Prohledat tento blog

úterý 3. ledna 2023

Vražedné mobily


   Mobilní telefon je výrobek, bez kterého si dneska život můžeme 
představit jen velmi těžko. 
Používáme ho nejen na rozhovory mezi lidmi, kteří jsou na různých místech a chtějí nebo musí spolu hovořit ale i k hraní her, prohlížení internetu, zasílání SMS zpráv atd., atd. Chytrá věcička, která zásadně změnila kontakty mezi lidmi. Někdy k lepšímu, většinou však naopak. A jako každý vynález může i škodit. Nejen tím, že jsme si zvykli spoustu mezilidských záležitostí řešit pomocí telefonního rozhovoru nebo dokonce jen zprávou SMS - to v případě, že nemáme dost odvahy se s tím druhým sekat z očí do očí. Civíme na displej a vrážíme do kandelábrů nebo, v horším případě, padáme pod auta. Přicházíme tak o sebeúctu, o peníze o  zdraví - a někdy i o život. Jsou tu i jiná rizika. Viděl jsem už několik videí, jak někomu mobil v ruce začal hořet nebo i vybuchl. Většinou bez zjevné příčiny, Ona ta lithiová baterie není zrovna nejbezpečnější zdroj energie. Přístroje napájené jinými bateriemi a akumulátory tohle nedělají. Jenže lithiové akumulátory jsou přece tak rozkošně malé při velmi slušné kapacitě.

   Jenže jsou tu i jiná rizika. Netechnická - nebo aspoň ne prvoplánově. On ten mobil vysílá, dokonce i když netelefonujete, tak se čas od času přihlásí k nebližší BTS aby síť věděla, kde vás má hledat, kdyby vás někdo zavolal. Data takhle získaná vlastně trasují každý zapnutý mobil v kapse, ve městě s přesností na několik málo desítek metrů, v otevřeném terénu na stovky metrů, ale i méně. 

   Vezměme praktický příklad: V místě zvaném Makejevka bylo dvěma přesnými ukrajinskými raketami zabito 63 ruských vojáků a neupřesněný počet byl zraněn právě v okamžiku, kdy v bývalé škole, nyní kasárnách, sloužících pro koncentraci vojáků před odchodem na frontu oslavovali Nový rok. Ukrajinci vyslali dokonce čtyři rakety, ale dvě PVO RF sestřelila. Čili - ukrajinská armáda přesně věděla, kdy a kam má ty drahé rakety HIMARS poslat. Podle ukrajinských zdrojů bylo mrtvých ruských vojáků 400, tedy víc než šestinásobek. Inu, propaganda na obou stranách. 

   Teorie, proč k tomu došlo jsou dvě, Jednak je pravděpodobné, že na obsazených územích zůstalo nemalé množství lidí, kteří jsou duší Ukrajinci a rádi nahlásí, kde se co nachází ukrajinské SBU. Není to technický problém - mobilní sítě Ukrajiny a Ruska nebyly přerušeny ba ani internet (společenské sítě) nejsou cenzurovány. V tom množství různých zpráv a hloupostí, které se po nich šíří se špionážní informace jednoduše schová, když navíc může být kódovaná. Doba, kdy k takové činnosti byla potřeba "špionážní vysílačka" už minula. A nejsou to jen SMS nebo hovor, ale i videozáběry z míst kam dopadají rakety nepřítele. Ty umožňují protistraně zkontrolovat, zda se křídlaté rakety nebo drony trefily a korigovat podle nich další údery. Podle mě je to neskutečná lehkomyslnost obou stran. 

   Proč to ti "dobrovolní špioni" dělají? Většinou nechtějí nějak pomáhat nepříteli, ale chtějí se pochlubit svým známým, jaké senzační záběry natočili a dají je hned na některou sociální síť. Tenhle "informační nešvar" není nejnovější úkaz, ale v rusko-ukrajinské válce se ukazují jako velmi závažný jev. V předchozích válkách nebylo tolik mobilů, nebyla jednotná síť a ne vždy spolu bojovaly země, které mají jednotnou řeč (ruštinu). Tentokrát je tomu jinak. Cenzura existuje jen v oficiálních médiích a to (na ruské straně, ukrajinskou neznám) ještě ne příliš tuhá. Domníval jsem se, že přerušení mobilní komunikace - a hlavně sociálních sítí - bude jedno z prvních opatření, které se zavedou. Jenže - nikdo k tomu nenašel odvahu.
  
   Proč? Protože by zabrzdil chod hospodářství a života vůbec. Jsme na těch "aparátcích" už natolik závislí, že si bez nich nedokážeme představit život. Něco si objednat, s někým se domluvit... 
Druhý důvod je politický. Pokud by k tomu RF přistoupila, hned by všem bylo jasné, že "doba je vážná" a oficiální narativ, že se vlastně nic tak závažného neděje by vzala za své. Putin má pochopitelně v Rusku nemálo nepřátel a nejsou to jen příznivci nacistické Ukrajiny, ale i lidé, kteří podporují ty, kteří by se rádi zmocnili vlády nad Ruskem. Většinou jsou tito "protiputinovci" podporování z Západu (USA), který má zájem na tom, aby se Rusko stalo politicky nestabilním. 

   Ano,  Putinovo Rusko je tak trochu (ne trochu, ale dost) diktátorský režim, kde je nutné všechno konzultovat s "nejvyšším". Ovšem na druhé straně, kdyby v Kremlu seděl někdo jako Gorbačov nebo Jelcin, Rusko by už asi neexistovalo. Byl by to, geograficky vzato, slepenec států a státečků, které by spolu nespolupracovaly ani vojensky ani hospodářsky a jednotliví gubernátoři by ty své "gubernie (nevím, jak to přesně nazvat) postupně rozprodávali Západu, USA a Číně. Ti gubernátoři jsou v Rusku zcela tradiční, bez cara, KSSS nebo Putina by Rusko prostě nepřežilo. 

   Ale i tak se Putin rozpakuje proti sociálním sítím nějak zasáhnout, protože by to sjednotilo všechnu odpůrce současného režimu. Ale nejspíš to bude nucen brzy udělat. Během vstupu Japonska do války s USA se nejen zastavil jakýkoli styk amerických Japonců v USA s Japonskem a světem obecně. Nebylo možné zprávy předávat ani přes prostředníka, protože všichni Japonci, žijící ve státech byli bez ohledu na to, zda u nich bylo jakékoliv nebezpečí protiamerické činnosti, soustředěni v internačních táborech, kde se jakémukoliv styku se světem podařilo zabránit. Tábory byly zrušeny až po konci II. světové války. Takový postup by byl v Rusku dnes nepředstavitelný. 

   Zbývají tedy dílčí opatření. Udivilo mě, že vojáci obou stran mohou na frontu nosit své mobilní telefony a dokonce je používat. Takže se můžeme dívat, jak se ukrajinský voják loučí s rodinou, protože "Moskali po nich bijou artilerií". Dá se s jistotou předpokládat, že totéž se děje na ruské straně. Pokud v Makejevce už bylo po slavnostní večeři a všichni začali volat domů, že se zatím mají dobře, ukrajinští spojoví rozvědčíci mohli to nebývalé množství mobilů jednak zaměřit a jednak určit vhodný okamžik k úderu. Žádní ukrajinští "špioni" nebyli potřeba, Rusové se "naprášili" sami a spousta z nich to zaplatila životem. 

   Reakce přišla hned druhého ledna. kdy vyšel rozkaz, že vojáci, kteří se chystají do útoku musí odevzdat své mobily. Asi jim, myslím že právem, nevěří, že by mobily nepoužívali. Když se najednou z jednoho místa fronty začne volat do Ruska, je i podprůměrně inteligentnímu členu SBU (kontrarozvědce) jasné, že se něco většího chystá.

   To neodolatelné nutkání se někomu svěřit nebo se pochlubit na síti už zhatilo spoustu utajených akcí, které by před třiceti let prošly v tichosti. A to nejen ve válce. Kolik manželství skončilo jen proto, že se manželka nebo manžel dostali k nesmazaným esemeskám v nezamknutém telefonu partnera. Jinak by jeho milostná avantura proběhla v klidu, manžel by pochopil, že ve vztahu, ve kterém právě žije to není o nic horší, než než vztahu mimomanželském. A žili by dál spolu. Co oči nevidí, srdce nebolí. 
   Kolik slibných kariér nebylo započato jen proto, že si budoucí zaměstnavatel přečetl na Twitteru nebo Facebooku to, co si jeho budoucí zaměstnanec myslí. Kolik bytů bylo vykradeno, protože si zloději přečetli, že celá rodina jede někam do zahraničí a byt bude dva týdny prázdný atd. Touha prezentovat sebe sama je prostě - neodolatelná. A to nemluvím o podvodech, které se přes internet stále úspěšně páchají. Vybrakovaná účty v bankách, protože někdo zavolá, že váš účet je napadený hackerem a je třeba převést své prostředky do bitcoinů atd. Sociální sítě, často používané přes mobilní telefon jsou nebezpečné stejně jako mobil sám. 

   Ale ve válce, tam jde doslova o život. Často vlastní. Proto očekávám zpřísnění cenzury v elektronických médiích. Cenzura v oficiálních masových prostředcích nestačí. A co my v Kotlince? Jsme ve válce nebo nejsme? 




Proč považuji tuhle válku za nesmyslnou jsem už psal několikrát.
Nehodlám se stále opakovat. Ostatně - nesmyslné jsou všechny.




Jako obvykle dodatek: Pohled Dimitrije NIKOTINA 

Oprava z dnešního večera: 

Těch mrtvých tam bude kolem 372 - 63 identifikovaných a 309 neidentifikovaných těl. Takže pravda byla uprostřed, ovšem blíž k ukrajinských odhadů. Není mi jasné proč jsou tam ta neidentifikovatelná těla. Musel přece existovat nějaký seznam tam ubytovaných a to nejen na místě samém.  Ale o počty v článku nešlo. 

8 komentářů:

  1. návaly účastníků lze pozorovat apkou https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjgyKqs86v8AhW3cfEDHaX7BjAQFnoECA4QAQ&url=https%3A%2F%2Fplay.google.com%2Fstore%2Fapps%2Fdetails%3Fid%3Dcom.strava%26hl%3Dcs%26gl%3DUS&usg=AOvVaw2RHdO1F-8Nl1fHIp-b2kgu

    Jednoduché účinné
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jako velká skupina ruských vojáků používá sportovní tracker? To zní nepravděpodobně. Zvláště, když se tato aplikace cíleně zapíná pouze pro dobu konání příslušné aktivity.

      Vymazat
    2. Nepodceňujte možnosti apky, určitě, návod nelže, věř a ...., cíleně je funkční až do ...., celé je to "RUSKÉ" Fake , a jsme doma, nebo se pletu?
      "Komanč" měl možnosti a touhu, dnes má i techniku na data.
      Tak mu je dejte a nebraňte se, datová schránka, nemáš, to by jsi měl.....
      4p

      Vymazat
  2. Zdeněk Žíkovecký4. ledna 2023 v 11:44:00 SEČ

    'by Rusko prostě nepřežilo'
    Španělsko, Británie i Rakousko stále žijí i poté, co se jejich bývalé kolonie osamostatnily.

    OdpovědětVymazat
  3. Tady nejde o "kolonie". t.j. připojené státy a státečky. SSSR užrozpadlé je. Západu jde o rozparcelování Ruska na jednotlivé gubernie. Španělsko a GB tehdy ovšem nečelily "spojenému Západu" a USA v dnešní hospodářské a vojenské síle. Přečtěte si něco o pražské konferenci proti Rusku. Bylo to i s mapami rozdělení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Španělsko a Anglie měly kolonie zámořské, Rusko má kolonie zauralské. Proto jsem zmínil i Rakousko, které mělo také kolonie hned ve svém sousedství.

      Vymazat
  4. Mobily:
    Domnívám se (s určitostí nikdo nic neví) že tam shromáždění vojáci volali svým blízkým do hloubi zázemí a přáli jim všechno nejlepší do Nového Roku. První raketa dopadla 0:01 místního času. Jestli byl zákaz používání mobilů nevím, ale druhého ledna ráno už byl. Je to jako zákaz kouření v zákopech v noci za Burských válek. Když je moc aktivity v jednom místě, jsou tam nejspíš vojáci. A protože umíme (Ukrajinci umí) to místo definovat z přesností několika metrů, tak tam stačí poslat přesnou raketu nebo dvě. Stejným způsobem Rusko zlikvidovalo shromáždění západních expertů v jednom hotelu na Ukrajině. Proto se článek jmenuje Vražedné mobily..

    OdpovědětVymazat
  5. Ovšem na druhou stranu, kdyby na to přišlo, mohl bych být jinde než bych podle mobilu byl.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)