Prohledat tento blog

neděle 7. června 2020

Léčba epidemie svobody














     Trochu jsem se zamyslel (přímo hlavou) nad tendencemi vývoje našeho euroamerického světa. Jistě, je to jen moje úvaha, nebudu proto ani trochu slavný, protože  ke stejným závěrům asi dojde každý soudný člověk, který se "pevně nepostavil" ani na jednu stranu tohoto celosvětovéh sporu.





   Komunismus / kolektivismus  se nám trochu přebarvil do duhova s převládající zelenou. Jistě, je to reakce na "korporativní kapitalismus" (ten výraz asi není přesný, ale lepší mě nenapadá), který přerostl rozumnou míru a t.č. vládne a to nejen na Západě. Uvědomte si, jak i v Kotlince má své pobočky a tvrdě jde za svým cílem. Ať už dovezený - Google, velké potravinové řetězce, telefonní operátoři,  Microsoft atd. nebo i vlastní, zde pečlivě vypěstovaný - Agrofert a dělá si, co sám chce. Dokonce využívá i argumentů protistrany o "zasahování státu do svobodného podnikání" k tomu, aby byl suverénem. Ano, bijí se ty entity nemilosrdně mezi sebou, ale ten "kanonenfuter" v těch jejich válkách  je veškeré obyvatelstvo. 


   Je to vlastně jev, na který už desítky let upozorňují sociologové a filosofové a jsou kvůli tomu nazýváni komunisty. Materiální i duševní bohatství se soustřeďuje v několika málo procentech populace, zbytek lidstva chudne - a opět v obou kategoriích. Cílem je mít veškeré hmotné statky - ne, není to "Strýček Skrblík" s budovou plnou zlaťáků, i když uvažuji o tom, že to tenkrát tvůrci filmů o kačeru Donaldovi nějak dopředu vycítili - jsou to ty korporátní smlouvy a smlouvy se státem, které hlídají spousty těch nejlepších právníků, aby byly neprůstřelné. Ale i snaha mít ve své moci ty nejlepší mozky planety - třeba ty právníky. 


   Dolar, euro nebo i koruna se stává jediným měřítkem úspěšnosti. Kvůli zisku podporuje (Západ) i jednotlivé strany rozličných konfliktů - vždy ale ty, jejich vítězství může poškodit protivníka. A taky se tam dá prodat spoustu zbraní a jiné zbraně se "vypotřebují" na hašení takto rozhořelých konfliktů. V neposlední řadě je obyvatelstvu předhozen "vnější nepřítel", ke kterému pak je směřována veškerá nenávist a přestane se tak dumat nad příčinami stavu.  

   Nacionalistická vlna, která vznikla na Ukrajině, protože si tam etničtí Rusové udělali monopol na moc, byla masivně podporována ze Západu (tajně) vojensky, ekonomicky i planými sliby "poválečné pomoci".  Důvod je jasný - získat několik milionů nenáročných "spotřebitelů" západních výrobků, levnou, byť nekvalifikovanou pracovní sílu a území, odkud by mohli kontrolovat (zpomalovat) ruskou expanzi na Západ. Připravované základny NATO na Krymu ovšem způsobily protiakci Ruska a znovu zabrání Krymu. Což je dodnes klacek, kterým se pokoušíme bít Rusko po hlavě. Zdá se, že je to docela kontraproduktivní. Rusko má tvrdou palici.


   Zvenku pozorovaný nacionalismus, který vzniká jen a jen pod vlivem "věrchušky" je taky zajímavý jev. Mám známé v kruzích ukrajinských přistěhovalců i přistěhovalců ruských. Jsou to lidé, kteří tu v Kotlince zakotvili, pořídili si tu manželky, nemovitosti, děti posílají do českých škol (jiné tu ani nejsou), umí velmi dobře česky a mají české občanství. Ale stejně, když přijde řeč na Ukrajinu, stávají se iracionalisty, vysvětlují důvody, proč musí být Ukrajina samostatná, co jim kdy udělali Rusové - a jde se až do středověku. Z ruské strany je to podobné - jenže přesně opačné. Často jeden a ten samý argument používají obě strany a každá si ho vykládá ve svůj prospěch. Takže se dá konstatovat, že mezinárodnímu kapitálu se Ukrajinu povedlo docela (ne)pěkně rozdělit. Divide et impera! 



   Tohoto trendu koncentrace bohatství a moci, paralelního převládajících světa, který do značné míry řídí i státy našeho světa - někteří tomu říkají "rozevírající se nůžky", někteří poměr 80/20 - si všimli i citlivější idé. A začali nějakým způsobem reagovat, Stávkami, studentskými bouřemi (Francie 1968, Děti květin v USA). Věrchuška, ta ekonomická, brzy pochopila, že je to trend nebezpečný a snaží se dodnes "hněv lidových mas" nasměrovat do prázdného prostoru, kde jí nebude tak škodlivý. Zdá se (relevatních informací moc není), že to lze demonstrovat na konání Sorosovy nadace, která má za následek vznik roztodivných jiných skupin, které se snaží nadnárodní kapitál torpedovat z jiných, ne tak nebezpečných pozic. Celé "zelené" hnutí, hyperkorektnost v genderových a rasových otázkách atd. vedené lidmi,. kteří vědí, čeho chtějí dosáhnout je samozřejmě hrozbou pro stávajcí mocenské struktury a ty dělají, co umějí. Dokonce zdárně určují takovým tendencím cíle, které je zas tak moc neohrožují. Hnutí se tak vyčerpávají bitvami o to, kolik má být uznáno pohlaví, zda mají mít černoši pozitivní diskriminaci a o kolik stupňů se oteplí zeměkoule za sto let. Tedy věci zcela nepodstatné.


   Jenže se začíná projevovat faktor času, generační změna. Do vedoucích pozic unicverzit i veřejné správy se dostávají lidé s neokomunistickým myšlením. Jsou vychování studenti, kteří jsou v princiopu "ublížení" a snaží se najít toho, kdo jim ublížil. Nikdy nepřipustí, že jejich uvažování je tendenční a často doslova zcestné. Hledání viníků je docela fantaskní - bílý pracující muž, funkční rodina, policie, běžné ekonomické vztahy. Tedy popírají rasovou rovnost viníkem je vždy ten, terý má světlou kůži, řád a pořádek  který má zaručit těm, kteři pracují a chtějí mít nějaký majetek - volá se po zrušení policie nebo aspoň po snížení prostředků na její provoz (svoboda pro všechny, kteří "patří k nám"), presentuje se škodlivost jakéhokoliv vlastnictví (vše patří všem) atd. A taky každý má přispívat podle svých schopností. Toto jsou ale  myšlenky zcela komunistické. 



  Vypadají na první poslech docela pěkně, v dějinách se podobné řády pokoušeli nastolit různí vládci mnohokrát. Spartakus při povstání otroků ve starověku, pak husité se svým městem Tábor a káděmi na šperky ve středověku, komunisté v Rusku i jinde v novověku. (Toho Spartaka prý nakonec porazily děvky, které kdosi poslal do jeho tábora a ty mu rozvrátily morálku mužstva. Inu, kam čert nemůže, nastrčí ženskou. )

Problém je ten, že se to nikdy nikomu nepovedlo - nebo nepovedlo na delší dobu. Pol-Potova Kambodža nedosáhla komunismu ani za cenu miliónů mrtvých, Mao-ce-tungova "kulturní revoluce" měla za následek jen obrovskou chudobu a miliony mrtvých (a taky degradaci čínského lidu), o Rusku je snad zbytečné se jen zmiňovat. 


   Vždy je to stejné. Všichni by chtěli "spotřebovávat" dle své libosti, ale nikdo se  "nepřetrhne", aby nějaké hodnoty prací vytvářel. Tahle "lenost" je sice základní lidská vlastnost, ale taky motor pokroku. Kdyby nebyl pračlověk líný žvýkat syrové maso, neměli bychom ani ten oheň. Kolo, parní stroj, kosmickém rakety. Ani ty počítače by nebyly. Teď se slibuje, že vše za nás budou dělat roboti a my si budeme jen užívatl A že ty roboty budou vyrábět a programovat také roboti a my...


   A my budeme pak naprosto bezmocní, odkázaní na AI i informačně. Zdroje potravin, surovin a energie dojdou, pokud se bude lidstvo množit tempem jako v posledni době. Množí se hlavně ti, kteří nic jiného neumí. Jíst, pít, vyměšovat a množit se. Zcela neproduktivní masa bez jakýchkoliv ambicí.

No a jednoho krásného (škaredého) dne CMS (Centrální Mozek Světa) usoudí, že je to naprosto zbytečná položka v jeho snažení a ten "chov" zredukuje jen na několik smostatně množících se párů na výzkumy a ten zbytek přestane krmit. A bude dál vést sofisdtikované výzkumy na téma: 

  • Jak vznikla AI 
  • Jaké je směřování AI
  • Co znamenají ty bioogické zbytky pod povrchem Země
  • Vyvinula se AI opravdu z Homo Sapiens nebo to byla slepá jen větev

   Pokud by to tak s těmi našimi novými "svobodami" dopadlo nedobře a skutečně přežila jen ta AI, nedělejme si iluze, že by k nám, lidem měla jiný vztah, než máme my třeba k dinosaurům. 



Byli - a nejsou. No a? Mám se snad zout?




============================================


   Pokud se vám zdá moje nedělní úvaha zcela mimo mísu nebo příliš pesimistická, přečtěte si pár aktivistických hesel. Zjistíte, že jsou to vize stejně fantastické jako ty moje, jenže předopokládají - zcela nelogicky a bezdůvodně - že to dobře dopadne. 



   Nedopadne. Člověk je jen holá, líná, hašteřivá opice. Nejlépe se má ve výběhu v ZOO. Potravu dostane, šukat může kdy chce... Ale i kdyby v takových opodmínkách ta opice žila deset milionů let, v člověka se nevyvine. Nemá proč.



   Takže můžeme dále na webech nadávat na komunisty, velkokapitál nebo na nedostatek osobní svobody a policejní stát.






To opravdu pomůže! 


3 komentáře:

  1. Nepochybně k vývoji každého tvora na této zemi byl nutný tlak. Zima, horko, sucho, záplavy, statisíce roků vývoje vedly ke vzniku mutací, lépe vybavených proti nepřízni svého životního prostředí.
    Bohužel však v celé přírodě existují i mutace, využívající činnosti těch aktivních živočichů ke svému prospěchu, říkáme jim příživníci. Sklízejí, kde nesázeli, závidí těm pilným a znárodňují. V malém i ve velkém.
    Jak ta disproporce dopadne, nemůžeme dnes ještě předpovědět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příživníků se nelze zbavit. K čemu by to vedlo, nechat si pro vlastní potřebu vše co vyprodukuji. Jen k mrhání. Těď vážně, příživníky všech druhů je třeba anihilivat vzájemně potom nebudou ani žádné kreace.I kdyš v CERNu se o to pokoušejí marně už mnoho let.

      Příklad ze života:
      https://www.youtube.com/watch?v=kTzmTQFX_5A

      4p

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)