Prohledat tento blog

úterý 7. února 2023

Mobilizace!





  Tedy ne u nás, zatím, ale na Ukrajině. Před chvílí jsem viděl pár záběrů z Ukrajiny. "Dobrovolníci" jsou násilně odchytáváni na ulicích, na zastávkách hromadné dopravy, tanečních klubech i kavárnách a dokonce jsou i takoví inovátoři, že si přes internet krásná dívka domluví rande - a tam nápadníka čeká kromě "volavky" i vojenská hlídka a nadržený chlapec hned jede na frontu. Ostatně tenhle způsob je občas vidět i ve světě hmyzu.  A co staré česká pověst o Ctiradovi a bojovnici Šárce? Aha? Že ji to potom mrzelo? A co má být? 


   Jenže to by nebyla pravá Ukrajina, kdyby si nenašla účinnou protizbraň. Na zdech se objevují se vylepené inzeráty, které nabízejí, že vám (za nemalý poplatek) odborně zlomí ruku. Inzerují "žádná otevřená zlomenina". Klienti těchto "profesionálů" patrně počítají s tím, že než se zlomená ruka zahojí, bude po válce.

 
   Mimo jiné - tento způsob se kdysi používal i u nás, aby nebyl člověk povolán do armády. Ale nebyl moc využívaný - tehdy jsme ale "nebyli ve válce" jako dneska. Spíše vzájemná kamarádská výpomoc mezi máničkami - pacifisty. Ale nebožtík Kája Saudek o tom namaloval pěkný komiks. 


   Co je na tom všem zajímavé? Jak jsou ty "náborové hlídky nahánějící nový Kanónenfutr aktivní. Myslím, že jim řekli, že když nedodají za týden tolik a tolik dobrovolníků, pošlou  frontu je samotné. To by vysvětlovalo tu hyperaktivitu. No a volavku si zahrála třeba sestra nebo milenka někoho z hlídky. Aby zůstal doma. 


  Na to by měli pamatovat dnešní neoliberálové, podporující současnou vládu. Náčelník štábu PČR gen. Řehka už mluvil o "selektivní mobilizaci" a návrh je už tuším ve sněmovně. I budoucí president, Petr Překrásný o tom cosi utrousil. Aby to nakonec do konce ukrajinského konfliktu nestihli. 


  Tuším, že by pak nastal "Pláč a skřípění zubů!" Parametry: 18 - 60 let, pohlaví je libovolné. binární, nebinární "alles gleich"! Kromě už předem určených zákonných výjimek, že ano... Slaboduchost totiž není důvodem k odmítnutí mobilizace. Ani bydliště v Praze nebo Brně. Takže budou rozhodovat známosti rodičů, případně patřičně vyfutrovaná obálka.





2 komentáře:

  1. Ovšem na druhou stranu by se to mělo projevit zvýšenou měrou inteligence přeživší populace. Potkávám zde mladé, už nejen vzhledu, ale i projevu inteligentní, kteří mají odlišnou představu o životě než padnout ve válce za to co má nejen neválečnou ale i dobře žitelnou alternativu.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)