Prohledat tento blog

pátek 23. října 2020

Podivný případ pana plukovníka Prymuly

    Od božího rána dnes Českem běží horká novinka - ministr Prymula jednal s jiným ministrem v noci v zavřené hospodě a při odchodu z ní si nenasadil roušku. Tím naprosto  ohrozil důvěru ovčanů ve svobodně zvolenou vládu Andreje Babiše a naprosto všechno, co tato vláda pod jeho moudrým vedením vykonala ve prospěch všech občanů. Pan premiér bystře prohlásil "Hoďte ho lvům!" a věří, že mu to pomůže ke znovu získání důvěry - kterou rapidně ztrácí. K názorům bulváru se přidali nejen politiková opozice (to se přece sluší, být za všech okolností proti vládě, být v opozici) ale i ČSSD, která ústy Jana Hamáčka vyhrožuje, že nebude-li Prymula odvolán, opustí koalici a tím položí vládu. Hamáček si neuvědomuje, že pro ČSSD tahle účast ve vládě je nejspíš na dlouhou dobu tím posledním, co ji nějak popularizuje,. Jsou na hranici volitelnosti, spíše pod ní a tak je docela možné, že rok poté nebudou ani ve sněmovně. Prostě zmizí. Budou pak škemrat, aby se mohli k někomu s podobným osudem připojit a tak znovu vstoupit do boje o dobře placená místa pro své špičky (a špičáky.) 

   Odpor k protiepidemioologickým opatřením je populaci značný. Jistě, nikomu se nechce chodit s šátkem na obličeji jako Zorro. Hospodští, barmani a hoteliéři v centru naší Stověžaté jsou znechuceni tím, že nemohou účtovat své exkluzivní ceny zahraničním hostům, protože ti jaksi - nepřicházejí. Z důvodů které, které sice souvisejí s vládními opatřeními - ovšem nikoliv české vlády, ale vlády okolních zemí, které si uvědomily, že Česko je velmi nebezpečným zdrojem nákazy. Jsme v promořenosti "koronáčem" nejlepší v Evropě a druzí na světě. Kam se na nás hrabe Itálie nebo Španělsko!

   Ale do Prahy se dál svolávají demonstrace proti vládním opatřením pod heslem "Roušky a zavřené bary nám berou svobodu!" které pak obvykle končí rvačkami rowdies s policií. Na státní svátek se svolává další. Bude zase legrace. Když vodím kdo to protestuje, ty vzteklé obličeje chlápků, kteří  volají po tom, aby se mohli svobodně nakazit ve své oblíbené hospodě, ty tlusté machny, které nemohou ke své kadeřnici - nemyslím, že by jim sebekrásnější účes nějak podstatně vylepšil vzhled - tak mě vždycky napadá, jestli tohle je nějaký průměr českého národa. Jestli ano, tak tedy potěš koště. 

   A docela s tím konvenuje i výběr lidiček, kterých se televize (všechny) ptají na ulici na nějaký názor. To že jsou to lidé povětšinou neupravení, chlápci fousatí a zanedbaní, ženské neučesané nebo naopak zmalované jak tygřice by tak nevadilo. Horší je, že odpovídají na otázky, které  vůbec nepochopili nebo jen velmi povrchně. Pokud si nepořečtou v Blesku co si mají myslet, tak raději nemyslí. Inu náš "všechen lid". Druhou kategiríí jsou pak "talking heads" podle mého odhadu tak asi stovka lidí, učesnaých, v pěkných šatech, kteří mají svůj názor. Pořád stejný, který mění jen v případě, že se "veřejné mínění" obrací zcela jiným směrem a sílí. Hlavně ovšem musí mít jiný jiný názor, než jiné mluvící hlavy. 

   Máme tedy moc zákonodárnou, soudní, výkonnou včetně složek silových jako je policie a armáda - a novinářskou. Ta poslední ovlivňuje myšlení lidí nejvíc, hlavně v době, kdy v jiných mocenských složkách chybí skutečné osobnosti. 

   "Všechen lid" se má docela dobře, kdo skuhrá si za svůj osud velmi často může sám. Zadlužení lidé bez finační gramotnosti, samoživitelky, které si nedokáží vybrat svého oplodnitele, ti, kteří se urputně snaží živit tím, o co není zájem, atd. A každý člověk, který nemá moc starostí si nakonec pomalu odvykne i myslet vlastním mozkem, protože "myšlení bolí" a raději papouškuje názory, které jsou mu šikovně podsouvány.

   Jedna rovina je "Blesková" pro "nižší intelektuální třídu", pak je ta střední - to jsou některé aktivistické weby a portály a sociální sitě s tweety slavných a známých celebrit a nakonec je ta nejvyšší, kterou ovládají politiliogové, sociologové a vůbec vzdělanostní giganti. Tihle popularizátoři všechno znají, všude byli dvakrát a od všeho mají klíče. Dokáží předpovědět úplně všechno pomocí svých matematických tabulek (a přehledu světového tisku). Jenom nevědí, co se stane za dvě hodiny a jaké by to mohlo mít důsledky. Kdyby... 

   Lidí, kteří si z té informační záplavy nepůvodních zpráv, v podstatě komentářů, dokáží vybrat očištěná fakta a ta si sami dát do souvislostí je málo. Znám jich jenom pár. To v poslední době odcházejí z veřejných diskuzí, protože o jejich názory není zájem. Jsou to názory příliš jednoduché pro milovníky konspiračních teorií a příliš složité pro lidi, jejichž přesvědčení je pevné jako sekera, do hloubky zaťatá do dubového špalku. Věrní zbrojnoši většinou neexistujícího krále.

   Selského rozumu je pomálu. Selský rozum totiž není povrchní rozum "všeho lidu", nýbrž rozum, který předpokládá nějakou věrohodnost předpovědí, odhadne důsledky, uvědomuje si souvislosti a má v hlavě k dispozici řešení pro "suché i mokré roky". Proto mě potěšil názor zkušeného právníka (nedivím se, že šel od politiky raději dál) na celou tu "vyšehradskou kauzu pana plukovníka". 

    Pan ministr v přímém přenosu TK vysvětlil, co se tam údajně dělo. Jistě najdou se mnozí pochybovači - ale nikdo, kdo by věrohodně prokázal, že to bylo jinak, než bylo veřejně řečeno MUDr. Prymulou, když odmítal utéct od rozdělané práce a nechal své odvolání na panu premiérovi. Tak to bude Andrej Babiš, který zvolil určité řešení (výměnu ministra) a on také bude tím, kdo bude odpovídat za případné důsledky tohoto aktu. To jest hlavně za případný pokles popularity vlády a ochotu "všeho lidu" i dalších vrstev obyvatelstva přijmout opatření proti současné epidemii. Protože tohle je o konsensu. Jinak to vidí lidé v zaměstnaneckoém poměry, jinak drobní podnikatelé, jinak "kapitáninašeho průmyslu, jinak zdravotníci "v boji", jinak výrobci ochranných roušek a podobného materiálu, jinak důchodci jako nejohroženější skupina. 

   Výsledkem může být jenom řešení všech vektorů očekávání. Co mají ti výše jmenovaní očekávat od premiéra, který bleskově vymění ministra, protože se znelíbil fotografovi Blesku, který svou fotoreportáží rozpoutal  ten dnešní mediální hon? (Kdo tam toho novináře poslal? Má nějakého informátora na minitserstvu zdravotnictví? A nemá podobného informátora i pan premiér někde na Úřadu vlády? Nebo v nějaké názorové sekci ANO?)  

   Co se vlastně stalo krátce shrnul právník Pavel Hasenkopf - Kocour. Je sice právnického vzdělání, ale má mozek a proto je jedním z naší společnosti a má problémy, kam vstoupí.

   „Co pořád řešej? Je zakázáno, aby restaurace měla otevřeno. Sejít se v uzavřené restauraci, která se v okamžiku uzavření stává veřejnosti nepřístupným prostorem, na soukromé pozvání jejího majitele nikdo nezakázal. Je to, jako kdyby se sešli u někoho doma. Jen si musejí dát pozor, aby jich tam nebylo víc jak šest a venku od sebe měli aspoň dva metry. Takže porušili kulový."

   Co tam tak tajného pánové řešili je zcela irelevantní. A hlavně - nedá se jim nic podstatného dokázat. I kdyby tam v ústraní probírali něco, čemu se na vojně říká ŠMOK nebo se domlouvali na svržení Andreje. Nevíme, políčko tedy necháme nevyplněné. 

   Nicméně politika není jen umění možného. Je to hlavně  hra s nejistým výsledkem, protože kdo je opravdu vítězem určí publikum. Je to vlastně taková římská aréna. A aktéři se snaží publiku zalíbit. Mají rádi potlesk a nelíbí se jim pískot davu nebo, nedejbože, nahnilá rajčata. Proti pískání publika  se obvykle najímá placená klaka. Babiš už na své klace zapracoval - slíbil důchodcům 5 000.- Slíbil, ale zatím nedal. A strážkyně státní kasy věrná doga premiérova zase posunula zavedení EET do neurčita. Slibuje. Ti noví, kteří do Strakovky nastoupí po Andym ale určitě té připravené půdě neodolají a něco do ní zasejí. Prachy jsou prachy. Prachy jsou koncentrovaná moc. A slibem nezarmoutíš.

    Kdo je na konci převodové páky, která ovlivňuje veřejné mínění víme, bulvár. Kdo ale ovládá bulvár? Kdo vodí loutkáře?

   Andy B. to podle mě není, jak se naopak domnívá Tereza Boehmová. Když hodíte ve výtahu na někoho granát, nevyváznete moc živý ani vy. Nebo Andrej Babiš neví, jak působí granáty.

„Takže moment. Dva dny zpět je Prymula pozván Babišovým poskokem Faltýnkem na schůzku na Vyšehrad, pošlou mu SMS adresu.
Někdo dá Blesku ECHO. Vyfocen Prymula bez roušky, jak jde 3 metry k autu.
24 hodin fotky někde leží a neděje se nic.
Babiš v den „odhalení“ v 11.00 vystoupí s projevem, ve kterém výjimečně nekoktá…. tzn. krásně nacvičeno. Kde na to vzal čas „tak narychlo“.
S Prymulou ani předem nepromluvil, nezeptal se na jeho verzi a rovnou ho odstřelil…A řekl, že ho odvolá tak jako tak.
Prymula ovšem tuhle hru hrát nebude.“

Tak kdo a čeho chce dosáhnout?

   Přemýšlet o tom je stejně užitečné, jako přemýšet o budoucím počasí. Když se trefím s předpovědí, možná(!) mám jakýsi náskok před jinými. Vezmu si třeba deštník. Když netrefím, náskok nemám a zmoknu. Ale stejně tím počasí nijak neovlivním.

Čímž se s případem pana plk. prof. MUDr. Romana Prymuly loučím. 



Jeden z možných nových ministrů zdravotnictví Aleksi Šedo



Jediné poučení je pořád to samé. 
Ovce jsou ovce. 
Stačí pár fotek v Blesku a už to jede. 
Béééé! 



Newsroom CNN Prima News


A jako obvykle - dodatek:


doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D.
   Uplynulo jen pár dnů a máme tu nového ministra zdravotnictvi, specialistu na dětskou hematologii což má k epidemiologii "docela blízko". Ale vem to nešť, má na to na ministerstvu specialisty, které tam "natahali" předchozí ministři. Jenže se stalo to, co se dalo přepokládat - spustily hnojomety. A vypátraly,m že pan doktor před několika lety podepsal petici Milonu chvilek, namířenou proti současnému premiérovi. Když se pana Blatného na to zeptali poprvé, zapřel to. I podruhé zamlžil, teprve napotřetí se přiznal.  

    Je "trochu" rozpor v tom, když podepíšu peticii (podle posledních zpráv dokonce dvě různé petice!) vyzývající premiéra k odstoupení a následně ochotně vstoupím do jeho vlády, ale to si bude muset pan doktor srovnat v hlavě sám. Zajímavý je i postoj Andreje Babiše - prý mu jde o odbornost, ne o vztah ministra k jeho osobě. Myslím ale, že právě o ten vztah jde. Doktor Blatný má tím pádem u premiéra tajnou "černou tečku" a bude daleko ochotněji interpretovat názor premiéra, nikoliv odborníků, epidemiologů. A Andy ještě udělá do konce svého volebního mandátu ještě pěkných pár výhodných obchodů.

   Co mě poněkod irituje, je ale ten dvojí metr. Za tajnou schůzku v uzavřené restauraci a roušku, chybějící několik sekund na obličeli ministra odvolání z funkce. Navíc prosakují z dobře informovaných kruhů zprávy, že usvědčující fotografie nepořídil Blesk, ale od někoho je koupil. Kdo skutečně fotografoval a na čí zakázku nebo rozkaz se dozvíme těžko. Ale za podpis petice proti premiérovi novému ministrovi nehrozí nic.

   Vychází mi z toho jen jedno: plukovník Prymula asi chtěl opravdu zastavit epidemii, patrně si dovolil odporovat "nejvyššímu" a tak musel být zdiskreditován a následně odvolán. MUDr. Blatný se znemožnil sám už před léty a moc bych za to nedal, že Babišovi lidé o tom podpisu věděli také. On sám rovněž - už před rozhodnutím ho navrhnout za ministra. A tak má na případnou neposlušnost ministra zdravotnictví silnou páku pro případ, že by mu překážel v jeho obchodních zájmech.

   Ostatně - dneska už jsou nárůsty nakažených prý menší než před týdnem, jak tvrdí bulvár.  To ale není zásluhou MUDr. Blatného. To, co způsobilo obrat se událo tak asi před deseti - čtrnácti  dny. Tedy za bývalého ministra.

Na politiku musí mít člověk silný žaludek!


14 komentářů:

  1. To je jádro pudla! Jak to bylo s pozváním na schůzku. Co bylo jejím skutečným účelem? Od koho a jak se o ní dovědělo "vybrané médium"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou tanečky! A každý je tancmajstr. Mně už z toho všeho jde hlava kolem. Přestávám číst moudra, která mi pak lezou hlavou jako vešky. Dbám na sebe, na svoji výživu a opatrnost. Dál už nic nemůžu. Hysterie obchází davy a bude hůř. Jindy vlídná sousedka mi tvrdě zakazovala vycházet ven a tak nějak zapomněla, že člověk nějak musí doplňovat zásoby, i kdyby to měl být jen chleba. No, aspoň zhubnu. A taky ale zhrubnu, protože tady nadávám nahlas. Je to sice nanic, ale člověku se uleví.......
      Zdravím zdejší pány!

      Vymazat
  2. Nemáš nikoho Astro, kdo by ti nakoupil?
    Mohla by třeba ta sousedka, co má blbé řeči. Někteří jsou opatrní a dodržují zákon 3R, jini zase pobíhají v davu po náplavce, debužírují farmářské produktu (z velkoskladů Lidlu) nakupují atd.
    Jedna paní bez ropušky, zato s dítětem v náručí oblažila TV kameru prohášením, že když Prymule nenosí roušku, tak ona taky nebude. To je přesně to, co člověk od mladé Pražky čeká. Zpupnost. Takhle si Pražáci dělají antireklamu. Pak se diví, že je někteří nemají rádi. Zpupný Pražák...
    Mám to štěstí, že já žádného zpupného neznám. Ale to je možná tím, že si můžu vybrat.

    U nás raději nosí náhubky i tam, kde to není nezbytně nutné. Já taky na 100 metrů trasy na zastávku si ji nebudu sundávat a nandávat.

    Koronáč se dostal už i do našeho Ústavu, je tam jich pár nakažených. Zatím žádný na přístrojích ani mrtvý.

    Takže tak týden tam nebudu chodit - práce mám dost i tak a archiv klidně počká. Nechtěl bych to zanést domů, žena má stejnou nemoc jako Ty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Kocoure, blbci jsou všude. S tím se musíme smířit. A neboj, já se o sebe umím postarat. Pozdravuj ženu, rozuměly bychom si. :-)

      Vymazat
    2. Ahojda, Kocoure. Ta "zpupná" Pražka mě rozesmála. Všude jsou přece blbci. V Ostravě i v Brně, všude, kam oko dohlédne.Přepočítej si to na množství obyvatel toho kterého místa.Hádám, že je to tak každý desátý.Bez ohledu na lokaci. Praha s tím nemá co dělat. Je to jako s těmi kamny. Někdo si na ně potřebuje prostě sáhnout.

      Vymazat
    3. Jistěže, ale počet "svérázů" v Praze, zdá se, dost překračuje celorepubklikový průměr.
      Ale to, že to odsud tak vypadá jak to vypadá je taky dáno tím, že chlapci s kamerou většinou jen vyběhnou z televize na ulici nebo přilehlé náměstí a natočí tam rozhovor.
      Do celostátního vysílání se naše "vzdálené gubernie" dostanoum jedině když se tu nakazí koronáčem celá šachta nebo někdo vystřílí celou čekárnu na poliklince.

      Pražskou TV - a je jedno, jestli je to NOVA, ČT nebo PRIMA tu na ulici vidím tak jednou do roka. V Praze jsem tak dvakrát do roka a potkám je třeba i třikrát.

      Pražák si to asi neuvědomuje, ale pro mnoho z nich končí svět u hranic velké Prahy. Pak už jsou jen pustiny, nevzdělaní mužici a lvi.
      ===
      Mimo jiné takové prozření mě čekalo loni v Rusku. Ten "nechutný ruský odér", který po sobě nechávají pisálci a žvanilové o Rusku prostě není pravdivý. Ale není ani takový, jak nám za mlada kýblovali do hlavy komunisti. Všechno je prostě jinak.

      P.S.: "Pražskou nemoc" mají pochopitelně i Brňáci, Ostraváci a třeba Hradečáci. Jenom se tomu říká lokálpatriotismus. [;>D)

      Vymazat
    4. Já vím, a připadá mi to legrační. Žijeme všichni tam,kam nás zanesli rodiče nebo osud.Kdybych žila v Hornídolní Lhotě, měla bych pocity stejné. Mám to tady u nás ráda, ať je to kde chce,nějaký "lokál"patriotismus nepěstuju. Takže nerozumím dost tomu, co píšeš. Tebe mám v úctě, když jsi z Ostravy, a kdybys byl z Hornídolní, bylo by to nastejno.
      Pokud to najdu, pošlu ti obrázek,koláž, kterou jsem nazvala Vlastenka. Tak bych vyjádřila nejlíp svoje pocity. :-)

      Vymazat
  3. "Podivný případ pana plukovníka Prymuly"
    Podivný nebo podivuhodný? Je to narážka na komentář Národní knihovny ČR?
    'Jako četbu na víkend, který patrně strávíme především doma, doporučujeme dnes z volně přístupné části fondu digitální knihovny Kramerius titul Podivuhodný případ Dr. Jekylla a pana Hyda. Jde o příběh doktora, který je v noci někým jiným než ve dne.' :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ba ne, ten případ je jenom podivný, je tam spousta aspektů, které sice na sebe nesedí, ale zato vážou na jiné záležitosti - a čert aby se v tm vyznal. Jsem přesvědčen, že věci se mají jinak, než nám je servíruje jak vláda, tak bulvár. O mluvících hlavách nemluvě.
    Ty dva, J&H, jsem na mysli opravdu neměl.

    OdpovědětVymazat
  5. O pravém pozadí té události víme starou belu, bohužel. Můžeme na základě známých skutečností jeno spekulovat a odhadovat,co za tím bylo.

    Rozdělit si to můžeme na 2 větve:

    1) Ušili to na Prymulu;
    2) Prymula to zosnoval sám, aby mohl odejít do ústraní a mít svůj klid.

    Ta 1. varianta mi přijde o něco pravděpodobnější. No a také to může být, teď už se dá říct, že velice zdařilý pokus o odvrácení pozornosti od něčeho mnohem závažnějšího a důležitějšího. Čím méně informací máme a máme jich málo, tím více prostoru je tu pro spekulace a tím pádem asi bude nejlepší vyčkat, co nakonec probublá a vyleze na povrch.

    OdpovědětVymazat
  6. Je zajímavé, že ve dvou webových hlasováních o důvěryhodnosti vyhrál vždy Prymula nad Vojtěchem a i nad Blatným a to několikanásobně.
    Mi se taky líbil víc.

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se už od prvního pohledu silně nelíbil. Až příliš mi připomínal bezduché, arogantní, socialistické „lampasáky“, které jsem bytostně nesnášel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pryumla vypadal, jako že se nenechá kočírovat Babišem jako Vojtěch.
      A asi na to i dojel.

      Vymazat
    2. Nijak zvlášť mi nemrzí, že je pryč. Z královéhradeckého kraje ho nedoprovázela sem do Prahy zrovna nejlepší pověst a asi byl dost rád, že odtamtud zmizel, stejně jako jeho bývalí kolegové. Měl tam totiž poněkud horko pod nohama a ten katapult do Prahy se mu náramně hodil. Všichni víme, že zdravotnictví je nenasytná černá díra a on jí dojil dobře a ten zatracenej výtrus využil za tím samým účelem víc než dokonale. Kdo mu věří, je dost naivní. Jenomže na rozdíl od rozpačitého „slušnáka“ Vojtěcha působí tenhle sebevědomý a místy až drzý a arogantní panák na ty submisivnější tak, že za ním jdou. Za Hitlerm šlisvého času taky...

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)