Prohledat tento blog

pondělí 16. června 2014

Selfie a jiné nesouvislosti

Móda, snobárna, narcisismus nebo co?  Stádnost!


    Mladé dívenky se nám prý samy fotí ve vyzývavých pózách a věší své fotky na internet na sociální sítě. Můžeme to sice i odsuzovat, ale ženy se holt nabízejí. Pořád. Ono to začíná oblékáním, pokračuje líčením a končí chováním. Záleží jen na kultuře, kolik a jak je to v dané kultuře zvykem, do jaké míry. Prostě samička hledá pro své budoucí děti vhodného otce. Aby vůbec nějací otcové byli, je třeba je poněkud vyprovokovat. Takhle to dělají všechna zvířátka a možná i některý hmyz. Ostatně natřásání peříček je u mužů v podstatě stejné. Páv - třeba.



   Je třeba sehnat jedince druhého pohlaví a postarat se o potomstvo. Protože jinak druh vyhyne. Dokonce ani tzv. zlatokopky nejsou odsouzeníhodné. Shánějí takového samce, který bude aspoň po nezbytnou dobu své potomky krmit a chránit. Ale aby bylo potomstvo kvalitní, musí otcovy geny být rovněž kvalitní - silný, agresívní chlap je zárukou dobrých genů. A pilný shánčivý "tatík" zase zárukou dobrého pokračování "plemenitby". Takže ani ta nevěra, pokud slouží ke zkvalitnění rodu, není zrovna k zatracení. Jistě, bývala - v době, kdy majetek přecházel na potomky - tehdy docházelo k jeho rozmělňování a nevěra nebyla žádoucí.


 
Tohle určitě není narcisismus...
   Pro co mám mnohem menší pochopení jsou fotografie sebe samých - selfie - s někým důležitým, slavným nebo na provařeném místě. Tady mám pocit, že si "samofotografovaný" potřebuje načechrat peříčka, zvednout sebevědomí. Že jeho sebevědomí je malé, že skoro nestojí za nic. Dokonce se vyrábějí jakési stativy, prodloužení ruky, které umožňují imitovat, že se nefotíme sami, ale jsme foceni - bez toho, že bychom museli žádat kolemjdoucí, aby nás vyfotografovali. Vyfotil jsem už snad stovky lidí jejich vlastními fotoaparáty  aby měli foto "na památku". Na sebe někde nebo na sebe s někým. Prostě nahrazoval jsem jim takový "kolemjdoucí stativ" se samospouští.  


To se samozřejmě děje už asi sto let - každý fotoaparát  má přece funkci "samospoušť, která umožňuje být fotografem i modelem zároveň. Jiný význam samospoušť asi nemá. Je to vlastně  sebeukájení. Samohana. Ale trpí tím většina lidí. Tak co se divíme.

Tohle mě napadlo, když jsem četl článek na Lidovkách. Ale odkaz už nefunguje, objevuje se tam jiný článek. Cenzura nebo omyl - ale - nakonec to není podstatné.


Nicméně i "selfie" (ve skutečnosti fotomontáž) může být vtipná a pobavit i někoho jiného, než autora samotného.

=====================================================


O čem jsou současné a nedávné války: o nacionalismu a náboženství.


Hutuové versus Tutsiové - ve Rwandě
Rusové versus Ukrajinci - na Ukrajině
Šiítové versus  Sunité - v Iráku
Srbové versus Černohorci - v Černé hoře
nebo chcete-li křesťané versus muslimové

A potenciálně:
Vlámové versus Valoni v Belgii
katolíci a protestanti v Irsku

A nezapomínat na Monteky a Kapulety!



Vymezit se vůči vnějšímu nepříteli - a když je už ovčanstvo plně zaujato tím často umělým sporem, když se bojí hrozby zvenčí, je daleko snadnější ho okrádat. Vlastními.



=====================================================

Tihle přinesou světu spásu? Tihle?!
   Americký prezident Barack Obama vyloučil vyslání vojáků do Iráku a zvažuje jinou formu pomoci. Islámský stát v Iráku a Levantě označil za krutou teroristickou organizaci, která může být pro Američany hrozbou. Jenže její příslušníky podporoval, když donedávna stáli v Sýrii proti Bašárovi Assádovi. Napadá mě "nepřítel mého nepřítele je můj přítel". Ještě že nenařídil "humanitární bombardování" Assadových stoupenců.

Za hrozbu ale  ISIL nepovažují někteří obyvatelé oblasti, které džihádisté v posledních dnech obsadili. 

   „Mnozí lidé se do Mosulu vrací. Vrátíme se všichni. Od té doby, co to začalo, jsem neslyšel jediný výstřel nebo jedinou explozi. Sami ozbrojenci říkají, je to pryč, a že si teď máme od všeho odpočinout," říká muž, který se s rodinou vrátil do islamisty ovládaného města. 

   

Džihádisty dosazeným mosulským guvernérem se stal bývalý člen strany Baas diktátora Saddáma Husajna. A zatímco do Mosulu se lidé vrací, z Tikrítu, druhého největšího sídla obsazeného džihádisty, teď obyvatelé prchají. Irácká armáda zahájila jeho letecké ostřelování a hrozí masivním útokem.

  Už naši socialističtí "příslušníci" SNB a pak VB dobře věděli, že když se perou dva cikánské klany je jediné rozumné řešení věc za rohem tiše pozorovat a až jeden a nich vyhraje, pak zatelefonovat a nechat posbírat "padlé". A že cikánského krále nelze zabásnout, protože jinak nastanou boje mezi jednotlivými cikánskými klany. Červeňáci proti Stojkovcům atd. A policajti budou mít víc práce.
   USA a bohužel ani EU a NATO tolik rozumu nemají - protože jednomu klanu kdysi "půjčili nějaké peníze", ten druhý je zásobuje "něčím nezbytným" a třetímu prodávají cosi, co se jinak prodat nedá - tak do těchto rozmíšek stále zasahují. Politicky, hospodářsky a často i vojensky. Situaci to nijak nezlepšuje, spíše naopak. Kdy začnou mít aspoň tolik rozumu kolik  měli naši socialističtí policajti?

=====================================================

Laguny, laguny, laguny


   Když takovou záležitost sledujete pozorněji než jiné, protože při teplém počasí a severovýchodním větru se cítíte jako myš v barelu od nafty, nemáte iluze o tom, že by hráči na tomhle hřišti hráli poctivě. Ani nápad -  nejsem to schopen právně dokázat, ale je patrné, že kolem každé státní zakázky se motají jen "hoši, kteří spolu mluví". A na tom mluvení dobře vydělávají. 

   Laguny je třeba odstraňovat s rozmyslem a hlavně co nejpomaleji, protože po jejich definitivní odstranění se státní penězovod uzavře a sbohem. Hlavní zločiny, které jsou v našem právním řádu zabudovány jsou dva. Jmenují se obchodní tajemství a vícepráce. Téměř každá smlouva má nějakou neveřejnou doložku. Co tam je, můžeme jenom spekulovat. Asi nic hezkého - když  zůstává neveřejná dokonce i po skončení platnosti smlouvy.  

   Druhý skvělý institut pro parazitování na státu se jmenuje vícepráce. Prostě se udělá odhad, dost nízký, aby zvítězil v soutěži a když je státní zakázka přiklepnuta a začne se pracovat, najednou se zjišťuje že je tohle a onohle daleko náročnější (časově i finančně). Nejhezčí je, že odhad i následní zjištění, že věc bude daleko složitější dělá většinou firma, která získala zakázku. No a protože je něci v oněch tajných doložkách nebo přímo ve smlouvě, je smlouva nevypověditelná. Státní úředníky, kteří uzavřou "nevypověditelnou smlouvu" bych doporučoval trestat veřejným bičováním na náměstí. A stát platí a platí a neděje se celkem nic než to, že mizí prostředky nás všech v kapsách několika. (Ten státní úředník je dle mého soudu rovněž "motivován" finančně, aby "náhodou" přehlédl klauzuli o nevypověditelnosti smlouvy.  


Area 51 po česku
   Několikrát jsem u lagun byl. Je problém se tam dostat, protože jestli něco firma Diamo dělá poctivě, tak to je ostraha objektu. A netýká se to jenom ostravských lagun. Tahle firma se "stará" o odstraňování různých ekologických zátěží po dolování (Jeseníky, oblast nad Zlatými Horami), staré šachty na Slezské Ostravě atd. Prostory jsou hlídány snad více, než muniční sklady naší mocné postsocialistické armády. Ploty s žiletkovými dráty, volně pobíhající psi v areálu, kamery i s osvětlením na každém rohu, strážní... 

   Pro člověka, který tam chce jen fotit je to adrenalínový sport. Už několikrát mě chytili - ale protože v každém oplocení se najde díra, kde nemusíte "překonávat překážku" a kde není viditelná žádná zákazová cedule, vždy mě po zjištění mé totožnosti (poskytl jsem jim svou vizitku, na víc nemají právo)  a mém požadavku, ať přivolají policii když se jim nelíbím, nebo že ji přivolám sám mě vždy propustili - tedy vykázali mimo střežený prostor. Když mě načapali u Zlatých Hor potřetí, jenom mě upozornili, že se pohybuji po soukromém pozemku a ať se vrátím tam, odkud jsem přišel. Řekli to slušně a trochu rezignovaně.  Pan vedoucí  (velitel?) zase zalezl do své UNIMO buňky k počítači(?) a dvojice strážných nasedla do GAZ-u a jala se honit další případné narušitele. Policie mě zatím nekontaktovala. 

   Jak mi řekl můj potomek, podobné je to i v Příbrami (Rudné doly Příbram) i jinde, kde se těžil uran nebo jiné kovy. A taky tam, kde je v zemi nějaký nebezpečný sajrajt. Řešení DIAMO? Oplotit a hlídat. Dál se uvidí.


Často ani  nevíme,
po čem vlastně chodíme
   Nad Zlatými Horami jsou velmi pečlivě hlídány dva objekty: Velký propad země, který vznikl tím, že RD Jeseník začaly vyvážet hlušinu na místo, kde byla  skále při dolování vystřílena velká kaverna - a jednoho dne se prostě propadl strop. Čili jakási chyba při dolování. Propad v lese byl dlouhá léta kuriozitou, kde se zastavovali kolemjedoucí I jdoucí a obdivovali, jak tenká vrstva skály vlastně držela les nad ní. Propad je dokonce i na mapách a byl jakž-takž oplocen, aby tam někdo nespadl. Poté, co prostor převzala od RD Jeseník firma DIAMO byl kolem propasti vyklučen les v pásu asi tak 200 m širokém, a byly postaveny dva vysoké ploty - vnitřní, zhruba na místě, kde bylo staré oplocení a nový, s žiletkovými dráty, kamerami co padesát metrů a osvětlením pomocí halogenů. Když jdete lesem a narazíte na tenhle objekt tak máte pocit, že jste se dostali na hranici areálu, kde přistáli Marťané. Nebo je tam snad koncentrační tábor. Dost nepříjemný pocit. I když v lese je v plotě sem tam díra - pletivo prorezavělo časem, něco pobourala lesní zvěř a nějaké díry udělali houbaři, tak k propasti se stejně nedostanete - druhý a třetí plot to jistí - nehledě na kamery, reflektory a sirény. Kolik taková ostraha musí stát se můžeme jenom domýšlet. Otázka zní - proč? Proč místo nákladné a hypertrofované ostrahy tam nevybudují vyhlídkovou plošinu se zábradlím (a případně odborným geologickým výkladem) a nevybírají vstupné? 



Račte si vybrat - červené nebo zelené jezírko?
   Druhé místo jsou již zavezené toxické laguny, kde se vypouštěla voda ze štol rudných dolů na svahu nad nimi. Laguny jsou sice zavezené, ale dešťová i  podzemní voda z kalů cosi louhuje, takže pod zavezenými a zatravněnými lagunami vytéká ze země barevná voda. Modrá, červená, žlutá. Voda se zachytává a jde do čističek, kde se kaly odlučují a vypouštějí je do dalších nádrží, kde jsou mnohem koncentrovanější. Bezbarvá voda se vypouští do potoka, který nakonec protéká městečkem.  Ryby a žáby tam nejsou. V těch barevných jezírkách pochopitelně taky ne.  Ale roste tam rákosí. V tom červeném víc.


   Takže zpráva, že se vláda pokusí správu těchto areálů dostat z vlivu firmy DIAMO a začít ji spravovat sama je sice nadějná, na druhé straně tuším, že už si jiný správce na tuhle akci brousí zuby. 

Kořist to je příliš tučná. A stát na to "své" lidi nemá. Takže bude nanejvýš jiné DIAMO.


=====================================================



26 komentářů:

  1. To je lepší než sci-fi story. A vyvrcholení - pohled na červené jezírko.
    Někdo si koleduje - ! Pak ať se nediví.
    Hyde Park s tou *****star Čomským jsem fasinovaně, nedočkavě, zhnuseně, udiveně, pobouřeně, zklamaně a tak sledoval.
    N e m ě l by mluvit o politice. Proboha. Fachidiot. A nemorální. Neb západní liberál, jako všichni z uni-campusů v US a UK a skoro všichni z F a I, atd., operující stále s tak neuvěřitelně pravěkými pojmy/termíny jako dělnická strana - hnutí dělníků, plivající už půl století po státu, kde je slavný a odměňovaný a hvězdou, srovnávající jej s býv. vých. blokem, který (promiňte!) ho*no zná... a US mu z toho vychází jako FAŠISTICKÝ stát... no, je to výše. A ta sebejistota. Když hodnotí státy, kde nikdy nežil ANI DEN. Howgh.

    OdpovědětVymazat
  2. ANO!
    Začíná přituhovat, pomalu bude nutný zásah tzv. "ozbrojenců", jinak si Sr.áčové podobní Čomskemu budou tlachat ve VP telenoze za souhlasného hýkání souvěrců svoje senilní kydy.
    Všechno má svůj konec, jen hůl má dva!
    4P

    OdpovědětVymazat
  3. Asi se mýlím, největším uměním je správně se mýlit, ty laguny si ve skutečnosti někdo pěstuje jako
    nevysychatelný zdroj příjmů a to do slova. Na čem opravdu záleží, jsou nálepky,které na fakta nalepíte, ne fakta samotná. Takže začíná další penězovod z lagun, nic jiného!
    4P
    jdu fotit prostor

    OdpovědětVymazat
  4. Pro samospoušť znám ještě jedno využití - stabilizace. Někteří jedinci si jinak při mačkání cuknou foťákem.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, je to tak Honzo,
    používá se, když se fotí dlouhým časem ze stativu. Jenže na to se používá samospoušť o zpoždění 2" a ne 10". Navíc, kdo umí střílet z pistole nebo revolveru, tak umí i zmáčknout spoušť u foťáku a "nestrhnout" přitom snímek.
    (Nechtěl jsem jít do takových detailů. A stejně je na to lepší kabelová nebo infra spoušť.)

    OdpovědětVymazat
  6. Jasně, o tom nepochybuji. Jenom jsem si to dovolil přidat.
    To focení z natažený ruky mi připadá jako úžasná debilita. I když vím, že na některých mobilech kvůli tomu bylo zrcátko, aby jeden viděl, jestli se tam vejde. Zkusil jsem si to a fotku jsem rychle smazal. Něco takového si snad v sobě ani ten můj křáp nezasloužil.

    OdpovědětVymazat
  7. Chomsky / Jakubovi S.:


    Na tom pánovi jsou sice děsné některé jeho názory, ale to bral čert. Mnohem děsivější je, kolik lidí, a navíc kolik vlivných, ho bere vážně a dopřává mu sluchu, to je mnohem horší.

    Samospoušť, stabilisace / žižkovskému Honzovi a StK:

    Co se stabilisace týče, tak optický, nebo elektronický stabilisátor mají dnes často i kompakty s pořizovací cenou kolem 10 kKč a něco přes, takže spousty lidí to mají a samospoušť nevyužijí. Já dík dobrému tréninku ze střelby udržím i časy pod 1/20 vteřiny. Na cokoliv delšího už používám stativ a kabelovou či rádiovou spoušť. Někdy, když chci být hodně pečlivý a mít i velmi dobrý výsledek, tak použiji i režim předsklopení zrcátka. Zrcátko se sklopí, počká se 30 vteřin a pak teprve závěrka otevře a pořídí se snímek. U astronomických fotek je to kupříkladu velmi žádoucí záležitost.

    Focení z natažené ruky / žižkovskému Honzovi a StK:

    Já si myslím, že se tímto způsobem u mnohých projevuje jakási kombinace nedostatku inteligence, dobrého vkusu a skromnosti...

    OdpovědětVymazat
  8. Absence inteligence atd. - dokonale řečeno. Dovolím si napříště používat!
    Jenom: nejsmutnější je, když se absence vkusu a skromnosti pojí s nespornou inteligencí. Jenže dotyčný např. po náhlém mocenském či finančním vzestupu ztratí soudnost.
    V odborných textech stačí - dovolte estetikovi - stručně užívat samotného substantiva v k u s . Špatný vkus je absence vkusu. Jako u n a d á n í , talent - buď je či nikoliv. Tady kupodivu nikoho nenapadá říkat špatný talent. Pokud to není nešikovné vyjádření morálně špatného talentu - ovšem to už jsme na poli etiky...

    OdpovědětVymazat
  9. K dlouhým časům (Drakovi):
    Jednak potvrzuji, že stabilizace u ultrazoomů kolem 10,5 kKč je už na dost vysoké úrovni, jednak se dá použit sloup, strom, budova nebo cizí auto k tomu, aby se člověk zapřel a udrží tak i 1/5". Na tohle mám trik - udělá se tak pět stejných záběrů - podle mých zkušeností bývají aspoň tři dobré. Ale na dvou z nich se stejně něco pohne ve scéně - a tam by mi stativ, který s sebou normálně nenosím (jsem línej, beru ho jen se zrcadlovkou když "jdu fotit") nepomohl...
    [;>/

    OdpovědětVymazat
  10. Jakubovi:
    "Špatný vkus" se asi používá proto, že jeho nositel se domnívá, že on vkus má. Má, ale špatný.

    OdpovědětVymazat
  11. Návod na nouzovou oporu: Šroub rozměru stativového a provázek. Provázek přišroubovat k foťáku a přišlápnout. Ještě jsem to nezkoušel.

    Drakovi Jak se liší princip předsklopení zrcátka od samospouště?

    OdpovědětVymazat
  12. Předsklopení zrcátka / samospoušť / žižkovskému Honzovi:

    Předsklopení zrcátka a samospoušť spolu vzájemně nesouvisí. Předsklopení zrcátka je jeden z režimů pořízení snímků, který má využití u filmových a pravých digitálních zrcadlovek. Světlo tiž u pravých zrcadlovek prochází objektivem, dopadá na zrcátko a po odrazu pak většinou přes hranol prochází do okuláru, kterým se fotograf dívá. To zrcátko se před pořízením snímku sklopí zpravidla nahoru k hranolu a poté se teprve otevře závěrka a pustí světlo na čip, nebo film. Když se ale fotografují ze stativu vzdálené objekty, tak pohyb zrcátka může soustavu fotoaparát a stativ rozkmitat, což může způsobit, a také se to děje, že výsledná fotografie bude neostrá. Proto se na zrcadlovkách objevil režim předsklopení zrcátka, což funguje tak, že po stisknutí spouště (drátěné, infra, radiové, nebo i spuštění samospouště) se nejdříve sklopí zrcátko nahoru k hranolu a poté se určitý čas počká, obvykle 20-30 vteřin. Soustava se mezitím uklidní a uzávěrka se otevře až po tom uklidnění a snímek, který se pořídí, je pak ostrý. Rozhodně mnohem ostřejší, než kdyby se pořídil běžným způsobem.

    K dlouhým časům StK:

    Dopravní značení, stromy a podobné pomůcky, co jsou po ruce, řadím mezi improvisované stativy :-) Je pravda, že je jich kolem docela dost :-)

    Nouzová opora / žižkovskému Honzovi:

    To je také určitý druh improvizovaného stativu, ale tahle technika vyžaduje určitou zkušenost a zručnost, jednak musíte zmáčknout spoušť dřív, než se ruce unaví, jinak se začnou chvět a je to celé k ničemu a také za ten provázek nesmíte tahat příliš silně a rychle najednou, praštit s foťákem o zem bývá nepříjemné a nákladné zároveň :-) Prachy člověk obvykle vydělává přiměřeně rychle prací a v tomhle režimu je jakýkoliv zbytečný vyšší výdaj vyloženě nežádoucí.

    OdpovědětVymazat
  13. Inteligence a charakter / Jakubovi S.:

    Jenom setkání s inteligenci, která se opírá o slušný charakter, je příjemné a jenom taková kombinace je užitečné pro všechny.

    Je-li svině nadána inteligencí, je to jen o to horší svině, bohužel, tohle je jev vyloženě nežádoucí a setkání se s někým takovým je vyloženě odporné a takový jedinec je zpravidla mimořádně škodlivý.

    OdpovědětVymazat
  14. Ještě trochu k OSA

    http://www.nechtenasbyt.cz/urad/55

    osněte se, 4P

    OdpovědětVymazat
  15. Nenažraní sOSÁci / EK:

    K tomu, co je na odkazu skoro není co dodat. Snad jenom to, že zatímco před 100 - 200 lety, když chtěl někdo přijít k penězům, byla na pořadu dne nejdříve myšlenka, jak uspět s něčím na trhu, tedy s nějakým užitečným výrobkem nebo službou, a tak se k těm prachům dostat. Proti tomuto způsobu se jen těžko dá něco namítat. Dnes se většinou nic takového skoro neděje, dnes se jen vymýšlí, jak si uzákonit nějaké přerozdělování cizích prachů a dostat ho na starost s tím účelem, aby co nejvíce zůstalo za vlastními nehty... Celá společnost je tím prolezlá jako rakovinou a také na to zákonitě jednou dojede. Ono už teď to všechno vytváří víc než únosný tlak na produktivní část ekonomiky. Je-li tedy jedinou cestou, jak se toho všeho konečně zbavit jen a pouze to, že to zase při nějaké další krizi pořádně spadne na držku, tak nezbývá než dodat, že už aby to bylo.

    OdpovědětVymazat
  16. krutí brko, tohle mi vypadlo:
    http://www.nechtenasbyt.cz/urad/1

    a vubec-blbec tady je to cele :
    http://www.nechtenasbyt.cz/urad/

    4P

    OdpovědětVymazat
  17. O úřadech a úřednících / EK:

    Ten seznam je celkem inspirativní, určitě by se nemělo rušit úplně všechno. Nicméně hrubým odhadem se domnívám, že nějaký smysl má z toho seznamu cosi mezi 1/10 až 1/3 (budeme-li hodně milosrdní vůči parazitům) z tam uvedených položek. Zbytek by to určitě chtělo bez lítosti a náhrady rozehnat.

    OdpovědětVymazat
  18. To EK:
    Ten časopisek jsem si hned dal do záložek. Jenže je to pro mě četba nesmírně tristní. Asi jako když se hladový dívá oknem do hospody, kde se koná žranice. Ano, z 95% souhlas - ale co z toho. Málo nás, bratři, málo.

    Většina ovčanů z Kotlinky má rádo, když někdo rozhodne za ně (myšlení je bolí) a když dostane někde něco "zadarmo" - bez ohledu na to, že to bude muset zaplatit jinou formou a víc.

    OdpovědětVymazat
  19. Ovčanstvo / StK:

    Jen ještě zbývá dodat, že ovčanstvo příšerně nerado platí penězi, zato ale mnohem raději naturáliemi a to i za cenu značně nevýhodného poměru při směně a třeba i za podmínky absolutní ztráty soukromí... Zajímavé ještě je, že čím víc ovčanstvo těch prachů má, tím méně rádo je vydává za něco pořádného. Asi si s nimi nechají vystlat rakev, nebo je, až přijdou stářím o rozum, dobrovolně a rádi dají prvnímu šmejdovi, nebo podvodníkovi, co si o ně dost důvtipně, nebo důrazně řekne :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Nápad na nouzový stativ a na zlepšení stabilizace.

    Stativový šroub ve víčku od pet flašky.... Samotných flašek se válé habaděj, případně si lze pomoci vylovením z kontejneru.

    Menší petflašku lze naplnit vodou nebo pískem použít i jako závaží - pomocný stabilizátor. Fór je v tom, že kompakt je sice vybavený stabilizátorem, ale problémem je chvění při držení. To lze potlačit zvýšením hmotnosti celé soustavy a tak zvýšit účinnost stabilizace. Sice jsem vymýšlel virtuální stativ v podobě krabičky se setrvačníky, stabilizující ve dvou osách celý foťák, ale z lenosti toho nechal. Když ještě nebyly rozšířené stabilizátory, možná by to byl zajímavý obchodní nápad. Krabička, stativový šroub, uvnitř dva elektromotorky se setrvačníky, baterka, vypínač. jenže, bývávalo.

    OdpovědětVymazat
  21. Pravda pravdoucí Schumi - těžký aparát méně skáče v ruce. "Enemže" to platí jenom po určitý čas. Když stojíte u klece a čekáte, až opička / kočička / ptáček / slůně zaujme fotogenickou polohu ve snesitelném světle a tak, aby nebylo vidět mříže / stín mříží / betonové krmítko, za půl hodiny se vám zrcadlovka v ruce stane opravdu těžkým kovem. V okamžiku, kdy si odpočinete a spustíte ruce z pohotovostní polohy, zvířátko naběhne do pózy, zdrží se asi tak 3/4" a než cokoliv stihnete udělat opět někam zaleze.

    Vážněji: Měl jsem šanci si vyzkoušet kameru, se kterou se běhá při natáčení akčních scén. Tu "rozhýbat" je problém - on je dokonce problém se s ní rychle otočit. To ty setrvačníky. Ale ten celý (po)stroj vypadá jako chodítko pro dospělého. Ale funguje.
    P.S.: Když sebou moc melete, tak vás nemilosrdně tluče do ramen. Myslím, že kameraman handycamu se pozná když si sundá košili...

    OdpovědětVymazat
  22. Improvisované stativy / StK / Obuvníkovi:

    StK má pravdu v tom, že jakákoliv hmotnost, kterou člověk tahá, se svinsky rychle "pronese". Z tohoto hlediska je nápad žižkovského Honzy o něco praktičtější. Nápad s provázkem a zátěží už určitě musel mít před nějakou dobou nějaký výrobce stativů, protože na mém Velbonu je hák, provázky a vak na šutry. Japonci to určitě v padesátých a šedesátých okoukali někde v Evropě či USA, sami to určitě nevymýšleli :-)

    Do ZOO tedy asi stativ není od věci, zamířit na patřičné místo a když tam padouch zvíře dojde, odpálit to drátěnou či jinou spouští na dálku, jinak hrozí upadnutí rukou :-)

    Docela by mi zajímalo, jak se výrobcům objektivů daří vyrábět stabilisátory tak, aby přeci jen nevyžraly baterku hned a samy, ale aby se s tím pořád ještě dalo i nějakou dobu fotit...

    OdpovědětVymazat
  23. Pro Draka:
    Do ZOO si beru tři akumulátorky. Dva obvykle použiji, na třetí nedojde, neb mě po 6-8 hodinách focení tak bolí záda, že pro slzy nevidím přes hledáček. Dělám, že mi něco spadlo do oka abych předešel hloupým otázkám návštěvníků.
    Když za den udělám dvě opravdu dobré, jsem na sebe hrdý.

    OdpovědětVymazat
  24. Akumulátory, záda a jejich výdrž a slzy / StK:

    V tomhle obdivuji můj foťák, protože většinou, i když fotím celý den, 8-10 hodin v kuse, co kde lítá a používám u toho optický stabilisátor a kontinuální ostření, což není energeticky zadarmo, a ještě navíc při tom všem u toho nasekám i přes 1000 fotek za den, tak většinou, zatím jen s jednou výjimkou, vydržím celou tu dobu a zátěž s jedním akumulátorem a jen málokdy dojde na druhý, náhradní.

    Ty slzy jsou, aspoň podle mých zkušeností, z toho, že člověk soustředěně čučí buď na to, co chce fotit, nebo do okuláru a zapomíná při tom mrkat, oko se unaví a oschne a pak začne slzet. Je-li větrno, dostaví se to o to rychleji.

    Záda mi z toho postávání na místě bolí také, a poměrně silně, ale z toho určitě neslzím :-) Jen u toho nadávám, buď tiše, když jsou kolem lidi, nebo i víc nahlas, když si myslím, že jsem sám, naštěstí se nepletu moc často, jinak bych už dávno byl za hulváta ;-)

    OdpovědětVymazat
  25. Název už nevím,Obuvniku,
    přikurtovalo se to na ramena, kamera byla přidělaná k tomu stabilizátoru na kloubu 2D. Používá se to, když je třeba "dynamický záběr" a kameraman běží před nebo za hercem. Kamera se tam dá dát jakákoliv - video i movie. Bylo trochu slyšet jakési motorky a mělo to svoje akumulátory. O ceně jsem se nebavili, ale chovali se k tomu "postroji" dost uctivě.
    V Ústavu to nemáme. Na rozdíl od focení video točím z 90% ze stativu, ale i tak mám zapnutou stabilizaci, protože mívám často zoom na maximum ohniska.
    Jedině balet někdy jako kamera (2) nebo (3) na prostřihy bývá v ruce a na krátké sklo. Baleťáci se totiž hemží moc rychle a nebylo by to ke koukání stabilizátor - nestabilizátor. [;>)

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)