Prohledat tento blog

středa 12. srpna 2020

Hanibal?



  Pustil jsem po čase na sebe TV zpravodajství a sledoval Pompeovu misi v Kotlince. 
Ten pán je něčím podobný bývalému městskému tajemníkovi KSČ v Praze Miroslavu Štěpánovi.


Shrnu misi pana ministra zahraničí USA: 

Máme si dávat pozor na Čínu a Rusko, protože nám kazí demokracii. Fake news a tak... 

     Ty excesy, které se teď dějí v Státech jsou asi taky řízeny z Ruska nebo z Číny. Nesmyslná poddajnost "velkých" v USA i jinde (strhávání soch, poklekání, změny názvů, aby byly dostatečně korektní pro všechny nátlakové skupinky asi je taky následkem ideodiverzní činnosti výše jmenovaných.) USA nám kdykoliv pomůže, kdybychom se dostali do problémů. (Asi stejně jako v roce 1968.)

    Hlavně nemáme Rusy pustit do výstavby Dukovan a upřednostnit Westinghouse. A když dovolíme Huawei, aby nám dodala (špičkové a docela levné) technologie, budeme špiclováni čínskou vládou od dětí až po dědečky a babičky. (Co s těmi informacemi  Číňani budou dělat neupřesnil.) Jsou přece i jiné telekomunikační firmy - třeba v USA a nemají teď co na práci. 

   Není prý slušné, abychom nějak zdaňovali gigantické firmy jako GOOGLE a podobně, protože USA naše obdobné firmy také nezdaňuje. (Které naše firmy myslí pan ministr? Škodovku?)

    Mám z toho takový pocit, (dejavú) jako když kdysi přiletěl sovětský poradce a vysvětlil nám dopodrobna, co máme dělat a co dělat nesmíme. Američané totiž dávají znovu a znovu najevo, že nesouhlasí se stavbou plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa, který povede po mořském dně. Spojené státy se snažily dokončení plynovodu zkomplikovat sankcemi. Kdo by kupoval břidlicový plyn z USA, he?

   Vzhledem k jeho bohorovnému tónu (celý obsah jeho projevů pochopitelně neznám, nebyly uveřejněny a ani nemohu, neznaje  angličtinu) se docela divím, že přijel osobně. Vnímám tón řeči i mimoslovní komunikaci, nemusím znát řeč. Očekával bych spíše nějakého jeho náměstka "pro Východní Evropu a přilehlé kraje".

   Na nás by asi nějaký náměstek stačil. I tak jsem ocenil Andyho větu, že "Česká republika je suverénní stát!" Otázkou zůstává, zda si Babiš nedovolil příliš mnoho.  

==============

    Čímž nehodlám nějak popírat význam USA v II. WW. Ale i tehdy se jednalo hlavně o americké zájmy. Do útoku na Pearl Harbor se vlastně, kromě námořního obchodu s Velkou Británii a CCCP, nic moc nedělo. 

   Bylo by zajímavé zjistit, co by bylo, kdyby se pan císař Hirohito rozhodl tenkrát na USA nezaútočit. (Jistě, císař už to dávno neměl v rukou, to je jenom takový vtípek). Nicht wahr?

   Takže to Trumpovo "America first!" je vlastně jen poctivé přiznání stavu zahraniční politiky. Čína (t.č.) i Rusko (v blízké budoucnosti) jsou jen konkurenti USA. O nic jiného nejde. A taky je potřeba oslabit vliv EU - tedy Německa. Ten zbytek jsou jen bezvýznamní statisté "bez hlasovacího práva".

  Nicméně je třeba se na to podívat pragmaticky, Je to tak, jak to je, nebudeme si namlouvat, že máme nějak podstatný vliv na světové dění.  







Takže ...und Maul halten!

Do you understand?

1 komentář:

  1. Co dodat? Tkalůsok kradnul padáke! Tak co......
    A zatím je............https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/nemecko-vydelava-na-zbrojnim-prumyslu-export-roste.A160707_164808_eko_euro_kris

    4p

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)