Prohledat tento blog

čtvrtek 13. srpna 2020

Čím se liší Donald Trump a Alexander Lukašenko


   Pokud zlovolně srovnám diktátorský režim v Bělorusku a v demokratický USA co se týče "udržení pořádku" vyhrává jasně Lukašenko. Podle posledních zpráv demonstrace ve větších městech slábnou - prostě ti mladí lidé v pěkném oblečení s kupovanými květinami (i s mašličkami z obchodu) v rukou jsou už demonstracemi unavení. Dost jich je za katrem, někteří byli zmláceni policií OMON, ba i nějaká úmrtí tam byla. Venkov se, podle mých zpráv toho všeho nezúčastňuje. Chce mít klid a pořádek a ten stávající režim, byť zcela nedemokratickými metodami dosud zajišťoval. Jak pravil Lukašenko (slyšel jsem ho na vlastní uši v TV) "Majdan" v Bělorusku nepřipustí. A silové složky stojí za tím, kdo je platí - to jest za vládou. (Nějaká selhání byla, kdesi těžkooděnci položili štíty na zem a dostalo se jim potlesku protestujících, ale jaké následky to mělo pro ně se už asi nedozvíme.) K rabování ve skutečnosti nedochází, sporadické zprávy o tom přicházejí jen z oficiálních běloruských médií. A nepotvrzené.  
   Mluvil jsem s "naším" Bělorusem (vynikající basbaryton) a ten je tím vším znechucen. Tím i oním. Když jsem mu řekl, že to vypadá na řešení "silou přírody" - ani Saša Lukašenko nebude žít věčně a o nějakém "korunním princi" se zatím nemluví - hodně se zamračil. Ale přiznal, že to tak asi bude. Pokud se neobjeví nějak ten nástupce. Ale ten už nebude mít tak pevnou pozici jako Lukašenko a to ani na vesnici. A když nastane nějaká sft verze Majdanu, policie i armáda už nebude tak pevně stát u "věrchušky".

 Ovšem na druhé straně - moci se stejně jako obvykle chopí ti, kteří k tomu mají vlohy. Bez ohledu na to, jaký kabát nosili před týdnem.     


   Ve Státech je situace podstatně horší, protože "demokracie". Zneužití černoši - ovšem i běloši nebo portorikánci si chodí "nakoupit přes sklo rozbitých výloh" a vykřikují přitom BLM, BLM. A pak strhávají sochy už dávno mrtvých lidí jenom proto, že se ve své době chovali podle tehdejších zvyklostí správně a statečně. Prostě retroaktivita civilizace. Místní představitelé, kteří byli zvolení i hlasy menšin se z toho často dokonale podělali, "omlouvají se" a poklekají před černochyv domnění, že jim to v příštích volbách pomůže. Nejsem si zdaleka tak jist. Zajímavé pro mě je, že se těch výtržností - pardon - "spravedlivých protestů" neúčastní Asiati.

   Co je pro mě zcela nepochopitelné - a je to jev nejen americký, ale i západoevropský - je přístup univerzit, obchodních řetězců a velkých korporací. Včetně NASA. Jsou ochotni akceptovat sebevětší pitomost, jen aby nebyli považováni za: pohrobky kolonizátorů a utlačovatelů, xenofoby, homofoby, rasisty, anti-environmentalisty nebo dokonce za pedofily. Mají totiž pocit, že by přišli o své zákazníky. O některé určitě, ale určitě ne o většinu. Týká se to i univerzit - i ony mají jakýsi "obchodní model".

   Moc současných sociálních sítí je obrovská, nezvladatelná a nevypočitatelná. Vypnout se globálně nedají, způsobilo by to rychlý a naprostý kolaps hospodářství, zdravotnictví, dopravy i bezpečnosti. Ověřeno v současném Minsku - tam po krátkém vypnutí části sítě  musely úřady internet i mobilní sitě opět zapnout - skoro nic nefungovalo. Je to naše civilizační zpupnost, když jsme místo paralelních sítí všechno navěsili na tyto dvě. V ten moment jsme určitě ušetřili na technice. Zato v budoucnosti budeme... ano, přesně tam!* 

   Moudrá vláda by životně důležitá spojení budovala na nějakém prioritním, nezávislém systému, aby i v případě takových "Majdanů" byla schopna nouzově spravovat zemi i při vypnutém nebo jinak odstaveném internetu. Mobilní sítě nejsou tak silné, kdyby se zajistila nemožnost hromadného posílání dat a SMS. Prostě by to bylo dražší a trvalo by to déle. A poskytovatelé by museli poslouchat - což ovšem v mimořádném stavu není tak nemožné zajistit. Na to stačí pár set policistů se základními IT znalostmi - a pistolí u pasu. Donutit oficiální média (rozhlas, TV) k poslušnosti je pak už minimální problém. Ale - musí být připraven plán "B".*

   Takže nezávislost subjektů na státní moci se ukazuje jako výborná (no, dejme tomu) pro vznik konkurence, ale vzhledem k (ne)předvídatelným okolnostem vlastně velmi pofiderní. Je vidět, že na destabilizaci společnosti, ba dokonce i celé "civilizace" stačí nevelké skupiny lidí, kteří se chtějí takto, mimo řádné volby, dostat k moci. Kdysi se jim říkalo "nátlakové skupiny". Je to socialisticky-totalitni termín, ale je docela přesný. To tiž nejsou ty hordy, které rabují a strhávají sochy. To jsou jenom nástroje, kladiva, těch, kteří stoji v pozadí. Jejich plánem je nechat "mouřeníny" udělat svou práci a po získání moci je tvrdě zlikvidovat. "Mouřenín vykonal svou práci, mouřenín tedy může jít." (Shakespeare/Schiller).


*/  Za tuhého socialismu byla všechna důležitá spojení vedena v náhradních sítích, do kterých neměla veřejnost přístup. Jak telefonní, dálnopisná síť tak modulační linky pro rozhlas  TV byly zcela (i technologicky) odděleny od veřejných sítí. Vojáci by ovládli celý mediální prostor během dvou - tří hodin. To, že to bylo určeno hlavně pro případ jaderné války není rozhodující. Vím, o čem píši, byl jsem u telekomunikací dost dlouho, abych byl s tím podrobně seznámen. Proč toho státní moc nepoužila v roce 1989 netuším. Možná proto, že protesty už byly hodně rozjeté a komunisté necítili podporu ani u silových složek. Prostě se sesypali a snažili si zachránit vlastní kariéry. U toho jsem už naštěstí nebyl, byl jsem už na druhé straně moci.  




2 komentáře:

  1. "Vojáci by ovládli celý mediální prostor během dvou - tří hodin."
    V roce 68 se okupačním vojákům nepodařilo ovládnou mediální prostor v řádu měsíců.

    OdpovědětVymazat
  2. V případě, že vojsko je na straně vlády tak ano.
    Když vojsko neví, čí je, tak to tak dopadá. V roce 1968 se snažilo ovládnout komunikace cizí vojsko s některými místními pomahači, zbytek byl proti. Jiná než popisovaná situace.

    Dneska by to bylo trochu složitější, kanálů je hodně. Internet, oficiální vysílání, soukromé stanice, mobily. Jistě by i pak zůstaly další kanály: radioamatéři, CB rádio. Problém v tom, že (aspoň si myslím) není vůbec zpracován takový plán. Nemáme podchycena všechna vlákna např. internetu a hlavně nevím nic o tom, že byla vybudována záložní komunikační síť. Něco mají vojáci, něco policie - jinak nic. Pokud vy věrchuška potřebovala ochromit opozici (revolucionáře) vypnutím internetu, ochromila by současně dopravu, vodárenství, energetiku, zdravotnictví i zásobování. Následek toho, že skoro vše visí na internetu, který je v principu neschopný selekce uživatelů, tedy cenzury. Současně je internet nejsnáze zasažitelnou sítí pro ochromení státu zvenčí.
    Možná ty "zašifrované" nemocnice a pády všech mobilních sítí (postupně) byly takové malé pokusy, zda to půjde. Nevím, podrobnosti jednotliví operátoři tají a to velice. Takové malé "firemní tajemství".
    Docela zajímavé téma pro spekulace. Nevěřím třeba tomu, že mobilní síť je nazavirovatelná. Výpadky kvůli přetížení, pro které nebyl reálný důvod mohou být tím symptomem.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)