Prohledat tento blog

sobota 10. září 2022

Jen takové přemítání…






   Současnost není moc klidná. Když jsem psal článek o cenách, narazil jsem na heslo „Za Babiše bylo líp“ a to mě přehodilo k tvrzení „za komunistů bylo líp“. Když si tak čtu zahraniční weby (pozlatil bych ruce tomu, kdo vymyslel překladač), ale i tuzemské (nikoliv hlavního proudu) – moc se mě líbí Kosa (kde poslední dobou vycházejí dost katastrofické věci), přidal bych své heslo „za mého mládí bylo líp“.


   Řekl bych, že všechna ta hesla v porovnání se současností mají své racionální jádro. Babiš před covidem i během covidu dokázal uklidňovat masy, byť to stálo hodně státní rozpočet. Na druhé straně se neubránil v takové pitomině, jako byl Čuk a Gek ve Vrběticích. Zřejmě na něj naši američtí přátelé něco měli a prostřednictvím agenta Koudelky zařízli Rosatom v Dukovanech. Celkově mám dojem, že výsledky jeho agendy v Bruselu a okolí lépe hodnotil on sám, nežli by to bylo vidět na postavení ČR, když odcházel z funkce. Hnutí ANO je hnutím jednoho muže, ale vidím zde zdatného nástupce: Havlíčka. Pro mne programově hnutí ANO a ČSSD splynulo v jedno (a proto je ČSSD mimo). Kdo chce volit ANO, nechť tak učiní a budu to respektovat; já to nebudu.


Pro diskuzi je zajímavější tvrzení „za komunistů bylo líp“.


   To se mě míchá s občasným vypichování provinění, že ten či onen byl v KSĆ (naposledy je toto out u generálského kandidáta na prezidenta, nevadí ale kupodivu u člena ústavního soudu). Pokud si vzpomínám, tak celá řada mých přátel byla v KSČ z naprosto racionálního důvodu: potřebovali to ke kariéře. Mě tam nechtěli kvůli nějakým mým charakterovým vadám; mrzelo mě to; dnes se ale rád chlubím vnoučatům červeným diplomem z VUMLu (mám ho schovaný, co kdyby se doba obrátila).

   To (a žádná věrnost vedoucí úloze KSČ) byl zřejmě případ našeho generála. Udivuje mě ale, že jej nechtějí ani z Pětikolky. To že se ohánějí jen jeho někdejším členstvím v KSČ je zajímavé (kariéra v NATO, má charizma). Chce to průzkum v poslaneckých řadách. Ale ani on není můj kandidát – vlastně nevím koho volit.


Za komunistů líp nebylo.

   Byla to doba takového přítmí. Fungovala osobní samocenzura; občasné vtipy o zlatou mříž (zlato: nejvtipnější, mříž: vězeňská kobka) v kruhu prověřených přátel. Cibulkovy seznamy mě ukázaly na pár mých spolužáků jako spolupracovníky STB, dokonce i jednoho již nežijícího přítele z doby základní vojny, jenž se později stal poslancem. Kádrový pořádek KSČ a nikoliv schopnosti určoval možnost kariéry. Možnosti cestování: socialistický tábor. Sortiment zboží (asi tak 5 % současného stavu). Úsměv vzbuzuje (tehdy to tak ovšem nevyznělo) nedostatek některých důležitých drobností (pamětníci znají případ hygienických vložek – vozil jsem je domů přes půl republiky při služebních cestách).

   Ale byla to doba našeho mládí, ve kterém jsme se zamilovali, oženili, zplodili syny a dcery, postavili domy. Především proto se říká, že tehdy bylo líp.

   Ale v jedna věc je pro mne naprosto jistá. Lidé k sobě měli blíž i díky různým BSP, ROH a SSM, kde obdržené dotace umožnily nádherné večery při grilování a požívání nezdravých tekutin. Dnes jsme se navzájem odcizili, po práci nazdar a jedu domů.

Závěr by mě vyznít jásavě. Shodili jsme komunistické okovy a jdeme vstříc světlým zítřkům.


Nejdeme.

Můj převládající pocit (kromě neduhů mého už dost opotřebovaného těla) je strach.

Strach o děti, děti mých dětí a jejich budoucnost.

To, že se sdružujeme na alternativních webech je příznakem nesvobody, opět požadované autocenzury a omezování svobody slova či názorů.

To, že prožíváme růst cenové hladiny, plynové a sankční války, nedostatky toho či onoho je příznakem možné naší chudoby.

Ale to není ten hlavní důvod mého strachu.

Bojím se války, totální války s použitím jaderných zbraní.

Bojím se o život a zdraví svých dětí.


Napsal: Homer SIMPSON

=============================================================

Poznámka Kocourova: 

Všichni musíme umřít. Každá civilizace jednou skončí. I vesmír skončí.

Ale proč bych si tím měl otrávit poslední fázi pobývání na tomto světě? Co to změní?

6 komentářů:

  1. "Bojím se války"
    Winston Churchill: 'Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku.'

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, je to oblíbený mem. Kdo dnes volil hanbu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Kdo dnes volil hanbu?"
      Přece ti, kdo si přejí lokalizovat nebo likvidovat konflikt (podle definice Karla Čapka).

      Vymazat
    2. Nebudu mluvit za autora článku,. Budete si muset počkat na jeho reakci, pane.

      Vymazat
  3. "v KSČ z naprosto racionálního důvodu: potřebovali to ke kariéře"
    Není kariéra jako kariéra. Když tam někdo tam vstoupil aby mu dovolili dělat to, na co měl vlohy, ať už to byla například věda nebo třeba umění, tak se to dá pochopit. Kariéru v zahraničním obchodu bych sice za dostatečný důvod asi příliš nepovažoval, ale pořád mi to připadá přijatelnější než když tam někdo vlezl pro to, aby se mohl stát vojákem loutkové armády v okupovaném státě.
    Za rodiče sice nikdo nemůže a když se někdo narodí do kolaborantské rodiny a navíc od patnácti let není ve styku s normálními lidmi ani ve škole, tak jsem ochoten uvěřit, že ještě ve věku 24 let nemusel tušit, jak se věci ve skutečnosti mají. Ale jaké máme indicie o tom, jestli od té doby skutečně prozřel? Podívejme se třeba, jaké formulace používá v diskusi o Mašínech: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/general-pavel-politika-prezident-volby.A220902_150423_domaci_javu
    'Respektuji, co dělali v odboji proti režimu, který považovali jednoznačně za nepřátelský.'
    'I když to z jejich pohledu byl boj za svobodu,'
    Demokrat by přece výraz 'z jejich pohledu' vynechal, protože by to byl i jeho pohled.

    "To (a žádná věrnost vedoucí úloze KSČ) byl zřejmě případ našeho generála."
    Ano, není to komunista z ideových důvodů, je to ten typ vojáka, který považuje válku za sportovní utkání a je mu šumafuk, zda bojuje na straně dobra nebo zla. Nestará se o morálku, ale o bezvýznamné formality: 'Navíc nebyl zabit způsobem, který by byl v boji ospravedlnitelný. Nikoliv pistolí, ale dýkou.'

    OdpovědětVymazat
  4. Abych pravdu řekl, nevím na co odpovídat. V čem vidí pan Ž. problém?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)