Prohledat tento blog

neděle 26. ledna 2020

O stále Větším Bratrovi

Zpátečník uvádí na "Šumavákovi" tuhle poznámku:


   Regardless of whether you believe Amazon’s promise to leave your Kindle alone, the company has tipped its hand and shown us the dark side of a culture where books are only available in electronic form. If the WhisperNet service from Kindle allows the company to delete books silently from your device, what other information might they have access to? Can the company monitor what you’re reading and when – and then hand that over to law enforcement? Can it replace a book file with a different file whose content is changed?

   Perhaps more than anything else, this mass deletion of 1984 has made it clear that collecting e-books is going to require some technical know-how. No e-book is truly yours unless you can get it off your Kindle and onto your computer – hopefully a computer that isn’t connected to the internet.



https://io9.gizmodo.com/amazon-secretly-removes-1984-from-the-kindle-5317703

Pokusil jsem se na tu informaci navázat, ale systém mě nepustil dál. 
Možná si to přečetl a neuznal za vhodné to uveřejnit... [;>))

    To je ale jen jeden aspekt "podvolení se". Síť je velmi silný prvek k ovládnutí populace. Síť ví, co čtete. Síť ví, kde se pohybujete, s kým telefonujete, co si s kým píšete. Jak rychle jezdíte autem. Zná všechny vaše neduhy (e-recept, e-neschopenka). Kolik vyděláváte, za co utrácíte. Co si prohlížíte na internetu. Kam cestujete, v kterém hotelu bydlíte. 
  Aniž bych byl nějak zvlášť paranoidní, uvědomuji si, že "vládce sítě" je vládcem veškeré populace bez ohledu na to, v kterém státě bydlíte. Nevím jistě, zda jsou všechny ty dílčí informace shromážděny na jednom místě, jak dlouho jsou archivovány a jak jsou vytěžovány pro účely vládnutí. 

   A není rozumné cesty, jak se z toho vlivu vymanit. V poslední době přibývá kamer a programů, které vás tu nebo onde snímají a podle obličeje identifikují a pomocí pokročilých programů dokonce odhadují/zjišťují, v jaké jste náladě. Právě se zkouší nový systém, který při vstupu na fotbalový stadion zjišťuje, zda u sebe nemáte nebezpečné předměty. Třeba pyrotechniku. A není to prý rentgen - ani si toho nevšimnete.

  BB - Velký Bratr to vše nejen ví, ale může vás i ovládat. Ve vyhledávači vám nabídne jen to, co uzná za vhodné - viz tzv. cílená reklama na netu. Příkazem vám může sebrat všechny elektronické "peníze". Bez soudu, bez možností obrany. Nepustí vás na jistá místa v síti i jinde. Zbaví vás možnosti komunikovat (BAN na sítích.) 
Má dost informací na to, aby naprášil vaší manželce, že máte milenku, se kterou si občas esemeskujete. A zda je či není těhotná. GDPR je na nic. Poslouchej svůj selský rozum!!

  A okamžik, věk, kdy se BB podvolujete je čím dál tím nižší. Už od dítěte vás BB sleduje, jaké hry hrajete, jak reagujete na prohru nebo výhru, co se učíte a jak vám to jde. Co z vás bude, jak přemýšlíte. A může děcko nenápadně infikovat ideologií, která by se nám vůbec nemusela líbit. Na Instagramu mu naprosto dobrovolně dodáváte i zcela intimní fotky a videa. Nemusí přece jít jenom o nevypnutou/nevypnutelnou WiFi a odposlechy nebo tajné šmírování kamerou v počítači nebo jinde. E-lednička BB hlásí, co obvykle jíte a kdy. Děláme to dobrovolně, vše hlásíme Velkému Bratrovi výměnou za nějak benefity. 
   Celá populace přece nemůže žít na vesnici, živit se manuální prací, nemít mobil a platit hotovými penězi. Ale BB i tak určitě ví, od koho a kolik těch peněz dostáváte. Nežijeme přece v prvobytně pospolné společnosti s výměnným obchodem. 

   A BB sleduje i kultury, které zdánlivě nejsou tak silně zapracovány v naší civilizaci. Mnozí imigranti mají jako hlavní majetek mobil. Chytrý mobil. Takže jsou také v hledáčku. BB ví, kdy se rozhodnou utéct do "blahobytu", kdo jim to umožní, jak se tam etablují. Zda se zapojí nebo nezapojí do nějakých "paralelních struktur". Vlastně ví i to, kdy si koupíte ingredience na výrobu bomby u a kdy se vydáte se odpálit třeba do nějakého obchodního centra. Je to jen technická otázka koncentrace dat a rychlosti/sofistikovanosti jejich zpracování. Nějakém šifrování tu těžko pomůže.  

   Několikrát jsem na to upozorňoval na blogu - to co je popsáno v některých SF románech je už dnešní skutečností. Jsme/budeme pokusnými králíčky toho, kdo má naše data. A kdo tok dat ovládá. Jsme mu vydáni na pospas. Takže i prolínání kultur by mohlo být v režii BB.

   Tak mě nějak napadá srovnání BB s Bohem. Ještě sice neovládá přírodu, ale to je zatím jediná jistota.  Ale i ta časem možná zmizí. V SF knížkách se už to téma objevuje. A zatím se z oblasti SF toho vyplnilo dost a dost.   


Krásný den, králíčci! 


Jako obvykle dodatek:


   Kdosi tu podotkl, že to je apokalyptická vize. Jenže - umělá inteligence (AI) už dnes pilně prohledává veřejné sítě. Když má za úkol objevit v sumě zpravodajství informace o přicházejících  epidemiích, objeví i jiné věci, Stačí ji trošku jiné zadání. Pokud získá přístup i do neveřejných sítí (není to zase tak velký problém, to už umí kdejaký počítačový virus - viz Benešovská nemocnice nebo OKD) tak ti, kteří ji budou mít a ovládat, získají vládu nad celým světem. AI už používá americká a francouzská policie na odhalování nebezpečných zón a jedinců. A zda ji nepoužívá CIA nevíme. Taktéž nevíme, jak je na tom Čína a Rusko. Většina nebezpečných počítačových virů byla sestavena tam a v Číně. 

   Statistika je mocná zbraň. Marian Kechlibar je odborníkem zrovna v tomhle oboru. Už jsme si o tom pokecali při jedné večeři. Takže mazání knih z čteček Kindle je jen nepatrný, zanedbatelný jev. Bliknutí zlodějské baterky v opuštěném domě. Jak často říkal jeden bývalý divadelní ředitel: "Bude hůř!"  

   Znamená to, že strach z firmy HUAWEI je částečně oprávněný. Proč jen částečně? Protože jiné tajná služby se snaží o totéž. Kdo bude nejúspěšnější se uvidí. A ten tady bude pánem. Moje soukromá paranoia spočívá v tom, že si vůbec nejsem jist, zda už tenhle souboj AI někdo nevyhrál a nepozorovaně, takřka ze čtvrtého rozměru, nám už vlastně dneska nevládne, milí pokusní králíčci. [;>))

A nejde jenom o AI. Jde o šmejdy zcela "neartifical". Ty naše přirozené. Oblbnutí technikou se jim dáváme dobrovolně všanc. Stačí si opořídit chytrý telefon a hloupě si do něj stáhnout "apku". 

5 komentářů:

  1. Současná generace buduje své majetky na "cloudech", musí jim stačit, že jim něco patří, co vůbec nemají. Klášterní knihovny jsou už minulost, tam, kde lze vzít knihu do ruky, hned vidíme, že je to ta pravá. V počítači lze manipulovat vše.
    Stejný problém máme s bankami. Ty vám rády prodají třeba zlaté mince, když je ale opravdu chcete vzít sebou do své zásuvky doma,tak vám nastíní všechny negativní možnosti a důvody, proč je nechat v té bance.
    Z prodaného zlata určitě velká část exustuje také jenom v tom cloudu. Jakmile ale majitelé budou chtít to zlato držet ve svých rukou, budou s tím velké potíže.
    Virtualita se šíří, realita, t.j. to. co lze opravdu držet v ruce, mizí.

    OdpovědětVymazat
  2. Začnu odkazem:
    https://img.cncenter.cz/img/3/gallery/3433090_gauss-v0.jpg?v=0
    a uzavřeme to:
    No a když si sečteme úplně blbé a hloupější hloupé, dostáváme se k hodnotám kolem čtyřiceti procent. Takže ANO — počet sympatizantů ....... je totožný s počtem pitomců v českém národě. I podle normálního rozložení. Sympatizanti jsou lidé, kteří slyší na jednoduchá hesla. Jen mnoho lidí říká: nevěřím, že by v tomto národě bylo tolik kretenů, já říkám je!

    Srocují se hlavně kolem mohutných nákupních center, v hlubokém lese je téměř nepotkávám.
    Hodně ukáže tato "APKA"

    https://www.strava.com/heatmap#7.52/14.91303/50.00455/hot/all

    4p

    OdpovědětVymazat
  3. NEJLEPŠÍ BAREVNÁ ŠKÁLA JE : https://www.strava.com/heatmap#14.65/16.27461/49.71225/bluered/all

    OdpovědětVymazat
  4. Zdeňek Žíkovecký3. února 2020 v 12:57:00 SEČ

    Tak tenhle případ mi nijak nevadí, pokud to smázli a vrátili peníze, tak je to naprosto v pořádku.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)