Prohledat tento blog

pondělí 28. února 2022

Smrt Putinovi!





 Začínají se množit výzvy k likvidaci presidenta RF Putina. Jsou to velmi nepromyšlené výzvy, protože Putin je jenom špička ledovce, který tvoří celá RF. Možná by někdo chtěl zlikvidovat i celé Rusko. A je možné, že by ani takovou výzvu na netu nikdo nezablokoval nebo nenahlásil policii případně nejvyššímu státnímu zástupci JUDr. Střížovi, protože je to "v souladu" se současnou politikou ČR, EU, NATO a USA. 
Ale není to tak jednoduché.


   On totiž Vladimír Vladimírovič je sice diktátorský vládce, i když si svá rozhodnutí nechává posvětit tamním parlamentem (který asi nemá odvahu se postavit proti němu), ale není sám. Kdyby zmizel (byl svržen, zastřelen nebo snědl nedobré houbičky) nastoupil by na jeho místo někdo jiný. Aspoň do voleb. A myslím si, že ve vládě RF je několik podstatně ostřejších politiků a předpokládám, že by se situace nevyřešila, nýbrž by ještě eskalovala. A už na eskalaci není moc prostoru. Atomové zbraně RF byly uvedeny do stavu bojové pohotovosti a odhaduji, že totéž učiní NATO. A to už bude ruská ruleta, kdo ztratí nervy a stiskne červené tlačítko jako první. 

   Přinejmenším by ukrajinská krize vygradovala, armáda RU by přestala s ryze vojenským postupem proti armádě Ukrajiny a milicím a přestala by šetřit civilní obyvatelstvo v zájmu snížení vlastních ztrát. Obrana velkých měst se vede stylem gerilové - partyzánská války, pěkně ze zálohy, z civilní zástavby. Aspoň co jsem viděl. Množství protitankových zbraní je veliké. To, že je někdy používají i civilisté nějak nerozhoduje. Ostatně tak to vypadalo i na konci II. světové když byl Hitler zatlačován až do Berlína. Z panzerfaustů učili střílet i německé školáky.

   Čeho chtěl (chce) Putin opravdu dosáhnout je v oblasti dohadů. Denacifikace a demilitarizace jsou velmi gumová slova.  U Ukrajiny je to jasnější - chce do EU a následně do NATO, aby si mohla na svém území svobodně provádět etnické čistky. To ostatně dělá od Majdanu a nějaké národnostní rozmíšky už tam byly i předtím. A to se Rusku nelíbí - hlavně proto, že by se těžké zbraně (patrně i atomové) o hodně přiblížily k Moskvě. Putin správně usuzuje, že každá smlouva se dá vypovědět nebo nedodržet. Viz Minské dohody.

   Čeho chce dosáhnout Západ jako celku je taky jasné: Oslabení Ruska ve vojenské i hospodářské rovině, aby si mohl diktovat. Tady jsou dva další aspekty: Jednak za Ruskem čím dál tím silněji stojí Čína, která se přes Rusko dostává do Evropy, jednak zašlapání Ruska do země stmelí Rusy tak, jak je stmelil útok Německa během II. světové války. V Rusko to stmelení není fráze, tam to tak to funguje. Mnozí staří Rusové nostalgicky vzpomínají na "tatíčka Stalina" jako na vůdce, který způsobil stav, kdy se CCCP bál celý svět. A nejsou to jen jeho pamětníci, ale ten pocit se předává z generace na generaci. A pokud bude ten pocit ponížení Ruska dost silný, máme zaděláno na další konflikt. 

   Ale nejsem analytik ani vojenský, ani psycholog. Jen to pozoruji, aniž bych někomu fandil a domýšlím se, co je za těmi nebo oněmi kroky obou stran. Eurosajuzu jak nám tam říkají a Ruska. Rusko začíná brát ukrajinský konflikt vážně, pochopilo, že se "Blitzkrieg" nekoná. Na rádiu Mayak už přestali dávat krátké zprávy a pak hrát popík a místo hudby zasypávají posluchače "optimistickými zprávami z fronty", reportážemi a rozklady, hlavně hospodářskými. Ukrajinské rádio to už dělá od druhého dne konfliktu. A vypnulo většinu webkamer nebo tam dává ve smyčce nějaký den před invazí. Ale to je z vojenskopolitického hlediska pochopitelné. Ruské tanky na Majdanu by působily rozkladně na zbytek země.

   A my? Eurosajuz?  Semkli jsme se hlavně v Bruseli, dodáváme na Ukrajinu i těžké "obranné" zbraně i humanitární pomoc. O tu pomoc se ale hlavně starají obyčejní lidé, kteří vědí, že normálního Ukrajince dost málo zajímá, co právě říká Zelensky, ale zato má strach z ruského bombardování, rabování čerstvě ozbrojených samozvaných milic a nedostatku všeho možného. Takže masivně prchá, část na Západ, část na východ. Odhaduje se, že z U|krajiny tak za několik dní uteče 5 000 000 lidí. To jsou předpoklady, které se změní ve fakta.

   Co mě ničí je ta propagandistická smršť na naší straně. Jedou v tom už skoro všichni. Vyhlašují se "sankce", kdekdo nechce Rusko v kdejakém sportovním nebo kulturním spolku. O vyloučení Ruska už žádá FIFA, světový hokejový svaz, tenisti i kulturní instituce. Obecní dům v Praze údajně zrušil koncert ruského světově proslulého pianisty Denisa Matusjeva, protože se dostatečně nedistancoval od stávající ruské politiky. Uvidíme, byl prý téměř vyprodaný, na Ticket portálu ale zrušený není. Z jakých peněz se bude vracet vstupné, pokud opravdu koncert zruší? A spousta dalších gest či spíše gestíček. Snaha zalíbit se vrchnosti nebo si přihřát vlastní obchodnickou polívčičku.

   V TV stále se opakující záběry zničených tanků a OT, údajně ruských, do omrzení opakovaný záběr jak raketa vzduch-vzduch zasáhne věžák (naštěstí prázdný). Dramatická hudba, černě odění hlasatelé, stále se opakující besedy odborníků a tiskové konference vlády. Rozbory vojáků, ekonomů a politiků, jaké je to dneska strašné. Člověk se pak bojí usnout.

   Ale když nastane čas na reklamu, tak jde všechno stranou a odvysílá se reklama, události, neudálosti. Protože peníze jsou peníze. Střih z těch trosek a mrtvol na radostně usmívající se reklamní panenky a panáčky je pro mě dost nechutný. Znamená to snad, že situace zdaleka není tak vážná? Nebo že "O peníze jde až v první řadě!" jak pravil Václav Klaus blahé paměti. Nevím jak vám, ale mi se chce zvracet.

   Napadá mě, že reklama ještě není dostatečně přítomná v pohřebnictví, Pokud pozůstalí schválí dva reklamní bloky po 120" během pohřbu, budou ho mít s velkou slevou. A pokud budou souhlasit i s reklamními panely v obřadní síni a bannerem na rakvi, bude zcela zdarma. Parádní kontrast s dramatem, které právě probíhá na Ukrajině. 

   Ale k likvidaci Putina. Jak začala první světová válka? Sarajevo? Jistě, byla to záminka. Ale jak to , že se v Německu k moci dostal ten rakouský lakýrník Adolf Hitler? Prozradím vám veřejné tajemství. Protože vítězné mocnosti zatížily po I. válce Německo takovými sankcemi, že životní úroveň silně poklesla. Bývalé císařské Německo bylo ponížené, poníženě muselo žádat o povolení toho nebo onoho. A ten uřvaný Adolf H. jim slíbil, že v Třetí říši udělá z čistokrevných Němců, těch, kterým se tak zoufale nepodobal, nadlidi, kteří budou vládnout všem ostatním. A získal si celé Německo včetně průmyslníků.  A potom málem vyhubil Evropu.

   Vychází mi z toho dvě poučení: Nesnaž se poraženého protivníka příliš ponížit. Nakonec se takovému zacházení vzepře. Pak stačí jeden uřvaný chlápek s knírkem a patkou a bude zle. 

   Druhé: Jakmile začne někdo dělit lidi na "árijce" a "neárijce", na Ukrajince a Neukrajince, Rusy zakládá  tak další velký problém, související s ponižováním. Krym a Doněck či Luhansk s převládajícím ruským obyvatelstvem měl najednou začít mluvit na úřadě jen ukrajinsky. Školy musí učit jen v ukrajinštině. Z "Neukrajinců" se pokusili udělat podlidi. No a pak to vybublalo.

Spolu s pocitem ohrožení Ruska možnými budoucími základnami NATO na na Krymu a na Ukrajině to namíchalo třeskavou směs. Který vybuchla minulou středu v noci.

   Válka je vůl. Tisíce lidí už zemřelo, desetitisíce přišlo o místo k žití, statisíce utíkají.  Není čas na masivní propagandu, je čas na kompromisy na obou stranách. To, že Volodymyr Zelenský vzal svoji roli presidenta vážně je moc fajn, je vidět, že se v ní vyžívá a ohromuje tím státníky okolo, dokonce i Babiše. Ale čím víc se bude bít za Ukrajinu tím víc bude přibývat  mrtvých.

   Vladimír Putin taky nemá moc prostoru na ústup. Rusko by ho roztrhalo na kusy a obvinilo ze zbytečné smrti tisíců ruských vojáků a z toho, že nechal Rusko v postavení poraženého,  kterému bude Eurosajuz už jen diktovat. Pak by teprve přišel ten ruský Hitler. A viděli bychom, možná atomové hřiby na vlastní oči. 

   A za Ruskem tiše stojí Čína, která ho podpoří a získá tím geografický přístup do Evropy. A to se pak naši potomci budou divit, co je to "nadřazená rasa". Jinak si nenamlouvejte, že se nás zastane USA. Kdepak, ta nás podpoří tak leda slovně. nebo pošle loď plnou žvýkaček. Už nás z průšvihů tahala mockrát. A teď má své problémy doma, které se nastalou hegemonií Číny jenom zvětší. LGBT+, BLM, a New Deal ho z těch problémů nedostanou.
  



   Narodil jsem se až po válce a rád bych dožil v míru. Změkčilá Evropa a Západ řeší naprosté pitomosti, na válku nejsou připravení ani materiálně, ani psychicky. Viz causa Covid. Ti mladší budou pak mít možnost oprášit si svoji ruštinu případně čínštinu. Možná i arabština by se hodila.


Pár střípků z netu:

...mnohé lidi pravda prostě nezajímá: „I válka je pro ně v podstatě fotbalový zápas nebo reality show, potřebují si vybrat stranu a té za každých okolností fandit.“

Politika připomíná často špatnou knihu. Mnoho stránek, ale myšlenka žádná.

6 komentářů:

  1. Samozřejmě by se Putin obvyklým způsobem k moci neprobil. Zahrál na strunu, s kterou se k moci dostala už řada jeho předchůdců. Třeba Napoleon nebo Hitler. Grande Nation nebo Dritte Reich, to našlo ohlas v celém národu.
    Rusko žilo jako CCCP v jistotě, že se jich bojí celý svět a že jsou proto velmoc. Po rozpadu jejich vojenského bloku, osamostatnění původních předsovětských států, se ta velmoc hodně zredukovala, vlastně už jenom na ty atomové zbraně. Putina nejvíc urazil Obama. Ten barevný Američan o Rusku řekl, že je to lokální velmoc. Chápu, že Pútin musel něco podniknout., předvést se, jak je mocný.
    A ejhle, takový mladíček, šprýmař, je najednou hrdina, chodí ve vojenském mezi vojáky a nebojí se ani 400 Wagnerovců, které na něj osobně poslal ten ruský Goliáš. A odporuje přesile už týden.
    Troufá si na hrdinu, který jezdí se svými nočními vlky na trojkolce, vylovil i amfóru a chytil na udici už přivázanou rybu. Ale své vojáky nenavštíví, bylo by to nebezpečné, nechal si udělat 7 metrů dlouhý stůl a návštěvníky pozoruje z bezpečnostních důvodů dalekohledem. Už několik dní je také ve svém bunkru, právě kvůli nebezpečí atentátu. Tak co teď?
    I Wagnerovci a Čečenci už hlásí ztráty, moc dlouho to už takhle nepůjde. Nový Afgánistán, před našimi okny?

    OdpovědětVymazat
  2. Mildo, vystihl jste to parádně. Vidíte tu paralelu výtahu k moci jistě i na našem dvorku, jenže! Historie nám dokazuje, že lidé jsou z ní nepoučitelní. Pamatujete, všici kradnů, jistota desetinásobku, spravedlivé důchody a podobné výkřiky přidané k zelené apokalyptice vedou západní svět ke krachu. Jak si uchováme moc? Odvedeme pozornost jinam, kam si každý doplňte sám.
    https://www.kurzy.cz/zpravy/637667-rusko-dnes-zacina-bankrotovat-cnb-asi-bude-muset-intervenovat-na-podporu-koruny/#utm_source=box_dole&utm_campaign=rzpravy
    Kdo to inscenuje, komu to slouží nechám na vás.
    Historicky rekordní je ovšem dnes nejen korunová cena ropy, ale též eurová cena plynu v EU (cena plynu se často vyvíjí v určitém tandemu s ropou) a aby toho nebylo málo ještě i cena dolarová uhlí v EU.
    Čím je totiž nyní ropa dražší, tím je euro slabší vůči dolaru, což jej právě vrhá do spirály. V ní je i česká koruna, a dokonce ještě víc. I ČNB tak asi bude muset intervenovat, například i prodejem části svých devizových rezerv. Současně také bude muset zvednout základní úrokovou sazbu , jak uvádí dnes (včera) zveřejněná prognóza.
    Kvantitativní uvolňování (tisk peněz) by pak nebylo ovšem již možné zdůvodňovat jako snahu o dosažení cenové stability, resp. inflačního cíle, ale jednalo by se ryze o opatření, kdy se vytvářením nových peněz, probíhajícím dokonce i v čase značné inflace, předchází bankrotu zemí typu Itálie či Řecka.
    Vezeme se ……..
    4p

    OdpovědětVymazat
  3. Vidím to jako úspěšný geopolitický tah jak Rusku pustit žilou ukrajinskou krví a současně oslabit EU. Za těch pět miliard USD to stálo. K tomu dlouho schylovalo. Proto urychlené vyklizení Afghanistánu pro případné uvolnění kapacit. Jediné co jsem nepředpokládal, že Rusko - Putin a další kteří jsou za tím, na to skočí a dobře rozehranou šachovou partii změní na sebezničující zápas ve volném stylu.
    Jako vždycky, odsírají to "obyčejní" lidé. Osudy států - dočasných, proměnlivých mocenských konstruktů a jejich vládnoucích "majitelů" v nějaké míře tak jak se jim to hodí, předstírajících hru na demokracii, jsou mi lhostejné. Tak jako jim jsou lhostejné životy jejich podd...éé..občanů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ……..Jediné co jsem nepředpokládal, že Rusko - Putin a další kteří jsou za tím, na to skočí a dobře rozehranou šachovou partii změní na sebezničující zápas ve volném stylu……….
      Ani já ne. Při pohledu zezadu je to však patrné a bylo. Uvěřil jsem v Ruskou prozíravost. Následovat bude kartel USA a EU možná ještě s …………(doplň potř.) o zákazu dovozů ropy z Ruska (nebo plynu, nebo všeho) a budeme v totálním hnoji. Mediální hra na tři, nebo dvě barvy vlajky je tu jen pro naivní ovčany , rozděl a panuj (dáme hru, jídlo, rohlík). Umělci už reklamní charitní divadýlka s fanglema jedou, kompenzace dovybrány, a je třeba doplnit polštáře vatou. Asi se není nač těšit.
      4p

      Vymazat
  4. Též. I s tím Šojgu. Už to jenom to jméno!
    Aby se po válce neříkalo "Zlatý Putin!"

    OdpovědětVymazat
  5. Kdo denně nepojede povinnou čtvrthodinku nenávisti na Rusáky, je automaticky podezřelej coby proruskej troll“
    (Jan Zahradil, europoslanec)

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)