Prohledat tento blog

středa 18. listopadu 2020

Kverulanti, nenávist a zadrátované mluvící hlavy

Z blogu D-F:
„Vůbec nechápu, pročbych ve svém kažodenním životě měl jakkoli reagovat na projev pronášený takovou dikcí, větnou stavbou a wordingem. Předně mám problém s tím, když na mně někdo pokřikuje rozkazovacím způsobem s nějakým česko-slovensko-ugrofinským akcentem. Řečeno s Williamem Fosterem, „ty přijít do má země, ty brát moje prachy a ty nemít ani tolik slušnosti, aby ty naučil moje řeč?“ Vůbec už nejsem zvědavý na peskování výkřiky jako „co je todle! To je šílené“. Nebo „Dějte si tu aplikáci“. Stejně tak opakování slova „prosímvás“ takovou dikcí, že znějí jako všechno možné, jen ne prosba. Vy jezedáku, asi jste nepochopil, ale jste tady kvůli mně a ne opačně. Pokud, předsedo jezedáku, něco po mně nebo po jiném svobodném občanovi požadujete, budete muset hezky poprosit. S pokorou požádat o spolupráci, až si budete chtít hrát na boha a „zastavit ten kovid“ nebo „zploštit ho“ a podobné nesmysly.“

Tak jen houšť a větší kapky… Ty sudlice se postupně blížej…


   Je to kolem a kolem jako v židovské škole. Nebo jako v narvané hospodě kolem půlnci. Jedni překřikují druhé, ale je z toho jenom táhlý zvuk davu v němž vlastního slova neslyšíš. Kverulanti protestují proti všemu, co se děje kolem, vlastně proti čemukoliv, za táhlého mručení, že to ohrožuje jejich osobní svobodu a jejich podnikatelské záměry, mluvící hlavy zase předestírají jak by tom řešili oni, kdyby je k tomu pustili.

    Připomíná to vzpouru - ale žádná vzpoura to není. Jen ty výkřiky, plné nenávisti ke každému, kdo si myslí něco jiného než oni sami. Každý z nich, ať už jsou to kverulanti nebo moudré hlavy mává nějakými důkazy, které si buď vyzobnou z celé situace protože si myslí, že zrovna tahle (neověřitelná) fakta jim pomohou přesvědčit ty ostatní o své pravdě nebo ty "důkazy" ohnou tak, aby tu jejich pravdu nějakým způsobem potvrdily. O nějakém "semknutí" se nedá mluvit. Nehledě na to, že výraz "semknout se" je dokonale zprofanovaný politiky všech možných barev a tvarů už od průvodu v Paříži, kdy se vrcholní politici nechali sejmout kamerami v průvodu proti teroristickým útokům takovým způsobem, že "semknutě", držíce se v podpaží pochodovali ve vedlejší, podobné ulici jako zbytek pařížského "plebsu"a do čela průvodu se dostali za pomocí šikovných střihů televizních mágů. Protože - co kdyby někdo na ně zaútočil. Tolik hlav států a stran pohromadě - to by byl pro teroristy dokonalý cíl. Evropa by asi nepřežila, kdyby se něco takového stalo, protože těch 718 milionů lidí by bez politiků bylo asi úplně v "nenávratnu". Tedy - to si namlouvají ti politici.

   Dá se předpokládat, že něco takového bylo vždy - ale nyní je to daleko víc vidět a hlavně slyšet. Nejen oficiální velkoplošná média hlavního proudu, ale i velké weby a hlavně sociální sítě  způsobují obrovské zesílení celkového informačního hukotu. Jenže - jsou tu poměrně mocné síly, které ten hukot modifikují podle potřeb věrchušky. "Trochu" nepřehledné je, kdo vlastně co říká a co tím sleduje. Ale o tom jsem už dumal a nebudu se opakovat. 

   Jde mi hlavně o tu nenávist k jinak smýšlejícím a pocit vlastní neomylnosti. Jeden Spasitel vedle druhého. Argumentují, že právě oni mají omezenou publicitu a je jim ubližováno. Připomíná to fraktál. To, co se děje ve velkém je totéž, co se děje v malém a ještě menším. Ne semknutost, ale dokonalá atomizace nějakého názoru, směru nebo nebo myšlenky. Permanentní Hyde Park - ale bez pravidel. Všichni mluví, ale téměř nikdo je neposlouchá, všichni píší, ale nikdo jejich převratné myšlenky nečte.


   Kverulanti se sice sdružují do názorových skupin, ale současně se dělí "podél i napříč" názorového spektra. Své síly vyčerpávají na vzájemný boj, takže jim už vlastně žádná síla nezbývá na vlastní boj proti "společnému nepříteli". Už jenom proto, že žádný "společný nepřítel" vlastně neexistuje. Klimatoalarmisti a klimatoskeptici, koronaalarmisti, koronaskeptici, zastánci monetární teorie i jejich přesvědčení odpůrci, neokomunisté, propagátoři "tekutého pohlaví" i odpůrci gayů a leseb, nacionalisté, zelení, antifašisté, kteří se chovají jako nacistické bojůvky z dob nástupu Hitlera k moci. A multikultutralisté, rasisté, sionisté, islamisté, vegetariáni, anarchisté, anarchokapitalisté, ultraliberálové, monarchisté, budhisté, rasisté bílí, černí i žlutí, odpírači sítě G5 atd., atp.   

   Výsledkem je šum, který, když použijete nějaký filtr, ukáže i je přítomná jakákoliv část spektra. Když je to fitr dostatečně strmý, dokážete rozeznat i jednotlivé kmitočty. Ale co z toho, že? Jsou tam. No a?

    Zajímavé je, že když si dáte do hledáčku nějakou část populace, pár jedinců, zjistíte, že sice propagují nějaký politicko-filosofický směr, ale v praxi se chovají jinak. Aby přežili musí pracovat, chodit do obchodu, platit nájem nebo pozemkovou daň. Musí se oblékat +/- tak, jak je v kraji zvykem. Tedy třeba nosit kalhoty nebo sukni. A musí, pokud chtějí být na svobodě, respektovat, že nemohou mermomocnit malé holčičky nebo chlapečky, brát cizím lidem bez dovolení jejich věci nebo se nastěhovat do jejich bytu. A že nemohou beztrestně říkat, co si opravdu myslí. Nesmí ale říkat jen něco.
 
   Tady bych se zastavil. Existuje něco jako cenzura a autocenzura. Není radno psát nebo říkat, že Hitler byl vlastně hodný člověk, že Mohamed byl pedofil a vrah atd. Buď budete popotahováni soudně nebo vám někdo uřeže v kostele hlavu. Pokud budete tvrdit, že nejen černé ale i bílé životy jsou důležité případně na rozkaz nepokleknete na důkaz, že uznáváte nadřazenost černochů můžete přijít o místo. Zatím jen o místo, ne o život. Nanejvýš vám dav rozbije váš obchůdek - kde předtím mnozí z toho davu rádi nakupovali. Nebo zapálí auto. Od praktik někdejšího Ku-klux-klanu se to liší vlastně jenom barvou kůže. Ale abychom se nepletli - v tom davu jsou nejen černoši, ale i bílí bijci z Antify v kapucích, agresivní neokomuntisté, kteří se chovají podobně, jako mladí nacisté v Německu před II. světovou válkou. Nebo Rudí Khmerové v Pol Potovské Kambodži.

   Cenzura je hnusná věc. Mnozí tvrdí, že by neměla exisovat vůbec. Jenže kromě přesvědčení tu máme i "obchodní zájmy". Takže se i mocné korporace přizpůsobují obecnému marasmu, protože si myslí, že vydělají a některé postoje či názory část jejich zákazníků odpuzují.  A tak se vymazávají kříže na řeckých kostelech, plánují role Sněhurek pro černé herečky, princ, který Sněhurku vysvobodí z dlouhého spánku bude gay a Sněhurce to nevadí, protože je lesba. 

   V Kotlince tohle zatím neřádí plnou silou. Jen naše genderistky napadly jednu básničku, jednu výstavu uměleckých aktů a mutikulturalisté zase napadli pohádku o kocouru Mikešovi. Začínají se tu formovat jacísi Elfové, kteří chtějí dohlížet na to, aby se na netu psala jen pravda, ta pravda, kterou oni považují za pravdivou. Bojovat s ní chtějí mazáním textů.  Nepochybně přijdou i další excesy a další spasitelé.

   Tady cenzura nějak moc nefunguje. Ale jinde by ji někteří rádi zavedli, aby potlačili názory, které se jim nelíbí. Takže mluvící hlavy začnou pomaly připravovat půdu. Sem tam nějaká ta žaloba na zdravotní školu, kde mají předepsaný dress-code a muslimka ho nehodlá dodržovat, tu zase někdo neubytuje Ukrajince, pokud neodepíše nějaký poanflet proti svém presidentovi atd. Čili cenzura ve službách názorového boje. 

   Zatím můžeme klidně nazývat presidenta své země jakýmikoliv přídomky - a nic se neděje. Odvaha to bude až v okamžiku, kdy za takové prohlášení bude hrozit tvrdý postih.

   Jenže to, co takové mluvící hlavy považují za svůj, dobře vyargumentovaný postoj je něco, čemu psychologové říkají "zadrátovaný mozek". Jejich přesvědčení je naprosto pevné a protiargumenty jednoduše nejsou ochotni a většinou ani schopni vzít v potaz. Jsou lidé, kteří věří, že celý program Apollo je obrovský podvod, spáchaný NASA ve spolupráci s Hollywoodem. Žil člověk, který až do své smrti tvrdil, že zeměkoule je plochá. Zemřel, když se při jakémsi experimentu nechal vynést amatérskou raketou do výše. A spadl. Myslím, že by se pro své přesvědčení klidně nechal upálit jako Giordano Bruno. "Zadrátované mozky" člověk kupodivu nachází nejen mezi prosťáčky, ale často i mezi akademiky. Lidmi navýsost vzdělanými. Blouznivci našich webů. A právě ti jsou v čele hulákajících kverulantů.

   Jiní se k nim připojují z ryze pragmatických důvodů. Cítí ve vzduchu napětí, předzvěst změny a snaží se naskočit na tu "správnou vlnu". Brankář "Dominátor" Hašek, "Drákula" Daniel Hůlka, baryton pomalu končící pěveckou kariéru, "zděšená" Mirka Němcová. Téměř každý z vyjmenovaných má své nepřátele a své důvody, proč chce na tu očekávanou vlnu naskočit. 

   Současné epidemiologická situace je taky skvělé kolbiště pro mluvky všeho druhu. Zubaři, dětští onkologové a kardiochirurgové se vyjadřují odborně o nákaze a způsobech jejího řešení. Evoluční biologové zase předestírají publiku apokalyptické scénáře jak vymře národ žijící v Kotlince do posledního člověka. Lékařští odboráři zase hrozí vymřením celé lékařské komunity. A celostátní TV a rozhlasy se zabývají hlavně jejich prohlášeními, které staví proti sobě a hledají tam protimluvy a pochybné názory či informace. Lékaři a sestry v nemocnicích asi taky nemají lehký život. 
¨
   Část národa českého se v těchto dnech shromažďuje na obvyklých pietních místech, jejich přední aktivisté zase a opět vyhazují květiny, které tam položili ti, které nemají rádi atd. 
Bývalý premiér a president Klaus provokativně nenosí roušku, aby na sebe upozornil. Jenže jeho názory nenávidí jiní, kteří sice také nenosí roušky, protože je to ponižuje, "zbavuje je svobody" ale současně nesnášejí i bývalého presidenta. 
Je zajímavé, tezi o "pozbavení svobody"  tvrdí i oba - Václav Klaus otec i syn. (Za tu provokaci by měli bývalému panu presidentovi tu pokutu udělit v plné výši. Další lidé přestanou dodržovat pravidla. "Když Klaus nenosí roušku, tak ji nebudu nosit ani já"!)  

  Nejde mi o jednotlivosti, nemám dost informací abych mohl zaujmout nějaký postoj, ale o celkovou těžkou rozhádanost. Drobní podnikatelé a obchodníci žádají zmírnění protiepidemických opatření, lékaři a majitelé pohřebních ústavů zase zpřísnění protože "nestíhají", cestovky decentně mlčí, protože okolní státy také přitvrdily v boji proti "koronáči" a uzavírají postupně své hranice a musely by nadávat na celý svět. Což nakonec činí. 
Matky samoživitelky se pokoušejí zbavit svých dětí aspoň na pár hodin denně aby měly čas pro sebe. Epidemiologové však varují - nejen ti naši - děti ve škole sice neonemocní, ale jsou velmi úspěšnými bacilonosiči a nakazi své polymorbidní (chronicky nemocné) prarodiče a o prázdninách se pak za nimi nepodívají a zůstanou těm netrpělivým matkám víceméně na krku. Nebo lehne učitelský sbor a škola zavře tak jako tak. Prostě vazby jsou všeliké a nějaká shoda nebo aspoň tolerance druhého je v nedohlednu.

  Zaráží mě, že tenhle boj málem každého s každým se odehrává jen ve velkých městech - Ostrava, třetí podle velikosti je takových vášní celkem ušetřena. "Bo nima času na hlupoty!"

   A v téhle "zjitřené atmosféře" se vláda pokouší o nějaká protiepidemická opatření. Uprostřed mnoha protichůdných zájmů vytváří příkazy, které jsou občas až groteskní. V obchodech musí být na zákazníka 15 metrů čtverečních. Možná se dá uhlídat počet lidí v prodejně, ale určitě ne to, aby se u nějakého atraktivního regálu, třeba se zlevněným zbožím nebo u pokladny zákazníci "nenahloučili", čímž celé opatření ztrácí jakýkoliv smysl. Proč má být zavřeno v neděli? Nebo proč jsou otevřené salony pro pro psy a ne třeba kadeřnictví? To tam ti pejsci chodí sami bez paničky a platí kartou? 

   Takové, v podstatě drobné nesmysly ovšem lidi převědčují o tom, že se tu spíš hraje nějaká úřednická hra o kompetence než že ta opatření mají skutečně zabrzdit nákazu. Takže nespokojenost stoupá současně s poklesem chuti dodržovat nějaká pravidla. 
Až zase nákaza začne exponenciálně stoupat, což na 99% začne, většina lidí obviní vládu že to neuhlídala. Píšu , ne pokud, protože po dnešku jsem pochopil, že třetí vlna nastane nejpozději po Vánocích. A zase se budou v Praze a Brně i jinde svolávat demonstrace proti rouškám a Babišově vládě. Nezapomenou přitom znectít i ministra MUDr. Blatného. Možná někteří  vzpomenou i MUDr. Prymulu, že to snad dělal líp. A že nějaká návštěva údajně ravřené restaurace není nic tak hrozného.

   Vakcína, prý velmi spolehlivá, ještě nedorazila, ale už plane boj o to, zda má být očkování povinné. Osobně si myslím, že ano. Kdo bude mít potvrzení o vakcinaci, může mít z těch bezpečnostních pravidel velké úlevy. Nemůže nikoho nakazit. Přece - kdo nemá řidičák, nesmí řídit auto. Kdo nemá zdravotní průkaz, nesmí do potravinářské výroby a do obchodu, bez osvědčení o zkouškách z vyhl. 50 nesmí pracovat s elektrickým zařízením pod proudem. A nikdo to nebere jako diskriminaci či omezení osobní svobody. Tak je stanoveno a basta. 

  V roce 1988 jsem se nějak vymanil ze všeobecné letargie, zpozorněl jsem a začal daleko víc poslouchat "štvavé vysílačky" a snažil jsem se vyznat v tom, co oficiální zprávy a postoje vlastně říkají mezi řádky. Měl jsem pocit, že se schyluje k válce nebom krvavé revoluci. Tady válka nakonec nebyla, ani revoluce, ale nastal rok 1989. Velvet, samertová...
   Než pád komunismu by se dalo spíše říct "poodstoupení" komunistů od moci a zanechání obětin pro nový režim. Například komunista Miroslav Štěpán - myslím byl jediný potrestaný u nás. Nebo Nicolai Čaušescu v Rumunsku. Toho rovnou zastřelili. Revoluční dav se tak vyřádil na předhozených obětech a zbytek nomenklaturních komunistů se tiše, pochopitelně po odhození stranických knížek, uchopil moci. Naivní revolucionáři byli buď vytěsnění mimo mocenskou strukturu nebo se přizpůsobili pravidlům a mravům věrchušky. A tak si tu žijeme dodnes. Ale společenské napětí opět stoupá. Cosi cítím ve vzduchu. Možná bude skutečně naplněno přání davu "Babiše do koše" a moci se ujmou noví. Poctivé "revolucionáře" opět vytlačí mimo vliv a do struktury moci nenápadně, jako náměstci a podobně  nastoupí v nových dresech ti, kterým dneska "celý národ" - nebo aspoň Staroměstské náměstí v Praze - tak krutě spílá. 

  Daniel Hůlka že bude ministrem kultury? Nakonec - není jedno, kdo ho dělá? A protože náš slavný Drákula včas vrátil Zemanovi státní vyznamenání, je docela vhodný. A nebude se už aspoň muset trápit myšlenkami, že už mu to nezpívá tak, jak za mlada. 


Dneska kdekdo vykřikuje o svých právech a svobodách 
ale málokdo k tomu přidává nutnost plnit i své povinnosti.


Dodatek:

Nezvratný geometrický důkaz o debilitě úředníka, který stanovil, že v obchodě musí být na jednoho nakupujícího 15 m2:

Doporučený odstup 2 metry znamená, že musím mít kolem sebe 1 m volno. Dopředu, dozadu i do stran. Tedy být uprostřed ve čtverci 2×2 m, protože o ten druhý metr se postará můj bližní. Teda na 16 m2 mohou být 4 lidé a bude (pochopitelně teoreticky) zachován odstup 2 m. 
Zdá se, že úředníci vymýšlející kokotiny nemají ani elementární prostorovou představivost. Měli by být okamžitě propuštěni a prozkoumána jejich schopnost logického myšlení. Jak to praktikovat třeba v tramvaji nebo ve výtahu?  Spočítejte si plochu tramvaje nebo výtahu. V běžném výtahu budeme jezdit jen po jednom? Ve velkém nákladním nanejvýše dva lidé.  

Další pitomost je zákaz nedělního prodeje. Průměrný počet zákazníků se zvedne o 1/7 - to je jediný výsledek tohoto debilního nařízení.


Kde je chyba?



Moc dobře se to nečte, ale jako text jsem to nenašel

Dodatek 2:
Příklad, jak se na  internetu dělá "vítr" 

  • Řidič nové hejtmanky prý čte "nevhodné knihy". To je o svobodě názoru. Dokonce jen myšlení. Levičáci čili progresivisté už jedou!  Tady se chystá totalita. Páter Koniáš se v hrobě chechetá, až se hlína otřásá! (Orwelle, Orwelle, něco se semele!)

33 komentářů:

  1. Tak kde to začalo, všeci kradnů!
    Tak budem krást taky?
    Předseda vlády by měl být za tu provokaci (asi jako Klaus) veřejně ............(doplň dle potřeby)v plné výši.
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně nejsem kverulant, ale těch patnáct metrů mě cíleně zasáhlo.Asi zahájím hladovku, posadím se před barák, na zem položím bedýnku a na čelo si nalepím cedulku s prosbou o potraviny.Nedovedu si totiž představit, že budu muset stát frontu před obchodem, v dešti a zimě nebo stepovat před krámem přesně v deset, páč jsem stará. Pokud to neudělám, jídlo mít nebudu. Jediný klad to má, zhubnu. A potom zhebnu i bez korony......................

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že buď ten patnáctimetrový nesmysl vláda pochopí a změní ho nebo se prostě nebude dodržovat.
    Být dneska ve vládě a odolávat těm různým masivním tlakům znamená občas (nebo i častěji) vyplodit totální hovadinu. Ani jiná vláda by na tom nebyla lépe. Viz Rakousko nebo Polsko. Všude jsou ziskuchtiví kverulanti.

    Jinak: Každý vidí nesmyslnost opatření někde jinde. Je jim u prd... že se lidi mohou nakazit. Pro ně je podstatné, aby kupovali, konzumovali, jezdili a pracovali - pro jejich zisky. Až koronáč zase nabere opravdu velké obrátky a bude se muset zakázat "fšechno" tak to, že zisky mít nebudou žádné je nenapadne.

    "Jen ne na mém dvorku!"
    (Anglické úsloví!"

    "O peníze jde až v první řadě!"
    (V.Klaus st. v době, kdy ještě byl víceméně normální.)

    OdpovědětVymazat
  4. Válku na ty geniální hlavy. TeĎ BUDOU FRONTY JAK ZA KOMANČŮ, A KDO NEZAŽIL VÁLKU, NEVÍ, CO TO FRONTY JSOU. Měli by nám ještě nadirigovat potravinové lístky a Židi by měli začít nosit žlutou hvězdu na čele. Muslimáci ne, ti tady jsou už jako doma.Pro ně je to tady přepych. Ach jo. Je tu bordel a Kocourkov nahromadě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ASTRO, tohle by tě možná mohlo uklidnit............
      https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/104028/imunolog-v-tele-mame-klice-nici-covid-i-rakovinu-a-muzou-za-smrtnost-viru-protilatky-nejsou-ukazatel-nemoci.html
      4p

      Vymazat
    2. EKo, klid v duši mám, i když tvůj odkaz neumím otevřít tak, abych se uklidnila ještě víc. Že umřu se nebojím, páč umřeme všichni, jen mě drásají okolnosti, které mi v klidném a pozvolném umírání brzděj dráhu. TO JE VŠE!

      Vymazat
  5. "Demokracii" nám rozšířil internet. Předtím musel být každý "prorok" jedním z těch, kteří spolu mluví, ať už v kavárně Slávii nebo v té sklepní restauraci v Rytiřské.
    Už v dávné minulosti se takové hospodské spolky tvořily- i Adolf neblahé paměti začínal jako žvanil po hospodách v Bavorsku.
    S příchodem internetu můžeme ty hospody zavřít, internet tvoří stále nové metastázy nejrůznějších hnutí velmi pochybné prospěšnosti. Hitlerovi stačilo ovládnout tehdy ještě zcela nový rozhlas, naivní občané, když slyšeli jeho hlas z tlampače, slyšeli hlas vrchnosti. Stalin zase investoval do televize, tu měli v Moskvě, stolíci, snad první na světě, mohla přenášet jeho projevy. Současné režimy měly pod kontrolou už všechna média, když přišel tenhle neovládatelný internet, šéfové Twitteru, Facebooku a nevím jakých ještě dalších "sociálních" sítí se musí už zodpovídat před komisemi. Současný politický boj, svolávání souvěrců, vydávání falešných zpráv a pomlouvání všech odpůrců se přenesl do tohoto média, jednou spuštěné, nelze už zastavit. V množství falešných zpráv ztrácí i ty opravdu důležité svoji věrohodnost, na každý trumf, vynesený obrazně na internetu, musí následovat flek. Tím se věrohodnost zcela zrušila, jsme odkázáni opět jenom na svoje vlastní úsudky a zkušenosti.
    Stále se ukazuje, že jakékoliv pokusy o kontrolu, kulturu komunikace, jsou odsouzeny k neúspěchu. V anonymitě si každý veřejně vyprázdní ty nejtemnější kouty své duše, slavní a důležití se zase jenom blamují. Je to přírodní koloběh, lidé jsou také jenom část fauny a chovají se, pokud jim nic nebrání, velmi často jako opice.
    Z tohoto chaosu vyroste nějaký nový pořádek světa, zatím však nejsou vidět v té mlze ani obrysy. Dosavadní režimy ztrácí iniciativu, dělení na mocné a bezmocné už nefunguje, jako dříve.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkně shrnuto.
    Mám pocit, že novým vládcem světa bude VC- Vrchní cenzor. Musel by ale nějakým způsobem ovládnout všechny kanály a netuším, jak by se to dalo provést.
    Už jenom fotoaparáty a kamery v mobilech v koprodukci internetem vlastně deklasuji současné televizáky. Jsou všude a pořád. "Oko společnosti v milionech instancí". Vlastně něco ze SF- všichni vidí všechno. To je podle mě znak nové doby .- společně s tou žvanírnou na netu, kde se nelze orientovat, spolehnout na validitu napsaného nebo vysloveného.
    Je to něco podobného jako hodit pár diamantů do sudu s napodobeninami. Klamné cíle, jakýsi druh všeobecné, nekontrolovatelné cenzury.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "kde se nelze orientovat, spolehnout na validitu napsaného nebo vysloveného"
      Co o někom říká jeho protivník, to může a nemusí být pravda. Ale co kdo na sebe ve své aroganci sám prozradí, tomu je možné věřit.

      Vymazat
  7. "Kde je chyba?"
    Když obchod zaplníte zákazníky podle toho obrázku s hustou jeden na 4 m2, tak už se vám tam nevejdou žádné regály se zbožím.
    Mimochodem, když tu druhou řadu posunete o metr doprava, tak ty řady můžete přiblížit ze 2 2 m na odmocninu ze tří (jinými slovy, srovnat je do trojúhelníků místo do čtverců) a dosáhnout tak hustoty jeden na 3,4641... m2 :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, šestiúhelníky.
      Ale snažil jsem se to vysvětlit co nejjednodušeji a bez uliček a volných prostor. ONi provozovatelé stejně opčítají zastavěný prostor, bez regálů, pokladen atd.
      15 m2 na jednoho se mi sice zdá moc, ale je mi to nakonec jedno. U nás ve východní gubernii, v "našem" Kauflandu, to nedělá problémy ani tak a lidi u ovoce a zlevněných věcí stejně žádné rozestupy nedodržují, takže to celé je jenom šaškárna. Teoretická, sloužící k předvádění se politiků, ať už koaličních nebo těch druhých.
      Ale demonstrovat bych nešel, ani kdyby tu nějaká demonstrace vznikla. [;>))
      Ono je třeba uvážit, zda se tím dá něco změnit. Ostatně osobní svoboda je stejně jenom vnitřní pocit. To, co se děje se svobodou projevu (neo-cenzura ze sociálních sítí) považuji za daleko závažnější problém.

      Vymazat
    2. Ještě to zjednodušme, trojúhelníky, stará dobrá triangulace. Dříve v mapování-https://cs.wikipedia.org/wiki/Ludwig_August_von_Fallon, nyní jež všude, nejen sběr dat, https://cs.wikipedia.org/wiki/Triangulace_(metodologie)

      Jo, a rána pendrekem dodá adrenalin, osobní zkušenost. Ani moc nevadí zda pendrek držíte nebo ne.
      4p

      Vymazat
    3. Ještě mě napadlo, že když je tam nahustíme do těch čtverců, tak z toho je hlavolam
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Patnáctka
      :-)

      Vymazat
  8. Amen, pravím vám. Není co dodat.

    Ještěže mám bastlení. Neokecatelné. V něm pravda je poznanou nutností.

    OdpovědětVymazat
  9. Alespoň že některé bastlířské obchody jsou otevřené. Na Vinohradech elektroobchůdek pana Rasla a na bří Synků železářství Rousek. Potřeboval lecosy kvůli tomu novému předělávanému gramci. Vruty, podložky, a hlavně kabely. Včera u Rasla koupil laciný metrový komplet kábl za sedmdesát korun, nic lepšího neměli. Prý muzikanti si ho chválejí. A dneska u Rouska jen ze zvědavosti juknul co mají a hele, tam bedna s výprodejem. Pohrabal, a hele, jaký to pěkný tlustý s pěknými kovovými konektory audiovideo trojkabel. Jeden a půl metru. Značka Hama. No nic moc značka. Jenže nekupte to za 240 Kč. Na obalu nějaké reklamní blabla ve styl, že superčistá měď a tuplované stínění, no ehm. Oddělením jednoho kabelu získal dvoulinku, z ní odcviknul půl metru a řádně přibastlil konektory z toho odděleného. Reklamí blabla nekecalo. Pěkná konstrukce, takovou v metráži bych jen tak v hyperďouře nekoupil. Pěkný stíníci oplet a pod ním navíc rukáv z kovové fólie. Zapojil do přívodu k přenosce, propojil kostru stínění gramce se zesilovače, a .... brum nikce. Jen cosi slaboučkého v šumu při vytočení naplno. Jestli to takhle bude u komplet gramce, bylo by to výborné. Tak zas trochu pokročil. Jenže dostal hravý nápad jen tak vzal do ruky ložisko, nasadil talíř, a roztočil, abych se potěšil gyroefektem a jak pěkně se točí, jenže ouha, lomcovák. Talíř čistě a přesně odlitý, jenže nevyvážený. Při provozních otáčkách by to nemělo až tak vadit, ale... Naklonil na svislo, nevyvážení je tak velké, že talíř se zastaví vždy ve stejné poloze. No fuj. Ještěže na to přišel. Budu dovažovat závažíčkem z olověného plechu. Ještěže konstrukce to dovolí. Jednoduché, ale piplačka.

    Jak jsem při zkoušení gramce všechny vehikly měl odpojené od zesilovače, chtěl si pustit alespoň cédéčko. Kdeže je kabel od něj, jo tahle tkanička. Metr a půl té nejsprostější nejlevnější tenké propojovací tkanice s plastovými konektory. Ale vždyť mi zbyl ten metrový kabel od Rasla.... Když už ho mám, místo té ostudy ho dám. Pak přišel šok. Ono to hraje hlasitěji, basy basují, výšky znějí, hlasitost musel dost stáhnout. A i když dám nadoraz na minimum, zvuk je pořád slyšet. Jako bych místo kabelu propojil zesilovačem. Manželka, která o výměně kabelu nevěděla, pravila, že to hraje lépe než předešle. Zajímavé. Tak jsme se natáhli a poslouchali muziku z cédéčka Galileo od Petra Fejkla, které mám od soboty přímo od něj. Setkali na tramvajové zastávce. Dva cizí lidé. Už nejsou tak cizí. Milé a inspirující setkání. O tom zas někdy jindy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, správné zemění je trochu věda, hodně magie.
      Zkoušel jsem loni směrák (mikro) na ptáčky na chalupě. V noci. Prý minimální rušení. Ale kdepak. To elektrické rušení, svištění a škroumání bylo tak masivní, že signál z mikrofonu jako by nebyl. Vypnul jsem veškerý proud v chalupě - to samé. Nejbližší chalupa tak 70 metrů a navíc nikdo doma, tma.
      Na chalupě skoro nic nemám, jen pájku a měřák. Smuchlal jsem tedy kabel k mikrofonu do malé otýpky a omotal alobalem. A - skoro ticho.
      Doma ve městě jsem pak kabel rozebral. Stínění bylo z několika tenkých drátků, stočených jedním směrem - tedy cívka. Nebylo tedy divné, že to bralo signál z BTS od T-mobile na protějším kopci - cca 1,5 km. Vyměnil jsem kabel za normální mikrofonní MK2 od Kabla Hostivař a je po problému.
      Takových historek z praxe mám tři ...vědra. [;>)
      Dělám další audioknihu celé odpoledne a večer je upravoval texty, aby se dobře četly. Vyházet obrázky, spojit krátké řádky, přemístit poznámky do textu atd. Strašná drbačka, Skoro jako bych tu knížku znova napsal.
      Jdu spát, mám ještě 60 stránek na zítra. Pak konzultace s Jazykovým ústavem (snacha Soňa), jak se čtou exotické cizí jména a můžeme začít točit.

      Vigingové mají zvlášť zákeřná jména!

      Vymazat
  10. Mikrofonní linka je háklivější než gramofonová. Technicky dobře udělaný kabel, s dobrými konektory, bez naleštěných prdů, pomohl. Snad to bude fungovat i po kompletaci. Vše opatřím propojeným stíněním ze samolepícího měděného pásku. Potřebné vyvážení talíře zjistil oboustrannou lepící páskou a smotkem drátové pájky. Držíc za ložisko mnohokrát roztočil talíř vertikálně, poznačil horní úvrať zastavení, nalepil okometricky odhadnutou zátěž, roztáčel a podle toho jak se zastavoval, ubíral... Současně bylo v ruce cítit jak se snižuje lomcování. Mám zhruba vyváženo, podle toho vyrobím závažíčko. Nemusí to být na chlup,stačí, že pocitově se o mnoho zlepšilo, na hranici pocítitelnosti. Pro daleko nižší otáčky přehrávání bude stačit. Talíř uvnitř zatlumím gumovou pěnovou vložkou aby nezvonil, tak je to vyššího modelu.
    Dalším vylepšením by bylo talíř dovážit a současně zvýšit jeho moment závažíčky zevnitř po obvodu. Asi o tři sta gramů. Samotný talíř váží asi pět set. Použil bych nalepovací závažíčka na vyvažování pneumatik, jsou přesná. To se dá kdykoli v budoucnu. Ložisko je pro to dimenzované, i pohon.
    Pak zvýšit odolnost proti vibracím. S jinými nožičkami půjde ustavit na betonovou dlaždici 40x40 cm. Asi 12 kilo. Za pakatel, asi 60 Kč. Také na gumových nožičkách. Aby vypadala pěkně, nastříkanou sprejem Plastikote z hyperďoury. "Fleckstone". Vytváří strukturovaný povrch. Odstín nějaký neutrální tmavý. Technicky funkční jako "highend" podložka v ceně toho gramofonu.
    Jestliže se vše zadaří, nakonec bych mohl vymyslet zapínání pohonu vystavením ramínka z parkovací polohy. Bez vlivu na funkčnost. Jestli mě napadne vhodné nekomplikované technické řešení. Nejspíš malý magnet na spodu mechanismu přenosky a rozepínací jazýčkové relé. Bude-li fungovat bez rušení. Buď přímo, nebo v obvodu se spínacím tranzistorem.

    Napřed musím co nejlépe sestavit a zprovoznit gramofon tak jak je v základu. Pak se uvidí. Sice je to téma pro technický koutek, jenže nic extra objevné. Jestliže se zadaří, mohl bych, budeli zájem. Ovšem bez dokumentovaného původního stavu, jen pro nafocení se mi nechce skládat abych zas rozebral.

    To jsou starosti... Lepší tohle než se o kolik tisíciletí kam až paměť a záznamy sahají,nehledě na na předešlá statisíciletí, planě vztekat nad politikou. Kterou nezměním využitím volebního práva v nynější epizodě "demokracie". Prakticky je to pořád to samé, jestli Ámón či Átón... Točí se anebo netočí... Nevhodné hoďte krokodýlům či na hranici.
    Jestliže se zadaří, budu mít násobnou radost. Že se technicky zadařilo, že budu pěkně přehrávat desky, že někomu nějakou zdigitalizuju. A že mám kde o čem pábit a i najít porozumění.

    OdpovědětVymazat
  11. Ježíšku na kříšku, relé, takovej anachronismus...
    Dyš senzor, tak Halla, né?
    Kdysy, dyž bjehali po frcech před 40 lety krysy, byl kmání za bůra(5KčS) 1SS1...
    Magnetík vyloupnout z šachové qeen, naletnout Halla mezi emitor a bázi KD503, a lze stím vypínat Dukovany...
    Bb z Ltm ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Hall mě nanapadnul. KD bych tam nenacpal. Hodilo by se mi něco jednoduchého a malého a aby mechanicky ani elektricky nerušilo snímání. Zapínání přenoskou není nutné, ale bylo by příjemné. Když už mám rozděláno na prvočinitele.

    OdpovědětVymazat
  13. No zapínání...
    Co ale nemůžu doporučit je vypínání. Každá deska má jinou velikost výběhové drážky. Na jedné desce Beatles byl dokonce ve výběhové drážce krátký kousek muziky. Nebul to omyl, byl to fórek.
    Ostatně chrastění přenosky ve výběhové drážce člověka upozorní, že by měl LP obrátit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš recht. Asi se na tu komplikaci vyprdnu. Možná, že jen někam dám kontrolku, že je zapnuto. Kvůli roztržitosti. Nějakou pěknou modrou, ostře svítivou.... tak jak to highedisti rádi. No prdlajs asi matnou zelenou, jen tak aby nerušila. U Dualu je to jednoduché, svítí doutnavka pro stroboskop.
      Tady není, ještě že měl papírový pro seštelování pod žárovkou. Opruzíček. Trimry jsou v motorku. Plusmímus fous sešteloval akorát. Jednou za čas zkontroluju jestli neujíždí. Točí rovnoměrně.

      Napadla mě různá řešení, automatický časový spínač do napájení. S časem nastaveným o trochu delším než nejdéle hrající deska. Vypne a resetuje pro další zapnutí.

      To hlavní, prozatímně poskládal s drobnými vylepšeními. Už téměř nebrumí. Jen při vytočení naplno slabé bzučení v základním šumu. Záleží na drobnostech, na zapnutí DVD, na orientaci vidlice DVD ve společném psu. Ještě doplním stínění pod uložení ramínka a u konektorů, sice jsou na plechovém úhelníku, jenže jen tak aby se neřeklo, ne zcela kryté. Jak k ke konektoru od přenosky přiblížím ruku, je slyšet rušení. Možná že nejlepší by byl plech po celém spodku z lisovaných pilin. Hluk od pohonu není slyšet. Takže pro začátek dobré.

      Možná zatlumit raménko, je trochu mikrofonické, kablíky v něm asi na volno, pomohlo by do něj vsoukat proužek molitanu. Když roupama nebudu vědět co, tak zjistím rezonanci raménka. Měla by se pohybovat pod slyšitelným pásmem, asi 12 Hz aby se nerozkmitávalo z rušivých podnětů.

      Možná, že ještě rozeberu a celou základnu podlepím gumovým plátem nebo něčím podobným co absorbuje vibrace. Jestli jsou k mání samostatné dlaždice 45x45x 12 mm, imitace kamene, koupím dvě, mezi ně vlepím gumový plát, zespodu gumové nožičky a na ten sendvič gramec posadím. Zatím je přímo na skřínce, která drobet rezonuje. Nemělo by to být drahé.

      Tak zatím dušička má pokoj.

      Vymazat
    2. Nevypínání je problém. Při kvalitní desce a normální poslechové hlasitosti není problém usnout při běžícím gramci.

      Dnes si po dlouhé době užíval hudbu bez nervozity z hluku a brumu. Ještě popřemýšlím jak by se to dalo vyřešit. Z mechaniky raménka uvnitř kolmo dolů ční mosazná tyčka s jedničkou závitem v ose. Očividně pro doplnění něčím. Jak koukal na ovládání zvedáčku, dalo by se připojit modelářské servo. Dokonce by se dala vyrobit automatika ovládaná audiosignálem. Na zesilovači je navíc monitorovací výstup. Kdybych si chtěl moc hrát, prakticky modelařina.

      Co se týče základu,rychlost sešteloval podle strobo kotouče. Plusmínus fous, střední pruh mezi krajními ubíhajícím v opačných směrech jakžtakž neubíhá. Nekolísá.

      Zapojení napájecího adaptéru se po úpravě přestalo projevovat. Navíc tenký uzemňovací kablíku k propojení s kostrou zesilovače vyměnil za tlustý. Ještě o chlup to pomohlo.

      Z přenoskové vložky vyndal závažíčko, protizávažím se ještě dá vyvážit. Systém přenosky je o to lehčí. Zkoušel měřící deskou se signálem 80 Hz. Při ručním roztočení talíře bez řemínku, jak otáčky klesají, projeví se rezonance okometricky osm až dvanáct Hz. Před zastavenim se raménko nerozkmitá tak ilnějako ceněné, ale hmotnější raménko SME 3009 s touže vložkou Ortofon OMB 10. Je vhodnější pro přenosky o něco tužší.

      Nenapadá co by se dalo čistě funkčně vylepšit.

      Kdybyste někdo měl nápad, zkušenosti, sem s tím. Než kecat o politice...



      Vymazat
  14. Vaše starosti na mou hlavu. [;>)
    Já zase hledám jedno slovo, "barva", které herečka nenamluvila a já si toho nevšiml. Někdy kolem 10/12 se sejdeme a namluvíme celý špalík znova. No a pak se to přeskládá, přemíchá, dohaluje, dá do panoramy a a za hodinku to bude v pořádku. [;>/ A vy tady závažíčka...
    Nakonec, co jsem čekal. Je to kapitola 13.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, no. One cross each...( Život Brianův :"Jeden kříž každý.")
      Kdybych mohl pomoci... V tomhle akorát mohu projevit účast, a že to zvládneš. Jako vždycky.

      Vymazat
    2. Nestačilo by se s ní sejít s nahrávadlem, dát tu jednu větu, případně v odstavci, kvůli dikci, a střihnout?

      Vymazat
  15. No, kvůli akustice by to mělo být ve stejném prostoru. (Studio není mrtvá komora)
    No a protože tam brzy budeme točit s Aničkou další audioknihu, tak holt počkám až dojde, dám ji papírek a za dvě minuty to mám v kompu. Ale možná pan ředitel (zákazník) ještě najde další chyby, tak uvidím. Najednou se to dělá pohodlněji.
    Ona ta řeč docela skáče, když se stříhá "mechanicky", jen podle slov. No a nerad bych, aby tu oprávku někdo poznal. To není žádné zpravodajství ČRo!!
    Prostě "pýcha starého profíka..." Něco jako závažíčka na přenosce. [;>)

    OdpovědětVymazat
  16. Rozumím. Kdyby takoví byli všichni zvukaři pro výrobu cédéček tak by nebylo tolik nadšeného slintání nade analogem. Vlastnoručně zdigitalizovaný vinyl od originálu nerozeznám. Obyčejný Tascam je úžasný. Kdežto profi CD "remaster" původní nahrávky bývá i sterilní katastrofa s vygumovanou dynamikou.

    Příklad zvukařiny, CD od Petra Feika je hudebně pěkné, jenže slyším několik technicky asi střihnutých míst. Kromě toho nahrávka s několika muzikanty, podle ilustrace ve studiu v částečně uzavřených postech. Připadá mi, že v tomhle případě by daleko lepší bylo točit naprosto obyčejně "lajf" na "hulváta", na dva mikrofony jedním nahrávadlem.

    OdpovědětVymazat
  17. Je to tak. Čím je nahrávka vymakanější, tím je nepřirozenější. Pokud je to popík, tak je to to jedno, tu nahrávku "naživo" nikdy nikdo neslyšel a ani nemohl, ta vznikala v editoru postupně. Tam je zvukař jedním s tvůrců. (Často důležitějším, než kdekterý muzikant nebo zpěvák ve studiu.) Ale když se točí na spustu mikrofonů třeba symfonika, opera nebo i klasický jazz, tak mi to vadí. Slyším něco, co ve skutečnosti nemám šanci nikdy takto slyšet. Umělá hmota.
    On ten multi-channel vydá vyrovnanější snímky s obrovskými možnostmi postprodukce, ale ten "drive" tak většinou není. No a já ho rád.

    OdpovědětVymazat
  18. ...že se Vám pletu do technického (kónečně, dík, supr)dijalogu, ale zrovínka včera qečeru sem prsknul vedle jednu"amatérskou" nahrávku, kerou sem vyslech s pootevřenými ústy...
    Enžojte a dejte rozhřešení.
    Imho dokonalá arbajt!

    https://youtu.be/J3S_O7u7XJ4

    Dík za (případné) reakce...
    Hezkou sobotu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takových zpívajících holek je hodně. Jako bych podobné už kdysi slyšel. Melancholické písničkářky,zpívané mluvení, folk festivaly. Jako doprovod by mi se mi víc líbil "barevný doprovod "barevná" akustická kytara, ideálně na kterou by se doprovázela interpretka. Chtělo by to přidat páru, méně zahleděnosti do sebe, víc exprese, krevnatosti, míň stylizace, víc syrovosti. Můj subjektivní pocit a názor. Jako bych chtěl aby Janáček byl víc jako Dvořák. Jenže je to Janáček.

      Texty...

      "Mluvím k Tobě, ale Ty neslyšíš, má slova stékají jako kapky po větvích.
      A soumrak ach na duši padá a já marně sním když spíš.."

      A v tom duchu by se dalo pokračovat dál, navíc v listopadovém "bezčasí"...

      Rozumím, třebaže jsem "od Bacha po Vlacha, leč jsem laděný jinak. Potřebuju sluníčko. Živost. Nářez. Lecos. Například i skotské dudy. Včera pustil Great Country Hits. Jako bych se zapojil na nabíječku.

      Vymazat
  19. Je mi líto anonymní. Nic to se mnou neudělalo. Takové uňuňané. Všeobecně univerzální, bez nějakých pocitů, bez erotiky, bez... čehokoliv.
    A poslední věc se samplerem se mi dokonce ani nelíbila zvukově.
    Omlouvám se. [;>/

    OdpovědětVymazat
  20. Tak když to tu čtu je moje profesní hluchota to nejlepší co mně v životě potkalo.
    4p

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)