Prohledat tento blog

sobota 4. dubna 2020

Skuhrání (ver. 2020.0)







Skuhrání, skuhrání, všechny smutky zahání,
skuhráni, skuhrání je lék.
Skuhrání, skuhrání to nám prachy zachrání,
skuhrání je lék.



Tedy jak jsme na tom?  Kdekdo umírá:

A kdo neumírá?
  • Advokáti
  • Soudci
  • Exekutoři
  • Banky
  • Lékaři (i když oni tvrdí něco jiného)
  • Potřeby pro kutily a zahrádkáře
  • Krematoria, pohřební služby, výrobci rakví a hrobníci
  • Poskytovalelé internetu a mobilní operátoři
  • Česká televize a rozhlas
  • Státní úředníci
  • Zastupitelé všech stupňů
  • Vláda a sněmovny
  • Důchodci (sice umírají nejčastěji, ale pro některé pořád ne dost intenzívně)



Kdo je nebo tuší, že bude v průšvihu? 
Ti, kteří poskytují věci zbytné, luxusní. 
Ti, kteří jsou nějakým způsobem dotováni. 

   Chlapec, který se zadlužil, protože chtěl mít ten nekrásnější tetovací solón v Praze je najednou bezradný, nemá na splácení. Ale - co se stane, když zkrachuje polovina tatoo salónů? Nic. pořád zbudou i v centru Ostravy nejméně dva, aby byla konkurence. Několik hloupých holek se nenechá potetovat a zachovají si čistou kůži a nebudou tak muset v pokročilejším věku znova platit velké peníze za odstranění tetování, neb většinová společnost považuje tetování za výstřelek, módu a taková potetovaná finanční ředitelka moc důvěry u starší klientely  nevzbudí.

   Pokud zkrachuje polovina divadel, ostatní aspoň budou mít lepší návštěvnost a nebudou si přetahovat herce a hudebníky.  Hudebníci a zpěváci na volné noze si budou víc vážit stálého místa a nebudou pro pár tisícovek navrch putovat z orchestru do orchestru. Špičkoví herci a moderátoři budou přijímat i méně lukrativní "kšefty". Nebude jich zas tak moc. 

   Pokud se letos neuskuteční Colours Ostrava a bude až příští rok, požadavky hostujících umělců nebudou tak nebetyčné. (A v noci bude v okolí tišeji.) Případně "Colours" zkrachují a objeví se nějaký nový festival. 

   České dráhy si začnou více vážit svých zákazníků - nejen pod tlakem soukromých dopravců. 

   Restart vbelkých automobilek a navázaných provozů závisí na odbytu aut v Evropě. tyen je v současnosti ubohý. Poklesnou ceny aut, nových, pak i z autobazaru - lidé nebudou mít potřebu měnit auto každé dva roky a nebudou na to mít. Tedy někteří ano, ale ti trh s automobily nazachrání. 

   Většina z institucí vyjmenovaných v úvodu buď pobírá nějaký druh dotace nebo je zadlužená. "Udržitelně se rozvíjela". Teď se náhle něco změnilo. 

   Farmář, který počítal, že na sklizeň najme 200 Poláků nebo Rumunů najednou zjišťuje, že nepřijedou. A buď, že buď musí zaplatit místním lidem slušnou částku, nebo může úrodu rovnou zaorat. Ale neví, co na to řekne pojišťovna.  

   Ti všichni teď skuhrají a proklínají vládu nebo koronavirus a požadují pomoc, kompenzaci, odpuštění daní, splátek atd. 
   Virus na to neuslyší, protože nemá uši. Vláda ano, protože neví, co by se stalo, kdyby nepomohla. Jestli by neztratila popularitu. A váží, jestli bude mít dost peněz na takové množství podpory v nezaměstnanosti, hmotné nouzi atd. a nebude tak levnější "pustit chlup".

   Široké publikum bude náladové jako vždy. Někdy se zůčastní sbírky na něčí podporu, jindy ne - podle popularity žádajícího. Ale ta ochota dát někam své peníze a nedostat za to nic bude klesat s počtem natažených rukou a v neposlední řadě v průběhu času. 

   Vláda má na vybranou: Buď se pokusit finančně pomoci všem a zemi příšerně zadlužit, (s tím, že dluh bude nesplatitelný se sice dá počítat, ale podobně na tom budou všichni.) Peníze budou ztrácet hodnotu, nastane masivní inflace. Možná i opádivá. Lidé přijdou o své úspory a takovou vládu už volit nebudou. Pokud ještě nějaké volby vůbec budou. Možná se objeví přesvědčivý Spasitel a bude (jednou pro vždy) zvolen. Není to zas tak nepředstavitelné. 

   Nebo dá peníze jen některým a bude čelit spoustě obvinění z protekcioniosmu, klientelismu a jak je teď zvykem i žalobám.

 Nebo všechny ty natažené ruce věrchuška odmítne - a nastane velká úmrtnost mezi podnikateli. Ti už to tuší a straší příšernou budoucností. Přičemž to jsou titíž lidé, kteří si do nedávna stěžovali na vysoké daně a zasahování státu do jejich byznysu. 
   A vláda bude muset najednou čelit obrovském tlaku nadnárodních koncernů a korporací, které k tomu budou používat "své" politiky, přísliby peněz nebo hrozby soudními procesy. 

   Ostatní, uvedení v seznamu "Kdo neumírá" jsou jasní. Budou v nové době potřeba. Soudy, advokáti, a exekutoří přijdou na řadu hned po výrobcích rakví a hrobnících. 
A pochopitelně i "Kostěj nesmrtelný" - Česká televize a Rozhlas. Ty si nikdo neodváží zrušit, protože stále mají největší vliv na voličstvo. Soukromé televize a rádia jsou zatím svobodná. Když se jim politik nebude líbit, tak má smůlu. Ten politik. Ale až pořijde kocour... eee, čo to táram, až přijde diktátor... A bude se vysílat pod samopaly.

   Internet sice poslední dobou získává na významu, ale je tam poněkud těsno a bezvládí. Velcí poskytovatelé světového významu jsou příliš mocní na to, než aby se zalekli nějaké Kotlinky uprostřed Evropy a právě ti určují cezorní zásahy. 
   Na sociálních sítích se starají o "mravnost", "gender"nebo "rasismus" - bohužel podle svého vlastního výkladu. Ale jejich dlouhatánské prstíky zasahují do provozu sítě daleko více. Stačí, když se nějaký jejich vyhledávač stane dominantním - a už vyhledává v pořadí, jaké má naprogramováno. 

(Doporučuji si vyzkoušet i jiné vyhledávače než od Google a porovnat výsledky. Velmi deprimující...) 

   Množství informací a desinformací je na netu tak obrovské, že se net jako zdroj informací dá používat velmi  obtížně, jestli vůbec. Což ovšem platí i pro značné množství ostatních médií. 

  Najít nějakou "lučavku královskou" na pravdu asi nejde. Byly prokázány podvody a přepisování faktů i na nápisech v hrobkách faraonů. 



Žijeme v zajímavých časech - jak praví klasik.

===============



Zajímal by mě názor odborníků seskupených na Šumavákovi, ale nový systém mě tam nechce pustit a spojení na admina nemám.
 Pokud někdy čtete tenhle blog, dejte mu prosím zprávu. 

1 komentář:

  1. Dějiny se stále opakují, Buddhisté považují naši existenci za vytrvalý koloběh narození a smrti. Bic nového pod sluncem hlásil už před 2000 roky latiník.
    Proto je tak důležité, studovat historii, musím to svému vnukovi vtloukat do hlavy.
    Třeba předchůdce EUR byla měnová unie už ve feudalismu, stříbrné mince měly různé motivy v různých státech, ale vždy přesně určenou váhu. takže tolar nebo zlatka, groš nebo libra, vše bylo v poměru váhy matroše v pevném vztahu, bez bankovních poplatků.
    Dojelo to na stejnou vadu, jako dojede brzo i EUR- v různých státech z těch mincí tak dlouho uštipovali , až ty mince ztratily hodnotu a důvěru.
    S informacemi pro veřejnost je to odjakživa jasné, co vybubnovával na návsi pandur, bylo předem schváleno panstvem. Dnes totéž dělá televize, rozhlas silně ztratil na významu. V rozhlase totiž nevidíme oduševnělou tvář vysoce honorovaného hlasatele, konferenciéra, slavného hosta.
    Jenom na internetu se zatím prohání různí piráti, bukanýři, dobrodruhové,ožralové, nekontrolované živly. Těm však v dohledné době bude zatnut tipec.
    Digitalizace odhalí každé špatné slovo, kde se vyskytne, bude vymalováno.


    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)