Prohledat tento blog

neděle 9. srpna 2020

Cenzurovaný požár

 Bohumín (Karvinsko) 

Při požáru v panelovém domě v Bohumíně na Karvinsku dnes zemřelo 11 lidí, z toho tři děti. ČTK to řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp, který upřesnil původní informaci policie o deseti mrtvých. Vše nasvědčuje tomu, že požár byl žhářský útok. Novinářům to dnes na místě tragédie řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Policie zadržela v souvislosti s požárem jednoho člověka, uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.Bohumín (Karvinsko) - Při požáru v panelovém domě v Bohumíně na Karvinsku dnes zemřelo 11 lidí, z toho tři děti. ČTK to řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp, který upřesnil původní informaci policie o deseti mrtvých. Vše nasvědčuje tomu, že požár byl žhářský útok. Novinářům to dnes na místě tragédie řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Policie zadržela v souvislosti s požárem jednoho člověka, uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Podle Poppa zemřelo šest lidí z bytu v 11. patře, ve kterém se požár rozhořel. Byli to tři dospělí a tři děti. Pět lidí zemřelo po skoku z oken z bytu ve 12. patře.


  Ve skutečnosti všichni mrtví se nacházeli v bytě v 11. patře - fotografie ukazuje neporušené záclony v bytě v patře dvanáctém (vpravo od očouzeného balkonu) - čili tam by neměl nikdo důvod skákat. 


Karin Šípková, která bydlí v domě, kde hořelo, novinářům řekla, že policisté na místě zadrželi muže a odvedli ho v poutech. Muž údajně tvrdil, že požár založil. Vyjádření policie ČTK zjišťuje.


  Paní Karin Šipková byla pochopitelně rozrušená a do kamery doslova řekla, že lidé v bytě byli Romové a občan, který se přiznal ke žhářství rovněž. Dnes již vystříháno jak TV , tak ČRo (Radiožrnál). Je přece jedno, jestli byli Cikáni nebo ne. Nejedná se přece o "mezirasový konflikt". Tak proč ta "korektnost"?


Místostarosta  Igor Bruzl   k okolnostem požáru uvedl, že se  "- nejednalo o sousedské spory ani o rasově motivovaný čin. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že šlo o rodinné spory."

Po dvanácti hodinách své prohlášení opravil:

"Je to náš dům a naši nájemníci, takže o nich něco víme. Bydleli tam dlouhodobě. Mám informace, že to nejsou sousedské spory, ale vyřizování nějakého spíše rodinného problému. A z drtivé většiny se nebude jednat o žádné etnikum, byli to zástupci majority," řekl bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Podle něj určitě v bytě nebydleli všichni. "Mělo se tam jednat o nějakou oslavu, na kterou zřejmě přišel i host, který tam asi nebyl zván, a ten se k tomu postavil, jak se k tomu postavil, je to šílené," uvedl Bruzl. Muže podle něj zadrželi městští strážníci, kteří ho následně předali policii.


  Nejsem novinář a nemám k dispozici informace přímo od zdrojů, ale je jasně vidět, jak sdělovací prostředky manipulují, jak upravují (zamlčují, cenzurují) informace. Paní Šípková byla na záznamu hodně rozrušená, ale neměla důvod ani čas své informace, získané  na vlastní oči nějak upravovat. Měla sice pocit, že hasiči dlouho nic nedělali, ale to je pro pozorovatele na místě, kteří neví, jak rychle je možno postupovat, jak dlouho trvá ustavení vysokozdvižné plošiny aby se nepřevrátila , jak dlouho trvá nafouknutí záchranného polštáře atd. každá minuta věčností.

  Když si dám dohromady to, co zaznělo tak mi vychází, že v bytě, obývaném smíšeným etnikem nebyl na nějakou oslavu (jedenáct lidí v bytě 2+1) pozván Rom, který následně byt s použití  "akcelerantu", pravděpodobně benzínu, ze msty zapálil.

   A najednou  to "filtrování" informací dostává "hyperkorektní" smysl. Diví se potom někdo, že oficiálním informacím mnoho lidí nevěří? Navíc si myslím, že při neexistenci UTD tuhle "filtraci" provádějí jednotliví novináři sami, bez centrální koordinace. Myslím, že v pondělí se dočkáme upravené, pravděpodobnější verze. 






Dodatek (jako obvykle):

Už se objevují i jiné zprávy. Očitý svědek Adrian Šipka (na snímku vlevo) má svoji verzi, sledoval, jak se několik lidí zachránilo tím, že přelezlo na vedlejší balkon. Jiní už takové štěstí neměli. „Viděl jsem ty lidi, jak skáčou dolů. Hořela jim záda, bylo to hrozné,“ líčí.  „Mamka to má změřené. Když jsem viděl v televizi, jak říkají, že dorazili během pár minut, tak jsem se akorát naštval,“ řekl Adrian Šipka, jenž dříve sám podle svých slov pracoval u dobrovolných hasičů. 

Nicméně na balkonu vlevo to na přelézání moc nevypadá. Prádlo i česnek na svém místě, na stěně jen jedna šmouha. Na druhé straně - jak se vlastně zachránili ti popálení, co jsou v nemocnicích? Dveřmi? Fantazii se meze nekladou - i když každý server, který mívá diskuzi ji má v tomto případě zakázanou.

Už se vymýšlí nějaké "korektní verze", aby bylo možno v pondělí o nich psát?

====

Pondělí:
  tak už se dostaly ven relevantní informace. Přelezli z balkonu na balkon. 
Počty tímto souhlasí. Paní Šipková odvolala svou kritiku hasičů. Zdali dobrovolně - těžko říct. 
   Ještě chybí vyvrácení nebo potvrzení informace, že se jednalo o Romy nebo o smíšenou rodinu. Místostarostovi bohužel nevěřím. Obézní lidé často lžou.  

 

============================


 A ještě cosi:

   Policie už vyšetřuje první nenávistný článek na "Vlasteneckých novinách"

    Jenže paní, Šipková nebo Šípková, která viděla požár na vlastní oči a zavolala hasiče jasně do kamery řekla, že tam bydleli Romové i gadžové a že se policii ke žhářství přiznal "Rom malé postavy". Mluvil prý naprosto klidně. 
 
   Zatím co místostarosta  za ČSSD Igor Bruzl, chorobně obézní člověk, říká každou chvíli něco jiného. Prý s rodinou za těch několik let, co tam bydlí (nájemníci se tam prý střídají dost rychle - taky to něco znamená) nebyly větší potíže. Stížnosti sousedů totiž byly jen dvě a policie tam zasahovala jen jednou.  Nejednalo se o rasový incident, protože z "drtivé části se jednalo o majoritu". Tuhle větu si věru nějak nedokážu přeložit do lidštiny. 

Myslím, že tento incident bude vyšetřen velmi rychle a  bude hbitě vzneseno obvinění z "předsudečné nenávisti". (Článek je ale opravdu velmi hnusný, kanálistický.)
 
   Ovšem na druhé straně to zamlčování faktů trestné není. Jenom tak nějak připodělané.


Autocenzura - horší varianta cenzury


1 komentář:

  1. V panelácích chybí ústupové možnosti při požáru na schodišti. Skládací žebřík na balkonu elespoň o poschodí níže, nebo konstrukce umožňující přelézt na sousední balkon. Jinak je i srolovaný provazový žebřík s hákem na parapet okna dobrá možnost, vidí se v Nizozemsku.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)