Prohledat tento blog

neděle 26. prosince 2021

Naruby

Co bylo uvnitř je taky zvenku a naopak. 
Vesmír nevyjímaje.



  Napadla mě včera při příležitosti vypuštění kosmického dalekohledu Webb, který má dohlédnout až téměř  na konec našeho vesmíru divná myšlenka, Těch cca 13 a půl miliardy let, počátky vesmíru, jsou vidět počátky našeho vesmíru, díváme-li se kterýmkoliv směrem  dostatečně do dálky. Ale teorie Velkého třesku tvrdí, že Vesmír začal existovat tak, že nekonečně malý bod, singularita, vybuchla a vytvořila vše, vše co vidíme. "Věs mir", celý svět. Ale ten bod, počátek všeho,  je nyní k vidění všemi směry ve vzdálenosti cca čtrnácti miliard světelných let. Tím padl argument o nekonečnosti vesmíru. Je to bublina o poloměru 14 000 000 000 LY  (světelných roků).

   Takže celý vesmír je vlastně uvnitř toho nekonečně malého bodu, singularity. Pochopitelně, máme-li  dost vědecké drzosti (Steven Hawking ji jako snad jediný měl),  můžeme popsat nejen vznik vesmíru, ale i jeho konec.  

(Tohle je sice asi velmi špatná úvaha ale nejsem kosmolog.) 


   A další, poněkud teologická úvaha: Neexistuje-li hmota, není žádný prostor a neexistuje čas. Tedy nikdo ani nespekuluje, co bylo před Big Bangem. Nikdo se ani neodváží  spekulovat. Asi velké NIC, když neexistoval čas. A pochopitelně - NIKDY.

   Když si přečtete různé náboženské pověsti o vzniku světa, od primitivních národů až po křesťanství, je tam vždy prázdno, které je zpodobňováno různě, podle představ, pochopitelných té nebo oné civilizaci, je tam ale přítomen vždy i nějaký Duch, myšlenka, která z ničeho udělá všechno. Celý svět, vesmír. Tedy božské Stvoření světa. Ty civilizace se vzájemně neznaly, nemohly znát nebo vznikly v úplně jiných dobách. Ale ty pověsti, teorie jsou si tak podobné. Čím se pak původní myšlenka obalila, aby mohlo vzniknou náboženství je zcela jiná věc. Náboženství vznikají i dnes - Cargo kult na ostrovech v Tichomoří abych uvedl jen to nejznámější. 


   Tak také  vznikají sekty, které předpovídají konec světa, nejznámější jsou chilialisté, o kterých se učí i děti ve škole. Po nich následuje spousta dalších, kteří predikují konec světa k určitému datu a to docela přesně i když rok nula, od kdy se počítá náš letopočet, vypočtený zpětně s určitou nepřesností, uvádí se i +/- 50 let. Zatím ani jedna z nich neměla pravdu. Ale - je to vůbec důležité? Koho to tenkrát zajímalo, že se tesaři Josefovi a služce Marii narodilo děcko? Tedy - prý tři krále. Ale bezpečně doloženo to není, stejně jako to děcko.

   Moderní doba přeje vzniku všelijakých  sekt, protože je snadné v době internetu a sociálních sítí najít souvěrce. Kromě ryze náboženských (těch v poslední době není zas tak mnoho) jsou tu sekty environmentalistické. Extinction Rebellion, různé odstíny zelených ideologií, Global warning atd. Ale pamatuji si i nedávná vážně míněná varování před nástupem nové doby ledové. Kupodivu kromě zcela obskurních sekt, jakými jsou třeba Andělé světla se tady neobjevují sekty jiných, docela  terminálních katastrof jako třeba náraz malé planetky do Země nebo uvolnění obrovských podzemních sil v kaldeře pod Yellowstonským národním parkem. Protože tyhle záležitosti se dají pomocí současné vědy bezpečně vyvrátit nebo aspoň posunout o staletí či tisíciletí do budoucnosti a tak dlouho se nikomu nepodaří udržet jakoukoliv sektu pohromadě.

    A těchto myšlenek různých hnutí/sekt se bystře zmocnili politici, nebo přesněji řečeno mezinárodní kartely a koncerny, které se k takovým ideologiím hlásí z ryze obchodních důvodů. Prosazováním prý rozumných, zdánlivě všelidských principů se pokoušejí jen zbohatnout. Je to celé "bezuhlíkové" hnutí, elektromobilita, zákaz jaderných elektráren  nebo jejich kombinace Green Deal. A jako obvykle, když fakta nepotvrzují tyhle teorie, pokoušíme se změnit (jinak vyložit) fakta. A jak jinak, hlavně pomocí internetu a sociálních sítí. GD se mi jeví taky jako nějaká sekta.  Velká, podporovaná průmyslníky a obchodníky, protože její teze jsou pro ně výnosné. A její šéfové na tom vydělávají. A obyčejní členové jim to časem zaplatí. Ale to je u sekt obvyklé. Horší je, že to těm šéfíkům zaplatíme i my, ostatní.


   Takže se mi úvaha o začátku a konci vesmíru zase poněkud zplošťuje na věci lidské, nejisté a nedokazatelné. 
Takže - promiňte, vážení. Žádný covid-19, žádný komunismus nebo anarcho-kapitalismus, žádná osobní (ne)svoboda, žádné genderové úvahy. Dokonce ani k popisu gurmánských radovánek jsem se nedostal. O HiFi nemluvě.


Přemýšlel jsem jenom o tom, 
odkud jsme se tu vzali 
a kam za čas zmizíme 
- v trochu jiných měřítkách.




4 komentáře:

  1. Ano. Nebýt idiot je náročné. Je vhodné mít nějaký program bránící zcvoknutí nebo uchlastání. Nebo obému. HiFi, vaření....

    OdpovědětVymazat
  2. Jako fyzik a inženýr si samozřejmě musím také rozmýšlet trochu dále, než k narozní Kristově (pokud chceme věřit, že to bylo v zimě když nastala konjunkce tří planet a na obloze tak vznikl velmi světlý bod, pak žijeme vlastně už v roce 2027. Zase zde však jasou zmatky kolem církevního kalendáře, katolíci mají jiný, než pravoslavní, navíc je papež Řehoř v podezření, že přidal 300 roků, aby jeho církev získala více prestiže. Němcům to moc vyhovovalo, vymyslili si Karla Velikého, i když jemu připisované stavby jsou prokazatelně o 300 roků mladší.
    Samozřejmě, ve srovnání s všehomírem je lidstvo jenom hmyz, bakterie.
    Můžeme si proto být jistí, že na Zemi zůstane lidstvo jenom tak dlouho, dokud bude voda v tekutém stavu. I Slunce spotřebovává svoji hmotu v termonukleární reakci, jednou jí zbude příliš málo, Slunce se změní v červeného obra a ochladí. Země pak přejde do stavu, jaký má Mars. Současný druh lidstva existuje jako mutace nějakých 50-70 tisíc let, jenom okamžik v historii Země. Jak dlouho přežije, záleží na mnoha faktorech, ale klima to nebude.
    Teď ještě malý kurs logiky. Singulární bod, t.j. nekonečně malý objekt, je přesný opak vesmíru, "nekonečně velkého". Prostě oboje je jenom teoretický pojem. Expanze jistě začala z nějakého bodu a tam se podle logiky jednou zase vrátí, tím skončí jeden cyklus a začne nový- nová expanze. To nás ale hlavy už bolet nebudou. Carpe diem, užívejme si dnů, nenechávejme se zblbnout kdejakými kazateli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že úplný konec našeho vesmíru bude počátkem vesmíru nového. Ze singularity vznikl a do singularity, až se navzájem pozřou všechny černé díry a zůstane jen jedna, se zase vrátí. [;>))

      Teorie pulzujícího vesmíru se mi prostě líbí. Tak jak se mi kdysi dávno, po teoretiků úvahách co je to černá díra zalíbila myšlenka, že v centru každé galaxie trůní velká černá díra. Tenkrát se ještě o Black hole toho moc nevědělo, ale tak nějak mi to zapadalo to "hezkého vesmíru". A byl jsem příjemně překvapen, že se to nakonec postupně potvrdilo.
      ===
      A až se za pár (set) let bude vyprávět u večerních ohňů, jaké kouzelné vlastnosti měli předkové, jak létali vzduchem, viděli na dálku a mohli spolu mluvit, mladí lovci-sběrači to budou považovat za báje starců, následek nemírného požívání kouzelných houbiček, zvaných "plešaté hlavy"...

      Vymazat
    2. Jako technik, ne inženýr, vyznavač fyziky a jejího nepřekonatelného, věcně věčného, zbožštělého, hlasatele Newtona se ptám, kde je? Opačná závorka ve větě: (pokud chceme věřit, že….atd.
      Nejde snad o jasný důkaz rozpínavosti vesmíru, tedy, že, ano?

      Neberte to vážně, jde o nadsázku, ale stejně, kde je? Bez ní to nejde ani zapálit natož odpálit!
      4p

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)