Prohledat tento blog

úterý 22. února 2022

Kašpárci "Západu"


    Dneska ráno jsem si při snídani pustil jako obvykle rozhlas, konkrétně Radiožurnál a vyposlechl si ve zkratce reakce našich politiků na dění kolem regionů na východě Ukrajiny. A hned jsem se znechutil. Jak jsem tak poslouchal jednoho člena vlády a parlamentu za druhým jak odsuzují ruský postoj k problému samostatnosti oněch regionů, automaticky mi naskakovaly ne tak dávné postoje naší vlády k samostatnosti Kosova a  Taiwanu. 

    A hned mě napadla různá úsloví - například Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi. Neboli nebetyčná licoměrnost. Jaký je vlastně rozdíl mezi uvedenými příklady? Jen ta, že posloucháme "západ" jako poslušní kašpárci. Nikdo z nich na ty paralely nevzpomněl. Možná si pomyslel, ale neměl odvahu na to upozornit. Protože hlavní rozdíl je jenom jeden: Za samostatnost Luhanska a Donbasu se postavilo Rusko, Putin, kdežto o ty jiné pokusy (úspěšné) nikoliv.  

   V Kosovu je teď veliká americká základna. Ona měla být i na Krymu, což bylo nejspíš hlavní důvodem jeho záboru Ruskem, kterému se to z pochopitelných důvodů nelíbilo. Že následně bylo na Krymu uspořádáno referendum, které takový krok Ruska potvrdilo nebyl brán zřetel - prostě jsme ho "neuznali". Ne že bychom předložili nějaké důkazy, že referendu bylo zmanipulováno. Prostě ho "neuznáváme" a šmytec.

   Je to jednodušší, než se říká. Jedná se o mocenský boj dvou velmocí. Euro-aerického bloku, zaštítěného rozličnými organizacemi typu OSN a NATO, které nemají sílu se bez americké podpory (i finanční) nějak prosadit. Problém vidím hlavně v tom, že ne všichni jsou takoví kašpaři jako naše vláda. Němci, Francouzi i jiní se snaží spíše věc nějak vyřešit v klidu, už jenom proto, že mají zájem s Ruskem obchodovat. Ropa, plyn a podobné komodity, které v případě konfliktu přestanou téct na západ, ale jejich tok se obrátí va východ, Čínu, kde budou uvítány jako přínosné pro její rozvoj. Navíc se sblíží tyto dvě velmoci a celý Západ se stane nevýznamnou veličinou a bude puzen stisknout ten červený knoflík na atomovém kufříku, aby sebou na věčnost vzal celý zbytek světa*.

   Snaha o vyvolání horkého konfliktu se velmi hodí zbrojařským kruhům v USA. Sklady armády jsou plné zbraní, které jsou už pomalu zastaralé a je třeba je použít a objednat nové, účinnější a dražší - a zaplatí je stát. Tedy všichni američtí občané. Současně je tu zřejmá velká snaha konflikt ponechat v Evropě, aby se američtí hoši nezačali vracet domů v zaletovaných rakvích. To by mohlo opravdu otřást důvěrou ve vládu a být příčinou pádu demokratů. Tedy Evropa je v roli nájemných žoldáků.

   Opravdu nevím, jak silné špagátky vodí naše politiky aby se chovali proti zdravému rozumu. Kolik je z toho představení narežírováno a kolik je jenom nápodobování sólistů sborem. Zda není šance se z těch špagátků utrhnout. Marionetě v loutkovém divadle se to občas povede. 

   Ale narodil jsem se po světové válce a v rodině se o ní mluvilo bez iluzí. A tak bych byl rád, abych se třetí války raději nedožil. Přičemž bych ještě pár let na tomto světě prožil. Jak to udělat nevím, je v tom rozpor, on ten druh Homo Sapiens totiž pochází z lidoopů a o jejich egoismu a vzteku nemám pochyb. Jak odpověděl Einstein na otázku, jakými zbraněmi se bude vést čtvrtá světová válka? 



"Kameny a klacky!" smutně pravil ten muž s obrovskou představivostí.

 

*/ Mám takovou představu, že vzhledem k duševnímu rozpoložení prvního občana USA je ten jaderný kufřík pouze blikající napodobeninou. Když tam Joe vloží svůj klíč a stiskne  obávané  červené tlačítko, kufřík zabliká a to bude všechno. Na jeho displeji se pak objeví velký rudý nápis:  "Jejda, něco se pokazilo. Pracujeme na nápravě!" který tam vydrží až do vybití baterií.
Rozumní lidé musí přece být i v Bílém domě, ne?

Poznámka stranou:
   Kdysi (v hlubokém "totáči") jsem se bavil s policajtem o Cikánech. Říkal mi, že se příslušníci vyhýbají tomu, aby se zapojovali do jejich rodových rvaček. Jednak můžou něco schytat, jednak na ně budou podávány žaloby pro "nepřiměřenost zásahu" a to ať se zastanou té nebo oné strany. Takže správná strategie je se schovat za roh a počkat, až si to ty klany vyřídí mezi sebou. Pak přijít, pozatýkat zbylé a zavolat pohotovost. Je to surový postup, ale funguje. Kdo si začal se stejně nedopátráte.

Poznámka k věci:
Podívejte se na následující mapku, rozložení obyvatelstva podle,jazyků. Kdo je kde menšina a kdo většina. 

7 komentářů:

  1. Kosovo, nebo Tchaiwan jsou zcela jiné případy. Albánci z Albánie nikdy do Kosova své agenty neposílali, naopak, Albánie s těmi Kosovary nechce nic mít. Tchaiwan naprotitomu je poslední místo, kde se ještě udržela legální vláda Kuomintangu, po obsazení kontinentální Číny komunisty. Komunisté z hlediska demokracie tu Čínu znásilnili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkný den.
      Otázka zněla:"Rozumní lidé musí přece být i v Bílém domě, ne?"
      Při nahlédnutí do "https://uisk.ff.cuni.cz/cs/studium/informacni-zdroje/repozitare-absolventskych-praci/" oprávněně tvrdím, že ani tam a už vúbec ne v Česku PLATÍ ODPOVĚĎ NE !
      Dnes bude krásně.Přeložte si to jak potřebujete.
      4p

      Vymazat
  2. Stella

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-analytik-ruska-pata-kolona-chrli-dezinformace-k-ukrajine-a-cesko-prihlizi-189858

    A ještě se tváří rozšafně, moudře.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdeněk Žíkovecký24. února 2022 v 9:07:00 SEČ

    Že na proruskou propagandu naletí mlamojové, to bych ještě nějak dokázal pochopit, ale jak můžou takhle zblbnou kmeti, kteří zažili Srpen, to mi hlava nebere.
    Například jeden nedávno zesnulý spisovatel sci-fi, jehož pozdní díla byla bohužel kontaminována nechutnou ideologií. Ze tří velmocí bylo Rusko líčeno jako nejméně nesympatické, nebo dokonce sympatické. Oni totiž prý Rusové vlastně za nic nemůžou, protože jejich vůdcové nebyli Rusové, ale osoby, které je třeba zahnat do moře, ne-li přímo do jiného skupenství.

    OdpovědětVymazat
  4. Inu, postoje jsou různé. Někdo si ze sovětské okupace odnesl doživotní nenávist k Rusku (ale v 68´nás obsazovali i Ukrajinci) a potřebuje svůj idol, vzor a ten nalezl v Západu.

    Podle mých pozorování jsou ale mladí lidé daleko víc proameričtí než ti, kteří zažili osmašedesátý. Ti si museli vytvořit odstup od obou propagand.
    Někteří to nedokáží a není se třeba na ně zlobit. Potřebují prostě více času na pochopení, že problém tkví úplně někde jinde než v příslušnosti k nějaké určité ideologii.

    OdpovědětVymazat
  5. Zlobit se? Tak bych to neformuloval; jak praví klasik, pohoršovat se doslova znamená stávat se horším, a zlobit se znamená stávat se zlým. Nevýstižnější co mne napadá je pohrdat jimi.
    Více času? Od první i druhé světové i od té studené války už uplynulo dost času aby se každý z toho mohl poučit a neopakovat stále dokola staré chyby.

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud se vám tady něco nelíbí, nečtěte to.
    Případně mě můžete pro "protiunijní" názory nahlásit elfům nebo přímo na policii případně prokurátorovi JUDr. Střížovi.
    Kvůli vašemu nesouhlasu se nebudu dívat jen jedním směrem.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)