Prohledat tento blog

pátek 15. května 2020

Zcela zpátečnická poznámka


   Už jsem zde o tom také dávno psal, ale kapitalismus, resp. to, co z jeho principů a mechanismů v dnešním světě dosud přežilo, se od někdejšího generování nabídky, uspokojující (autentickou) poptávku, přeškolil na modifikování, stimulování či přímé vytváření takové poptávky, kterou pak dokáže uspokojit svojí nabídkou, zejména nabídkou šuntu. Do výroby té poptávky směřuje velká část – dost možná většina – jeho úsilí. Někdejší (a stále trvající) autentickou poptávku sice dosud dokáže zčásti uspokojit také, leč téměř všecek jeho „růst“ jest růstem produkce šuntu.


   Ne vždy se Zpátečníkem, který to napsal souhlasím, ale jeho definice současného "kapitalismu", ať už je tam, jakákoliv předpona nebo adjektivum, přestože, že na první pohled připomíná nějakou komunistickou tézi je naprosto přesná. Celý ten kolotoč nabídky, poptávky, reklamy a levné výroby zbytečných, hypertrofovaných věci podepisuji.

   Reklama mě nabádá, abych si koupil věc, kterou nepotřebuji v cenové relaci, na kterou nemám dost peněz. Spousta předmětů (a činnosti) jsou jenom hračky pro různé věkové, vzdělanostní a příjmové kategorie lidí.

   Proč potřebuji chytrý telefon, když většinu toho, co umí, vůbec nepoužívám?
K čemu je mi 138 programů v digitální TV, když je nestačím za den všechny ani přepnout, abych zjistil, co se vysílá?

   K čemu je mi auto, které umí jezdit 280 km/hod, když u nás to je rychlost omezena na 160 km /hod?

   Farmaceutický průmysl mě přesvědčuje, abych si koupil lék na nemoc, kterou ještě nemám - ale možná už přichází!

   Klasické je to u výpočetní techniky: Vyjde nová verze programu, která potřebuje silnější HW. Ten HW potřebuije, aby dobře funfgoval, opět novější verzi SW. I když třeba nepotřebuji "lepší" SW, musím si ho zakoupit, protože starý HW neudržím v provozu - už se nevyrábějí komponenty. Nové formáty souborů, které vyžadují inovované programy, pronájem programů "na cloudu", kde i pomocí kalkulačky za 49.- Kč lehce zjistíte, jak je to nevýhodné. Data jsou taktéž na cloudu, takže když "klekne síť" nebo se tak poskytovatel rozhodne drasticky zdražit, neuděláte nic, jste na něj zcela odkázán. A ještě tu podřízenost musíte při nákupu podepsat, odsouhlasit.

   Prostě průměrný člověk funguje podle románu "Pracka v láhvi". Ukázat možnost, nechat si sáhnout a když pak nedokáže ten "výdobytek" opustit, máte rázem "opičku na špagátě". Zadluženou a nucenou tak dělat to, co se po ní žádá. Technologie a komunikace se mění, princip zůstává od starověku stejný.

   Když občas samotařím na chalupě, uvědomuji si, jak málo stačí k tomu, aby člověk prožil krásný den. Rádio jenom čtvrt hodiny při snídani, abych věděl, jestli náhodou nevypukla III. světová, v lese vypnutý mobil v kapse, kdybych si zlomil nohu, internet jenom na maily a to tak dvakrát týdně - když najdu signál. Do obchodu nanejvýš dvakrát týdně. Vystoupit z principu „perského trhu“ – aspoň na chvíli. Rozdělit věci na podstatné a zbytné.

   No a pak znova do světa, kde se koncentruje finanční (a tím pádem i politická) moc v rukou stále užší skupiny lidí. Zúčastnit se. Protože i já sám vytvářím hodnoty zbytné – zábavu. Přesvědčujeme lidi, že právě tohleto musí vidět a slyšet jinak...

Jinak co?


   Vrtá mi hlavou jediná otázka: K čemu vlastně tu moc mají? Nejsou schopni ty prostředky nijak využít pro své blaho, je jich řádově více. Používají je pro reinvestice, (ne)uržitelný rozvoj a další upevňování své moci. 



Tak k čemu vlastně?


Není to nakonec ten had, požírající svůj vlastní ocas?

4 komentáře:

  1. EKovšechno je na h...15. května 2020 v 12:58:00 SELČ

    Přesně!
    Všechno je na h..., jenom včela je na med..................
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to zní "Po všeckým je hovno, enem po včelách med.
      Mám to přímo od jednoho Valacha.

      Vymazat
  2. Kapitalismus jak ho definovali Adam Smitrh a připusťme e karel marx neexistuje. Neexistuje ani svobodný trh libertariánské koncepce. S neradostným popisem konzumní společnosti nelze jinak než souhlasit. Jenže vnitřně svobodný člověk ještě existuje a záleží jen na něm jak se s konzumním tlakem vypořádá. Pro potřebu dopravy abych se uživil jezdím v 16 let starém autě a pro zábavu v 54 let starém kabrioletu. Můj pracovní počítač je 12 let starý a vydrží dalších deset i bez iCloud, který neužívám. Mám několik Tb HD, a dnes už i 2TB flash cards, na něž svou práci ukládám. Žiju velice levně a spokojeně. Placenou televizi nemám. Na sousedy, kteří vyhazují peníze za blbosti se nezlobím. Živí tak několik spolubčanů a zástup Číňanů. Peníze lze chápat jako měřítko moci. Ale zdaleka není absolutní. Jakou moc má okresní tajemník, který si ročně přijde - řekněme - ma deset milionů a jako fotbalista s příjmem 200 milionů? Nedotýká se mne to a neztrácím kvůli tomu spaní.

    OdpovědětVymazat
  3. Jistě, "svobodný člověk" (existuje něco takového?) si může žít ve značné míře po svém. Jenže ta míra se stále zmenšuje. Mantinely se zužují. Zákazy, protože většna lidí chce žít podle mustru, daného tlakem reklamy. A vlády - ty podléhají nadnárodním koncernům. Třeba internetové společnosti začínají být neovladatelné - nehledě na to, že našly způsoby, jak se vyhnout placení daní v zemích, kde působí.
    Místo, abychom se starali o naši krajinu a naši soběstačnost (mnohokrát se prokázalo, že když je zle, musíme si pomoci sami) řešíme v "hlavním proudu" sdělovacích prostředků náš vztah k Číně, Rusku, snižování "uhlíkové stopy" a podobných velmi odtažitých věcí. Hledáme nepřítele jinde, než tam, kde se nachází. Třeba na Slovensku je Marián Kotleba je souzen za to, že daroval šeky potebným s "radioaktivní částkou" 1488 € nebo tak nějak poptřebným rodinám. Číslo 18 prý značí Adolfa Huitlera, to druhé "Heil Hitler!". Asi to provokace opravdu je, ale hledat symboliku za vším je nesmysl. Tohle dělajímpodřadní záhadologové, kteří z rozměrů pyramíd vypočítávají cokoliv, třeba i příchod koronaviru nebo Mesiáše.
    A i kdyby - Hitler existoval.
    Vadí mi ten tlak na likvidaci normálního, plodného bílého muže, který pracuje a něco vytváří. Různá "hnutí", které vykřikují a dokonce úspěšně prosazují nesmyslné ideje. Ale hlavně mě mrzí, že tomu spousta lidí podléhá, neuvědomujíce si, že stav je vede k nesvobodě, ekonomické i faktické. Kdo nehlasitěji křicí, bývá úspěsný. #meetoo, Greta, neoliberálové atd.
    P.S.: Používám na ukládání dat i cloudu - ale jen jako pojistku. Moje data jsou veliká a tak mám úložiště 12 TB, 8 TB mám i v počítači. Dokonce i i-phone už několik týdnů mám - jako nenápadný fotoaparát, když nemohu na ulici na někoho vytasit svůj Canon - už jenom proto, že existuje GDPR. A nadruhé straně nám "vadí" sledování osob pomocí mobilů, kamer, platebních karet atd. Ale dělají to už dávno ony nadnárodní společnosti s velkým vlivem - Google, Instagram, Huawei atd. (Všimněte si neustuáléjhho tlaku na spojování účtů, oznámení o poloze, přístupu k vašim datům , fotkám atd. Zatím se ptají ale většina lidí jim to odklikne aby dostali nějakou službičku navíc - a zadarmo.) Proč?
    Protože "cílená" reklama. A jediná obrana je nic z toho nepoužívat - což ovšem prakticky nelze.
    A reklama je to, co nás stejně jako ty opičky vytrvale přesvědčuje, ať se ten ořech v lahvi pokusíme vytáhnout - a pak ho nedokážeme pustit a utéct. A budeme chyceni a zotročeni. Mnozí už jsou.
    Jenže jsem uvažoval, k čemu vlastně je absolutní moc, monopol na moc, o který se tady soutěží dobrá. A nejsem sám, AK! Už si i spisovatelé SF a filmaři uvědomují, že tady ani tak nejde o novou třídní společnost, ale o směřování do určitého bodu, o kterém nic nevíme.

    (Podle obsahu soudím, že to snad psal AeroKarel. Ale je to jen odhad. [;>))

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)