Prohledat tento blog

čtvrtek 10. října 2019

Záchrana naší planety

Záchrana naší planety je na dohled!  Stačí jen:


  1. nepoužívat plasty
  2. nepoužívat auta, lodě a letadla
  3. v zimě netopit
  4. nejíst maso
  5. nemít děti






   Celé to vypadá jako pitomost. Bude to asi tím, že to opravdu pitomost je. Ti, kteří tu záchranu Planety prosazují by byli z 90% první, kteří by proti tomu začali reptat, byvše zvyklí na svůj komfort.  Těch 5 až 10% zbylých jsou fanatici, kteří myslí vážně to, co říkají a jejich prozření by trvalo déle, respektive by bylo způsobeno až mnohem tvrdšími dopady na jejich existenci. Na zbytku populace jim nezáleží, protože ONI mají přece pravdu. 


   Ovšem na druhé straně (díky mlíkaři Tovje) mnohé z jejich myšlenek jsou v podstatě správné. Jenže je to jako s komunismem. Idea docela dobrá, ale uskutečňují ji špatní lidé. Nestačí je vyměnit -  dobří nejsou k mání. Entuziasmu se nějak nedostává.  


  • Opravdu se moře znečišťuje těžko rozložitelnými plasty. Tím, že se v EU a USA zakáží plastová brčka, mikrotenové sáčky a a šťouchátka do uší se ale pranic nezmění. Leda se začnou používat brčka z nerezu, omývatelná a když se omyjí špatně, hrozí nakažlivé nemoci. Taktéž nebalené pečivo, ovoce atd. Plátěné tašky bude těžko hospodyně prát po každém nákupu. Papírové tašky jednak "nešetří naše lesy", jednak prostým testem zjistíte, že když začne pršet, záhy sbíráte nákup po zemi. A to, co zakážeme tady a za velkou louží bude prakticky okamžitě doplněno asijskými a africkými zeměmi kde naši zákonodárci nedosáhnou i kdyby měli ruku jako Saxana. Zvážil jsem si své léky (jsem už starý a tudíž "drogman") a jejich přepečlivé balení. Váha "blistrů" (karet) a krabičky byla 65% - 75% váhy celého balení. Kdyby se používaly staré skleněné (nebo i plastové) lahvičky, byl by poměr mnohem příznivější a navíc by balení zabralo asi 20% současného objemu, čili i doprava by byla jednodušší. A sklo je snadno recyklovatelné.  

  • Na silnicích je opravdu příliš mnoho aut. Dálnice se dusí, už dlouho nepamatuji ranní zprávu o dopravní situaci, kde by nebylo označeno aspoň jedno zacpané místo. Naposledy si pamatuji takové hlášení loni na první svátek vánoční. Elektroauta to určitě změní. Že není dost elektřiny na jejich nabíjení, není ani dostatečný počet nabíjecích míst a nebude dost lithia na baterie je mylný předpoklad. Auta totiž budou tak drahá, že si je bude moci pořídit jen zlomek lidí, kteří je dnes využívají. Čímž se vyřeší mnohé. Podmínkou ovšem je, aby fungovala veřejná doprava -  aspoň v takové míře, jako v polovině minulého století. A ta může být klidně i na elektřinu. Minulý týden jsem čekal na autobus do Hlučína a z nudy jsem se díval, kolik lidí jede v jednom autě. Než autobus přijel, tak jsem napočítal 57 osobních aut, kde seděl jeden člověk, 19 aut, kde seděli dva a 8, kde jich bylo více. Celkem cca tři nepřeplněné autobusy. Tramvaj do Hlučína (16 km) už nejezdí léta. Autobusy poměrně zřídka. Proto musí mít tamní rodina hned několik aut. Nedostali by se ani do práce, ani třeba k lékaři. 

  • Kdyby se každý půlrok neobjevil nový model i-phonu a s obrovskou reklamou nevnucoval (hlavně mladým) - ty "užitečné vlastnosti a nové funkce" jsou stejně většinou na hraní, ne na navázání spojení a místo toho by měl větší výdrž a byl opravitelný, ušetřilo by se nejen na elektřině. Laptopy a podobné věci rovněž. Nakonec se stane, že psací tabulka s možnosti mazání se ukáže být lepší pomocník než nejchytřejší telefon. A nekazí se. Dtto spousta dalších podobných výrobků. Neboli - udržitelný rozvoj je podle mě jen další prázdné heslo.
  • Pohyb zboží po celém světě. Jistěže si nebude každá země vyvíjet své vlasní mikroprocesory nebo třeba pračky. Ale proč se dovážejí drahé brambory z Egypta, když se bramborám v Kotlince daří a mohly by se pěstovat třeba místo řepky. Byli bychom aspoň částečně soběstační. V banánech sice soběstační nebudeme, ale ty se opravdu dovézt dají.  Proč třeba prodáváme mléko do Německa a dovážíme odtamtud údajně ne dost kvalitní mléčné výrobky a zavíráme vlastní mlékárny a sýrárny mi nějak hlava nebere. Atd. 

  • Proč se politici a odborníci (i environmentalisté!) slétají na konference z celého světa, na nějakou zajímavou destinaci, když by mohli konferovat pomocí telemostu. Dnes je to snadno řešitelné - přenášíme tak nejen fotbal, ale třeba i operní přestavení z milánské Scaly. Což mezi námi je trochu podvod - kdo mi zaručí, že to není natočené? A umělci přijdou o nadšené ovace - i když jim je mohou pustit také ze záznamu. Ovšem nahnilá rajčata a zkažená vejde vrhaná na jeviště při mizerném výkonu asi technicky napodobit nedokážeme.

  •  Proč cestovní kanceláře stále organizují zájezdy na stejná místa, kde je pak hlava na hlavě a pokud se jedná o památky, tak ty dostávají těžce na zadek. Na zeměkouli je přece spousta zajímavých míst, kde žádný turista ani nepáchne. Mnoho z nich je i v naší Kotlince. Dalo mi dost shánění, abych se dostal do Peterburgu (Leningrad) jako normální člověk, ne jako turista. Stálo to za to. Teď zkouším totéž se Sibiří. Chci vidět víc než místní pamětihodnosti. Běžný život. Krajinu, přírodu, lidi. Takovým způsobem, jakým už přes pětašedesát let zkoumám Jeseníky.


   Mohl bych pokračovat, ale příklady kolem sebe vidí každý. Oponenti ovšem tvrdí, že by přiznání, že naši "zachránci planety" mají v něčem pravdu ohrozilo naši svobodu. Svobodu volby. Ale kdepak, svobodu volby už dávno nemáme. Musíme koupit, to co je dostupné, na co máme, nebo docela shánět, když nechceme to, co je nabízeno. 

   Homo Sapiens je tvor stádní a všichni, kteří nám něco nabízejí s tím kalkulují, i když nám tvrdí, že zrovna nám nabízejí nevšední zboží, speciálně pro nás. Problém je v tom, že ty "speciality" nabízejí úplně všem. Za vším nehledej "ženu", ale prachy. 

   Nápad nemít děti je hoden Darwinovy ceny. Byl by docela v pořádku, kdyby se týkal jen jejich hlasatelů. Protože by za jednu generaci spolehlivě vymřeli - i se svými idejemi. Takže aspoň ty geny by vymizely.  

   "Zachránci" naší planety to chtějí změnit i za cenu, že "...nějací lidé zemřou. Svrhneme je a vytvoříme demokracii vhodnou pro daný účel"! Když se jen krátce zamyslíte, tak zjistíte, že jim jde o jediné - o moc. A budou-li mít moc, budou mít i prachy a stanou se zase oni tou "top třídou". Obyčejný boj o o moc, o trůny. Nic jiného v tom nevidím.
  
==III==


   Jako že se opakuji? Ale ano, opakuji, píšu přece v podtitulu, že se tu nic nového nedozvíte. Ale i na to staré se rádo zapomíná a opakování je (prý) matka moudrosti. Nebo projevem stařecké demence.



Mám šanci vyjet na pět dní do Sudet, tak toho (asi naposledy v tomto roce využiji). Snad se mi tam podaří dopsat jiné téma - cykličnost revolucí, revolt a převratů. Na časové ose to vypadá docela zajímavě a kupodivu i logicky.

4 komentáře:

  1. K čemu by však ta "zachráněná" Země potom byla?
    Takže bychom si měli ty body trochu vyměnit s ohledem na pokud možno dlouhou existenci lidstva a kultury na této Zemi, neboť to musí být naší prioritou.
    Nemít děti, to je oxymorón- je třeba ty děti mít, ovšem v míře, kterou tato Země dokáže slušně uživit.
    V dobách, kdy lidstvo kosily epidemie, třeba moru nebo války, bylo normální, mít třeba 7 dětí. V současnosti přežívá daleko větší počet lidí, dožívá se i několikanásobně delšího věku. V televizi nám ukazují vypasené černoušky, kteří slouží jako ilustrace "hladu", když pijí cosi z plechového hrníčku. Máme jim přispět, jejich rodiče ty houfy prý neuživí. Tak proč jich tolik nadělali?
    Každému z nich darovat auto, postavit domek, to je jistě krásný úkol pro filantropy, ale bohužel nad síly kterékoliv společnosti.
    Zemědělská produkce roste spíš lineárně, pomalu a její zvyšování zatěžuje přírodu chemikáliemi i zabíráním ploch. Lidstvo se však právě v těch nejméně vhodných místech množí exponenciálně. To musí vést buď ke katastrofě, nebo k omezení porodnosti.
    Omezení zde jsou, jenom je politika nechce vidět. Nic není v neomezeném množství, už s pitnou vodou jsou mnohde potíže. Takže je třeba se na ty možnosti omezit, skončit s politikou nekonečného růstu produkce. Betonu je všude už moc.
    Když nás za 100 roků bude 10 miliónů, uživí nás vlastní zemědělství, průmysl bude vyrábět jenom tolik, aby nahradil vysloužilé výrobky, mnohé se může dlouho opravovat, měnit modely jenom proto, že se už za 5 roků okoukaly je nesmysl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mildo.
      Váš názor považuji za veskrze přijatelný. Jen si dovoluji podotek: ještě “hrajeme” zelenou kartu nebo už se může říkat pravda? Pokud hrajeme budete označen za "dosaď co chceš"
      Ale mnoho lidí ,i já, říká: „Žij a nech žít.“

      Cituji: Nemáte rádi kuřácké hospody? Výborně, tak se jim vyhýbejte. Nemáte rádi ženská příjmení bez -ová? Tak si -ová ve svém jménu ponechejte. Nemáte rádi fotbal? Nekoukejte na něj. Myslíte si, že exotická zvířata lidem do rukou nepatří? Nekupujte si je. Vadí vám drogy? Neberte je. Nemáte rádi zbraně? Nepořizujte si je. Myslíte si, že bychom měli pomáhat chudým? Výborně! Tak běžte a pomáhejte chudým. Nemáte rádi, když jsou obchody otevřené o státních svátcích? Tak svůj obchod o svátku zavřete.

      Není nutné k tomu nutit druhé.
      Ps. Prosím. mám rád zbraně! Ozbrojte se pokud máte rádi život.
      4P

      Vymazat
    2. Jistě Mildo, pravda pravdoucí - a tak jednoduchá,. Jenže v současbné době naprosto neprosaditelná. Ne ve společnosti, kde je "chudáčkem" každý, kdo se jim sám prohlásí a hlasitě křičí.
      Začne-li někdo mluvit o nutnosti omezit porodnost je okamžitě napaden, že "množit se" je přece základním lidským právem. Příroda si počet jedinců jednoho druhu docela tvrdě regukluje. Souboje samců o samičku mají jsou způsobem, jak zachovat zdravý genofond. Těch regulačních mechanismů je ale více.

      Co se týká méně rozvinutých oblastí a populací(!) se chováme nesmyslně. Jako kdyby hospodář, kterému myši žerou úrodu v sýpce sypal zrní na dvůr v domnění, že si svoji, pro jeho přežití důležitou komoditu ochrání. Objeví se (narodí se) jen vice hladových myší a útoky na jeho sýpku budou o to intenzivnější.

      Na lidskou populaci a "pomoc rozvojovým zemím" si o aplikujte sami.
      Snažíme se zasahovat do regulačních mechanismů Přírody, které fungují celé (sta)miliony let. Nebudeme úspěšní. Příroda si to "ošéfuje" sama.

      Vymazat
  2. Ještě douška, "Rozhodně je dobré vědět who is who. Nějak cítím ve svých starých kostech, že příští převrat nebude sametový... "
    4P

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)