Prohledat tento blog

neděle 5. února 2023

Pohádka o tajemném balónu

Slovenský aerostat,
určený pro výzkum vysoké atmosféry
 
    Nad USA se nedávno, v pondělí  objevil bílý aerostat, balón. Byl natočen několika mobilními telefony, jak si tak pluje, unášen větrem. (Nic jiného ani dělat nemůže. Pohybovat se může jedině řiditelná vzducholoď.) Rychle se zjistilo, že se jedná o balon čínský, který se nad USA doslat přes moře a pak přes území Kanady.
Nevědělo se nic, spekulovalo se, zda je to špionážní balon nebo zda nenese třeba biologické zbraně. Čína - je zajímavé, že všichni věděli, že je to balón čínský která uváděla, že balón je vědecký, určený k výzkumu atmosféry jež se dostal neplánovaně mimo území Číny.

   Joe B. stařičký president USA prý vydal v pondělí 30. února příkaz k jeho sestřelení, jenže armádní špičky neposlechly. Údajně právě proto, že by jeho trosky mohly ohrozit civilní obyvatelstvo. Nad Montanou, kde je osídlení velmi  řídké a proto si tento stát vybrala vláda USA jako prostor pro umístění strategických jaderných zbraní. Neosídlený prostor se totiž lépe hlídá proti eventuální špionáži nebo teroristickým útokům.

   Experti a novináři se nemohli ani dohodnout, v jaké výšce letí, jestli už náhodou není v "kosmickém prostoru" t.j. podle dohody 100 km nad zemí kde by na něj nebyla možnost zaútočit. Aerostaty pro lety do stratosféry dosahují výšky nanejvýš 40 km, pak už nepomáhá ani vodíková náplň, okolní atmosféra je příliš řídká. Přitom jak se ukázalo, byl balón od počátku jeho vstupu do vzdušného prostoru USA sledován. Nejen radiolokačně, ale i stíhačkami, které  kroužily o něco níže, dostup těchto letadel je asi jenom 22 - 24 km.

   Včera k večeru  našeho času Američané balón konečně sestřelili, když se dostal nad moře. Zjistilo se ale, že balon letěl v poněkud menší výšce - jenom asi 18 km. Sestřelení balonu nad mořem má pro USA dvě výhody - pokud by opravdu gondola balonu obsahovala nějaké biologické bojové materiály, zamořily by vzhledem k převládajícím větrům jen pobřežní oblasti Atlantického oceánu. 

   A druhý, podle mě realističtější důvod je ten, že utržená gondola dopadla do moře, kde se bude těžko hledat a možná se ani nenajde. což umožní vládě USA nadále nahlas spekulovat o tom, co vlastně v té gondole bylo. Jestli nějaké bojové biologické látky nebo špionážní kamery. A Čína se nebude mít jak bránit. Vysoký důstojník letectva USA, který to vše vysvětloval do kamery sice vypadal jako příčetný, ale moc příčetně nemluvil - a asi si toho byl vědom. Polovina jeho saka jeho uniformy, zaplněná nějakými stužkami a řády mu u mě důvěryhodnosti nepřidala. Čínská strana poslala americké vládě ostrou nótu, kde nesouhlasí se sestřelením civilního objektu. Nic víc asi dělat nemůže.   

   Tím celá pohádka o bílém balonu zatím končí. Možná, že problém čínského aerostatu bude USA vytažen ve vhodnou dobu. Stejně jako údajné zbraně hromadného ničení před vpádem USA do Iráku. Generál Powel nedávno přiznal, že všichni zainteresovaní věděli, že je to nesmysl a ve zkumavce, kterou tehdy generál předváděl v OSN byl -  práškový cukr. 


Nad Spojenými státy americkými se opět klene čisté nebe. 
(Těch mraků si nevšímejte!)


Takže už to začíná mít jasnější obrysy aneb rozdmýcháváme:

   Washington může kvůli situaci s balonem uvalit sankce na Peking. Na CNN to oznámil ministr dopravy Pete Buttejage. Čína by se podle něj měla připravit na následky.


A zatím o pár tisíc kilometrů jižněji:

   Kolumbijská armáda spatřila neidentifikovaný létající objekt letící nad územím země. Ukázalo se, že UFO je balón, jehož původ se v současné době zjišťuje. Balón letěl ve výšce více než 55 tisíc stop - asi 17 tisíc metrů. Objekt se na kolumbijském nebi pohyboval rychlostí 25 uzlů – 45 kilometrů za hodinu.

   Kolumbijské letectvo sledovalo objekt, dokud neopustil vzdušný prostor země. Bogota zároveň uvedla, že UFO nepředstavuje hrozbu pro letovou bezpečnost, národní bezpečnost a obranné schopnosti. Tento objekt byl také dříve pozorován na obloze ve Venezuele.

   Tak mě napadá, že kdyby nás někdy navštívili mimozemšťané, do války s nimi by nás zavlekly USA. Tam se asi nejdřív střílí a pak teprve vyjednává. Jako v humoristické knize  "Schusspeitel Veliký" od Petera Ustinova.



Útočící čínský meteorologický balon byl letectvem USA úspěšně  sestřelen!

Jenže to není všechno.

12. února byly nad Kanadou sestřeleny další dva létající objekty - malé vzducholodi s opatřené motorem. Nebylo oznámeno odkud přiletěly, komu patří a jaký měly úkol. Vše je předmětem státního tajemství USA. Zatím. Podrobnosti asi dozvíme časem - až se o bude govermmentu hodit do krámu. Zvenku to vypadá tak, že někdo tak testuje ostražitost a rychlost reakce americké PVO.



6 komentářů:

  1. Navíc, i kdyby, o takových záležitostech se nepindá. Balón by z oblohy zmizel a byl zmizelej. Bez předchozích a následných keců. "Nějaký balón?" "Jaký balón?"

    OdpovědětVymazat
  2. Možná jsem to měl nadepsat "Bylo, nebylo..."

    OdpovědětVymazat
  3. njn, ale co s tím druhým o pár rovnoběžek níž

    OdpovědětVymazat
  4. Tam to byl přece obyčejný meteo-balon. Stejný, ale jiný. Nikdo v Jižní Americe totiž nevyhrožuje Číně kvůli hypotetickému záboru Tajwanu. Možná Číňani studují vzdušné proudy, aby věděli, jak nad USA bezpečně dopravit biologické zbraně.
    Budu si muset nastudovat ty "jety" (tryskové větry) ve vysoké atmosféře. Už jsem zapomněl, co jsem o nich četl.
    Možná bude nová verze Covidu? C23 nebo C24, absolutně smrtelný? [;>)

    OdpovědětVymazat
  5. Jaké zařízení našli, s jakými parametry, nezjevili. Nezjeví. Zapomeňte. Prosťáčkům stačí tohle. Zítra jim předhodí podobné.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)