Prohledat tento blog

sobota 9. května 2020

Disidenti

Postřeh z tramvaje




   Poslední dobou se nějak nemůžu zbavit zánětu šlach na noze a tak se je snažím moc neprovokovat a jezdím ten jeden a půl kilometru do Ústavu tramvají. Město to dalo pro přestárlé zadarmo, tak co...


   V tramvaji by se měla nosit rouška. Příkaz doby. Pokud je pravdivé heslo "Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě!" tak nezbývá než se ujistit, že takových 90% cestujících ten úzus dodržuje a má nasazený náhubek. Jen asi tak každý desátý riskuje raději pokutu (ale poslední dobou jsem policistu viděl jen jednou) a jezdí "prostohubý" - bez roušky. Někteří ji mají pod bradou a kdyby se schylovalo ke kontrole, tak si bleskem nasadí a budou dělat jako by nic.

   Přirozené "rozvolnění" se dalo čekat, propozice věrchušky jsou poněkud zmatečné a nejasné. Vlastně se jí ani nedivím protože informace od epidemiologů jsou rozporuplné a tlak těch, kteří nemohou vydělávat asi dost enormní. Věrchuška se je snaží uplatit. Pochopitelně z peněz nás všech. Ovšem pokud se situace s nákazou zhorší, asi opět přituhne.  Nemohu posoudit - náš Ústav byl zcela utěsněn jen 14 dní a tak mě to stálo jen polovinu výplaty. A důchod mi došel celý. 

   Národ se rozdělil na "chřipečkáře", kteří nebezpečí nákazy popírají a marginalizují (do okamžiku, než se sami nakazí jako Boris Johnson),  a na koronaalarmisty, kteří hrozí snad vyhynutím lidstva po meči i přeslici, ale čísla, byť nemalá, jsou procentuálně spíše na straně "chřipečkářů". Ale o tom už bylo napsáno mnoho zbytečných slov aniž by to na situaci mělo jakýkoliv vliv.

   Jak si tak jedu ty tři stanice, začal jsem si všímat bezrouškářů. A zjistil jsem, že jsou si dost podobní.

   Dělí se do dvou skupin: Muž, asi tak 35 - 55 let, většinou proplešlý, s břichem nebo naopak vyhublý chlápek v sepraných džínách s hřívou hlasů a vousů - typ Rumcajz -  který se bystře rozhlíží po okolí a čeká, až ho někdo upozorní, že by si ji snad měl nasadit a je evidentně připravený se okamžitě pustit do hádky. Pokud se nikdo takový nevyskytne, zhrzeně vystoupí a na truc si venku zapálí cigáro.

   Nebo mladý muž/pár, s i-phonem a fajfkami v uších, který tak demonstruje, že už má svou vůli a že mu nikdo nebude poroučet. Je-li to pár, tak se obvykle ostentativně líbá. Jejich odhodlání ale není tak silné, jako u "přednasraného" samce předchozí skupiny, protože když nastoupí někdo kdo by mohl snad být revizor, bleskem si oba roušky nasadí a tváří se, jako by se s rouškou už narodili.

Jak vidno, bezrouškové jsou nějak napružení. Inu, karanténa se na někom podepíše a někdo už je zkrátka takový. Spolužák Kuchrýk dostal aspoň jednou měsíčně na budku, provokoval, on prostě musel, přesto, že byl malý a sporý. Takže na tu budku dostával pravidelně. 

   Ostatní většinou mají roušky jak-takž nasazené,  často jim sice kouká nos - ale nechtějí konfilkt s kýmkoliv. Nemají chuť se s tím zaobírat. Prostě běžní ovčané. I já  patřím mezi ně. Rouška mě sice otravuje, potí se mi pod ní huba, ale ne natolik, aby mi to stálo za vybočení z řady. Nebo za hádku.

   Je zajímavé, že jsou to vizáží podobné typy jako mnozí disidenti sedmdesátých a osmdesátých let. S některými jsem se setkal, netuše, že jsou to ti "protirežimní buřiči", to jsem se často dozvěděl ex post.


   Ale vizáž a předpřipravenost na hádku je s "rouškovými disidenty" docela spojuje.

9 komentářů:

  1. Roušky jsou vůbec problém. Pro mě tedy mohutný. Mám CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc) a rouška mi brání v dýchání až tak, že se musím na ulici každých deset metrů zastavit a čekat, až se srdce a plíce vyrovnají s nedostatkem kyslíku. Možná mě klepne i pepka. Ale legrace to není. Nosím roušku s nosem venku a tuhle mě nějaká baba tvrdě sjela. Šla ode mě asi 6 metrů a obávala se nákazy. Jinak Pražané jsou ukáznění, řekla bych až pedantsky. Málokomu kouká nos, jen snad mně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro...........jinak.........Vaše hypoventilace, restrikční ventilační porucha, bronchopatie, respirační insuficience, to vše je kontraindikace k nošení roušky. Tedy, je to na Vás zda nosit nebo nenosit. To jsem korektně neuvedl demenci, při vší úctě.
      4P

      Vymazat
  2. Praha je prostě jiná, Astro. Už jsem si všim. [;>D)

    OdpovědětVymazat
  3. Nicméně (opomenu-li drobnou jedovatost E-káčka) CHOP(I)N v kombinací a Coviem19 může být "konečná". Bez ohledu na věk. Jenže - rouška chrání před rozšiřováním nákazy, ne před jejím přijímáním. Tam moc účinná není. Vyhýbal bych se raději lidem bez roušky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nešlo o jedovatost, ale o http://www.mzcr.cz/dokumenty/mimoradne-opatreni-noseni-ochrannych-prostredku-dychacich-cests-vyjimkamip_19148_4135_1.html

      kde nám vrchnost z AGROFERTU, pokud jsme dementní, kdo není, umožňuje roušku nenosit, není co dodat.
      Konec hlášení.
      4P

      Vymazat
    2. Přípodotek:
      d) osob s poruchou intelektu, kognitivní poruchou či závažnou alterací duševního stavu,
      jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu
      4P

      Vymazat
  4. Jedovatosti mám ráda, Kocoure. Je to taková pepřenka! Tím nehájím Ekáčko. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ale EKáčko, vždyť o nic nejde, je to jen takový písemný škádlení. Včera jsem byla po letech v Kauflandu. Ohromena množství zboží jsem se tam ztrácela jak ta pomyslná jehla. Celkem třikrát jsem byla upozorněna, že mi kouká z roušky nos a že musím tento zakrýt. Zakryla jsem a musela jsem to nádherné nakupovací středisko potom rychle opustit, abych se mohla venku nadechnout. Tím chci jen říct, že se tady v tom motáme jak nudle v bandě. Jak tuším, vy bydlíte někde v lůně přírody. Vám se na to kouká prostřednictvím sdělovacích prostředků ! Přijeďte si to sem někdy zkusit navostro.Jo,a váš přípodotek WWW... nelze rozkliknout, nicméně pochybuju, že bych to nečetla v uplynulých dnech několikrát na netu. Fór je v tom, že všichni neznají a nečtou všechno, potom ty pokyny jsou na draka.A navíc, pokyny se neustále proměňují, asi podle toho, jak se kdy který ministr, pokyny vydávající, večer pohádal s tchyní, kterou potřebuje umořit. Nevhodná manželka je též dobrý terč.
    Tak vás zdravím do lůna přírody a svoje sympatie přidávám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EKopřípodotekpřípodoteku13. května 2020 v 6:51:00 SELČ

      Milá Astro, fooor je v tom, že nikdo nic nečte a jen čumí na TV, tam to z daní placení vykládači vykrádačů přeloží do blbštiny které věří nejméně 35 % ovčanů. A když dojde na lámání chleba ostatní jen stáhnou ocas a říkají si, může být huř. Vono bude,je,bylo,tak co, že? Léčebná metoda je známa, BÍDA S NOUZÍ.
      Přípodotek je PDF na strankách MZCR, je třeba stáhnout a otevřít v Adobe Acrobat Reader DC (chodí mi to do mailu zapomenutého z dob služby lidu)techvzato je tam vše co včera špatně interpretovalo rádio Jerevanfert.
      Podotek: Kocoura tu možná moc neužijem, slib SOCANOFERTU 4,5 Megajardy do stánků kultůrna oživil jistě i NDMS.

      4P

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)