Prohledat tento blog

úterý 26. května 2020

Velká témata a hologram

KORONÁČ

   Tisk je zahlcen důsledky "pademiečky". Tisk, internet, rozhlas i TV má své téma, které převrací stále dokola, zve tam odborníky různých kvalit, politiky většiou "vládního vyznání" i běžné lidi. Když se vyberou jen ty vhodné rozhovory, lze dokázat, že si národ myslí naprosto cokoliv. Je to jen otázka výběru, co odvysílám a co smažu. Takže se spekuluje o tom, že soudy budou zahlceny žalobami na stát, že svými protiepidemiologickými opatřeními někomu omezil podnikání a způsobil škodu.


   Tuhle zlatou žílu si nenechají ujít právníci. Ti na tom nemohou tratit. V televizi o tom věcně promluvila ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Pokud podnikatelé mají škody, jako že mají, nechť se obrátí na soudy a prokáží je. Skromné odhady říkají, že je to záležitost na desítky let - při výkonnnosti našich soudů a obrovských možnostech obstrucí a odvolávání se. Až do toho Štrasburgu.

   Většina lidí na ulici byla dneska orouškovaná. Buď nezaregistrovali "uvolňování" (hrozně mi to připomná ono slavné "zkracování" z Postřižin) nebo se jim nechte je nasazovat a sundávat, když vcházejí do obchodů. Je ale pravda, že čtvrtina mé pěší trasy mezi Ústavem a domovem vede vnitřkem takového velenákupního centra. 
Ale roušku stále mají nejen dospělí nad šedesát - tedy "ohrožení", ale i mladé krásné slečny. Možná jim ta rouška připadá sexy stejně jako Schumacherově paní. Nebo ušetří za rtěnku. Mladíci tak halb und halb - metrosexuálové v rouškách, "betanici" většinou bez.   
   Typický "odbojník"  bezrouškáč  má mezi 40-50 roky, je obtloustlý, lehce zanedbaný a tváří se vzpurně. Ten ji ale nemá ani obchodě nebo v tramvaji. Bývá okolím ignorován což, jak se zdá ho irituje ještě více.

ANTI...

   Protiruské štvaní, překrucování skutečností, které mi připadá jako ideologie sem vnesená odjinud - Německo, USA? My, kteří jsem si zažili na vlastní kůži opravdovou ruskou okupaci v osmašedesátém jsme se už většinou "odbublali" a začali rozlišovat mezi dnešním Ruskem a tehdejší Sovětským svazem. Mezi státem a národem. 
   Tedy většinou, někteří moji vrstevníci s tou nenávistí už asi půjdou až do hrobu. Ale to je jejich problém. Já se tím nenechám otravovat. Mám ale radost, že nejsem sám. 

Pár citátů:


"Nejúsměvnější jsou kokútci, co všem, kteří mají k Rusku pozitivnější vztah, mají třeba rádi jeho kulturní klasiky, nadávají do bolševiků. Rus rovná se bolševik? Tak jestli takhle, tak v tom případě, což takhle co Němec, to nacista? – Ale to už ne. Němci jsou ok... ti jsou na Západě, přece. České protiruské hnutí je složené z celého spektra mimořádně postižených individualit a každé lejno si to bere za politickou startovku k vlastnímu zviditelnění."  (Michal Gulyáš, herec)



„Takhle to dopadá, když českou zahraniční politiku namísto vlády určuje několik pózérských komunálních hlupáků. Odstraňováním Koněva to začíná, stavěním pomníků válečným zločincům pokračuje a pak už se řetězí jedna pitomost za druhou a navzájem se přebíjejí,“ vyjádřil se stručně a jasně i hudebník Petr Štěpánek."



   Je zajímavé, že taková ta smířlivost se týká hlavně starších, právě těch, kteří osmašedesátý zažili. Ti mladší nenávidí Rusko "z doslechu". Protože o něm nic moc neví a neumí rusky, takže si z žádným "prostým občanem" moc nepopovídá.






VLASTNOST HOLOGRAMU

   K té "naší antiruské kampani" - protože mi se to jako kampaň jeví. Opravdu to připomíná známé fráze z mého útlého mládí, "vrahy z volstrýtu" a "amerického brouka". Nemůže rto ale mít úspěch u starších padesáti let a jejich potomků. Protože to, co se vydává za "Paměť národa", nějaké reportáže mladých studentů humanitních oborů, které jsou už tendenčně natáčeny a pak pečlivě ideologicky prostříhány zatím nefunguje a fungovat nemůže.
(Ty vystříhané části bych ale nemazal a schoval si je. Třeba se ještě budou někdy hodit.)



   Proč? Protože skutečná paměť národa je několikagenerační. O protektorátu jsem poslouchal vyprávění o minulosti od svých rodičů. O první republice zase od svých prarodičů. A taky jsem toho část předal svému synovi. Tedy čtyři generace, které mají nějaké povědomí o tom, co skutečně bylo. Ano, vědomosti sice lokální, ale zato s osobními detaily. A když si tak člověk stárne, tak se mu v hlavě ty jednotlivosti sestaví v něco, co bych nazval holografickým obrazem. A ten obraz je komplexnější, protože podobný má hlavě leckdo. Nelze ty vědomosti, fakta nějak selektivně vymazat. Povědomí národa o svých dějinách, mohu-li to tak vznešeně nazvat, nevymazali ani komunisté po osmačtyřicátém, ani komunisté po osmašedesátém - a že se opravdu hodně snažili. (Syn měl v dějepise o osvobození Plzně Američany jen jednu větu.)



   Právě proto, že se z toho národního povědomí o historii nedá vystřihnout jen to momentálně "nehodící se" připomíná vlastnst hologamu. Když z holografické desky ulomíte kousek, obraz je pořád celý, jen trochu ztratí na ostrosti, Dokonce i malý střípek desky obsahuje celý obraz, pravda už značne neostrý, bez podrobností. Ale celý.




   A to je moc dobře. Vymývání mozků, popsané v Orwellově románu 1984 musí působit nejméně po čtyři generace + věk dožití té poslední - tak asi 120 let. Pak teprve začíná obraz minulosti ztrácet kontury a lidem je možno podvrhnout "nová fakta", "nové pravdy", vyrobené podle momentálních potřeb stávajícího režimu.

Třicet let na zapomenutí je málo.

Nacističtí pohlaváři - ti přece nikdy neexistovali.
Budeme je taky vymazávat z knih a Wikipedie?

Předělávání dějin a vymývání mozků mladých lidí skrze historii se dnes stalo velkou módou. Je to dost i celosvětově škodlivé a největší podíl na tomhle neřádu mají média.


24 komentářů:

  1. Oloupaný hologram.
    Trochu jsem se orosil, některé zážitky, asi se stářím, nabývají na emoční síle. Řadí se, seskupují, zarývají do zbytků mozku, co na plat, je to fuč. Jako agnostik fatalista s tím vědomím prostě nedokážu přiměřeně pracovat. Stále ubývá síla ke korekci možného chybného chování. Jednou to ve mě stejně chytne a bude jen náhoda jaké hoření. Na (NE)štěstí je zapotřebí přítomnost všech tří prostředků.
    4P

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, Kocoure, souhlasím a souzním s Vámi.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  3. To myslíte vážně?? Hodné současné Rusko, které se vzteká, když odstraníme okupační sochu?
    A ty dva citáty jsou doufám uvedeny jako odstrašující příklad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč "hodné Rusko"? Tam by klidně mohlo být Německo, Čína, USA. Jde o to, že dějiny se pokoušejí vykládat niemandi, ktyeří mají hodně jednostranný pohled - a hlavně nejsou schopni "aktualizace". Jak píšu jinde - binární lidé. Znám "Čechy", kteří vyvádějí víc než Lavriov. T
      Chtěl jsem jen upozornit, že postupy, které tak krásně popsal Orwell ve svém románu 1984 mohou fungovat (odstraňování historických dokumentů (a monumentů), "přepisování historie), ale budou k tomu potřebovaty mnohem delší dobu než si falzifikátoři, noví vykladači představujjí.
      O době Karla IV. nám už kolektivní paměť toho moc neříká, takže podaří-li se odstranit připomínky, doklady té doby, můžeme na ni mít libovolný názor.

      Ale ptám se - je to k něčemu dobré - snad kromě momentálnho politického "prospěchu"??

      Vymazat
    2. A co tedy mělo znamenat to "rozlišovat mezi dnešním Ruskem a tehdejší[m] Sovětským svazem"? Kdyby se dnešní Rusko nešťouralo ve zločinech Sovětského Svazu, tak by se na ten smrad už zapomnělo. Když sověti od nás dobrovolně stáhli svá okupační vojska a zaváděli si u nich doma zhruba stejnou "kontrarevoluci" jako byla ta, kvůli které nás "dočasně" okupovali, tak to vypadalo, že za tou historií můžeme udělat tlustou čáru. Jenže oni už se zase snaží vměšovat do našich záležitostí a jsou chudáčci "citliví" na to, že si někdo dovolí říci pravdu a nežere bolševickou propagandu. (Kohopak jiného mi to připomíná?)
      Jaké "skutečnosti" jsou dnes "překrucovány"? Snad "Poučení z krizového vývoje"?

      Vymazat
    3. Nebudu se hádat. Prostě mezi Rusy je asi stejné procento idiotů jako u nás. Jenže Rusko je velká země.
      Jak jsem psal, nejde mi zrovna o Rusko nebo sochu Koněva, ale obecně o "vysvětlování dějin".
      Stejný průšvih mají v USA, kde zase někteří odmíají své zakladatele, presidenty a vyžadují okmžité odstranění jejich soch, protože to byli "bílí heterosexuání muži" a třeba ani neuznávali černochy nebo gaye. A bývá jim občas vyhověno, Protože u moci už nejsou muži, ale bílé srákory.
      Co bylo, to bylo. Co se stalo, nejde odestát. Popírat to je nesmyslné.
      A tím bych si dovolil naši diskuzi zakončit.

      Vymazat
    4. Já skutečně nestačím zírat. Chodím do téhle hospody už pár let a měl jsem dojem, že po takové době se už dá odhadnout, jaké názory kdo má. Pochopitelně ne že bych souhlasil se vším, co tady kdo řekne, ale to je v pluralitní společnosti normální a nebrání to tomu, aby se lidé s různými názory nemohli o nich bavit. Ale na druhé straně jsou názory tak nekompatibilní, že s jejich nositeli nemá smysl diskutovat, protože žijí ve zcela jiném světě. Přečetl jsem tenhle článek několikrát, protože jsem si neustále říkal, že jsem to určitě špatně pochopil a že ty citáty a odkazy byly míněny jako odstrašující příklady. Ale proč je pak slovy "vymývání mozků mladých lidí" označen odkaz na ukázku vymytého mozku starého stalinisty, který popravy označuje eufemismem "přehmaty"?
      Dokázal bych snad ještě pochopit lidi, pro které je národ zbytečným nebo dokonce škodlivým pojmem, ale pokud někdo bagatelizuje a glorifikuje diktaturu, tak tam je opravdu veškerá diskuse zbytečná.
      (Už se nedivím, že Abrahám nenašel v Sodomě ani 10 spravedlivých. Stejně tak by bylo zřejmě nemožné najít v Česku 10 demokratů.)

      Vymazat
  4. Rusko není jenom Putin. CCCP nebylo jenom Rusko, Rusko bylo jenom jeho vládcem.
    Když jsme v srpnu 1968 bojovali s okupanty, pak to nebyl boj s etnikem, nýbrž výhradně s jeho věrchuškou, stejně je tomu i dnes.
    I u nás jsme bojovali s kolaboranty od StB a ne s Čechy jako takovými. I v KSČ byli docela normální lidé, kteří se jenom přizpůsobili nátlaku a hajzlíci, kteří svoji moc využívali k utlačování těch chytřejších, vzdělanějších a hezčích.
    V Rusku to není jinak.
    Laserovou fyziku v Rusku založili fyzikové jako Basov, Prochorov. Letochov a řada dalších, znal jsem je, protože jsem se o ně staral při jejich návštěvě v německém Garchingu. Komunismus pro ně nebyl téma, oni chtěli dělat fyziku, tak museli držet hubu a krok.
    V ČSSR za normalizace to neběželo jinak. Odsuzovat nebo chválit dnes kohokoliv za to, že podepsal přihlášku, nebo nějakou Chartu či Antichartu je dnes nesmysl.To vše se dělo za okolností, kdy nic moc na výběr neměli. Jedmo i druhé bylo podmínkou pro získání nějaké šance.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodnotit chování lidí za okupace (jak první tak druhé) opravdu není triviální záležitost. Například kdyby Eliáše nepopravili nacisti, musel by se po válce zastřelit jako Moravec, nebo by skončil ve vězení jako Hácha?
      Ale pokud německou "protekci" nebo ruskou "bratrskou pomoc" někdo obhajuje dnes, tak co si tak o něm mohu myslet? Nanejvýš lze použít Hanlonovu břitvu.

      Vymazat
    2. A to je problém............."Odsuzovat nebo chválit dnes kohokoliv za to, že podepsal přihlášku, nebo nějakou Chartu či Antichartu je dnes nesmysl.To vše se dělo za okolností, kdy nic moc na výběr neměli. Jedmo i druhé bylo podmínkou pro získání nějaké šance".....
      Platí to obecně, nebo jen v "některých" případech?

      Pane Milda27. května 2020 21:58:00 SELČ

      Byl ČURDA JEN PRODUKT DOBY, nebo zrádce. Byl Heydrich prominentní nacista, blízký spolupracovník Heinricha Himmlera, SS-Obergruppenführer a generál policie, šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti a Bezpečnostní služby, prezident Interpolu v letech 1940–1942, v letech 1941–1942 zastupující říšský protektor Protektorátu, jen chudák co pro něj nacizmus nebylo téma, on chtěl dělat ………., tak musel držet hubu a krok.
      Jsem jen „nedovzděl“, ale i tak se Vás ptám, TO JAKO MYSLÍTE VÁŽNĚ?
      4p

      Vymazat
    3. Pro Z.Ž.:
      Nepokouším se "řešit" Háchu, nebo Čurdu. Ani Koněva nebo Vlasova. S tím nic nenadělám. Jenom se mi nelíbí "opravování" historie. Ať je prováděno z kterékoliv strany. Doporučuji si znova přečíst Orwella "1984".
      Pořád mě překvapuje ta animální nenávist někoho vůči někomu jinému. Upalování čarodějnic ve středověku nebo podřezávání zajatců mohamedány celkem nedávno. Ve všech případech to bylo vždy spektakulární divadlo pro "masy".

      Odmítám stát mezi takovým jásajícím davem!

      Vymazat
    4. 'Jenom se mi nelíbí "opravování" historie. Ať je prováděno z kterékoliv strany' - to jako že falšování historie je rovnocenné s jejím uváděním na pravou míru?
      '"Všichni Rusové, (Němci atd.) jsou hovada..."' - to je typický strawman. (Sice i takové názory se mohou objevit, ale to je jen zanedbatelné množství.) Naopak za "protiruské" jednání je označováno i umístění pamětní desky 300 padlým vojákům Ruské (osvobozenecké) armády. Tak která strana se tady snaží navodit dojem, že Rusové = Sověti?

      Vymazat
    5. Kdo určí, která je to ta "pravá míra"? [;>))

      Vymazat
    6. A kdo určí, jestli 2 + 3 = 5 nebo 7?
      Ostatně oni většinou nepopírají, že něco provedli, jenom tvrdí, že na to měli právo, či dokonce povinnost to udělat. (Podobné je to s křesťanama; ti také nepopírají, že "takto pravil Hospodin Bůh: Připaš jeden každý meč svůj k boku svému; přejděte sem i tam od brány táboru k bráně, a zabí jeden každý bratra svého, a každý přítele svého i bližního svého." A že "padlo jich v ten den z lidu na tři tisíce mužů.")
      Většinou používají některou u následujících argumentací:
      - Když jsme ho zabili, tak to znamená, že to byl padouch, který si to zasloužil.
      - Jiní to dělali také.
      - Kdyby se nebránil, tak jsme ho jenom okradli a nemuseli ho zabíjet.
      - Provokoval nás tím, že nás nechtěl poslouchat.

      Vymazat
    7. Tohle už je slovíčkaření. Už mě to nezajímá. [;>/

      Vymazat
  5. Pro Ekodemenci doby:
    Myslím že tady nikdo nikoho neomlouvá. Milda stejně jako já se jenom podivuje té zaťaté nenávisti, která sice nedokáže nic na skutečnosti změnit, ale dokonale paralyzuje myšlení některých lidí. Na "mínění" jsem upozorňoval už před časem v "Úhlech pohledu". Kdo jednou něco podepsal, třeba Antichartu, měl by se asi jít oběsit, v dnešním světe tu pro něj není místo! Tohle "nepominutí" - pozor, nemluvím tu o odpuštění! - mě fascinuje. Takže drobný neznámý udavač z uličního výboru je na tom líp, než někdo, kdo někdy něco pronesl nebo podepsal. "Všichni Rusové, (Němci atd.) jsou hovada, nebudeme se nimi bavit! Nikdy, až do skonání světa!" Jednička nebo nula, bílá nebo černá, binarita, "od rantlu k rantlu" jak říkávala moje babička. Jenže za téměř 3/4 století jsem zjistil, že prostor mezi nulou a jedničkou je zaplněn mnoha možnostmi, názory. 0,0001 a 0,9999 se vyskytují opravdu zřídka.

    S politikou je to asi jako s manželstvím - nejvíce se nenávidí lidé, kteří se předtím nejvíc milovali. [;>D)

    V prostoru 0,01 - 0,99 se pohybuji i já. Případ od případu. Pokud to někomu vadí - je mi líto, ale já s tím nebudu nic dělat. On ovšem může. Může tu přestat chodit nebo můj blog nahásit "Elfům" či podobným dnešním spravedlivým. Má svoobodu volby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to skutečně úhel pohledu, když hoří zápalná šňůra je ještě určitý čas na korekce, ale pokud stisknu pal na el. roznětnici, už je čas na korekce nula. Je jednoduché dívat se z dálky, na úhlu nesejde.............
      4p

      Vymazat
  6. A nejde jen rozdíl mezi dvouhodnotovým (black&white) a spojitým (grayscale) viděním, ale dále mezi jednodimenzionálním (skalárním) a vícedimenzionálním (vektorovým, barevným); jinými slovy že (ne)shoda v nějaké otázce nemusí nutně implikovat (ne)shodu v jiných, nesouvisejících (ortogonálních) otázkách. (Proto také většinový systém dvou stran není skutečnou demokracií a snaha projektovat politický/ideologický prostor do jediné osy vede jen k nekonečným hádkám kdo všechno je levice a kdo pravice.)

    OdpovědětVymazat
  7. Tady se objevily vzpomínky na protektorát Čechy a Morava. To bylo docela jistě obrovské napětí mezi těmi, kdo chtěli zachránit republiku a těmi, kdo se za kus žvance, byt po židech nebo jinou hodnotu novému systému nabídli.
    To samozřejmě tím protektorátem neskončilo, příležitost, nabídnout své služby, měli titiž, kdo už jednou sloužili.
    Uvedu dva extrémy- můj tatínek, důstojník horského dělostřelectva ČSA v záloze, se zapojil do hnutí Obrana národa, byl zatčen v prosinci 1940 a zemřel v zajateckém táboře Gestápa Brno (Gau Niederdonau) na podzim 1941, ve věku 51 jar.
    Pro srovnání- Václav Klaus, tatínek současného penzisty Klause, se stal významným úředníkem protektorátního Penzijního ústavu a získal tak na Vinohradech přidělený byt. Takže nepochybně odpůrcem systému nebyl. Jeho syn, z nějakého nejasného důvodu, si oblíbil dceru slovenského fašisty Myštiny, vedoucího IV a VI oddělení slovenské tajné policie.
    Jistě pochopíte, že ke Klausovi nemohu mít pozitivní pocity. On jistě ani ke mně.
    To však neznamená, že ho budu nějak pronásledovat, prostě si jdeme z cesty.
    Když jsem chtěl ještě v Praze studovat na ČVUT, musela to schválit ústavní buňka KSČ. Tam došlo také k výměně názorů, moji odpůrci byli přehlasováni a já jsem směl studovat. Ze stejné buňky KSČ mi přišlo v červenci 1969 varování, že StB jde po překladateli dokumentů tehdejšího sjezdu KSČ do polštiny, že mám vypadnout.
    Snad pak pochopíte, že je nemohu všechny brát jako zločince, že i tam byli lidé s normálním rozumem a morálkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psal jsem tu Mildo o pohledu z více úhlů a nemožnosti stanovit nějaké přesné hranice mezi dobem a zlem několikrát
      Ale mnozí jsou povahou binární, nejsou schopni přijmout neurčitou pravdu a je tedy zbytečné o tom diskutovat. Už nechávám jejich názory bez poznámek - bylo by kontraproduktivní jim něco vysvětlovat. [;>))

      Vymazat
    2. Je to jako v elektrotechnice, je "+", je "0", je "-" a platí Ohmův zákon . Každý si dosaďte co chcete, ale pokud použijete
      http://www.podivna-zahrada.cz/spole%C4%8Densk%C3%A9%20z%C3%A1kony.pdf
      bude výsledek stejný.
      Netrapte se všechno je na......
      4p

      Vymazat
    3. Jistěže.
      Ona ta relativita je Einsteinova pomsta. Když přiložím voltmetr k minusu, bude mít svorka nula kladné napětí. Když k plusu, bude naětí stejné svorky nuly záporné. Čili co je vztažný bod? Komunista a antuikomunista budou hodnotit postoje někoho dalšího nebo jen události dějinné i dnešní naprosto odlišně, každý ze svého pohledu a každý ten svůj pohled bude ohnivě obhajovat.

      "Seděl ve vlaku a pozoroval, jak kolem něj ubíhá krajina."

      Všichni to vědí, ale v politice, náboženství a v životě vůbec to nějak nechtějí vzít na vědomí.

      Vymazat
    4. Tak snad nebudeme hodnotit lidi podle toho, jakého jsou "původu". To by mohlo dopadnout jako v té historce o dvou bratrech, z nichž první byl u partyzánů a druhý u hlinkovců. Ten první to měl kádrově špatné, protože měl v papírech, že měl bratra u hlinkovců, zatímco ten druhý to měl dobré, protože měl v papírech, že měl bratra u partyzánů.

      Vymazat
    5. Nezajímá mě původ, ale postoj. A navíc jen postoj k dané věci.
      Kdo měl kde bratra je irelevantní. Nemůže za bratra odpovídat. [;>)

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)