za sebou zase jednu demonstraci Milionu chvilek. Nejméně 100 000 lidí na Václaváku. Příště to prý už bude na Letenské pláni, Václavák je na tak velké protesty malý. 
Jako tenkrát při "sametce". Zběhlý student teologie  a bohemistiky Mikuláš Minář má údajně  350 000 podporovatelů. To je ovšem síla! Přibližně čtyři procenta všech oprávněných voličů v Kotlince. Přibližně zbylých 96 % voličů ho asi nepodporuje. Ne že by byli proti, jenom je ty problémy, které se na shromážděních "rozhořčenců" až moc nezajímají. Nebo i zajímají a jsou "pevně rozhodnuti" při nejbližších volbách zvolit vhodnější osobu než je Andrej Babiš. Počkají si, Vyšli by do ulic jen v případě, že by svobodné volby byl ohroženy, Zatím tomu ale nic nenasvědčuje.

   Zažil jsem "sametku" na náměstí v Ocelovém srdci republiky a sedíc u TV i na Letné. Tam bylo přes milion lidí. Taky se tam obviňovalo, kladly se požadavky. A přece to bylo něco jiného.

   Protože důvody byly jiné. Neexistovaly svobodné volby, zato všechnu moc ve státě měla jedna státostrana se dvěma nepodstatnými přívěsky, Národní fronta. Volič měl "občanskou povinnost" přijít k volbám - účast se sledovala, zapisovala  a hlásila - a měl jen dvě možnosti, vhodit platný nebo neplatný lístek. Těch, kteří odvážně vhodili lístek neplatný bylo málo. S těmi co nepřišli tak asi ty čtyři procenta. Dnes se k účasti na volbách jen burcuje - ale povinná není. A volit můžete vlastně kohokoliv. Nehodí-li se někomu standardní strany, volí jakoukoliv alternativu. Nebo nevolí vůbec. A nikomu za to nic nehrozí. To jedna změna proti dnešku.

   Demonstrace se tehdy svolávaly pokoutně, účastnili se jich jenom lidé připravení nést za účast následky. Pokud se o nich v médiích vůbec objevila nějaká zpráva, tak byla formulována, že "příslušníci VB vyzvali účastníky nepovoleného shromáždění k rozchodu". Pokud neuposlechli, byly použity zákonné donucovací prostředky. Pendreky, vodné stříkačky, zatýkalo se, po provedené lustraci se informace zasílaly zaměstnavatelům a orgánům místní zprávy. Žádat pak o výjezdní doložku nebo devizový příslib bylo zbytečné. Služební postup byl zaražen, někd následovalo i přeřazení na "méně odpovědné místo", extrémně i výpověď. A co hůř - ani jejich děti se nedostaly na vybranou vysokou školu, dokonce ani střední. Takže kdo přesto šel demonstrovat,  musel mít sakra silnou motivaci. Přesto se někteří odvážili. 

   Dneska je to jinak. Za účast na demonstraci nehrozí nikomu nic, nanejvýš, že po skandování z tribuny napovězených hesel ochraptí a budou ho trochu bolet nohy. Organizátoři dokonce nakoupili i deštníky, aby jim demonstranti nezmokli. Policie hlídá demonstraci jako celek, zamezuje konfliktům při případné protidemonstraci, dbá na bezpečnost celé akce. 

   Demonstrovat je dnes naprosto bezpečná zábava, vhodná  i pro matky s dětmi a invalidy Profesionálně vyrobené transparenty organizátoři rozdávají už při příchodu, netřeba je vyrábět pokoutně a nosit složené až k místu konání, aby nebyly zabaveny. 
  Přesto zůstává nemalá skupina demonstrujících, kteří si přinesou vlastní, dojemně neumělé transparenty. Taková demonstrativní transparentová romantika. To je druhý rozdíl od demonstrací v roce 1989.

   Třetí, zásadní rozdíl je v  cílech těchto občanských nepokojů. Tenkrát, pokud si pamatuji, hledat se mi to nechce, šlo hlavně o uspořádání svobodných voleb, kde by se mohli přihlásit i jiní kandidáti než ti s Národní fronty, tedy o vyškrtnutí článku č.4 z Ústavy ČSSR, který stanovoval státostranu KSČ jako jedinou možnou vedoucí sílu. O demisi se mluvilo také, ale hlavně proto, aby nějaké svobodné volby vůbec mohly proběhnout. 
Dnes jsou požadavky jiné. Má odstoupit předseda vlády, protože je podezřelý z machinací s dotacemi v EU. Má odstoupit mimistryně spravedlnosti, protože je podezřelá, že by bránila spravedlnosti. Mají odstopupit někteří zvcolení členové Rady RTV, protože chtějí lepší vyváženost zpravodajství. Ministerský předseda se prý musí zúčastnit TV debaty a obhajovat se proti námitkám poněkud demagogického "lidového vůdce" Mikuláše Mináře. A tak dále a tak podobně. Výčet toho, co demonstranti požadují je dost dlouhý. A požadují to naprosto striktně - jinak budou další demonstrace. 

   Co ale moc nezaznívá je požadavek na předčasné volby. Jistě - při nich by se asi ukázalo, že "nátlaková skupina", jak se jim kdysi říkávalo, zase není tak velká. Je docela možné, že by ANO opět předčasné volby vyhrálo a s ním i nějaké "nesystémové strany". Nesystémové z hlediska těch, kteří se snaží takovým "majdanovitým způsobem" získat moc ve státě. Zavést cenzuru internetu, který se stal svojí relativní svobodou projevu nebezpečný jakékoliv vládě - nejen u nás v Kotlince. Čili těch 96% nepřesvědčených má držet hubu a krok.

   Pražská kavárna chce k moci. Má své mluvčí - loutky a masu zblblíků, z nichž mnozí ani netuší, o co komu jde. Zdá se, že ta celá věc zdaleka není spontánní, ale je řízená,. Nevím zdali ze "zahraničních ideocentrál", jak se říkávalo, nebo jen pražskými kavárníky, Zelenými a Piráty, kteří se projevují spíše jako kryptokomunisté. Pořád dumám, kdo je vlastně ten hlavní loutkář a co sleduje.

   Co je opravdu chucpe, je vtipkování Nory Fridrichové na sociálních sítích o nevhodnosti slev pro důchodce. Při příjmech "vyvolených" je pochopitelné - tahle sorta "nadlidí" snad ani vlakem nebo autobusem nejezdí. 
Nicméně "koblihář" Babiš si už důchodce "koupil" - a nejen slevami. Důchodci - a jejich ve státě téměř 2 500 000 (cca 32% voličů tedy jsou často vděčni i za malá vylepšení své situace. Stejnou šanci měly i předchozí vlády - ale neudělaly to.  Takové výroky, jakých se dopouštějí podporovatelé Milionů chvilek jim velmi mydlí schody. 

   Mnozí "populární umělci" (zdaleka ne všichni) si svou účastí na dnešních demonstracích mydlí schody sami. Když letošní "pražský Majdan" nevyjde tak, jak by si jeho protagonisté přáli,  ubude jim možností uplatnění - potažmo výdělku. Dovedu si docela dobře představit interní informaci o tom, že některé kulturní akce nedostanou nenárokovou dotaci, pokud na nich bude vystupovat ten a ten. Ano, je to lumpárna - ale dělá se to docela běžně.

   Na co pražští kraválisté nepamatují jsou přeběhlíci. Někteří z těch, kteří jsou t.č. v jejich likvidačním hledáčku by se měli postavit na jejich stranu. Třeba jako tehdy Vladimír Dlouhý. Nebo ten mladý policista, který se na Letné omlouval milionu lidí, že některé z nich na Národní třídě zmlátil pendrekem. Takové lidi má dav rád - a ledacos jim odpustí.


120 000 lidí. 1,2% obyvatel České republiky

   Jediné, co považuji za spravedlnost dějin je to, že loutky i přicmrdávači - Minář, Fridrichová a spousta komentátorů, plných žlučovité nenávisti k Zemanovi, Babišovi, Rusku, "koupeným důchodcům" atd. bude v případě úspěchu pražského Majdanu rychle odstaveno a budou skuhrat, že "Revoluce požírá vlastní děti!" 





Ostatní si zažijí návrat do totality. Žádné benefity pro ně nebudou. 
Utáhnou si leda opasky. 
Mouřeníni splnili svoji úlohu a mohou jít.

Ano, třeba i tam!

10 komentářů:

  1. Byl jsem tam tehdy i nyní,tentokrát jsem nedostal "vumlem" vidím to jinak,důchodci(většina)a st. úředníci (všichni) jsou koupení ANO. Nahlédl jsem do dotačního palerma. Vaše nejtemnější sny nedosahují ani ke kolenům skutečnosti, to Vás mohu ujistit. Je štěstí v neštěstí, že (nevědi) " medvědi" nemaj zbraně a pochybuji že je seženou, nemají dotace na inovace.
    Takžetak,podotek: kočky(couři) mají skutečně devět životů!
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle ale není o Babišce.
      Politici si své voliče kupují odedávna - "Chléb a hry!". Vůbec nehodlám obhajovat ANO. Jen se mi zajídá způsob, jakým se pokouší 350 000 ovčanů z Kotlinky, tedy i něco víc než 1,2% změnit situaci. Demokracie je v tom, že rozhoduje většina a menšina se přizpůsobí. Děje se to ve volbách. Jenže poslední desetriletí se to mění - snaží se rozhodovat ti, kteří silněji křičí. Což o to, zase je to v pořádku. Ale tohle je odněkud řízené. A znervózňuje mě, že nevím dokud a co je cílem toho Loutkáře. Stane se to zjevným, až porazí t.č. panující věrchušku. Ale pak už asi nedopustí další volby.
      Historie: 1948 v ČR. Nebo nástup fašismu v Německu mezi válkami. Jde o jiné věci?

      Vymazat
    2. 3,5%, Kocoure, tedy trochu víc, ale technicky to nemění nic na tom, že jich není dost a měli by se tedy přizpůsobit situaci jak je a zkoušet štěstí v dalších volbách.

      Vymazat
    3. No fakt, už neumím počítat ani na kalkulačce... [;>/
      Zajímalo by mě, co jsem vlastně zvojtil.

      Vymazat
  2. Jo,Kocoure! Souhlasím s tebou ve všem. Je to svinstvo, co se děje a nebýt to smutný, tak jsem se smála, když jsem viděla ty deštníky. Muselo to všechno NĚKOHO stát spoustu peněz,a ty deštníky to takňák krásně zastřešily. Davy si zařvaly, pak všichni šli spokojeně na pívo, s novým parapletem, pěti stovkami navrch. Doma pak sebou plácli do postele - s myšlenkou - to jsme jim to zase nandali sladce usnuli. Co komu nandali z nich nikdo netuší. Měli na pívo a zahráli si na politiku. A pěkně si zařvali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je zkráceně celý tenhle článeček. Škoda, že to neumím tak krátce napsat.

      Vymazat
    2. Já to zase jen málokdy dovedu natahovat :-)

      Vymazat
  3. Musím se chechtat,Kocoure, ty rozvášněné davy byly většinou chlapského pohlaví...zajímalo by mě,kolik z téhle euforie přijde za 9 měsíců na svět dalších pár stovek pořvávačů.To byla jistě noc hodná pozornosti.Pakliže ovšem pívo nemělo navrch. V únoru to bude bům = boom bumbác. :-)))) A tak se Bábiška zasloužil o rozšíření kopulace, pardon - populace !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna tihle opravdu, ale opravdu nejsou ve zvýšených počtech potřeba, je jich i bez toho přírůstku až nad hlavu. Upřímně doufám, že nezapomněli na antikoncepci :-)

      Vymazat
    2. Tu možná zanedbali už jejich rodiče..

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)