Prohledat tento blog

sobota 23. května 2020

Tlupa

Z jednoho dobrého blogu:




...dnešní EU k těm hranicím a koncentrákům rapidně spěje… Za potlesku vovčanů… Měj na paměti, kolik Němců a kterých soc, skupin nadšně volilo Hitlera. V roce 91 jsem sám v Moskvě u Levitina viděl, kolik Rusáků a i jinejch národnotí stále ještě adorovalo Lenina – a starej Žid Levitin marně poukazoval, že to byl stejnej hajzl, jako jiní diktátoři… Některý věci lidem nevysvětlíš!



Nevysvětlíš... 

   Pravda stejná, jako o těch žhavých kamnech. Porovnávání jednotlivých společenských systémů je sice zábavné, můžeme se blýsknout vědomostmi, ale ve skutečnosti nemá pro budoucnost lidstva, ba ani jednoho atomu této společnosti, člověka, valný význam.
Je bohužel nutné konstatovat, že každý společenský systém (řád, zřízení) časem degeneruje, vznikne proti němu odpor a je nahrazen jiným. Ale i ten se časem "pokazí" a dějiny pokračují dále, další změnou. 

  Dá se říct, že nejdéle vydržela společnost prvobytně pospolná, tlupa. Otrokářství, z této společnosti vzniklé trvalo také dost dlouho, pak nastal raný feudalismus  - až po dnešní "demokracii" o které nikdo nedokáže říct, co vlastně znamená. 

   Co se ale empiricky zjistit dá je skutečnost, že poté, co se část lidí dostane do isolace (ztroskotání lodi, havárie dopravního letadla, odříznutí části nějakého území, zajatecký tábor atd.) vzniká mezi přeživšími jakási obdoba tlupy. Původní společenské postavení přestává do značné míry platit. Ustavuje se přirozený vůdce, ten, který dokáže ostatní přimět ke spolupráci na nějakém úkolu, inženýr, který ví, jak ten úkol provést, právník, který se snaží vyřešit spory.  Později přibývá ideolog, šaman, který vysvětluje a hlavně obhajuje příkazy vůdce - třeba nějakou vyšší mocí. *

   Těchto několik lidí vytváří "radu starších", tedy jakousi vládu. Pokud si vezmete historické nebo SF příběhy o isolovaných skupinkách, vždy mají podobné uspořádání. Dokonce i jen společensky isolované skupiny se pomalu začínají takto samorganizovat. Např. West Side Story a jejich Tryskáči a Žraloci. Nebo moderní gangy v městech. Mafie nebo Yakuza je už na tenhle způsob příliš velká, tam to spíše připomíná podivný stát.

   Takže se zdá, že upořádání "tlupy" je základní a přirozené. když tak uvažuji, měl jsem "tlupu" i na úseku. Dělal jsem tam "náčelníka", měl jsem i svého "inženýra" (doslova), šamana i "právníka". To si ovšem uvědomuji až s odstupem několika let.  

   Jakmile nástavba řádu začne zahrnovat příliš mnoho lidí, přestává většině vyhovovat, většina nerozumí rozhodnutím náčelníka a začíná reptat. Jakákoliv demokracie, "lidovláda" asi taky není to pravé ořechové - vždy se najde nějaký přesvědčivý "náčelník a šaman" a je po demokracii.

   Diskutovat o jednotlivostech, zda je nacionální socialismus horší nebo lepší než internacionální případně jak se liší režim "osvíceně diktátorský" od naprosté anarchie nyní zvané "neoliberalismus" sice můžeme (a budeme), na běhu světa však nic nezměníme. Změnit společenský řád se pokoušelo už spoustu chytrýdch lidí - a jak vidno, zatím nikdo s funkčním a dlouhodobým řešením nepřišel a myslím, že ani nepřijde.




*/  Doporučená literatura - jakákoliv postkatastrofická fikce, dystopie  nebo příhody skupin, které se ocitly v podobné situaci. Taktéž mohu doporučit strávit několik (set) hodin u expozice primátů v ZOO. Za určitý čas už víte, kdo má jakou roli. Možná vás ta podobnost s lidskými vztahy trochu vyleká tak jak se to stalo mi.


Jako obvykle - dodatek:

Toho přirozeného rozdělování funkcí si všimli i jiní. Neříkají tomu tlupa, ale kmen.

1 komentář:

  1. Je škoda (možná není), že tu v lesích žádná neochočená tlupa na pozorování nezouzá. Pozorovat můžeme jen jedince, ostatní se úspěšně maskují. Cestou do oplocené dependence je "náhodně" přioplocena obora nějakého podúředníka z MV. Tu oboru s daňky z obytňáku obhospodařují dva jinozemci, zřejmě dodaní službou CP. Tam je to však výživné. Daňci jsou krotcí, kontaktní, reagují na potencionální přikrmovače srocováním u oplocení a prostrkáváním čenichů pro mrkvičku. Ani jim ji nemusíte dát, stačí předstírat..........Do háje, už chápu, oplotit-omezit-slibovat,občas mrkvičku, stádo je hned povolné a vděčné. Daňci budou jednoho dne poraženi na maso, STÁDO ano také.
    4p

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)