Prohledat tento blog

středa 12. června 2019

Okupanti a váleční veteráni.

Jsou to jedni a titíž lidé. 





    Dnes jim bude už přes sedmdesát. Jako vojáci Sovětského svazu prostě dostali rozkaz  a jeli do Československa "potlačovat kontrarevoluci". Jistěže se jednalo o okupaci. To přiznalo i Rusko. Jenže důchodcům se v Rusku prý moc dobře nežije. Jako "váleční veteráni" by patrně obdrželi nějak příspěvek k důchodu. 



   Když jsem tehdy jezdil na kole na chalupu, pozoroval jsem jak v mizerných uniformách pochodují u Krnova na cvičiště a zase zpátky. Trochu se báli nebo styděli - to se nedalo poznat. Oni sami byli drženi v domnění, že tady brání revizionistickým hordám udělat kontrarevoluci. Dneska jsou to dědkové jako já.  Jejich důstojníci tehdy hbitě obchodovali s naším ochotným obyvatelstvem. Dováželi vodku a elektroniku z Pobaltí a odváželi si džínsy, silonové šatičky a punčochy. A taky lehoučké silonové noční košile z NDR - používali je jako svatební šaty pro své "dóčeri". Když nebylo co prodat, vždy se našel "ušetřený" kanystr benzínu, který si "náš člověk" rád nalil do nádrže svého Spartaka. 



   Zatím se jedná jen o návrh v Dumě - můžeme snad být v klidu. Domnívám se, že u návrhu i zůstane a "okupační dědci" budou muset vyjít s takovým důchodem, jaký mají. Jsou to vlastně jen slovíčka. Okupant a veterán. Ale jsou toho plné noviny i TV zprávy. Sněmovna to odsoudila, president to odsoudil...



   Ovšem na druhé straně: Jak vnímají třeba Afghánci nebo Iráčané přítomnost amerických vojáků ve svých zemích? Nemají pocit, že se také jedná o okupaci? Myslím, že mají. A tihle vojáci, taky jedoucí na rozkaz "udělat pořádek v cizině"  se po skončení mise "válečnými veterány" stávají běžně. Nikdo nic neříká o "okupaci" nebo agresi. Sloužil jsi své zemi ve válečném(?) konfliktu - tak jsi veterán. Tečka. 



   Čím se vlastně tyhle dvě velmocenské aktivity liší?  Vidím jenom rozdíl v tom, že jsme kdysi považovali americké vojáky ve Vietnamu (i jinde) za agresory a teď jsou to podle maintreamu "poslové demokracie". Kteroužto  ale obyvatelé tamních krajin neznají, neumí ji používat a když jsou pro bezvýchodnost situace ponecháni sami sobě a okupační armáda se stáhne, obnoví se tam původní režimy jenom s novými tvářemi. Pochopitelně novými, ty staré tváře byly totiž  postříleny při někdejším importu demokracie. Postříleny byly většinou vlastními lidmi, kteří při příchodu cizí moci využili situace a obsadili místa místodržících.



   U  nás v Kotlince proběhlo něco podobného, ale ve velmi "soft verzi". Po výměně reformních komunistů ve věrchušce za nereformní nastaly prověrky, vyhazovalo se ze zaměstnání, děti se nedostávaly na studia, na vedoucí místa se dostali ti, kteří schvalovali zásah Sovětského svazu. Umělci podepisovali souhlas. Demokracie byla na dvacet dalších let odložena.  



Nikdo z našich "čackých journalistů" na tenhle logický rozpor nepoukázal.

===III===


Zpráva z východní gubernie


Masarykovo náměstí 11. června 2019

    Tak už nám demonstruje i Masarykovo náměstí, kdysi Lidových milicí. Tedy ne náměstí, ale lidé tam shromáždění. Prý 1000 lidiček. Zdálo se mi to méně - pamatuji tohle náměstí zcela plné včetně přilehlých ulic a uliček. Pravda, bylo to při první návštěvě Václava Havla v Ostravě. Tohle jsem tehdy viděl sedě za mixpultem z prvního patra tehdejší kavárny PRAHA. A servilní číšníci nám nosili kafe a víno zadarmo. Ale stejně jsme si ho zaplatili.

Ale - je to vlastně jedno. Ostrava má necelých 300 000 obyvatel.  Byl tam každý třístý Ostravák.  299 z 300 tam nebylo. Pochopili, že takhle se změny dosáhnout nedá?



Totéž náměstí v roce 1989 

Tehdy  jmenovalo Náměstí Lidových milicí

6 komentářů:

  1. EKodotačníPalermoANO12. června 2019 v 6:08:00 SELČ

    Jen čekám kdy vyrukují s pomocí "čackých journalistů" účastníci policejní akce OSN na Korejském poloostrově s požadavkem na uznání důchodové výsluhy. Asi se to nestane, všichni jsou "v Pánu"
    Něco se dít musí v tom našešem divadýlku, jinak bude na ráně "dotační Palermo a podvodný Armagedon ANO, ať je velký zvukař kdo chce, tak to je.
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. A k té okupaci......"obránci Karlova mostu, kteří v roce 1648 čelili na barikádě švédské soldatesce. Ta právě vykradla Pražský hrad a odvezla kulturní poklady nevyčíslitelné ceny. Strašné pomyšlení, co by tahle zdivočelá zvířata v lidské podobě provedla i na Starém Městě, kdyby obránci vzali do zaječích." (Nef)
    To je podnět pro "lidskoprávníky"
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nefovi nevěřte; tvrdí, že had ho nemá, zatímco ve skutečnosti má dokonce dva.

      Vymazat
  3. Na tom není nic divného. Třídně musíš myslet, soudruhu. Třídně....

    OdpovědětVymazat
  4. Ve stáří je snadnější, vidět i realitu za tak vznešenými akcemi. Samozřejmě tu "pomoc" sovětských vojáků vidíme negativně, ale byli tam nahnáni, dost dlouho museli žít v polních podmínkách a izolovaně od obyvatelstva, které se k nim chovalo z velké většiny odmítavě. Zda se nyní mohou pyšnit názvem "veterán" nám může být opravdu jedno.
    I kdyby na naše námitky reagovali a dali se na cestu domů, stali by se obětí svých komisařů. Prostě i naše iniciativy tenkrát neměly šance proti spolku, zasedajícímu v Kremlu.
    Ostatně, i německý voják nešel na frontu zpravidla s nadšením, musel opustit svoji rodinu a riskovat svůj život. Opět situaci přiostřili polní četníci, keří popravovali podle vlastního uvážení. Takže paralela s komisaři tu nesporně je.
    Z těch 200 tisíc vojáků okupační armády jistě už značná část nežije, v Rusku je už 60 "požehnaný" vysoký věk. Těch pár rublů navíc k důchodu bychom jim neměli závidět, ať se jim říká jakkoliv. O nic jiného už také nejde.
    A česká současnost: docela dost podezřelí studenti teologie (studium a náboženství už moc společného nemají, biflují se jenom dogmata a bizarní teorie) se pokoušejí o masovou psychózu. Čarodějnice se už neupalují, ale někteří nepohodlní politikové se prohlašují za služebníky ďáblovy. Naštěstí už církevní ani stranické soudy nemáme, ale zřejmě se najde dost naivních lidí, kteří nalétnou na Letnou. Oheň tam však nerozdělali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím...
      Nicméně exkomunikace různého druhu asi zažijeme. Naši "novináři" se o to postarají. Většina z nich jsou jen mluvkové, kteří se živí skládáním slov do nějakých článků a je ji jedno, o čem. Asi jako řidič autobusu nevnímá, zda veze hornické důchodce nebo kandidáty věd.
      A pak je tu sorta těch, kteří štvou. Proti něčemu. Tam nebo onam. To už není novinařina, ale placená propaganda. Vážím si jich daleko míň než jakékoliv jiné profese.
      Zbývá těch pár, kteří název žurnalista nesou právem. Teď jsem si vzpomněl na Jana Petránka. Třeba...

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)