Prohledat tento blog

neděle 27. září 2020

O nezbytnosti strachu

   V přírodě je spousta vzájemných interakcí mezi živými tvory vyvolávána strachem. Kořist utíká před predátorem. Predátor se vyhýbá jedovaté kořisti - která svoji nestravitelnost indikuje třeba výrazným zbarvením. Matky učí mláďata samostatnosti ale současně i ostražitosti před věcmi a tvory, kteří jsou smrtelně nebezpeční. 

Ostatně, mnohé pohádové bytosti jsou určeny k tomu vyvolat v strach v dětských mláďatech.  Hejkal, vodník, jezinky-bezinky, bludný kořen. Dá se říct, že pokud někdo není schopen přijmout klidnou informaci o nějakém nebezpečí, tak jediným způsobem, jak mu ji dopravit do mozku je vyvolat v něm strach. Zveličením nebezpečí, jeho personalizací. A děti, ať už ty opravdu mladé nebo ti, kteří, ač věkem nepříslušní,  mají stále  dětský způsob myšlení. A není jich málo.


   To je důvod, proč se v médiích šíří poplašné zprávy o současném koronaviru. Mnozí totiž existenci epidemie či pandemie (záleží na tom, jakou optikou se na Covid19 díváme) neberou vážně. Lezou do přeplněných barů, pořádají diskotéky, firemní "seznamovací" večírky, svatební hostiny, fotbalové zápasy, nedovedou si ani na jeden rok odpustit dovolenou u moře atd. a tak úspěšně epideiii rozvíjejí. 

   A jsou i takoví, kteří tenhle způsob "výchovy" populace doslova sabotují. Popírači, chřipečkáři. Většinou  proto, že jsou majiteli hospod a barů, kateringových společností, pořádají diskotéky a velké festivaly. Taky majitelé cestovních kanceláří. Těm jde o peníze, o existenci. Aspoň v tom oboru, kde byli zvyklí vydělávat. Typicky majitelé restaurací a barů v centru velkého města. Měli mnoho let "zlaté časy", nasadili ceny, které byli ochotni (schopni) zaplatit jen cizinci z bohatších zemi nebo čeští zbohalíci - a měli se dobře. Za průměrnou službu inkasovali nadprůměrné peníze. A teď vlivem pandemie o ně přicházejí. Cizinci nejezdí, hranice zavřené z naší nebo častěji z opačné strany a mládeži, které se chce bavit za každou cenu to částečně zakázal plukovník Prymula. Ti prostě existenci nebo závažnost Covidu19 popírají jakýmikoliv argumenty. Většinou vytahovní vhodných čísel ze statistik, která jakoby potvrzijí jejich názor. Nebo srovnávání koronaviru třeba s infarkty nebo rakovinou. Ano, čísla jsou to srovnatelná - jenže infarkt myokardu nebo rakovina prostaty nejsou nakažlivé nemoci. Ale to Covid19 je a to zatraceně hodně.

   Do doby, než to někteří pochopí, budou klemírovat s "koronáčem". Mrzuté je, že ne sami. Stejně jako ti, kteří tvrdí že "středová čára na silnici není zeď". Nebo že blikající červená na přejezdu znamená, že někdy v budoucnosti pojede vlak a že do té doby mají dost času na přejetí kolejí. 

   Pokud se drží poučky, že na nulovém můstku v rozvaděči nemůže být žádné napětí, protože je přece uzemněný většinou dostanou kopanec sami a  z 99% ho přežijí. S těmi nemám žádný problém. Inu, asi nejsem nakažený toxoplasmózou, protože pokud to není nutné, neriskuji. Jsem zastáncem hesla "opasek i kšandy". 


   Historka ze života. Muzikant, jdoucí ze zábavy ve vedlejší vesnici si krátil cestu po železniční trati. Měl stále nasazenou karnevalovou masku s blikajícím červeným nosem. A jak se tak, značně společensky uondaný, potácel po pražcích, nějak přeslechl přijíždějící vlak. Strojvůdce ovšem unavený nebyl a tak vlak včas zastavil. Když viděl, že koleje jsou v pořádku, jen tam přebývá červeně blikající opilec, sestoupil  z lokomotivy, muzikantovi masku  sebral a rozšlapal. Z oken vlaku ho povzbuzovali chlapi, kteří jeli na ranní a museli stihnout v Suchdole přípoj. Muzikant od nich ještě málem dostal přes držku.


 

A teď otázka, na kterou neznám odpověď. Ten strach, který nás přiměje něco udělat je: 

  • z neznámého?
  • z následků, když nic neuděláme?
  • z represí státu? 
  • nebo z obecného odsouzení lidí?



17 komentářů:

  1. Máme tu plno lidí, kteří nevěří tomu, že třeba kouření cigaret ničí jejich zdraví. Znali někoho, kdo se s 60 cigaretami denně dožil devadesátky.
    Dokud neleží na JIPce s roubíkem v ústech, neuvěří, že by mohli na něco takového, jako virus Covir19 onemocnět.
    Předjíždí v zatáčce, neboť pravděpodobnost říká, že z 90% v protisměru nic nejede.
    Myslet zřejmě bolí, ostatně, proč se omezovat, že? Ať se omezují ti druzí!

    OdpovědětVymazat
  2. No a když takovou "připomínku tvrdé reality" přežijí, většinou pak mlčí. Protože by museli přiznat, že se předtím mýlili.

    Měli jsme takového ladiče klavírů. Ale ten byl naprosto atypický. Přežil několik těžších haváríií svým autem, které většinou zavinil, vždy ho z toho dostali lékaři a právníci, byť pár lidí poslal do nemocnice taky. Kupoval si nová a nová auta a kvůli tomu aby na ně měl, ladil klavíry snad ve všech institucích, které nějaký klavír měly. Poslední havárku ovšem nepřežil. Co si o něm mysleli ti, které "přibral" do svých havárek si nedovedu představit. Měl spoustu dioptrií, řídit směl jenom v brýlích, ale ty si do auta nebral a taky se tam nepoutal.
    No - aspoň byl "věrohodný".

    OdpovědětVymazat
  3. Stran strachu mám faktickou poznámku. Jsem celkem neohrožená osoba a beru věci s rezervou, ale. Včera jsem poprvé duševně zhebla strachy, když jsem si uvědomila, že musím v týdnu jít na čtvrtletní kontrolu svých neduživých plic, a před tím ještě na rentgen plic.NIKDY MI TO NEDĚLALO PROBLÉMY, AŽ TEĎ. jSEM ZÁSOBENÁ INFORMACEMI MASOVĚ,už to ani nečtu, ale stejně se to do člověka zažere, chcanechca. Jedna fronta marodů na rentgenu, druhá z pár dní v čekárně ordinace.Komu by se chtělo to absolvovat? Před prohlídkou u lékařky ještě prodělat spirometrii, což kdo neví, je taková skleněná kukaň, kde musíte usilovně dýchat do roury, trvá to dobu a viry skáčou ze všech stran jako splašený kobylky. K tomu dvě cesty tramvají a jeden nákup.Musím být odvážná školačka,abych to všechno zvládla bez pohnutí mysli.No, mám pár dní na rozmyšlenou, buď tam půjdu nebo ne. Jenže ta problematika tady bude možná na věky.Je o mě sice dobře postaráno, užívám strašně drahé léky, naštěstí placené pojišťovnou, ale ta klidová nadstavba se nekoná. Takže trénuju myšlenku - na něco umřít musíme, jenže se mi ještě nechce. Takže "slunce v duši", jak kdysi pravíval nějaký kuliferda v televizi. Věděl jistě, že déčko staví zdraví na nohy. A TO JE ASI TAK VŠECHNO, CO K TÉMATICE HODLÁM DODAT.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, problém má dvě řešení, útok nebo útěk.
      Na útok není, zdravotní stav ho nedovoluje a vystrašení je už dost, prostě šňůra stejně hoří a vše je jen otázka času.
      Útěk: potřebuješ jistě bezodkladně "znát" svůj zdravotní stav, skutečně tak nutně? Porovnej si svou zdravotní dokumentaci z předešlého vyšetření, je z valné části vytvořena "ctrl C a ctrl V" Cítíš se zle na smrt? Nebo se jen bojíš. Prostě to odlož, klidně jim to zavolej ani tam nechoď. Řekni, mám strach z Céčka všude kolem strašej,vaše opatření bla bla, tak co. Prášky ti napíše SMSkou.
      A hlavně klídek vše máš v rukou........ V našem lese to tak chodí.
      4p

      Vymazat
  4. HOJ, EKo. Na útok nemám, tak asi uteču a do toho peklíčka zavolám. Přeju ti tvůj les,v téhle době nad zlato. Tam na tebe může skočit jen leda nějaká potrhlá veverka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veverky jsou na rozdíl od divoženek plaché....
      https://www.mediaguru.cz/clanky/2020/08/tereza-bacova-povede-rozvoj-a-strategie-v-mediaplus-prague/
      Praha jede(M)
      4p

      Vymazat
  5. Tím "německým mozkem" paní vyhrožuje nebo se omlouvá?

    OdpovědětVymazat
  6. Já si ten EKův odkaz neumím vyvolat, ale máš-li tam divoženky, tak zaplaťpámbu za ty dary. Ty dokážou zblbnout chlapům hlavu jednadvě, a na to je potom i koronavirus krátkej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. LEVÉ TLAČÍTKO NA MYŠI STISK A DRŽET, TÁHNUTÍM OZNAČIT ODKAZ. Potom Ctrl+c, vložit kurzorem do příkazového řadku prohlížeče pomocí Ctrl+v. Enter......a ukáže se divoženka z Prahy , ne z lesa.
      4p

      Vymazat
  7. EKpok! CTRL ovládám dokonale, ale nevěděla jsem, že to lze použít i takhle. Dík. Nicméně odkazy nemám moc ráda, člověk by se měl vyjádřit nejlíp sám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za divoženky se nicméně vyjadřovat nehodlám, tím méně za ty z Prahy.
      4p
      HAWK

      Vymazat
  8. A slovo do pranice............
    "Koronavirovou infekci tu máme již přes půl roku a je to znát: všimli jste si, jak většina obézních, přidruženými civilizačními chorobami trpících spoluobčanů konečně začala něco dělat pro své zdraví a zvýšení přirozené imunity? Jak se přestali přežírat, popíjet přeslazené nápoje a začali jíst pestrou zdravou stravu, hubnou, cvičí, běhají, sportují, otužují se?

    Já ne. "
    Ani já ne! Tak co chcete?
    4p
    Ps.
    Chápu na někoho bude zdroj (http://www.macekvbotach.cz/stredecni-glosy-7-10-2020/) jako rudý hadr ale stačí se zamyslet.

    OdpovědětVymazat
  9. Možná neuškodí odkaz:
    https://www.hlidacstatu.cz/kapacitanemocnic
    Tam je jasně a hodnověrně dokázáno jak je to s kolabem zdravotnictví, alespoň po technické stánce. Personálně je to asi jinak, když vrchní sestra na ..... oddělení krajské nemocnice musí chodit do práce , pozitivně testovaná s celou rodinou, "zařídí" hlídačenku pro rovněž poz. manžela na dvě nezletilé deti "jen" proto že za ní není náhrada? Pozitivní = neschopenka = karanténa. Hlídačenka na nachlazeníčko nic, jen dávky, náhrada mzdy. A vesele promořujeme??
    4p

    OdpovědětVymazat
  10. Astro, nutno rozlišovat vyšetření od terapie. Jestliže terapie není podmíněna vyšetřením, jen ono zbytečné. Ovšem záleží na tom jak které. Na to jak se cítíš, jak dýcháš, nepotřebuješ spirometrii. Tu potřebuje ordinace v rámci úkonů standardní léčby, bez ohledu na praktickou potřebu. A samozřejmě pro proplacení pojišťovnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já vím, Schu, ale sama si ordinovat procedury nemůžu, doktora poslouchat musím, chci-li, aby mi pomohl. Věř mi, že bych tam nelezla, kdybych nemusela.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)