Prohledat tento blog

pátek 19. února 2021

Hašení požáru po českém způsobu

Skotské střiky 






   Jedná se o lázeňskou vodoléčebnou proceduru, při níž se opakovaně střídají proudy teplé a studené vody. 

   Skotský střik nejvíce „proslavila“ psychiatrie. Tato šoková hydroterapie byla totiž v minulosti běžně užívána v psychiatrických léčebnách na zklidnění pacientů. Dá se jen polemizovat nad tím, zda proud ledové vody dokázal pacienta uklidnit, nebo ho ještě více rozběsnil. Pacient bývá po takové proceduře velmi unavený.

    

Hoří dům.


   Napřed se požár snaží zdolat obyvatelé pomocí věder a kyblíků. Pak už naštěstí přijedou hasiči a začnou hasit. Podaří se požár téměř uhasit, plameny už nejsou vidět, jen z trosek stoupá tu a tam proužek dýmu. Tak to je hned důvod k oslavě, hasiči si sednou u požářiště, veselí se a hodují. Někteří odcházejí do hospody. Plácají se vzájemně po ramenou, jak jsou dobří. 

   Jenže není zcela dohašeno a požár se rozhoří znova. I přeruší hostinu, neochotně opět zapnou stříkačky a hasí. Tentokrát je to horší, skrytých ohnisek bylo hodně. Musí se povolat další jednotky hasičů. Když je  požár znovu na ústupu tak velitel hasičů zavelí přestat stříkat, protože voda může způsobit větší škody, než  oheň. 

   Inu - pravdu má, ekonom jeden. On je totiž spolumajitelem toho baráku. A zbylí spolumajitelé mu nadšeně přitakají. Jenže požár se mezitím rozhořívá více a více, takže se zase hasí a pak se zase přestává, aby voda nenatekla do dalších nižších pater. Nakonec shoří celý dům a co neshoří, je zcela promáčené a zničené.

    Je třeba dodat, že ti, kteří utekli z hořícího baráku i ti, kterým barák ještě nehoří se v davu čumilů přimlouvají buď za hašení nebo za záchranu jejich majetku před vodou. Nemohou se dohodnout - některé ohrožuje oheň, jiné zase voda. Málem se poperou. 

   Ovšem - je třeba odvolat skuhravého, neschopného, zmatečného velitele hasičů, který se jen vymlouvá, že někteří začali hasit bez rozkazu nebo naopak na jeho rozkazy reagovali laxně a on se přitom tak snažil... 

Je na to vhodná doba během požáru? Je připraven se ujmout jeho funkce někdo z hasičů nebo dokonce z publika? Těm, kterým barák shořel nabídneme nějaké odškodnění? Z toho, co zbude po hašení? Asi, nic jiného nemáme. Nebo se zadlužíme? Na jaký úrok?

   Pokud vám to připomíná způsob, jakým se v Kotlince řeší pandemie koronaviru tak se nemýlíte. Je to podobenství. Každé podobenství zjednodušuje skutečný problém tak, aby byl pochopitelný pro všechny.



Snad.



3 komentáře:

  1. Ten požár má řešení. Hned na začátku: Skotský střik! Tato šoková hydroterapie na zklidnění přihlížejících i účastníků má úžasný účinek. Nedá se ani polemizovat nad tím, zda proud ledové vody dokázal elektorát uklidnit, nebo rozběsnit. Polemika po takové proceduře, pokud je provedena důkladně, nikoho ani nenapadne, je velmi mokrý, prochlazený a "unavený". Osobně prožito, doslova.
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. Jakžtakž by fungovalo jen osmdesát let zpátky do minulosti. Včetně seznamů na nárožích....
    Máme svobodu,demokracii, lidská práva. V pořádku. Na druhé straně rovnice je odpovědnost.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)