Prohledat tento blog

sobota 26. února 2022

O válce

 Pár podoteků k dnešku





   Ano, válka je vůl. Umírají lidé, často vlastně ani neví proč. Obrana Vlasti?  Osvobození jejího lidu od někoho? A co když mu to je jedno, kdo sedí na nevyšší židli? Chce jenom v klidu žít a mít děti. 


   Někdy člověk neumře hned. Je smrtelně zraněný, ví, že umře ale zatím žije. Pár sekund, pár minut... Na co myslí? Na maminku, na ženu na děti? A na to proč se k tomu zabíjení vlastně připletl. Así už ví, že se někde stala chyba, kterou už nemůže napravit. Umírá s pocitem nedodělané práce.

   Války jsou krátké i dlouhé. Ty krátké jsou obvykle lepší - umře míň lidí a nikdo z politiků si na jejím základě nevybuduje kariéru. Proto bych byl rád, kdyby válka o Ukrajinu byla krátká. Aby Zelenský naznal, že to stejně pohraje proti brutální síle Ruska.Ukrajina je prostě počítáno desetkrát slabší. To nezachrání ani všeobecná mobilizace ani dobrovolníci ze zahraničí. Čím dřív Vlodymyr zamává bílým praporem, tím líp pro Ukrajinu. Pro lidi.

   Je to vlastně občanská válka s účastí "velkého medvěda" z východu, který si ji vzal jako záminku k expanzi. Proč vzniklo na Ukrajině takové napětí většina lidí ví. Nebudu to opakovat, nejděte si to na tomhle blogu. Faktem je, že zamrzlý konflikt u Doněcka a Luhanska stál už spousty životů. Jenže tak nějak postupně, kontinuálně. A to není tak novinářsky zajímavé. Prostě se ostřelovali, občas to spadlo na civilisty.  Na chudé lidi, kteří neměli kam jít. Kterých jediný majetek byla nějaká chalupa nebo byt. Tak přežívali, jak uměli.


   Kdo stál na stranách té hnisavé války? V obou případech nacisté. Že ne? Nahradím-li slovo nacista souslovím agresivní národovec, vlastenec tak už to sedí, že?  Nacista je "nacionální socialista". Se sociálnem souvisela druhý strana konfliktu. Bitva o majetek státu, to co bylo se snažili rozkrást jak ti, tak oni. Vzpomínáte, kdo to byl čokoládový král? Nebo plynová princezna? Vlastně to byli oni, kteří stáli za rozpoutáním Majdanu. Těšili se, že když bude Ukrajine členem EU tak se jejich možnosti řádově zvýší. Jenže v posledním záblesku rozu,u Evropa ucukla. Tedy žádné dotace. Ale vlády se už zmocnili "národovci neruského typu". A nechali působit ostatní, vznikl zákon o státní řeči - no a dále už to znáte. Surovosti na obou stranách, snaha regionů s převládajícím ruským obyvatelstvem chránit svoji národní identitu, možná i ta nostalgie po bývalém SSSR. 

   Zahořela občanská válka mezi Nerusy a Rusy. Je celkem jedno, jestli ti Nerusové náhodou nebyli ruské národnosti. Začalo se to profilovat jako válka mezi příznivci Západu a Východu. Tedy Ruska. Nikdo nechtěl ustoupit.

   Do toho zábor Krymu Ruskem. To nebylo nic moc násilného. Referendum potvrdilo většinovou vůli být součástí Ruska. To že ho "Západ" neuznal nic nemění na jeho existenci. A Rusko si zajistilo, že na Krymu nebude stát americká základna. Nebo NATO, to je cekem jedno. Ukrajinci se pomstili zastavením vody v krymském kanálu. Zásobovaní potrubím z pevninské části nestačí. Proto atak Ruska je i na jihu, aby získali přístup k vodě. O vodu se válčí často. Například v Izraeli ale i jinde. 


   Až Rusko obsadí dostatek území a "vyhraje", toho přístupu k vodě se nevzdá, bude to v podmínkách příměří stejně jako závazek Ukrajiny, aby nevstupovala do NATO. Nikdo nechce mít základny nepřátelské strany tak blízko svého území. Pobaltí bohatě stačí k nejistotě. 

   Ta válka na Ukrajině je konfliktem národnostním a vlivovým. Každá velmoc, ať už kompaktní nebo složená má tendenci se rozšiřovat, Jak my, Západ, tak Rusko velmocemi jsou, takže se není čemu divit. Tak to bylo vždycky. Stejný konflikt je zamrazený mezi Irskem, Skotskem a Anglií. Tam  trvá a čeká na svou příležitost.

   Ony národnostní konflikty jsou přítomny vždy, když mají sousedi jinou národnost, náboženství nebo jen mentalitu. Už od starověku.

   Západ (my) v takových konfliktech obvykle jedná ryze pragmaticky - obchod musí pokračovat, protože je výhodný pro obě strany. Proto sankce proti Rusku budou bezzubé, ať tvrdí kdokoliv cokoliv. Německo nezruší plynovod Nord Stream 2, protože obejít se bez ruského plynu by bylo jednak drahé, jednak by se Evropa dostala do závislosti na USA. I tak to vypadá, že slabý Green Deal bude na delší dobu odložen. Alespoň do doby, než bude Evropa technologicky připravená se neobnovitelných zdrojů bezbolestně vzdát. Jednou to bude muset udělat, zdroje dojdou.

   Zatím na Ukrajinu dodáváme zbraně, přestože je to proti rozličným mírovým dohodám, ale do přímého střetu s Ruskem nepůjdeme. Riziko III. světové války, tentokrát atomové, je příliš velké. Ta by neměla vítěze, jen poražené.  Ale to prodlouží válku na Ukrajině, bude více mrtvých.

   To jsou fakta, suše odpozorovaná "ze sloupku". Propagandistická smršť na věci nic nezmění, jen rozpoutá nepřátelské pocity k Rusku. Místo řešení jako obvykle "vrtíme psem". A to nepřátelství zažene Rusko k těsnější spolupráci s Čínou, která pro západní svět představuje daleko větší hrozbu. Protože je to už velmoc a bude mít tendence se rozpínat. 

   Západní svět se dal na cestu sebelikvidace, protože si nedokáže uhlídat pořádek ve svých zemích. Imigrace, různé vlivové skupiny, LGBT+, BLM, genderisté, progresivisté (čti neokomunisté) a jiné, které se momentálně snaží získat mnohem vliv než jim náleží. A tím si Západ oslabuje svoji pozici. Momentálně se jeví západní způsob života na sestupné části křivky. Už jenom proto, že je dost bohatý, aby si takové excesy mohl dovolit. A nemnoží se. Množí se pod prostou reprodukci. Jiné národy se množí a tak pozvolna vítězí,. Mají dost "lidského materiálu" a nějaké ztráty tím dokáží vyrovnat. 




   Přitom množení je nezbytnost pro zachování rodu i druhu. U všech tvorů od mikrobů až po velryby. U lidí i kultury. Uprázdněné místo bude jako vždy v dějinách Zeměkoule bystře zaplněno úspěšnějším druhem. 

8 komentářů:

  1. Zdeněk Žíkovecký28. února 2022 v 8:36:00 SEČ

    Skoro bych začal věřit solipsismu: tenhle svět je možná jen mojí představou a čím víc stárnu a blbnu, tím je horší. Když mi bylo 10 let a Rusáci obsadili nás, připadalo mi, že kolaborantů je jen nepatrná hrstka, zatímco dnes zjišťuji, že mezi odporné kolaboranty patří i lidé, kteří mi jinak připadali inteligentní a sympatičtí, a přesto si opět zvolili hanbu.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud nebudete schopen přinést nějaké argumenty, považuji to jen za výkřik fotbalového fandy. Rourovité vidění světa. Co kdybyste už tu nechodil? Bude vám líp!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosím vás, jaké argumenty je dle vás třeba doplnit pod článek, kde jsou perly jako "Čím dřív Vlodymyr zamává bílým praporem, tím líp" nebo "Zatím na Ukrajinu dodáváme zbraně, přestože je to proti rozličným mírovým dohodám"?
      Nebo co má znamenat "Nikdo nechce mít základny nepřátelské strany tak blízko svého území."? Jakmile Ukrajinci zamávají tím bílým praporem, tak budeme mít nepřátelské základny u hranic Československa. (Vlastně nejen u hranic, ale i na části území, ježto Československo původně bylo třídílné.)

      Vymazat
    2. Viz níže. Nadále bez diskuze. Nahlaste mě na patřičných místech, možná že obnovený ÚSTD mě zablokuje a vy budeme mít dobrý pocit.
      Váš "kolaborant".

      Vymazat
  3. Nejsem "proruský". Nejsem ale ani "proamerický nebo "prounijní" Sleduji a pamatuji si. Tak jak na mě nepůsobilo vymývání mozků v sedmdesátých letech, tak na mě nepůsobí ani dneska. Sleduji souvislosti, proto jsem "protipokrytecký". Štěkat spolu s ostatními ve smečce mě nikdy nebavilo.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak se říká, "na to, aby zlo zvítězilo, postačí, když slušní lidé nebudou dělat nic".
    Barikáda nevede mezi "proruskými" na jedné straně a "proamerickými" nebo "prounijními" na druhé straně. Některá témata mohou být kontroverzní, jako anšlus Krymu a třeba i doněcké sudety, ale teď už jsme ve fázi krvavé snahy o nastolení protektorátu, to už medle zcela černobílá situace. Jak píše K., "Tahle akce znechutila i řadu těch lidí, kteří až dosud seděli na postranní čáře."
    Doufám, že to neskončí jen na té postranní čáře a jednou se to rozšíří i na sloupek.

    OdpovědětVymazat
  5. Nikoliv.
    Můžete mě umlčet, možná se vám to podaří, ale ne přesvědčit, abych se někam přidal. Zůstávám pozorovatelem. Konec diskuze - a myslím to vážně. Vaše argumenty nepadají na úrodnou půdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nahlásit, zablokovat, umlčet? To je chucpe od někoho, kdo tady doporučuje kapitulovat před diktaturou, která cenzuruje, zavírá a vraždí ideové odpůrce.
      Nečtete co píši případně nejste ochoten či schopen to pochopit. Proto vás, pane Žikovecký považuji za trolla a budu s vámi takto zacházet.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)