Prohledat tento blog

úterý 17. května 2016

Poslední slova


   Tento text zapsal před svou smrtí Steve Jobs, jeden z nejbohatších mužů této planety (zakladatel počítačové firmy APPLE, jeho jmění je odhadnuto na 8,3 miliardy dolarů. Zemřel na rakovinu slinivky ve svých 56 letech.





   ,,Došel jsem až na vrchol úspěchu ve světě byznysu. V očích druhých je můj život nejspíš ztělesněním úspěchu.Nicméně mimo práce mám jen málo radosti. Na konci je bohatství jen aspektem života, kterému jsem přivykl. Když teď ležím na nemocniční posteli a promítám si celý svůj život, uvědomil jsem si, že všechno to uznání a bohatství, na kterém jsem si tolik zakládal, zbledlo a ztratilo význam tváří v tvář blížící se smrti.



   Ve tmě se dívám na zelená světla strojů, které mě udržují při životě a slyším jejich mechanické bzučení. Cítím jak se blíží dech boha smrti. Teď už vím, že když nakumulujeme dostatečné bohatství, aby nám vydrželo po zbytek života, měli bychom usilovat i o něco dalšího, co s bohatstvím nesouvisí. Mělo by to být něco mnohem důležitějšího: možná vztahy, nebo umění, snad sen z mládí… 


   Bezuzdné následování bohatství nás promění v pokřivené bytosti, jako jsem já. Bůh nám dal smysly a možnost cítit lásku v srdci každého, ne iluzi kterou přináší bohatství. Bohatství, jež jsem vyhrál v mém životě si nemůžu vzít s sebou. Mohu si odnést jen vzpomínky vysrážené láskou.To je skutečné bohatství, které vás bude následovat, doprovázet a dodávat vám světlo a sílu k tomu jít dál. Láska může cestovat tisíce mil. 


   Život nemá žádné omezení. Jděte tam kam chcete jít. Dosáhněte výšin, kterých chcete dosáhnout. Je to všechno ve vašem srdci a ve vašich rukou. Jaká postel je nejdražší na světě? Nemocniční postel. Můžete zaměstnat někoho, kdo bude řídit vaše auto, někoho kdo pro vás bude vydělávat peníze, ale nikdy nemůžete najmout někoho, kdo by za vás nesl vaši nemoc. Ztracené materiální věci lze nalézt.


   Ale je tu jedna věc, která nemůže být nikdy nalezena v případě ztráty – život. Když jede člověk na operační sál, uvědomí si, že existuje jedna kniha, kterou má ještě dočíst – Kniha zdravého života. Bez ohledu na stadium života, v němž se nacházíte, budete každý jednou čelit dnu, kdy se opona zatáhne.


   Ochraňujte lásku k vaší rodině, lásku k svému partnerovi, lásku vůči svým přátelům … Mějte rádi sami sebe a s láskou opatrujte ostatní."


Steve Jobs 

=======================



   Tenhle text mi poslala dnes ráno Astra. Nevím, jestli to Steve Jobs opravdu  napsal takhle nebo to napsal někdo jiný. S posledními slovy se často manipuluje - jak s odkazem, shrnutím života, prozřením před bránou zapomnění. Ale ať už to napsal kdo chtěl, je to dobrý text. Měl by si ho přečíst každý a taky pochopit. Nejlíp přímo hlavou. 


"Běžte už k čertu s těmi vašimi rody!"
"S kloboukem v ruce projdeš celý svět!"
"Vzpomínky ti nikdo neukradne!" 
"Rubáš nemá kapsy!" 





4 komentáře:

  1. Ta slova jsou platná, ať už je vyslovil či napsal kdo chtěl. Jestli to byl Steve Jobs nebo ne, zkusím ověřit, mám nějaké knihy od něj a o něm a že bych je kdy četl si prostě nevzpomínám. To ale nemění nic na tom, že ta slova platí a zejména pak v kontrastu s tím, že zrovna Steve Jobs neproslul tím, že by se k lidem kolem něho choval pěkně, ať už to byli blízcí, nebo kolegové ve firmě.

    Co se týče nemoci a smrti Steva Jobse, doplatil podle mého názoru na to, že až příliš dlouho lpěl na alternativně-magorných metodách léčení jeho nemoci a dík tomu promrhal cenný čas a promarnil tak šanci dočkat se ještě účinnějších léčiv. Kdo ale v životě neděláme chyby že? Některé z těch chyb ale mohou být fatální a je dobré umět je rozeznat a v určitých situacích si vybrat raději tu správnou možnost. Steve Jobs si ohledně léčby dlouho vybíral špatně a dost dlouho na té špatné volbě trval, což se mu pravděpodobně stalo osudným a možná by na tu nemoc umřel i tak, jen o něco později. Anebo by jí přežil, protože kdyby byl nádor odstraněn včas, na metastázy by třeba vůbec nemuselo dojít. To už se nedozvíme. Můžeme jen spekulovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co bylo, bylo a šlus.
      Snaha o omluvu, ospravedlnění je sic pěkná, ale na konečnosti nic nemění. Pokud se cítím lépe alespoň sám před sebou tak je pochopitelná, jen pro mne, ostatní, při vší úctě, mohou a také cítí každý sám za sebe co chce a většinou to není nic pěkného i když řeči vede jako z oslavného kánonu. Tak bylo, je a bude.
      4P

      Vymazat
    2. Odejít odsud z tohoto světa dříve či později musíme všichni. Patří to prostě k životu a nedá se to změnit. Učiníme-li tak vyrovnaní sami se sebou i s našimi blízkými, je ten odchod mnohem příjemnější a snazší pro všechny zúčastněné, zejména pak pro toho odcházejícího.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)